Connect with us

EVENIMENT

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Arheul lui Noica

Publicat


colo

Când Partidului Comunist Român i-a venit ideea năstrușnică de a muta Coloana Infinitului de pe locul unde o așezase Constantin Brâncuși, autorul ei genial, în Târgu Jiu, s-au găsit și intelectuali care să susțină această năstrușnicie sfruntată.

Astfel, Ioan Grigorescu, altminteri un ins apreciat la vremea aceea, în anii 1970 – 1980, a susținut printr-un articol de presă justețea deciziei luate de sus, convins că avea spatele acoperit, întrucât cânta în struna puterii. Publicistul nu se aștepta la vreo reacție din partea artiștilor și a cărturarilor vremii, umiliți și îngenunchiați în posturi obediente din pricina șicanelor cenzurii socialiste și inhibați de atotputernnicia politrucilor secondați de Securitate.

Era un moment dificil, iar abuzurile la adresa artei naționale păreau gata să culmineze prin această mutare a Coloanei Fără Sfârșit care ar fi distrus ansamblul brâncușian pe care autorul îl concepuse în patria lui de obârșie, Oltenia, ca pe un omagiu suprem adus locurilor nașterii sale.

Atunci, cu un curaj de care cei ce știau câte îndurase pe durata arestării sale politice nu l-ar mai fi crezut în stare, mai cu seamă că în ultimul deceniu părea că se acomodase de-a binelea cu puterea politică, filosoful Constantin Noica a recționat printr-o scrisoare tranșantă, destinată presei, dar adresată lui Ioan Grigorescu. Deși nu a primit aprobare să fie tipărită, epistola a circulat ulterior în samizdat, trasmițându-se până la noi transcrisă într-o carte de evocări pe seama maestrului de la Păltiniș. În ea, Noica își mărturisea credința intimă în „…. arheul românesc, în numele căruia v-am scris”. „M-am întrebat, ca bătrân al cetății acesteia, ce să fac… M-am sfătuit la o Masă a Tăcerii cu bătrânii mei…”, spunea gânditorul, referindu-se la marile spirite ale trecutului românesc înțelese ca zeități profane, ca lari și penați ai națiunii. Drept care, înfrângându-și orice temeri, filosoful a combătut neechivoc ideea intervenției asupra ansamblului sculptural brâncușian din Târgu Jiu.

Pe vremea când, abia ieșit din închisoare, Noica plănuia să se stabilească la Cluj – în Clujul filosofic al lui Blaga și D.D. Roșca –, gândul respectiv îi venise tot în urma „consultării cu arheul românesc”, cel ce întruchipează peste timp, în credința lui, destinul universal al culturii, al spiritului național.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Incendiu de casă în Feleacu. A ars acoperișul pe o suprafață de 200 mp. De la ce a izbucnit focul

Publicat

Feleacu

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și a Punctului de Lucru Florești au intervenit sâmbătă seară pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o casă de locuit situată în comuna Feleacu.

La fața locului au ajuns patru autospeciale pentru stingerea incendiilor și, preventiv, un echipaj SMURD, unde au găsit acoperișul casei de locuit, cu o suprafață de aproximativ 200mp, cuprins în totalitate de flăcări.
”Pompierii au acționat mai bine de două ore pentru lichidarea și stingerea focarelor incendiului, împiedicând propagarea acestora mai departe de limitele în care a fost găsit.
Nu au fost înregistrate persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment”, au spus reprezentanții ISU Cluj.
Conform cercetărilor preliminare a rezultat faptul că incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a imobilului.

Feleacu

Citește mai departe

EVENIMENT

PSD Cluj-Napoca marchează o zi de comuniune și susținere pentru valorile social-democrate (PE)

Publicat

PSD

Astăzi, 16 noiembrie, PSD Cluj-Napoca a organizat o amplă întâlnire la sediul său de pe Bulevardul Eroilor nr. 2, la care au participat membrii și simpatizanții organizației locale. Evenimentul a fost un prilej de bucurie, comuniune și reafirmare a valorilor social-democrate.

Această întâlnire a marcat un moment important de susținere a candidaților social democrați la alegerile parlamentare și prezidențiale care se apropie. Participanții au avut ocazia să discute despre prioritățile politice ale partidului, să își exprime sprijinul și să contribuie la consolidarea unei comunități unite în jurul valorilor comune.

După întâlnirea de la sediul organizației, participanții au organizat un marș prin centrul orașului Cluj-Napoca, oprindu-se pentru scurt timp în Piața Unirii. Marșul a fost o demonstrație pașnică de solidaritate și angajament față de viitorul orașului Cluj-Napoca și al țării.

Întâlniri cu cetățenii

În a doua parte a evenimentului, participanții s-au împărțit în grupuri și au plecat spre toate cartierele orașului Cluj-Napoca, având întâlniri directe cu cetățenii chiar în comunitățile lor. Această inițiativă a fost gândită pentru a facilita un dialog deschis și pentru a răspunde nevoilor și preocupărilor cetățenilor în mod direct.

„Am fost impresionați de energia și entuziasmul membrilor și simpatizanților noștri. Acțiunile de astăzi reflectă angajamentul nostru față de clujeni și determinarea de a face o politică aproape de oameni, bazată pe solidaritate și respect pentru fiecare comunitate”, a declaratAlexandru Cordoș, secretar executiv al PSD Cluj și candidat la Senatul României.

„Astăzi am demonstrat încă o dată că PSD Cluj-Napoca este o echipă unită și determinată. Fiecare dintre noi înțelege importanța unui dialog deschis cu cetățenii, iar întâlnirile din cartiere ne-au arătat cât de valoroase sunt aceste momente de apropiere. Vom continua să fim aproape de oameni și să luptăm pentru un viitor mai bun pentru toți clujenii”, a declarat Ovidiu Săcară, președintele PSD Cluj-Napoca și candidat la Camera Deputaților.

PSD Cluj-Napoca își reafirmă angajamentul de a fi alături de cetățeni și de a promova politici care să aducă beneficii tuturor. Continuăm să construim împreună o comunitate mai unităși mai puternică, pentru că Partidul Social Democrat este Calea Sigură pentru județul Cluj și pentru România!

CMF:11240017

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Prim ajutor pentru toată familia la Cluj-Napoca. Cursuri practice pentru salvarea de vieți

Publicat

ajutor

A doua ediție a evenimentului „Prim Ajutor pentru Toată Familia” aduce în prim-plan cursuri și demonstrații practice destinate tuturor categoriilor de vârstă. Organizat de Organizația Studenților Mediciniști, evenimentul se desfășoară la etajul 1 din Iulius Mall Cluj-Napoca și oferă o experiență interactivă, accesibilă publicului larg.

Pe 16 și 17 noiembrie, între orele 12:00 și 18:00, participanții au ocazia să învețe cum să reacționeze în situații de urgență, dobândind cunoștințe care pot face diferența în momente critice.

Resuscitarea pe manechine speciale

Evenimentul oferă demonstrații interactive, în cadrul cărora participanții exersează manevre de resuscitare cardio-pulmonară (RCP) pentru toate vârstele, inclusiv pentru femeile însărcinate. Organizatorii explică pașii corecți, accentuând importanța rapidității și preciziei în astfel de situații.

Cum să acționezi în caz de urgență

Vizitatorii participă și la sesiuni dedicate eliberării căilor respiratorii, aplicării corecte a bandajelor și poziționării laterale de siguranță. De asemenea, sunt prezentate metode eficiente de imobilizare a fracturilor și de oprire a sângerărilor.

Evenimentul pune un accent deosebit și pe manevrele de prim ajutor pentru cazuri grave, precum electrocutarea, înecul sau crizele epileptice, situații care necesită reacții imediate și bine coordonate.

Cunoștințe accesibile pentru toată familia

Evenimentul este deschis tuturor categoriilor de vârstă, de la copii la seniori, oferind un cadru interactiv pentru învățarea unor tehnici vitale. Participanții apreciază gratuitatea cursurilor și profesionalismul studenților mediciniști implicați.

“Anul acesta avem mai mulți voluntari, în special din anul I, dornici de a le oferi oamenilor informațiile de bază a cursului de prim ajutor.

Participanții, la rândul lor, sunt foarte receptivi, mai ales copiii. Dar bineînțeles că și persoanele mature privesc cu interes aceste informații”, spune Ionuț, unul dintre voluntari.

„Prim Ajutor pentru Toată Familia” este organizat în parteneriat cu Road Safety și Micii Sanitari și subliniază importanța educației în acordarea primului ajutor.

Daria-Leontina Mustea

 

Citește mai departe

CULTURA

Principele Nicolae, la Cluj: Deschideți-vă ochii! Atât, nu e greu. Nu ştiu dacă realizați cât de frumos este aici, în țara asta

Publicat

Nicolae

 Principele Nicolae, nepotul regelui Mihai I al României, a încântat vineri cu prezența sa zeci de elevi şi cadre didactice la Liceul Teoretic “Avram Iancu” din Cluj-Napoca cu ocazia prezentării cărții sale “Bunicul meu, Regele Mihai”.

Evenimentul a fost deschis de către clasa pregătitoare şi două cadre didactice cu un scurt moment artistic, însoțit de proiectarea unor imagini despre monarhia din perioada 1866-1947, dar și de studierea unor tablouri cu familia regală şi cărți potrivite acelei perioade.

Principele a reușit să aducă România într-o lumină bună prin discursul  rostit în fața audienței.

“Deschideți-vă ochii! Atât, nu e greu. Nu ştiu dacă voi realizați cât de frumos este aici, în țara asta. Multe lucruri frumoase există. Ok, poate cu oamenii e dificil din când în când, cu politica e dificil din când în când, sunt de acord, dar nu există o țară perfectată, ăsta e secretul de fapt. (…) Faptul că țara asta are absolut tot. Nu trebuie pașaport pentru nimica. Dacă avem un administrator bun, avem toată mâncarea pe care trebuie să o avem. Numai să deschidem ochii şi să nu uităm ce e frumos”, a declarat acesta.

Totodată, evoluția tehnologiei din ziua de azi este văzută ca un lucru toxic de către nepotul fostului suveran al României.

“Un smartphone e cel mai toxic lucru din ultimii 100 şi ceva de ani. Mai toxic decât pandemia poate dacă vorbim pe termen lung. Nu mai știm să comunicăm”, a precizat principele Nicolae.

Pledoarie pentru monarhie

Acesta a făcut referiri și la monarhie și a spus că poate ar fi adus mai mult echilibru în societatea românească.

“Nu pot să zic că forma de monarhie, dacă ar fi revenit Regele Mihai după ‘89 la tron, nu pot să zic că monarhia şi Constituția ar fi fost fix la fel cum a fost în ‘47. Şi monarhia s-a organizat, nu neapărat totul în bine cred.

Sunt mai multe feluri, dar cu siguranță ar fi fost mult mai echilibrat în viață, în societate. Politicienii sigur ar fi fost mai cuminți să zic aşa, nivelul de trai mai bun, infrastructură mult mai dezvoltată, sistem de sănătate, de educație îmbunătățită.

Pe plan extern, sigur am fi avut o poziție mai puternica, mai solidă, am fi fost o țară mai respectată poate. Un rege e deasupra a tot ce înseamnă politică, dar are aceasta colaborare cu guvernul, cu miniștrii”, a afirmat invitatul.

Regele Mihai, monitorizat de Securitate

O schimbare bruscă de la politică la amintiri din copilărie a făcut-o principele Nicolae după ce şi-a amintit faptul că Regele Mihai era monitorizat de securiști.

“Nu a avut cum să facă mai mult. Sunt situații în care a fost mai ales monitorizat de securitate. Şi aici am o mică poveste. Bunică-mea m-a învățat cum să joc golf. Am avut o grădină generoasă.

Şi la început nu pot să zic că am fost un profesionist, dar m-am străduit să fiu cât mai bun. Nu știu dacă ați încercat, dar mingea când zboară e ca o banană. Când merge drept înainte, când merge în stânga, în dreapta. Am avut noroc că niciodată n-am lovit casa bunicilor mei, dar altfel mingea mergea peste gard şi auzeam din când în când cum mingea a lovit casa acolo şi cred că de câteva ori am şi spart un geam.

De fiecare dată am aruncat crosa de golf şi am fugit să mă ascund. (…) Şi m-am simțit aşa de rău. Vinovat. Dar nu am avut curajul să merg acolo să îmi cer scuze. (…) Dar oricum după câțiva ani am început să mă simt mult mai bine că am aflat că acea casă pe care am lovit-o de fiecare dată a fost casa Securității”, a adăugat acesta.

Finalul evenimentului a fost unul interactiv, principele Nicolae intrând în dialog cu elevii și întrebându-i dacă, după absolvirea liceului, vor să plece din țară sau nu.

”Niciunde nu e mai bine ca acasă, Mi-a fost dor de România”, a conchis nepotul regelui Mihai.

Andreea Nagy

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax