Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Apoteoza filosofiei românești

Publicat


blaga lu

Odată cu întemeierea universității românești clujene, o serie de voci de rezonanță și de acuratețe filosofică au putut fi auzite prin facultățile locului. Deși istorici, Vasile Pârvan și Nicolae Iorga au dezvoltat, de-a lungul carierei lor, o gândire de factură filosofică, o reflecție vizionară cu privire la istorie și la destinele culturii românești și universale.

Deși oaspeți la Cluj, ambii savanți au fixat astfel jaloanele unei atmosfere de înalte aspirații și realizări și printre tinerii de aici. Dar naveta dascălilor bucureșteni peste munți nu putea deveni permanentă. Mai târziu, către finalul epocii interbelice, Clujul universitar izbutise deja să agonisească pe seama sa o pleiadă neîntrecută vreodată de gânditori de prima mână.

Cel mai rezonant dintre ei a fost, fără îndoială, Lucian Blaga, (1895 – 1961). Format în ambianța universitară a Vienei, el a devenit în timp un filosof activ de mare originalitate, adoptând planul de anvergură al creării unui sistem de gândire propriu, a cărui anvergură și portanță nu au fost încă pe deplin deslușite, în pofida strădaniilor susținute ale exegezei.

Vina acestei relativ lente explorări a meandrelor unei concepții efervescente și profund plastice revine și deceniilor de cenzură ideologică comunistă, când orice tentativă de creație în domeniul idealismului era tratată cu maximă severitate. Abia către finalul dictaturii roșii au putut fi recuperate, treptat, lucrările care întregeau ansamblul lăsat moștenire de Lucian Blaga.

I-a stat alături, deținând el însuși propria catedră, filosoful existențialist D.D. Roșca (1895 – 1980), fost coleg de studii vieneze, dar orientat ulterior către Paris și cultura franceză, afirmat printr-un doctorat ce punea în conjuncție un mare critic al Franței, pe Hypolite Taine, cu ilustrul filosof german G.W.F. Hegel.

Lucrarea cea mai de seamă a rășinăreanului, Existența tragică, a fost un manifest al clarității și conciziei stilistice, acreditând convingerea autorului că filosofarea înaltă se poate face într-o manieră accesibilă, fără apel la „tehnicisme” greu de priceput.

Era prezent, în acei ani, în corpul profesoral filosofic, și Liviu Rusu (1901 – 1985), un admirabil estetician și gânditor critic format inițial ca psiholog în mediile germane, dar specializat ulterior în estetică în ambianța franceză. Alături de Blaga, Liviu Rusu a contat ca mentor în ochii artiștilor și gânditorilor care, ulterior, s-au afirmat ca membri ai Cercului Literar de la Sibiu, unde universitatea clujeană se refugiase în perioada cedării Transilvaniei de nord-vest către Ungaria horthyistă (Radu Stanca, I. Negoițescu, Ștefan Augustin Doinaș, I.D. Sîrbu ș.a.).

Un gânditor de factură inedită a fost, în aceeași perioadă, la Cluj, și Eugeniu Sperantia (1888 – 1972), cunoscut de mulți mai ales ca poet simbolist, dar autor de multiple contribuții de relevanță estetică și de filosofia istoriei și a dreptului. Împărtășind cu Blaga, fie și tacit, pasiunea pentru creația lirică și pentru eseul de amplă rezonanță culturală, Sperantia a completat, cu o anume discreție, un peisaj intelectual de o semnificativă anvergură.

Pe de altă parte, preocupările lui de estetician au venit în completarea celor manifestate de Liviu Rusu, astfel încât se poate spune că asemenea coabitări, deloc întâmplătoare, ci provenind din intersectarea unor linii de forță culturale revelatoare, au creat o atmosferă de reală complexitate, calitate și altitudine spirituală în Cluj.

Niciodată până atunci, și probabil că nici de atunci încoace, Clujul cărturăresc românesc nu a mai etalat o asemenea pleiadă de gânditori originali. De aceea, legenda face din orașul de pe Someș al anilor 1938 – 1948 o metropolă a gândirii originale, dezinhibate, de o strălucire și o anvergură fără egal.

„Coincidența” a patru gânditori încadrați instituțional în alma mater, și totuși pe cont propriu, într-un oraș în continuă emergență, poate lansa așezarea respectivă în prima linie a reprezentativității.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

 

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Ministrul Educației: Vom propune o REFORMĂ a sistemului de alocare a burselor elevilor

Publicat

sorin cimpeanu facebook

Ministerul Educaţiei va propune o reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor care va presupune o creştere importantă de buget şi cuantumuri minime care să fie garantate inclusiv prin existenţa unor mecanisme care să permită sancţionarea acelor situaţii în care copiii nu primesc bursele sociale la care au dreptul, a declarat joi ministrul Sorin Cîmpeanu.

„Vom propune o reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor. Această reformă va presupune o creştere foarte importantă de buget şi va presupune de asemenea şi cuantumuri minime care să fie garantate inclusiv prin existenţa unor mecanisme care să permită rapid sancţionarea acelor situaţii în care elevii nu primesc acele burse sociale la care au dreptul.

De asemenea, vom avea şi burse de încurajare a excelenţei mult mai mari decât până acum. (…) Autorităţile locale trebuie să plătească aceste burse pentru că, spre deosebire de perioada dinainte de 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităţilor locale, acum banii aceştia vin de la bugetul de stat. Nu plăteşti burse elevului se cheamă deturnare de fonduri”, a arătat ministrul, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, noul proiect va prevedea un cuantum de minimum 250 de lei pentru bursele sociale, valoare care să fie respectată.

„Vrem să avem prevederi pentru a putea sancţiona acele situaţii în care nu se respectă acest cuantum minim”, a mai spus Cîmpeanu.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu 3 maşini. Nu au păstrat distanţa regulamentară, zic poliţiştii clujeni

Publicat

De

accident 3 masini

Un accident rutier a avut loc joi, în localitatea clujeană Iclod. Au fost implicate trei autovehicule.

„La data de 30 iunie a.c., în jurul orei, 19.50, polițiștii au intervenit la un eveniment rutier produs pe DN1C, la km35+300, în localitatea Iclod, în care au fost implicate 3 autovehicule.

accident 3 masini 3

Din primele informații, coliziunea s-ar fi produs pe fondul nepăstrării distanței regulamentare, între o autoutilitară condusă de un bărbat în vârstă de 40 de ani, un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani și o autobasculantă condusă de un bărbat de 49 de ani.

accide 3 masini 2

În urma evenimentului au rezultat doar pagube materiale.

accident 3 masini

Testările conducătorilor auto cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Premiul Patrimoniului European ”Europa Nostra”, pentru restaurarea Casei Libertății Religioase Cluj-Napoca

Publicat

De

casa reli 1

Restaurarea Casei Libertății Religioase din Cluj-Napoca a fost distinsă cu Premiul Patrimoniului European ”Europa Nostra”, cel mai important premiu în domeniul protecției patrimoniului.

Restaurarea fostei reședințe a episcopilor unitarieni, una din cele mai vechi case de locuit al orașului Cluj, bogată în detalii arhitecturale din secolul al XV-lea, a fost restaurată cu concursul unui număr de peste 35 de profesioniști și firme specializate din fondurile asigurate de către Guvernul României și al Ungariei între anii 2009-2019.

olympus digital camera

Premiul onorează munca și devotamentul  tuturor celor implicați, proiectanți, cercetători, restauratori, executanți respectiv viziunea și eforturile proprietarului: a Bisericii Unitariene Maghiare.

Juriul internațional a subliniat faptul că o clădire medievală, profund degradată și chiar periclitată, a beneficiat de o restaurare onestă și autentică bazată pe o cercetare arheologică  amplă,  fiind  introdusă în circuitul public clujean, devenind o locație culturală vibrantă și apreciată de cetățeni.

Casa a creat spațiu pentru trei expoziții permanente realizate din vestigiile arheologice descoperite în decursul restaurării, și din obiectele de artă eclesiastică al Bisericii Unitariene, potire, documente și cărți istorice, tablouri  din colecția episcopilor unitarieni.

Clădire cu funcțiuni economice

casa reli 3

Juriul a apreciat și faptul, că funcțiunile economice, restaurantul și camerele de oaspeți asigură stabilitate pe termen lung și pentru funcțiunile culturale nou create, centrul de conferință și cercetare, și expozițiile enumerate.

În acest an Consiliul Europei și Organizația Paneuropeană Europa Nostra a anunțat premierea a 30 de proiecte din 18 țări.

Premiile vor fi decernate festiv în 26 septembrie la Praga, capitala Cehiei.

casa reli 5

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Prins la VOLAN băut și fără permis de conducere. Clujeanul s-a ales cu dosar PENAL

Publicat

De

foto acȚiune 4

Polițiștii de la Biroul Rutier din Dej au depistat în trafic un bărbat în vârstă de 30 de ani, care se deplasa cu un autoturism pe strada Nichita Stănescu, fără a deține permis de conducere.

Bărbatul a fost oprit la control joi dimineața, în jurul orei 1.00.

De asemenea, testarea cu aparatul etilotest a avut rezultat pozitiv, bărbatului rezultându-i concentrația de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind astfel condus la unitatea medicală unde i-au fost recoltate mostre biologice.

În cauză a fost întocmit un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substante și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate