EVENIMENT
CFR Cluj, aproape să aibă un nou PREȘEDINTE. Va semna zilele următoare
CFR Cluj este aproape să aibă un nou președinte. Este vorba de Cristi Balaj care este aproape de a semna din nou cu ardelenii, după ce și-a dat demisia în aprilie.
Conform surselor GSP, la sugestia antrenorului Dan Petrescu, Cristi Balaj se întoarce ca președinte la CFR Cluj. Nelu Varga a purtat deja o discuție cu Balaj, iar cele două părți s-au înțeles în proporție de 99%.
CFR Cluj, aproape să aibă un nou PREȘEDINTE. Va semna zilele următoare
Mutarea se va oficializa zilele următoare. Fostul arbitru va mai avea o ultimă discuție, de detaliu, cu Varga, dar este convins să revină ca președinte.
Cristi Balaj și-a dat demisia la începutul lunii aprilie după eșecul drastic suferit de CFR Cluj pe terenul Corvinului Hunedoara, în „sferturile” Cupei României Betano.
A plecat odată cu fostul antrenor, Adrian Mutu, dar discuțiile cu Dan Petrescu l-au convins să revină destul de repede în Gruia. Balaj era președintele clujenilor din 3 noiembrie 2021 și mai avea contract cu CFR până la finalul sezonului.
În ultimele luni ale madatului său, s-a opus mai multor decizii ale patronului. Unul dintre momentele în care Balaj n-a fost de acord cu șeful lui a fost la numirea lui Adrian Mutu la cârma echipei din Gruia!
Dar Varga n-a ținut cont de părerea președintelui, iar Mutu a semnat pe finalul lunii ianuarie. La începutul lunii aprilie, „Briliantul” și Balaj și-au depus demisiile, în aceeași zi!
Ce spunea Balaj la demisie
„Eliminarea din Cupa României a fost o dezamăgire care mi-a lăsat urme. Încă de aseară am anunțat că m-am simțit rău fizic și m-am confruntat cu o stare greu de gestionat. A fost un sentiment cu care nu m-am întâlnit foarte des.
Simt nevoia de o pauză. De timp alături de familie. Fetele mele au nevoie de un tată sănătos. În consecință, am decis să îmi înaintez demisia. Sper ca domnul Varga să mă înțeleagă și să accepte această decizie.
În altă ordine de idei, nu este normal ca doar antrenorul să fie vinovat, este o chestiune de onoare. Sper, de asemenea, ca echipa să depășească această perioadă dificilă și să revină mai puternică. Fotbalul românesc are nevoie de cluburi care obțin puncte în cupele europene, așa cum a făcut-o CFR Cluj în ultimii ani”, spunea Cristi Balaj pe 3 aprilie 2024, după plecarea de la CFR Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Casele de pensii vor actualiza, din oficiu, toate pensiile militare de stat aflate în plată, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor militare.
Deocamdată, propunerea legislativă a fost adoptată luni, 4 noiembrie, și în Senat, după ce ințial a trecut și de Camera Deputaților.
Cum se vor calcula PENSIILE militarilor. Legea a trecut și de Senat
Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari de la PNL a primit, luni, în Senat, 91 de voturi „pentru” şi 8 abţineri, Camera superioară fiind for decizional, potrivit Agerpres.
Astfel, „Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare”, potrivit Legii.
Acest lucru se va face în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepţie de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie.
Aceste prevederi nu vor fi aplicate pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, nici celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii, se mai arată în proiect.
Nici o pensie nu scade
În cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menţine suma în plată. De asemenea, Senatul a eliminat articolul 60 (1) din forma proiectului adoptată de Camera Deputaţilor care prevedea că „dispoziţiile art. 60 alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător şi în cadrul procedurii de actualizare a pensiilor militare de stat”.
Senatorii au mai stabilit că, „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Casele de pensii sectoriale actualizează din oficiu toate pensiile militare de stat aflate în plată, cu majorările soldei de grad/salariului gradului profesional şi al soldei de funcţie/ salariului de funcţie, care au avut loc în perioada 2015 – 2024”.
Fondurile necesare pentru plata în anul 2024 a acestor drepturi vor fi suportate din bugetele instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Foto: Arhivă
EDUCATIE
Un deceniu de COLABORARE în educație și cercetare în domeniul semiconductorilor între UTCN și Infineon Technologies
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și Infineon Technologies sărbătoresc 10 ani de colaborare dedicată excelenței în educație, cercetare și dezvoltare de tehnologii avansate în microelectronică.
„Parteneriatul, început acum un deceniu, a urmărit consolidarea și extinderea competențelor în domeniul semiconductorilor, aducând împreună expertiza mediului academic și a industriei într-o colaborare de succes. Rezultatele s-au concretizat în proiecte comune de cercetare, axate pe proiectarea cipurilor semiconductoare, inteligența artificială și simularea dispozitivelor microelectronice.
Un deceniu de COLABORARE în educație și cercetare în domeniul semiconductorilor între UTCN și Infineon Technologies
Pe lângă inovația tehnologică, cooperarea a generat inițiative educaționale semnificative, care au dus la crearea de programe de studii în microelectronică, cu aplicații în sisteme și circuite integrate pentru industria auto. Parteneriatul dintre Infineon și UTCN încurajează activ studenții să se specializeze în acest domeniu dinamic și esențial, susținându-i prin programe de practică și burse pentru a-și valorifica potențialul în microelectronică.
“Microelectronica stă la baza progresului tehnologic modern. Educația și cercetarea pe care le desfășurăm în acest domeniu nu doar deschid drumul către inovații de impact, ci formează minți capabile să modeleze un viitor mai bun. Parteneriatul cu Infineon este un pilon esențial al acestei misiuni, iar Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este onorată să contribuie la acest parteneriat durabil și cu adevărat inovator”, a declarat Rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Prof. dr. ing. Vasile Țopa.
„Fiind cea mai puternică companie care dezvoltă cipuri semiconductoare din România, strategia noastră de creștere se bazează pe conectarea centrelor noastre de competență cu echipe de cercetare de top. În UTCN, Infineon a găsit un partener excelent și de încredere. Ne dorim să extindem în continuare colaborarea noastră fructuoasă și considerăm că UTCN joacă un rol important în viitorul industriei noastre. Ne propunem să lucrăm împreună pentru a atrage mai multe fonduri pentru cercetarea și dezvoltarea în domeniul semiconductorilor, asigurând o poziție competitivă a României pe scena mondială.”, a declarat Vicepreședintele și Directorul General al Infineon România, domnul Guenter Krasser”, se arată în comunicatul UTCN.
EVENIMENT
VIDEO. Bătaia de pe Calea Dezmirului. Opt persoane cu vârste între 18 și 47 de ani au fost REȚINUTE de polițiști
Polițiștii clujeni au descins luni, 4 noiembrie, pe Calea Dezmirului unde în urmă cu câteva zile a avut loc o bătaie între două grupuri de persoane.
16 persoane au fost duse la audieri după scandalul care s-a lăsat cu pumni și picioare și a dus la distrugerea mai multor bunuri.
Bătaia de pe Calea Dezmirului. Opt persoane cu vârste între 18 și 47 de ani au fost REȚINUTE de polițiști
16 mandate de aducere au fost puse luni în aplicare pentru persoane cercetate în legătură cu infracțiunile de încăierare, distrugere și tulburarea ordinii publice, au transmis polițiștii clujeni.
Asta în urma incidentului care a avut loc săptămâna trecută pe Calea Dezmirului din municipiul Cluj-Napoca, unde două grupuri de persoane s-au angrenat într-o încăierare pe fondul unui conflict spontan.
Conflict violent pe Calea Dezmirului
Cei implicați s-au agresat reciproc cu lovituri de pumni, picioare și obiecte contondente, provocându-și răni și distrugând diverse bunuri.
Ca urmare a investigațiilor și administrării probelor, 8 dintre persoanele bănuite, cu vârste între 18 și 47 de ani, au fost reținute pentru 24 de ore, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
Activitățile s-au desfășurat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
Astăzi, 4 noiembrie, în cadrul acțiunilor desfășurate de Poliția Municipiului Cluj-Napoca, polițiștii Secției 7 Poliție, cu sprijinul La acțiune au participat polițiști de la Secția 2 Rurală Apahida, Secția 2 Poliție, Secția 3 Poliție, Biroul Rutier, Serviciul Ordine Publică, Serviciul pentru Acțiuni Speciale, Serviciul Rutier și Serviciul Criminalistic.
EVENIMENT
VIDEO FOTO Lanț și fibulă din aur cu piatră de onix, printre podoabele unice dintr-o expoziție la Muzeul de Istorie Cluj-Napoca
Zeci de podoabe din aur din secolele V-VI d.H, după părăsirea Daciei de către romani, sunt expuse, de luni, în premieră, la Muzeul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) în cadrul expoziției temporare ”Războinici uitați și podoabe eterne – Barbari migratori în timpul crizei imperiului roman (secolele V-VI d.H.).
Managerul MNIT, Felix Marcu, declarat, luni, la deschiderea expoziției că aceasta este una dintre cele mai importante organizate la MNIT.
”Avem piese unice în colecție, iar multe provin de la mai multe muzee din România sau din străinătate. O parte provin din descoperiri recente din județul Cluj, de la lucrările arheologice de la Vivo sau de la Autostrada Transilvania.
Informațiile pe care le oferă aceste descoperiri sunt numai parțiale, cele mai celebre fiind cele din tezaurul de la Șimleu Silvaniei sau de la Pietroasele. Noi încercăm să le așezăm în context istoric”, a spus Marcu.
Tezaure unice în lume
Expoziția este organizată de MNIT în parteneriat cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Culturii și Primăria Șimleu Silvaniei.
Sunt expuse tezaure unice în lume, constând din bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din țară și din străinătate.
Printre acestea se numără o aplică de șa din aur în formă de pasăre, decorată cu încrustări de almandine și sticlă colorată, o altă aplică pentru harnașament din aur, o fibulă din aur cu încrustrări de almandine, un pandantiv pentru harnașament în formă de topor, din argint aurit, o fibulă ”imperială” din aur cu o piatră din onix, un alt pandantiv din aur, o fibula din argint învelită cu o foiță de aur, un inel de aur cu numele purtătorului, cataramă din aur, o fibula discoidală sau un vas din aur, încrustrări de almandine.
Fibulă împărătească?
Cea mai valoroasă piesă a colecției este o fibulă din aur cu o piatră de onix datată de la sfârșitul secolului al IV-lea d. H.
”Fibula este o broșă, purtată atât de femei, cât și de bărbați pentru a ține mantia pe umăr. Era un accesoriu de vestimentație, dar și o bijuterie. Cea expusă la MNIT este integral din aur și decorată cu o piatră de onix perfect fațetată, de mari dimensiuni, și alte pietre.
Fibula a fost descoperită în cadrul celui de-al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei, în secolul al XIX-lea, fiind transportată la Budapesta.
Știm acum că asemenea fibule de mari dimensiuni, din aur și cu pietre, erau purtate de împărați, fiind un semn al puterii. Se poate să fi aparținut vreun împărat și ar fi putut fi trimisă vreunui rege barbar, sau este o pradă de război”, a explicat muzeograful MINIT, Agnes Găzdac,
Lanț de aur de 200 de grame
O altă piesă din expoziție este un lanț de aur masiv care cântărește cam 200 de grame, fiind, probabil, un însemn al puterii.
”Nu știm dacă era purtat de o femeie sau de un bărbat. Importante sunt simbolurile care apar pe lanț. Fiecare meserie este reprezentată prin două unelte, cum ar fi un ciocan și nicovală, secer, cosor, un jug, dar și arme. Presupunem că cel care purta acest lanț la ceremonii ar fi putut fi un protector al comunității”, a explicat Găzdac.
Lanțul datează de la începutul secolului al V-lea aparținând tot tezaurului de la Șimleu Silvaniei.
Expoziția de la MNIT va fi deschisă până în octombrie 2025.