Connect with us

ACTUALITATE

Legenda Bradului de Crăciun. Totul despre cea mai frumoasă tradiție a lumii și superstițiile pe care le aduce

Publicat


Bradul de Crăciun este în tradiția românească simbolul celebrării Crăciunului. Acesta este de obicei împodobit cu globuri de diferite culori, beculețe ornamentale, ghirlande, beteală, bomboane și dulciuri. Vârful bradului este de obicei o stea sau un înger care reprezintă nașterea lui Isus.

Tradiția spune că acesta se face în data de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Din punct de vedere istoric nu se știe când a început acest gest de marcare a sărbătoririi Nașterii Domnului, dar se presupune că a început pentru că oamenii credeau că ar putea aduce sănătate în casa lor prin „verde” decorat.

Unde a fost împodobit primul brad de Crăciun?

Izvoarele istorice arată că primele dovezi despre decorarea bradului sunt din Estonia și Letonia aproximativ prin anii 1400. Ulterior, s-a răspândit și în Rusia fenomenul, sub forma unei petreceri în pădurile de brazi, unde era ales unul ca cel mai frumos dintre toți și împodobit cu lumânări aprinse, bomboane sau jucării. Ulterior, s-a răspândit în Europa și în întreaga lume.

Bradul de Crăciun în România

În tradiția românească se spune că obiceiul ar exista din vremea dacilor și semnifică o nuntă rituală între persoana decedată și natura reprezentată prin brad, fiind și un motiv natural în arta populară. Pentru prima dată, bradul de Crăciun a fost făcut în Palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, moment din care s-a și obișnuit păstrarea acestui cult.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

În prezent, împodobirea bradului de Crăciun a devenit cea mai iubită tradiție și redă cele mai intense trăiri de apropiere între membri familiei. Momentul decorării se face într-o atmosferă de poveste, alături de colinde, cadouri, mâncare și chiar un vin fiert pentru a rămâne o amintire plăcută în sufletele celor dragi.

Ce nu știai cu siguranță despre Bradul de Crăciun

-pomul de Crăciun, care are forma unui triunghi, simbolizează Sfânta Treime

-Regina Elisabeta, cea care sub pseudonimul Carmen Silva a publicat numeroase lucrări despre brazii de Crăciun

-primul brad împodobit, la Palatul Regelui Carol I, în 1866 nu a fost unul, ci au fost de fapt 14 brazi după modelul țărilor nordice

-comuniștii nu iubeau această tradiție, ci încercau să o anihileze, motiv pentru care au interzis legenda lui Moș Crăciun

-cadourile „de la Moș Crăciun” nu se deschid până în dimineața Crăciunului, în data de 25 decembrie, pentru a avea noroc

-globurile roșii trebuie să fie nelipsite din brad pentru că sunt cele care marchează iubirea și dăruința

-tradiția spune că bradul poate fi desfăcut abia după sărbătoarea Bobotezei, în data de 6 ianuarie.

Karla Fanea



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

FOTO. Orgă din 1778, inaugurată la Cluj-Napoca, după restaurare. Va fi folosită la Maratonul Bach de muzică barocă

Publicat

De

orgă

Iubitorii muzicii baroce sunt invitați sâmbătă, 22 martie, la cea de-a patra ediție a Maratonului Bach, serie de concerte care va avea loc, la fel ca în anii precedenți, în Biserica Evanghelică-Lutherană Pietati din Cluj-Napoca. Continuând misiunea culturală și educativă a edițiilor anterioare, evenimentul va aduce în prim-plan moștenirea muzicală și spirituală a marelui compozitor luteran.

Ziua premergătoare Maratonului va marca încheierea unui proiect de anvergură al comunității evanghelice clujene – restaurarea orgii baroce de la Chirpăr (județul Sibiu), construită în 1778 de Johannes Hahn.

Parte a patrimoniului cultural transilvănean, orga și-a recăpătat structura originală și un acordaj autentic baroc. Instrumentul cu 10 registre a trecut printr-un amplu proces de restaurare, ce a durat mai bine de opt luni, fiind salvat de la degradare datorită fondurilor puse la dispoziție de Parohia Evanghelică-Lutherană și a donațiilor făcute de publicul meloman.

Adusă la strălucirea inițială, orga Hahn a fost instalată în Biserica Pietati, iar vineri, 21 martie, de la ora 18:00, va avea loc o slujba de sfințire a instrumentului, urmată de un concert festiv.

340 de ani de la nașterea lui Bach

Separat de acest moment important, ediția din acest an a Maratonului Bach este una aparte din mai multe puncte de vedere, marcând și alte două repere: 340 de ani de la nașterea lui Johann Sebastian Bach și 275 de ani de la trecerea sa în eternitate.

În spiritul influenței transgeneraționale a marelui compozitor, organizatorii au inclus în programul Maratonului, pe lângă lucrările lui Bach, și creațiile fiilor săi – Carl Philip Emanuel, Johann Christoph Friedrich, Johann Christian și Wilhelm Friedemann Bach, care au marcat scena muzicală europeană.

Programul Maratonului

Concertele educative (ora 12:00) în limba română și maghiară pentru copiii din clasele I-IV, reluate după o pauză de un an. Înscrierile se fac online aici: https://tinyurl.com/3wnrhf6z. Familiile cu copii sunt invitate să participe la evenimentele de dimineață ale Maratonului Bach.
Concertul aniversar al ansamblului Baroque Transylvania, care sărbătorește 30 de ani de activitate.
Concertul extraordinar de închidere (ora 19:30) în care vor fi interpretate lucrări pe instrumente de epocă: cantata „Jauchzet Gott in allen Landen”, concertul pentru oboi în Re minor și Brandenburgicele nr. II și IV.

Muzicieni vestiți

Ediția din acesta an a Maratonului Bach reunește muzicieni vestiți, printre care:
Alina Rotaru (orgă, clavecin), Hara Fruzsina (trompetă barocă), Gebe-Fügi Renáta (soprană), Maria Petrescu (oboi baroc), Király Dóra, Kővári Arany, Szabó Mária (blockflöte), Szövérdi Csilla, Trombitás István, Gergely Róbert (vioară), Szabó Kati Kinga (harpă), Miklós Noémi (orgă), Biró Anna (soprană), Szőcs Kristóf, Czumbil Bernadette, Raluca Rad (pian), Csibi Dávid (violă), Adorjáni Réka (violoncel), Corul Unicante dirijat de Fekete Miklós, Corul Musichorum al Facultății de Teologie Reformate (UBB), membrii Orchestrei Baroce din Cluj, studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și elevi ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”.

Acces gratuit

Datorită sprijinului generos al partenerilor, accesul la concerte este gratuit.

Programul complet al evenimentului se găsește aici:  www.bachmaraton.ro. Toate concertele vor putea fi urmărite și online, pe pagina de Facebook a Maratonului Bach: https://www.facebook.com/bachmaraton

Organizatorii evenimentului sunt Parohia Evanghelică-Lutherană din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Episcopia Evanghelică-Lutherană și Asociația Culturală „Járosi Andor”.

Sponsorul principal al Maratonului Bach din acest an este Banca Transilvania, iar  instituțiile finanțatoare principale sunt Secretariatul de Stat pentru Culte din România și Secretariatul de Stat pentru Politici Naționale din Ungaria.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CSU Craiova – „U” Cluj, 3-0. Scor de NEPREZENTARE, după trei greșeli personale ale clujenilor

Publicat

u cluj

Universitatea Cluj a întâlnit-o, vineri seara în Bănie, pe CSU Craiova, în meciul inaugural al play-off-ului Superligii de fotbal. După un meci în care nu le-a ieșit nimic, clujenii pierd la scor de neprezentare, 3-0. Au marcat Mekvabishvili (min.38), Mora (min.61) și Lukic (min.80).

Echipele de start:

CSU CRAIOVA (4-3-3): L. Popescu – Mora, Maldonado, Badelj, Bancu (cpt.) – Mekvabishvili, Screciu, Houri – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: S. Lung jr, Relu Stoian – Ndong, Iago, Zajkov, Păcurar, Mogoș, Căpățînă, D. Barbu, Bană, Lukic
Absenți: Cicâldău, Paradela (accidentați)
Antrenor: Mirel Rădoi

CSU Craiova – „U” Cluj, 3-0. Scor de NEPREZENTARE, după trei greșeli personale ale clujenilor

„U” CLUJ (4-2-3-1): Șt. Lefter – Oancea, Masoero, I. Cristea, Chipciu (cpt.) – G. Simion, Artean – Macalou, Nistor, Bic – Thiam
Rezerve: Gertmonas – Boboc, B. Mitrea, Codrea, Oaidă, Rață, R. Silaghi, Fabry, Bettaieb, Miranyan, Blănuță
Absenți: Van der Werff (accidentat), Ov. Popescu (incert)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Prima repriză a fost dinamică, cu un ușor plus la capitolul incisivitate pentru clujeni. Cele mai mari ocazii au fost în min.16, când Lefter scoate șutul bun al lui Mitriță, apoi Popescu respinge șutul lui Simion, în min.23.

În min.37, Safira reia cu capul pe lângă poarta lui Lefter. În min.38, Mekvabishvili înscrie pentru 1-0, după o pasă greșită de Artean.

În minutele de prelungiri, Macalou are o incursiune bună pe dreapta, pătrunde în careu însă șutul trece peste poartă.

În repriza a doua, clujenii încearcă să egaleze și atacă susținut. Oltenii se mulțumesc să răspundă pe contre. Și așa vine golul doi, pe o alunecare a lui Chipciu din min.61, de care profită Mora și înscrie pentru 2-0.

Non ce due senza tre și în min.80, craiovenii profită de o altă pasă greșită, de această dată a lui Miranyan și fac 3-0 prin Lukic.

„U” nu reușește nimic în atac și pierde categoric un meci pe care oltenii l-au luat mai în serios. Macalou promite, este tehnic însă cam individualist.

Notele Cluj24:

Lefter 6 – Oancea 6, Masoero 6, I. Cristea 6, Chipciu (cpt.) 6 – G. Simion 6 , Artean 5 – Macalou 6, Nistor 6, Bic 6 – Thiam 7, Boboc 5, Codrea 6, Silaghi, Fabry 5, Miranyan 5

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, înaintea meciului cu Dinamo din play-off: Va fi un meci foarte greu

Publicat

Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat înaintea primului meci din play-off, cu Dinamo București de sâmbătă din Gruia, că va fi unul foarte greu, ”câinii roșii” fiind surpriza plăcută a campionatului.

”Nimeni nu se aștepta să aibă un asemenea campionat, după ce anul trecut s-a luptat la retrogradare. Cred că aufăcut foarte bine că au ținut același antrenor, care a aduc jucători foarte buni, și sunt în play-off meritat. Cred că joacă cel mai ofensiv fotbal din România, nu joacă în apărare, nu se baricadează, joacă deschis, ofensiv, agresiv, un fotbal plăcut.

Merită felicitări.

Va fi un meci foarte grei pentru noi, posibil să fie multe goluri, posbil să fie multe ocazii. Și noi am arătat că putem marca goluri, cel mai bine e să începi cu dreptul”, a spus Petrescu.

Acesta consideră meciurile din play-off ca zece finale precizând că și echipele de pe locul 1 și 6 pot ieși campioane.

”Sperăm să facem cu Dinamo un joc bun, nu avem nicio scuză, trebuie să începem play-ff-ul cu dreptul”, a mai spus Dan Petrescu care a făcut apel la fani să vină în număr cât mai mare la stadion.

Meciul CFR Cluj- Dinamo va începe la ora 21.

Citește mai departe

EVENIMENT

Culiță Sterp, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare după ce a făcut un accident cu mașina la Cluj fiind beat și drogat

Publicat

culita sterp 4

Manelistul Culiță Sterp, pe numele său Nicolae Sterp, a fost condamnat definitiv la 2,6 ani de închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Cluj pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, după ce în noiembrie 2022 a intrat pe culoarea roșie a semaforului și a produs un accident în centrul municipiului Cluj-Napoca.

Instanța a respins ca nefondat apelul  lui Sterp la sentința Judecătoriei Cluj-Napoca din august 2024.

Atunci, magistrații l-au condamnat la o pedeapsă de 2,6 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani, perioadă în care i se interzice să conducă autovehicule.

De asemenea, pe durata termenului de supraveghere, Culiță Sterp este obligat să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Hunedoara, la datele fixate de acesta, să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Hunedoara sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 70 de zile, la una dintre următoarele instituții: Primăria Municipiului Hațeg sau Primăria Comunei General Berthelot.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate