ACTUALITATE
LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Gábriel Báthory și visul unei noi reședințe princiare

În anul 1610 cronicarul clujean Bálint Segesvári scria despre şederea principelui Gábriel Báthory şi a anturajului său în orașul Cluj peste perioada permisă de privilegiile oraşului, fapt neobișnuit a cărui importanță nu i-a scăpat istoricului.
Prelungindu-și șederea pe spezele clujenilor, principele Transilvaniei submina libertățile orășenești, punând, de fapt, în cumpănă posibilitatea ca elesă fie păstrate și exercitate pe mai departe aidoma vremurilor dinainte.
Relaţia dintre Clujul unitarian şi principele reformat, calvin, a fost contradictorie. Acesta din urmă a vrut ca propria lui autoritate să cântărească mai mult în cumpănă decât privilegiile obținute de orașul Cluj de-a lungul vremii.
Acest fapt nu s-a datorat unei simple întâmplări sau circumstanței că tânărul principe ar fi avut vreun dinte anume împotriva Clujului și a clujenilor. Istoricii mai recenți cred că, de fapt, la mijloc era dorința lui Gábriel Báthory de a simplifica structura politică şi confesională a Principatului,care avea o complexitate greu de controlat în forma autoritară la care visa șeful statului transilvănean.
De fapt, Gábriel Báthory a urmărit consecvent subminarea sistemului religiilor legal admise și anularea participării secuilor în nume propriu la politica principatului. Totodată, el a dorit să reducă puterea politică, economică și religioasă a sașilor, rezervându-și în toate aceste direcții un rol discreționar și, totodată, dorind să aibă în problemele respective ultimul cuvânt.
Cheile Sibiului
Tensiunea dintre Cluj și Gábriel Báthory s-a dovedit un prolog şi un epilog al ocupării Sibiului şi al transformării oraşului în reşedinţă princiară – moment considerat punctul de turnură a politicii principelui.
În fond, Clujul nu era cel mai bogat oraș săsesc din teritoriul asupra căruia stăpânea. Sibiul îl întrecea în prestigiu și bogăție, fiind totodată, un oraș al sașilor într-o măsură mult mai mare (la Cluj, aceștia trăiau alături de maghiari în proporții semnificativ egale).
Principele a observat importanța deosebită a orașelor săsești din Ardeal și ca urmare a socotit că pentru a controla pe deplin provincia este nevoie să și le supună. Gândul său următor a fost, pur și simplu, să obțină „cheile Sibiului”.
Nepăsător cu privire la faptul că produce pagube și dezordini în propriul principat, în 1610 el a ocupat Sibiul printr-un vicleșug şi l-a dezarmat, stabilindu-și acolo capitala. Nobilii au primit imediat dreptul de a se stabili în oraș, A convocat apoi dieta transilvană şi a acuzat în fața ei Sibiul de înaltă trădare, cerând de 50.000 guldeni ca amendă.
Primăria orașului a fost devastată, Magistratul a ajuns în temniţă, iar sibienii au fost risipiți din cetate în cele patru zări. Acum pastorii calvini au dobândit dreptul de a predica în bisericile luterane ale sașilor din oraș. În 1611 principele a cerut chiar mai mult orașului, dublându-și solicitarea la 100.000 guldeni.
La Cluj nu a fost bine primit
Cât timp a rezidat în Sibiu, Gábriel Báthory nu a încetat să dea – sarcastic – vina pentru toate ponoasele celor din oraș pe… clujeni. „- Eu ce să fac, dacă la Cluj nu am fost bine primit?! Am venit la Sibiu, mai demn de strălucirea unei reședințe princiare…”
În fine, doi ani mai târziu părăsea definitiv oraşul sleit între timp de pe urma acestor presiuni.
Politica lui Gabriel Báthory faţă de Sibiu şi Cluj se înscrie într-un proces care începuse înainte de el şi care a fost continuat de urmaşii săi, în principal prin Gabriel Bethlen (1613 – 1629) şi Gheorghe Rákóczy I (1630 – 1648).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ANUNȚURI PUBLICE
Tinerii clujeni de la Mustăcioșii fericiți vor să deschidă un CENTRU pentru ANIMALE, la standarde europene. DONEAZĂ și tu

Tinerii salvatori de animale din Cluj, din cadrul grupului de inițiativă Mustăcioșii Fericiți, derulează o campanie de strângere de fonduri pentru a se extinde. Își doresc ca, peste câțiva ani, să deschidă un adăpost pentru a se putea ocupa de și mai multe animale în nevoie.
„Visul nostru de 2 ani și jumătate, de de când salvăm animăluțe, este de a extinde aria de salvări, iar pentru asta e nevoie de un loc sigur pentru a le caza. În acești 2 ani jumate, peste 200 de animăluțe ne-au trecut pragul și au ajuns la familiile lor, dar, din păcate, spațiul nostru este limitat, raportat la câte animale sunt în nevoie.
Ni s-a dat o idee la care noi, până acum, doar am visat. Nu ne-am gândit să o punem în aplicare, știind că este foarte greu, mai ales pe termen lung. Și anume, să facem de la zero un adăpost pentru pisici și căței. E nevoie de teren, construcție, de preferat la normele UE, să poți să le oferi o viață bună și acces la serviciile veterinare, iar statul nu ajută cu absolut nimic.”, susține Roxana, inițiatoarea proiectului Mustăcioșii Fericiți.
Cu toate acestea, în ultimul timp, s-a întrecut pe sine, preluând mai multe animale în grijă decât de obicei, ajungând la concluzia că un astfel de centru pentru necuvântătoare ar ajuta-o pe viitor.
Un centru de pet sitting, hotel de animale, cu spații de joacă și multe altele
„Dacă am reuși să îl deschidem și să derulăm activități care să genereze venituri – pet sitting, hotel pentru animăluțe, spații de joacă etc. – la un moment dat ar putea să se dezvolte singur ca infrastructură, astfel încât să fie un loc decent pentru animăluțele salvate de pe stradă, fără riscul de a nu găsi relocare în cazul în care proprietarii nu sunt de acord cu animalele în casă.”, explică ea.
Dar pentru a construi un astfel de adăpost, costurile sunt imense, iar munca pe măsură, de la birocrație la construcția propriu-zisă.
„Poate în vreo 5-10 ani am reuși să strângem o anumită sumă ca să ne putem apuca.”, adaugă Roxana.
Donații pentru un viitor centru pentru animale, la standarde europene
Observând sprijinul urmăritorilor de pe rețelele de socializare, a decis să lanseze o campanie pentru a strânge fonduri în acest sens.
„Împreună putem duce Mustăcioșii fericiți la un alt nivel, cu standarde europene.”, se arată într-o postare pe pagina de Instagram. Cei care susțin inițiativa tinerilor de la Mustăcioșii Fericiți, pot contribui cu o donație pe rețeaua de socializare, dând un click aici, sau pot trimite o donație, cu precizarea „adăpost”, într-una dintre următoarele variante:
• Revolut/BT Pay : 0773 778 870
• Transfer bancar, IBAN: RO89BTRLRONCRT0351052501, titular Oltean Roxana Ioana
Cu timpul, iubitorii de animale speră să ajungă la suma pe care să o poată investi în adăpost. Altfel, toți banii vor fi redirecționați spre îngrijirea necuvântătoarelor, de la analize la tratamente și intervenții.
Clujul de altădată
CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Clujul în fața unei epidemii serioase? ”Situația orașului nu este deloc îmbucurătoare”

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.
„Ziarele locale s-au ocupat în vremea din urmă într-un ton destul de alarmant, despre mersul epidemiilor de scarlatină și tifos exantematic, ce bântuie Clujul. Situația orașului din acest punct de vedere nu este deloc îmbucurătoare.
Însă nici disperată. Avem la Cluj o epidemie de scarlatină frecventă mai ales printre copii, epidemie mărită prin viața în comun, de unde și măsurile preventive de carantină și dezinfecție la toate școlile din Cluj, precum și epidemia de tifos exantematic asupra căreia vom insista puțin.
Se știe că tifosul exantematic se răspândește prin alimente nefierte sau necurățite (în special fructele), dar mai ales prin apa din fântâni. Statistica spitalului epidemic din Cluj ne arată că o mare parte a bolnavilor din acest spital sunt din comunele învecinate și numai puțini din Cluj.
În ce privește Clujul, cel mai mare contingent de bolnavi îl dau cartierele necanalizate, unde posibilitatea de contagiune e mărită tocmai prin întrebuințarea apei din fântâni.
De altfel, în aceste periferii se observă un fenomen foarte curios: micii proprietari (agricultori, mici funcționari) din cauza dărilor <<prea mari>> pentru apă, fug din fața canalizării, vânzându-și proprietatea și mutându-se la periferie, unde natural, mijloacele de contagiune sunt mai abundente.
Măsuri de izolare
Față de acestea, autoritățile sanitare ale orașului au luat întinse măsuri nu numai în ce privește izolarea – spitalul epidemic modern amenajat este destul de încăpător, și sunt încă locuri destule, dar și în ce privește desinfectarea, întrucât se desinfectează orice local unde a zăcut sau a stat mai mult timp bolnavul.
Situația e gravă. Autoritățile luptă din răsputeri, dar pe lângă lupta autorităților, mai trebuie și grija laicilor. Și multe mame tăinuiesc boala, numai ca odraslele să nu le ajungă la spital. De unde urmează îmbolnăvirea întregii familii. Iar în ceea ce privește tifosul exantematic remarcăm fuga multora de la periferii din fața apeductului”. [în „Patria”, Anul Al XI-lea, nr.231, Cluj, 18 octombrie 1929]

Grupul industrial britanic Rolls-Royce a anunţat vineri că a primit o finanţare de 2,9 milioane de lire sterline (3,3 milioane de euro) din partea Agenţiei spaţiale britanice pentru dezvoltarea unor mici reactoare nucleare destinate viitoarelor baze selenare, transmite AFP, conform AGERPRES.
‘Cercetătorii şi inginerii de la Rolls-Royce lucrează la programul de micro-reactoare pentru dezvoltarea unei tehnologii care va furniza energia necesară oamenilor pentru a trăi şi munci pe Lună’, se arată într-un comunicat al companiei.
Grupul prevede ca primul astfel de reactor, ce va avea dimensiunile unui autoturism, va fi gata pentru a fi trimis pe Lună până în anul 2029.
La 50 de ani după ultima dintre misiunile programului spaţial Apollo, revenirea oamenilor pe Lună se concretizează: NASA a anunţat la începutul acestei luni că misiunea spaţială Artemis 2 va transporta astronauţi pe o orbită în jurul satelitului Terrei în noiembrie 2024.
Misiunea Artemis 3, care va trebui să transporte astronauţi până la suprafaţa Lunii, este prevăzută oficial pentru anul 2025. NASA şi compania Axiom Space au prezentat miercuri, la Houston, Texas, un prototip pentru un nou costum spaţial destinat explorărilor selenare.
‘Energia nucleară are potenţialul de a mări considerabil durata viitoarelor misiuni selenare şi valoarea lor ştiinţifică’, asigură Rolls-Royce, care colaborează în acest proiect cu câteva universităţi britanice, printre care şi Oxford.
Finanţarea anunţată vineri se adaugă sumei de 249.000 de lire sterline vărsată în conturile Rolls-Royce de Agenţia spaţială britanică în 2022. Această nouă tranşă îi va permite companiei să realizeze o primă demonstraţie a funcţionării unui reactor nuclear modular selenar.
Rolls-Royce a construit, de altfel, mici reactoare nucleare pentru producţia de energie în cadrul proiectului britanic de a accelera construcţia de noi centrale nucleare pe teritoriul său.

CSM CSU Oradea a învins-o pe U-Banca Transilvania Cluj-Napoca cu scorul de 82-74, sâmbătă, pe teren propriu, într-un meci între cele mai bune echipe din campionat, în Grupa 1-10 a Ligii Naţionale de baschet masculin, etapa a 23-a, informează AGERPRES.
Erick Bernard Neal a fost MVP-ul orădenilor, cu 24 de puncte şi 8 pase decisive, Nikola Markovic a contribuit cu 18 p, 6 recuperări, iar Joshua Lamont Bostic a adăugat 14 p.
De la campioni s-au remarcat Emanuel Căţe, cu 16 p, 11 rec, Nemanja Gordic, 15 p, 3 rec, 8 pd, Leonardo Simoes Meindl, cu 13 p, 4 rec.
CS Dinamo Bucureşti a câştigat clar derby-ul local cu CS Rapid Bucureşti, scor 99-79, condusă de Andrei Rareş Mandache, cu 25 p, 7 rec. Tyler Xavier Stone, cu 25 p, 4 rec, 3 pd, s-a remarcat de la Rapid.
În alt meci, vicecampioana CSO Voluntari a trecut de SCM ”U” Craiova cu 84-76.
Rezultate din Grupa 11-18:
ABC Laguna Bucureşti – CSM Baschet Petrolul Ploieşti 60-86
CSA Steaua Bucureşti – CSM VSKC Miercurea Ciuc 90-81
Grupa 1-10
1. CSM CSU Oradea 25 puncte (13 jocuri)
2. U-Banca Transilvania Cluj-Napoca 24 (13)
3. CS Rapid Bucureşti 22 (13)
4. BC CSU Sibiu 19 (13)
5. CSO Voluntari 19 (13)
…
Grupa 11-18
1. CSM Baschet Petrolul Ploieşti 20 (11)
2. CS Municipal Galaţi 19 (11)
3. CS Municipal Târgu Mureş 19 (11)
4. CSA Steaua Bucureşti 19 (11)