ACTUALITATE
Livada Palocsay renaște. Plantație de cireși și pruni înființată pe 3,5 hectare, la Stațiunea de Cercetări Horticole din cadrul USAMV Cluj-Napoca
Clujenii vechi își mai amintesc de livada Palocsay, amplasată pe versantul nordic al Feleacului și de abundența de fructe de acolo. Iată că, după 24 de ani, livada renaște:
„După 24 de ani de la ultimele plantări de pomi fructiferi în fosta Livadă Palocsay, acum denumită Stațiunea de Cercetări Horticole (SCH) și aflată în administrarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, inginerii au înființat o plantație de cireși și pruni, pe o suprafață de 3.5 hectare.
Soiurile de cireși plantate sunt Carmen, Kordia, Regina, Merchant, Bigarreau Burlat, Germersdorf, foarte căutate pe piața europeană, dar mai puțin cunoscute în România, cu excepția soiului Germersdorf. Pruni au fost plantați din două soiuri: Stanley și Cacanska lepotica. Plantația va începe să rodească peste patru ani și este prima înființată după 24 de ani, în 1996 având loc ultimele plantări de pomi fructiferi.
”Este o plantație pe care am înființat-o cu material săditor produs la SCH, iar scopul principal este să urmărim comportarea acestor soiuri în condițiile pedoclimatice din România. Sigur că este important pentru noi și să avem fructe proaspete, din soiuri de calitate, la magazinele universității. În acest an intenționăm să mai plantăm trei hectare de pomi fructiferi, dar și să pregătim terenul pentru anul viitor”, explică Biolog dr. Lukacs Lehel, director SCH.
În cadrul Stațiunii de Cercetări Horticole se mai află în întreținere plantații de măr, prun și cireș, pe aproximativ 25 de hectare, la care au fost făcute tăieri de regenerare, cu care se va continua pentru reîntinerirea pomilor.
Stațiunea mai produce, și pentru vânzare, material săditor pomicol și ornamental, precum și trandafiri, legume proaspete (roșii, ardei, gogoșari, vinete, spanac, ceapă, țelină sau castraveți), arbuști fructiferi (mure, coacăz, zmeură) și stoloni de căpșuni.”, se arată în comunicatul USAMV.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
1 noimebrie: Ziua Morților sau Luminația. Cimitirele din Transilvania se umplu de flori și de lumină
Ziua Morților sau Luminația se înscrie în rândul sărbătorilor din vechiul cult al morților.
În lumea apuseană, sărbătorirea Luminației începe după vecernia din seara zilei de 1 noiembrie.
1 noimebrie: Ziua Morților sau Luminația. Cimitirele din Transilvania se umplu de flori și de lumină
Conform tradiției, la 1 noiembrie, de Luminație, credincioșii merg la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții.
În plus, se înalță rugăciuni particulare și la liturghie pentru sufletele răposaților și cinstirea acelora care au murit în prietenia sau în pacea lui Hristos.
Pomenirea celor adormiți la Biserică
În bisericile ortodoxă și greco-catolică, ziua din săptămână pentru pomenirea generală a celor adormiți este sâmbăta.
Din toate sâmbetele unui an bisericesc, două sunt consacrate în chip special pomenirii generale a morților: sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului de sec de carne și sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt. Ele mai sunt cunoscute sub denumirea de „Moșii de iarnă și de vară”.
Sâmbăta lui Lazăr, care precede Floriile, este o zi în care se pomenesc cei răposați, în cimitire.
În Transilvania și Banat, credincioșii ortodocși și greco-catolici fac pomenirea celor adormiți în ziua de 1 noiembrie, la biserică, iar la cimitir în după-amiaza sau în seara aceleiași zile.
Originea Luminației
În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor sfinților, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaților. Așa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morților
De aici provine și obiceiul de a merge pe 1 noiembrie în cimitir, de a duce flori sau coronițe de flori, de a aprinde lumânări și a spune rugăciuni pentru sufletele morților.
În biserici, se săvârșește vecernia (slujba de seară) în memoria celor trecuți în veșnicie.
În bisericile protestante, Ziua Morților nu există, însă și credincioșii protestanți, evanghelici, reformați merg în cimitire, duc flori, aprind lumânări și se roagă. Obiceiul a fost preluat şi de Biserica Greco-Catolică.
În timp, Biserica Ortodoxă a preluat această sărbătoare dedicată sufletelor celor decedați, care devine astfel ecumenică.
Ziua în care morții îi vizitează pe cei vii
În legendele populare, noaptea de 1 noiembrie este cea în care porțile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei morţi vin să îi viziteze pe cei vii.
Credincioşii catolici, ortodocşi (care au împrumutat această tradiţie), reformaţi, evanghelici, protestanţi, pregătesc din timp mormintele, curăţându-le, vopsindu-le, iar în ziua luminaţiei le împodobesc cu flori şi lumânări sau candele aprinse.
Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtășească fie de fericire, fie de suferință, stări date de modul viețuirii pe pământ (unit cu Dumnezeu sau despărțit de El).
Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc și când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferință, conform creștinortodox.ro.
Semnificații religioase
Semnificația Zilei Morţilor se regăsește în tradiţia Bisericii Romano-Catolice, însă aceasta a fost preluată în timp și de ortodocși, luterani, calvini sau unitarieni.
Ziua de 1 noiembrie este trecută în calendarul romano-catolic ca fiind Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, iar ziua de 2 noiembrie este momentul în care se pomenesc în mod special morţii.
Sărbătoarea tuturor Sfinților la catolici
Referitor la sărbătoarea de sorginte catolică, 1 noiembrie are două semnificaţii: pe de o parte este o zi de cinstire a tuturor sfinţilor, iar pe de altă parte este ziua de pomenire a morţilor.
Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor îşi are originea în practica Bisericii din Antiohia, care chiar din primele veacuri (secolul IV) ale creştinătăţii îi celebra pe toţi martirii cunoscuţi şi necunoscuţi.
Referiri la această sărbătoare se regăsesc la Sfântul Vasile cel Mare care în omiliile (predicile) sale vorbeşte şi despre Sfinţii Martiri prăznuiţi în prima duminică după Rusalii.
În Biserica Romano-Catolică, sărbătoarea a fost introdusă oficial de Papa Bonifaciu în prima duminică după Rusalii, la fel ca şi în Răsărit.
Sărbătoarea morților la celți
Mai târziu, sărbătoarea a fost mutată pe 1 noiembrie, „iar din anul 1004 va deveni o zi de pomenire a morţilor, ce va rămâne în tradiţia occidentală până astăzi”, se arată pe site-ul bisericii din Milano Nord.
Tot aceeaşi sursă menţionează că în momentul în care călugării irlandezi au plecat să evanghelizeze Galia s-au confruntat cu diferite practici păgâne de origine celtă, printre care era şi sărbătoarea morţilor, „Samhain“ (Zeul Morţilor, Principele Întunericului).
„La celţi, începutul unui nou an era sărbătorit pe 1 noiembrie, fiind considerat sfârşitul sezonului soarelui şi începutul sezonului întunericului şi a frigului.
Acest moment de trecere de la un sezon la altul era marcat de druizi (preoţii celţilor) prin dansuri, incantaţii şi alte manifestări religioase.
Sărbătoarea în sine era celebrată începând cu noaptea de 31 octombrie până a doua zi, la 1 noiembrie, iar uneori putea să dureze chiar trei zile. Oamenii participau la această sărbătoare îmbrăcaţi în costume făcute din piei şi oase de animale.
Celţii credeau că în această noapte spiritele celor morţi puteau să revină în casele lor terestre, pentru a-şi căuta un nou trup”, se mai arată pe pagina de internet a bisericii din Milano Nord.
De ce facem pomenire morților?
Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență.
Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea.
Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, spune: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).
POLITICA
Simion, vizită în Italia, la companiile cu angajați români: Sperăm să se schimbe ceva, să ne întoarcem acasă!
George Simion a fost, joi, în Italia, la mai multe firme unde lucrează angajați români.
Candidatul la alegerile prezidențiale susține că vrea să vadă condițiile în care lucrează cetățenii români, dar și nivelul de salarizare pe care aceștia îl au în companiile străine.
Simion, vizită în Italia, la companiile cu angajați români: Sperăm să se schimbe ceva, să ne întoarcem acasă!
„Abia am intrat, dragi prieteni, într-o firmă modernă, frumoasă, italiană și am fost întâmpinați cu ‘bună ziua’. Colege românce din Maramureș, Oltenia, Craiova și din Brașov. Toată lumea e aici, în Italia.
Cea mai bună parte din noi, populația activă, este în Italia, Franța, Spania, Marea Britanie și ne-am dori tare mult să fie acasă”, a spus George Simion, într-un videoclip postat pe Facebook.
În fiecare an își doresc să se întoarcă acasă
Una dintre angajatele românce i-a spus președintelui AUR că se află în Italia de 21 de ani, însă și-ar dori să se întoarcă acasă.
„În fiecare an zicem la anul, la anul”, a spus femeia.
Este pentru prima dată când văd un viitor președinte care își rupe din timp, iese din România și merge să se găsească cu cetățenii lui. Este dovada unui exemplu de mare respect față de cei care au lăsat propriile meleaguri pentru a veni aici. Este o mare mărturie să te îngrijești de starea cetățenilor tăi plecați în afară”, a spus managerul unei companii italiene.
George Simion a fost interesat și de salariul pe care îl câștigă românii în străinătate: în medie 3.000 de euro.
„O să continui, dragi prieteni, să merg de la o firmă la alta, peste tot unde trăiesc români, să vedem nivelul de salarizare, pentru că de la asta începem, de la nivelul de salarizare, continuăm cu sistemul educațional, de sănătate și beneficii sociale”, a conchis liderul AUR.
Simion a anunțat că, în zilele următoare, va ajunge în Spania, Germania și Marea Britanie.
Sănătatea SP Cluj a disputat joi, pe Cluj Arena, primul meci din faza grupelor Cupei României, împotriva Farului Constanța.
Meciul s-a încheiat cu scorul de 1-1.
Remiză pe Cluj Arena
Deținătoarea trofeului Superligii din sezonul 2022/2023, Farul Constanța, a pornit din poziția de favorită, însă Sănătatea Cluj a surprins plăcut printr-o prestație peste așteptări.
În prima repriză, “Virușii Verzi” au avut mai multe șuturi pe poartă, dar la pauză scorul a fost 0-0. Gazdele au reușit să deschidă scorul în minutul 48, prin golul lui Denis Paul. Alb-albaștrii au restabilit egalitatea în minutul 85, când Rivaldinho a marcat din centrarea lui Denis Alibec.
Hagi, dezamăgit de jocul echipei
“Voiam să câștigăm, ne doream. Am încercat să vedem niște jucători, pentru că trebuia să le dăm și lor spațiu. Din păcate, ofensiv, mingea a circulat lent și nu i-am surprins cu nimic. Am luat un gol pe contraatac, după ce nu ne-am apărat deloc.
A fost un meci nereușit din toate punctele de vedere. Nu a fost atitudinea care trebuia. Știam că au calitate, au jucători tineri, dar totul a fost prea lent”, a declarat Gheorghe Hagi pentru digisport.ro.
Poziția în clasament
Cele două echipe obțin câte un punct, astfel, echipa lui Gheorghe Hagi urcă pe locul doi în Grupa C, iar Sănătatea se află pe locul patru.
Echipele de start
Sănătatea SP Cluj: Chindriș, Pop, Lazăr, Cimpoeșu, Creț, Paul, Aidoo, Fofana, Yuh (Gaddo), Cociș (Orozco), Baciu (Bonț).
Farul Constanța: Ducan, Cercel, Dănuleasă, Gustavo, Aioanei (Buta), N. Popescu (Banu), Dican, Mustacă (Radaslavescu), Iancu (Alibec), Stoian (Băsceanu), Rivaldinho.
În următoarea etapă din Cupa României, Sănătatea Cluj va primi vizita Politehnicii Iași, iar Farul Constanța va juca în deplasare împotriva FC Hermannstadt.
Timeea Morocoj
Se apropie Black Friday. Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a transmis mai multe recomandări către consumatori. El atenţionează asupra comercianţilor şi pieţelor online care nu au sediul în Uniunea Europeană.
„Black Friday….. Atenție la comercianții și piețele online care nu au sediul în Uniunea Europeană”, recomandă Paul Anghel.
Se apropie Black Friday. Avertismentul ANPC
El afirmă că unele produse comercializate de acești comercianți nu respectă normele de siguranță pentru comercializarea în Uniunea Europeană.
„În plus, capacitatea autorităților europene de a interveni în protejarea intereselor consumatorilor este limitată, astfel încât nu puteți fi siguri că veti beneficia de anumite drepturi, inclusiv dreptul de retur sau garanție”, încheie Anghel.