EVENIMENT
Laureat Nobel pentru Chimie conferențiază la Cluj Arena. Are loc conferința „Insights in Hematology”

Stadionul Cluj Arena va găzdui în perioada 14-15 mai a.c. conferința „Insights in Hematology”. Organizat sub egida Departamentului de Hematologie, evenimentul se află la cea de-a X-a ediție.
Printre speakerii invitați se numără profesor Shruti Chaturvedi (Johns Hopkins University, SUA), profesor Adrian Gottschlich (University of München, München, Germany),profesor Gabriel Ghiaur (Johns Hopkins University, SUA), profesor Robert P. Hasserjian (Harvard Medical School, SUA) și profesor Patricia Rantshabeng (University of Botswana-School of Medicine, Gaborone, Botswana).
Invitat special al conferinței este laureatul Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2004, profesor Aaron Chiechanover, de la Institutul de Tehnologie Technion, Haifa, Israel.
Manifestări de nivel internațional
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Așa după cum l-am gândit încă de la început, Stadionul Cluj Arena nu este doar un spațiu destinat sportului, ci unul multifuncțional care oferă infrastructura necesară organizării unor evenimente de înaltă clasă din diverse domenii.
Arena noastră continuă să fie destinația perfectă pentru desfășurarea unor manifestări de nivel internațional, la care participă personalități de renume și care reunesc numeroși participanți. Reiterăm deschiderea noastră față de diversele propuneri de colaborare și susținem cu tărie toate inițiativele benefice comunității clujene.”
Cine este Aaron Chiechanover
Aaron Chiechanover s-a născut în 1 octombrie 1947 în Haifa. Este un biochimist israelian, profesor cercetător la Technion, Haifa, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2004 împreună cu Avram Hershko și Irwin Rose pentru descoperirea degradării proteinelor cu ajutorul ubiquitinei, o moleculă care se atașează de proteine.
Potrivit reprezntanților Fundației Alfred Nobel, molecula de ubiquitină servește ca o cheie care intră într-un proteazom, un complex proteic care împarte proteina în bucăți mai mici. Acestea pot fi folosite apoi în construcția altor substanțe din celulă.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Accident între Pădureni și Feiurdeni, sâmbătă seară. Doi bărbați au fost preluați de Ambulanță

Un accident rutier a avut loc în această seară între localitățile Pădureni și Feiurdeni. Un autoturism a fost avariat, iar două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această seară în urma unui accident rutier petrecut între localitățile Pădureni și Feiurdeni.
La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, unde au găsit un autoturism avariat fără persoane încarcerate în acesta.
Doi bărbați au fost consultați de către echipajul SAJ la locul accidentului, ulterior fiind transportați la spital pentru îngrijiri medicale. Conform primelor evaluări aceștia erau conștienți și cooperanți”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Intrare triumfală a lui Ronaldinho în BT Arena pentru meciul cu echipa României

Ronaldinho a fost întâmpinat ca o adevărată legendă pe BT Arena, la meciul demonstrativ împotriva echipei României, în cadrul Sports Festival 2025. Intrarea sa pe teren a declanșat o explozie de aplauze și urale, publicul ridicându-se în picioare pentru a-l aclama.
Publicul a scandat numele fostului Balon de Aur, creând o atmosferă electrizantă.
Fostul Balon de Aur și star al Barcelonei a pășit zâmbitor pe parchet, făcând cu mâna spectatorilor, vizibil emoționat de primirea caldă. Atmosfera din sală a atins cote maxime, într-un moment care a confirmat, încă o dată, că Ronaldinho rămâne un simbol global al fotbalului-spectacol.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Meciul Ronaldinho & Friends vs. Team România, cel mai așteptat eveniment din cadrul Sports Festival, pe BT Arena

Seara de sâmbătă promite spectacol total în BT Arena, unde are loc meciul demonstrativ „Ronaldinho & Friends vs. Team România”, începând cu ora 19. Evenimentul este punctul culminant al Sports Festival 2025 și a atras un public numeros, cele 9.000 de bilete fiind epuizate în timp record.
Pe parchetul sălii joacă nume legendare ale fotbalului internațional și românesc. Echipa internațională – Ronaldinho & Friends – îi are în componență pe Ronaldinho, Robert Pires, Adriano, Wesley Sneijder, Marco Materazzi, Kevin Kurányi, Cristian Zaccardo, Ricardinho (futsal) și Jens Lehmann, înlocuindu-l pe Julio César. Antrenorul lor este fostul atacant german Felix Luz, secondat de managerul Torsten Smolcic.
Team România răspunde cu o garnitură pe măsură: Bogdan Lobonț, Florin Cernat, Eric de Oliveira, Alexandru Chipciu, Răzvan Raț, Cosmin Contra, Mirel Rădoi, Adrian Ilie și Adrian Mutu, sub comanda antrenorului Ioan Ovidiu Sabău.
Punctul culminant al Sports Festival 2025
Partida se va desfășura în format 5+1, în două reprize de câte 30 de minute, separate de o pauză de 20 de minute. Organizatorii promit și multe momente surpriză pentru spectatori.
Spectacolul a început cu un joc demonstrativ de minifotbal a echipei naționale a României, campioana mondială din 2023.
În tribune se află și oficialități: primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea, eurodeputatul Vasile Dîncu, senatorul Mircea Abrudean, dar și Simona Halep și părinții săi sau omul de afaceri Darius Mârza, patronul Wonderland.
Evenimentul marchează un moment unic pentru fanii sportului din România, oferind ocazia rară de a-i vedea live pe unii dintre cei mai mari jucători din ultimele decenii, cu Ronaldinho în centrul atenției – lider incontestabil în valoare de piață între cei prezenți.
UPDATE
Atmosferă incendiară în BT Arena, unde meciul demonstrativ dintre Ronaldinho & Friends și Team România a ajuns la pauză cu scorul spectaculos de 5-5. Publicul a avut parte de un moment-surpriză la pauză, când campionii naționali de la U-BT Cluj au pășit pe parchet, în aplauzele celor aproape 10.000 de spectatori.
Echipa clujeană a fost invitată pe teren pentru a celebra al cincilea titlu consecutiv câștigat în Liga Națională de baschet.
Seara continuă cu partea a doua a meciului-spectacol, în care Ronaldinho promite noi momente de magie.
EVENIMENT
Noaptea Privighetorilor revine în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” cu ultima ediție în formatul consacrat

Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, secția în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, găzduiește astăzi cea de-a XII-a și, totodată, ultima ediție în forma cunoscută a îndrăgitului eveniment Noaptea Privighetorilor.
Organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR), care aniversează 35 de ani de activitate, evenimentul își păstrează spiritul de celebrare a naturii, dar introduce în premieră o componentă caritabilă dedicată educației despre păsări.
„Cântăm pentru păsări. Donăm pentru păsări”. Sub acest motto, ediția din 2025 cheamă publicul să susțină financiar proiectele educative ale SOR. Donațiile se pot face online, pe pagina dedicată (sor.ro/concert-caritabil), sau direct la standurile din parc. Intrarea la eveniment se face pe baza biletului obișnuit de acces în Parcul Etnografic.
Programul zilei
17:00 – 18:45 – Tururi ghidate; Povești despre păsări în română, maghiară și engleză, încă de la poartă
17:00 – 19:00 – Ateliere educative & creative; În zona foișorului; participanții își aleg „pasărea preferată” și află istoria ei
Pe tot parcursul serii – Expoziție aniversară „35 de ani de SOR”; Obiecte de colecție, publicații, echipamente din trei decenii și jumătate de conservare
Pe tot parcursul serii – Stand SOR; Cărți, insigne, jocuri, sacoșe de pânză, art-printuri flora & fauna
19:15 (aprox.) – Recital instrumental caritabil; Sonia Vulturar – vioară, Sergiu Cebotari – clarinet, Alexandru Lazăr – pian; lucrări de Beethoven, Milhaud, Haçiaturian
Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.