Connect with us

ECONOMIE

Vacanța de Rusalii a fost de bun augur pentru leu

Publicat


Cursul leu euro

Tendința de apreciere a leului, care s-a manifestat înainte de minivacanța de Rusalii, a continuat și în prima ședință a acestei săptămâni.

Acest lucru a avut loc pe fondul unui nivel mai scăzut a aversiunii față de risc, ceea ce i-a permis leului să se întărească față de principalele valute, arată analistul economic Radu Georgescu.

Vacanța de Rusalii a fost de bun augur pentru leu

Cursul euro a scăzut de la 5,0422 la 5,0366 lei, minimul ultimelor trei săptămâni, într-o ședință în care cotațiile au coborât la 5,033 – 5,044 lei.

Piața monetară a fost calmă, în condițiile în care băncile comerciale s-au împrumutat de la BNR cu 18,2 miliarde lei, față de 25,04 miliarde lei, la începutul săptămânii trecute, la o dobândă anuală de 6,5% și cu scadența lunea viitoare. Arată analistul clujean.

ROBOR la trei luni a stagnat

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat 7,15%. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,22% liar cel la 12 la 7,33%.

În așteptarea unor clarificări a negocierilor care privesc taxele vamale dintre Statele Unite și China, dar și a datelor referitoare la inflația din SUA, investitorii și-au redus plasamentele în moneda americană, fapt de care a profitat euro, care s-a menținut aproape de 1,145 dolari, arată Radu Georgescu.

În piața locală, cursul dolarului a scăzut la 4,4117 lei.

Analiștii consideră că în lipsa unei schimbări radicale a politicilor vamale din partea administraţiei Trump, este posibil ca dolarul să-și fragilizeze poziția de cea mai importantă monedă comercială și să se devalorizeze treptat, a mai arătat Radu Georgescu.

De la începutul anului, indicele dolarului față de un coș a șase monede majore a scăzut aproape 9%, cea mai slabă evoluție începând cu anii ´80.
Cursul francului elvețian a coborât la 5,3709 lei iar cel al lirei sterline la 5,9510 lei.

Scade prețul aurului

Prețul gramului de aur a scăzut de la 476,4646 lei la 472,0952 lei, consecință a deprecierii monedei americane și a metalului galben, față de finalul săptămânii trecute. Uncia se tranzacționa în culoarul 3.301 – 3.343 dolari.

Analiștii anticipează atingerea pragului de 4.000 dolari/uncie la sfârșitul acestui an sau începutul celui viitor, în condițiile majorării cererii de aur atât din partea băncilor centrale, care ar urma să achiziționeze în 2025 circa 1.000 tone, și a fondurilor (ETF-uri) dar și a celei comerciale.

De exemplu, Banca Populară a Chinei a achiziționat aur în ultimele șapte luni, continuând astfel politica sa din anii anteriori iar rezervele sale s-au majorat la aproape 74 milioane uncii (circa 242 miliarde dolari), explică Radu Georgescu.

La rândul lor, monedele de la marginea zonei euro se apreciau la 4,2611 zloți/euro, respectiv 401,55 forinți/euro. Slăbiciunea monedei americane a ridicat cotațiile bitcoin la 109.111 – 110.337 dolari iar pe cele ale ethereum la 2.661 – 2.797 dolari.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Sports Festival 2025 a început în forță! Parada sportivilor, concert Irina Rimes și conferințe, vineri

Publicat

Cea de-a șasea ediție a Sports Festival a debutat oficial joi, 12 iunie, la Cluj-Napoca, cu mii de participanți prezenți la activități sportive, sesiuni inspiraționale și momente speciale de spectacol la scena de festival.

Cel mai important highlight al zilei a fost lansarea în premieră a Barometrului Sportului în România, un studiu de referință realizat de IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie), care aduce pentru prima dată o imagine completă asupra modului în care românii se raportează la sport și activitate fizică.

Lansarea Barometrului – un moment de referință

Prezentat în cadrul deschiderii oficiale a sesiunilor Sports Talks 2025, studiul arată că 32% dintre români nu fac deloc sport, în timp ce 28% practică activități fizice de cel puțin cinci ori pe săptămână. Pe măsură ce înaintează în vârstă, motivația pentru sport scade semnificativ, iar categoria de vârstă 36–50 de ani este una dintre cele mai inactive. Motivul principal invocat pentru lipsa de activitate este lipsa timpului, iar percepțiile sociale – rușinea, teama de a fi judecați în spații publice – sunt, de asemenea, obstacole importante.

Datele au fost prezentate într-un panel moderat de Mihnea Măruță, cu participarea sociologului Bianca Dobre (IRES) și a Mirel Alexa (director executiv Sports Festival).

Inițiatorii își propun ca Barometrul să devină un proiect anual, oferind o bază solidă pentru politici publice și campanii eficiente de promovare a sportului.

Gasca Zurli – bucurie în familie

După-masa a adus zâmbete și energie pe platoul Cluj Arena, la scena Sports Festival, unde Gașca Zurli a oferit un spectacol plin de culoare și emoție. Mii de copii și părinți s-au bucurat împreună de ritmurile copilăriei și au dansat în aer liber, în cel mai vesel start de festival.

Ce poți face vineri la Sports Festival

Evenimentul emblematic al Sports Festival va aduce  vineri, 13 iunie, în Parcul Central din Cluj-Napoca, peste 3.500 de sportivi din toate disciplinele, într-o paradă spectaculoasă, care celebrează pasiunea pentru mișcare. Parada va avea loc începând cu ora 19:00. Participanții vor defila din Parcul Central până pe platoul Cluj Arena, unde se vor opri în fața scenei de festival.

Pe lângă momentele spectaculoase dedicate sportului Sports Festival 2025 aduce și energie prin muzică. Pe scenă vineri va urca, de la ora 19:45, Irina Rimes. După concertul celebrei artiste, va urma la scena party cu CD-J & Matei SAX.

Peste 25 de sporturi pot fi testate gratuit în zonele special amenajate din Aleea Stadionului, Parcul Central și platoul Cluj Arena, sub îndrumarea antrenorilor și sportivilor din cluburi locale. Viner programul este 10:00-18:00. Sporturile disponibile anul acesta sunt: atletism, baschet, badminton, handbal, volei, fotbal, judo, karate, kempo, taekwondo, scrimă, tir cu arcul, ciclism, tenis, gimnastică, dans sportiv, baseball, oină, escaladă, box, sambo, aikido, polo, radioamatorism, parkour și rugby tag.

Conferințele Sports Talks continuă

Conferințele Sports Talks continuă în cea de-a doua zi de festival cu discuții legate de tema acestei ediții de festival: ”Sportul și răbdarea cu care se construiește performanța”:

  • 11:00–11:30: Dani Oțil – prezentator TV, sportiv amator și ambasador Sports Festival:
  • 11:45–12:15: Sacha Dragic – antreprenor, filantrop;
  • 16:00–16:30: Călin Hințea – profesor universitar doctor, Decan FSPAC, UBB
  • 16:45–17:15: Torsten Smolcic – fondator & CEO Moveon Management, agentul jucătorilor străini prezenți la SF2025;
  • 17:30–18:00: Mircea Miclea – profesor universitar doctor, psiholog, autor, fost ministru al educației.

Moderatori: Cristian Mîndru și Mihnea Măruță.

Accesul la toate activitățile de bază, zonele de inițiere, concerte și Sports Talks este gratuit.

Cea de-a șasea ediție SPORTS FESTIVAL, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România dedicat sportului de masă, are loc în 12-15 iunie 2025, la Cluj-Napoca. După o ediție de succes organizată în 2024, cu titani ai tenisului mondial, organizatorii pregătesc noi surprize și provocări iubitorilor de sport. Evenimentul se va desfășura, ca de obicei, în zona platoului Cluj Arena, Aleea Stadionului, Radisson Garden, Parcul Central, părculețul de copii din proximitatea stadionului și Parcul Iuliu Hațieganu.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Începe TIFF.24. Ce nu trebuie să ratezi în primul weekend de festival

Publicat

De

Vineri, 13 iunie, începe cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (13–22 iunie 2025), cel mai important eveniment cinematografic din România.

Este startul unui maraton de 10 zile cu 200 de filme în program (172 de lungmetraje și 28 de scurtmetraje) din 53 de țări, selectate dintr-un total de peste 1.000 de titluri vizionate de echipa curatorială condusă de directorul artistic Mihai Chirilov.

Proiecții în locații inedite, la TIFF.24

Proiecțiile vor avea loc în 12 spații, atât în cinematografele din centrul orașului – Cinema Victoria, Cinema Florin Piersic și Cinema Arta, dar și în Parc Poligon Florești, Iulius Parc Open Air din Gheorgheni, la Cinema Mărăști sau Cinema Dacia Mănăștur.

Printre invitații primului weekend de TIFF se numără Danis Tanović, distins cu Oscar și Globul de Aur, care va fi prezent la proiecția în aer liber din Piața Unirii a celui mai recent film al său, Vara mea târzie (My Late Summer), Uberto Pasolini, regizor și producător renumit, un obișnuit al festivalului, care își va prezenta cel mai nou film, Întoarcerea (The Return), cu Ralph Fiennes și Juliette Binoche în rolurile principale, dar și o parte din echipa filmului Marco, adevărul inventat (Marco): regizorii Aitor Arregi și Jon Garaño, alături de actorul Eduard Fernández, premiat cu Goya pentru acest rol.

Concerte și expoziții de fotografie

Sâmbătă debutează seria de concerte de la Muzeul de Artă, cu un show live susținut de trupa Eyedrops, și tot aici vor putea fi vizitate 3 expoziții de fotografie, dintre care două semnate Cosmin Bumbuț și Hajdu Tamás.

În prima zi a weekendului de la Castelul Bánffy se vede filmul cult Rocky Horror Picture Show și va avea loc un concert al duo-ului britanic de post-punk The KVB. Duminică are loc o proiecție de neratat: Lupta invizibilă (The Invisible Fight, r. Rainer Sarnet), o combinație inedită și captivantă de death metal și arte marțiale, iar concertul serii e asigurat de legendara trupă de rock psihedelic și punk din Europa Centrală, VHK.

Este doar startul a 10 zile pline, programul complet este disponibil pe tiff.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Restricții de circulație la Cluj, pentru desfășurarea Sports Festival, TIFF și a Marșului Pride. Piața volantă, relocată temporar

Publicat

Restricții circulație pod peste Someș, Dej

Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță relocarea temporară a pieței volante și restricții de circulație pe mai multe străzi din centrul orașului, pe perioada evenimentelor Sports Festival, TIFF.24 și Cluj Pride 2025.

Piața volantă de lângă Cluj Arena se va muta sâmbătă, 14 iunie, pe platoul Sălii Sporturilor Horia Demian, pe durata desfășurării Sports Festival. Programul rămâne neschimbat: între orele 7.00-16.00.

Pentru buna desfășurare a evenimentelor Sports Festival, TIFF.24 și Cluj Pride 2025 se impun următoarele restricții de circulație:

Până în data de 16 iunie, ora 5.00 – închiderea traficului rutier pe Aleea Stadion

Din 12 iunie, ora 16.00 până în data de 15 iunie 2025, ora 23.00:

  • închiderea traficului rutier pe str. George Coşbuc de la intersecția cu str. Cardinal Iuliu Hossu până la intersecția cu Splaiul Independenței (când situația o impune, cu excepția CTP)
  • închiderea traficului rutier (cu excepția CTP) pe str. Splaiul Independenței de la intersecția cu Pod Garibaldi până la intersecția cu str. George Coșbuc pe sensul de mers dinspre Pod Garibaldi spre Pod Napoca din data de 12 iunie 2025, ora 16.00 până în data de 15 iunie 2025, ora 23.00 (când situația o impune).

În 13 iunie, în intervalul orar 19.00 – 19.30:

  • închiderea traficului rutier pe str. George Coșbuc de la intersecția cu str. Cardinal Iuliu Hossu până la intersecția cu Splaiul Independenței (când situația o impune, cu excepția CTP)
  • str. Splaiul Independenței de la intersecția cu Pod Garibaldi până la intersecția cu str. George Coșbuc pe sensul de mers dinspre Pod Garibaldi spre Pod Napoca (când situația o impune, cu excepția CTP)

În 13 iunie – închiderea circulaţiei rutiere, în intervalul orar 20.30 – 23.45 (când situaţia o impune), pe str. Napoca, Piaţa Unirii (latura de Sud şi latura de Est), Bulevardul Eroilor

În 14 iunie – restricţionarea parţială şi secvenţială a circulaţiei rutiere în intervalul orar 15.15 – 16.15, pe următorul traseu: latura de Est a Pieței Unirii (pe o bandă de circulație rutieră) – str. Regele Ferdinand (pe o bandă de circulație și pe trotuar) – str. George Barițiu (pe trotuar și pe o bandă de circulație rutieră în sensul de mers înspre strada Splaiul Independenței) – str. Emil Isac – Calea Moților – str. Petru Maior (pe o bandă de circulație rutieră și pe trotuar) – Piața Lucian Blaga (pe o bandă de circulație rutieră și pe trotuar) – str. Napoca – sosire Piața Unirii (latura de Sud)

În perioada 14 – 22 iunie – închiderea circulaţiei rutiere, în intervalul orar 21.30 – 23.30 (când situaţia o impune), pe str. Napoca, Piaţa Unirii (latura de Sud şi latura de Est) și Bulevardul Eroilor

În 15 iunie – închiderea traficului rutier în intervalul orar 8.00 – 11.00, pe următorul traseu: Cluj Arena – Splaiul Independenţei – Str. George Coșbuc – Parcul Central „Simion Bărnuțiu” – Pod Napoca – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – str. Sigismund Toduță – str. Gavril Muzicescu – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Pod Napoca – str. Splaiul Independenței – Cluj Arena

Până în 25 iunie – restricționarea circulației rutiere pe banda trei de pe latura de est a Pieței Unirii, când situația o impune.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Barometrul Sportului în România, lansat în premieră la Sports Festival 2025!

Publicat

Barometrul Sportului în România a fost lansat joi, 12 iunie, în cadrul Sports Festival, în deschiderea sesiunilor Sports Talks 2025.

Studiul, realizat de IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie), scoate la iveală cifre revelatoare: 32% dintre români aproape jumătate dintre români nu fac niciun tip de activitate fizică sport deloc, iar odată cu înaintarea în vârstă, motivația scade drastic. Însă un procent ridicat de persoane care nu fac niciun fel de activitate fizică se remarcă și în rândul respondenților între 36 și 50 de ani. Cei mai mulți dintre românii care nu fac sport sau mișcare declară că nu au timp pentru aceste activități, dar când e vorba despre ceilalți, cred că pur și simplu nu au voință.

Cercetare privind activitatea fizică a românilor

Este prima dată când o cercetare oferă o imagine comprehensivă și actualizată despre practicarea sportului în România, oferind informații detaliate despre activitatea fizică, motivațiile și barierele care influențează comportamentele populației.

Datele au fost prezentate în cadrul unui panel special moderat de Mihnea Măruță, cu participarea sociologului Bianca Dobre (sociolog cercetător IRES) și a lui Mirel Alexa (director executiv Sports Festival).

Analiza cuprinde cinci mari capitole de cercetare:

  1. Obiceiurile românilor de practicare a mișcării și a sportului;
  2. Precepții,  motivații și atitudini față de sport și stilul de viață sănătos;
  3. Bariere în practicarea activităților fizice;
  4. Accesibilitatea practicării sportului în România;
  5. Percepții și atitudini privind promovarea mișcării și a stilului de viață sănătos.

Fotbalul este cel mai practicat sport în România

Fiecare dintre cele cinci mari teme de cercetare relevă concluzii interesante și valoroase, precum:

  • 32% dintre români declară că nu fac deloc sport, iar 28% spun că practică activități sportive de cel puțin 5 ori pe săptămână;
  • Fotbalul este cel mai practicat sport în România – 52% dintre cei care practică un sport în mod regulat îl aleg;
  • Principalele bariere invocate sunt lipsa timpului și și starea precară de sănătate;
  • Mulți români evită să facă sport în spații publice din cauza rușinii sau a temerii de a fi judecați în funcție de aspectul fizic sau de modul în care execută exercițiile;
  • Doar 1 din 10 români are un abonament la sală;
  • 68% dintre respondenți spun că și-ar fi dorit să facă mai multă mișcare în ultimul an;
  • 78% dintre români cred că sportul și stilul de viață sănătos sunt prea puțin promovate în România.

De ce avem nevoie de un Barometru al Sportului?

Promovarea activității fizice și a sportului reprezintă o componentă esențială a politicilor publice moderne, orientate spre sănătatea populației și coeziunea socială. Într-un context european în care sedentarismul este recunoscut ca factor major de risc pentru sănătatea publică, România are nevoie de date solide și recurente despre obiceiurile și percepțiile legate de mișcare și stil de viață activ.

Până acum, datele disponibile erau fragmentare și rare. Eurobarometrul Sport și Activitate Fizică (ultimul fiind publicat în 2022) plasează România în rândul țărilor cu cele mai ridicate procente de sedentarism din UE, dar nu oferă detalii despre motivațiile, barierele sau atitudinile populației față de sport. Alte cercetări realizate de Ministerul Sportului sau de instituții de sănătate publică vizează mai ales infrastructura sau date de ordin medical, dar nu investighează percepțiile ori comportamentele pe de o parte, iar pe de altă parte motivațiile care stimulează practicarea activității fizice ori barierele ori factorii care îi împiedică pe oameni să facă mișcare.

Mirel Alexa, director executiv Sports Festival: „Sports Festival e mai mult decât un eveniment – e o platformă care își asumă activ misiunea de a schimba relația românilor cu sportul și ideea de mișcare. Vrem ca sportul să fie perceput nu doar ca un mijloc pentru sănătate, ci ca o resursă esențială pentru încredere, apartenență, reziliență și educație, motiv pentru care investim constant în inițiative precum Urban Playfield, caravana care transformă piețele orașelor în spații de joacă, sau Transylvania Open, turneul internațional care aduce la Cluj excelența sportivă. Barometrul lansat astăzi este încă un pas necesar pentru a înțelege real percepțiile, fricile și barierele din calea mișcării și pentru a construi, împreună, o cultură sportivă sustenabilă.”

Sportul ca fenomen social

Barometrul realizat de IRES oferă o perspectivă complexă a reprezentărilor pe care românii le au despre sport, ca fenomen social.

Bianca Dobre, cercetător sociolog IRES, coordonatoare studiului: „În esență, Barometrul Sportului în România își propune să fie un instrument de informare și conștientizare care să ofere o imagine clară și multi-dimensională asupra modului în care românii percep și practică sportul, dincolo de clișee și discursuri generale, să genereze o dezbatere realistă asupra publică cu privire la nevoia dezvoltării sportului ca fenomen social și de sănătate publică, nu doar din perspectiva performanței și, nu în ultimul rând de a furniza date solide pentru politici publice mai bune și mai incluzive în domeniul sportului și stilului de viață sănătos. Iar SportsFestival este cadrul cel mai nimerit pentru a începe această dezbatere necesară pentru viitorul societății noastre”.

De ce este important acest studiu?

Percepțiile influențează comportamentele. Fără o înțelegere profundă a motivațiilor și a barierelor reale cu care se confruntă oamenii, nicio campanie de promovare a sportului nu poate fi eficientă. Barometrul arată clar că în România:

  • Rușinea este un obstacol real, mai ales pentru femei și categorii vulnerabile;
  • Sportul este perceput, de multe ori, ca un „lux” inaccesibil;
  • Sportul este asociat aproape exclusiv cu sănătatea, prea puțin cu beneficiile sociale sau de comunitate.

O politică sportivă eficientă trebuie să fie construită pornind de la aceste realități. Barometrul Sportului vine în sprijinul acestui demers, oferind o bază solidă pentru decidenți, profesioniști și liderii din domeniul sănătății publice, sport și educație.

Despre Barometrul Sportului în România

Barometrul Sportului în România a fost realizat de IRES în lunile aprilie–mai 2025, prin chestionar telefonic, pe un eșantion reprezentativ național de 1.085 persoane adulte. Marja de eroare este de ±3%. Studiul face parte din programul de responsabilitate socială al Sports Festival și va fi publicat integral pe site-ul oficial al festivalului.

Inițiatorii își doresc ca Barometrul Sportului în România să devină un proiect anual de referință pentru înțelegerea relației dintre populație și activitatea fizică. Prin actualizare constantă, studiul va contribui la politici publice mai bine fundamentate, campanii de promovare mai eficiente și investiții mai relevante în infrastructura sportivă din România.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate