ADMINISTRAȚIE
Laboratorul mobil nu a identificat DEPĂȘIRI ale normelor de amoniac la Rediu. Mirosul din Cluj, CUMULAT de la CMID și Rediu
Laboratorul mobil deplasat la Rediu pentru a determina sursa mirosului din Cluj-Napoca nu a constatat depășiri ale normelor de amoniac, deși în acel moment era în plină desfășurare operațiunea de împrăștiere a îngrășământului natural. Concluziile specialiștilor au fost că mirosul a provenit cumulat din două surse, CMID și Rediu.
„Având în vedere măsurătorile pe 24 de ore, efectuate în teren în data de 20 septembrie, cu laboratorul mobil al Agenției pentru Protecția Mediului Bacău, în punctul de monitorizare de la limita amplasamentului Fermei de produse vegetale, din localitatea Rediu, comuna Aiton, jud. Cluj, urmare a analizelor efectuate cu pompa de aer de la sfârșitul lunii august, în care s-au constatat ușoare depășiri ale normelor la amoniac (NH3), rezultatele emise de autolaborator, nu relevă o depășire a normelor maxime admise, în condițiile în care activitatea de împrăștiere a îngrășământului natural se desfășura în condiții normale de lucru.
Astfel, pornind de la cele 2 principale surse de miros, atât Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), cât și activitatea de împrăștierea cu îngrășământ natural de pe raza comunei Aiton, efectuate de către Ferma din localitate, operațiuni generatoare de mirosuri neplăcute prin natura activității acestora, au condus la un puternic disconfort olfactiv, potențat și de direcția curenților de aer.
Urmare a constatărilor autorităților în teren, dar și a sesizărilor primite de la cetățeni, în perioadele în care activitatea de fertilizare a terenurilor era în plină desfășurare pe raza comunei Aiton, nivelul de disconfort olfactiv a fost puternic accentuat.
În ambele situații, atât la CMID, cât și la ferma vegetală, depășirile normelor admise prin diferitele măsurători, nu sunt de natură să afecteze sănătatea publică, conform autorităților cu responsabilități în domeniu.
Astfel, instituțiile publice au stabilit măsuri pentru ambele locații. În ceea ce privește CMID, s-au constatat neregularități cu privire la condițiile prevăzute în Autorizația Integrată de Mediu, pentru care a fost stabilită și o sancțiune contravențională și măsuri de remediere. În ceea ce privește ferma de pe raza comunei Aiton, s-a solicitat respectarea cu o mai mare strictețe a Codului de Bune Practici în Agricultură, proceduri specifice în ceea ce privește modalitatea de fertilizarea a terenurilor în condiții de temperatură, curenți de aer și umiditate, iar ambilor operatori, revizuirea și conformarea cu Planului Propriu de Gestionare a Disconfortului Olfactiv. Totodată urmare a numeroaselor verificări din partea autorităților, Ferma vegetală a depus documentația specifică pentru obținerea Autorizației de mediu pentru activitate de colectare deșeuri nepericuloase și pentru platformele temporare de depozitare a deșeurilor, unde vor fi stabilite toate măsurile specifice de protecția mediului.
În ambele situații, instituțiile în domeniul protecției mediului și a sănătății publice vor monitoriza îndeaproape desfășurarea activității în scopul intrării în legalitate și a respectării normelor legale întocmai, pentru a preveni apariția unor situații similare în viitor.
Totodată, urmare a situațiilor întâmpinate în județul Cluj și a necesității de deplasare a autolaboratorului de la Agenția pentru Protecția Mediului Bacău, vom beneficia de un autolaborator propriu, acordat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, până la finalul anului curent, de îndată de ce procedurile de acreditare vor fi finalizate. Astfel se va putea monitoriza calitatea aerului în timp real, cu echipamente complexe, de ultimă generație și pe perioade extinse timp, ori de câte ori situația o va impune”, scrie pe pagina de Facebook a Prefecturii Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat, luni, că se retrage din cursa pentru alegerile prezidenţiale şi va acorda susţinerea pentru candidatul USR Elena Lasconi.
„Astăzi, împreună cu colegii mei din Alianța Forțelor de Dreapta, am luat o decizie pe care o consider necesară și indispensabilă pentru sănătatea democrației din România. Astăzi, împreună cu colegii mei, am luat decizia să continuăm campania electorală pentru alegerile prezidențiale, dar această campanie să fie pentru susținerea candidatului Elena Lasconi”, a spus Orban.
Un incendiu a izbucnit la o casă din Turda. Focul a pornit de la un scurt-circuit. Nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în această după-amiază pentru stingerea flăcărilor care au izbucnit într-o gospodărie situată pe strada Vasile Alecsandri din municipiul Turda.
FOTO. INCENDIU la o casă din Turda. FOCUL a pornit de la un scurt-circuit
La fața locului au ajuns trei autospeciale pentru stingerea incendiilor și, preventiv, un echipaj SMURD. Echipajele operative au găsit o terasă, cu o suprafață de aproximativ 10 mp, cuprinsă în totalitate de flăcări, care se extinseseră și la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 7mp, dar și la o structură de compartimentare ușoară din gospodărie.
Operațiunile de stingere a incendiului și înlăturare a efectelor negative au durat o oră și 30 de minute, fiind împiedicată propagarea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite. De asemenea, pompierii au rămas în supravegherea zonei și identificarea posibilelor focare ascunse.
Nu au fost persoane rănite în urma acestui eveniment, iar cercetările preliminare au arătat că incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a imobilului”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
VIDEO. Adrian Oros (Forța Dreptei): În orice țară normală, scopul digitalizării este să UȘUREZE viața oamenilor (PE)
Adrian Oros, candidat la Parlamentare din partea Forța Dreptei, susținut de Partidul Mișcarea Populară, Alternativa Dreaptă și PNȚ Maniu-Mihalache este de părere că guvernul actual a compromis digitalizarea și a complicat viața întreprinzătorilor români.
„În orice țară normală, scopul digitalizării este să ușureze viața oamenilor, a companiilor, a persoanelor juridice și să simplifice relația cu statul.
VIDEO. Adrian Oros (Forța Dreptei): În orice țară normală, scopul digitalizării este să UȘUREZE viața oamenilor (PE)
La noi, ca la nimeni, acest guvern a compromis până și digitalizarea, reușind contraperformanța de a complica viața întreprinzătorilor români, a experților români, prin așa zisele programe de digitalizare: e-factura, e-TVa, e-transport… e-mama dracului, Ca să nu mai vorbesc de noul soft de la Registrul Comerțului care în loc să ușureze înscrierea de noi companii, blochează înscrierea acestora.
Vom anula toate aceste aberații și vom face o digitalizare autentică care să vină în sprijinul mediului de afaceri și care să simplifice relația cu autoritățile statului, pentru că scopul nostru este bunul mers al afacerilor, și nicidecum să umplem punga statului cu șapte piei de pe spinarea contribuabilului pentru a hrăni o clientelă politică din în ce în ce mai numeroasă și mai flămândă”, a scris pe Facebook Adrian Oros.
CMF 11240022
EVENIMENT
Cel mai mare GLOB de zăpadă pe care l-a văzut România, la Lights On Romania, în Cluj-Napoca
Între 23 noiembrie și 8 decembrie, la Cluj-Napoca se va desfășura ediția cu numărul 7 a festivalului internațional de instalații de lumină Lights On, organizat de Asociația Daisler. Tema din acest an, #TheOtherChristmasMarket, invită publicul să trăiască o experiență inedită, unde arta contemporană și atmosfera sărbătorilor de iarnă se întâlnesc într-un joc fascinant de lumini și forme.
„Anul acesta, magia sărbătorilor capătă o nouă dimensiune printr-o selecție impresionantă de peste 10 instalații de artă contemporană ce vor transforma un colț din centrul municipiului Cluj-Napoca într-un loc de poveste, plin de farmec și creativitate. Cea de-a șaptea ediție Lights On Romania, cu tema The Other Christmas Market, va fi deschisă publicului între 23 noiembrie și 8 decembrie în Cluj-Napoca, în arealul cuprins dintre străzile Mihail Kogălniceanu și Emmanuel de Martonne. Accesul publicului este, ca de fiecare dată, gratuit.
Cel mai mare GLOB de zăpadă pe care l-a văzut România, la Lights On Romania, în Cluj-Napoca
Toate instalațiile vor vorbi despre Celălalt Târg de Crăciun, tema acestei ediții, dar vor încuraja și o reflecție profundă asupra celor mai actuale subiecte. Artiști din România, Austria, Italia, Norvegia, Marea Britanie sau Franța vor spune povești prin operele expuse.
Cel mai mare glob de zăpadă pe care l-a văzut România
Printre atracțiile ediției se numără una dintre cele mai spectaculoase transformări realizate de arhitectul-artist Jacques Rival, având la bază statuia “Spectrul” a românului Ciprian Mureșan. I love you este cel mai mare glob de zăpadă pe care l-a văzut România, o instalație de lumină care dă un sens complet diferit unei statui reale, o premieră pentru țara noastră. După Sydney, Adelaide, Lyon, Durham și alte festivaluri legendare de lumină, aducerea lui Jacques Rival este cel mai mare demers întreprins de Asociația Daisler în domeniul artei contemporane.
Mii de beculețe, culoare și mesaje transmise prin lumină
Cu peste 65.000 de led-uri interconectate perfect între ele, suspendate la 4 metri înălțime, Submergence e o incursiune într-un val nemaivăzut de lumină. Instalația creată de studio-ul britanic Squidsoup reprezintă o evadare din realitate. După succesul fulminant al instalației prezentate în premieră pentru România în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, britanicii de la Squidsoup revin cu o implementare care va stârni multă imaginație pe strada Mihail Kogălniceanu.
Totodată, actuala ediție Lights On Romania va aduce în fața curioșilor și Lumi Seeds sau Seeds of Light – creată de Circus Lumineszenz – entități luminiscente fantastice care transformă peisajul urban în serile de iarnă. Aceste semințe magice, în spirale neregulate, vibrează de viață și își schimbă culorile într-un dans captivant de lumini la apus.
Evenimentul prezintă și creația studenților secției de sculptură a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, sub forma Talk Socks, o șosetă uriașă imaginată și realizată de studenții Maria Brîneț, Cristina Nițu, Gabriela Leu, Andreea Grigoraș, Roxana Csucsak, Ana Dimitra Avram, David Bandi, Codruț Ardelean, Alin Tănasă, Florin Marc, Teodor Buruiană cu aportul ArtiViStory Collective: Alice Iliescu, Mihai Guleș, Adrian Buda și coordonarea: conf. univ. dr. Alice Iliescu, conf. univ. dr. Septimiu Jugrestan, lect. univ. dr. Daniel Popescu. Lucrarea reprezintă o premieră pentru România în contextul în care a fost comisionată de către festivalul Lights On direct universității clujene.
În continuare, Fragments of Reality a artistului Alessandro Lupi, inspirată de lumina filtrată prin acoperișurile trunchiate, va aduce o adevărată iluzie a ninsorii deasupra străzii Emmanuel de Martonne.
Ediția 2024 vine la pachet cu noutăți
Dincolo de instalații de lumină, evenimentul va oferi publicului motive suplimentare de a petrece timpul afară, în aer liber, într-o zonă nouă a orașului care nu are un vad comercial. 30 de căsuțe similare celor găsite în târgurile de profil din această perioadă vor anima întreaga zonă, transformând-o în ceea ce noi și publicul putem numi Celălalt Târg de Crăciun.
“Lights On a fost mereu un eveniment agreat de public. Curiozitatea oamenilor a fost mereu recompensată cu instalații dintre cele mai inedite. Ediția din 2024 nu face excepție, chiar dacă de la temă și până la partea comercială avem mai multe surprize ca oricând. Ne bucurăm în special de prezența în România a unor artiști de calibru, printre care Jacques Rival care lucrează pentru prima oară alături de românul Ciprian Mureșan, dar și de continuarea explorării în domeniul culturii vieții de noapte.
„Accesul publicului este liber”
Suntem un festival dedicat comunității cu un iz artistic puternic și credem că iarna merită petrecută în orașe noastre care pot să arate exact la fel ca cele din Vest. Ne place să credem că punem și noi umărul la această transformare, iar anul acesta publicul clujean are cel mai mare areal de explorare a tot ce avem noi de oferit”, a declarat Andi Daiszler, fondatorul Lights On.
Accesul publicului este liber în cadrul Lights On. Toate instalațiile vor putea fi vizitate inclusiv de persoanele cu dificultăți locomotorii pentru care au fost luate măsuri sporite de acces chiar și la înălțime. Programul evenimentului este de luni până vineri de la orele 15 la 23, iar sâmbătă și duminică de la orele 11 la 23.
Le mulțumim anticipat riveranilor care ne permit fără să vrea poate desfășurarea în acest areal”, au transmis organizatorii.