Connect with us

ACTUALITATE

Lansare de carte: Ilie Rad, „Viaţa ca un dar”

Publicat


afis rad

Lansarea cărții ”Viața ca un dar”, a lui Ilie Rad, profesor universitar la FSPAC a UBB Cluj-Napoca, va avea loc miercuri, începând cu ora 12,00, la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor, iar la eveniment vor lua cuvântul Irina Petraş şi Marius Mureşan.

Volumul de faţă (Naşterea şi copilăria (1955-1970) este primul dintr-o serie de trei volume cu caracter memorialistic, următoarele două vizând Adolescenţa şi tinereţea (1971-1980), respectiv  Maturitatea şi senectutea (din 1982).

            Întoarcerea la origini, la copilărie, aminteşte de ceea ce spunea Mircea Eliade în Aspecte ale mitului: „«Întoarcerea la origine», care ne îngăduie să trăim din nou timpul în care lucrurile s-au manifestat pentru prima oară, constituie o experienţă de o importanţă capitală.”

            Într-adevăr, prin intermediul primului volum, dedicat copilăriei, autorul vrea să salvez de la uitare (alături de monografia satului, pe care a redacta-o, împreună cu soţia sa, Doina Rad, în anul 2021) lumea satului său natal, din a două jumătate a secolului al XX-lea. Ion Agârbiceanu a făcut acelaşi lucru, în romanul Strigoiul, dar el se referea la un cadru mai general, respectiv la lumea satului transilvan din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. 

Amintiri cu referințe literare

              Amintirile personale ale autorului sunt împânzite de referinţe literare, culese din diferite cărţi. A fost folosit un citat, ori de câte ori autorul a putut arăta că ceea ce scrie el au au mai scris şi alţii.

Mai mult decât atat, unele obiceiuri din sat au fost reconstituite cu ajutorul unor citate din prozatori ardeleni (Slavici, Rebreanu, Agârbiceanu, Pavel Dan, Ion Vlasiu şi alţii). Poate că aceste multe referinţe perturbă uneori fluxul naraţiunii, dar ele asigură textului o anume singularitate în peisajul nostru literar.

             În privinţa titlului dat acestui ciclul memorialistic, autorul crede că modul de raportare a omului la viaţă depinde de vârsta, de cultura, de religia persoanei respective. Poetul George Coşbuc spunea că viaţa este o luptă („O luptă-i viaţa, deci te luptă/ Cu dragoste de ea, cu dor!” – Lupta vieţii), Marin Preda o vedea ca o pradă (Viaţa ca o pradă, 1977), iar Octavian Paler ca o coridă (Viaţa ca o coridă, 1987). Interesant este că ultimii doi scriitori au admis, în subtext, că viaţa este, înainte de toate, un dar: „Şi poate că nimeni nu cunoaşte mai bine ce dar nepreţuit e viaţa, decât un om care e mereu la un pas de a o pierde.” (Octavian Paler, Viaţa ca o coridă, 1987, p. 60). Iar Marin Preda scrie: „Atunci ai să vezi că că tot ceea ce vei trăi îţi va apărea ca un dar, şi nu ca o cucerire a ta, smintită. […] Hai, taci, doar calc pe corpul tău, toţi călcăm, ştiu că viaţa e un dar, e inutil să-mi reaminteşti.” (Viaţa ca o pradă, 2013, p. 87-88). 

Structura volumului

            Volumul este structurat în cinci secţiuni, prima (O copilărie petrecută la ţară) fiind cea mai consistentă, cu 31 de capitole. Astfel, după o scurtă prezentare a istoriei satului natal (atestat documentar în anul 1311), autorul face o comparaţie cu satul natal al lui Lucian Blaga, Lancrăm, care poartă în el „sunetele lacrimei”, pe când numele satului autorului, Nandra, conţine „sunetele mândriei”. Urmează o emoţionantă evocare a „icoanei părinţilor”, a rudelor din partea ambilor părinţi, a primelor amintiri, legate de bunica maternă, o descriere a celor cinci case în care a copilărit autorul şi în care s-a simţit mereu „acasă”. 

              Interesante sunt aici şi paginile care reconstituie lumea satului ardelean, din perioada menţionată, cu păsările şi animalele din ogradă, cu călătorii străini prin sat, cu unele jocuri ale copilăriei (precum moara, joc asemănător cu şahul). Uimirea copilului în faţa miracolelor naturii coincide cu primii ani de şcoală primară şi gimnazială, cu primele vizite la oraş, cu primele lecturi din publicaţiile pe care le citea şi în care voia să debuteze. Un moment remarcabil îl constituie descrierea întâlnirii cu Mircea Dinescu (la Homorod), cunoscutul poet dedicându-i un text superb şi o strofă dintr-o poezie rămasă inedită, în jurnalul intim al lui Ilie Rad. Interesante sunt şi vagile ecouri ale unor evenimente politice din România (protestul lui Nicolae Ceauşescu faţă de invadarea Cehoslovaciei, în 1968, reforma administrativ-teritorială din acelaşi an) sau din lume (prima aselenizare, din 20 iulie 1969). 

          A doua secţiune (Viaţa la ţară) vine oarecum în prelungirea monografiei satului Nandra, publicată în 2021, în sensul că sunt descrise horele din sat, obiceiurile de Paşti şi de Crăciun, tradiţiile de la naşteri, nunţi şi înmormântări. Nu puteau lipsi de aici consideraţiile despre limba năndrenilor, atitudinea lor faţă de politică, toleranţa etnică şi religioasă, condiţiile de igienă şi alimentaţie etc. 

           În partea a III-a asistăm la principalele îndeletnicici ale locuitorilor din sat: cositul fânului, cultivarea unor plante necesare traiului (grâul, porumbul, cânepa, sfecla de zahăr, cartoful etc.). 

          Câteva gânduri şi reflecţii găsim în secţiunea IV (Am plecat din sat, după titlul romanului omonim al lui Ion Vlasiu). Aici vedem cristalizarea unei autentice filosofii, pe care autorul a preluat-o de la mama sa, a cărei evocare este precedată de un splendid citat din cartea împăratului-filosof, Marc Aureliu: “Mamă-mea a fost pentru mine un model de cucernicie şi de binefaceri, m-am străduit, călcând pe urmele ei, să nu fac fapte rele, nici să nu le cuget, şi să trăiesc ca şi ea, simplu şi cumpătat, străin de luxul obişnuit al celor puternici.” (de la mama sa a preluat autorul acestei cărţi câteva principii: părinţii trăiesc, de la o anumită vârstă, exclusiv pentru copii; secretul stabilităţii familiei; nu trăim pentru a mânca, ci mâncăm pentru a trăi etc.). 

               În ultima parte a cărţii (V) să găsim noi informaţii legate de monografia satului Nandra, precum şi mai multe enigme ale satului, care nu au putut fi încă dezlegate.

          Un câştig fundamental al cărţii îl constituie fotografiile, ilustraţiile şi documentele publicate. E vorba de 45 de fotografii alb-negru şi de peste 90 de fotografii color (foi matricole, fotografii colorizate, documente din arhive, ilustraţii din manuale etc.). Multe dintre acestea ar putea părea unora prea personale, prea „familiale”, însă autorul este convins că, în timp, acestea vor deveni „istorice”, mărturii importante ale unui loc şi ale unui timp.

               Desigur, în viaţa unui om, inclusiv în copilărie, sunt şi unele momente triste, cauzate de răutatea oamenilor. În copilărie au fost mai puţine, dar în restul vieţii au fost mai multe. Asemenea răutăţi şi persoanele care le-au provocat nu se regăsesc în paginile memorialistice de faţă. Autorul nu a dorit ca ele să dăinuiască prin intermediul Cuvântului, fiind întru totul de acord cu ce spunea Doamna Irina Petraş, Preşedinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, în cartea de interviuri cu Alexandru Deşliu, Miezul lucrurilor. Convorbiri cu Irina Petraş, Editura Pallas, Focşani, 2006, p. 190: „Cu toate acestea, aici şi acum, aleg să nu-ţi vorbesc despre lucrurile întunecate din viaţa mea. Nu pentru că vreau să le uit, ci pentru că nu vreau să le dau şansa de a ajunge în pagină. A fost mai mult decât nemulţumire şi mai mult decât dezamăgire. Nu m-am ştiut apăra de ele. Am reuşit doar să nu mă las îngenuncheată. Să fac tot ce aş fi putut face şi dacă nu-mi întunecau zilele. Ei bine, nu vreau să fie şi în carte. Să le ajungă viaţa mea şi gândurile! La cuvântul scris nu le dau dreptul. Pentru că acesta dăinuie ceva mai mult decât mine. Le pedepsesc, cum s-ar zice, la surdină şi culise. Le ucid.”

           Scrise cu sinceritate „liminară”, cum spunea Camil Petrescu, prezentele pagini memorialistice pun în valoare atât calităţile personajului principal (cultul muncii, ambiţia, generozitatea, bunătatea), cât şi câteva ironii (un ziar la care a trimis un desen i-a scris că, de fapt, „câinele parcă-i o capră, casele sunt ca nişte cutii, iar copiii stau prea drept”; un coleg de internat l-a apostrofat, pentru că era de la ţară, afirmând că „şi-a lăsat opincile la barieră” etc.) sau unele naivităţi (la oraş, în prima lui vizită, saluta pe toţi oamenii întâlniţi pe stradă, fiindcă aşa îi spusese învăţătoarea; nu înţelegea, la cea dintâi călătorie cu autobusul, de ce unii oameni coboară din autobus, când era atât de plăcut să călătoreşti etc.).

Peste 70 de cărți scrise

  Cartea de faţă constituie o noutate în bibliografia autorului, care şi-a pus numele mai mult de 70 de cărţi. 

Fiecare pagină a ei adevereşte parcă observaţia lui  Gabriel García Márquez: “Viaţa nu este ce ai trăit, ci ce îţi aminteşti că ai trăit şi cum ţi-o aminteşti, pentru a o povesti.”

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Concediu de VIS la Valea Drăganului. Cazare în Căsuța Mexicană și în Căsuța Albastră

Publicat

De

mexi 1

Iubitorii de natură pot petrece un concediu de vis aproape de Cluj-Napoca, în satul de vacanță ”Viewtopia – The Secret Land”, o locație inedită de cazare din Valea Drăganului.

Amplasamentul este deosebit de avantajos, la circa 100 metri de șoseaua principală, într-un loc intim și linistit, pe malul stâng al Văii Dragănului.

Satul de vacanță este situat în inima Munților Apuseni, la limita masivului Vlădeasa, munților Meseș și depresiunii Huedin, Valea Drăganului fiind străbătută de râul Drăgan.

”Este un loc în care este bine să mergi doar cu oameni dragi, prieteni buni, pentru că în Valea Drăganului toate sfârşesc, invariabil, prin a-ţi fi dragi. Peisajul nu-ţi taie respiraţia cum se întâmpla de obicei, ci ţi-o aşează la loc”, spun gazdele.

Turiștii se pot caza în două căsuțe, cu o capacitate totală de 10 locuri.

Căsuța Albastră

mexi 1

Prima este Căsuța Albastră, care are o capacitate de cazare de 6 persoane, fiind formată din 3 dormitoare, din care 2 cu pat matrimonial și 1 cameră cu 2 paturi single, 1 bucătărie complet utilată, 2 băi, loc de luat masa și living.

Căsuța dispune de Wifi, încălzire central, aer condiționat, bucătărie utilată, frigider, aragaz, cuptor microunde, cafetieră, prosoape, produse de igienă personal, parcare privată, locuri pentru grătar, șezlonguri, hamac, masă ping pong, acces lac pentru pescuit și agrement.

Cazarea este de 800 de lei pe noapte, minim 2 nopți.

Căsuța Mexicană

mexi 2

Căsuța Mexicană are o capacitate de cazare de 4 persoane si este formata din 2 paturi duble (din care unul la mezzanin), 1 bucătărie complet utilată și o baie.

Dispune de Wifi, bucătărie utilată, frigider, aragaz, cuptor microunde, cafetieră, prosoape, produse de igienă personală, parcare privată, locuri pentru grătar, șezlonguri, mamac, masă ping pong, acces lac pentru pescuit și agrement.

Tariful este de 600 de lei pe noapte, cazare minim 2 nopți.

Satul de vacanță este situat la 65 km de Cluj-Napoca, 84 km de Oradea si 70 km de Zalău iar rezervări se pot face AICI.

mexi 3

mexi 5

mexi 7

mexi 12

mexi 111

mexi 6

Citește mai departe

EVENIMENT

Grindeanu: Licitaţie pentru 20 de trenuri electrice prin PNRR. Rutele leagă Cluj-Napoca de Oradea, Brașov, Alba-Iulia

Publicat

De

tren elec

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că începe o nouă licitaţie pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs, un contract finanţat prin PNRR, în valoare de aproximativ 180 de milioane de euro.

„Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a transmis astăzi, spre publicare în SICAP, anunţul de participare pentru acest contract finanţat prin PNRR. Cele 20 de trenuri electrice vor asigura transportul modern, sigur şi rapid al pasagerilor între marile oraşe ale României, pe următoarele rute: Oradea – Cluj Napoca – Sighişoara – Braşov”; Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria (Deva) – Târgu Jiu – Craiova – Calafat; Braşov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Iaşi; Braşov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Suceava; Galaţi – Mărăşeşti (Focşani) – Bacău – Iaşi; Galaţi – Mărăşeşti (Focşani) – Bacău – Suceava; Galaţi – Brăila – Constanţa – Mangalia; Iaşi – Bacău – Mărăşeşti (Focşani) – Barboşi (Galaţi) – Brăila – Constanţa – Mangalia; Suceava – Bacău – Mărăşeşti (Focşani) – Barboşi (Galaţi) – Brăila – Constanţa – Mangalia; Giurgiu – Bucureşti – Ciulniţa (Slobozia) – Călăraşi”, a scris ministrul Transporturilor, pe pagina sa de Facebook.

Viteză maximă 200 de km pe oră

Potrivit sursei citate, serviciile vor fi oferite iniţial pe liniile deja electrificate la momentul punerii în circulaţie a trenurilor, dar se vor extinde pe măsură ce vor fi electrificate şi alte rute (Cluj Napoca – Oradea, Bucureşti – Giurgiu, Constanţa – Mangalia).

„Trenurile se vor putea deplasa cu o viteză maximă de 200 km/h şi vor oferi o capacitate de transport de minimum 160 locuri fixe (clasa întâi şi clasa a doua) şi minim 160 locuri în picioare. Achiziţia celor 20 de trenuri este estimată la aproximativ 180 milioane euro la care se vor adăuga costurile întreţinerii şi reparaţiilor pentru 30 ani de aproximativ 270 milioane euro”, a mai scris Grindeanu.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului cu Şahtior Soligorsk: Inspiraţia şi norocul vor decide calificarea. VAR-ul, împotriva sa

Publicat

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, că inspiraţia şi norocul vor decide calificarea în partida cu Şahtior Soligorsk din manşa secundă a turului 3 preliminar al Conference League.

„Ce întrebare e asta dacă e favorită CFR? Sunt şanse 50-50%, nu s-a văzut la meciul tur? Nu sunt diferenţe între noi şi ei, nici de lot, nici de bani, de nimic. Se poate întâmpla orice. Micile detalii vor face diferenţa mâine. Inspiraţia şi norocul vor decide calificarea.

Pot fi şi prelungiri, şi lovituri de departajare. Eu la lovituri de departajare n-am câştigat în cariera mea niciun meci, poate mâine va fi primul, cine ştie? Important e să ne calificăm.

Suntem conştienţi toţi de importanţa partidei. Dacă pierdem am ieşi din Europa şi nu ar fi bine pentru club, pentru noi, pentru nimeni. Chiar dacă CFR are cele mai multe meciuri jucate în acest sezon, nu din România, din orice campionat. Dacă o altă echipă are 10 meciuri oficiale jucate într-o lună eu plec de aici, mă duc.

Dar vă spun că nu e niciuna. Şi din punctul ăsta de vedere noi şi în anii următori vrem să avem cât mai multe meciuri. Ştim că e greu, dar mai bine să jucăm decât să stăm acasă să ne uităm la alţii”, a afirmat el.

Meci echilibrat

„Va fi un meci foarte echilibrat, împotriva unei echipe la fel de bune ca şi noi. Şahtior Soligorsk cu Maribor în deplasare a fost mult mai ofensivă, mai agresivă, a avut mai multe ocazii. Aşa că şi noi trebuie să ne aşteptăm la acest lucru. Sper să ne ajute şi publicul, pentru că vor fi şi momente grele.

Cel mai important mâine e să ştim să suferim. Pentru că adversarii sunt buni şi vor fi momente când vor domina. Dacă nu vom şti să suferim, va fi greu”, a adăugat tehnicianul.

VAR împotriva CFR

Referitor la implementarea arbitrajului video în Superligă, Dan Petrescu a afirmat că sistemul VAR a fost împotriva lui şi a echipei sale până acum.

„CFR nu are 12 puncte din ce cauză? Pentru că arbitrul la meciul cu FC U Craiova a făcut două greşeli mari împotriva echipei CFR Cluj. Nu a acordat un cartonaş roşu pentru un cot şi nici un penalty mai clar ca oricare alt penalty din lume. Dar acel arbitru de centru şi cel de la VAR au arbitrat în continuare.

În Italia, arbitrii care greşesc sunt suspendaţi… Eu am vrut VAR, dar, din păcate, VAR-ul e împotriva mea până acum. VAR e împotriva mea şi a echipei CFR până acum. Asta e realitatea, pentru că noi trebuia să avem azi 12 puncte. Dar noi suntem totuşi în clasament acolo unde ne e locul, chiar şi cu mari greşeli împotriva noastră.

În opinia mea poţi să pui la VAR pe oricine, nu trebuie să fii arbitru. Oricine vede că ăsta nu e roşu, ăsta nu e galben, ăsta nu e penalty. Dar ei tot ce fac parcă fac invers. Eu nu înţeleg cum iau ei deciziile. La decizii majore n-ai cum să greşeşti când ai VAR. Dar dacă ai greşit, atunci trebuie să fii suspendat şi să plăteşti ca şi antrenorii”, a precizat Petrescu.

Echipa de fotbal CFR Cluj întâlneşte formaţia belarusă Şahtior Soligorsk, joi, de la ora 20:00, pe Stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj, într-o partidă contând pentru manşa secundă a turului 3 preliminar al Europa Conference League.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

Clujul de altădată

VIDEO. Istoria plimbată a Clujului. Misterioasa piatră din Parcul Central. Nuntă împărătească. Inscripţia 24.04.1879 (RO-EN)

Publicat

De

foto piatra borna parcul central

Parcul Central „Simion Bărnuțiu” sau Parcul Mare din Cluj-Napoca, în maghiară Setater, are aproape 200 de ani. La început era o zonă semimlăştionasă, numită Lunca furnicilor (Hangyas berek).

Istoria parcului începe în 1827, când Asociaţia de binefacere a femeilor din Cluj a închiriat terenul respectiv, pentru a realiza un loc de agrement. Parcul Mare ascunde numeroase curiozităţi, iar despre una dintre ele, o piatră de care puţină lume ştie, ne povesteşte istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Misterioasa piatră din Parcul Central

„Suntem în Parcul „Simion Bărnuţiu” sau Parcul Mare, lângă o clădire a Universităţii de Artă şi Design, unde avem o bornă. Poate multă lume se întreabă care este semnificaţia acestui bolovan. Nu e un bolovan, ci e o bornă care, acum câţiva ani, avea lizibile cifrele şi anul care erau inscriăţionate, anume 24 aprilie 1879. Ce însemna asta?!

VEZI alte articole din

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

Atunci erau 25 de ani de la căsătoria împăratului Franz Joseph al Austro-Ungariei -dacă vorbim de 1879- cu Sisi, celebra împărăteasă Elisabeta de Wittelsbach”, explică istoricul clujean.

Grădinarul şef, dascălul lui Palocsay

„Şi cum a ajuns această bornă, această piatră aici?! Comitele de atunci al Clujului -să-i spunem prefectul de atunci al Clujului-, Kalman Esterhazy, i-a ordonat grădinarului şef al Clujului, Zobatz Ferenc, să realizeze un mic monument cu această bornă aniversară, care era amplasată între doi plopi. Dar se pare că nu era amplasată în locaţia de astăzi, ci în Parcul Elisabeta, care era situat unde este astăzi Catedrala Ortodoxă din Cluj şi zona aferentă.

VEZI ŞI:

LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ

Un lucru demn de relevat este că acest Zobatz Ferenc a fost dascălul unui mare grădinar şi horticultor al Clujului, Robert Palocsay”, mai arată Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „Istoria plimbată a Clujului”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca.

VIDEO.  Walking through the history of Cluj.  The mysterious stone in Central Park.  Royal marriage. The „24 April 1879” inscription

The Central Park „Simion Bărnutiu” also known as the „Great” Park of Cluj-Napoca, or Setater in Hungarian, is almost 200 years old.  At first it was a semi-swampy area, called the Ant Meadow (Hangyas berek).

The history of the park begins in 1827, when the Women’s Benevolent Association from Cluj rented the land in order to create a place for recreation.  The Great Park hides numerous curiosities, and Cluj historian Vladimir Alexandru Bogosavlievici tells us about one of them, a stone that few people know about.

The mysterious stone in Central Park

„We are in the „Simion Bărnuțiu” Park or the Great Park, near one of the University of Art and Design’s buildings, where we have a milestone. Perhaps many people wonder what the meaning of this boulder is. It is not a boulder, but a milestone that, a few years ago, had numbers and a year inscribed on it, namely April 24, 1879.

What did this mean?! At that time, 25 years have passed since the Emperor Franz Joseph of Austria-Hungary’s wedding -if we are talking about the 1879 one with Sisi, the famous empress Elisabeta de Wittelsbach”, explains the historian from Cluj.

The head gardener and Palocsay’s teacher

„And how did this landmark, this stone get here?! That time’s Comite of Cluj -let’s call him the then prefect of Cluj-, Kalman Esterhazy, ordered the head gardener of Cluj, Zobatz Ferenc, to create a small monument with this  anniversary marker and place it between two poplars. However, it seems that it was not placed in today’s location, but instead in Elisabeta Park, which was located where the Orthodox Cathedral of Cluj and the surrounding area are today.

Something worth mentioning is that this Sobatz Ferenc was the teacher of the great gardener and horticulturist of Cluj, Robert Palocsay,” Vladimir Alexandru Bogosavlievici also points out.

*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the City Hall.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate