ACTUALITATE
LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Mihai Vodă și taraful din Luna

După ce l-a învins pe cardinalul Andrei Báthory pe câmpul de luptă de la Șelimbăr (28 octombrie 1599), Mihai Viteazul, voievodul Țării Românești, a devenit principe al Transilvaniei. În această nouă calitate, dobândită pe câmpul de luptă cu prețul vitejiei și al sângelui, Mihai s-a îndreptat către Alba Iulia, reședința princiară unde, cu numai patru ani înainte, venise să semneze un înjositor tratat care făcea din el un simplu guvernator al principelui de atunci, Sigismund Báthory.
Marșul lui către Bălgrad – cum îi spuneau pe vremea aceea românii orașului – s-a făcut nestingherit, reprezentanții locurilor străbătute, de la stăpânii pământurilor, grofi mai mari și mai mici, până la bătrânii buni și înțelepți care conduceau destinele fiecărui sat, fie ei maghiari, fie români, ieșindu-i în cale să i se închine.
La intrarea în cetatea de scaun a principilor ardeleni, Mihai a intrat în fruntea oștilor sale pestrițe, urmat de căpeteniile sale războinice și de marii boieri de sfat care îl însoțeau. În butci trase de cai veneau și membrii familiei sale, doamna Stanca, fiul Pătrașcu și fiica Florica.
Dar în fruntea întregului alai, Mihai Vodă a plasat taraful său, aducând cu sine nu doar puterea militară și politică, ci și muzica lui specifică din Țara Românească, taraful de lăutari cu țambal și cobză, cu strune și arcuș, cu caval și fluiere.
Nu tobele și trâmbițele ostășești ce bătuseră până atunci ritmul sau care sunau la popasuri ori la încolonare, spre a aduna lefegii în coloane se auzeau.
Acelea tăcuseră de cum se arătaseră tot mai aproape crenelurile cetății Alba Iulia. Peste toate se auzea acum vocea lui Silică din Cetatea de Floci, vocea care storcea lacrimi la nunțile boierești și la chefurile din palatul domnesc, o voce cum alta nu era.
Neștiind cum era mai bine să îl primească pe învingător, magnații ardeleni făcură la repezeală sfat până când contele K. veni cu ideea cea mai potrivită.
El trimise în fugă un paj la palatul principelui unde se afla nu doar orchestra de alămuri și de viori a Bathoreștilor, nici doar toboșarii și gorniștii din garnizoană, ci, veniți de curând pentru unul dintre balurile momentului, mica trupă de muzicanți de la Luna, din marginea Clujului.
Așa se face că, atunci când Mihai Vodă, noul principe de drept – prin dreptul sabiei și al victoriei pe câmpul de luptă – a dat semn tarafului său să tacă și, coborând de pe cal împreună cu boierii și căpeteniile în arme, s-a oprit pentru a primi delegația nobiliară să i se închine, după datină, în semn de supunere și de recunoaștere, contele K. a deschis larg dreapta și, arătând cu o înclinare a capului în spatele său, a spus:
– Cu îngăduința voastră, ilusstrissime principe, tot o muzică pentru întâmpinarea voastră…
Iar taraful lui Micșunică Miclăuș porni să cânte o horă vioaie în cea mai neaoșă valahă din Transilvania, uimindu-l pe aprigul voievod și stârnindu-i un zâmbet surprins.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Primarul Emil Boc a semnat contractul pentru 18 autobuze electrice. 83,1milioane de lei

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunţă că a semnat ontractul de aciziţionare a încă 18 autobuze electrice, în valoare de 18,1 milioane de lei.
„Am semnat contractul de furnizare pentru 18 autobuze electrice articulate. Valoarea contractului: peste 16 milioane euro, finanțare obținută din fonduri europene
Vineri, 17 martie, în Sala de sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca am semnat contractul de furnizare pentru un număr de 18 autobuze electrice articulate Solaris Urbino, cu o lungime de 18 metri și capacitate de 131 persoane.
Noile autobuze electrice, cu o capacitate mai mare decât cele existente deja la Cluj-Napoca, vor deservi ruta Cluj-Napoca-Florești și alte trasee din municipiu, în funcție de solicitările clujenilor pentru noi linii de transport public și analiza CTP Cluj-Napoca.
Noile autobuze vor ajunge la Cluj-Napoca în următoarele 12 luni și vor fi integrate în actuala flotă de transport public. 50% din flota de transport în comun a municipiului este verde și nepoluantă.
Contractul semnat cu Solaris Bus & Coach SP. Z.O.O. are valoarea de 83.131.020 RON și cuprinde, pe lângă vehicule, 6 stații de încărcare rapidă și 18 stații de încărcare lentă.
Municipiul Cluj-Napoca are în plan extinderea flotei de transport public prin achiziționarea de autobuze electrice pentru a fi un oraș verde, nepoluant – urmărim creșterea calității vieții – ca parte a rețelei europene de „100 de orașe neutre din punct de vedere climatic”.
Caracteristici tehnice autobuze electrice articulate Solaris Urbino:
– capacitate totală de transport: 131 persoane, din care 44 pe scaune
– spațiu pentru fotolii rulante
– spațiu pentru cărucioare de copii
– rampă de acces
– lungime 18 m, înălțime 3,3 m, lățime 2,55 m
– 6 stații de încărcare rapidă: fiecare 3 autobuze livrate vor fi însoțite de o stație de încărcare rapidă compatibilă cu soluțiile de încărcare deja existente în cadrul flotei CTP
– 18 stații de încărcare lentă
– Wi-Fi și camere de supraveghere.
Pe lângă aceste 18 autobuze și stațiile de încărcare aferente, deja finanțate prin PNRR, alte 22 autobuze și stații vor ajunge la Cluj prin proiecte depuse în cadrul altor programe operaționale de finanțare din fonduri europene, totalul ridicându-se la 40 de autobuze noi în perioada următoare.arul”, anunţă Emil Boc.

Duminică, de la ora 19:00, CFR Cluj va primi vizita celor de la Rapid în ceea ce reprezintă primul duel din play-off din acest sezon. Echipa lui Petrescu vine după o victorie răsunătoare. Campioana României a reușit să se impună cu 4-0 în ultima etapă din campionatul regulat, atunci când au jucat împotriva celor de la „U”.
După înjumătățirea punctelor, CFR este în continuare pe locul secund, dar la egalitate de puncte cu liderul Farul. Ambele echipe încep play-off-ul cu 32 de puncte. De cealaltă parte, Rapid se află pe poziția a 5-a a clasamentului, având înaintea meciului cu CFR un total de 26 de puncte. Giuleștenii sunt în scădere de formă. Echipa lui Mutu a pierdut în ultimele două etape atunci când au jucat împotriva celor de la Hermannstadt și Farul Constanța. Dar cu toate acestea, au reușit să obțină calificarea în play-off pentru prima oară de când au revenit pe prima scenă.
Un duel care pe care
CFR Cluj și Rapid și-au împărțit victoriile în ultimele meciuri. În cele două partide disputate în sezonul regulat, fiecare echipă și-a câștigat meciul de pe teren propriu. La fel a fost și în sezonul trecut, formația considerată gazdă a obținut cele trei puncte. Ultima oară când giuleștenii s-au impus în Gruia, a fost în anul 2012. Atunci, bucureștenii au reușit să câștige la scor, marcându-i CFR-ului nu mai puțin de 5 goluri. Ultima victorie a CFR-ului în Giulești a venit în 2014, când s-au impus cu 1-2 într-un meci din optimile Cupei României.
Daniel Cucu-Kovaci

Construcţia Autostrăzii Transilvania este în plin avânt, cel puţin pe porţiunea clujeană de după Nădăşelu, estimările arătând că aceasta va fi gata anul viitor, până la Zimbor.
Vezi şi:
VIDEO. Autostrada clujeană Nădăşelu-Zimbor se apropie de finalizare. Cum arată din dronă
„COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar al finanțării și MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCURII, în calitate de coordonator de reforme si/sau investitii pentru Planul National de Redresare si Rezilienta, au convenit în data de 28.10.2022, încheierea Contractului de Finanțare nr. 6 pentru proiectul “Autostrada Transilvania, sectiunea Nadaselu – Poarta Salajului” în vederea acordării finanțarii prin Planul National de Redresare si Rezilienta,Componenta 4. Transport sustenabil; Reforma R1 – Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră / Investitia I3 – Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră.
VEZI ŞI:
VIDEO. Fabricarea grinzilor pentru autostrada Transilvania, de firma românească UMB. Anul viitor e gata o porţiune clujeană
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă construirea unui sector de autostradă care să conecteze aglomerările urbane Cluj și Oradea și face parte dintr-o măsura mai amplă, având drept scop modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de interes național, în interiorul rețelei TEN-T Core, astfel încât să se asigure creșterea gradului de siguranță, a vitezei de deplasare și îmbunatățirea condițiilor de transport.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
• 42.30 km de autostrada; • 16 poduri si pasaje; • 1 nod rutier; • 18 viaducte”, arată Compania Naţională de Autostrăzi.
Valoarea totală a proiectului este de 2,734,308,297.85 lei din care valoarea fondurilor europene aferente PNRR este de 1,291,401,900.00 lei, cofinantarea naţionala reprezintă 1,009,699,362.10 lei, iar TVA aferent reprezintă 433,207,035.75 lei.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Imobil cu PANORAMĂ asupra Clujului, pus spre vânzare la 7 MILIOANE de euro. CRAMĂ, săli cu sute de locuri și GRĂDINĂ

O proprietare compusă din două corpuri – restaurantul și centrul SARA Social Events – se vinde pe un site internațional de imobiliare, la prețul de 7 miloane de euro. Construite în 2003, clădirile se află în livada Palocsay, la aproximativ 6 km de centru și se remarcă prin panorama asupra orașului Cluj-Napoca.
„Restaurantul Aroma este dispus pe două niveluri: parterul este amenajat în stil neoclasic și oferă acces spre grădina de vară, iar etajul menține nota clasică, având ca piesă centrală șemineul. Geamurile mari și compartimentarea modulară oferă intimitate oaspeților și o priveliște încântătoare asupra Clujului.
Corpul destinat evenimentelor dispune de o sală cu o capacitate de 280 locuri și o sală de conferinţe cu o capacitate de 300 locuri.”, notează agentul imobiliar în anunț.
Suprafața utilă totală este de 2425 metri pătrați, iar structura este: S+D1+D2+P+Mz+E+M. Crama din incinta complexului poate găzdui până la 50 de persoane.
Săli cu sute de locuri și grădină de vară, în cea mai cunoscută livadă din oraș
„Locația este una privilegiată, departe de ritmul alert al oraşului dar suficient de aproape pentru a oferi acces facil. Livada Palocsay, cea mai mare și mai cunoscută din oraș, creează un ambient relaxant și un cadru natural ideal pentru desfășurarea de evenimente.”, se mai arată în anunț.
Conform acestuia, complexul este potrivit pentru diferite scenarii de utilizare, datorită sălilor multiple:
- Sala cu capacitate de până la 40 persoane
- Sala cu capacitate de până la 80 persoane
- Sala cu capacitate de până la 110 persoane
- Salonul de nefumãtori cu capacitate de pânã la 50 persoane
- Grădina de vară cu capacitate de până la 120 persoane
- Sala de evenimente cu capacitate de până la 280 persoane
- Sala de consiliu cu capacitate de pânã la 20 persoane
- Sala de conferinţe cu capacitate de până la 250 persoane
„În cei 16 ani de existență, complexul și-a dobândit o reputație prestigioasă în rândul clujenilor, iar meniul à la carte inspirat din bucătăria internațională a fost apreciat de numeroși oaspeți pe site-urile de profil.”, adaugă agentul.
De asemenea, există o cramă drept anexă de 135 de metri pătrați. Terenul are o suprafață de aproape 4000 de metri pătrați.
La prețul afișat se aplică TVA.
Sursa foto: Francisc Photograph – sothebysrealty.ro