Connect with us

EVENIMENT

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Radu și Doti

Publicat


Radu Stanca (1920 – 1962) a fost un poet, eseist, dramaturg și regizor care a teoretizat resurecția baladei printre genurile poetice și a întemeiat, împreună cu câțiva prieteni înzestrați, în perioada studenției petrecută în refugiu, la Sibiu – datorită cedării Clujului către Ungaria horthystă și a mutării Universității clujene în orașul de pe Cibin –, mișcarea literară intitulată Cercul Literar de la Sibiu. Era un bărbat zvelt, cu un aer elegant și o figură deschisă, cordială.

La începutul verii lui 1948, a cunoscut-o pe Doti Ghibu, o tânără și talentată actriță, în lumea teatrului, la Sibiu, unde își căuta el însuși rosturile, nu doar ca dramaturg, ci ca regizor, de astă dată. Foarte iute cei doi tineri s-au îndrăgostit iremediabil unul de altul. Din acel moment înainte regizorul Radu Stanca nu a mai conceput să distribuie pe altcineva în rolurile principale feminine decât pe Doti.

Apoi s-au căsătorit. Dar vremurile erau grele și strădania de a-și găsi un loc de muncă în același oraș, fie el Sibiu sau Cluj, precum și o adresă la care să poată locui împreună, nu a fost nici simplă, nici ușoară. În cele din urmă tot au izbândit însă și au avut apoi și bucuria de a avea un băiețel, pe nume Barbu.

Epistole înflăcărate

Când, purtat de proiectele proprii, Radu Stanca se afla departe de aleasa inimii, îi scria epistole înflăcărate, aidoma perioadei dinainte de căsătorie. Unirea lor într-un cuplu marital nu a scăzut ardoarea sentimentelor poetului care, după cum s-a spus mai apoi, părea să întruchipeze în realitate o reprezentare platoniciană a erosului.

Un comentator observa că „relația erotică reprezintã la Radu Stanca plămada unei «sinteze de artă și spiritualitate» întrucît creația ar fi în mod obligatoriu o co-creație”.

Conform aceluiași, „bărbatul din această relație erotică nu întâlnește pur și simplu doar o femeie, ci, în realitate, însuși «etern-femininul»”.

Sentimentele, parcă de o intensitate și o decantare fără egal în lumea literară românească, țâșneau de sub condeiul scriitorului în litere de foc.

„Idealul meu de lumină, idealul meu de formare interioară ai fost tu – și te-am simțit din zilele mele cele mai fragede în mine. Doar chipul tãu, imaginea ta îmi lipsea – și acum, când toate s-au limpezit în jurul meu, chipul tău îmi reveleazã adevărul acesta: nu te-am iubit, din începuturi, decât pe tine”.

Nouă confesiune

Cu un alt prilej, Radu îi făcea lui Doti o altă confesiune:

„Am găsit în sfârșit făptura unică, incomparabilă, de atâta vreme căutatã, care să reveleze sensul destinului meu; acea ființă minunată, din începuturi, a cãrei prezență să mă umple de un alt eu, definitiv, adevărat, deplin – eul dorit, fremătător de viață, rod al miraculoasei prefaceri săvârșitã de tine în mine.

Plin de evlavia de care mă simt învăluit sã rostesc rugãciunea de recunoștințã pentru că visul meu a fost sortit să devină fapt aevea: ești a mea.

Tu, cea din primele mele visuri, tu, cea care ai trecut ca un semn prevestitor prin copilăria mea, tu, cea care – apoi – ai venit de câteva ori prin tinerețea mea, ca un augur al destinului, și acum ai sosit sã desăvârșești maturitatea mea“.

Moarte prematură

Fericirea de a fi împreună putea depăși obstacolele ridicate în calea lor de vremurile aspre ale dictaturii dejiste și de cenzura ideologică severă din arta acelui timp, dacă mai vechea vulnerabilitate a lui Radu nu l-ar fi îmbolnăvit, în cele din urmă, ireversibil, pe acesta, condamnându-l la o moarte prematură.

S-a prăpădit în chip neașteptat, la numai câteva luni după aceea, și micul Barbu, lăsând în urmă o mamă îndurerată. Doti a supraviețuit îndelung, aproape ca o sihastră, purtând de grijă memoriei scriitorului și făcând eforturi constante de a-i pune în circulație opera.

Iubirea dintre ei aureolează Clujul pe mai departe, dându-i un plus de candoare, de idealitate, de căldură…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Hoți cu experiență, prinși la furat în Turda. Prădau locuințe, magazine și oameni care circulau pe stradă

Publicat

De

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Turda au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 24 ani, cercetat pentru tâlhărie calificată în formă continuată și furt calificat în formă continuată.

În fapt, la data de 18 septembrie a.c., în jurul orei 22.40,  polițiștii municipiului Turda au fost sesizați prin apelul unic de urgență 112, de către un bărbat de 47 de ani, cu privire la faptul că în timp ce acesta se deplasa pe o stradă din municipiu, două persoane necunoscute l-au îmbrâncit și ulterior deposedat de o borsetă cu bani, carduri bancare și alte obiecte personale.

Urmare a activităților investigativ-operative desfășurate în cauză, polițiștii de investigații criminale, alături de polițiștii de ordine publică au identificat și depistat autorii faptei, fiind vorba despre un bărbat de 24 de ani, din Turda și un tânăr de 16 ani, din județul Hunedoara.

Totodată, din cercetările efectuate de polițiști a reieșit faptul că în perioada 30 iulie– 20 august a.c., bărbatul de 24 de ani, a sustras din diferite magazine de pe raza municipiului Turda mai multe bunuri.

În aceeaşi perioadă, cel în cauză, profitând de neatenţia a două persoane a sustras din buzunarele acestora bani şi un telefon mobil, iar la data de 29 august a sustras dintr-o locuinţă suma de 400 lei.

Totodată, investigațiile efectuate au indicat faptul că, în cursul lunii septembrie a acestui an, bărbatul, împreună cu tânărul de 16 ani, au deposedat prin acte de violenţă două persoane de borsetele personale, conținând bani şi alte bunuri.

În baza probatoriului administrat, la data de 24 septembrie a.c., polițiștii  au dispus măsura reținerii față de bărbatul de 24 de ani, ulterior fiind prezentat unei instanțe de judecată, care a emis mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO / Protest eșuat la Cluj împotriva restricțiilor. O mână de oameni la manifestație

Publicat

De

img 20210925 wa0006
Puțini clujeni au aderat, sâmbătă, la protestul organizat în centrul municipiului Cluj-Napoca, împotriva dictaturii sanitare și a introducerii certificatelor verzi de acces pentru cei vaccinați.

Manifestația are loc până la ora 18:00, în fața Monumentului Memorandiștilor.

img 20210925 wa0011

 

img 20210925 wa0013

 

img 20210925 wa0006

 

img 20210925 wa0010

 

img 20210925 wa0009

 

img 20210925 wa0008

 

img 20210925 wa0007

Citește mai departe

EVENIMENT

UMF Cluj investește peste 10 milioane de lei în amenajarea Centrului de Cercetare Privind Dezvoltarea Medicamentului

Publicat

De

cladire farmacia b

Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca investește peste 10 milioane de lei în amenajarea Centrului de Cercetare Privind Dezvoltarea Medicamentului, situat pe strada Victor Babeș, nr. 41.

Proietul vizează consolidarea, renovarea și modernizarea clădirii “Farmacia B”, unde până acum se organizau cursuri pentru studenți, și este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Lucrările licitate acum se vor desfășura pe o perioadă de doi ani.

Specialiștii universității se vor întâlni aici cu profesioniști din domeniul farmaceutic (companii de medicamente, farmacişti) care pot colabora cu Facultatea de Farmacie în cadrul unor proiecte, pe diverse teme, referitoare la dezvoltarea, fabricarea, calitatea, eficiența și siguranța produselor medicamentoase.

Vor fi amenajate 13 laboratoare de cercetare, 5 laboratoare didactice, 6 săli de lucrări practice și 10 birouri pentru doctoranzi, asistenți, șefi de lucrări și profesori.

Intervenția asupra clădirii situată în zona de protecție istorică a orașului este necesară și din cauza degradării în timp a imobilului, în special din cauza umidității care a pătruns în structură.

Imobilul va fi recompartimentat, consolidat, iar elementele de arhitectură care pot să fie păstrate vor fi curățate prin sablare.

În urma proiectului se va facilita și accesul persoanelor cu dizabilități la toate nivelurile, printr-un lift panoramic exterior, din sticlă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Kelemen Hunor: În fiecare an din ultimii 30 am pierdut câte un oraș de câte 116.000 de locuitori

Publicat

De

Președintele UDMR Kelemen Hunor a vorbit sâmbătă la Congresul PNL despre declinul demografic înregistrat în România. După ce a atras atenția asupra priorităților Guvernului, acesta a spus: „Cui ne adresăm? Pentru cine facem aceste lucruri?”.

Kelemen Hunor a menționat că PNL și UDMR fac parte din aceeași familie politică, sunt membri ai PPE și ai coaliției guvernamentale.

„Putem să avem și avem dispute, dar pe parcurusl anilor, când am fost parteneri de guvernare, am înțeles că într-o coaliție e nevoie de răbdare, de înțelegere, de compromisuri. Această experineță e un prim argument, un motiv solid și în 2021, în toamna congreselor partidelor din coaliție, în condiții politice, sociale dificile să nu reunțăm la parteneriat și să trecem peste neînțelegerile de moment, peste orgoliile personale”, a spus liderul UDMR.

După ce a enumerat priorritățile guvernului, acesta a spus „Cui ne adesăm? Pentru cine facem aceste lucruri?”.

Kelemen Hunor a spus că România a pierdut în fiecare an peste 100.000 de locuitori.

„În 1967, și am ales acest an pentru că m-am născut în 1967, s-au născut în România 528.000 de copii. În 1990, la 23 de ani de la prima generație de decreței, s-au născut 314.746 de copii, în 2020 178.609 copii s-au născut și în același an în România au înregistrate aproape 300.000 de decese. În 2019, 4 milioane de cetățeni care s-au născut în România au trăit și trăiesc în mod constant în afara României. Acest lucru înseamnă că noi în fiecare an din ultimii 30 de ani am pierdut câte un oraș de câte 116.000 de locutori”, a spus Kelemen Hunor.

Conform acestuia, trendul demografic este catastrofal, dar poate fi oprit.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate