Connect with us

EDUCATIE

Ligia Deca, noul ministru al Educației. Nicolae Ciucă: Îi mulțumesc lui Sorin Cîmpeanu, care a înțeles să se sacrifice

Publicat


ligia deca

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, în urmă cu puțin timp, că propunerea PNL pentru funcția de ministrul al Educației este Ligia Deca.

Sorin Cîmpeanu și-a dat dimisia după ce acuzații de plagiat au fost aduse la adresa lui.

Citește și: Educaţie pe Facebook. Ministrul Cîmpeanu a demisionat pe Facebook. Premierul Ciucă i-a acceptat-o tot pe Facebook

Nicolae Ciucă i-a mulțumit din nou ministrului Sorin Cîmpaenu pentru tot ceea ce a făcut în elaborarea noilor legi ale Educației.

„Îi mulțumesc lui Sorin Cîmpeanu…, care a înțeles să se sacrifice pe el pentru ca proiectul (din educație, n. red.) să meargă mai departe”, a spus Nicolae Ciucă.

Prim ministrul a mai precizat că Ligia Deca a lucrat la elaborarea legilor educației și că va putea „prelua din mers” acest minister.

Liberalii au votat acesată propunere luni, în ședința Biroului Politic.

Ligia Deca, noul ministru al Educației

Ligia Deca are 40 de ani, este consilier prezidențial pe probleme de educație, și a contribuit în mare parte la elaborarea proiectului „România Educată”.

În ceea ce privește acuzațiile de plagiat la adresa fostului ministru Sorin Cîmpeanu, Nicolae Ciucă, acuzat și el de plagiarea lucrării de doctorat, a spus că trebuie făcută diferența între „o acuză și eticheta de vinovat”.

Foto: presidency.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cum a fost la parada militară de Ziua Națională la Cluj-Napoca. Artificii de zi în culorile TRICOLORULUI

Publicat

De

parada 1 decembrie (11)

Clujenii au participat în număr mare la mult așteptata paradă militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, iar vremea a fost perfectă pentru acest eveniment.

250 de militari, cu 40 de mijloace tehnice au defilat în Piața Ștefan cel Mare din Cluj-Napoca.

parada 1 decembrie (41)

Cum a fost la parada militară de Ziua Națională la Cluj-Napoca

Astfel, la paradă au participat militari aparținând Regimentului 317 Cercetare ”Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Alexandru Vaida Voievod”, Grupării Mobile de Jandarmi „Ştefan Cicio-Pop”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și detașamentul de Muzică Militară a Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”.

parada 1 decembrie (40)

Cu mic, cu mare, clujenii au putut să vadă autovehicule blindate, transportoare amfibii blindate de cercetare și infanterie, complexe de artilerie antiaeriană GEPARD, transportoare PIRANHA V, aruncătoare de proiectile reactive, dar și mijloace tehnice aparținând celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

De asemenea, elicoptere militare IAR 30 – Puma de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii au survolat orașul.

parada 1 decembrie (37)

Un moment așteptat de clujenii care au participat la eveniment a fost focul de artificii de zi, care a colorat cerul în roșu, galben și albastru.

La paradă au fost prezente oficialități locale, parlamentari, dar și mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț.

În cadrul manifestării, primarul Emil Boc a ținut un discurs, iar clujeanul Mircea Abrudean, șeful Cancelariei premierului Nicolae Ciucă, a citit mesajul acestuia transmis de Ziua Națională.

parada 1 decembrie (20)

Clujenii, dar și turiștii, sunt așteptați joi, de Ziua Națioanlă a României, să petreacă în continuare în centrul orașului, la Târgul de Crăciun din Piața Unirii unde vor începe concertele și se va aprinde iluminatul festiv, dar și în Piața Avram Iancu, unde seara va avea loc un alt foc de artificii, dar și un spectacol cu drone.

parada 1 decembrie (35)

Vedeți AICI programul acestei zile.

parada 1 decembrie (34)

parada 1 decembrie (30)

parada 1 decembrie (28)

parada 1 decembrie (26)

parada 1 decembrie (25)

parada 1 decembrie (21)

parada 1 decembrie (19)

parada 1 decembrie (12)

parada 1 decembrie (8)

parada 1 decembrie (1)

Citește mai departe

ECONOMIE

S-a MODIFICAT Registrul achizițiilor de locuințe cu TVA de 5% pentru 1 ianuarie 2023. Noul PLAFON, stabilit la 600.000 lei

Publicat

De la 1 ianuarie 2023 se diminuează plafonul valoric maxim prevăzut pentru livrarea de locuințe ca parte a politicii sociale către persoane fizice, de la 700.000 lei la 600.000 lei, exclusiv TVA, conform unui ordin ANAF care a fost publicat în Monitorul oficial. Modificările vizează Registrul achizițiilor de locuințe, lucru introdus prin Ordonanța trenuleț din 2021.

Concomitent, s-a limitat aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru achiziția de către orice persoană fizică, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, a unei singure locuințe.

Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023, se completează și se consultă de către notarii publici.

În registru se înscriu informații privind transferul dreptului de proprietate asupra locuințelor, de la persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA către persoane fizice, pentru care se aplică cota redusă de TVA de 5%.

Prin consultarea registrului se verifică îndeplinirea condiţiei referitoare la achiziţia unei singure locuinţe a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA de 5%, înainte de autentificarea actelor juridice care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achiziţia unei astfel de locuinţe.

Ce a modificat Ordonanța 16, a creșterilor de taxe

Schimbările menționate mai sus vin ca urmare a noutăților introduse prin Ordonanța 16, ce a creșterilor de taxe.

Acolo scrie că se organizează «Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023», în format electronic, pe baza informațiilor din actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate, autentificate începând cu data de 1 ianuarie 2023.

*practic, Ordonanța trenuleț din 2021 a fost modificată prin OG 16/2022

Practic, acum a apărut în Monitorul oficial procedura privind organizarea «Registrului achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023.

Obligațiile notarilor, conform OG 16/2022

– să verifice îndeplinirea condiției referitoare la achiziția unei singure locuințe a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA de 5%, prin consultarea «Registrului achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023», înainte de autentificarea actelor juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achiziția unei astfel de locuințe și, în situația în care constată că nu este îndeplinită această condiție, să le autentifice doar dacă livrarea se efectuează cu cota standard de TVA;
– să completeze «Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023» la data autentificării actelor juridice între vii (acte inter vivos – adică acte juridice civile care își produc efectele încă în timpul vieții lor) care au ca obiect transferul dreptului de proprietate
– să înscrie în actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achiziția unei locuințe
– să înscrie în actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru locuințele prevăzute, indiferent dacă TVA se aplică la preț sau este inclusă în preț.

Ce prevedea Ordonanța trenuleț din 2021

În decembrie 2021 a apărut Ordonanța trenuleț (OUG 130/2021). Atunci a fost introdus, pentru prima data, acest registru.

Ordonanța trenuleț (din 2021) prevede, printre altele, TVA 5% la apartamentele sub 140.000 euro. Mai exact, este vorba doar de acel segment de locuințe cu o valoare între 450.000 lei și 700.000 lei.

Aceeași OUG mai spune că un singur apartament poate beneficia de cota redusă.

Acesta este motivul pentru care s-a introdus o pârghie de control, respectiv Registru menționat în care se înscriu toate tranzacțiile cu locuințe care beneficiază de cota redusă, indiferent de valoare.

Acum acel prag a fost modificat la 600.000 lei.

Sursa: Hotnews

Citește mai departe

CULTURA

1 Decembrie, istorie și tradiție. Mâncărurile autentice românești. Care e cea mai populară ciorbă și cum a apărut coliva

Publicat

mancare

De 1 Decembrie, ziua Marii Uniri, românii privesc înapoi către istorie, iar strâns legată de aceasta este tradiția, care vine cu preparate ce au dus numele României și în străinătate. Fie că vorbim de sarmale, mici, piftie, pâine cu maia, tochitură, tocăniță, iahnie de fasole, mămăligă, mucenici sau poale-n brâu, atât românilor, cât și turiștilor le place să se delecteze cu meniuri tradiționale, iar cu ocazia Zilei Naționale, Cluj24 trece în revistă câteva dintre acestea.

„Gastronomia românească este renumita pentru preparatele sale. Unii spun că nu avem tradiție, căci popoarele care au intrat în contact cu noi și-au pus amprenta asupra bucatelor sau a modului de preparare. Chiar dacă ar fi așa, noi ne mândrim cu tot ceea ce ne reprezintă, cu istoria și cultura noastră”, împărtășește o bucătăreasă pe divainbucatarie.ro.

Aperitivele se înnoiesc cu trecerea timpului

Aperitivele precum toba, caltaboșul, cârnăciorii, brânzeturile și șunca au fost dintotdeauna prezente pe mesele românilor de sărbători. Cu timpul, printre acestea și-au făcut loc și salatele, crochetele și alte preparate mai noi care completează platourile festive.

„Fie că era o aniversare, nuntă, botez sau parastas, fie că masa în familie era unul din momentele importante, aperitivele și-au făcut loc pentru a da startul meselor”, adaugă bucătăreasa.

Cea mai populară ciorbă din România

La fel ca mulți alți colegi de breaslă, aceasta consideră că cea mai celebră dintre ciorbele românești este cea de fasole cu afumătură.

Alte ciorbe tradiționale foarte apreciate sunt cea rădăuțeană, de perișoare, de potroace, de lobodă și de burtă. Cea din urmă fie este foarte îndrăgită, fie nu se regăsește niciodată pe mesele românilor, părerile împărțindu-se de la o extremă la alta.

Felul doi la români

Mergând mai departe, la felul doi, bucătăria românească este foarte versatilă. Totuși, cel mai des se gătește cu carne de porc și de pasăre, preparatele mai rar întâlnite (sau mai costisitoare) fiind cele din vită, pește sau miel.

În oricare dintre situații, sărbătorile religioase au influențat mesele festive pe teritoriul României, astfel că de Crăciun se mănâncă porc, de Paște miel și așa mai departe. În restul timpului, românii se delectează cu grătare, tochitură, preparate la ceaun, ostropel, tocăniță, ardei umpluți, varză a la cluj, ficăței, din categoria meniurilor tradiționale, existând rețete care și mai care.

La felul doi, de obicei nu lipsesc nici garniturile, salatele și, după preferințe, sosurile.

Desertul mult iubit de români, dar controversat

După o masă bogată, se face loc și pentru un desert. Aici, preparatele renumite în țară sunt: papanașii, mucenicii, poalele-n brâu, cozonacul și pasca. Deși coliva are conotații negative, rămâne un desert îndrăgit de români.

Coliva se prepară din grâu sau orz, fiind decorată adesea cu biscuiți răzuiți și alte ornamente găsite în comerț. Se face pentru a se da de pomană la parastase și înmormântări, fiind o „ofrandă adusă de credincioși la biserică spre sfințire, în cinstea sfântului zilei, în ziua onomastică a cuiva sau pentru ușurarea sufletelor celor răposați, de păcate și scoaterea lor din osânda veșnică”, conform Wikipedia.

De obicei, se aduce la biserică împreună cu o sticlă de vin, urmând să fie sfințite. Această tradiție se pare că datează de la 50 de ani de la moartea Sfântului Teodor Tiron, când împăratul Iulian Apostatul a ordonat guvernatorului din Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, în semn de batjocură pentru creștini.

„Sfântul Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic din piață, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva). Nu mult după aceasta, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Teodor a fost rânduită în calendar în prima sâmbătă a Postului Mare. De atunci și până astăzi, în prima sâmbătă a Postului Mare, se face pomenirea morților și pomenirea Sfântului Teodor Tiron”, se mai arată pe site.

Românii au integrat și alte bunătățuri printre deserturile autentice, precum turta dulce, plăcintele de tot felul, salamul de biscuiți și prăjiturile care s-au diversificat din ce în ce mai mult odată cu trecerea anilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Paradă militară de Ziua Națională a României la Cluj-Napoca. Peste 250 de militari, 40 de mijloace tehnice

Publicat

ziua nationala (6)

Divizia 4 Infanterie „Gemina” și alte instituții organizează, joi, de Ziua Națională a României o paradă militară în Piața Ștefan cel Mare din Cluj-Napoca la care vor participa aproximativ 250 de militari și 40 de mijloace tehnice.

Parada va trece prin fața scenei amplasată în fața Teatrului Național.

ziua nationala (5)

Detașamentul de onoare va fi constituit din militari aparținând Regimentului 317 Cercetare ”Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Alexandru Vaida Voievod”, Grupării Mobile de Jandarmi „Ştefan Cicio-Pop”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și Muzicii Militare a Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”.

ziua nationala (4)

Detașamentul de tehnică va cuprinde autovehicule blindate, transportoare amfibii blindate de cercetare și infanterie, complexe de artilerie antiaeriană GEPARD,  transportoare PIRANHA V, aruncătoare proiectile reactive precum și mijloace tehnice aparținând celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

ziua nationala (1)

ziua nationala (3)

ziua romaniei

Mii de clujen au venit în Piața Ștefan cel Mare pentru a asista la paradă. Pe esplanada Teatrului Național, reprezentanții autorităților s-au așezat în fața tribunei.

La eveniment, participă, printre alții, prefectul Clujului, Irina Munteanu, primarul Emil Boc, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, dar și europarlamentarul clujean Daniel Buda și Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului.

S-a intonat imnul național, iar la tribună au luat cuvântul șeful Cancelariei premierului României, clujeanul Mircea Abrudean, urmat de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

După discursul primarului a început parada militară.

Cerul clujului a fost survolat de elicoptere. Parada militară s-a încheiat cu un foc de artificii de zi.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax