ACTUALITATE
La Cluj, vacanța de vară se încheie cu WonderPuck. Festivalul se transmite și online
În ultimul weekend al vacanței mari din 2020, micii spectatori clujeni sunt așteptați, alături de părinți și bunici, la cea de-a patra ediție a Festivalului Stradal WonderPuck. Pe lângă teatru de păpuși și teatru itinerant, statui vivante, teatru pe roti, concerte și proiecții, publicul este așteptat și la expoziții și ateliere online. Cei care nu pot participa la evenimente, pot urmări transmisiuni live din Piața Unirii.
Pentru că numărul de locuri este limitat, iar spectacolele sunt în cea mai mare parte rezervate, în timpul Festivalului WonderPuck 2020 vor avea loc o serie de evenimente și transmisiuni online pentru a rămâne aproape și de cei care nu pot să ajungă la spectacole.
Primul atelier va fi joi, 10 septembrie, constând într-o sesiune online de gătit raw-vegan, cu Domnul Păpădie și Prosop.
În evenimentul de pe pagina https://www.facebook.com/wonderpuckcluj/ se găsește rețeta și ingredientele care trebuie pregătite pentru a crea împreună o rețetă dulce, simplă și sănătoasă. Alte două ateliere online vor promova sportul pentru copii și îi vor învăța cum să confecționeze și să mânuiască păpuși.
O altă noutate constă în faptul că spectacolele și momentele artistice din Piața Unirii se vor transmite în regim de live streaming .
„În Piața Unirii vor fi amplasate câteva expoziții în aer liber”
Cea de-a patra ediție a evenimentului oferă publicului clujean și câteva expoziții. Structura „Tunelul timpului de pe Bulevardul Eroilor găzduiește în aceste zile expoziția de fotografie „Puck 70”, cu imagini din arhiva Teatrului de Păpuși „Puck”. De asemenea, în foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj poate fi vizionată expoziția „În căutarea lui Puck”, realizată în colaborare cu studenții Universității de Arte și Design (UAD) din Cluj-Napoca.
Totodată, pe parcursul celor trei zile de festival, în Piața Unirii vor fi amplasate câteva expoziții în aer liber cum ar fi „Fantasy is born in Transylvania” (Florin Marc), „Rochiile de metal”(Florin Marin), „Eye to eye” (Elena Ilaș) sau Botanical Fantasy (Ștefania Ștefănescu). Aceeași piață va găzdui și expoziția holografică cu fractali „Brâncuși”, realizată de Armand Richelet-Kleinberg și Radu Dinulescu.
Deschiderea oficială a celei de-a patra ediții a Festivalului Stradal WonderPuck va avea loc vineri, 11 septembrie, de la ora 16.30, în Piața Unirii. Programul general al manifestării cuprinde 32 de momente artistice, plus șapte expoziții și cinci ateliere. Cele patru locații ale ediției din acest an sunt Piața Unirii, curtea Muzeului de Artă, curtea Muzeului de Istorie a Transilvaniei și cea a Castelului Bánffy de la Bonțida.
Printre evenimentele speciale ale festivalului din acest an se numără avanpremiera spectacolului „Vasilache și Marioara în jurul lumii”, prezentat de artiștii Teatrului de Păpuși „Puck”, cu scenariul, regia și ilustrația muzicală semnate de Ionuț Constantinescu.
În distribuție: Ramona Atănăsoaie, Ion Iurcu și Robert Trifan. Asistent de regie este Călin Mureșan. Scenografia este semnată de Andra Ștefan.
„Accesul la toate evenimentele WonderPuck 2020 se va face pe baza rezervării de bilete cu valoare zero”
O altă noutate a ediției 2020 a Festivalului WonderPuck va fi proiecția filmului de animație cu păpuși „Hugo și Dragonul”, în regia lui Philippe Baylaucq.
Hugo și Dragonul e o fantezie muzicală despre aventură și explorare, care a aprins imaginația copiilor de pretutindeni. Evenimentul va avea loc duminică, 13 septembrie, de la ora 21, în curtea Muzeului de Artă. Partener al proiectului este Institutul Francez Cluj.
Detalii despre programul festivalului pot fi consultate aici: http://teatrulpuck.ro/4018-2/ .
Accesul la toate evenimentele WonderPuck 2020 se va face pe baza rezervării de bilete cu valoare zero, pe site-ul WonderPuck, accesând următorul link: https://www.wonderpuck.eu/program-wonderpuck/. Numărul maxim de spectatori la un spectacol va fi de 300 în Piața Unirii, 70 în curtea Muzeului de Artă, iar în cea a Muzeului de Istorie, limita este de de 50 de spectatori.
Participarea la evenimentele din cadrul Festivalului stradal WonderPuck 2020 presupune luarea la cunoştinţă şi respectarea legislației în vigoare la data evenimentelor. Detalii despre regulament, aici: https://www.wonderpuck.eu/reguli-si-masuri-de-siguranta/.
Pe toată durata evenimentelor, spectatorii sunt rugați să stea așezați pe scaune. Intrarea și ieșirea se va face prin spații diferite, special amenajate.
Cea de-a patra ediție a Festivalului Stradal WonderPuck este organizată de Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Primăria municipiului Cluj-Napoca, ESUA Asociație Culturală Româno-Germană, Asociația „Prietenii lui Puck”, Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Institutul Francez Cluj și Clubul Lions.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Alexandra împlinește astăzi 18 ani, iar printre cadourile primite s-a aflat și participarea la vot. Pentru prima oară și chiar de ziua ei de naștere, ea a putut vota alături de ceilalți membri ai familiei care erau adulți. S-a interesat în ultima perioadă despre candidați și abia aștepta să intre în cabina de vot.
Ea este încă elevă a Colegiului Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca în clasa a 12-a. A povestit și cu colegii care au devenit majori în acest an, uneori în contradictoriu, despre candidați, despre ce își doresc de la viitorul președinte al României.
A votat de ziua ei
Deși încă nu are card de identitate de persoană majoră, ea a reușit să voteze cu buletinul pe care și l-a făcut la vârsta de 14 ani. A mers la cabine împreună cu părinții, a discutat cu ei, dar a votat cu cine a crezut că iubește cel mai mult țara.
Cristina Șendrea
EVENIMENT
Atenționare de VÂNT puternic în zona de munte a județului Cluj. Vizibilitate redusă la sub 100 de metri
Administrația Națională de Metrorologie a emis o nouă avertizare de vreme rea pentru zona de munte a județului Cluj.
Vântul puternic va viscoli zăpada deja depusă, iar vizibilitatea va fi redusă.
Atenționare de VÂNT puternic în zona de munte a județului Cluj. Vizibilitate redusă
Avertizarea este valabilă duminică, 24 noiembrie, pțnă la ora 18.00 și vizează zona de munte, la peste 1.800 de metri altitudine.
Vântul va avea o viteză la rafală de 70-90 de kilometri pe oră, care va viscoli și troieni zăpada deja depusă și care va determina o vizibilitate de sub 100 de metri, atrag atenția meteorologii.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00. E sub cea de acum 4 ani
Prezența la vot în județul Cluj, la primul tur al alegerilor pentru președintele României, a ajuns la 26%.
În continuare, prezența la urne este mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 14.oo votaseră 29,39% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00
În Cluj-Napoca, până la ora 14 au votat aproape 30% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 14.00 era de 34,68%.
În județul Cluj au votat duminică, 24 noiemebrie, și aproape 31.000 de persoane pe liste suplimentare.
La nivel național, prezența la vot este de 27%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diapora, se apropie de 5 milioane.
EVENIMENT
FOTO. Mircea Abrudean a votat pentru responsabilitate și siguranță, cu un candidat care și-a făcut slujba în interesul țării
Secretarul general al Guvernului, liberalul Mircea Abrudean, a votat, duminică, la secția de votare nr. 231 de la Liceul Teoretic ”Petru Maior” din Gherla, pe care l-a absolvit.
”Am votat pentru responsabilitate, pentru siguranță, pentru o Românie sigură și prosperă, pentru echilibru, pace și pentru ca țara să fie condusă de un om care are toate calitățile necesare pentru a fi președintele României.
A demonstrat, de-a lungul carierei, că patriotismul nu se afișează doar pe panourile electorale și că și-a făcut slujba în interesul României. Sunt convins că asta va face în continuare. Am votat pentru băiatul meu care are 5 ani și să poată trăi în siguranță în țara aceasta și să-și găsească un viitor aici.
România are toate șansele să continue să se dezvolte pe parcursul euro-atlantic, cu ajutorul banilor europeni, cu ajutorul unui Guvern de dreapta și cu un președinte care are toate calitățile necesare: competență, patriotism, curaj, responsabilitate, integritate și omenie, nu în ultimul rând”, a spus Abrudean.