Connect with us

EVENIMENT

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: La crama lui Mongolu

Publicat


metropol 2

Conform unui cântec studențesc de prin anii 1980, atent cu traseele bahice clujene, „Mamă dacă vii la Cluj/ Nu mă căuta la curs./ Ia troleul de la gară/ La Metropol tu coboară…” Încă de pe atunci, cum se vede, restaurantul Metropol și Crama lui Mongolu, asociată acestuia, intraseră deja în legenda estudiantină…

Memoria colectivă este capricioasă. Nu poți spune cu precizie, anticipând, ce anume se va învrednici de ea. În cazul de față este vorba despre două localuri, ținte ale chefliilor și oamenilor de bună dispoziție, cu poftă de viață. Deși în epocă existau atâtea alte restaurante, braserii și ospătării, dintre care unele, precum restaurantul hotelului Continental, au intrat, mai târziu, și într-un roman scris de Radu Țuculescu (Femeile insomniacului, 2012), totuși, în legendă, nu s-au regăsit toate în egală măsură. „Dacă vrei să bei o bere,/ Vino sus la Belvedere…” spunea, mai departe, cântecul de campus citat, înregistrând pentru posteritate un alt loc ospitalier din geografia noastră citadină…

În a doua parte a anilor 1960 și în deceniul următor, pe strada Horia din Cluj, nu la mare distanță de Facultatea de Filologie, se bucura de o mare popularitate printre studenți – și nu numai – crama București (Metropol). Evenimentul care avea să marcheze însă istoria culturală a orașului și a țării a survenit însă într-o zi de pe la începutul anului 1968 când un grup de studenți pasionați de literatură, dornici de a se afirma ei înșiși ca scriitori, s-au lovit de refuzul decanului de la Filologie – probabil de frica eventualelor complicații cu Securitatea, în caz că studenții ar fi sărit în vreun fel calul – de a le da o sală pentru a face un cenaclu literar.

Responsabilul cramei, Remus Pop poreclit deja încă de pe atunci Mongolu, le-a oferit imediat, cu multă simpatie, locul pentru a-și organiza nestingheriți întâlnirile literare în incinta localului său. Criticul Petru Poantă, unul dintre protagoniștii acelor momente, își amintea de atmosfera inaugurală a Cenaclului Echinox, născut în împrejurările respective. Romancierul și omul de teatru Radu Țuculescu rememora și el: „Păşesc pe dalele proaspătului trotuar al proaspetei străzi Horea. … […] Trec pe lîngă o clădire care mereu îmi trezeşte amintiri, fie ele şi scurte, ca nişte minuscule fulgere. Bliţuri ale memoriei. Crâşma lui Mongolu, numeam pe vremea studenţiei, crama de la demisol”.

Cu prilejul aniversării a jumătate de secol de la înființarea Echinox-ului, poetul echinoxist Viorel Mureșan scria: „Emoționantă cină la Crama lui Mongolu de la restaurantul Metropol, acolo unde s-a semnat, în urmă cu cincizeci de ani, actul de naștere al Echinoxului”.

De prezența la Cenaclul Echinox și de trecerea prin renumita cramă, în anii 1968 – 1980 se leagă numele scriitorilor Ion Pop, Marian Papahagi, Ion Vartic, Eugen Uricaru, Adrian Popescu, Marcel Constantin Runcanu, Dinu Flămând, Ion Mircea, Liviu Zăpârțan, Vasile Sav, Vincențiu Iluțiu, Petru Poantă, Olimpia Radu, Peter Motzan, Mariana Bojan, Horia Bădescu, Ilie Călian, Ioan Peianov (Radin), Vasile Muscă, Radu Pâslaru, Florin Creangă, Mircea Baciu, Octavian Cosman, Al.Th. Ionescu și alții. Vor mai fi fost, probabil, și alții, dar cei pomeniți aici au format centrul de greutate al scriitorimii care a asigurat prestigiul cultural durabil al acestui loc de întâlnire aureolat.

 

 

 

 

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Patru oferte pentru studiul de fezabilitate la drumul EXPRES Cluj-Dej

Publicat

De

actiune dej (2)

Patru asocieri de companii au depus oferte pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar construcţiei drumului expres Cluj – Dej, un proiect în valoare de 22,199 milioane lei, fără TVA, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Până la termenul limită de deschidere, care a expirat marţi, au depus oferte Asocierea SC Aduro Impex SRL – 3TI Progetti Italia-Ingegneria Integrata SPA – SC Specialist Smart Group SRL, Asocierea SC D P Consult S.A. – SC Explan SRL – SCA Teaha & Fuzesi, Asocierea SC Search Corporation SRL – SC Proiect-Construct Regiunea Transilvania SRL şi Asocierea SC Viaponte ROM SRL – Metroul S.A. – SC Capital Vision SRL.
Durata contractului este de 18 luni, dintre care 14 luni pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate.
În perioada următoare, Comisia de Evaluare va analiza ofertele în conformitate cu prevederile documentaţiei de atribuire şi cu legislaţia în vigoare în domeniul achiziţiilor publice,

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Întreruperi de curent în județul Cluj

Publicat

DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMÂNIA, Sucursala Cluj-Napoca, anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică, astfel:

Data întreruperii: 03.11.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Gherla, str. Gelu nr. 62A, 62B.
Intervalul orar: 09:00-15:00

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Nu se văd de FUM. Ce mașini circulă pe centura Gherlei. POLUAREA e maximă

Publicat

De

poluare

O mașină care scotea un fum gros a fost filmată circulând pe centura de ocolire a municipiului Gherla, județul Cluj.

Atât de gros era fumul încât nici nu se putea mașina.

”Astfel de poluatori circulă nestingheriți pe drumurile din România, parcă nimeni nu vede ce se întâmplă”, a declarat revoltat un șofer din trafic.

Citește mai departe

EVENIMENT

Previziunile epidemiologului Octavian Jurma: Sub 10.000 de cazuri COVID în prima parte a lunii noiembrie

Publicat

De

Medicul epidemiolog Octavian Jurma a declarat la Aleph News că numărul persoanelor infectate zilnic în România va fi în scădere în următoarele săptămâni.

Medicul Octavian Jurma estimează că săptămâna viitoare în România nu vor fi peste 10.000 de persoane infectate zilnic.

Previziunea pe următoarele trei săptămâni este și mai bună, fiind vorba despre cel mult 6.000 de persoane infectate în fiecare zi.

„Eu cred că vom coborî sub 10.000 de cazuri în prima săptămână a lunii noiembrie și sub 6.000 în partea a doua a lunii, astfel încât luna decembrie să ne prindă un pic mai relaxați”, a explicat Octavian Jurma la Aleph News.

Potrivit raportării de marți, România a înregistrat 16.765 cazuri noi de COVID și 523 de decese. 12 dintre acestea sunt anterioare, au anunțat autoritățile.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate