ACTUALITATE
Jurnalul lui Tavi (9)/ „Trândăvia le este fatală celor mediocri”
„Fa-ti cruce de trei ori pe zi si zi Doamne ajuta cand treci pragul, ca pleci ori ca vii; fiindca lumea-i facuta din intamplari, si fiecare intamplare inseamna noroc sau nenoroc, si nimenea nu stie daca ceasul in care ai pornit la drum e bun sau rau si daca va duce la bun sfarsit ce si-a pus in gand” – zice Slavici cand incepe „Padureanca”.
Mai exista pe atunci, o farama de bun simt, care te indemna sa nu crezi ca poti sa „rezolvi” toate problemele care iti ies in cale; cand pleci la un drum, izbanda e indoielnica; fraza aceasta, in echilibrul ei ideatic pare sa fie o atentionare pentru cei care nu se incapataneaza sa se creada „buricul pamantului”. Ma dezgusta involutia dlui Orban, care, dupa ultimele „miscari”, pare sa-si fi pierdut uzul ratiunii, pare muscat iremediabil de otrava puterii. „Cand Dumnezeu vrea sa te piarda, mai intai iti ia mintile”- zice o vorba veche romaneasca, vorba care pare a fi devenit realitate in cazul domniei sale… Mi-l amintesc de pe vremea cand nu era un liberal important, cand figurile marcante ale liberalismului „original” autohton aratau altfel si erau de alta factura. Parea „un baiat bun” si atat; semana (ca si acum), cu orice om de conditie mediocra de pe strada. Si daca a ajuns la un moment dat ministru al transporturilor, asta nu cred ca se datoreaza vreunei calitati pregnante, care sa fi facut din el un „om politic”. E un fel de disperare care i se citeste acum pe fata si in „limbajul trupului”.
Acum cateva zile l-am vazut filmat in asteptarea inceperii unei conferinte de presa, cum isi scutura, timp de cateva zeci de secunde, matreata de pe haina costumului: metodic, umerii, pieptii, manecile. Mai lipsea sa se aplece si sa-si fluture mana prin par… Cred, din ce in ce mai fundamentat ca mintea dlui Orban s-a defectat. Pare sa nu-i pese ca nu exista inca un plan pentru Romania, ca nici un ajutor pentru nici o categorie sociala de romani afectati de pandemie nu functioneaza si, tocmai de aceea, agentiile de rating ne-au impins, doar pe noi, Romania, singura tara europeana, de doua ori, una dupa alta, spre categoria „junk”. Rares Bogdan pare din ce in ce mai distantat de manevrele disperate ale premierului, mai ales ca s-a pozitionat ferm impotriva „manevrei” rusinoase prin care guvernul s-a pretat in a exporta „sclavi” romani in Germania. Subiectul devine din ce in ce mai sensibil si presa germana dezvaluie in fiecare zi felul mizerabil in care sunt tratati bietii romani… E un moment bun ca PNL sa scoata din titulatura particula „National” si cred ca asemeni lui Rares sunt suficienti membri ai partidului care nu vor sa fie partasi la nemerniciile unui premier delabrat de mirajul puterii. Aud acum ca vrea sa amane alegerile, doar pentru a-si procura mai mult timp in pozitia de premier… In orice caz, dupa mizeria trimiterii de sclavi – cetateni ai propriului popor, Germaniei, scandal care a explodat chiar si in presa germana, si faptul ca aceasta sclavie se continua in cadouri umane si pentru Austria, Marea Britanie, sinistra batjocura la adresa cetateanul roman, dl Orban nu mai poate fi presedintele partidului Liberal, nici premier. Este o rusine pentru partid si pentru orice roman.
In mare secret, șeful Cancelariei premierului, lanseaza proiectul „cumpararea presei in vederea alegerilor”. O mizerie mai mare nu a existat niciodata in Romania de dupa 89′. Numai Brandusa Armanca a dezvaluit in presa punerea la cale a acestei tranzactii puturoase. Iar un site (singurul!), a denuntat perversitatea acestei actiuni si a pus degetul pe rana: „Noi nu am participat la negocieri pentru că nu suntem de acord, din punct de vedere moral și etic, cu distribuirea directă de bani către presă, cu atât mai puțin în an dublu electoral. Desigur că înțelegem perfect dificultățile, mai ales în cazul presei locale, lovită extrem de dur în această perioadă. O posibilă soluție ar fi facilitățile fiscale la plata contribuțiilor și impozitelor, dar nu banii dați direct de guvern”, au raspuns cei de la G4 media. De fapt, situatia la zi o prezinta Petrisor Peiu, intr-un text publicat si disparut (!!!), scos „intamplator, din greseala (!!!) de pe site-ul unde publica de obicei. Ce ti-e si cu greselile astea… Includ un citat relevant din acest text „disparut” mai jos, ca nu cumva sa se piarda definitiv:
„De câteva zile, mi-e frică să mai deschid televizorul. Mi-e frică, de fapt, de imbecila expresie „să repornim economia”. Și îmi este atât de frică pentru că această expresie, în sine, concentrează întreaga știință (profund românească) a ascunderii mizeriei sub covor.(…) Iată faptele: aproape un sfert din angajații din țară au intrat în șomaj (tehnic sau real), prețul țițeiului a ajuns sub costul de extracție din România, în condițiile în care cinci din primele 10 companii din țară sunt din această industrie, 100 de miliarde de lei s-au evaporat din cele 1500 de miliarde de lei cât reprezenta cifra de afaceri globală a firmelor din țară (6% adică și suntem încă departe de reînceperea activităților), peste 70% din comerțul exterior al nostru se datorează Uniunii Europene (Germania, Italia și Franța având mai mult de jumătate din această pondere) și acolo se așteaptă căderi ale PIB de peste 5-6%.
Și iată cum le citește lumea normală la cap: FMI previzionează pentru România o cădere de peste 5% anul acesta, analiștii băncilor locale se duc cu aceste prognoze până la – 7%, Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) crede că economia românească se va contracta cu 8,9% , agenția de rating Fitch anunță că vom avea o scădere a economiei de 5,9% și un deficit de finanțat de 8%, ceva mai mic decât cel anunțat de FMI (aproape 9%).
Vi se pare o perspectivă sumbră, îngrijorătoare? Oare n-ar trebui să facem ceva? Nu, nu, nu, ne liniștește Guvernul. Nu mai credeți în cifre, spune Florin Cîțu. Nu vom avea o contracție prea mare, maxim 1,9% din PIB și ne vom reveni imediat. Imediat ce ieșim din case….
Operațiunea „Totul pentru voturi, totul pentru alegeri” funcționează din plin. Guvernul nu va recunoaște niciodată realitatea economiei până la alegeri. Guvernul vrea să-și protejeze nepoții și amantele care formează aristocrația bugetară, guvernul vrea să plătească în continuare pensiile speciale, guvernul vrea să mărească pensiile cu 40% la 1 septembrie, guvernul vrea să-și prea-fericească baronii locali cu PNDL, guvernul vrea, de fapt, un singur lucru: să câștige alegerile!
De altfel, mă lasă perplex preocupările guvernamentale de căpătuire ale unor prinți ai bugetului. Bunăoară, ce credeți că a mai legiferat guvernul sub imperiul crizei? Nici mai mult, nici mai puțin decât prelungirea mandatelor președintelui Consiului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, al doilea cel mai longeviv feudal bugetar al țării: ocupă același scaun încă din 2005, de 15 ani. Cred că i-au făcut un tron după dimensiunea trupului său prețios…Și cam cum credeți că întâmpină măreața sărbătoare de 1 mai harnicul guvern: se străduiește să-i aprobe cererea de intrare în partid unuia dintre eternii și fascinanții baroni ai gazelor, nimeni altul decât directorul Romgaz, Adrian Volintiru.”
—————–
Imi spune Mirel Curea, prietenul meu ca fac rau ca „stric” calitatea jurnalului cu inserturi politice. Asa e. O fac cu greu, dar jurnalul e, totusi, o marturie si cred ca am datoria sa spun tot si sa ma refer la tot ce traiesc in zilele astea. Mai ales ca, in fapt, suntem, cu totii, tot mai instrainati de propriul nostru interior, devenim niste masini de evocat si formulat, asa cum spunea Peter Handke, unul din marii scriitori germani pe care mi l-a relevat Mircea Ivanescu, care il iubea profund. Scrisese si el jurnal, pe care l-a intitulat „Wunschloses Ungluck” – expresie care, uzual in limba germana inseamna „fericire perfecta”, adica atunci cand nu-ti mai doresti nimic, insa sensul pe care il da Handke este sensul acela de nefericire totala, cand scarbit, nu ai ce sa-ti mai doresti.
Am ajuns, chiar asa, niste biete obiecte plictisite, o retea de suflete apropiate, marginale. Nu vreau sa dau nume, sa nu supar pe cineva, insa eu pe ale mele, le stiu: sunt putinii mei prieteni cu care vorbesc si cu care impartasim aceeasi greata. Iar greata asta nu are nimic cu melancolia sau inadaptarea la realitate, asa cum simteau romanticii. Nu e nici „spleen”-ul si nici „angoasa”, care a facut moda incepand cu Sartre. E, mai degraba, un semn distinctiv care sa ne apropie, sa ne faca sa ne descoperim unii pe altii, cei de „teapa” noastra intr-un prezent tulbure. „Ce degout de la vie que j avais ressenti des mon enfance revenait avec un force nouvelle. Bientot mon coeur ne fournit plus d aliment a ma pansee et je ne m apercevait de mon existence que par un profond sentiment d ennui.” (Journal d outre temps).
Dar noi nu semanam deloc cu Chateaubriand. La noi nu e „ennui”, nici plictis. E de a dreptul scarba, necaz, suparare de a asista neputinciosi la tranzactionarea destinelor noastre de catre politicieni submediocri. Am mai intalnit aceasta scarba la Gerard Depardieu. In iarna, am avut minunata ocazie sa stau un timp in preajma acestui mare actor si om de cultura. In interviul pe care mi l-a dat am fost impresionat de curgerea mai cu seama culturala si politica a dialogului. Istorie, politica, istoria comparata a ideilor, totul se derula in convorbirea noastra cu un firesc incredibil; te patrundea cu privirea de o vioiciune tinereasca, si gesturi mici, tradand o oarecare emotie condescendenta facea ca acest om masiv sa transmita o caldura si o bunatate sufleteasca aproape materializata; mai tarziu, in fata paharelor cu vin, nici o schimbare: acelasi bon viveur, deschis, iubitor de oameni, transmitea tuturor o stare de bine, dar si un anume regret, o anume amaraciune in raport cu ce traim cu totii in ziua de azi. O evidenta nemultumire si tristete; aceea de a fi martorul traitor a caderii, a imponderabilitatii in care ne miscam cu totii, spasmodic, fara putinta de a ne mai agata, nici de principii universale, nici de evita caderea in gol.
Profesorul Puscas, fostul negociator al intrarii Romaniei in U.E. îmi trimite un articol despre vremea „gripei spaniole” si un anume gen de comportamente ale unor conationali si politicieni romani de atunci. „Chiar în lunile în care a fost pregătirea evenimentului de la 1 decembrie 1918 și după aceea “gripa spaniolă” se manifesta agresiv și în Transilvania. Dar ea nu a temperat sau oprit efortul românilor în constituirea și activitatea consiliilor și gărzilor naționale, alegerea delegaților pentru Adunarea Națională de la Alba Iulia și chiar participarea la acel moment de decizie istorică. Spre exemplu, un soldat bistrițean proaspăt sosit de pe front, deși cu certificat medical atestând că suferea de “gripă spaniolă”, a străbătut zeci de localități ale județului pentru a îndemna și sprijini consiliile locale în munca de păstrare a ordinii publice și alegerea reprezentanților pentru adunarea de la Alba Iulia. Unul din frații fruntașului ardelean Victor Deleu s-a ascuns de jandarmii maghiari într-un sat din Sălaj. Și acolo a lovit aceeași “gripă spaniolă”, iar familia Deleu a făcut apel la prezența medicului Iuliu Hațieganu pentru a trata mai mulți cetățeni ai respectivei localități.
Chiar dacă nu au fost complet refăcuți, aceștia s-au înscris tot în activitatea de pregătire a realizării idealului Marii Uniri. Și am lăsat mai la urmă pe unul din cei mai respectați lideri ai Partidului Național Român, venerabilul Gheorghe Pop de Băsești. Acesta era bolnav în locuința lui din Sălaj, dar a refuzat să asculte sfatul medicului și a decis să meargă la Alba Iulia, argumentând că nu putea să nu fie prezent la împlinirea unui ideal pe care l-a slujit decenii la rând. La Alba Iulia, Gheorghe Pop de Băsești a fost desemnat președinte al Adunării Naționale, a prezidat evenimentul din 1 decembrie 1918, precum și începerea activității Marelui Sfat Național (2 dec.). A decedat la scurtă vreme după îndeplinirea idealului său și al națiunii române. Și gestul Reginei Maria a României de a vizita bolnavii din spitalele de campanie și cele în care se aflau bolnavi de “gripă spaniolă”, fără a avea o protecție adecvată, se înscria în același registru de încurajare și susținere a imboldului românilor pentru realizarea idealului lor național,în condiții deosebit de grele.”
Acum avem parte de un premier „de dreapta”, despre care nimeni n-a auzit sa fi avut in toata viata lui un loc de munca, sau vreo realizare anume, in orice domeniu, traind ba din stipendiile lui Dinu Patriciu, ba din „donatiile” facute de un om de afaceri din Targu-Mures; m-a apucat scarba cand l-am vazut interesandu-se cu un aer superior, de vechil, daca a fost dat afara profesorul Streinu-Cercel, o personalitate a lumii medicale romanesti… Mai amintiti-va de dl Stolojan, manjit si scapat ca prin minune de afacerea penala „Megapower” si dl. Daniel Daianu, scursuri incontestabile, cu acte in regula ale Securitatii lui Ceausescu, care ne invata despre cum sa ne salvam economic. Macar dl Daianu este purtatorul involuntar al umorului de proasta calitate, care reuseste macar sa-ti smulga un zambet: e atat de mare specialist, incat a fost in stare sa si dea economiile spre a sa inbogatire „sigura”, brokerului fugar Sima…
Incercati sa-i comparati cu Iuliu Hatieganu, Grigore Pop de Basesti, Victor Deleu sau altii, multi asemeni acestor personalitati glorioase ale politicii romanesti. Li se cere astazi unor oameni de pe strada sau chiar de la periferia culturala deveniti politicieni sa aiba idei si sa se comporte eroic, mai onorabil decat noi, muritorii de rand. Slabe sanse. Poate ca unii sunt disperati de situatia in care ne aflam, dar nu exista nimic eroic in modul lor de a fi disperati. Si, pana la urma nu este nimic uman in sufletele acestor indivizi stapaniti doar de demonul puterii si al stransului de voturi si averi. Ce inseamna pentru domni de alde Ciolacu, Ponta, Orban, Tariceanu, Barna sau actualii ministrii ale caror nume nu sunt de memorat, si nici nu conteaza, libertatea, valorile traditionale romanesti, ortodoxia, sau conditia umana? Ma uit cu disperare la televizor si vad ca niciodata Romania nu a cazut atat de jos, niciodata nedreptatea si impilarea Drepturilor Omului n a fost mai mizerabila si mai absurda, niciodata jertfa acestor romani chinuiti n-a fost mai inutila si niciodata schimonosirea sufletului romanesc nu a fost mai ucigatoare.
——————–
Aflu ca Banca Transilvania a contribuit pana acum cu 1 milion de euro pentru a ajuta in lupta impotriva Covid-19 spitalele, medicii, pe cei din linia intai, pe romanii din intreaga tara. As fi curios sa stiu Reiffeisen, BRD, BCR si alte banci straine au ajutat in vreun fel Poporul Roman, sau au „repatriat” tot profitul in tarile din care au venit? Intreb, si eu, in spirit european, in care ni se cere sa traim. Il inteleg perfect pe Negoitescu, care detesta Vestul. Un vest care nu crede suficient in valorile sale. Estul nu crede, nici el, in valorile sale de fatada, pentru ca nu are cum crede in acestea. Numai noi – nenorociti – credem si ne jertfim. „Credem in acele valori peste care cinismul si lasitatea Apusului asterne o politica de compromisuri si meschinarie. Daca vor veni, ii voi ierta; noi le suntem superiori pentru ca am crezut in ei, pentru ca am suferit”. Erau anii 53′. Asteptau cu totii ca maretul Occident sa ia act de mizeriile care se intamplau in Romania. N-au avut, zeci si zeci de ani, nici o reactie. Iar acum se uita de sus la noi si ne inghesuie in colturile „vitezei a 3 a” a unei europe care nu mai da doi bani pe Sfanta Scriptura, nici pe Dreptul Roman, nici pe filosofia greaca. Iar noi suferim in continuare. „Mai pot lucra un an, doi – spunea Negoitescu – apoi, stiu asta, intr-o zi imi va fi destul. Ma voi revolta: voi ajunge ori la Canal, ori ma vor omori, ori ma voi sinucide.” Acum suntem in UE. Iar vorbele lui Negoitescu raman, din nefericire, valabile…
———————
Diminica dimineata. Soare strepezit inganat cu nori mici. Rece. Parca si primavara se teme sa apara plenar in viata noastra. Nu deschid televizorul. Aseara marea tema au fost calatoriile, vacantele, la care oamenii nu renunta. Se gandesc sa treaca o data perioada de carantina, sa poata pleca la Mare… Fapt care ii exaspereaza pe medici, pe oficiali. Si, de ce nu, la urma urmei? In afara de greseala de a spune ca merg in „calatorii”, cand majoritatea fac doar „excursii”, nu vad nimic rau. Fiecare are dreptul, cred, sa dispuna cum doreste de propria viata. Se intampla asta si in timpul lui Socrate. Filosofia antica se temea, ca si noi acum, ca plecatul de acasa se doreste a fi o metoda de escapism, desi, chiar in vacanta fiind, gandurile tale, tot cu tine le cari, ca pe un rucsack de care nu vei scapa niciodata.
„De ce te miri ca sa strabati lumea in lung si-n lat nu-ti a fost de nici un ajutor, devreme ce te-ai luat intotdeauna pe tine insuti cu tine? Motivul pentru care ai plecat si ratacesti e mereu cu tine”, zice Socrate. Scapam doar de plictisitoarea administrare a vietii, cu amanuntele ei benigne, dar gandul nu-l poti „administra”; el este intotdeauna unde l-ai lasat. Ma gandesc ca cele mai frumoase calatorii pe care le-am facut, totusi, sunt cele in care cea mai mare parte a timpului n-am facut aproape nimic. Nu-mi aduc aminte sa ma fi plictisit vreodata cand n-am facut nimic. Plictiseala survine la mine doar cand mi se impune ceva de facut. Cele mai frumoase momente din viata mea au fost si sunt acelea cand mi-am permis sa nu fac absolut nimic. Sa-mi fac o cafea, alta cafea, sa fumez, sa las gandurile sa mearga in voia lor. Citesc o pagina-doua, apoi asez cartea pe piept si astept starea aceea care nu e nici somn nici trezie, intre veghe si vis, in care singurul gand care poate deranja este intrebarea daca am asezat bine trabucul aprins pe scrumiera, sau va cadea pe covor provocand un incendiu? Sa reusesti intr-adevar „sa nu faci nimic” este pretios tocmai ca actiunea aceasta minunata nu se poate programa. Vine ca un val de neoprit, asa cum imi vine acum mie, bunaoara.
Am avut inspiratia sa gasesc un disc vechi al lui Coltrane, „Africa/Brass” unde el canta la tenor si soprano, cu Eric Dolphy, si inchizand ochii simti ritmurile puternice venite din Africa, de la „radacinile” lui, unde culmea, lui Coltrane nu i-a fost dat sa puna piciorul vreodata. Iubesc aceasta trandavie muzicala in care imi amintesc de cluburile de jazz din Sibiu, de locul unde am ascultat pentru prima data Coltrane, de restaurantul ” Sibiul Vechi”, aflat intr-un subsol din centru, unde joia se tinea clubul de Jazz „Medium” si unde nu puteai intra decat daca erai membru. Se tineau teme anume, – de nenumarate ori tema era chiar John Coltrane – si am ascultat siderat, imi amintesc, piese cum ar fi „India”, din vremea cand muzica lui era influentata de „ragas”- urile indiene si de tonurile orientale, dar si de prietenia cu Ravi Shankar, cu toate ca n-au apucat sa cante impreuna niciodata. Noi ne bucuram de intimitate, ni se parea ca suntem doar „noi” si nu ne supravegheaza nimeni, in naivitatea noastra. Nu ne imaginam ca ospatarii faceau a doua zi rapoarte complete despre cine si ce se se intamplase acolo. Asa ne-am trezit intr-o dimineata vreo cinci din grup, Laci Barabas, Gery Havarneanu, Niu Herisanu, si inca altii in fata cladirii Securitatii, „invitati” sa povestim cum ne-am suit in picioare pe mese la inchidere si am strigat „Jos Ceausescu si alte celea”. Norocul nostru a fost ca eram, la ora aceea cu totii afumati de vodca „Krepkaia” – cel putin asa a rezultat din declaratia pe care ne-am inteles sa o dam si am scris o fiecare; toti am spus ca nu ne amintim sa fi facut asa ceva si nu ne-am ales decat cu cateva „pulane” si pumni in ficat si stat pana seara in arestul de la subsol.
„Trandavia le este fatala doar celor mediocri”- zice Camus, si intr-adevar, mediocrii sunt cei care „se plictisesc” cel mai mult. Ei sunt si cei care din teama de plictiseala fac cate ceva, prost, de obicei, doar ca sa se afle in treaba. Pacat ca Petre Tutea n a mai avut timpul fizic sa scrie „Aflarea in treaba ca metoda de lucru la romani”, asa cum si-ar fi dorit…
Octavian Hoandră
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
O toamnă plină cu evenimente inedite, la Iulius Mall Cluj: expoziție cu roboți gigant, Wedding Days și Târg Handmade
Iulius Mall Cluj este un proiect vibrant, cu evenimente pentru toate tipurile de public, cu un mix de retaileri potrivit pentru fiecare generație, dar și cu experiențe pentru întreaga familie.
Toamna acesta, în Iulius Mall, vor avea loc o varietate de târguri, printre care și: Wedding Days, Handmade, Antichități și Bag Expo. Până pe 11 noiembrie, în Iulius Parc puteți vizita expoziția Transform Robots Alive, unde sunt expuși 14 roboți gigantici.
Târg de obiecte handmade și de vechituri
Pasionații de lucruri meșteșugite de artizani autohtoni sunt așteptați în Iulius Mall. Târgul de Handmade va poposi în Atrium în mai multe weekend-uri: 11 – 13 octombrie, 25 – 27 octombrie, 8 – 10 noiembrie. Aici veți găsi o varietate de produse lucrate manual; bijuterii, accesorii, cosmetice naturale sunt doar câteva exemple.
Colecționarii mai au la dispoziție doar două weekend-uri din anul acesta, în care pot să găsească piese cu patina timpului. Târgul de Antichități va fi prezent în Iulius Mall Cluj în perioadele 18 – 20 octombrie și 15 – 17 noiembrie. Tablouri inedite, numismatică, bijuterii, viniluri, piese de mobilier mic și multe alte obiecte și povești impresionante pot fi descoperite la Târgul de Antichități.
Evenimente dedicate viitorilor miri
În noiembrie, pe 9 și 10, mirii care se pregătesc pentru cea mai importantă zi din viața lor mai au încă o dată ocazia să descopere ultimele tendințe și să discute cu organizatorii de evenimente, la Wedding Days. Sute de modele de rochii de mireasă și costume de mire, mii de verighete și inele de logodnă vă așteaptă în Atrium în al doilea weekend din luna noiembrie.
Iulius Mall va găzdui târgul care aduce sute de modele de genți, portofele, valize de diferite dimensiuni și ghiozdane. Expo Bag se va desfășura de pe 20 noiembrie până pe 24 decembrie. În apropierea sărbătorilor de iarnă, va avea loc tradiționalul Târg de Moș Nicolae, în perioada 29 noiembrie – 5 decembrie, unde veți găsi o multitudine de idei de cadouri pentru cei dragi.
Expoziție cu roboți gigant
Până pe 11 noiembrie 2024, în Iulius Parc ai ocazia să vezi 14 modele de roboți care ajung și până la 6 metri înălțime, dar ai parte și de o serie de activități epice: zonă de laser tag, mega trambuline, paintball, photobooth-uri cool și un colț creativ de desenat. Roboții din Iulius Parc fac parte din seria R (Rescuer), iar tu poți vedea îndrăgitele personaje: Bronkerson R-264 (Optimus Supreme), Waxanarus R-238, Pexiwald R-294, Drambot R-534, dar și mulți alții.
Vino la Iulius Mall Cluj, descoperă târgurile toamnei și trăiește împreună cu familie experiențe de neuitat!
Sănătatea SP Cluj a câștigat vineri partida cu SC Olimpia MCMXII Satu Mare. Etapa a VII-a din sezonul regulat al seriei a 10-a din Liga a III-a s-a încheiat cu scorul de 4-0 (3-0) pentru echipa gazdă care a reușit să domine meciul.
„Virușii Verzi” au intrat hotărâți pe teren și au deschis scorul rapid, în minutul 4 al primei reprize, când Creț a înscris după centrarea primită de la Aidoo.
După primul corner al partidei, echipa oaspete a încercat să atace spațiul porții adverse, însă mingea a ajuns direct în brațele portarului de la Sănătatea.
Cociș îi pasează lui Joseph Aidoo care înscrie și dublează avantajul celor de la Sănătatea în minutul 27.
Victorie clară 4-0
În urma intervenției fundașului de la Olimpia, arbitrul acordă penalty pentru gazde în minutul 36. Lazăr execută lovitura de la 11 metri, dar portarul sătmărenilor, Siwiec, reușește să apere.
Olimpia MCMXII Satu Mare a avut câteva ocazii înainte de pauză, însă Moses Yuh înscrie pentru Sănătatea SP Cluj și gazdele au avut un avantaj de 3-0 la pauza partidei.
Jocul s-a echilibrat în cea de-a doua repriză, dar virușii râmân în posesie. În minutul 64 au avut o ocazie mare, iar apoi, cei de la Olimpia marchează în propria poartă după eroarea lui Coceriuc. Sănătatea beneficiază de un autogol și reușește să obțină cele 3 puncte cu o victorie clară de 4-0.
Compnența echipelor
Sănătatea SP Cluj: Chindriș-Pop, Lazăr, Cimpoeșu (C), Creț, Paul, Fofana, Aidoo, Baciu, Yuh, Cociș.
Rezerve – Grecu, Gorgota, Stretea, Dioszegi, Bonț, Negreanu, Orozco, Gaddo, Vescan.
SC Olimpia MCMXXI Satu Mare: Siwiec- Apai, Caba, Feher, Coceriuc, Montesinos, Ploesteanu, Onet, Emeriau, Micle, Onea.
Rezerve – Mroz, Parker, Topan, Moreira, Estan, Logan, Stifano, Morar, Ginta.
Sănătatea, locul 3 în serie
În clasamentul seriei a 10-a din Liga a III-a, Sănătatea SP Cluj se află pe locul 3, cu 13 puncte, iar SC Olimpia MCMXXI Satu Mare este pe poziția a 8-a, cu 6 puncte.
În următoarea etapă, echipa clujeană va întâlni formația imediat următoare în clasament, CSM Olimpia Satu Mare, iar SC Olimpia MCMXXI Satu Mare va juca pe teren propriu cu Viitorul Cluj.
Timeea Morocoj
EVENIMENT
Boxer clujean, campion național la Juniori, la Campionatul Național de la Bacău. Antrenor: Al 3-lea an când aduce Cupa la Cluj
Elisei Otvos, elev în clasa a IX-a la Liceul cu Program Sportiv și legitimat la Clubul RAI BOXING Cluj-Napoca, a câștigat titlul de campion național la Bacău, fiind singurul sportiv din Cluj care a reușit această performanță anul acesta.
La categoria sa de vârstă au concurat 24 de boxeri, Elisei fiind singurul reprezentant din județul Cluj care a ajuns în finală. Acesta este al treilea an consecutiv în care Elisei Otvos reușește să aducă cupa la Cluj.
„Este al treilea an la rând care aduce cupa la Cluj, anul acesta Elisei fiind singurul sportiv din județul Cluj care a ajuns în finală. La categoria lui, au concurat 24 de boxeri. Elisei este elev la Liceul cu Program Sportiv, în clasa a IX-a și este legitimat la Clubul RAI BOXING Cluj-Napoca. Acum o să înceapă drumul mai greu pentru el, pentru că va trece la o categorie mai mare de vârstă. Practică boxul de șapte ani”, a declarat, pentru Cluj24, antrenorul tânărului, Victor Lupo, un nume marcant în boxul profesionist mondial.
Performanțe remarcabile la campionate internaționale
Performanțele sale nu se opresc aici – acum doi ani, Elisei a ocupat locul cinci la Campionatul European, iar anul trecut a obținut locul doi la Campionatul Balcanic.
În plus, peste zece zile, tânărul boxer va participa la Olimpiada Gimnazială din Bahrain, unde speră să obțină noi rezultate remarcabile.
„Elisei a câștigat din 2022 cupa și campionatul în fiecare an. A luat locul cinci la Campionatul European acum doi ani și locul doi la Campionatul Balcanic, anul trecut. Peste zece zile vom participa la Olimpiada Gimnazială de la Bahrain”, a mai arătat Victor Lupo.
300 de sportivi s-au duela în ring
Campionatul Național de Box la Juniori s-a desfășurat, între 7 și 11 octombrie 2024, la Sala de Atletism din Bacău. În ring s-au duelat aproximativ 300 de boxeri, cei mai buni de la toate cluburile din țară.
Campionatul Național de Box la Juniori a fost organizat de Federația Română de Box, Sport Club Municipal Bacău și Direcția Județeană pentru Sport Bacău.
Eurodeputatul PMP Eugen Tomac spune că dosarul Schengen ar trebui închis la Consiliul JAI din februarie sau aprilie. El crede că România poate bloca alte decizii europene, pentru a pune presiune pe Austria.
Eugen Tomac critică declarațiile ministrului austriac de Interne în dosarul Schengen: „Mi se par extrem de incorecte la adresa României, în condițiile în care atât domnul ministru Karner, cât și toți ceilalți omologi ai săi din UE știu foarte bine că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile și evident că aici asistăm la un joc politic incorect la adresa țării noastre și a Bulgariei. Nu există nici un argument politic și tehnic pentru a justifica acest abuz de putere pe care-l face Austria de aproape doi ani de zile la adresa noastră”.
România nu intră anul acesta în SCHENGEN cu granițele terestre, spune un europarlamentar
Eurodeputatul consideră că România ar trebui să blocheze alte decizii europene, pentru a pune presiune pe Austria în dosarul Schengen.
„Nici o țară nu este obligată să-și justifice votul, chiar și atunci când blochează o decizie ce ar trebui să acționeze în loialitate față de Acord sau Tratat, ceea ce înseamnă că și România la rându-i poate oricând bloca orice decizie importantă la nivel european, fără a-și justifica poziția”, adaugă el.
Eugen Tomac crede că România nu are șanse să intre și cu granițele terestre în Spațiul Schengen în acest an.
„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”
„În momentul de față este clar că în 2024 nu există nici o șansă ca România să intre terestru în Spațiul Schengen (…). Dacă România va avea capacitatea după aceste alegeri prin care vom trece să-și instaleze rapid un Guvern capabil să discute cu Varșovia, pentru că anul viitor, în prima parte a anului, președinția UE va fi deținută de Polonia și cred că Donald Tusk are capacitatea să impună pe agenda UE acest subiect și experiența necesară pentru a ne sprijini eficient (…), în Consiliul JAI din februarie sau din aprilie ar trebui să închidem acest dosar, încheie Tomac”.
„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a afirmat ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, care admite că România și Bulgaria au făcut progrese, dar consideră că nu e momentul unei aderări la Schengen și cu granițele terestre.