Connect with us

ACTUALITATE

Lansare de carte: Ilie Rad, „Viaţa ca un dar”

Publicat


afis rad

Lansarea cărții ”Viața ca un dar”, a lui Ilie Rad, profesor universitar la FSPAC a UBB Cluj-Napoca, va avea loc miercuri, începând cu ora 12,00, la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor, iar la eveniment vor lua cuvântul Irina Petraş şi Marius Mureşan.

Volumul de faţă (Naşterea şi copilăria (1955-1970) este primul dintr-o serie de trei volume cu caracter memorialistic, următoarele două vizând Adolescenţa şi tinereţea (1971-1980), respectiv  Maturitatea şi senectutea (din 1982).

            Întoarcerea la origini, la copilărie, aminteşte de ceea ce spunea Mircea Eliade în Aspecte ale mitului: „«Întoarcerea la origine», care ne îngăduie să trăim din nou timpul în care lucrurile s-au manifestat pentru prima oară, constituie o experienţă de o importanţă capitală.”

            Într-adevăr, prin intermediul primului volum, dedicat copilăriei, autorul vrea să salvez de la uitare (alături de monografia satului, pe care a redacta-o, împreună cu soţia sa, Doina Rad, în anul 2021) lumea satului său natal, din a două jumătate a secolului al XX-lea. Ion Agârbiceanu a făcut acelaşi lucru, în romanul Strigoiul, dar el se referea la un cadru mai general, respectiv la lumea satului transilvan din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. 

Amintiri cu referințe literare

              Amintirile personale ale autorului sunt împânzite de referinţe literare, culese din diferite cărţi. A fost folosit un citat, ori de câte ori autorul a putut arăta că ceea ce scrie el au au mai scris şi alţii.

Mai mult decât atat, unele obiceiuri din sat au fost reconstituite cu ajutorul unor citate din prozatori ardeleni (Slavici, Rebreanu, Agârbiceanu, Pavel Dan, Ion Vlasiu şi alţii). Poate că aceste multe referinţe perturbă uneori fluxul naraţiunii, dar ele asigură textului o anume singularitate în peisajul nostru literar.

             În privinţa titlului dat acestui ciclul memorialistic, autorul crede că modul de raportare a omului la viaţă depinde de vârsta, de cultura, de religia persoanei respective. Poetul George Coşbuc spunea că viaţa este o luptă („O luptă-i viaţa, deci te luptă/ Cu dragoste de ea, cu dor!” – Lupta vieţii), Marin Preda o vedea ca o pradă (Viaţa ca o pradă, 1977), iar Octavian Paler ca o coridă (Viaţa ca o coridă, 1987). Interesant este că ultimii doi scriitori au admis, în subtext, că viaţa este, înainte de toate, un dar: „Şi poate că nimeni nu cunoaşte mai bine ce dar nepreţuit e viaţa, decât un om care e mereu la un pas de a o pierde.” (Octavian Paler, Viaţa ca o coridă, 1987, p. 60). Iar Marin Preda scrie: „Atunci ai să vezi că că tot ceea ce vei trăi îţi va apărea ca un dar, şi nu ca o cucerire a ta, smintită. […] Hai, taci, doar calc pe corpul tău, toţi călcăm, ştiu că viaţa e un dar, e inutil să-mi reaminteşti.” (Viaţa ca o pradă, 2013, p. 87-88). 

Structura volumului

            Volumul este structurat în cinci secţiuni, prima (O copilărie petrecută la ţară) fiind cea mai consistentă, cu 31 de capitole. Astfel, după o scurtă prezentare a istoriei satului natal (atestat documentar în anul 1311), autorul face o comparaţie cu satul natal al lui Lucian Blaga, Lancrăm, care poartă în el „sunetele lacrimei”, pe când numele satului autorului, Nandra, conţine „sunetele mândriei”. Urmează o emoţionantă evocare a „icoanei părinţilor”, a rudelor din partea ambilor părinţi, a primelor amintiri, legate de bunica maternă, o descriere a celor cinci case în care a copilărit autorul şi în care s-a simţit mereu „acasă”. 

              Interesante sunt aici şi paginile care reconstituie lumea satului ardelean, din perioada menţionată, cu păsările şi animalele din ogradă, cu călătorii străini prin sat, cu unele jocuri ale copilăriei (precum moara, joc asemănător cu şahul). Uimirea copilului în faţa miracolelor naturii coincide cu primii ani de şcoală primară şi gimnazială, cu primele vizite la oraş, cu primele lecturi din publicaţiile pe care le citea şi în care voia să debuteze. Un moment remarcabil îl constituie descrierea întâlnirii cu Mircea Dinescu (la Homorod), cunoscutul poet dedicându-i un text superb şi o strofă dintr-o poezie rămasă inedită, în jurnalul intim al lui Ilie Rad. Interesante sunt şi vagile ecouri ale unor evenimente politice din România (protestul lui Nicolae Ceauşescu faţă de invadarea Cehoslovaciei, în 1968, reforma administrativ-teritorială din acelaşi an) sau din lume (prima aselenizare, din 20 iulie 1969). 

          A doua secţiune (Viaţa la ţară) vine oarecum în prelungirea monografiei satului Nandra, publicată în 2021, în sensul că sunt descrise horele din sat, obiceiurile de Paşti şi de Crăciun, tradiţiile de la naşteri, nunţi şi înmormântări. Nu puteau lipsi de aici consideraţiile despre limba năndrenilor, atitudinea lor faţă de politică, toleranţa etnică şi religioasă, condiţiile de igienă şi alimentaţie etc. 

           În partea a III-a asistăm la principalele îndeletnicici ale locuitorilor din sat: cositul fânului, cultivarea unor plante necesare traiului (grâul, porumbul, cânepa, sfecla de zahăr, cartoful etc.). 

          Câteva gânduri şi reflecţii găsim în secţiunea IV (Am plecat din sat, după titlul romanului omonim al lui Ion Vlasiu). Aici vedem cristalizarea unei autentice filosofii, pe care autorul a preluat-o de la mama sa, a cărei evocare este precedată de un splendid citat din cartea împăratului-filosof, Marc Aureliu: “Mamă-mea a fost pentru mine un model de cucernicie şi de binefaceri, m-am străduit, călcând pe urmele ei, să nu fac fapte rele, nici să nu le cuget, şi să trăiesc ca şi ea, simplu şi cumpătat, străin de luxul obişnuit al celor puternici.” (de la mama sa a preluat autorul acestei cărţi câteva principii: părinţii trăiesc, de la o anumită vârstă, exclusiv pentru copii; secretul stabilităţii familiei; nu trăim pentru a mânca, ci mâncăm pentru a trăi etc.). 

               În ultima parte a cărţii (V) să găsim noi informaţii legate de monografia satului Nandra, precum şi mai multe enigme ale satului, care nu au putut fi încă dezlegate.

          Un câştig fundamental al cărţii îl constituie fotografiile, ilustraţiile şi documentele publicate. E vorba de 45 de fotografii alb-negru şi de peste 90 de fotografii color (foi matricole, fotografii colorizate, documente din arhive, ilustraţii din manuale etc.). Multe dintre acestea ar putea părea unora prea personale, prea „familiale”, însă autorul este convins că, în timp, acestea vor deveni „istorice”, mărturii importante ale unui loc şi ale unui timp.

               Desigur, în viaţa unui om, inclusiv în copilărie, sunt şi unele momente triste, cauzate de răutatea oamenilor. În copilărie au fost mai puţine, dar în restul vieţii au fost mai multe. Asemenea răutăţi şi persoanele care le-au provocat nu se regăsesc în paginile memorialistice de faţă. Autorul nu a dorit ca ele să dăinuiască prin intermediul Cuvântului, fiind întru totul de acord cu ce spunea Doamna Irina Petraş, Preşedinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, în cartea de interviuri cu Alexandru Deşliu, Miezul lucrurilor. Convorbiri cu Irina Petraş, Editura Pallas, Focşani, 2006, p. 190: „Cu toate acestea, aici şi acum, aleg să nu-ţi vorbesc despre lucrurile întunecate din viaţa mea. Nu pentru că vreau să le uit, ci pentru că nu vreau să le dau şansa de a ajunge în pagină. A fost mai mult decât nemulţumire şi mai mult decât dezamăgire. Nu m-am ştiut apăra de ele. Am reuşit doar să nu mă las îngenuncheată. Să fac tot ce aş fi putut face şi dacă nu-mi întunecau zilele. Ei bine, nu vreau să fie şi în carte. Să le ajungă viaţa mea şi gândurile! La cuvântul scris nu le dau dreptul. Pentru că acesta dăinuie ceva mai mult decât mine. Le pedepsesc, cum s-ar zice, la surdină şi culise. Le ucid.”

           Scrise cu sinceritate „liminară”, cum spunea Camil Petrescu, prezentele pagini memorialistice pun în valoare atât calităţile personajului principal (cultul muncii, ambiţia, generozitatea, bunătatea), cât şi câteva ironii (un ziar la care a trimis un desen i-a scris că, de fapt, „câinele parcă-i o capră, casele sunt ca nişte cutii, iar copiii stau prea drept”; un coleg de internat l-a apostrofat, pentru că era de la ţară, afirmând că „şi-a lăsat opincile la barieră” etc.) sau unele naivităţi (la oraş, în prima lui vizită, saluta pe toţi oamenii întâlniţi pe stradă, fiindcă aşa îi spusese învăţătoarea; nu înţelegea, la cea dintâi călătorie cu autobusul, de ce unii oameni coboară din autobus, când era atât de plăcut să călătoreşti etc.).

Peste 70 de cărți scrise

  Cartea de faţă constituie o noutate în bibliografia autorului, care şi-a pus numele mai mult de 70 de cărţi. 

Fiecare pagină a ei adevereşte parcă observaţia lui  Gabriel García Márquez: “Viaţa nu este ce ai trăit, ci ce îţi aminteşti că ai trăit şi cum ţi-o aminteşti, pentru a o povesti.”

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO. Start Electric Castle 2024! Tot ce trebuie să știi despre ediția de anul acesta. VEZI programul primei zile

Publicat

De

Ediția aniversară de 10 ani a Electric Castle aduce experiențe de neuitat, activități 24 de ore din 24, dar și o nouă configurație a festivalului. Porțile festivalului s-au deschis miercuri, la ora 16, iar cei mai nerăbdători dintre participanți au trecut deja pragul fesivalului

Ediția cu numărul 10 a festivalului Electric Castle are loc între 17 și 21 iulie, în deja binecunoscuta locație de la Castelul Banffy din Bonțida.

S-au deschis porțile Electric Castle 2024!

Peste 240.000 de participanți sunt așteptați să intre în tărâmul Electric Castle pe parcursul celor cinci zile. Primii festivalieri au pășit deja în incinta festivalului, a căror porți s-au deschis miercuri la ora 16.

Vor urca pe scenă la ediția de anul acesta peste 250 de artiști. Participanții se pot bucura de activități în camping și în festival 24 din 24.

„Am reușit să construim unul din cele mai importante festivaluri din Europa și ne bucurăm, nu doar noi, ci și cei peste 240.000 de participanți pe care îi așteptăm la ediția din acest an. Sunt cinci zile de distracție pe care le pornim astăzi, dar și de experiențe complete. Până la urmă, Electric Castle înseamnă să te desprinzi de viața ta, de rutina ta zilnică și să te bucuri într-o atmosferă deosebită nu doar de muzică, și avem peste 250 de artiști, ci și de foarte multe experiențe artistice, sportive și întâlniri cu personalități. Avem activități gândite să umple 24 de ore din 24”, a declarat Renate Roca-Rozenberg, PR Manager la Electric Castle.

1.500 de persoane vor asigura siguranța participanților

Peste 1.500 de oameni se vor ocupa de siguranța participanților, echipe proprii ale festivalului și ale autorităților. De asemenea, două stații de hidratare gratuite sunt pregătite pentru zilele caniculare ce se anunță.

„Ce ne bucurăm că putem oferi în acest an, pe lângă toată experiența nouă, este un festival foarte sigur, cu o echipă de peste 1.500 de oameni care se vor ocupa de siguranța festivalierilor. Avem apă potabilă gratuită, ceea ce se potrivește perfect și cu planurile noastre de a proteja mediul, dar și cu zilele toride care se anunță. Mai trebuie doar chef de distracție la Bonțida!”, a mai arătat Renate Roca-Rozenberg.

Număr de urgență și puncte de prim-ajutor

Electric Castle are propriul număr de urgență – 0733 070 026 – disponibil non stop și trei puncte de prim-ajutor. Rămâne în vigoare și codul „Angel shot” ce poate fi folosit la orice bar pentru a primi ajutor.

„Avem o echipă completă care va asigura siguranța participanților din toate punctele de vedere, e vorba de echipele festivalului, dar și cele care vin din partea autorităților, colegii de la ISU, jandarmi, poliție sunt alături de noi și suntem, de 10 ani, o echipă foarte bine coordonată.

Avem și o linie de siguranță, care poate fi apelată non-stop. Oricine poate să sesizeze orice situație, nu neapărat care i se întâmplă lui, ci și o potențială situație nesigură în care poate ajunge cineva. Nu uitați nici de Angel Shot, care poate fi cerut de cei care se pierd în momentele mai dificile. Poți merge oricând la bar, anunți că ai nevoie de un Angel Shot și barmanul va știi să te izoleze, să cheme echipele de securitate”, a mai arăta reprezentanta Electric Castle.

Peste 18.000 de „locuitori” în EC Village

Campingul a fost deschis de luni pentru a-i primi pe cei 18.000 de locuitori ce vor popula EC Village pentru următoarea săptămână, iar organizatorii au pregătit soluții pentru acces rapid, simplificat și în siguranță.

„Avem oameni care au sosit chiar de luni în festival, nerăbdarea e mare, dar Electric Castle este, într-adevăr, un festival pe care îl aștepți întregul an. Oficial, deschidem la ora 14 (ulterior, deschiderea s-a reprogramat pentru ora 16 – n. red.), activitățile sunt pornite, vor avea artiști la câteva scene, e ziua noastră de încălzire, ziua în care lumea se așează și începe să descopere un festival ce se întinde pe 40 de hectare”, a declarat Renate Roca-Rozenberg.

Cum poți ajunge la festival?

Trenul și autobuzul sunt mijloacele de transport recomandate de organizatori pentru a ajunge în Bonțida pe perioada festivalului. Eficiente și sustenabile, acestea oferă varianta cea mai practică în special pentru cei care se vor deplasa zilnic înspre/dinspre festival, din stațiile amenajate în Cluj-Napoca, la Iulius Mall și Expo Transilvania.

„Recomandăm tuturor să folosească autobuzele și trenurile, sunt, pe lângă niște mijloace de transport eco, și cele mai practice, plus că lași grija mașinii acasă. Dacă totuși vin cu mașina, să urmărească rutele pe care le indicăm atât în aplicație, cât și online, și să încerce să folosească la maxim capacitatea mașinii, pentru că orice mașină plină în festival are parcare gratuită. Altfel, punem la dispoziție peste 3.000 de locuri de parcare.

Avem peste 300 de autobuze, am suplimentat flota față de anul trecut, e firesc, deoarece ne așteptăm și la mai mulți participanți. Anul trecut, timpul maxim de așteptare la autobuz a fost undeva la 16 minute și suntem siguri că nici anul acesta nu se va depăși”, a conchis PR Manager-ul Electric Castle.

Programul zilei de miercuri, 17 iulie, la Electric Castle

HANGAR STAGE by Banca Transilvania

 • FAT DOG – 22:15 – 23:15
 • REEL PARTY BY BT WITH DJ YODA – 23:30 – 01:00
 • DWLS B2B MEMPHYS – 01:05 – 02:35

BOOHA STAGE by glo

 • LOWELT – 16:00 – 18:00
 • BODA – 18:00 – 20:00
 • VLADEMIR – 20:00 – 22:00
 • VOLT – 22:00 – 00:00
 • BRINA KNAUSS – 00:00 – 02:00
 • GULLY – 02:00 – 04:00

HIDEOUT STAGE by #unlockwonder

 • E.D.NA – 18:00 – 21:00
 • PITI – 21:00 – 23:30
 • ATJAZZ – 23:30 – 01:30
 • CORVIN & BUNIKU – 01:30 – 03:30

THE BEACH STAGE

 • .C.C – 17:00 – 19:00
 • D’JHU – 19:00 – 21:00
 • CALIBRO 45 – 21:00 – 23:00
 • ANDY SMITH – 23:00 – 01:00
 • WAX ON FRIDAYS – 01:00 – 03:00

DANCE GARDEN

 • MIN8 – 22:00 – 00:00
 • VINCENTIULIAN – 00:00 – 02:00
 • HERODOT – 02:00 – 05:30
 • SEPP B2B NU ZĂU – 05:30 – 10:00

DRIP STAGE by Burn Energy

 • SWAGBOYWOZZY – 16:00 – 18:00
 • CIUPE – 18:00 – 21:00
 • ON THE BLOCK DJ SET: DESVALIDO – 21:00 – 23:30
 • N3POT – 23:30 – 01:30

RADIO STAGE by OMV

 • MATE – 18:00 – 21:00
 • NYSS – 21:00 – 23:00
 • IOANA B2B CRISTINA – 23:00 – 01:00
 • BIG PIZZA – 01:00 – 03:00

ROOTS STAGE

 • JAH GUIDANCE HiFi – 16:00 – 18:00
 • ERWIN – 18:00 – 20:00
 • DIGITAL SELEKTA – 20:00 – 22:00
 • RIDDIM BANDITS CREW, KAZE – 22:00 – 01:00
 • HIGH KULTURE – 01:00 – 03:00

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cum a ajutat un polițist din Turda un motociclist ceh al cărui prieten a avut un accident.

Publicat

ceh

Un cetățean ceh a transmis un mail de mulțumire despre profesionalismul și empatia unui polițist rutier din Turda, agent șef principal Mircea Bența.

”La începutul lunii iulie, domnul Svec, alături de un prieten de-al său, de asemenea cetățean ceh, tranzitau zona municipiului Turda cu motocicletele, însă la ieșirea din oraș s-a produs un accident rutier, iar prietenul acestuia a fost preluat de urgență de echipajele medicale și transportat la spital.

I-a găsit cazare

Necunoscând orașul, limba română sau chiar procedurile legale într-o astfel de situație, domnul Svec a fost ajutat de colegul nostru.

După cum am aflat acum, Mircea l-a sprijinit cu identificarea unei unități de cazare, iar în zilele care au urmat evenimentului rutier, cu obținerea informațiilor legate de starea medicală a prietenului lui, transferat ulterior la un alt spital din județ și cu toate informațiile de context care i-au fost necesare”, arată IPJ Cluj.

Conducerea IPJ Cluj i-a mulțumit, de asemenea, polițistului turdean pentru modul în care a gestionat situația, pentru dedicare, efort și atitudine.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mobilizare masivă a autorităților la Electric Castle. Controale „la sânge” pe toată durata festivalului

Publicat

De

Sute de polițiști, jandarmi, pompieri și medici vor asigura o atmosferă „electrizantă” și fără incidente la ediția de anul acesta a festivalului Electric Castle. Autoritățile anunță filtre în trafic și toleranță zero pentru consumul de droguri.

Astăzi începe unul dintre cele mai așteptate festivaluri din Cluj, Electric Castle, organizat la Castelul Bánffy din Bonțida, în perioada 17-21 iulie. În plin scandal a testărilor antidrog în trafic, polițiștii și jandarmii clujeni declară toleranță zero pentru consumul de droguri în incinta festivalului și anunță filtre sporite în trafic pentru depistarea șoferilor beți sau drogați.

În cadrul unei conferințe de presă organizate miercuri dimineață la Castelul Banffy, reprezentanții autorităților au anunțat ce măsuri au luat pentru a asigura desfășurarea în siguranță a festivalului.

Jandarmii cu câini vor patrula zona 24 din 24

Pe parcursul celor cinci zile, efective de jandarmi vor acționa zilnic în cadrul patrulelor pedestre și echipajelor auto, o atenție deosebită fiind acordată zonelor din apropierea festivalului, inclusiv zonelor de acces în festival.

De asemenea, vor fi constituite echipe mobile de intervenție și echipaje cu câini de serviciu, 24 de ore din 24, pregătite să intervină în orice situație.

„Gruparea de Jandarmi Mobilă «Ștefan Cicio-Pop» Cluj-Napoca, ca instituție responsabilă cu măsurile de ordine și siguranță la acest eveniment, sprijinită de celelalte instituții din cadrul MAI, va fi prezentă atât în zona de desfășurare, cât și pe traseele de deplasare ale participanților.

Este important de menționat și sprijinul colegilor de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș, care vor fi prezenți special pentru acest eveniment, pentru a ne asigura că toți participanții au parte de zile fără incidente”, a declarat sergent major Radu Andreea din cadrul Grupării Mobile „Ștefan Cicio Pop” Cluj-Napoca.

„Nicio abatere nu va fi tolerată”

Jandarmii clujeni recomandă participanților la festival să evite implicarea în activități sau acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentului, să nu vină însoțiți de bagaje voluminoase, să respecte recomandările forțelor de ordine, iar în cazul producerii unor situații de urgență, să țină cont de indicațiile acestora.

„Este important să menționăm că nu vom tolera abaterile de la normele legale. Orice neregulă constatată va fi sancționată conform legii.

Polițiștii anunță razii în trafic

Reprezentanții IPJ Cluj au anunțat controale sporite în trafic pe durata festivalului, pentru depistarea șoferilor beți sau drogați. De asemenea, polițiștii rutieri vor fi prezenți în trafic pentru a asigura fluiditatea circulației.

Zona festivalului va fi survolată cu un elicopter, au mai anunțat autoritățile.

„Vor fi intensificate acțiunile de control în trafic, astfel că recomandăm conducătorilor auto să fie responsabili și să nu consume băuturi alcoolice dacă aleg să se deplaseze cu autovehiculele.

Un elicopter va survola zona

Totodată, pe timpul desfăşurării festivalului, un echipaj al Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I., cu un elicopter tip EC-135, împreună cu polițiștii rutieri, va survola zona cu misiunea de a monitoriza traficul rutier şi de a transmite în timp real datele necesare pentru asigurarea fluenței traficului rutier.

Pentru a evita aglomerația sau posibilele ambuteiaje, vă recomandăm să utilizați mijloacele de transport în comun, inclusiv cursele speciale puse la dispoziție de organizatori”, a declarat Patricia Socaciu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj vor fi prezenți pe relațiile feroviare care converg înspre localitatea Bonțida, alături de călătorii care aleg să ajungă la festival cu trenul.

Combaterea traficului și consumului de droguri

Polițiștii din cadrul structurilor specializate în combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive vor acționa constant pe toată durata festivalului, fiind angrenate inclusiv echipaje chinotehnice, cu scopul descurajării oricăror activități incriminate de legislația în vigoare.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontierǎ Aeroport Cluj sunt pregătiți sǎ asigure un control eficient fără cresterea timpilor de așteptare atât pe sensul de intrare cât și pe cel de ieșire din Spatiul Schengen prin Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.

„Având experiența anilor trecuți, vǎ reamintim, că introducerea de substanțe psihoactive în România se pedepseste conform legilor în vigoare. Dorim ca, prin aceste mǎsuri, să contribuim la asigurarea unui climat de siguranță într-o atmosferă «electrizantă»”, a precizat comisar-șef de poliție Liviu Done, șeful sectorului Poliție de Frontieră Aeroport Cluj.

Sute de pompieri, medici și paramedici sunt „pe poziții”

Peste 250 de pompieri, 78 medici SMURD și peste 30 de paramedici voluntari vor asigura necesitățile operative în perimetrul alocat festivalului.

Citește și: Plouă la Bonțida? A început Electric Castle. Cum va fi vremea la Cluj în weekend. ANM a emis deja un cod portocaliu

În incinta festivalului sunt amplasate trei puncte medicale avansate deservite de personalul ISU și SMURD, iar coordonarea acțiunilor va fi realizată, prin intermediul unui punct de comandă mobil.

„La Bonțida vor fi dislocate în fiecare zi 3 autospeciale de stins incendii, 4 ambulanțe SMURD, precum și 3 autospeciale pentru transport personal și victime multiple. De asemenea, echipajele operative clujene vor fi suplimentate cu 18 pompieri de la inspectoratele pentru situații de urgență din județele Mureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj.

Inspectorii de prevenire au desfășurat în această perioadă verificări pe linia apărării împotriva incendiilor la operatorii economici aflați în proximitatea zonei de desfășurare a evenimentului, dar și la cei existenți în incintă”, a declarat locotenent colonel Biriș Andrei, ofițer specialist în cadrul ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Caniculă la Cluj-Napoca. Trei rulote de distribuție a apei, instalate în centrul orașului

Publicat

De

apa canicula facebook (1)

Primăria Cluj-Napoca anunță noi măsuri de sprijin pe perioadele caniculare. Trei rulote de distribuție a apei au fost instalate în municipiu și mai multe puncte de hidratare pot fi găsite pe perioada caniculei.

Primarul Emil Boc a anunțat că municipalitatea a instalat trei rulote de distribuție a apei în mai multe zone din oraș, pentru a veni în autorul clujenilor pe perioada caniculei.

Rulote de distribuție a apei

Acestea sunt disponibile zilnic între orele 10:00-17:00 în locațiile:

 • Piața Lucian Blaga, lângă Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”
 • Piața Mihai Viteazul, în stația CTP vizavi de cinematograful Florin Piersic
 • Opera Maghiară, vizavi de intrarea în Parcul Central

Punctele de hidratare rămân deschise în funcție de temperaturi și sunt accesibile atât pentru cetățeni, cât și pentru animalele de companie.

Peste 100 de cișmele cu apă potabilă

De asemenea, în oraș sunt amplasate peste 100 de cișmele cu apă potabilă în zonele cu circulație intensă și în cartiere.

Totodată, cu sprijinul Colegiului Farmaciștilor din Cluj-Napoca, sunt 210 farmacii pe raza municipiului care asigură puncte de prim-ajutor, prin care oferă apă și asistență medicală primară de urgență, la nevoie, a mai arătat primarul Clujului.

„Trebuie să avem grijă unii de alții”

Edilul a lansat un apel la clujeni să aibă grijă unii de alții pe perioada caniculei și să alerteze autoritățile dacă cunosc persoanecare au nevoie de ajutor.

„Avem zile călduroase, avem zile de caniculă și trebuie să avem grijă unii de alții pentru a putea depăși această perioadă mai grea.Dați un telefon rudelor dumneavoastră, dacă știți persoane cu dizabilități, informați autoritățile publice dacă știți că au probleme, pentru a putea să le venim în sprijin în această perioadă mai dificilă. Nu lăsați animalele de companie în mașină, pentru că poate avea consecințe iremediabile. Aveți grijă de dumneavoastră și unii de alții”, a transmis Emil Boc.

Amintim că miercuri în județul Cluj este cod portocaliu de caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax