Connect with us

EVENIMENT

Latență ca în Ardeal. La un an de la un transfer, în conturile CFR Cluj încă mai INTRĂ bani

Publicat


scuffet

Un transfer făcut de CFR Cluj în vara trecută i-a adus în conturi o nouă sumă de bani. În iulie 2023, formația din Gruia l-a vândut la Cagliari pe Simone Scuffet, goalkeeper cu un CV foarte bun pentru Superliga, în schimbul a două milioane de euro.

Ardelenii au solicitat, însă, și un bonus în eventualitatea în care formația sardă se va salva de la retrogradarea în eșalonul secund al Italiei, scrie GSP.

Latență ca în Ardeal. La un an de la un transfer, în conturile CFR Cluj încă mai INTRĂ bani

Venit liber de contract, Scuffet a avut un sezon foarte bun în campionatul României, fiind providențial pentru echipa sa în mai multe partide, iar astfel a atras atenția mai multor cluburi.

Încă 800.000 de euro intră în conturi

Partida Sassuolo – Cagliari 0-2, disputată duminică, în etapa 37 a Serie A, a consemnat salvarea matematică pentru oaspeții pregătiți de Claudio Ranieri, motiv pentru care vor avea de achitat încă 800.000 de euro clubului finanțat de Nelu Varga.

Pentru patron, vânzarea lui Simone Scuffet a reprezentat cea mai importantă afacere realizată în ultimii ani. La finele lui 2023, italianul bifa a 10-a prezență în tricoul lui Cagliari, bornă care i-a adus 200.000 de euro CFR-ului.

De-a lungul carierei, goalkeeper-ul a mai evoluat la Udinese, Como, Kasimpasa, Spezia și APOEL Nicosia. Întoarcerea în țara natală s-a dovedit a fi o alegere bună, întrucât a devenit rapid titular, evoluând în 30 de partide în competiția internă.

Scuffet, în Top 5 portari din Serie A

Într-o ierarhie bazată pe notele primite, jurnaliștii de la Tuttomercatoweb l-au plasat pe Scuffet pe locul 5 în topul portarilor din Serie A, în actuala stagiune, după Michele Di Gregorio (Monza), Marco Carnesecchi (Atalanta), Pietro Terracciano (Fiorentina) și Wladimiro Falcone (Lecce).

„Mi-am dorit să încerc noi provocări. Să vin la Cagliari a fost un pas în față pentru mine, o oportunitate de care trebuia să profit. Mi-a plăcut imediat ideea”, se felicita portarul pentru alegerea făcută.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Cluj-Napoca, cel mai performant oraș din România în clasamentul CITY INDEX, realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare

Publicat

orașe performante

Institutul pentru Orașe Vizionare lansează CITY INDEX 2024, un nou standard de evaluare a performanței urbane în România. Acest barometru cuprinzător analizează evoluția urbană a celor 41 de municipii reședință de județ, sub trei aspecte principale: calitatea locului, prosperitate și vibrație, utilizând un set de 51 de indicatori specializați. Potrivit clasamentului, Cluj-Napoca este cel mai performant oraș al țării.

CITY INDEX este construit ca un instrument de lucru pentru administrațiile publice și sectorul privat, oferind rapoarte detaliate, care pot sprijini luarea unor decizii informate și strategice în planificarea urbană.

Cluj-Napoca, București și Sibiu conduc topul performanței urbane în România, conform CITY INDEX. Brașov și Timișoara completează primele cinci locuri, urmate de Iași, Oradea, Târgu Mureș, Alba Iulia și Constanța, conform datelor prezentate , care include toate cele 41 de municipii reședință de județ.

Iași, singurul din Moldova

Analiza CITY INDEX dezvăluie o concentrare semnificativă a orașelor performante în arcul carpatic. Din primele zece locuri, șapte sunt situate în interiorul acestei regiuni geografice, în timp ce orașele mai puțin performante sunt exclusiv în afara arcului carpatic.

În plus, singurul oraș din Moldova inclus în Top 10 este Iași, subliniind variațiile regionale semnificative în ceea ce privește performanța urbană în România.

CITY INDEX analizează și consolidează date din perioada 2022-2023 pentru cele 41 de municipii reședință de județ. Pentru a asigura o comparație echitabilă între orașe de dimensiuni diferite, scorurile fiecărui indicator au fost standardizate în funcție de mărimea orașului și a populației, conform Recensământului Populației și Locuințelor 2021. Metodologia utilizată combină date statistice oficiale din diverse surse, cum sunt Institutul Național de Statistică și ministere, cu evaluări calitative ale rezidenților și turiștilor obținute de pe platforme precum TripAdvisor și Google Places.

Radiografie a realității

”Împreună cu experți din diferite domenii conexe dezvoltării urbane, am realizat acest Index al orașelor, ca o radiografie a realității prezente a orașului și un instrument de lucru, care să-I ajute pe cei care contribuie la dezvoltarea orașelor, fie din administrații publice sau din sectorul privat, să ia decizii strategice bazate pe date obiective.

În zona de business se vorbește des despre faptul că poți îmbunătăți doar ceea ce măsori. La IOV, credem că și în administrația publică este o nevoie vitală de date pentru a crește orașele eficient și potrivit cu nevoile locuitorilor. Inevitabil, facem și clasamente, dar ne dorim ca acestea să stimuleze și să ajute orașele să devină mai bune, oferindu-le repere și informații valoroase”, a declarat Felix Tătaru, președintele Institutului pentru Orașe Vizionare.

Granularitatea CITY INDEX-ului permite atât o radiografie complexă a realității prezente a fiecărui oraș, cu evidențierea punctelor forte și a celor slabe, cât și realizarea unor comparații între orașe pe mai multe dimensiuni și indicatori. Cei 51 de indicatori analizati pentru fiecare oras pot furniza tot atâtea unghiuri de analiză și planificare urbană.

1. CLASAMENT ORAȘE – CALITATEA LOCULUI

Calitatea Locului este una dintre cele trei componente majore ale CITY INDEX și reflectă atractivitatea orașului, modul în care infrastructura, atracțiile, mediul natural și serviciile esențiale (sănătate, învățământ) contribuie la un standard de viață ridicat.

În raport cu această componentă, topul performerilor se păstrează, municipiul Cluj-Napoca ocupând locul 1, urmat de București, Sibiu, Brașov și Iași. Surprize apar în Top 10 orașe cu cea mai bună calitate a locului, cu Târgu-Jiu pe locul 7, Râmnicu Vâlcea pe locul 8, Alba-Iulia pe locul 9 și Reșița pe locul 10.

Pe această componentă unde este lider, punctele forte ale orașului Cluj-Napoca sunt domeniile Educație și Conectivitate aeriană. Bucureștiul ocupă locul 1 în domeniile Parcuri și Conectivitate.

Sibiul se situează pe primul loc la categoria Locuri emblematice (Sights & Landmarks) și pe locul 2 la Monumente istorice. Târgu-Jiu beneficiază de proximitatea față de numeroase parcuri naturale și naționale, oferind oportunități recreaționale semnificative pentru locuitori și turiști. Râmnicu Vâlcea are cea mai mare speranță de viață, iar Alba-Iulia se află pe primul loc în ceea ce privește calitatea învățământului gimnazial și liceal.

De asemenea, Târgu Mureș se situează pe primul loc la domeniul Spitale & Medici, între toate cele 41 de municipii analizate.

Aflat pe locul 10 în Topul orașelor cu cea mai bună Calitate a locului, municipiul Reșița, cu o populație puțin peste 58.000 de locuitori, este, conform CITY INDEX, orașul cu cea mai bună Calitate a aerului și cea mai mare Amprentă Verde , ocupând locul 1 la ambii indicatori.

2.  CLASAMENT ORAȘE – PROSPERITATE

Componenta „Prosperitate” indică puterea economică a orașului și interacțiunea acesteia cu dinamica socială. Acoperă performanța afacerilor, inovația, finanțele publice și efectele economiei asupra structurii demografice și oportunităților individuale, analizând atât indicatori economici cât și sociali.

În această componentă, Bucureștiul se situează pe primul loc, urmat de Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Oradea, Slatina, Alba Iulia, Iași, Brașov și Arad, care completează primele zece poziții. Bucureștiul excelează la indicatorii de Competitivitate urbană și Nivelul salariilor, dar se află pe ultimul loc la infracționalitate și pe o poziție modestă în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, raportat la populație.

Cluj-Napoca ocupă locul 1 în Densitatea Antreprenorială și are cea mai mica rată a Șomajului, dar înregistrează cea mai scăzută Accesibilitate a locuințelor, raportată la salarii și prețurile locuințelor.

3.  CLASAMENT ORAȘE – VIBRAȚIE

Vibrația ilustrează dinamismul cultural, social și demografic al orașului, evidențiind capacitatea acestuia de a crea o atmosferă atractivă și plină de energie. Aceasta componentă include diversitatea culturală și sportivă, opțiunile variate de divertisment și interacțiunile sociale, care, împreună, contribuie la o experiență urbană unică.

Topul orașelor pe componenta Vibrație este condus de Sibiu, urmat de Cluj-Napoca, iar București ocupă abia locul al treilea. Constanța și Brașov completează Top 5. Sibiul este un adevarat performer pe această componentă, ocupând locul 1 la Oportunități de cazare, Muzee și instituții de artă și multi alți indicatori.

De altfel, pe componenta Vibrație, peisajul municipiilor care excelează la diverși indicatori este mult mai variat, incluzând pe primele locuri chiar și municipii mai mici. Conform datelor analizate, Brașovul ocupă locul 1 în materie de experiențe culinare și recreaționale, dar Miercurea-Ciuc este pe primul loc în domeniul Implicării civice, Târgu Mureș se situează pe primul loc la Diversitatea populației și pe locul 2 la Reputația cluburilor sportive locale. Iașiul are cel mai mare grad de ocupare turistică dintre toate municipiile reședință de județ.

4. FONDURI UE ATRASE ÎN ULTIMII CINCI ANI

Un exemplu de raport specific care poate fi generat din CITY INDEX este analiza fondurilor europene atrase de municipii în perioada 2019 – 2023, bazată pe date furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Conform acestei analize, municipiul Reșița este lider în ceea ce privește valoarea plăților pe proiecte publice cu fonduri europene, în perioada 2019-2023, raportat la dimensiunea populației, urmat de Satu Mare, Craiova, Târgoviște și Galați. Deși Bucureștiul conduce ca număr de proiecte, cu un total de 209, performanța sa pe acest indicator, raportată la dimensiunea populației, este mai scăzută decât cea a unor orașe mai mici.

5.  FACTORI CARE INFLUENȚEAZĂ PERFORMANȚA RELATIVĂ A ORAȘELOR

Conform City Index, topul factorilor care influențează performanța urbană relativă este dominat de Opțiunile de divertisment, Educație și Competitivitate și inovație. Factorii legați de calitatea vieții cotidiene, precum experiențele culinare, wellness-ul și viața activă, au o importanță similară. Aceste aspecte contribuie substanțial la deciziile de relocare și la imaginea orașului, stimulând atât turismul, cât și vitalitatea economică și socială.

Florian Filat, director executiv Institutul pentru Orașe Vizionare și coordonatorul proiectului: ”Importanța relativă ridicată a divertismentului în scoul general de performanță sugerează o tranziție către o etapă superioară a nevoilor urbane.

În contextul în care orașele românești au atins un anumit nivel de dezvoltare, în care nevoile de bază și de siguranță sunt în mare parte satisfăcute, accentul se deplasează către nevoi superioare, cum ar fi apartenența, stima și autoactualizarea. Această schimbare reflectă o abordare modernă a dezvoltării urbane, unde calitatea vieții și bunăstarea locuitorilor includ nu doar elemente de bază, ci și aspecte de ordin superior.”

6. ORASELE ROMÂNEȘTI, ORAȘE ALE CONTRASTELOR

Analiza evidențiază un puternic caracter contrastant al orașelor din România. Chiar și orașele de dimensiuni mai mici se remarcă printr-un mozaic de contradicții și discrepanțe între diverse dimensiuni ale performanței.

Un astfel de exemplu este Municipiul Reșița: aflat pe locul 10 în Topul orașelor cu cea mai bună Calitate a locului, Reșița, cu o populație puțin peste 58,000 de locuitori, este, conform CITY INDEX, orașul cu cea mai bună Calitate a aerului și cea mai mare Amprentă Verde , ocupând locul 1 la ambii indicatori, dar se situează pe locul 28 în clasamentul general de performanță.

METODOLOGIE

Metodologia City Index-ului este fundamentată pe analiza și consolidarea datelor din perioada 2022-2023 pentru cele 41 de municipii reședință de județ din România.

Pentru a evalua performanța urbană, analiza utilizează o abordare integrativă ce combină date statistice oficiale din diverse surse cu evaluări calitative obținute de la rezidenți și turiști prin platforme precum TripAdvisor și Google Places. Indicatorii selectați, în număr de 51, acoperă aspecte variate ale vieții urbane și sunt grupați în trei componente principale: CALITATE, PROSPERITATE și VIBRAȚIE.

Performanța oraselor a fost raportată la dimensiunea orasului, astfel încât să se asigure o comparabilitate între orașe cu diferite dimensiuni.

Echipa de lucru a City Index-ului a fost compusă din experți recunoscuți la nivel local și internațional în domeniul dezvoltării urbane, antreprenoriatului, marketingului, brandingului de locație, administrației publice locale, ONG-uri, turismului, demografiei și planificării strategice. Acești specialiști au contribuit activ la definirea indicatorilor relevanți pentru analiza performanței orașelor, asigurând o metodologie robustă și adaptată contextului specific fiecărui municipiu.

Despre Institutul pentru Orașe Vizionare

Misiunea Institutului pentru Orașe Vizionare este să ofere suport liderilor comunităților (locale) pentru a dezvolta orașe și regiuni în care oamenii să se simtă respectați, implicați și fericiți. Institutul dezvolta instrumente și soluții care sa ajute liderii comunităților să cunoască si să înțeleagă punctele forte si punctele slabe ale oraselor, să-și măsoare performanța și progresul și să ia decizii strategice obiective, bazate pe date.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Deputat clujean, „uitat” de Lufthansa pe Aeroportul din Munchen. Cursele spre România au fost anulate

Publicat

Deputatul UDMR de Cluj, Csoma Botond, este blocat de ieri pe Aeroportul din Munchen, de unde ar fi trebuit să zboare spre Cluj-Napoca. Compania aeriană Lufthansa a anulat mai multe zboruri.

Zeci de români sunt blocați pe Aeroportul din Muchen încă de ieri, din cauza anulării zborurilor companiei aeriene Lufthansa. Printre ei se numără și deputatul clujean Csoma Botond (UDMR), care reclamă că încă de ieri așteaptă transferul spre România.

Cursele din Munchen spre România, anulate miercuri

Potrivit parlamentarului, toate cursele Lufthansa cu destinația România au fost anulate ieri, 26 iunie. Printre acestea se numără cursele spre Cluj, București, Sibiu și Timișoara.

„De ieri stau blocat la aeroportul din Munchen, toate cursele Lufthansa către România au fost anulate ieri: Cluj, Bucureşti, Sibiu și Timişoara”, a declarat Csoma Botond pentru Cluj24.

Potrivit panoului de afișaj de pe site-ul Aeroportului Internațional Cluj, astăzi cursele au fost reluate, însă au înregistrat întârzieri.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

LIVE VIDEO. Rezolvarea problemelor la Matematică de la Evaluarea Națională pe Cluj24

Publicat

Profesorul Gheorghe Lobonț de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” Cluj-Napoca, rezolvă, joi, în direct, din studioul TV al Cluj24, problemele la Matematică de la Evaluarea Națională.

La această probă scrisă, din totalul celor 5.276 de elevi înscriși în sesiunea iunie-iulie 2024 în județul Cluj, au fost prezenți 5.117 candidați. Un număr de 159 de absolvenți ai claselor a VIII-a nu s-au prezentat la această probă scrisă.

În județul Cluj nu s-au înregistrat situații care să impună desfășurarea acestei probe cu subiecte de rezervă și nici situații de fraudă sau tentativă de fraudă.

Subiectul și baremul de corectare pentru proba scrisă la disciplina matematică vor fi publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, joi la ora 15:00.

Bareme la Matematică

Citește mai departe

EVENIMENT

Șantiere peste vară. Se schimbă rețele de apă și canalizare pe zeci de străzi din Cluj-Napoca de către Compania de Apă Someș

Publicat

apa

Zeci de străzi din municipiului Cluj-Napoca au intrat într-un program de schimbare a rețelelor de apă și canalizare, contract care are o valoare de aproape 125 de milioane de lei, lucrările fiind finalizate până în 20 decembrie.

Reprezentanții Companiei de Apă Someș au anunțat, joi, că au fost prevăzute lucrări pentru înlocuirea rețelelor de alimentare cu apă pe o lungime de 20 km pe 32 de străzi cât și reabilitarea conductelor de transport a apei pe o lungime de 7,5 km pe 7 străzi.

De asemenea rețeaua de canalizare din municipiul Cluj-Napoca va fi înlocuită sau reabilitată pe 68 de străzi în lungime totală de 23,5 km.

Unele din străzile afectate de șantiere

Din totalul lungimii de rețele de apă și de canalizare care fac obiectul contractului, o mare parte vor fi reabilitate prin tehnologii fără săpătură deschisă pentru a minimiza disconfortul pentru populație și circulație: torcretare și/sau linner (cămășuire).

Principalele criterii care au stat la baza includerii străzilor din acest contract in programul de reabilitare au fost numarul si frecventa avariilor, depasirea duratei normale de viata si materialul constructiv.

Printre străzile cuprinse în acest program se numără Eremia Grigorescu, Sighișoarei, Argeș, Traian, Nicolae Titulescu, Calea Dorobanților, Constantin Brâncuși, Băița, Băișoara, Regele Ferdinand, Andrei Șaguna, Dobrogeanu Gherea.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax