Connect with us

EVENIMENT

La vânătoare de elefanţi cu gloanţe pentru pitulici

Publicat


Sunt momente în care atunci când te roagă vreun prieten să îl lămureşti ce se mai întâmplă prin politica de la Chişinău simţi mai întâi nevoia să pleci într-o vacanţă de două săptămâni pentru a-ţi pune gândurile în ordine ca să nu pari haotic.

Simplul fapt de a povesti cât mai clar despre ce, cum şi de ce se petrece în Republica Moldova este cu mult mai complicat decât a reuşi, de exemplu, să traduci – chiar şi aproximativ – în limba aramaică lucrarea de doctorat a lui Victor Viorel Ponta.

Nu ştiu de ce, dar aş paria că cea mai mare parte dintre deputaţii din opoziţia pro-europeană de la Chişinău au excelat în anii de şcoală la muzică şi poezie în detrimentul matematicii, altă explicaţie neputând exista pentru faptul că de cele mai multe ori lucrurile din Parlament se petrec emoţional şi nu raţional. Bine intenţionaţi, pro-europenii pleacă de multe ori la drum cu planuri măreţe prezentate atât de înflăcărat încât l-ar putea face să lăcrimeze până şi pe un viking nervos, doar că, de cele mai multe ori, matematica votului politic le joacă festa la final. „Eeeei, aşa a fost să fie”, auzi de obicei după câte un eşec din acesta spectaculos, „dar măcar a fost frumos”. După care, cu perseverenţă, se declanşează alt şi alt proiect „naţional” care, la fel, la sfârşit „nu s-a primit”.

Nu cu mult timp în urmă, cam pe când lua sfârşit supliciul izolării la domiciliu după ce se credea a fi victoria asupra COVID, emoţiile unei părţi a opoziţiei, înmagazinate probabil în perioada carantinei, s-au descătuşat sub auspiciile unui proiect naţional – cum altfel? – istoric. Şi chiar nu orice fel de proiect istoric, ci unul grandios, în doi paşi („unu şi be”, cum număra domnul Nicu Văcăroiu): o moţiune de cenzură care să dea jos mai întâi guvernul Chicu după care, odată ocupate gările şi capetele de pod, înlăturarea de la putere – tot printr-o manieră democratică – a preşedintelui Dodon.

Singura piedică rămânea îndărătnica de matematică: opoziţia pro-europeană, chiar dacă ar fi purces la drum în totalitate, nu însuma decât 26 din cele 51 de voturi necesare. Drept pentru care în scurt timp, la nivel de discurs, opoziţia pro-europeană s-a împărţit, ca de obicei, în două tabere: matematicienii, reticenţi în a pleca la luptă doar de dragul datului cu capul în perete, şi barzii, cei care, în înflăcărarea bine intenţionată de a schimba lucrurile, au decis să incanteze imnuri de luptă până vor trezi tot cartierul şi vor aduna alături de ei voluntarii necesari pentru debarcarea socialiştilor moldoveni şcoliţi de experimentaţii de la Kremlin. Cum, necum, la un moment dat chiar se profila că vor exista cele 51 de voturi necesare moţiunii, doar că (întotdeauna există un „doar că” în politica de la Chişinău) deputaţii care se alăturau cauzei pro-europenilor în lupta contra lui Dodon veneau fix din bagajul politicienilor moldoveni infractori urmăriţi internaţional: Plahotniuc şi Şor. Iar acest lucru a declanşat o altă dilemă, de data aceasta una morală: este sau nu firesc ca pro-europenii să se alieze taman cu cei împotriva cărora au luptat ani de zile doar de dragul unei noi poze de grup pe scările Guvernului?

Între noi fiind vorba, a crede că poţi să-l dai jos pe Dodon cu voturile infractorilor Plahotniuc şi Şor (care până nu demult colaborau frăţeşte cu socialistul) e ca şi cum te-ai duce cu bani potriviţi la Costineşti fiind sigur că niciun chelner nu te va păcăli atunci când îţi va face nota de plată. Rezultatul votului – probabil că v-aţi şi dat seama – nu a fost cel scontat de către pro-europeni care s-au trezit în naivitatea lor bine intenţionată că în Parlament, în ziua votării, nici măcar nu erau prezenţi toţi deputaţii care le „promiseseră” ajutor. Aşa că, după câteva luni de emoţii şi aşteptări glorioase, rezultatul a fost taman pe dos: Dodon a ieşit întărit iar opoziţia, nu doar că bătută, dar şi cu voturi mai puţine în sondaje.

Nu aş vrea să terminăm cu senzaţia că toate planurile mari începute în Moldova se opresc doar la stadiul de proiect nefuncţional. De exemplu, dacă la începutul lunii povesteam despre moldovenii care fabricau de zor, într-un hambar clandestin, câteva elicoptere, zilele trecute (de data aceasta în Italia) a fost dibuit un alt moldovean care, alături de nişte complici, meşterea la fabricarea unui tanc, ei fiind reţinuţi în momentul în care instalau două tunuri pe un buldozer cu şenile. Aşa că dacă vă claxonează insistent vreun portavion cu număr de Chişinău prin intersecţia fluidizată din Podu Roş, nu vă speriaţi, nu aveţi vedenii: probabil că nişte ingineri pricepuţi de peste Prut îşi lansează nava pe Bahlui.

Radu Popescu

*Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

Foto: zdg.md



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alexandru Cordoș, candidat PSD Cluj la Senat: Social-democrația este cea mai apropiată de IDENTITATEA poporului român (PE)

Publicat

cordos

Alexandru Cordoș, candidat la Senat din partea PSD Cluj, a vorbit despre social-democrație și apropierea acesteia de identitatea și valorile poporului român.

Domnule Cordoș, mi-am propus să abordăm un subiect mai aparte: cel al identității naționale. Se apropie iarăși decembrie – probabil luna cu cea mai mare încărcătură emoțională de peste an, prin prisma Sărbătorilor și a zilei naționale a României; este și luna în care ne decidem viitorul pentru următorii patru ani: avem alegerile parlamentare și turul doi al alegerilor prezidențiale.

Alexandru Cordoș, candidat PSD Cluj la Senat: Social-democrația este cea mai apropiată de IDENTITATEA poporului român (PE)

Credeți că mai avem identitate națională? Și credeți că factorul politic mai degrabă diluează sau potențează această identitate națională?

Da, cred cu tărie că avem o identitate națională puternică, acel „ceva” care ne diferențiază între popoarele lumii. Lucian Blaga spunea că acest „ceva” este legat de profunzimea cu care trăim și înțelegem cuvântul „dor”. Este un sentiment unic, specific nouă, care prinde rădăcini adânci în sufletul românesc și care nu se regăsește în alte culturi.

Identitatea noastră națională poate fi văzută și prin moștenirea culturală. Mircea Eliade sublinia că, dacă românii ar dispărea, dar ar rămâne o carte de Mihai Eminescu, lumea ar înțelege cine am fost. Românii au o capacitate unică de a transforma realitatea în artă – fie prin poezie, proză, sculptură sau pictură. Această expresie a sufletului nostru colectiv este o comoară care trebuie protejată și transmisă mai departe.

Dacă privim din perspectiva studiilor culturale, cercetări precum cele ale lui Hofstede sau Trompenaars ne arată că suntem un popor colectivist, preocupat de binele comun și empatic, cu o relație complexă față de autoritate. Ne dorim consens, ne interesează să ne fie bine și nouă, dar și celor din jur. În același timp, respectăm puterea, deși uneori o percepem ca fiind departe de noi.

„Cred cu tărie că social-democrația este cea mai potrivită pentru noi, românii”

Aici, politica joacă un rol crucial. Cred că noi, cei care avem responsabilitatea de a formula politici publice, trebuie să tratăm actul guvernării cu seriozitate și să luăm decizii care întăresc aceste trăsături pozitive ale identității noastre.

Cred cu tărie că social-democrația este cea mai potrivită pentru noi, românii. Este o viziune care pune pe primul loc grija față de oameni, susținerea celor care au nevoie de ajutor și șansa fiecăruia de a trăi mai bine. Prin sprijinirea producătorilor locali, crearea de locuri de muncă și investiții care să ajungă în toate comunitățile, social-democrația înseamnă șansa ca nimeni să nu fie lăsat în urmă.

Politica trebuie să fie aproape de oameni. Politicienii nu sunt niște figuri providențiale, ci partenerii oamenilor în drumul lor spre o viață mai bună. Acesta este crezul meu și felul în care înțeleg rolul nostru în dezvoltarea României.

Ați explicat foarte interesant legătura dintre politică și identitate; dar vă întreb – nu cumva există riscul să rămânem încremeniți în istorie dacă ne axăm pe conservarea identității naționale și nu ne integrăm în trendurile globale? Nu cumva această idee este deja desuetă?

„Românii sunt recunoscuți pentru inventivitatea lor”

Nu cred că așa se pune problema. În momentul în care ne pierdem identitatea, încetăm să mai fim un popor, devenim doar o populație. Identitatea națională nu este un obstacol în calea progresului, ci dimpotrivă, o resursă care îl potențează. Marile organizații internaționale recunosc acest lucru – unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene este „unitatea în diversitate”.

O identitate națională puternică ne oferă capacitatea de a inova, de a ne adapta și de a contribui cu ceva unic în lumea globalizată. Românii sunt recunoscuți pentru inventivitatea lor – acel „m-am descurcat” specific nouă, o expresie care surprinde ingeniozitatea și adaptabilitatea românului în orice situație.

Păstrarea identității naționale nu înseamnă izolare, ci fidelitate față de valorile care ne definesc ca națiune. Este ceea ce ne ajută să ne păstrăm o poziție fermă în negocierea cu alte state sau piețe internaționale. De aceea, reindustrializarea României este o prioritate. Trebuie să revenim pe harta economică internațională nu ca o simplă piață de desfacere, ci ca o economie competitivă, care produce și exportă valoare.

A păstra identitatea națională înseamnă, de fapt, să fim ancorați în valorile noastre și, totodată, deschiși spre colaborare și inovare. Este cheia prin care ne asigurăm un loc demn în lumea modernă, fără a pierde ceea ce ne face unici.

„Păstrarea valorilor începe cu întărirea comunităților locale”

Și care ar fi aceste valori, domnule Cordoș?

Familia, creștinismul și menținerea vii a tradițiilor comunității căreia îi aparținem.

Cred că păstrarea valorilor începe cu întărirea comunităților locale. Voi iniția și susține politici publice care să reducă migrația – fie de la sat la oraș, fie din România în străinătate. Pentru ca oamenii să rămână aproape de locurile natale, trebuie să le oferim motive reale: servicii publice de calitate în educație, sănătate și administrație, locuri de muncă bine plătite și o infrastructură modernă care să le asigure un trai demn.

Atunci când comunitățile locale sunt sprijinite, oamenii nu mai sunt forțați să plece. Familiile pot rămâne unite, copiii nu mai cresc departe de părinți, iar părinții nu mai tânjesc de dorul celor dragi. Această distanță fizică, care adesea rupe legături, este și dușmanul transmiterii tradițiilor și obiceiurilor care ne definesc ca popor.

Este datoria noastră să creăm un cadru în care familiile să rămână unite, iar spiritul comunităților să fie transmis din generație în generație.

Aceste lucruri nu sunt doar obiective politice, ci priorități umane, care țin de respectul față de oamenii pe care îi reprezentăm. Ca senator, acesta este angajamentul meu.

CMF:11240017

Citește mai departe

EVENIMENT

Votul din 1 decembrie este despre continuarea plafonării la energie. Blocarea planurile celor care vor triplarea facturilor (PE)

Publicat

curent

Deciziile politice din următoarea perioadă vor influența direct nivelul de trai al cetățenilor. Fără PSD la guvernare, liberalizarea pieței de energie și eliminarea măsurilor de plafonare ar putea duce la creșteri dramatice de până de trei ori mai mari ale facturilor, punând milioane de români în fața unor cheltuieli insuportabile. 

Lecțiile dureroase ale trecutului 

Experiența din perioada 2020-2021, prin liberalizarea necontrolată a pieței de energie și explozia prețurilor, a demonstrat pericolul unei piețe complet dereglementate. Social-democrații au intervenit ferm pentru a stabiliza situația, introducând măsuri de plafonare și sprijin financiar care au protejat populația și economia.

Prin controlul prețurilor și compensarea facturilor, s-a asigurat stabilitate într-un context internațional volatil, evitând o criză socială și economică de amploare.

PSD, un scut al stabilității economice

Fără PSD la guvernare, românii ar fi expuși din nou riscului facturilor exorbitante, cu de până la trei ori mai mari decât în prezent. Într-un astfel de context, familiile cu venituri medii și mici ar fi cele mai afectate, iar economia națională ar resimți un val de instabilitate, cu efecte în lanț asupra creșterii costurilor pentru producătorilor și a prețurilor serviciilor.

Un Executiv cu PSD ar însemna continuarea reformelor care s-au făcut până acum, în actuala guvernare, pentru a menține o economie stabilă și o viață decentă pentru toți românii.

CMF 11240017

Citește mai departe

EVENIMENT

AUR: Disperarea sistemului! Încă un pas spre DISCREDITAREA proceselor democratice (PE)

Publicat

aur von der Leyen

Rezultatul votului de duminică nu a fost o surpriză pentru cei care au înțeles suferința poporului român. A fost o revoltă a demnității românești împotriva celor care ne-au umilit timp de 35 de ani.

Românii au spus clar: DESTUL! Destul cu minciuna, cu trădarea, cu alianțele făcute în spatele ușilor închise pentru a păstra puterea cu orice preț.

AUR: Disperarea sistemului! Încă un pas spre DISCREDITAREA proceselor democratice (PE)

Contracandidații noștri refuză să accepte însă realitatea. Sunt derutați, lipsiți de idei, dominați pe rețelele sociale, iar în disperarea lor ajungă să depășească anumite linii roșii care nu trebuie încălcate în democrație. Cer închiderea TikTok-ului, platforma unde poporul român și-a făcut vocea auzită, pentru a reduce dreptul la liberă exprimare, președintele Iohannis a convocat CSAT pe tema alegerilor, de parcă votul vostru ar fi un pericol pentru securitatea națională, iar acum CCR-ul condus de PSD-PNL-UDMR a dispus renumărarea voturilor în toate secțiile de votare, deși cei care au contestat au făcut referire doar la un număr limitat de secții.

Dar unde era CSAT când țara noastră era furată sistematic? Unde era când industria ne-a fost distrusă, iar resursele ne-au fost înstrăinate? Timp de 35 de ani, niciun CSAT nu a fost convocat pentru a proteja interesele poporului român, ci doar interesele băieților șmecheri de la butoane care vă îndeamnă acum pe voi să le protejați oligarhia.

CCR în loc să fi constatat abuzurile repetate ale partidelor aflate la putere, PSD și PNL, de-a lungul timpului se transformă într-un pion pe scena politică.

„Se tem de noi, pentru că nu ne pot controla”

Este rușinos și revoltător atacul pe care îl vedem zilele acestea la adresa democrației românești!

De unde toată această disperare a sistemului încât a activat toate mecanismele pentru a înfrânge votul românilor? Din cauză că au venit sondajele și Elena Lasconi, această Kamala de Câmpulung, pierde turul 2 în fața candidatului suveranist, Călin Georgescu. Și atunci, au convocat Curtea Constituțională pentru a încerca să repete alegerile.

Astăzi, cei care se autointitulează „apărători ai democrației” ne contestă votul și ne acuză că nu am votat „cum trebuie”. Au ieșit în stradă să conteste voința poporului, să nege tocmai esența democrației: dreptul suveran al românilor de a-și alege liderii. Se tem de noi, pentru că nu ne pot controla.

Pe 1 și 8 decembrie, să arătăm lumii întregi că românii nu mai pot fi cumpărați, nu mai pot fi manipulați!

CMF: 11240014

Citește mai departe

EVENIMENT

George Simion (AUR): Un nou ÎNCEPUT pentru România! Puterea suveranității (PE)

Publicat

simion

Poporul român și-a spus cuvântul. În acest moment de răscruce, se conturează o nouă direcție pentru țara noastră – una în care suveranitatea, demnitatea și voința cetățenilor devin pilonii fundamentali ai viitorului. Am spus mereu că România merită mai mult decât compromisuri și jocuri politice, iar rezultatele acestor alegeri ne arată că românii sunt pregătiți pentru schimbare.

Poporul român a vorbit și este timpul ca poporul român să fie ascultat. PSD-ul și PNL-ul vor dispărea din configurația viitoare a României.

George Simion (AUR): Un nou ÎNCEPUT pentru România! Puterea suveranității (PE)

Aceasta este o victorie a celor care au crezut că România poate fi o țară cu adevărat suverană, condusă de oameni care pun interesele națiunii mai presus de orice. Este începutul sfârșitului pentru vechile structuri care au ținut România pe loc timp de peste trei decenii.

Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți și să privim cu încredere spre viitor. Este timpul ca să facem ce trebuie, îndemn pe toată lumea să meargă la vot pe 1 și pe 8 decembrie și să lăsăm poporul român să decidă în continuare. Este nevoie de calm și este nevoie să slujim românii.

În ultimii ani, mulți au încercat să discrediteze suveranismul, să ne acuze că am fi parte dintr-un joc al marilor puteri sau că am face compromisuri pentru a ajunge la putere. Dar românii au văzut adevărul. Sunt bucuros că suveranismul a ieșit pe primul loc. Sunt bucuros că acuzațiile acelea, că noi am fi făcut aranjamente cu unii și alții, se dovedesc a fi false.

Acum este momentul să construim România pe care ne-o dorim cu toții. Și, sunt bucuros că după 35 de ani România are o șansă imensă. Hai să nu o irosim!

Această șansă nu este despre mine sau despre AUR. Este despre fiecare român care vrea să rămână în această țară, să își construiască un viitor aici și să fie mândru de identitatea sa. Este despre tinerii care vor să se întoarcă acasă, despre seniorii care merită respect și despre familiile care vor un trai decent.

Să mergem înainte, cu credință și curaj!
România are șansa de a-și regăsi calea, iar împreună o vom transforma într-o țară demnă, suverană și prosperă!

CMF: 11240014

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax