Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Pe Măgura Agrișului

Publicat


schelet craniu

Cu cinci mii de ani în urmă, dealurile clujene erau acoperite de păduri unde fagul și carpenul creșteau în voie, împrăștiindu-și netulburat semințele și adăpostind numai fiarele înțelepte ale vechimii.

Vremurile nu stăteau însă pe loc și pe la începuturile epocii aramei i-au făcut loc, croindu-și cărări către pășunile golașe, în fruntea turmelor lor, păstori veniți de departe de la răsărit, tocmai din stepele de la îngemănarea Europei cu Asia. Ei și-au croit așezări pe culmile dealurilor, ducându-și viața împreună cu familiile lor și ale rudelor și prietenilor în așezări, găsindu-și mai apoi, generație după generație, odihna sub mici movile de pământ numite astăzi tumuli.

Nimeni nu știe cum se numeau pe ei înșiși membrii acestei populații căreia astăzi i se spune pe numele unei localități actuale: „cultura Coțofeni”.

Pe traseul dealurilor care marchează culoarul Turda – Petrești – Săvădisla, de-a lungul unei căi pe care, veacuri de-a rândul, s-a transportat sarea, satele acestor oameni s-au înșiruit, dominând și păzind – dar și folosind – căile de acces către și de la minele cu sare.

Și fiecare așezare ocupând câte un deal forma, crede arheologul Alexandru Diaconescu, cel care a consemnat primul anumite părți ale acestei istorisiri, centrul câte unui trib dornic să fie cel mai puternic dintre toate cele învecinate, rezervând șefului comunității și familiei lui privilegiul câte unui tumul.

Așezare ocrotită de zei

În locul cel mai înalt al Măgurii Agrișului la sfârșitul neoliticului și începutul epocii în care oamenii au pornit să își făurească arme din aramă se afla o așezare ocrotită de zeitățile în care cei de pe atunci credeau și care mai pot fi încă

Aria maximă de locuire a acestei populații a cuprins, o vreme, ceea ce astăzi numim Muntenia, Oltenia, Banatul, Transilvania, Crişana, Maramureşul, nord-estul Serbiei şi nord-vestul Bulgariei. Transilvania a fost o vreme locuită în întregime de triburile „Coţofeni”, dar eleau cedat, la un moment dat, regiunile estice şi sud-estice, sub presiunea altor populații.

Arheologii au descoperit în tumulul de pe locul unde odinioară înflorea așezarea de la Măgura Agrișului două trupuri de oameni tineri: un bărbat falnic, înalt de circa 1 metru 80 sau 1 metru 90, de 34-40 de ani și o femeie de 23-25 de ani, mai scundă și mai gracilă.

Frumos și puternic, acest războinic iscusit a fost răpus într-o confruntare survenită între războinicii propriului sat întărit și cei dinspre Turda, care voiau să dețină întregul control asupra văii. Degeaba pieriseră de mâna lui mai mulți sulițași redutabili. În cele din urmă, o piatră grea aruncată cu iscusință din mijlocul celorlalți îi strivise tâmpla stângă, prăbușindu-l în moarte.

Femeie l-a urmat

Vraciul tribului nu stătuse pe gânduri.

Pentru faptele sale de glorie, în drumul său celest de după moarte, bărbatul care le fusese înaintestătător avea dreptul să fie acompaniat de cea care îi fusese parteneră de viață. Aceasta cu atât mai mult, cu cât ea era fiica bătrânei căpetenii a celor care îi răpiseră viața soțului ei, ambițioșii care stricaseră pacea.

O băutură de ierburi bine alese o trântise pe frumoasa nevastă într-un somn prelungit mai apoi, prin răcirea treptată a corpului și rigidizarea lui tot mai marcată, direct în moarte, pe urmele eroului luptător.

Pentru ca ritualul să fie dus cu bine până la capăt și ca să fie întru totul înduplecate spiritele strămoșilor și zeii luminii, din rândul celor prinși în luptă mai fuseseră aleși câțiva bărbați și li se tăiaseră gâturile, fiind apoi aruncați de pe deal în genunea de dedesubt, acolo unde locul era mai sălbatic și mai abrupt. Era în firea lucrurilor să se întâmple astfel, căci asemenea obicei ținea de credințele acelor vremuri îndepărtate.

Basmele românilor

Sute de ani și milenii mai târziu, puternica adunătură viermuitoare de triburi care se uneau și se desfăceau, după împrejurări, din domnii efemere, dar care împărtășeau cu toatele același orizont de viață și de credințe, având și obârșii comune, s-a risipit ca și cum n-ar fi existat, „topindu-se” în sângele altor populații.

Dar cuplul de pe Măgura Agrișului, descoperit cu prilejul unor săpături arheologice întâmplătoare, datorate lucrărilor la prima autostradă de prin partea locului, i-a adus din nou în atenție pe „Greuceanu” și „Sânziana”, cum au fost numiți cei doi soți, transportându-i din preistorie direct în basmele românilor…

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Intrare GRATUITĂ pentru pensionari în Grădina Botanică din Cluj-Napoca. ”Ziua Porților Deschise”

Publicat

bota 3
Pe 1 octombrie, Grădina Botanică „Alexandru Borza” Cluj-napoca marchează „Ziua Internațională a Seniorilor” prin „Ziua Porților Deschise” pentru acești vizitatori. Astfel, pensionarii beneficiază de intrare gratuită, pe baza unui act doveditor.
”Cu ocazia acestui moment deosebit, vă invităm să ne însoțiți în tururi ghidate sub tema „Cultura se împletește cu Natura”. Vom explora împreună minunatele artefacte istorice și splendidele plante de toamnă din Grădina Botanică. Punctul de întâlnire pentru tururile din 1 octombrie este la intrarea în grădină, la orele 12:00 și 14:00. Ne vom bucura să vă avem alături!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină RĂSTURNATĂ în Poieni. Un bărbat, transportat la spital de SMURD

Publicat

poie 1

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit, sâmbătă, la un accident rutier petrecut pe raza localității Poieni.

În accident a fost implicat un singur autoturism, care era răsturnat atunci când au ajuns echipajele operative la fața locului. Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar doi bărbați au primit îngrijiri medicale.

”În cele din urmă, unul dintre aceștia, în vârstă de aproximativ 60 de ani, a fost transportat la spital. La misiune au luat parte, din partea ISU Cluj, o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, au transmis pompierii.

Șoferul, testat pentru alcool

UPDATE. Din primele cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat, de 53 de ani, din județul Sibiu, care circula cu autoturismul înspre Cluj-Napoca, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, acroșând parapetul din sensul opus, ulterior răsturnându-se în fața unui imobil, unde a accidentat un bărbat de 62 de ani.

În urma impactului, bărbatul de 62 de ani a necesitat îngrijiri medicale, fiind transportat la spital

Testarea conducătorului auto cu aparatul etilotest a indicat rezultat negativ.

Polițiștii efectuează în continuare cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor și în vederea luării măsurilor legale.

poie 1

poie 2

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbatul lovit de tren era polițist local la Cluj-Napoca. Se pare că ar fi intrat în depresie

Publicat

sami bun

Bărbatul de 40 de ani, care a murit vineri seară după ce a fost lovit de tren în Gara Cluj-Napoca, era polițist local în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și își desfășura activitatea la serviciul de Ordine Publică al Secției 3 Gheorgheni. Conform informațiilor Cluj24, ar fi vorba despre o sinucidere.

Surse judiciare au declarat pentru Cluj24 că bărbatul s-ar fi aruncat sub tren, având antecedente de depresie.

Ioan Samuel Cioază avea 40 de ani și lucra de 10 ani ca polițist local la Primăria Cluj-Napoca.

Citește și Bărbat lovit mortal de tren. ISU Cluj n-a mai putut să-l ajute

Acesta avea un băiat.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum se fac BANII: Primiți cu INFLUENCERITUL? Mircea Bravo, peste 10 milioane de lei profit NET

Publicat

mircea bravo

Influencer, blogger, vlogger, creator de conținut… Sunt meserii care nu apar în nomenclator. Dacă acum câteva zeci de ani copiii voiau să se facă medici, contabili, ingineri, avocați, acum toți vor să devină influenceri, vloggeri ori creatori de conținut. Până și aglomerația de la facultățile de comunicare și publicitate de după 2000 s-a mai diluat. Tinerii și-au dat seama că diploma te ajută să-ți găsești cel mult un loc bun ca vânzător la un fast food, în timp ce, fără prea multă carte, oricine poate deveni creator de conținut.

Creator de conținut e și lelea Lucreție care-și expune pe social media găina de vânzare, dar și pițipoanca botoxată care umple Facebookul de poze cu ea sau cu pisica ei. Termenul e vag și bine acoperitor. Fiecare dintre noi e un creator de conținut.

Că nu chiar toți ajungem și influenceri ori bloggeri sau vloggeri, asta e altceva. Ca să devii influencer sau formator de opinie, trebuie să ai o coadă lunguță de urmăritori pe segmentele social media, Facebook, Youtube, Instagram ori TikTok. Nu contează că ești analfabet funcțional, ai postat o ciudățenie la care marea majoritate a puștimii rezonează, ți-ai primit like-urile care te propulsează pe „lista cu bani”.

Dacă ceva mai devreme, persoanele publice se transformau în influenceri, acum e invers. Iluștrii necunoscuți care se ocupă cu „influenceritul” devin persoane publice. Persoanele care și-au câștigat notorietatea prin postări inteligente sunt puține și alese.

Atunci când celebra expresie „Show me the money” aparținând lui Cuba Gooding jr. din filmul Jerry Maguire,  devine crezul în viață pentru foarte mulți tineri, tentativele de a accede în acel Hall of Fame al postacilor devin din ce în ce mai multe.

„Easy money”, cum ar spune celebra trupă „UK”. Cine influențează pe cine? Sau, mai corect, cine manipulează pe cine? Companiile manipulează creatorii de conținut care, la rândul lor, influențează publicul țintă.

Fee-ul, câștigul, manipulatorului intermediar, adică al influencerului, depinde de numărul celor care s-au lăsat manipulați. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine.

În fond și la urma urmei, este un business. Cu cât îți torni mai multă apă cu gheață în cap sau mănânci mai multe râme, filmându-te, cu atât crește șansa ta de a-ți adăuga mai multe zerouri (și la propriu și la figurat) la numărul followerșilor. Ca și la venituri, de altfel.

Clujul se laudă cu aproximativ 1.500 de influenceri care au cel puțin 500 de urmăritori. Peste 600 de branduri utilizează influencerii locali pentru a se promova. Cel mai folosit canal este Instagram.

Se vede cu ochiul liber că piața entertainment-ului a crescut exponențial în ultima vreme, inclusiv la Cluj-Napoca.

Are Clujul influenceri? Are. Dar vloggeri are? Are. Youtuberi, tiktokeri, feisbuciști, instagramabili, are? D-apoi cum… Pornind de la primul influencer al urbei, primarul Emil Boc și terminând cu puștanul din Mănăștur care se filmează chinuind o mâță. Se poate trăi din activitățile astea? Se poate, și încă bine.

Cine e Mircea Bravo?

O să deschidem lista cu cineva care a pornit „de jos” în domeniu, care a muncit mult pentru a ajunge unde este acum și care, spre deosebire de mulți neaveniți în segment, are și talent și capacitatea intelectuală de a și-l valorifica. Îl cheamă Mircea Popa și este o „vinitură” din Beclean. Lumea îl știe ca Mircea Bravo, nume de scenă care a însemnat 50% din succesul lui.

Mircea are 34 de ani. A terminat Dreptul, fapt care l-a ajutat să „judece” bine ce are de gând să facă de atunci încoace. Acum 10 ani a început cu glumițe și prank-uri (farse – na.), ulterior dezvoltându-le în scheciuri umoristice care implicau și actori profesioniști. L-a ajutat și tanti Lenuța din Chinteni, Bunica, devenită între timp una dintre cele mai bine cotate influencerițe din Cluj.

Pe an ce trecea, creștea și notorietatea brandului Mircea Bravo, ca urmare și fee-ul pe care-l încasa pentru modul său original de a face publicitate. De la 1.000-2.000 de euro pentru un filmuleț a ajuns la 10.000, apoi la 20.000 de euro. Când a ajuns la 1,17 milioane de urmăritori pe Youtube, 3,4 milioane pe Facebook și 572.000 pe Instagram, a decis că e momentul să treacă la alt nivel.

Așa că s-a apucat de producție de film, alături de regizorul Cristian Ilișuan, cel care i-a fost alături de la început.

Cât de profitabilă e afacerea asta pentru Mircea Bravo?

Mircea Popa este acționar, alături de Cristian Ilișuan, în mai multe firme.

BRAVO FILMS SRL, înființată în 2021, are ca obiect principal de activitate Activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune. În 2022 a avut o cifră de afaceri de 2.605.169 lei, din care 2.130.070 lei profit.

BRAVO PRODUCTIONS SRL a fost înființată în 2015, având același obiect de activitate. În 2022 a avut o cifră de afaceri de 3.676.868 lei, din care 2.540.626 lei profit.

BRAVO CREATIVE SRL, a fost înființată în 2023 și nu are încă raportată cifra de afaceri.

Locurile 2 și 3 ca cifră de afaceri în Cluj-Napoca în 2022 pe codul CAEN declarat este ocupat de BRAVO PRODUCTIONS și BRAVO FILMS.

Per total, profitul cumulat pe 2022 al firmelor în care este acționar Mircea Bravo se ridică la suma de 4.670.696 lei, adică undeva la 938.000 de euro.

De la intrarea în activitate a firmelor și până la finele anului 2022, profitul net a depășit 10 milioane de lei, mai exact 10.412.275.

Ca urmare a succesului cu filmul „Mirciulică”, BRAVO FILMS mai are o premieră în această toamnă. Este vorba de filmul ”Nuntă pe bani”.

Iată cum activitatea de vlogger și influencer poate susține și alte pasiuni, mai mult sau mai puțin costisitoare, care, la rândul lor, ca într-un perpetuum mobile, alimentează din punct de vedere financiar o activitate profitabilă în continuă creștere.

Sursa date: Termene.ro

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax