Editorial Opinii
La ora 11, în ziua de 11, în luna a 11-a
Armistițiul care a oprit Marele Război
Omenirea trăiește astăzi sub presiunea pandemiei coronavirusului. Cu sau fără să accepte realitatea sanitară, cu sau fără teama contaminării și a morții, oamenii sunt cuprinși în marele joc mondial al alegerilor americane sau în jocuri mai mici, cum este cel dâmbovițean, al alegerilor parlamentare și în jocul și mai mic al alegerilor din Republica Moldova.
Agenda publică de pretutindeni, inclusiv de la noi, este marcată și de Marele Război pandemic, care se poartă cu preocupări, insistențe și rezultate mai mult sau mai puțin concrete și durabile.
Decomandată se spune, se comunică, se recomandă și se așteaptă vaccinul miraculos, în fapt armistițiul care trebuie să oprească Marele Război mondial pandemic din zilele noastre.
Este mai multă statistică, cu numărul infectaților, internaților, decedaților și al vindecaților. Asistăm neputincioși la această „competiție” și ne organizăm viața, atât cât putem, prin atenție și protecție până la armistițiul pandemic care este tot mai îndepărtat…
Document semnat într-un vagon de tren
Între timp, la evenimentele amintite se mai adaugă atentatele teroriste din Franța și Austria, conflictul din Nagorno-Karabah (amnistiat, se părea, astăzi 11 noiembrie 2020) și tradiționalele instabilități orientale care au ecranat parcă evenimentele și preocupările antipandemice și/sau rememorarea unor momente semnificative din istoria omenirii, cum a fost armistițiul din 11 noiembrie 1918, când au încetat operațiunile militare pe cele mai importante fronturi occidentale din Primul Război Mondial.
În noiembrie 1918, după un război devastator, în care pentru prima dată în istorie popoarele se încleștaseră cu furie și încăpățânare la început, apoi cu deznădejde, deprimare și repulsie, se oprea în Europa vestică. Documentul era semnat la ora 5:00, în data de 11 noiembrie, într-un vagon de tren, în pădurea Compiègne (a intrat în vigoare la ora 11:00).
Principalii semnatari au fost mareșalul Ferdinand Foch, comandantul forțelor Antantei, și Mathias Erzberger, din partea Germaniei. Vagonul cu numărul 2419-D, distrus și reconstruit, este numit și astăzi, de către francezi, Vagonul Armistițiului. Chiar dacă a fost folosit, în același scop, și de către Hitler, după campania fulger împotriva Franței (22 iunie 1940).
Tripticul 11,11,11
Astăzi, vagonul, copia extinsă a celui din 1918, a fost transformat în muzeu și prezintă imagini din Primul Război Mondial, cu accent pe data de 11 noiembrie 1918.
O dată cu semnarea documentului putem vorbi de tripticul 11, 11, 11. Cel puțin teoretic, pentru că operațiunile, militare, distrugerile și tragediile umane nu s-au sfârșit după cum au gândit semnatarii armistițiului.
Istoria a consemnat (atât cât s-a putut) „ultimile” victime din jurul orei 11,00. Știrea că la acea oră încetează luptele se comunicase comandaților și trupelor din vreme.
Nu exista comunicarea rapidă de astăzi, iar unii combatanți nu credeau în veridicitatea informației. Alții, îndeosebi unii comandați, nu doreau încheierea războiului sau rămânerea în gestiunea trupelor a unei cantități importante de armament și munții.
Canonadă isterică și irațională
S-a pornit o canonadă isterică, irațională și nejustificată chiar în noaptea și dimineața zilei de 11 noiembrie 1918. Au murit și au fost răniți oameni, iar fragilitatea situației putea să genereze o reluare absurdă a luptelor. Rațiunea a învins, cel puțin pentru un timp de 21 de ani, când s-a declanșat Al Doilea Război Mondial.
Și totuși, soldatul francez Auguste Trébuchon a murit exact la ora 11, în ziua de 11 noiembrie. Era agent de legătură și era preocupat să-și anunțe camarazii că supa era încă fierbinte și va fi servită după…încetarea focului. În situații asemănătoare s-au aflat și alții, din ambele tabere. Americanul Henry Gunther, cu descendență germană, a fost împușcat cu…60 de scunde înaintea orei armistițiului!!!
Atunci când viața bate… filmul
Începând cu secolul al XIX-lea, economiile principalelor ţări capitaliste (Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, S.U.A., Japonia) au cunoscut, datorită revoluţiei industriale, salturi cantitative şi calitative semnificative.
Industrializarea accentuează dezechilibrele dintre state, împarte omenirea în ţări dominatoare, puternic industrializate, exportatoare de mărfuri şi de capital, şi ţări dominate, furnizoare de materii prime, pieţe de desfacere şi forţă de muncă ieftină.
De aceea, industrializarea e orientată, de cele mai multe ori, spre producţia de armament, iar pacea mondială este ameninţată de numeroase războaie şi conflicte locale (Războiul Crimeii: 1853-1856; războiul franco-italo-austriac: 1859; războiul austro-prusac: 1866; Războiul Civil din S.U.A.: 1861-1865; războiul franco-prusac: 1870-1871; războiul ruso-româno-turc: 1877-1878; războiul ruso-japonez: 1904; războaiele balcanice: 1912-1913) şi războaiele şi răscoalele coloniale.
În lupta pentru dobândirea supremaţiei economice, politice şi militare se formează două tabere sau blocuri militare: Tripla Alianţă sau Puterile Centrale (constituită din Germania, Austro-Ungaria şi, pentru un timp, Italia) şi Tripla Înţelegere sau Antanta (constituită din Marea Britanie, Franţa şi Rusia). Rezultatul acestei politici conflictuale a fost Primul Război Mondial (1914-1918).
Cum a izbucnit războiul?
Războiul a izbucnit în urma atentatului de la Sarajevo (28 iunie 1914), căruia i-a căzut victimă moştenitorul tronului Austro-Ungariei, arhiducele Franz-Ferdinand. Pentru prima dată în istorie, omenirea s-a confruntat cu un război de dimensiuni planetare, care a cuprins în orbita sa, până la sfârşit, 28 de state.
Au fost mobilizaţi, pe parcursul celor 52 de luni, aproximativ 75.000.000 de oameni. Dintre aceştia, peste 10.000.000 au murit, iar 3.000.000 au fost declaraţi dispăruţi. Războiul a făcut în jur de 20.000.000 de răniţi, iar din rândurile civililor au murit peste 13.000.000 de oameni. Au rămas în urma războiului peste 9.000.000 de orfani şi peste 5.000.000 de văduve. Cheltuielile de război s-au ridicat la 331,6 miliarde de dolari, pagubele pricinuite au fost de 36,9 miliarde de dolari, iar datoria statelor beligerante s-a ridicat la 225 de miliarde de dolari.
Oamenii nu au ascultat glasul rațiunii
Deși informațiile sunt incomplete și cu multe semne de întrebare, rămâne imaginea marilor tragedii la care a subscris, mai mult sau mai puțin voit omenirea.
Rămân întrebările la care încă nu s-a răspuns rațional și cuprinzător: cum au putut oamenii să se „înhame” la acest măcel devastator?
Cum au putut oamenii să nu asculte de glasul rațiunii și s-au „îngrămădit” să asculte cântecele ademenitoare de „sirenă” pentru a fi părtași, victime sau spectatori la marea tragedie pusă în/pe scena mondială de către oamenii politici, agenții economici și militarii de atunci.
Poate ar fi bine să reflectăm, și astăzi, la cântecele ademenitoare de „sirenă” care se cântă duios și tentant, uneori agresiv și manipulator, de pe scenele puterii sau opoziției, pentru a ne „încolona” ireconciliabil și irațional în jocurile lor murdare și distructive.
Filmul care bate viața
În toamna anului 1918, era limpede că Puterile Centrale au pierdut războiul. Cu toate eforturile și chiar unele victorii militare, fronturile se destramă, soldații dezertează, iar gripa spaniolă face victime după victime. Bulgaria este prima care părăseşte corabia și cere armistițiu (25/26 septembrie 1918), urmează Turcia (31 octombrie 1918) și Austro-Ungaria (3 noiembrie 1918).
După bătălia de la Vittorio Veneto (24 octombrie 1918), toate diviziile austro-ungare angajate în operațiunile din Italia au dezertat la italieni. În aceste condiții, Germania rămâne singură.
Discuții tensionate între Kaiserul Wilhem al II-lea, pe de-o parte, și liderii militarii Erich Friedrich Wilhelm Ludendorff și Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg, pe de altă parte. Într-o variantă sau alta erau conștienți de necesitatea încetării ostilităților, dar nu știau cum sau nu voiau să-și lege numele de semnarea armistițiului. Orgoliul prusac era încă viu!!!
Pentru a detensiona situația, Kaiserul îl numește cancelar pe prințul Maximilian de Baden (cunoscut ca Max von Badengrav).
Acesta solicită intervenția președintelui american Woodrow Wilson pentru încheirea armistițiului. Wilson rămâne de neclintit în ideea capitulării, iar Ludendorff demisionează. Ușa capitularii, așa cum o formulase și se pronunțase chiar acesta la 29 septembrie, nu mai poate fi închisă!!!
Jocul istoriei
Jocul istoriei merge mai departe, dar cu imprevizibilitățile sale. Max von Badengrav, bolnav de gripă spaniolă, e adevărat într-o formă ușoară, am spune noi astăzi asimptomatică, se tratează cu doză excesivă de somnifere.
Doarme 36 de ore, iar când își revine (3 noiembrie 1918) Austro-Ungaria semnase capitularea, flota germană din Kiel se răscoală, prinții germani și nobilimea germană cere abdicarea Kaiserului, grevele muncitorești și opțiunile sovietice se intensifică.
La 9 noiembrie 1918, Wilhem al II-lea abdică și se refugiază în Olanda. Nu o să știm, poate, niciodată dacă somnul gripal al lui Max von Badengrav a fost adevărat sau cu intenția de-a ieși onorabil din istorie!!!
Puterea este luată de social-democratul Friedrich Ebert, iar drumul spre 11 noiembrie 1918 și întâlnirea de la Compiègne, unde mareșalul francez Ferdinand Foch a dictat termenii armistițiului, este asigurat.
Istoria secolului al XX-lea și-a urmat cursul, cu și fără medicamentele antigripale și somniferele liniștitoare. Uneori, însă, somnul rațiunii a devenit prea somnolent!!!
Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Aplauze la PSD Cluj la exit-poll-urile după închiderea urnelor. Marcel Ciolacu este pe primul loc și intră în turul 2
Exit-poll-urile la închiderea urnelor au adus ropote de aplauze, duminică seara, la sediul PSD Cluj, în condițiile în care candidatul social-democrat Marcel Ciolacu s-a clasat pe primul loc cu 25%.
Social-democrații clujeni s-au adunat, duminică seara, la sediul filialei județene pentru a urmări la ora 21 exit-poll-urilor după închiderea secțiilor de votare.
Cum toate datele caselor de sondare l-au dat pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu, pe primul loc, cu circa 25%, și virtual finalist, membrii social-democrați au început să aplaude bucuroși, comentând și surpriza cauzată de independentul Călin Georgescu, clasat pe locul 3, dar și faptul că Elena Lasconi de la USR s-a clasat pe locul 2.
”Ne așteptam să intrăm în turul 2”
Prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, a declarat că ocuparea de către Marcel Ciolacu a primului loc în exit-poll-uri a fost ceva firesc.
”Am fost convins că românii vor alege calea sigură pentru România, ne așteptam să intrăm în turul 2 și credem că este important că românii au ieșit la vot, fiind un semnal important. Dreptul de a vota este un drept fundamental pe care trebuie să îl exercităm cu toții, fiind o lecție de democrație.
Mă bucur că românii au ieșit în număr atât de mare la vot. Sunt convins că vom face tot ce este posibil să explicăm programul lui Marcel Ciolacu, un program coerent legat de ceea ce înseamnă investiții, sănătate, educație, creșterea veniturilor și a nivelului de trai, față de programele altor candidați, care sunt doar sloganuri de campanie.
Sunt convins că vom reuși în următoarele două săptămâni să convingem mulți dintre votanții altor candidați că programul lui Marcel Ciolacu este cel mai bun și să câștigăm pe 8 decembrie, iar candidatul PSD să devină președintele României”, a spus Lăpușan.
Acesta a precizat că social-democrații nu au emoții pentru turul 2 și că tot ce au de făcut este să explice alegătorilor de ce Marcel Ciolacu este cea mai bună alegere.
Mulțumiri pentru români
Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a mulțumit tuturor românilor, tuturor clujenilor ”care au votat pentru Marcel Ciolacu, care au înțeles că PSD reprezintă garanția stabilității, a dezvoltării și a unei vieți mai bune pentru fiecare cetățean”.
”Rezultatul obținut astăzi este dovada că munca, respectul și seriozitatea sunt apreciate de oamenii care își doresc o Românie unită și prosperă.
Este un angajament ferm din partea noastră, a PSD, să continuăm să punem pe primul loc oameni, să investim în sănătate, educație și infrastructură și să construim o Românie puternică.
Împreună, dăm un nou sens solidarității și echitatii sociale.
Am certitudinea ca pe 8 decembrie vom fi toți împreună, alături de Marcel Ciolacu, pe calea sigură pentru România”, a spus Cordoș.
Elena Lasconi, președinta USR, ar putea intra în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Potrivit exit poll-urilor, Elena Lasconi a fost votată de 18% dintre români și ar putea intra în luptă cu Marcel Ciolacu pentru funcția de președinte. Totuși lupta între Elena Lasconi și independentul Călin Georgescu, care este pe locul trei, este strânsă.Georgescu a fost creditat cu 16% din voturi.
Elena Lasconi, USR: Speranţa este vie în România
“Românii au arătat că nu doresc acest Guvern PSD – PNL. Votul de astăzi este practic o moţiune de cenzură. 75% dintre români au votat altfel, nu cu PSD.
Urmează alegeri parlamentare. Avem nevoie de un Guvern care să reformeze România. Săptămâna viitoare voi vorbi cu toate forţele de dreapta şi toate forţele democratice din această ţară pentru a ne pregăti pentru o majoritate parlamentară”, a declarat Lasconi, la sediul USR, conform Agerpres.
“Nu vreau să mă bucur prematur”
Elena Lasconi a subliniat că nu doreşte să se bucure “prematur” de rezultatele indicate de exit-pollurile la alegerile prezidenţiale şi i-a îndemnat pe delegaţii din secţiile de votare să fie foarte atenţi la procesul de numărare a voturilor. “Scorul după cum vedeţi e foarte strâns. Mare atenţie în toate secţiile de votare, la fiecare buletin de vot”, a spus lidera USR. Lasconi le-a mulţumit tuturor românilor care au ieşit la vot, precum şi tuturor celor care i-au susţinut campania.
Totodată, ea le-a mulţumit lui Ludovic Orban, precum şi Partidului Forţa Dreptei, PMP şi REPER. “Speranţa este vie în România. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care m-au votat şi le transmit că pentru mine fiecare vot e o responsabilitate”, a mai spus Elena Lasconi.
Foto: Facebook
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Preșidenția României a obținut duminică, în primul tur de scrutin, cele mai multe voturi, potrivit exit poll-rilor.
Acesta este creditat cu 25% din voturile exprimate în țară.
Marcel Ciolacu, PSD: Votul românilor a fost unul pentru echilibru şi stabilitate
Votul românilor a fost pentru echilibru şi stabilitate, precum şi pentru lucrurile care contează, a declarat, duminică, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu. “Le mulţumesc tuturor românilor care au ieşit astăzi la vot. A fost un semnal clar că democraţia în România este puternică şi mă bucur că votul s-a desfăşurat fără incidente majore, mai ales că în acest moment sunt şi prim-ministru al României. (…) Votul lor a fost un vot pozitiv pentru echilibru şi stabilitate, pentru lucruri care contează”, a afirmat Ciolacu, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, un lucru este extrem de clar: “în spatele rezultatelor obţinute de fiecare dintre candidaţi sunt românii, indiferent de opţiunea lor politică”.
Foto: Facebook
Votarea s-a încheiat la Cluj-Napoca. La ora 21.00, în jud. Cluj votaseră 57,38% din cetățenii cu drept de vot.
Prezența la urne este puțin mai redusă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 21.oo votaseră 59,20% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj la închiderea secțiilor de votare
În Cluj-Napoca, până la ora 21.00 au votat 66,16% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 21.00 era de 69,01%.
În județul Cluj au votat și 77.890 de persoane pe liste suplimentare.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii au VOTAT. Prezența la urne la finalul zilei
La nivel național, prezența la vot a fost de 52,40%. Numărul celor care au votat până la ora 21.00, inclusiv în diaspora, este de 10.234.415.