EVENIMENT
LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Radu și Doti

Radu Stanca (1920 – 1962) a fost un poet, eseist, dramaturg și regizor care a teoretizat resurecția baladei printre genurile poetice și a întemeiat, împreună cu câțiva prieteni înzestrați, în perioada studenției petrecută în refugiu, la Sibiu – datorită cedării Clujului către Ungaria horthystă și a mutării Universității clujene în orașul de pe Cibin –, mișcarea literară intitulată Cercul Literar de la Sibiu. Era un bărbat zvelt, cu un aer elegant și o figură deschisă, cordială.
La începutul verii lui 1948, a cunoscut-o pe Doti Ghibu, o tânără și talentată actriță, în lumea teatrului, la Sibiu, unde își căuta el însuși rosturile, nu doar ca dramaturg, ci ca regizor, de astă dată. Foarte iute cei doi tineri s-au îndrăgostit iremediabil unul de altul. Din acel moment înainte regizorul Radu Stanca nu a mai conceput să distribuie pe altcineva în rolurile principale feminine decât pe Doti.
Apoi s-au căsătorit. Dar vremurile erau grele și strădania de a-și găsi un loc de muncă în același oraș, fie el Sibiu sau Cluj, precum și o adresă la care să poată locui împreună, nu a fost nici simplă, nici ușoară. În cele din urmă tot au izbândit însă și au avut apoi și bucuria de a avea un băiețel, pe nume Barbu.
Epistole înflăcărate
Când, purtat de proiectele proprii, Radu Stanca se afla departe de aleasa inimii, îi scria epistole înflăcărate, aidoma perioadei dinainte de căsătorie. Unirea lor într-un cuplu marital nu a scăzut ardoarea sentimentelor poetului care, după cum s-a spus mai apoi, părea să întruchipeze în realitate o reprezentare platoniciană a erosului.
Un comentator observa că „relația erotică reprezintã la Radu Stanca plămada unei «sinteze de artă și spiritualitate» întrucît creația ar fi în mod obligatoriu o co-creație”.
Conform aceluiași, „bărbatul din această relație erotică nu întâlnește pur și simplu doar o femeie, ci, în realitate, însuși «etern-femininul»”.
Sentimentele, parcă de o intensitate și o decantare fără egal în lumea literară românească, țâșneau de sub condeiul scriitorului în litere de foc.
„Idealul meu de lumină, idealul meu de formare interioară ai fost tu – și te-am simțit din zilele mele cele mai fragede în mine. Doar chipul tãu, imaginea ta îmi lipsea – și acum, când toate s-au limpezit în jurul meu, chipul tău îmi reveleazã adevărul acesta: nu te-am iubit, din începuturi, decât pe tine”.
Nouă confesiune
Cu un alt prilej, Radu îi făcea lui Doti o altă confesiune:
„Am găsit în sfârșit făptura unică, incomparabilă, de atâta vreme căutatã, care să reveleze sensul destinului meu; acea ființă minunată, din începuturi, a cãrei prezență să mă umple de un alt eu, definitiv, adevărat, deplin – eul dorit, fremătător de viață, rod al miraculoasei prefaceri săvârșitã de tine în mine.
Plin de evlavia de care mă simt învăluit sã rostesc rugãciunea de recunoștințã pentru că visul meu a fost sortit să devină fapt aevea: ești a mea.
Tu, cea din primele mele visuri, tu, cea care ai trecut ca un semn prevestitor prin copilăria mea, tu, cea care – apoi – ai venit de câteva ori prin tinerețea mea, ca un augur al destinului, și acum ai sosit sã desăvârșești maturitatea mea“.
Moarte prematură
Fericirea de a fi împreună putea depăși obstacolele ridicate în calea lor de vremurile aspre ale dictaturii dejiste și de cenzura ideologică severă din arta acelui timp, dacă mai vechea vulnerabilitate a lui Radu nu l-ar fi îmbolnăvit, în cele din urmă, ireversibil, pe acesta, condamnându-l la o moarte prematură.
S-a prăpădit în chip neașteptat, la numai câteva luni după aceea, și micul Barbu, lăsând în urmă o mamă îndurerată. Doti a supraviețuit îndelung, aproape ca o sihastră, purtând de grijă memoriei scriitorului și făcând eforturi constante de a-i pune în circulație opera.
Iubirea dintre ei aureolează Clujul pe mai departe, dându-i un plus de candoare, de idealitate, de căldură…
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Marcel Pavel, artistul îndrăgit de generații întregi de iubitori ai muzicii, datorită vocii sale inconfundabile și a lejerității cu care abordează cele mai diverse stiluri muzicale, este invitat special la concertul Romantico, pe 26 martie, de la ora 20:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.
”Sunt extrem de bucuroasă că pot să le ofer clujenilor, spectatorilor care vor veni la concertul de la Cluj, o nouă întâlnire cu Marcel Pavel. Stilul lui elegant de a cânta și de a îmbina muzica pop cu cea clasică este binecunoscut de fani, de toți cei care i-au fredonat melodiile de-a lungul anilor”, spune Mira Sinca, organizatorul concertului.
”De abia aștept să vă revăd, dragi clujeni, să fiu alături, pe scenă, de doi artiști extrem de talentați din Italia, Veronica Liberati și Jonathan Cilia Faro, vocile lor spun totul”, a declarat Marcel Pavel.
”Frumoasa mea”
Interpretarea melodiei compusă de Ovidiu Komornik în anul 2000, ”Frumoasa mea” l-a propulsat în topurile naționale. De altfel, albumul ”Frumoasa mea” s-a vândut în peste 250.000 de exemplare, fapt care i-a adus lui Marcel Pavel un disc de platină. Doi ani mai târziu, în 2002, a câștigat selecția națională pentru Eurovision, alături de Monica Anghel, cu piesa ”Tell me why”. În finală s-au clasat pe locul nouă, cea mai bună poziție a României în concurs de până atunci. În 2013 a obținut premiul „The Best Live Act 2013” pentru concertul „Very Classic” prezentat la Sala Palatului din București unde a fost acompaniat de peste 140 de muzicieni și artiști.
Jonathan Cilia Faro, legătură specială cu România: toate drumurile l-au adus aici!
“Publicul român este, cu siguranță, cel mai primitor pe care l-am avut în întreaga mea carieră; primul meu profesor de canto, cel care mi-a cultivat iubirea pentru muzică, a fost un român; m-am îndrăgostit de unul dintre instrumentele voastre populare, țambalul, pe care l-am auzit întâmplător în Londra la un artist stradal român; am învățat să-l folosesc și chiar am înregistrat o piesă cu acest instrument minunat. Și, nu în ultimul rând, una dintre iubitele mele, a doua, cu care am avut o relație serioasă, era româncă. Ne-am despărțit pentru că nu a vrut să plece din România, eu trebuia să mă întorc în Italia… Atât de frumoasă e țara voastră, am înțeles-o apoi de ce nu a vrut să o părăsească”,
Artist în ascensiune
Veronica Liberati este un artist aflat în plină ascensiune. Abilitățile vocale și sensibilitatea cu care abordează melodiile pe care le interpretează i-au adus renumele de ”Adele de Italia”. După prestația entuziasmantă de la ”Vocea României”, unde a ajuns în echipa lui Smiley, și după o serie de concerte în Europa, Veronica ajunge la Cluj-Napoca, pe 26 martie. Însuși Smiley a transmis publicului român un mesaj pentru susținerea fostei sale ”eleve”.
Timbrul vocal al lui Jonathan Cilia Faro îi permite să abordeze aproape orice stil muzical, dar cel mai mult iubește să cânte operă, gen muzical pe care i-ar plăcea să-l facă mai accesibil publicului larg.
”Când închid ochii și cânt, simt ceva foarte profund și prețios. De fiecare dată când cineva îmi scrie sau mă sună sau mă oprește să-mi mulțumească pentru muzica mea și îmi spune cum l-a influențat ea, aceasta este definiția succesului pentru mine. Când muzica atinge inimile oamenilor, acesta este un succes”, declara Jonathan Cilia Faro unei reviste americane de profil.
Biletele la concert pot fi achiziționate online, de pe MyTicket.ro, Entertix.ro, IaBilet.ro, Eventim.ro sau din Librăriile Cărturești și Agenția Mira.
EVENIMENT
Pasăre rănită, blocată pe acoperișul unei clădiri din Cluj-Napoca. A fost salvată de pompieri cu autoscara

O pasăre blocată pe acoperisul unei cladiri de pe str. Regele Ferdinand din Cluj-Napoca a necesitat, vineri seara, intervenția pompierilor de la ISU Cluj.
”A fost înregistrat un apel privind faptul că o pasăre ar fi blocată pe coama unui acoperiș. Pompierii au indentficat o pasăre care pare rănită și s-au ridicat cu o autoscară pentru a o elibera și pentru a fi predată pentru îngrijiri personalului specializat”, arată pompierii.

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Gilău, a Punctului de Lucru Florești și a Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit vineri seară pentru stingerea flăcărilor care au cuprins o cabană situată în localitatea Mărișel, arată ISU Cluj.
”La fața locului s-au deplasat trei autospeciale de stins incendii și un echipaj SMURD, unde au găsit cabana, cu o suprafață de aproximativ 70mp, cuprinsă în mare parte de flăcări.
Operațiunile de stingere au durat aproximativ două ore, arderea a fost favorizată de faptul că imobilul era construit pe structură din lemn.
Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment, iar intervenția pompierilor a împiedicat propagarea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite.
Cel mai probabil incendiul a pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător față de materiale combustibile”, precizează pompierii clujeni.
ANUNȚURI PUBLICE
Naiul românesc și flautul indian, în concertul peisajelor muzicale din Carpați și Himalaya. Când și unde are loc

Clujenii sunt invitați să celebreze începutul primăverii cu un eveniment ce aduce împreună muzica tradițională din România și India, duminică, 19 martie, la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 19:30.
„Folclorul românesc autentic va fi împletit cu muzica clasică indiană, străveche și în același timp adaptată vremurilor moderne, versatilă, deschisă inovației și dialogului intercultural.
În mâinile Narcisei Băleanu, naiul dă glas celor mai reprezentative expresii muzicale ale sufletului românesc, de la duioșia doinei, până la energia explozivă a sârbelor.
Bhaskar Das redă prin flautul său din bambus esența civilizației indiene. De această dată, pe lângă compozițiile de muzică clasică, îl veți asculta interpretând un repertoriu inspirat din diversitatea anotimpurilor și a festivalurilor indiene.
Amit Mishra, reprezentant de seamă al tradiției de tabla din străvechiul oraș Varanasi, adaugă prin percuția sa dinamism și pasiune întregii prezentări muzicale.
Așadar, luna martie e prilej de sărbătoare! Ne întoarcem privirea și auzul spre origini, spre rădăcini, ne conectăm cu tradiția și construim punți de legătură între suflete, prin sunetul universal al muzicii.”, se arată în anunțul organizatorilor.
În altă ordine de idei, folclorul autentic românesc se împletește cu muzica tradițională din India într-un spectacol pentru toți iubitorii de muzică, fie ea românească sau indiană, dar și pentru curioșii care vor să se delecteze la un altfel de concert și să-și încheie săptămâna cu energia celor două culturi.
Pentru bilete, click aici.