EVENIMENT
Kelemen Hunor: Trebuie modificată legea care reglementează retrocedarea proprietăţilor bisericeşti naţionalizate

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, crede că, după aderarea României la NATO şi la UE, procesul de retrocedare a proprietăţilor naţionalizate în timpul dictaturii comuniste s-a oprit, prin urmare trebuie modificată legea restituirii proprietăţilor.
Vicepremierul României a abordat acest subiect cu ocazia unei intervenţii online la lansarea, la Cluj-Napoca, a unei cărţi despre procesul de retrocedare a proprietăţilor bisericeşti.
Autorul cărţii, Attila Markó, a fost membru al comisiilor de retrocedare din România timp de aproape două decenii, până când a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un proces împotriva lui şi colaboratorilor săi din cauza retrocedării clădirii Colegiului Naţional “Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe.
Avocatul şi fost politician al UDMR s-a refugiat în Ungaria după ce Parchetul l-a pus sub acuzare în mai multe cazuri de restituire sau de despăgubire.
Kelemen a reamintit că, în anii 1990, România a decis din proprie iniţiativă să restituie în natură proprietăţile naţionalizate. Mai multe state foste socialiste au optat pentru despăgubire.
El a evocat de asemenea că procesul de restituire a funcţionat atâta timp cât România a încercat să îndeplinească condiţiile aderării la NATO şi la UE.
În anii care au urmat aderării la organizaţiile internaţionale, retrocedările au fost oprite. În ceea ce priveşte sentinţa în “cazul Mikó” a stârnit teamă în rândul funcţionarilor, care nu mai îndrăznesc să ia decizii de restituire, riscând să ajungă pe urmă în închisoare.
Liderul UDMR a indicat ca o posibilă soluţie ca bisericile să ajungă la o înţelegere cu statul în anumite cazuri, aşa cum Biserica Evanghelică săsească a ajuns la o înţelegere în privinţa Muzeului Brukenthal de la Sibiu.
Attila Markó, care a participat la lansarea de carte tot prin internet, a propus ca legea să fie modificată în aşa fel încât statul să restituie imobilele bisericilor de la care au fost luate, deoarece în urma hotărârii din 2014 care a anulat retrocedarea Colegiului “Székely Mikó” şi i-a condamnat pe cei care au dispus acest lucru, instanţele române au respins în repetate rânduri cererile de restituire ale bisericilor, pe motiv că cel care reclamă proprietatea nu este identic cu proprietarul indicat în vechea carte funciară.
Markó a explicat această aparentă contradicţie prin faptul că, după uzanţa timpurie a înregistrării în cartea funciară, la unele clădiri bisericeşti au fost trecuţi proprietari precum “casa parohială” sau “şcoala”. El a subliniat însă că actele de naţionalizare precizează deja biserica de care a aparţinut imobilul.
La întrebarea unui jurnalist, Attila Markó a precizat: după sentinţa în “cazul Mikó” i-au fost intentate şase procese penale, în patru dintre acestea a fost deja achitat definitiv, alte două fiind în recurs la ÎCCJ.
Béla Kató, episcopul reformat al Ardealului – actualmente urmărit penal pentru revendicarea clădirilor Colegiului Wesselényi din Zalău – a declarat:
”Clădirile recuperate de bisericile maghiare din Transilvania nu sunt utilizate în scopuri bisericeşti, ele fiind puse în serviciul comunităţii, iar proprietarii lor au dovedit că sunt buni gospodari ai acestor immobile”.
Episcopul a calificat regretabil faptul că în România de azi asumarea unei funcţii publice reprezintă un risc. El a adăugat că Attila Markó şi-a făcut treaba în mod cinstit în funcţia în care a fost delegat de către comunitate, nu a fost nici măcar suspectat că s-ar fi folosit de această funcţie pentru a profita, cu toate acestea el a fost condamnat de instanţă.
Episcopul consideră că, în pofida riscurilor, eforturile şi procesele trebuie să continue pentru recuperarea patrimoniului naţionalizat.
În opinia lui Emőd Veress, profesor de drept la Universitatea Sapientia, cartea lui Attila Markó are o semnificaţie istorică. Ea documentează evoluţia politicii statului privind retrocedarea: după ce în România s-a creat un mediu legal favorabil restituirilor şi retrocedările au început, această politică s-a schimbat fără vreo modificare a cadrului legislativ.
Emőd Veress a fost de părere că România încearcă să menţină în proprietatea statului patrimoniul bisericesc naţionalizat în timpul dictaturii comuniste, în ciuda legilor referitoare la restituire, aflate în vigoare.
Kelemen a declarat la întrebarea agenţiei ungare de presă MTI că bisericile istorice maghiare din Transilvania au revendicat 2559 de imobile naţionalizate, statul însă nu a restituit decât 29,03% din clădiri.
În plus, în 6,15% din aceste cazuri au fost adoptate hotărâri de retrocedare parţială, pentru 5,97% au fost acordate despăgubiri, iar 20,94% din solicitări au fost respinse. 21,49% din cereri nu au fost analizate deloc.
Sursa: MTI
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
Maria Metz, CEO NTT DATA Romania, la Osaka World Expo 2025: „România poate fi un lider regional de avangardă cu tehnologia IOWN”

CEO-ul NTT DATA Romania, Maria Metz, singurul manager din Europa Centrală și de Est prezent pe scena Summit-ului Global Women in Tech, organizat în cadrul prestigiosului Osaka World Expo 2025, a declarat că România poate fi un lider regional veritabil prin adoptarea unei tehnologii de avangardă în comunicații, care poate dezvolta viteze de până la 100 de ori mai mari față de orice altă soluție prezentă acum pe piață, totul cu un consum de peste 125 de ori mai mic de energie.
„Mesajul meu la Osaka rămâne este unul puternic optimist pentru România, pentru că țara noastră a fost întotdeauna un teren fertil pentru idei și tehnologii de avangardă. Sunt foarte mândră pentru că am avut ocazia să le povestesc delegaților de rang înalt din peste 90 de state cum România a crescut de la zero una dintre cele mai puternice infrastructuri de comunicații și tehnologie din lume”, a explicat Maria Metz, CEO NTT DATA Romania, in urma intervenției în cadrul Summit-ului Global Women in Tech.
„Tehnologia IOWN dezvoltată de NTT are potențialul de a schimba lumea”
„România are un potențial demonstrat în adoptarea avangardistă a tehnologiilor noi și acum sunt sigură că ne putem poziționa din nou în primele rânduri ale noii revoluții tehnologice. În perfectă consonanță cu dezvoltarea AI-ului și a calculatoarelor cuantice, tehnologia IOWN dezvoltată de NTT are potențialul de a schimba lumea”, a continuat Maria Metz.
IOWN este prescurtarea de la Innovative Optical and Wireless Network, o tehnologie patentată de NTT, care va revoluționa comunicațiile la nivel global, departe de limitările actuale. Latența este redusă în raport de 1/200, ceea ce permite interacțiuni în timp real cu aplicabilități în telemedicină, transport autonom sau realitate augmentată. Mai mult decât atât, viteza datelor va crește de 125 de ori față de tehnologiile actuale, totul cu un consum de energie mai eficient, de 100 de ori mai redus decât cel actual.
„O oportunitate reală de a pune România pe harta parteneriatelor strategice din Asia-Pacific”
Avantajele IOWN pentru umanitate au fost explorate în panelul organizat în cadrul Summit-ului Global Women in Tech, atât de către Maria Metz, CEO NTT DATA Romania, care a vorbit despre potențialul României de a se înscrie în avangarda tehnologică, cât și de către restul participanților la dezbatere.
La aproape o lună de la prezența Mariei Metz pe una din scenele Osaka Expo, pe 26 iunie, România va marca evenimentul său de maximă vizibilitate la aceasta expoziție mondială – Forumul Economic Multisectorial la care vor fi prezente peste 80 de companii din țară, reprezentanți relevanți ai comunității de afaceri japoneze precum și înalți oficiali ai celor două state. În cadrul forumului vor avea loc prezentări de țară și de proiecte investiționale cu potențial ridicat din România, precum și sesiuni B2B dedicate participanților.
„World Expo 2025 Osaka reprezintă o oportunitate reală de a pune România pe harta parteneriatelor strategice din Asia-Pacific. Prin tehnologie și inovație, dar și prin conexiunile pe care le construim zi de zi, prin business-ul pe care-l derulăm, NTT DATA Romania joacă deja un rol în apropierea dintre România și Japonia. La NTT DATA Romania, credem în colaborări pe termen lung și în potențialul pe care îl putem activa împreună, mai ales în domenii cheie, unde tehnologia face diferența, iar tehnologia IOWN are potențialul enorm de a genera schimbare și investiții la un nivel fără precedent”, a subliniat Maria Metz în contextul Osaka World Expo 2025.
Compania NTT, pavilion la Osaka World Expo 2025
În cadrul Osaka World Expo 2025, compania NTT a amenajat un pavilion pe cel mai mare sit disponibil pentru o companie privată, (3.5000 mp) cu tema centrală „PARALLEL TRAVEL”. Expoziția este organizată pe trei zone, „Prologue – The Evolution of Communication and the Gap Yet to Be Bridged”, „Main Experience – The Rhythm of Connection Beyond Distance” și „Epilogue – The Possibility of a New „We”. Vizitatorii vor avea acces la tehnologia IOWN care însoțește întreaga experiență.
Click pentru mai multe detalii despre:
Despre NTT DATA România
NTT DATA România, parte din NTT DATA Group este lider în transformare digitală și inovație. Furnizăm soluții și servicii de ultimă generație care cresc eficiența, sustenabilitatea și profitabilitatea clienților noștri. Portofoliul nostru include o gamă variată de servicii IT, de la securitate cibernetică, consultanță și dezvoltare de sisteme, până la soluții de outsourcing și cloud, adaptate pentru a satisface nevoile dinamice ale industriilor diverse.
La nivel de grup, NTT DATA dezvoltă venituri de peste 30 de miliarde de dolari. Servim 75% din Fortune Global 100 și ne angajăm să ajutăm clienții să inoveze, să optimizeze și să se transforme pentru a avea succes pe termen lung. Investim anual peste 3,6 miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare pentru a sprijini organizațiile și societatea să avanseze cu încredere și sustenabilitate în era digitală.
Ca Angajator Global de Top, avem experți diversificați în peste 50 de țări și un ecosistem robust de parteneri, incluzând atât companii consacrate, cât și start-up-uri.
EVENIMENT
VIDEO FOTO Fântâna dorințelor, cea mai nouă atracție turistică a comunei Sâncraiu. Turiștii aruncă monede ca în Fontana di Trevi

Comuna clujeană Sâncraiu are un nou punct de atracție pentru turiști, și anume o fântână a dorințelor amplasată în fața Centrului Cultural, unde aceștia aruncă monede la fel ca în Fontana din Trevi din Roma.
”Avem o investiție nouă în comună, de 4 milioane de euro, realizată prin CNI, și anume un Centru Cultural, care cuprinde mai multe săli de conferințe, spectacole și o bibliotecă, inclusiv una de fitness și forță.
În fața Centrului am amplasat și o fântână arteziană care este și iluminată cu leduri colorate.
Este o nouă atracție turistică în Sâncraiu, o fântână a dorințelor, unde turiștii aruncă monede ca în alte fântâni celebre din lume”, a declarat primarul Poka Andras.
Acesta a precizat că noul Centru Cultural, care are o arhitectură specifică Ținutului Călatei, ar putea fi inaugurat în următoarele luni.
Sâncraiu a obținut în urmă cu 2 ani titlul de localitate de interes pentru turismul local, dar și cel de Sat European de Tineret în anul 2025.
La sfârșitul lunii iulie, în comună va fi organizat un summit pentru tineret, la care sunt așteptați peste 300 de invitați.
ECONOMIE
Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): Industria asigurărilor poate fi un MODEL de urmat în adoptarea principiilor ESG

De la tribuna Parlamentului României, deputatul de Cluj Remus Lăpușan a atras atenția asupra faptului că legislativul trebuie să susțină includerea principiilor ESG în modelul de business al companiilor de asigurări, prin politici publice adecvate.
Încorporarea ESG (environment, social, governance) în practicile companiilor încurajează actorii economici să anticipeze impactul deciziilor de business asupra mediului, societății și a guvernanței. Este o dovadă de interes pentru sustenabilitate, prin care firmele își creează imaginea unui partener responsabil.
Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): Industria asigurărilor poate fi un MODEL de urmat în adoptarea principiilor ESG
˝La nivelul întregii Uniuni Europene, încă din 2023, corporațiile au deja obligația de a raporta impactul activității lor asupra mediului, societății și a guvernanței. Trebuie să ne asigurăm, ca factori de decizie politică, de faptul că principiile ESG se transpun în practică uzuală a companiilor, dincolo de raportări statistice. Pentru asta, trebuie să gândim un set de politici publice prin care să impulsionăm companiile să facă acest lucru. Și pentru că domeniul asigurărilor îmi este foarte bine cunoscut prin prisma activității mele profesionale anterioare, am propus astăzi în Parlament câteva măsuri concrete pe care le-am putea adopta în această direcție˝, a declarat deputatul Remus Lăpușan.
În timpul alocuțiunii sale, deputatul a făcut referire la următoarele propuneri:
– încurajarea investițiilor în produse de asigurare sustenabile, dedicate tranziției spre energia verde, clădirilor eficiente energetic sau agriculturii reziliente la schimbările climatice;
– stimulente fiscale și parteneriate de tip public-privat pentru companiile care integrează activ ESG în modelul lor de business;
– susținerea companiilor de asigurări să contribuie activ la dezvoltarea comunităților din care fac parte prin educație financiară, prin sprijin pentru persoanele vulnerabile și prin acțiuni în domeniul sănătății și siguranței publice.
„Industria asigurărilor poate fi un model de urmat în această direcție”
De asemenea, deputatul a punctat necesitatea integrării inteligenței artificiale în anticiparea riscurilor ESG, în reducerea costurilor și creșterea eficienței, inclusiv în găsirea unor soluții inovatoare pentru reducerea amprentei de carbon.
˝Este momentul ca România să nu mai fie doar un receptor pasiv al schimbărilor globale, ci un actor implicat în conturarea unei industrii a asigurărilor moderne, etice și orientate spre viitor. Avem expertiza, avem cadrul european, iar voința politică trebuie să vină în sprijinul acestui demers. Numai printr-o abordare coordonată între stat, mediul privat și societatea civilă putem integra real ESG în toate componentele economiei, iar industria asigurărilor poate fi un model de urmat în această direcție,” a mai susținut deputatul Remus Lăpușan.
CULTURA
Jazz in the Park Festival 2025: activități care dau RITM experienței din Parcul Etnografic clujean

Jazz in the Park – a daytime festival, vine și în acest an cu o serie amplă de activități menite să completeze atmosfera relaxată creată de muzica jazz, în decorul natural și autentic al Parcului Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Ediția din 2025 aduce mai mult decât muzică live: o experiență completă, construită în jurul ideii de explorare, întâlnire și bucurie autentică. Vizitatorii vor descoperi zone tematice, ateliere, degustări și spații de reconectare, toate atent gândite pentru a se integra firesc în peisajul festivalului și pentru a oferi alternative și pauze inspirate între concerte.
„Programul zilnic al festivalului începe vineri, 6 iunie, de la ora 14:00, iar sâmbătă și duminică, în 7 și 8 iunie, porțile se deschid începând cu ora 12:00. Pentru a încuraja sosirea devreme și o zi petrecută pe îndelete în festival, primii 100 de participanți care intră zilnic în festival vor fi întâmpinați cu un pahar de bun venit la intrare.
Recomandări de activități conexe:
● Lecții de muzică by BRD – Participanții pot învăța să cânte la tobe, pian sau chitară, alături de profesori specializați.
● People’s Aftermovie by BRD – O parte din aftermovie-ul oficial va include imagini filmate de participanți, oferind o perspectivă autentică asupra festivalului.
● Curtea de vinuri Purcari – Degustări zilnice de vinuri, acompaniate de platouri selectate și atmosferă relaxată.
● Jam Sessions – Scena de jam sessions revine, oferind spațiu pentru improvizații în fiecare seară de festival.
Jazz in the Park Festival 2025: activități care dau RITM experienței din Parcul Etnografic clujean
● Italian Experience by Birra Moretti – O zonă dedicată gastronomiei italiene și socializării.
● Întâlniri pe prispă by TSV Line by PM Tehnic – Discuții pe teme de interes susținute de invitați cu experiență.
● Balon cu aer cald by PPC – O ocazie unică de a admira festivalul, dar și Parcul Etnografic și împrejurimile, de sus.
● Târgul de viniluri by Pepsi – O selecție de viniluri și casete curatoriate, disponibile în foișor.
● Târgul Creatorilor IARMAROC by 8×8 – Produse artizanale, ateliere de creație și obiecte realizate manual.
● Ateliere de gin by Malfy – Workshop-uri despre prepararea și mixologia ginului.
● Atelier de pălincă cu Ilie Galben – Demonstrații de distilare și degustări de pălincă, acompaniate de produse tradiționale.
● Ateliere de cafea by Olivo Coffee Culture – Instruire privind prepararea cafelei de specialitate.
● Music Gallery Area – O zonă expozițională inspirată din proiectul Music Gallery, dedicată istoriei muzicale.
● Listening Room by Acoustic Density – Un spațiu acustic special amenajat pentru audiție de înaltă calitate.
● Livada cu ceai by Demmers Tea House – Ceaiuri internaționale servite într-un colț umbrit, dedicat relaxării.
● Zona de wellbeing – Activități pentru echilibrul mental și fizic, precum yoga sau meditație.
● Zona de jocuri by DIGI – Jocuri recreative: ping-pong, fussball, Jenga, darts magnetic.
● Curtea dedicată copiilor by Kiddo Care – O zonă prietenoasă pentru copii, cu activități, jocuri și ateliere, supravegheată de personal calificat.
Lineup-ul ediției 2025 aduce nume importante din jazzul internațional
Cea de-a 13-a ediție Jazz in the Park va avea loc în perioada 6–8 iunie 2025, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Festivalul reunește artiști din întreaga lume, iar pe afișul din acest an se regăsesc nume mari precum: Ibrahim Maalouf, Kokoroko, Biréli Lagrène, Nneka, Omar Sosa (într-un concert special cu JazzyBIT și DJ K-Lu), Delvon Lamarr Organ Trio, Sandra Sangiao, Jacob Karlzon Trio, Jazz Family Trio ”ShekBand” și David Luca Quartet.
Abonamente și bilete de o zi – disponibile
Abonamentele pentru Jazz in the Park 2025 sunt disponibile la 499 lei, iar cei care doresc să participe doar o zi, pot achiziționa un bilet la prețul de 249 de lei, pe platforma oficială: bilete.jazzinthepark.ro. De asemenea, sunt disponibile pachete pentru două zile (1+2, 2+3, 1+3). În perioada festivalului (6–8 iunie), prețul unui bilet de o zi va fi de 269 lei, însă participanții care ajung în festival înainte de ora 15:00 vor beneficia de un tarif redus, de 249 lei. Copiii cu vârsta de până la 12 ani, au intrare gratuită, însoțiți de un adult plătitor de bilet sau abonament”, au transmis organizatorii.