ACTUALITATE
LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Cel mai lung proces comunist

Lucrețiu Pătrășcanu a fost un intelectual de familie bună, al cărui tată, el însuși, se afirmase ca literat și istoric. Simpatiile ideologice ale fiului s-au îndreptat însă către extrema stângă, el afirmându-se ca un decis comunist. După schimbarea puterii politice și instaurarea dictaturii inspirate de preceptele lui Marx și Engels trecute prin filtrul dogmatic al gândirii și acțiunii lui Stalin, filosoful cu prenume de gânditor latin a ajuns la poziții însemnate în conducerea Partidului Muncitoresc, de fapt Comunist, din România.
În calitate de ministru al Justiției el a inițiat procesele de tip stalinist din țara noastră, urmând un model moscovit care s-a regăsit și în alte țări satelite ale Kremlinului (Rajk László în Ungaria, Rudols Slánský în Cehoslovacia). În 1945, după ce prim-ministru devenise Petru Groza, a înființat Tribunalele Poporului, promovând în cadrul lor procurori comuniști.
În 1946 însă, la Cluj, la un miting ținut în fața studenților greviști, și-a început discursul cu cuvintele „Înainte de a fi comunist, sunt român”. Aceste cuvinte au contrazis convingerile internaționalist-proletare ale momentului și au stârnit reacții ale colegilor de partid, dintre care unii l-au catalogat ca naționalist. Tot în discursul rostit la Cluj Lucrețiu Pătrășcanu a condamnat revizionismul maghiar și a afirmat că „Transilvania a aparținut și va aparține statului român în întregime”.
Urmarea acestor fapte nu s-a lăsat prea mult așteptată. În 1948 a fost acuzat fățiș de naționalism burghez și de șovinism, fiind arestat. Ancheta a durat ani de zile, trenând, de fapt, până când conducerea de partid și de stat a luat o decizie clară în privința celui aflat în detenție.
În cele din urmă, Pătrășcanu, pe 14 aprilie 1954 a fost condamnat la moarte, după șase ani de proces. A fost, la drept vorbind, cel mai lung proces al vreunui lider comunist din istoria comunismului mondial, cu o pauză în anul 1951; record sinistru al unui ceremonial de pedeapsă la adresa neconformării la dogma stalinistă în vigoare.
În noaptea de 16 spre 17 aprilie 1954, Lucrețiu Pătrășcanu a fost executat prin împușcare la închisoarea Jilava. Tot atunci a fost lichidat și Remus Kofler, fost curier al Partidului și secretar al unuia dintre liderii comuniștilor din România, Ștefan Foriș.
Lucrețiu Pătrășcanu a fost reabilitat post-mortem în aprilie 1968 din inițiativa secretarului general al PCR, Nicolae Ceaușescu. Cazul Pătrășcanu se dezvăluie, în perspectiva timpului, ca unui de un sarcasm istoric enorm, căci liderul comunist al Justiției din România a pierit tocmai ca urmare a unui proces de factură ideologică de felul celor pe care el însuși le importase și adaptase la condițiile de la noi. Sfârșitul lui se leagă însă de afirmarea poziției sale în chestiunea Transilvaniei și în cea națională așa cum și le-a permis la întâlnirea cu studenții greviști de la Cluj din 1946.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Grupul industrial britanic Rolls-Royce a anunţat vineri că a primit o finanţare de 2,9 milioane de lire sterline (3,3 milioane de euro) din partea Agenţiei spaţiale britanice pentru dezvoltarea unor mici reactoare nucleare destinate viitoarelor baze selenare, transmite AFP, conform AGERPRES.
‘Cercetătorii şi inginerii de la Rolls-Royce lucrează la programul de micro-reactoare pentru dezvoltarea unei tehnologii care va furniza energia necesară oamenilor pentru a trăi şi munci pe Lună’, se arată într-un comunicat al companiei.
Grupul prevede ca primul astfel de reactor, ce va avea dimensiunile unui autoturism, va fi gata pentru a fi trimis pe Lună până în anul 2029.
La 50 de ani după ultima dintre misiunile programului spaţial Apollo, revenirea oamenilor pe Lună se concretizează: NASA a anunţat la începutul acestei luni că misiunea spaţială Artemis 2 va transporta astronauţi pe o orbită în jurul satelitului Terrei în noiembrie 2024.
Misiunea Artemis 3, care va trebui să transporte astronauţi până la suprafaţa Lunii, este prevăzută oficial pentru anul 2025. NASA şi compania Axiom Space au prezentat miercuri, la Houston, Texas, un prototip pentru un nou costum spaţial destinat explorărilor selenare.
‘Energia nucleară are potenţialul de a mări considerabil durata viitoarelor misiuni selenare şi valoarea lor ştiinţifică’, asigură Rolls-Royce, care colaborează în acest proiect cu câteva universităţi britanice, printre care şi Oxford.
Finanţarea anunţată vineri se adaugă sumei de 249.000 de lire sterline vărsată în conturile Rolls-Royce de Agenţia spaţială britanică în 2022. Această nouă tranşă îi va permite companiei să realizeze o primă demonstraţie a funcţionării unui reactor nuclear modular selenar.
Rolls-Royce a construit, de altfel, mici reactoare nucleare pentru producţia de energie în cadrul proiectului britanic de a accelera construcţia de noi centrale nucleare pe teritoriul său.

CSM CSU Oradea a învins-o pe U-Banca Transilvania Cluj-Napoca cu scorul de 82-74, sâmbătă, pe teren propriu, într-un meci între cele mai bune echipe din campionat, în Grupa 1-10 a Ligii Naţionale de baschet masculin, etapa a 23-a, informează AGERPRES.
Erick Bernard Neal a fost MVP-ul orădenilor, cu 24 de puncte şi 8 pase decisive, Nikola Markovic a contribuit cu 18 p, 6 recuperări, iar Joshua Lamont Bostic a adăugat 14 p.
De la campioni s-au remarcat Emanuel Căţe, cu 16 p, 11 rec, Nemanja Gordic, 15 p, 3 rec, 8 pd, Leonardo Simoes Meindl, cu 13 p, 4 rec.
CS Dinamo Bucureşti a câştigat clar derby-ul local cu CS Rapid Bucureşti, scor 99-79, condusă de Andrei Rareş Mandache, cu 25 p, 7 rec. Tyler Xavier Stone, cu 25 p, 4 rec, 3 pd, s-a remarcat de la Rapid.
În alt meci, vicecampioana CSO Voluntari a trecut de SCM ”U” Craiova cu 84-76.
Rezultate din Grupa 11-18:
ABC Laguna Bucureşti – CSM Baschet Petrolul Ploieşti 60-86
CSA Steaua Bucureşti – CSM VSKC Miercurea Ciuc 90-81
Grupa 1-10
1. CSM CSU Oradea 25 puncte (13 jocuri)
2. U-Banca Transilvania Cluj-Napoca 24 (13)
3. CS Rapid Bucureşti 22 (13)
4. BC CSU Sibiu 19 (13)
5. CSO Voluntari 19 (13)
…
Grupa 11-18
1. CSM Baschet Petrolul Ploieşti 20 (11)
2. CS Municipal Galaţi 19 (11)
3. CS Municipal Târgu Mureş 19 (11)
4. CSA Steaua Bucureşti 19 (11)
ADMINISTRAȚIE
Primarul Emil Boc a semnat contractul pentru 18 autobuze electrice. 83,1milioane de lei

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunţă că a semnat ontractul de aciziţionare a încă 18 autobuze electrice, în valoare de 18,1 milioane de lei.
„Am semnat contractul de furnizare pentru 18 autobuze electrice articulate. Valoarea contractului: peste 16 milioane euro, finanțare obținută din fonduri europene
Vineri, 17 martie, în Sala de sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca am semnat contractul de furnizare pentru un număr de 18 autobuze electrice articulate Solaris Urbino, cu o lungime de 18 metri și capacitate de 131 persoane.
Noile autobuze electrice, cu o capacitate mai mare decât cele existente deja la Cluj-Napoca, vor deservi ruta Cluj-Napoca-Florești și alte trasee din municipiu, în funcție de solicitările clujenilor pentru noi linii de transport public și analiza CTP Cluj-Napoca.
Noile autobuze vor ajunge la Cluj-Napoca în următoarele 12 luni și vor fi integrate în actuala flotă de transport public. 50% din flota de transport în comun a municipiului este verde și nepoluantă.
Contractul semnat cu Solaris Bus & Coach SP. Z.O.O. are valoarea de 83.131.020 RON și cuprinde, pe lângă vehicule, 6 stații de încărcare rapidă și 18 stații de încărcare lentă.
Municipiul Cluj-Napoca are în plan extinderea flotei de transport public prin achiziționarea de autobuze electrice pentru a fi un oraș verde, nepoluant – urmărim creșterea calității vieții – ca parte a rețelei europene de „100 de orașe neutre din punct de vedere climatic”.
Caracteristici tehnice autobuze electrice articulate Solaris Urbino:
– capacitate totală de transport: 131 persoane, din care 44 pe scaune
– spațiu pentru fotolii rulante
– spațiu pentru cărucioare de copii
– rampă de acces
– lungime 18 m, înălțime 3,3 m, lățime 2,55 m
– 6 stații de încărcare rapidă: fiecare 3 autobuze livrate vor fi însoțite de o stație de încărcare rapidă compatibilă cu soluțiile de încărcare deja existente în cadrul flotei CTP
– 18 stații de încărcare lentă
– Wi-Fi și camere de supraveghere.
Pe lângă aceste 18 autobuze și stațiile de încărcare aferente, deja finanțate prin PNRR, alte 22 autobuze și stații vor ajunge la Cluj prin proiecte depuse în cadrul altor programe operaționale de finanțare din fonduri europene, totalul ridicându-se la 40 de autobuze noi în perioada următoare.arul”, anunţă Emil Boc.

Duminică, de la ora 19:00, CFR Cluj va primi vizita celor de la Rapid în ceea ce reprezintă primul duel din play-off din acest sezon. Echipa lui Petrescu vine după o victorie răsunătoare. Campioana României a reușit să se impună cu 4-0 în ultima etapă din campionatul regulat, atunci când au jucat împotriva celor de la „U”.
După înjumătățirea punctelor, CFR este în continuare pe locul secund, dar la egalitate de puncte cu liderul Farul. Ambele echipe încep play-off-ul cu 32 de puncte. De cealaltă parte, Rapid se află pe poziția a 5-a a clasamentului, având înaintea meciului cu CFR un total de 26 de puncte. Giuleștenii sunt în scădere de formă. Echipa lui Mutu a pierdut în ultimele două etape atunci când au jucat împotriva celor de la Hermannstadt și Farul Constanța. Dar cu toate acestea, au reușit să obțină calificarea în play-off pentru prima oară de când au revenit pe prima scenă.
Un duel care pe care
CFR Cluj și Rapid și-au împărțit victoriile în ultimele meciuri. În cele două partide disputate în sezonul regulat, fiecare echipă și-a câștigat meciul de pe teren propriu. La fel a fost și în sezonul trecut, formația considerată gazdă a obținut cele trei puncte. Ultima oară când giuleștenii s-au impus în Gruia, a fost în anul 2012. Atunci, bucureștenii au reușit să câștige la scor, marcându-i CFR-ului nu mai puțin de 5 goluri. Ultima victorie a CFR-ului în Giulești a venit în 2014, când s-au impus cu 1-2 într-un meci din optimile Cupei României.
Daniel Cucu-Kovaci