Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Apoteoza filosofiei românești

Publicat


blaga lu

Odată cu întemeierea universității românești clujene, o serie de voci de rezonanță și de acuratețe filosofică au putut fi auzite prin facultățile locului. Deși istorici, Vasile Pârvan și Nicolae Iorga au dezvoltat, de-a lungul carierei lor, o gândire de factură filosofică, o reflecție vizionară cu privire la istorie și la destinele culturii românești și universale.

Deși oaspeți la Cluj, ambii savanți au fixat astfel jaloanele unei atmosfere de înalte aspirații și realizări și printre tinerii de aici. Dar naveta dascălilor bucureșteni peste munți nu putea deveni permanentă. Mai târziu, către finalul epocii interbelice, Clujul universitar izbutise deja să agonisească pe seama sa o pleiadă neîntrecută vreodată de gânditori de prima mână.

Cel mai rezonant dintre ei a fost, fără îndoială, Lucian Blaga, (1895 – 1961). Format în ambianța universitară a Vienei, el a devenit în timp un filosof activ de mare originalitate, adoptând planul de anvergură al creării unui sistem de gândire propriu, a cărui anvergură și portanță nu au fost încă pe deplin deslușite, în pofida strădaniilor susținute ale exegezei.

Vina acestei relativ lente explorări a meandrelor unei concepții efervescente și profund plastice revine și deceniilor de cenzură ideologică comunistă, când orice tentativă de creație în domeniul idealismului era tratată cu maximă severitate. Abia către finalul dictaturii roșii au putut fi recuperate, treptat, lucrările care întregeau ansamblul lăsat moștenire de Lucian Blaga.

I-a stat alături, deținând el însuși propria catedră, filosoful existențialist D.D. Roșca (1895 – 1980), fost coleg de studii vieneze, dar orientat ulterior către Paris și cultura franceză, afirmat printr-un doctorat ce punea în conjuncție un mare critic al Franței, pe Hypolite Taine, cu ilustrul filosof german G.W.F. Hegel.

Lucrarea cea mai de seamă a rășinăreanului, Existența tragică, a fost un manifest al clarității și conciziei stilistice, acreditând convingerea autorului că filosofarea înaltă se poate face într-o manieră accesibilă, fără apel la „tehnicisme” greu de priceput.

Era prezent, în acei ani, în corpul profesoral filosofic, și Liviu Rusu (1901 – 1985), un admirabil estetician și gânditor critic format inițial ca psiholog în mediile germane, dar specializat ulterior în estetică în ambianța franceză. Alături de Blaga, Liviu Rusu a contat ca mentor în ochii artiștilor și gânditorilor care, ulterior, s-au afirmat ca membri ai Cercului Literar de la Sibiu, unde universitatea clujeană se refugiase în perioada cedării Transilvaniei de nord-vest către Ungaria horthyistă (Radu Stanca, I. Negoițescu, Ștefan Augustin Doinaș, I.D. Sîrbu ș.a.).

Un gânditor de factură inedită a fost, în aceeași perioadă, la Cluj, și Eugeniu Sperantia (1888 – 1972), cunoscut de mulți mai ales ca poet simbolist, dar autor de multiple contribuții de relevanță estetică și de filosofia istoriei și a dreptului. Împărtășind cu Blaga, fie și tacit, pasiunea pentru creația lirică și pentru eseul de amplă rezonanță culturală, Sperantia a completat, cu o anume discreție, un peisaj intelectual de o semnificativă anvergură.

Pe de altă parte, preocupările lui de estetician au venit în completarea celor manifestate de Liviu Rusu, astfel încât se poate spune că asemenea coabitări, deloc întâmplătoare, ci provenind din intersectarea unor linii de forță culturale revelatoare, au creat o atmosferă de reală complexitate, calitate și altitudine spirituală în Cluj.

Niciodată până atunci, și probabil că nici de atunci încoace, Clujul cărturăresc românesc nu a mai etalat o asemenea pleiadă de gânditori originali. De aceea, legenda face din orașul de pe Someș al anilor 1938 – 1948 o metropolă a gândirii originale, dezinhibate, de o strălucire și o anvergură fără egal.

„Coincidența” a patru gânditori încadrați instituțional în alma mater, și totuși pe cont propriu, într-un oraș în continuă emergență, poate lansa așezarea respectivă în prima linie a reprezentativității.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *ACTUALITATE

Liber la BOOSTER dacă ai 4 luni de la prima schemă de vaccinare, anunță Gheorghiță

Publicat

Luni, 17 ianuarie este data de la care toate persoanele de peste 12 ani care au minimum patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei booster a vaccinului anti-COVID.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că România a modificat termenul de administrare a boosterului, de la șase luni la patru luni.

„Toate persoanele care au cel puțin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să-și facă doza de booster pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de față pentru că datele științifice ne arată o protecție sporită, o refacere a eficienței vaccinurilor față de infecția cu varianta Omicron.

De ce s-a ales acest prag de patru luni, pentru că nu a fost aleator, ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte țări europene. Majoritatea au ales două praguri, de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni pentru că datele științifice ne arată că protecția față de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare.

Un al doilea lucru important este legat de faptul că din punct de vedere imunologic, practic, mai devreme de patru luni, se pierde efectul de booster real pe care o doză de vaccin o are asupra răspunsului imun. Și atunci, am optat pentru această devansare de două luni, pentru a ajunge la patru luni perioada de la care o persoană poate să își efectueze doza de booster.

Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie. Practic, de luni, toate persoanele care au minimum patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei de booster, incluzând aici persoanele de peste 12 ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atenție la mesajele pe FACEBOOK. Nu deschideți sub nicio formă. Rămâneți fără CONT

Publicat

De

Directoratul Național de Securitate Cibernetică din cadrul Guvernului României anunță că au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele social media și avertizează să nu fie deschise.

”Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video’ sau ‘tu ești în videoclip’.
 Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză și conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului și a-l determina să dea click.
De obicei, accesarea acelui link nu afișează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment”, arată specialiștii în securitate cibernetică.

atac

Potrivt acestora, în cazul în care ați făcut click pe acel link sau vedeți că din contul dvs s-au transmis astfel de mesaje, echipa Directoratului vă recomandă să:
1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)
2. Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.
Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.
3. Verificați aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.
4. Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.
5. Scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus).
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Mașini RĂSTURNATE în Cluj. Una pe calea ferată, la Poieni. Șoferul are16 ani și nu avea PERMIS

Publicat

De

valea frag

O autospecială din cadrul Detașamentului de Pompieri Huedin și un echipaj SAJ Cluj au intervenit duminică în urma răsturnării unui autoturism pe calea ferată, în zona localității Valea Draganului, între localitățile Poieni și Ciucea.
Potrivit ISU Cluj, solicitarea pentru intervenția pompierilor a fost înregistrată în jurul orei 18.30, iar la fața locului au găsit un autoturism răsturnat pe calea ferată și ocupantul ieșit din aceasta.
”Un tânăr a fost consultat la fața locului de la echipajul SAJ și a fost transportat la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate. Acesta era în stare de conștiență și cooperant.
Traficul feroviar a fost oprit pe linia respectivă”, au spus pompierii.

Șoferul minor era din localitatea Fildu de Jos, județul Sălaj.

valea frag 4

Șofer minor

Polițiștii au precizat că accidentul s-a produs pe DN1E60, în localitatea Poieni, unde un tânăr de 16 ani, care se deplasa în direcția localității Ciucea, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, autoturismul părăsind partea carosabilă, ulterior răsturnându-se pe sinele căii ferate.
”Testarea cu aparatul etilotest nu a indicat prezența alcoolului. șoferul din Fildu de Jos județul Sălaj.

În cadrul cercetărilor urmează a fi stabilite circumstanțele conducerii autoturismului de către tânărul de 16 ani, transportat la o unitate medicală pentru primirea îngrijirilor de specialitate”, au precizat polițiștii.

valea frag 2

Anterior, aceștia au intervenit cu o autospecială și un echipaj SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Dej n urma răsturnării unui autoturism pe raza localității Coplean.
”Pompierii au primit solicitarea pentru a interveni în jurul orei 15.10, iar la fața locului au găsit un autoturism răsturnat și ocupanții ieșiți din acesta.
Nu au fost persoane care să solicite consult medical la fața locului, fiind asigurate măsuri de protecție a persoanelor implicate în accident și măsuri de prevenire a incendiilor prin deconectare bateriilor autovehiculului”, au spus reprezentanții ISU Cluj.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

A intrat cu mașina pe PLAJĂ în Constanța. Ce amendă a primit șoferul

Publicat

De

plaja

Un bărbat a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că a intrat cu autoturismul pe plajă, în municipiul Constanţa, a informat, duminică, administraţia locală.

După ce a circulat pe plajă până aproape de malul mării, şoferul a rămas blocat cu maşina în nisip.
„Vremea plăcută din ultimele zile i-a scos pe mulţi constănţeni din case. Destinaţia preferată a fost, ca de obicei, malul mării. Deşi cei mai mulţi au preferat să se plimbe pe plajă, s-a găsit şi un temerar care a vrut să simtă nisipul sub roţile maşinii.

Nu numai că l-a simţit, dar a şi rămas blocat cu autoturismul pe plajă. Poliţiştii locali au fost sesizaţi de acest incident şi au intervenit cu promptitudine. Conducătorul auto a fost sancţionat cu amendă în valoare 10.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 19/2006”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.
Municipalitatea reaminteşte că accesul autovehiculelor este interzis pe plajă.
„În continuare, facem apel la spiritul civic al cetăţenilor pe care îi rugăm să apeleze Dispeceratul Direcţiei Generale Poliţia Locală Constanţa, la numerele de telefon 0241.484.205 şi 0341.922, de fiecare dată când sesizează conducători auto care încalcă prevederile legale”, se mai spune în comunicat.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate