Connect with us

ACTUALITATE

Lansare de carte: Ilie Rad, „Viaţa ca un dar”

Publicat


afis rad

Lansarea cărții ”Viața ca un dar”, a lui Ilie Rad, profesor universitar la FSPAC a UBB Cluj-Napoca, va avea loc miercuri, începând cu ora 12,00, la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor, iar la eveniment vor lua cuvântul Irina Petraş şi Marius Mureşan.

Volumul de faţă (Naşterea şi copilăria (1955-1970) este primul dintr-o serie de trei volume cu caracter memorialistic, următoarele două vizând Adolescenţa şi tinereţea (1971-1980), respectiv  Maturitatea şi senectutea (din 1982).

            Întoarcerea la origini, la copilărie, aminteşte de ceea ce spunea Mircea Eliade în Aspecte ale mitului: „«Întoarcerea la origine», care ne îngăduie să trăim din nou timpul în care lucrurile s-au manifestat pentru prima oară, constituie o experienţă de o importanţă capitală.”

            Într-adevăr, prin intermediul primului volum, dedicat copilăriei, autorul vrea să salvez de la uitare (alături de monografia satului, pe care a redacta-o, împreună cu soţia sa, Doina Rad, în anul 2021) lumea satului său natal, din a două jumătate a secolului al XX-lea. Ion Agârbiceanu a făcut acelaşi lucru, în romanul Strigoiul, dar el se referea la un cadru mai general, respectiv la lumea satului transilvan din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. 

Amintiri cu referințe literare

              Amintirile personale ale autorului sunt împânzite de referinţe literare, culese din diferite cărţi. A fost folosit un citat, ori de câte ori autorul a putut arăta că ceea ce scrie el au au mai scris şi alţii.

Mai mult decât atat, unele obiceiuri din sat au fost reconstituite cu ajutorul unor citate din prozatori ardeleni (Slavici, Rebreanu, Agârbiceanu, Pavel Dan, Ion Vlasiu şi alţii). Poate că aceste multe referinţe perturbă uneori fluxul naraţiunii, dar ele asigură textului o anume singularitate în peisajul nostru literar.

             În privinţa titlului dat acestui ciclul memorialistic, autorul crede că modul de raportare a omului la viaţă depinde de vârsta, de cultura, de religia persoanei respective. Poetul George Coşbuc spunea că viaţa este o luptă („O luptă-i viaţa, deci te luptă/ Cu dragoste de ea, cu dor!” – Lupta vieţii), Marin Preda o vedea ca o pradă (Viaţa ca o pradă, 1977), iar Octavian Paler ca o coridă (Viaţa ca o coridă, 1987). Interesant este că ultimii doi scriitori au admis, în subtext, că viaţa este, înainte de toate, un dar: „Şi poate că nimeni nu cunoaşte mai bine ce dar nepreţuit e viaţa, decât un om care e mereu la un pas de a o pierde.” (Octavian Paler, Viaţa ca o coridă, 1987, p. 60). Iar Marin Preda scrie: „Atunci ai să vezi că că tot ceea ce vei trăi îţi va apărea ca un dar, şi nu ca o cucerire a ta, smintită. […] Hai, taci, doar calc pe corpul tău, toţi călcăm, ştiu că viaţa e un dar, e inutil să-mi reaminteşti.” (Viaţa ca o pradă, 2013, p. 87-88). 

Structura volumului

            Volumul este structurat în cinci secţiuni, prima (O copilărie petrecută la ţară) fiind cea mai consistentă, cu 31 de capitole. Astfel, după o scurtă prezentare a istoriei satului natal (atestat documentar în anul 1311), autorul face o comparaţie cu satul natal al lui Lucian Blaga, Lancrăm, care poartă în el „sunetele lacrimei”, pe când numele satului autorului, Nandra, conţine „sunetele mândriei”. Urmează o emoţionantă evocare a „icoanei părinţilor”, a rudelor din partea ambilor părinţi, a primelor amintiri, legate de bunica maternă, o descriere a celor cinci case în care a copilărit autorul şi în care s-a simţit mereu „acasă”. 

              Interesante sunt aici şi paginile care reconstituie lumea satului ardelean, din perioada menţionată, cu păsările şi animalele din ogradă, cu călătorii străini prin sat, cu unele jocuri ale copilăriei (precum moara, joc asemănător cu şahul). Uimirea copilului în faţa miracolelor naturii coincide cu primii ani de şcoală primară şi gimnazială, cu primele vizite la oraş, cu primele lecturi din publicaţiile pe care le citea şi în care voia să debuteze. Un moment remarcabil îl constituie descrierea întâlnirii cu Mircea Dinescu (la Homorod), cunoscutul poet dedicându-i un text superb şi o strofă dintr-o poezie rămasă inedită, în jurnalul intim al lui Ilie Rad. Interesante sunt şi vagile ecouri ale unor evenimente politice din România (protestul lui Nicolae Ceauşescu faţă de invadarea Cehoslovaciei, în 1968, reforma administrativ-teritorială din acelaşi an) sau din lume (prima aselenizare, din 20 iulie 1969). 

          A doua secţiune (Viaţa la ţară) vine oarecum în prelungirea monografiei satului Nandra, publicată în 2021, în sensul că sunt descrise horele din sat, obiceiurile de Paşti şi de Crăciun, tradiţiile de la naşteri, nunţi şi înmormântări. Nu puteau lipsi de aici consideraţiile despre limba năndrenilor, atitudinea lor faţă de politică, toleranţa etnică şi religioasă, condiţiile de igienă şi alimentaţie etc. 

           În partea a III-a asistăm la principalele îndeletnicici ale locuitorilor din sat: cositul fânului, cultivarea unor plante necesare traiului (grâul, porumbul, cânepa, sfecla de zahăr, cartoful etc.). 

          Câteva gânduri şi reflecţii găsim în secţiunea IV (Am plecat din sat, după titlul romanului omonim al lui Ion Vlasiu). Aici vedem cristalizarea unei autentice filosofii, pe care autorul a preluat-o de la mama sa, a cărei evocare este precedată de un splendid citat din cartea împăratului-filosof, Marc Aureliu: “Mamă-mea a fost pentru mine un model de cucernicie şi de binefaceri, m-am străduit, călcând pe urmele ei, să nu fac fapte rele, nici să nu le cuget, şi să trăiesc ca şi ea, simplu şi cumpătat, străin de luxul obişnuit al celor puternici.” (de la mama sa a preluat autorul acestei cărţi câteva principii: părinţii trăiesc, de la o anumită vârstă, exclusiv pentru copii; secretul stabilităţii familiei; nu trăim pentru a mânca, ci mâncăm pentru a trăi etc.). 

               În ultima parte a cărţii (V) să găsim noi informaţii legate de monografia satului Nandra, precum şi mai multe enigme ale satului, care nu au putut fi încă dezlegate.

          Un câştig fundamental al cărţii îl constituie fotografiile, ilustraţiile şi documentele publicate. E vorba de 45 de fotografii alb-negru şi de peste 90 de fotografii color (foi matricole, fotografii colorizate, documente din arhive, ilustraţii din manuale etc.). Multe dintre acestea ar putea părea unora prea personale, prea „familiale”, însă autorul este convins că, în timp, acestea vor deveni „istorice”, mărturii importante ale unui loc şi ale unui timp.

               Desigur, în viaţa unui om, inclusiv în copilărie, sunt şi unele momente triste, cauzate de răutatea oamenilor. În copilărie au fost mai puţine, dar în restul vieţii au fost mai multe. Asemenea răutăţi şi persoanele care le-au provocat nu se regăsesc în paginile memorialistice de faţă. Autorul nu a dorit ca ele să dăinuiască prin intermediul Cuvântului, fiind întru totul de acord cu ce spunea Doamna Irina Petraş, Preşedinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, în cartea de interviuri cu Alexandru Deşliu, Miezul lucrurilor. Convorbiri cu Irina Petraş, Editura Pallas, Focşani, 2006, p. 190: „Cu toate acestea, aici şi acum, aleg să nu-ţi vorbesc despre lucrurile întunecate din viaţa mea. Nu pentru că vreau să le uit, ci pentru că nu vreau să le dau şansa de a ajunge în pagină. A fost mai mult decât nemulţumire şi mai mult decât dezamăgire. Nu m-am ştiut apăra de ele. Am reuşit doar să nu mă las îngenuncheată. Să fac tot ce aş fi putut face şi dacă nu-mi întunecau zilele. Ei bine, nu vreau să fie şi în carte. Să le ajungă viaţa mea şi gândurile! La cuvântul scris nu le dau dreptul. Pentru că acesta dăinuie ceva mai mult decât mine. Le pedepsesc, cum s-ar zice, la surdină şi culise. Le ucid.”

           Scrise cu sinceritate „liminară”, cum spunea Camil Petrescu, prezentele pagini memorialistice pun în valoare atât calităţile personajului principal (cultul muncii, ambiţia, generozitatea, bunătatea), cât şi câteva ironii (un ziar la care a trimis un desen i-a scris că, de fapt, „câinele parcă-i o capră, casele sunt ca nişte cutii, iar copiii stau prea drept”; un coleg de internat l-a apostrofat, pentru că era de la ţară, afirmând că „şi-a lăsat opincile la barieră” etc.) sau unele naivităţi (la oraş, în prima lui vizită, saluta pe toţi oamenii întâlniţi pe stradă, fiindcă aşa îi spusese învăţătoarea; nu înţelegea, la cea dintâi călătorie cu autobusul, de ce unii oameni coboară din autobus, când era atât de plăcut să călătoreşti etc.).

Peste 70 de cărți scrise

  Cartea de faţă constituie o noutate în bibliografia autorului, care şi-a pus numele mai mult de 70 de cărţi. 

Fiecare pagină a ei adevereşte parcă observaţia lui  Gabriel García Márquez: “Viaţa nu este ce ai trăit, ci ce îţi aminteşti că ai trăit şi cum ţi-o aminteşti, pentru a o povesti.”

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. PSD Cluj a depus listele candidaților pentru Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj

Publicat

De

PSD Cluj

PSD Cluj a depus, vineri, listele de candidați pentru Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj pentru alegerile locale din 9 iunie. Reprezentanții filialei județene au precizat că vin în fața clujenilor cu o echipă puternică și o viziune clară pentru viitorul municipiului și al județului Cluj.

Astfel, pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, va candida Aurelia Cristea, iar pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, Alexandru Cordoș.

”Echipa PSD Cluj aduce în prim-plan competența și experiența pentru a răspunde nevoilor și aspirațiilor clujenilor. Candidaturile PSD Cluj reafirmă angajamentul partidului față de dezvoltarea și prosperitatea comunității clujene și exprimă încrederea în capacitatea echipei de a aduce schimbarea și progresul în administrația locală și județeană”, arată conducerea filialei județene.

PSD Cluj

Listă candidați Consiliul Local

1.   Aurelia Cristea

2.   Ovidiu Ioan Săcară

3.   Vladimir Matusan

4.   Radu Calin Lupas

5.   Octavia Raluca Zglobiu Sandu

6.   Dan Ioan Morar

7.  Maria Gabriela  Gherman

8.   Tatiana Corina Mocan

9.   Bogdan Raul Popa

10. Marius Bruno Roschnafsky

11. Larisa Carolina Pleșa

12. Dan Cristian Codrean

13. Vidrean Tudor Dumitru Capusan

14. Luca Viorel

15. Michael Ewald Schurger

16. Alina Kvasciuc

17. Livia Gina Morar

18. Ioana Ștefania Suciu

19. Codruța Mare

20. Ioan Rus

21. Bogdan Emil Onaca

22. Calin Mihai Roman

23. Bogdana Felecan

24.Ioana Liana Aurora Boca

25. Roxana Maria Neag

26. Alexandru Sorin Campean

27. Sabin Daniel Suciu

28. Adrian Magdaș

29. Mihai Eugen Nas

30. Teodora Maria Belei

31. Delia Constanta Ghiran

32. Raluca Dalia Muresan

33. Calin Indolean

34. Patricia Duda

Listă candidați Consiliul Județean

1.      Alexandru Cordoș

2.      Remus Lăpușan

3.      Ioan Oleleu

4.      Laura Elena Chiorean

5.      Andrei Bradea

6.      Luana Beatrice Șerban

7.      Valentin Cuibus

8.      Horea Dorin Chirteș

9.      Cristian Pop

10.  Ariton Nati

11.  Cristian Potora

12.  Magdaș Adrian

13.  Ilarie Ivan

14.  Anna Rusu

15.  Bogdan Costea

16.  Ovidiu Lungu

17.  Sabin Demea

18.  Adina Emilia Marinca

19.  Magdalena Lucia Suciu

20.  Grigore Fati

21.  Ioan Roman

22.  Ioan Condor

23.  Carmen Ramona Pop

24.  Viorel Luca

25.  Laurențiu Oprea

26.  Paul Bogdan Pojar

27.  Sorin Daniel Ciurea

28.  Andreea Pop

29.  Cristian Eusebio- Lup

30.  Cosmina Horvat

31.  Gligor Sasu

32.  Adrian Nicolae Jișa

33.  Teodora Muncelean

34.  Andrei Harabagiu

35.  Dorin Apahidean

36.  Dan Cristian Codrean

37.  George Adrian Raita

38.  Delia Constanța Ghiran

39.  Dragos Teodor Lup

40.  Horațiu Muntean-Roșca

41.  Teodora Vălean

42.  Viorel Claudiu Neamț

43.    Ana Pintea Isvoranu

44.     Darius Eugen Todor

45.    Sebastian Hoza

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu cinci mașini pe Autostrada Transilvania. Trei persoane duse la SPITAL

Publicat

accident

Pompierii din cadrul Gărzii Gilău, a Detașamentului Turda, Detașamentului 2 Cluj-Napoca și Punctul de Lucru Florești au intervenit, vineri după-amiază, la un accident rutier petrecut pe autostrada A3, sensul fe mers dinspre Gilău înspre Turda.

”La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare și trei ambulanțe SMURD, unde au găsit cinci autoturisme avariate cu ocupanții ieșiți din acestea.

Trei persoane au fost consultate de către echipajele SMURD, ulterior fiind transportate la spital pentru îngrijiri și investigații de specialitate.

Conform primelor evaluări acestea prezentau afecțiuni ușoare”, au spus reprezentanții ISU Cluj.

accident

Pompierii au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat, pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor, având în vedere scurgerile de carburant, precum și pentru asigurarea măsurilor specifice privind siguranța persoanelor implicate în accident.

Citește mai departe

EDUCATIE

UMFIH Cluj vrea să construiască un cămin pentru rezidenți și studenți lângă noul Spital de Urgență din Florești

Publicat

De

Machetă Spitalul Regional de Urgență Cluj

Lucrările la noul Spital de Urgență Cluj, care va fi construit în Florești, vor începe în luna mai a acestui an. UMFIH Cluj-Napoca are în plan să ridice lângă spital și un cămin care va deservi, în special, medicii rezidenți.

O nouă etapă pentru ridicarea spitalului, respectiv o nouă licitație pentru lucrări, a fost demarată deja.

UMFIH Cluj vrea să construiască un cămin pentru rezidenți și studenți lângă noul Spital de Urgență din Florești

Lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Cluj vor începe în prima jumătate a lunii mai.

Terenul a fost predat constructorului care trebuie să facă organizarea de șantier, excavarea grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces precum și construcția unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați.

„În 8 luni, clădirea trebuie să iasă din pământ. De asemenea, a fost deja demarată licitația pentru partea de construcție supraterană”, a declarat Hegedüs Csilla, directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Rectorul UMFIH Anca Buzoianu și directorul general ADRNV, Hegedüs Csilla.

Hegedüs Csilla a precizat că acest spital se va face cu certitudine, iar reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) au deja în plan să ajute studenții și rezidenții care vor învăța și vor lucra în noua unitate sanitară.

„Noi vrem ca în vecinătatea spitalului să construim un cămin pentru rezidenți și studenți. Este deocamdată un plan”, a declarat vineri rectorul UMFIH prof. dr. Anca Buzoianu.

De altfel, a spus rectorul UMFIH, ridicarea acestui spital modern a fost și motivul pentru care universitatea clujeană a crescut numărul de studenți în ultimii ani.

„Practic, pentru acest spital am crescut cifra de școlarizare. Trebuie populat cu personal”, a precizat prof. dr. Anca Buzoianu.

Spital de 10 miloane de euro

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafață construită totală de 184.013 de metri pătrați, din care 176.638 metri pătrați va fi clădirea principală, structurată pe 8 niveluri.

Unitatea sanitară va avea și heliport.

Sspitalul va avea 849 de paturi de internare continuă, organizate în 6 centre multidisciplinare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Caravana „Fără Bariere” a ajuns în Cluj-Napoca. O campanie despre impactul DROGURILOR asupra tinerilor și societății

Publicat

fara bariere

Joi, 18 aprilie, caravana „Fără Bariere”, o campanie despre impactul drogurilor asupra tinerilor și societății, a ajuns și la Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș”.

În cadrul acestei caravane, elevii și studenții au luat contact cu foști consumatori de droguri care le-au explicat, din proprie experiență, ce înseamnă adicția de astfel de substanțe și impactul pe care acestea le pot avea asupra vieții lor.

fara bariere

VIDEO FOTO. Caravana „Fără Bariere” a ajuns în Cluj-Napoca. O campanie despre impactul DROGURILOR asupra tinerilor și societății

Au fost proiectate testimoniale cu dependenți de droguri care își spuneau povestea. Doi dintre aceștia, Rafael si Sebastian, au urcat pe scenă și au vorbit despre experiența lorși cum au reușit să scape de această dependență.

Primul care și-a împărtășit povestea a fost Rafa, un tânăr de lângă Timișoara, care acum face parte din organizația Teen Challange. El a fost dependent 8 ani.

„Nu m-aș fi gândit în urmă cu 12 ani, când am tras pentru prima data dintr-un joint, că ajung să zic chestiile astea. Prima dată mi s-a părut că am descoperit esența vieții, secretul vieții” a spus Rafa.

Rafael mai spune că în consumul de droguri există o parte frumoasă și o parte mai puțin frumoasă. „Prima dată când am fumat eram în Timișoara. Erau două fete și un băiat. O fată a scos un joint, au tras fiecare pe rând și mi-am spus să o încerc și pe asta. Când am consumat pentru prima dată mi-am dorit să fac acest lucru” a mai spus Rafael.

fara bariere

El a recunoscut că nu își mai trăia viața, își dorea să renunțe însă nu putea. Nu a reușit nici prin muncă, nici prin sport, se considera un om fără viitor, care o să râmână la stadiul ăsta, ajungând în câțiva ani să piardă totul.

Astăzi, Rafael ajută alți tineri să scape de această dependență.

„Am început să fur un leu de acasă, doi lei, 100 de lei, din pensia bunicii”

Al doilea tânăr care și-a împărtășit povestea a fost Sebastian, un băiat din Dej în vârstă de 22 de ani, acum stabilit la Cluj.

„Dependența la mine a început de când aveam 11 ani, dar cu țigările. M-am întâlnit pentru prima data cu drogurile într-un skatepark. Am început să fur un leu de acasă, doi lei, 100 de lei, din pensia bunicii. După primii doi ani de fumat iarbă zilnic, nu puteam să dorm, tremuram, eram depresiv,  eram anxios. La 17 ani m-am lăsat de școală pentru că am început să consum și alte tipuri de droguri”, a spus Sebastian.

fara bariere

El a mărturisit că nu mai funcționa ca un om normal, indiferent ce avea de făcut trebuia să consume ceva. După 7 ani de consum de droguri a realizat că sigura lui modalitate de a se salva era suicidul. „Într-un moment de luciditate am reușit să renunț, să spun adevărul despre viața mea”, a mărturisit Sebastian.

La finalul evenimentului, Denis Matroș, un influencer clujean, a recunoscut că și lui i s-au propus droguri dar a refuzat, subliniind prin aceasta faptul că drogurile sunt o opțiune și nu o obligație.

Alessia Turcinschi

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax