ACTUALITATE
LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Libertate fără opreliști pentru preoți

În vremea principelui Gabriel Báthory, ajuns să fie considerat în scurtă vreme de la înscăunare drept cel mai șturlubatic, imprevizibil, „nebun” prinț de până atunci de pe tronul țării – și, într-adevăr, el nu pare să fi fost vreodată întrecut în periculoase năzdrăvănii creatoare de dezordini în întreaga istorie a statului autonom ardelenesc – s-a înregistrat un episod care a fost întâmpinat nu fără mirare și ridicare din sprâncene de către nobilii maghiari de la curte și către fruntașii sașilor.
Într-o zi din luna iunie a anului de grație 1609 în fața tronului princiar s-au înfățișat, în straie curate, dar vizibil ponosite, mai mulți popi români de credință răsăriteană. Preoții i-au cerut stăpânului țării sprijin împotriva nobililor care îi tratau ca pe niște iobagi.
– Noi, serenissime principe – i s-a adresat unul dintre cei mai bătrâni dintre ei, care numai neștiutor de carte nu părea –, măcar că îi slujim bunului Dumnezeu, Regele Veșnic al Tuturor Creștinilor, indiferent de biserica lor, suntem parcă fiii nimănui. Știința noastră într-ale Scripturii și faptul că împrăștiem, după puteri, printre supușii Măriei Tale, cuvântul dumnezeiesc, sunt de batjocură. Între noi și ultimul iobag de pe oricare moșie nobiliară nu e nicio deosebire. Lucrăm alăturea de ultimul țăran, cu brațele și cu sudoarea frunții, de nu mai apucăm nici la înmormântări, nici la botezuri, nici să îi căsătorim creștinește pe cei din parohiile noastre decât pe înserat… Nici duminica nu mai e duminică, de-au ajuns să semene zilele între ele.
Bani pe straie preoțești
Gabriel Báthory a făcut ochii mari. Parcă pentru prima oară în viață, straiele lui pline de podoabe și farmecul personal de care era atât de mândru atunci când se perinda ca un păun prin fața nevestelor și fiicelor de aristocrați venite cu aparținătorii lor la balurile din palatul princiar i se păreau ridicole și derizorii.
Îi venea cumva să se ascundă parcă în spatele tronului. Dar și-a ținut firea și, dibuindu-și cuvintele, i-a spus celui care vorbise, așezat în genunchi în fața lui împreună cu ceilalți bărboși, în sutane șterne.
– Bunule preot, ridică-te și mergi în pace acasă. De azi înainte nu vei avea alta de făcut decât ceea ce i se cuvine a face unui preot. Îndrumă-ți turma în credință și bună purtare.
Și banii pe care îi avea de dat fiecare popă stăpânului său nobil, ca să se răscumpere de robotă și să își plătească taxele, să-i dai de acum înainte pe straiele și pe hrana cuvenite rostului tău și pentru familia ta.
De acum niciun popă ortodox nu mai are de plată nimic domnilor de pământ. Și ca să nu te mai asemeni iobagului lipit de glie, vei avea, tu și cei de aceeași condiție preoțească cu tine, dreptul de a merge oriunde ai de mers în cuprinsul principatului nostru fără a ți se mai cere vreo socoteală.
Iată de ce, pornind de la preoții care s-au îmbulzit să îi sărute mâna tânărului prinț, românii l-au iubit pe năvalnicul și negânditul Gabriel Báthory, văzând în el nu un principe periculos și abuziv, cum l-au păstrat în memorie mulți maghiari și sași, ci un apărător al drepturilor lor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Se lucrează în ritm alert la Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie din Cluj-Napoca. Imagini de pe șantier

Lucrările la noul Centru de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie din Cluj-Napoca, înaintează într-un ritm bun. Acest centru este destinat și tratamentului accidentului vascular cerebral (AVC) prin proceduri inovative.
Până în prezent au fost executați toți piloții forați pentru asigurarea incintei, precum și cei de stabilizare a terenului, iar pe zona de parcaj auto au executate deja primele diafragme, potrivit reperezentanților companiei Construcții Erbașu, care ridică noul centru medical.
Aceștia au anunțat pe pagina de Facebook că urmează să fie executate lucrările de la demisolul corpului nou de clădire și lucrările de hidroizolare exterioară.
Se lucrează în ritm alert la Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie din Cluj-Napoca. Imagini de pe șantier
„În corpul existent au fost executate aproape integral demolarile și desfacerile, lucrăm la desfacerea stratificațiilor de pe acoperiș, urmate în cel mai scurt timp de execuția hidroizolației terasei (acoperiș în sistem de învelitoare cu strat vegetal). În paralel continuăm cu desfacerile de la nivelul fațadelor și cu realizarea noilor compartimentări”, arată reprezentanții companiei de contrucții.
Primul Centru destinat tratamentului patologiei vasculare cerebrale din regiunea de Nord Vest a țării va avea șase săli de operație modulare, secții de Terapie Intensivă, o stație centrală de sterilizare, un laborator de imagistică, o sală de operații hibrid, un punct de laborator pentru urgențe, un punct farmaceutic, cabinete de consultații în regim ambulator, o sală de kinetoterapie, un amfiteatru/sală de curs și demonstrații practice cu o capacitate de 120 de locuri, o bibliotecă pentru documentare, un spațiu special amenajat pentru recepția pacienților și o sală de așteptare.
De asemenea, noul centru va avea 55 de paturi de spitalizare continuă, din care 7 pentru copii și 35 de paturi ATI.
Citește și: Prof.dr. Ștefan Florian: Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie Cluj va fi regional. Facem 3.000 de operații/ an
Lucrările au început în luna augut a anului trecut și prevăd practic modificarea și extinderea fostei Clinici de Medicina Muncii de pe strada Louis Pasteur din Cluj-Napoca.
Investiția realizată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca cu sprijinul Consiliul Județean Cluj și al Ministerul Sănătăţii, a pornit la drum cu o finanțare de 5 milioane lei.
La începutul acestui an, Ministerul Sănătății a anunțat că această construcție va beneficia de fonduri prin PNRR.
EDUCATIE
FOTO. Școala – o șansă pentru copiii romi din Cluj. Cum se obțin certificatele gratuite de apartenență etnică

Organizația de tineret a Asociației Partida Romilor Pro-Europa a demarat în această săptămână Campania educațională S.O.S. Copiii Romi – (Școala O Șansă pentru copiii romi), prin care își propune să ajute toți copiii romi care vor să se înscrie pe locurile distincte la licee, arată asociația.
”Tinerii de la Partida Romilor vă vor ajuta cu consiliere și orientare către liceele care vi se potrivesc cel mai bine. Totodată, vă vor fi eliberate adeverințele de apartenență etnică, necesare la dosarul de înscriere. Reprezentanții Partidei Romilor precizează că toate aceste servicii vă sunt oferite Gratuit. Singura condiție pe care trebuie s-o îndeplinească tânărul solicitant e aceea de apartenență la etnia romilor.
Această campanie are rolul de a reduce abandonul școlar în rândul tinerilor romi. Am decis să ne unim eforturile pentru a-i ajuta pe tinerii romi sa își termine studiile”, a spus președintele organizației de tinere, Dragoș Roșianu.
Acesta a precizat că măsura vine în sprijinul suplimentării cu 1-2 locuri în fiecare clasă, din fiecare liceu din Romania, pentru copiii romi.
3000 de elevi romi au primit recomandări la nivel național
Anual APRPE eliberează recomandări în toată țara, prin intermediul filialelor sale, oferindu-le șansa la o viață mai bună la peste 3.000 de elevi.
Pentru obținerea recomandărilor de apartenență etnică, vă puteți adresa la sediului Partidei Romilor Pro-Europa Cluj: B-dul 21 decembrie 1989, nr.108, puteți scrie pe email organizatiei la adresa proeuropacluj@yahoo.com sau puteți afla detalii pe contul de Facebook: Organizatia Partida Romilor Pro-Europa Cluj și la numărul de telefon 0753330801.
Data limita pentru eliberarea recomandarilor este de 9 iunie 2023.

Marcel Pavel, artistul îndrăgit de generații întregi de iubitori ai muzicii, datorită vocii sale inconfundabile și a lejerității cu care abordează cele mai diverse stiluri muzicale, este invitat special la concertul Romantico, pe 26 martie, de la ora 20:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.
”Sunt extrem de bucuroasă că pot să le ofer clujenilor, spectatorilor care vor veni la concertul de la Cluj, o nouă întâlnire cu Marcel Pavel. Stilul lui elegant de a cânta și de a îmbina muzica pop cu cea clasică este binecunoscut de fani, de toți cei care i-au fredonat melodiile de-a lungul anilor”, spune Mira Sinca, organizatorul concertului.
”De abia aștept să vă revăd, dragi clujeni, să fiu alături, pe scenă, de doi artiști extrem de talentați din Italia, Veronica Liberati și Jonathan Cilia Faro, vocile lor spun totul”, a declarat Marcel Pavel.
”Frumoasa mea”
Interpretarea melodiei compusă de Ovidiu Komornik în anul 2000, ”Frumoasa mea” l-a propulsat în topurile naționale. De altfel, albumul ”Frumoasa mea” s-a vândut în peste 250.000 de exemplare, fapt care i-a adus lui Marcel Pavel un disc de platină. Doi ani mai târziu, în 2002, a câștigat selecția națională pentru Eurovision, alături de Monica Anghel, cu piesa ”Tell me why”. În finală s-au clasat pe locul nouă, cea mai bună poziție a României în concurs de până atunci. În 2013 a obținut premiul „The Best Live Act 2013” pentru concertul „Very Classic” prezentat la Sala Palatului din București unde a fost acompaniat de peste 140 de muzicieni și artiști.
Jonathan Cilia Faro, legătură specială cu România: toate drumurile l-au adus aici!
“Publicul român este, cu siguranță, cel mai primitor pe care l-am avut în întreaga mea carieră; primul meu profesor de canto, cel care mi-a cultivat iubirea pentru muzică, a fost un român; m-am îndrăgostit de unul dintre instrumentele voastre populare, țambalul, pe care l-am auzit întâmplător în Londra la un artist stradal român; am învățat să-l folosesc și chiar am înregistrat o piesă cu acest instrument minunat. Și, nu în ultimul rând, una dintre iubitele mele, a doua, cu care am avut o relație serioasă, era româncă. Ne-am despărțit pentru că nu a vrut să plece din România, eu trebuia să mă întorc în Italia… Atât de frumoasă e țara voastră, am înțeles-o apoi de ce nu a vrut să o părăsească”,
Artist în ascensiune
Veronica Liberati este un artist aflat în plină ascensiune. Abilitățile vocale și sensibilitatea cu care abordează melodiile pe care le interpretează i-au adus renumele de ”Adele de Italia”. După prestația entuziasmantă de la ”Vocea României”, unde a ajuns în echipa lui Smiley, și după o serie de concerte în Europa, Veronica ajunge la Cluj-Napoca, pe 26 martie. Însuși Smiley a transmis publicului român un mesaj pentru susținerea fostei sale ”eleve”.
Timbrul vocal al lui Jonathan Cilia Faro îi permite să abordeze aproape orice stil muzical, dar cel mai mult iubește să cânte operă, gen muzical pe care i-ar plăcea să-l facă mai accesibil publicului larg.
”Când închid ochii și cânt, simt ceva foarte profund și prețios. De fiecare dată când cineva îmi scrie sau mă sună sau mă oprește să-mi mulțumească pentru muzica mea și îmi spune cum l-a influențat ea, aceasta este definiția succesului pentru mine. Când muzica atinge inimile oamenilor, acesta este un succes”, declara Jonathan Cilia Faro unei reviste americane de profil.
Biletele la concert pot fi achiziționate online, de pe MyTicket.ro, Entertix.ro, IaBilet.ro, Eventim.ro sau din Librăriile Cărturești și Agenția Mira.
EVENIMENT
Pasăre rănită, blocată pe acoperișul unei clădiri din Cluj-Napoca. A fost salvată de pompieri cu autoscara

O pasăre blocată pe acoperisul unei cladiri de pe str. Regele Ferdinand din Cluj-Napoca a necesitat, vineri seara, intervenția pompierilor de la ISU Cluj.
”A fost înregistrat un apel privind faptul că o pasăre ar fi blocată pe coama unui acoperiș. Pompierii au indentficat o pasăre care pare rănită și s-au ridicat cu o autoscară pentru a o elibera și pentru a fi predată pentru îngrijiri personalului specializat”, arată pompierii.