ACTUALITATE
Jurnalul lui Tavi (4)/ Ce frumos se văd cotoarele cărţilor, în talk-show-uri!
Imi plac baietii si fetele astea care ne povestesc despre solidaritate, despre cum ar trebui pedepsiti medicii carora le e frica, si ce mai cred ei despre tot ce ne inconjoara. Au, pentru orice, solutiile. Nici o indoiala, nici o strabatere, nici un preget. Le e totul clar. Ce bine ca patrimoniul national se poate mandri cu astfel de caractere si detinatori a tuturor solutiilor… Ma gandesc ca Statul ar trebui sa le faca cate o statuie. Dar cum sunt foarte multi, ma gandesc ca ar fi, totusi, foarte scump, pentru o economie blocata. Asa ca, s-ar putea construi macar socluri de statui, pe care, din cand in cand, s-ar putea sui aceste minunate exemplare, pentru o ora-doua… Doar sunt cei mai buni dintre noi; lumea s- ar putea opri sa-i aplaude, sa-i admire in tacere, sa le ceara cate un autograf, sau sa depuna la picioarele lor, daca au la indemana o floare…
Ce e si mai frumos, ca atunci cand participa la emisiuni tv – pe skype sau pe videotelefon, au grija sa se filmeze neaparat cu un raft de carti in spate. Asta, desi majotitatea dintre ei folosesc uzual doar 120-150 de cuvinte… Dar ce frumos se vad cotoarele cartilor, in talk-show uri…
Cu, sau fara juramantul lui Hipocrate: de ce am avea noi, carora nu ni s-a cerut niciodata sa ne probam curajul, dreptul sa le cerem altora sa fie eroi? Eu cred ca n-avem acest drept, mai ales cand majoritatea n-am facut alte acte de vitejie decat in haita, aprinzand telefoanele pe la manifestatii si injurand intr-un anonimat perfect, pe facebook?
Ieri si azi am simtit nevoia sa-mi sun prieteni dragi, pe care ii vad foarte rar. Eu am asa prieteni; figuri luminoase, oameni cu care ma intalnesc rar, dar pe care ii pastrez in inima… L-am sunat pe Patriciu Achimas Cadariu, fost ministru al Sanatatii, un eminent oncolog clujean. I-am dat dreptate cand mi-a spus ca daca medicii dezerteaza, asta se datoreaza si scolii. Medicina ar trebui, cumva sa-i faca pe tinerii medici in devenire sa inteleaga greutatea juramantului lui Hipocrat. Subscriu. Dar probabil ca si vocatia e de luat in calcul… Oricum, eroii de fiecare zi, din spitale trebuiesc sustinuti si iubiti. Imi place in mod deosebit profesorul Rafila. Marturisesc ca este singurul pe care il ascult zilele astea, cand putinii competenti din structurile Statului sunt acoperiti de impostorii cocotati in fruntea dezastrului. Stie exact ce vorbeste, si fiecare cuvant al lui are greutatea celui care stapaneste perfect informatia. Sunt vremuri grele, in care mii de medici sunt expusi bolii, vremuri in care nu e loc, decat de bunatate si fratietate. Un astfel de gest menit sa intregeasca acesta coeziune a fost si retragerea decoratiei spitalului din Suceava. „In afara de pietre nimeni nu e inocent.” Poate gresea Hegel, si nu stia, pe atunci, ca exista oameni inocenti, care pot acorda decoratii, sau arunca anatema. Era de mult. E de inteles…
Dar n-am rabdare sa mai scriu despre rautati. O sa scriem cand se va da semnalul ca procurorii sa intre si sa „rezolve” lucrurile in spitale. Fiindca, cu siguranta n-au sa fie trimisi sa afle cum s-a distrus Institutul Cantacuzino, ca Romania sa importe vaccinuri de la Glaxo SmithKlyne, sau despre „fortele intunericului”, care, dupa cum avertizeaza Marius Ghilezan, pregatesc tunuri uriase: un proiect de OUG de desfiintare a reglementarii pietelor de capital, O.U.G., privind organizarea si desfasurarea adunarilor generale ale actionarilor societatilor si a altor operatiuni corporative.” Cu siguranta ca asa se vor naste „imbogatitii de razboi”…
Am vorbit apoi cu Eugen Simion, Nicolae Breban, Serban Marinescu, George Banu. Ce imensa minune sa poti fi, – chiar si la capatul unui telefon – aproape de aceste mari minuni ale culturii romane. Nu stiu de ce am simtit asa, deodata , nevoia sa-i aud si sa stiu ca sunt sanatosi. Poate ca undeva, gandul ca voi fi si eu unul care va parasi aceasta lume din cauza virusului, mi-a dictat aceasta dorinta. Poate doar admiratia fara rest pe care o simt fata de ei, nu stiu. Voi fi fost, atata timp cat a vrut El sa fiu pe Lumea asta. Trebuie lasat loc pentru o eventuala generatie de oameni mai cinstiti, mai lucizi si mai putin lasi decat noi. Oameni care sa stie mai bine si mai cinstit decat noi ca daca pretindem, cum fac astazi cei care ne-au prins in plasa unei societati bazata pe frica si delatiune, ca daca stim sa recunoastem raul, nu va fi destul. Pentru ca asta nu inseamna neaparat ca stim ce inseamna binele… Suntem inconjuraţi tot mai mult de persoane de o banalitate infioratoare.
Femeile, in schimb, sunt altfel. Fiindca nimic, nici un fel de existenta nu se poate naste fara femeie, desi noi, barbatii, cretini si suficienti, nu ne dam osteneala – sau poate chiar nu suntem in stare sa intelegem ce inseamna femeia ca fenomen uman de o importanta covarsitoare. O alta categorie, sau, ma rog, o subcategorie feminina este cu siguranta femeia politician. Ca e vorba despre femeia-barbat, care se cearta ca la usa cortului si se bate in parte cu mitocanii in platourile de televiziune, fie ca este vorba despre silfida amanta care ajunge astfel in posturi politice importante, e, desigur un rateu major al eternului feminin… Oricum: cea mai frumoasa biblioteca pe care putem s-o vedem la tv, in spatele unei politiciene e, de departe, cea a dnei Alina Gorghiu. Cotoarele aliniate la milimetru. Cartile clasicilor, din colectii cu coperti frumoase se odihnesc a nemurire, reducand substantial discursul divei liberale… Acum stiu de ce distinsa liberala a propus, pentru hotii care vor fi prinsi dupa tunurile imense care aud ca se dau la adapostul starii de urgenta, inchisoarea la domiciliu. Da. E o forma civilizata de detentie: dar de ce n-a propus dna Gorghiu asta cand erau condamnati sute de nevinovati din care unii au fost torturati si omorati in puscariile Statului Paralel? Raspunsul nu e in nici o carte din nici o biblioteca, ci in grosimea obrazului si in uratirea chipului uman, de cotropitoarea dorinta de inavutire din politica.
Cu totul altfel sta problema in cazul bibliotecii dlui Ponta. Aruncate parca la intamplare, volume cu cotoarele multicolore par a fi lasate acolo in graba, de parca tocmai fusesera in mainile fostului premier, cand deodata, l-a deranjat televiziunea pentru o interventie in direct; da impresia ca citea Lope de Vega si nici n-a avut timp sa se mai mute de la birou, in fata bibliotecii, unde isi petrece, practic viata; n-a mai ajuns cu lap-top ul pe canapea, in sufragerie… Cu siguranta nu din cartile de „a cote” a invatat fostul premier sa minta cu o seninatate tulburatoare… Oricum, dl Ponta mi-e simpatic: fie si doar pentru ipostaza cand in emisiunea „Viata satului” premierul in exercitiu, cel pe care Basescu il numise „pisic” bea lapte dintr un pahar mare sub privirea tampa a prezentatorului.
—————————–
Medicina armatei face bine. Sunt, sub arme, medici exceptionali, care in stare de asediu au puterea de a lua decizii radicale. Generalul Victor Voicu vicepresedintele Academiei e un exemplu de performanta daruire si patriotism. Ma bucur ca am putut face cu domnia sa cateva emisiuni minunate. Mi-i amintesc si pe bravii generali de la Spitalul Militar Central, care ne-au scolit in timp record sa putem face fata ca sanitari la punctele de lucru ale Canalului Dunare-Marea Neagra. Eram militari in anii 80′, si cum nu aveam origine sanatoasa, am fost numai buni pentru Canal. Pe mine si pe Laci Pal, un maghiar din Tg. Mures si Liviu Livadaru, ne-au trimis la punctul de lucru Dorobantu unde am cunoscut oameni minunati: ingineri straluciti… Nebi Artan, dl Musa, Marin Constantin, de la care am invatat topometrie, aveau sa ne insoteasca si sa ne lumineze mai bine de sase luni de armata.
Aveam medicamente din belsug, dar conditiile erau precare. Uriasa era problema igienei, care mi-a aruncat in fata, de-a lungul intregii veri sute de furuncule, dar si problema accidentelor de tot felul de pe santier. Oamenii munceau greu, la „portocale” – bucati uriase de piatra care trebuiau descarcate si aranjate manual pe malurile canalului; dupa ploaie santierul era inundat de noroaie adanci, iar accidentele inevitabile… Am vazut, acolo, pentru prima data fata hidoasa a mortii: cu capul in mainile mele a murit un soldat zdrobit de la brau in jos de un utilaj ramas fara frane, fracturi, plagi infectate si atatia alti necajiti ajunsi cu masinile de 20 de tone in apele involburate ale canalului… Imi amintesc si acum culoarea gri a pixului Flaro cu care am facut, cu mainile tremurande, o traheotomie unui muncitor civil din Craiova, cu fata lovita de un cablu tensionat rupt, al unei macarale… Eram acolo mai ales proscrisi, dar eram, cu totii Armata Romana si asta ne dadea, in fiecare moment sentimentul ca facem ceva bun, ca suntem responsabili de ceva, asa necopti, cum eram. Aveam douazeci de ani si aveam de unde muri… Acum nu se mai face armata. E bine. Tinerii au mai mult timp sa stea pe canapea si sa tasteze pe retele de socializare verdicte si sa-i judece pe ceilalti din hormonii lor blegiti si cretinizati de corectitudinea politica.
Intr-un impuls am sunat doi sefi de clinica rugandu-i sa ma ia si pe mine sa fac ceva util pe acolo, cu umilele mele cunostinte. M-au refuzat politicos trimitandu-ma, voalat, sa-mi consult din nou actul de identitate si fisa medicala…
—————————–
Lunga discutie, la telefon cu profesorul Athanasiu, un mare intelectual al zilelor noastre; imi spune ca le-a vorbit masteranzilor, pe net, sapte ore. Cei mai multi, imi spune, interesati de raspunderea magistratilor. La ce s-a intamplat in romania, pentru un student la drept, pentru un viitor judecator sau procuror, cred ca e cel mai important gandul la raspunderea actului lor. Daca nu pentru raspunderea materiala, atunci, macar pentru raspunderea morala. E greu sa traiesti cu sentimentul ca ai nedreptatit pe cineva si in viata de zi cu zi. Dar daca ai trimis in spatele gratiilor sau, si mai rau, ai facut ca destinele unor oameni, ale unor familii, sa fie distruse? Cati dintre studentii si masteranzii in stiinte juridice vor fi crescut in familii in care sa fi invatat, simplu,ce anume „se cade” si ce niciodata nu „se cade” sa faci in viata? Imi doresc sa fie multi; desi domnul profesor, cu elocinta d-sale, care si intr-o convorbire telefonica urca mult peste simpla vorbire, spune altceva, si mai trist. Faptul ca oamenii nu sunt interesati de adevarul judecatii, ci de executiile publice in care acestea se transforma.
Iar totul pleaca de la frustrarile imense pe care le au oamenii. Suporta cu greu ca altii sunt mai buni ca ei. I-ar vrea pe toti ceilalti cu mult sub capacitatile lor. Frustrarea asta duce la dezumanizare. Subscriu intristat, dar telefonul maestrului Cornel Dinu ma lumineaza. Un om cu a carei prietenie ma mandresc. A fost idolul meu in tinerete, iar acum ii admir, in afara de maiestria in ale fotbalului, coloana vertebrala si talentul scriitoricesc. Ma bucura ca s-a reapucat de scris – scrie noaptea -, deci vom avea o noua carte. Si inca ceva: imi povesteste ca zilele trecute a avut masochismul sa se uite la un post tv care ii face greata prin oamenii pe care ii promoveaza. „Cum ne place noua, romanilor sa baltim in rahat…” , zice cu voce trista. E un adevar care doare mai mult decat multe alte pacate ale noastre. Suntem un popor frumos, care si-a tradat propria istorie… Cu atatia sfertodocti duiosi sau rebarbativi, dar intotdeauna infatuati, pe scena publica. Nu ne mai dorim decat ca semn de curatare, un gest din care sa intelegem ca au descoperit sau sunt macar in stare sa inteleaga natura efemera a gloriei si a avutiilor…
——————
E duminica dimineata. Un soare strain imbraca acoperisurile. Nu-mi vine sa ma ridic sa vad mai mult. Ascult Kind Of Blue al lui Miles Davies, cel inregistrat de mult, cu minunatul sextet – cu Cannonball Adderley, Bill Evans si John Coltrane… Nu-mi vine nici sa fumez, nici sa beau cafea, desi mi-am pregatit de aseara ultima „Siglo VI”. Desi nu mai pot sa vad filme de aproape sase ani, (cele noi – pe cele vechi le consum inca, desi le vad pentru a suta oara).
Incercasem sa ma uit la „‘Round about Midnight” al lui Tavernier, care aminteste de Charlie Parker, Bud Powell sau Dexter Gordon, insa n-am reusit. Tot acel timp in care „mancam jazz pe paine”, la Sibiu, pare mort, ca si prietenii cu care organizam celebrele „cluburi de jazz”… Titi Stoiculescu a plecat acum cateva luni, Laci Barabas – cel la care organizam peste noapte „jam sessions” ascunse, neoficiale, cu Anca Parghel, Johnny Raducanu si alti invitati straini de la Festival, asemeni lui Rudolf Dasek, Mosu, omniprezent, Namyslowski, regi est-europeni ai jazz-ului… Imi pare ca e rusinos ca mai suntem pe Lumea asta in care tinerii fac parapanta, jogging, sala, jocuri pe calculator, se „agata” pe facebook si se masturbeaza in fata tabletei.
N-a mai ramas aproape nimic din toate visele noastre, asa ca n-ar fi rau – ma gandesc -, sa plecam, Naibei, o data cu virusul asta… Am ajuns sa ne schimonosim si noi dupa moda timpurilor de azi. Ne-am insularizat, dupa cum bine spune Cozmin Gusa; stam cu mainile in buzunare, scuipand a paguba… Fragila economie romaneasca a fost depusa pe catafalc prin „masurile de salvare” , solidaritatea Uniunii Europene nu exista. Suntem antipatizati de mai toti vecinii, iar solidaritatea Statelor Unite, cu tot cu dezamagirea produsa de ambasadorul Zukermann, ne face sa ne trezim la realitate; suntem o tara in genunchi intr-o Europa care seamana mai mult cu cea a romano-austriacului Gregor von Rezzori: „… sirul de birje cu vizitii adormiti din fata ‘Monumentului eliberarii’, in care zimbrul din stema Bucovinei isi pune copita dinainte in pieptul unui vultur cu doua capete doborat, simbol al dominatiei habsburgice infrante; hotelul se numea netulburat, ca inainte Zum Schwarzen Adler (la vulturul negru), cupola bizantina a marii sinagogi si vreo jumatate de duzina de pravalii cu un sortiment jalnic de marfuri, care adusesera in oras o adiere de lux occidental – deci cu toate acestea peisajul amintit avea un aspect delasat, inapoiat, plin de nostalgia apasatoare si lipsita de orice perspectiva a unei tari a nimanui situate intre cultura Occidentala si cea Orientala.”
Azi, nici triburi nu mai suntem, zice Cozmin. Suntem niste insule, spun si eu, (multe? putine?) din care, pentru confortul nesimtitilor cateva vor trebui inundate, sa nu cumva sa provoace o dezbatere publica adevarata… Oricum, insulelor acestora li s-a pus gand rau, pe plan mondial. Miscarea „me too”, conceptul mizerabil „politically corectness”, Soros cu toate cohortele lui de slujbasi adunate in fundatii si organizatii politice ascunse dupa titulatura de ONG- uri, carora niciodata, nimeni nu a putut sa le vada sursele de finantare.
Abia dupa ce vom fi „inundati” vor exulta sfertodoctii, feisbukistii, tik-tok- istii, creatorii de continut, youtubarii si cei ejusdem farinae. Vor ajunge sa-si masoare timpul in functie de cat le ramane lor de trait, isi vor programa vietile intre doua „meetings”, „deadlines”, „projects”, „city breaks” si vor avea falsa senzatie ca pacalesc moartea.
—————
Aud, undeva la un canal tv ca „marii actori ai tarii” se pregatesc sa faca un serial. Oare cum s-ar face asta? Cotrobaind prin arhive dupa Emil Botta, Gh. Cozorici, Dem Radulescu, Toma Caragiu? Ma gandesc cum ar fi tehnic posibil un astfel de colaj. Ma pregatesc sa-l sun pe Serban Marinescu sa verific, dar nu mai e cazul. E vorba despre actorii celebri de azi care fac teatru pe strazi, in carciumi si joaca in reclame pentru otrava de soareci.
Octavian Hoandră
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Dosar penal pentru vătămare corporală deschis de Poliția Cluj în cazul celor 2 fete arse în urma unui experiment științific
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal pentru vătămare din culpă și fac cercetări în cazul celor două fete, de 7, respectiv 11 ani, care s-au ales, sâmbătă, cu arsuri după ce au participat la un experiment științific la Iulius Parc.
Potrivit unor surse judiciare, cercetarea va viza împrejurările în care a avut loc incidentul, soldat cu internarea în spital a celor două minore, ce fel de substanțe inflamabile s-au folosit, dacă experimentul a fost realizat sub supravegherea unui adult.
Din primele informații, se pare că, în cadrul experimentului științific realizat în aer liber, s-a aprins întâi părul fetelor, care s-au ales apoi cu arsuri pe față, piept și mâini.
CULTURA
FOTO. Întâmplări paranormale, OZN-uri și fantome la Cluj și în Transilvania, în noua carte a lui Sorin Grecu
Fenomenele paranormale există, OZN-urile există, fantomele există. La Cluj și în Transilvania, zeci de cazuri fiind documentate de poetul, scriitorul și jurnalistul clujean Sorin Grecu, unele fiind trăite pe propria sa piele. ”Extratereștrii sunt aici de mii de ani, nu au plecat nicio clipă, eu i-am întâlnit”, a spus autorul.
Volumul său ”Paranormal Cluj/Transilvania”, recent ieșit de sub tipar, va fi lansat la Baia Mare, Cluj-Napoca, dar și în străinătate, iar cititorii dornici să se scufunde în acest univers misterios pot cumpăra cartea direct de la autor, contactându-l pe pagina sa de Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100091082081973
În noua sa carte-eveniment, Sorin Grecu mărturisește că a fost atras de paranormal încă din 1968 când, fiind un copil de 6 ani, a văzut, asemenea miilor de clujeni, un OZN care a staționat pe cerul orașului.
Iar de atunci, viața sa a fost marcată de acest fenomen al OZN-urilor, dar și de întâmplări paranormale, pe care le-a notat și pe care le împărtășește cititorilor.
Fantomele de la Centrul ”Gavroche”
Redăm mai jos câteva fragmente din carte, care cuprind experiențele personale ale autorului.
”În 2008-2009 fusesem chemat chiar de personalul și conducerea Centrului „Gavroche”, de pe strada Eremia Grigorescu din Cluj-Napoca, destinat copiilor instituționalizați, asta pentru că toată lumea era terorizată de fenomenele inexplicabile ce se petreceau acolo și angajații refuzau să mai vină la serviciu în turele de noapte!
Era vorba despre manifestări incredibile: noaptea se deschideau din senin luminile și ferestrele, la fel și robinetele, existând mereu riscul inundării băilor sau bucătăriei. De asemenea, se auzeau pași grei pe scări, care se opreau în fața dormitorului copiilor!
Să nu mai zic de spaima acestora, care își schimbaseră programul: ziua dormeau și noaptea tremurau de frică la vederea fenomenelor ce se perindau acolo. Așa că l‑am solicitat să ne însoțească la fața locului, pe prof. univ. dr. Adrian Pătruț, președintele Societății Române de Parapsihologie, lucru pe care Domnia‑Sa l‑a acceptat cu interes”, scrie Sorin Grecu.
Întâlnirea cu Annunaki
O întâlnire de pomină, care l-a marcat pe viață, a avut loc în 24 iunie 2013, după ora 22.00, dată în care sărbătorile de Rusalii și Sânziene erau reunite în aceeași zi.
”Mă aflam pe strada Dorobanților din Cluj‑Napoca, în drum spre locuința mea din cartierul Gheorgheni, venind de la un eveniment cultural.
Se știe, din tradiția populară, că în Noaptea de Sânziene se deschid baierele cerului și pământului și unii oameni, cei cu o sensibilitate mai dezvoltată, pot vedea lucruri nebănuite din alte lumi, inclusiv Sânzienele.
Or eu, tocmai Sânziene n‑am văzut! Brusc, pe trotuarul din dreptul bisericii, în sensul meu de mers, am văzut sprijinită de stâlp o ființă ciudată, cu un cap enorm, cioc de vultur și un penaj sub formă de claie de fân. Stătea ghemuită. Fața ei aducea izbitor cu o mască grotescă, maramureșeană.
Mi‑am zis, chiar, amuzat: <<Ce naiba, doar n‑or fi început sărbătorile de iarnă, tocmai acum, în plină vară>>! Și, fapt interesant, imaginea ei s‑a pierdut de două ori – până mi s‑a fixat definitiv în retină − de parcă aș fi intrat în frecvența ei. Iar acel moment, al stabilizării semnalului, a determinat cumva entitatea să mă observe și să se ridice în două picioare și să pornească spre mine: înaltă de vreo trei metri, înaripată, cioc de vultur și picioare reptiliene, de dinozaur.
N‑a făcut nimic altceva decât să‑mi rânjească – de parcă mi‑ar fi spus: <<Ne mai întâlnim noi!>> − și să zboare, exact pe deasupra capului meu…
Am simțit teribilul curent, iscat de aripile lui uriașe, și mi‑a rămas întipărită în memorie culoarea penelor, de dimensiuni la fel deneobișnuite, având culoarea maro! L‑am sunat degrabă pe Marius Moga, vindecătorul și parapsihologul din Alba‑Iulia, omul care „vede” îngerii –tatăl renumitului cantautor − și i‑am spus că, probabil, fiind Noaptea de Sânziene, mi‑am întâlnit îngerul − ce‑i drept, cam încrâncenat și luptător, precum subsemnatul.
La care, Moga, dupce i l‑am descris, râde și‑mi spune verde în față: <<Ce înger, vorbești prostii! L‑ai întâlnit pe Anunnaki, cel mai teribil reptilian din constelația Orion, creatorul pământenilor în perioada asiro‑babiloniană! Ai avut un noroc teribil că nu te‑a omorât, fiindcă de obicei nimeni nu scapă din întâlnirea cu el. Probabil că are ceva treabă cu tine – deci să scrii despre întâlnirea voastră și să înștiințezi lumea de existența lui!>>.
OZN-uri pe cerul din Ciochiș
Sorin Grecu relatează în carte și întâlnirile pe care le-a avut cu OZN-urile din satul Chiochiș, din județul Bistrița-Năsăud, localitatea natală a soției sale, scriitoarea Mirela Duma.
”Din momentul când am pășit acolo, simțurile mi-au luat-o razna, ca și cum aș fi pășit pe un tărâm special. După obicei, fac – așa, la derută, câteva fotografii cu telefonul mobil – pentru că digitalul depășește prin acuratețe ochiul uman – după care mă pun pe studiu. Șocul este mare: din vreo zece fotografii, trei conțin obiecte zburătoare… Au forme de disc, iar altele de țigări de foi.
Mă interesez pe la săteni… și bănuiala mi se confirmă: mulți dintre ei au avut întâlniri (pe câmp sau pe dealuri) cu OZN‑uri, unele chiar de dimensiuni uriașe. Vorbesc doar cu jumătate de gură, de teama de a nu fi ridiculizați de ceilalți săteni. Și autoritățile știu despre aceste lucruri, însă îmi comunică sec: știu de obiectele zburătoare, dare ele sunt drone care supraveghează o plantație de aluni din comună.
E limpede. Ca peste tot, subiectul e tabu… Arunc, de asemenea, o privire pe istoricul așezării și… ca‑n cazul Tărtăria sau Uioara de Sus (jud. Alba), acolo sunt vestigii arheologice, vechi de peste 5.000 de ani, provenind din neolitic – și cu nenumărate apariții, după cum m‑au informat localnicii.
Cu fiecare deplasare în satul soției, colecția de OZN‑uri mi se îmbogățește, la această oră având în arhivă câteva zeci! Repet, toate surprinse în timp ce zboară cu viteză, imposibil de surprins cu ochiul liber”, se mai arată în volumul ”Paranormal Cluj/ Transilvania”.
EVENIMENT
Trei bărbaţi şi o femeie, cercetați pentru trafic de DROGURI în Cluj. Percheziții în Cluj-Napoca și Huedin
Trei bărbați și o femeie sunt cercetați de polițiști pentru trafic de droguri în jud. Cluj. Pe 11 octombrie au fost făcute patru percheziţii domiciliare în Cluj-Napoca şi Huedin.
„Patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, cu vârste între 21 şi 42 de ani, sunt cercetate după ce au vândut în judeţul Cluj substanţe psihoactive, informează, duminică, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj.
Trei bărbaţi şi o femeie, cercetați pentru trafic de DROGURI în Cluj. Percheziții în Cluj-Napoca și Huedin
„În sarcina uneia dintre persoane, în vârstă de 42 de ani, s-a reţinut şi comiterea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi deţinere ilegală de droguri de mare risc pentru consum propriu. Din investigaţiile desfăşurate a reieşit că, în perioada 2022 – octombrie 2024, persoanele bănuite ar fi vândut substanţe psihoactive de tip 2MMC în judeţul Cluj, cu preţuri între 80 şi 150 lei per gram. În intervalul 2023-2024, una dintre acestea ar fi comercializat şi deţinut pentru consum propriu droguri de mare risc, de tip cristal (3-CMC)”, precizează DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj.
În acest caz au fost făcute, în data de 11 octombrie, patru percheziţii domiciliare în Cluj-Napoca şi Huedin, iar poliţiştii au ridicat aproximativ 130 de grame de substanţă psihoactivă 2MMC, canabis, peste 700 de plicuri ziplock goale, cântare de precizie, precum şi alte mijloace de probă.
Conform DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, la data de 12 octombrie, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a două dintre persoane pentru 30 de zile, iar în cazul celorlalte două persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, în colaborare cu poliţiştii oraşului Huedin, Secţia Regională de Poliţie Transporturi Cluj şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj”, a transmis IPJ Cluj.
Foto: Arhivă
Un accident a avut loc, duminică, pe raza loc. Măcău din jud. Cluj. O mașină a ieșit în decor. O femeie a fost descarcerată și transportată la spital.
„Pompierii din cadrul Gărzii Aghireșu au intervenit în cursul zilei de astăzi la un accident rutier petrecut pe raza localității Macău, comuna Aghireșu.
FOTO. ACCIDENT la Măcău, în Cluj. Mașină ieșită în decor. Femeie ÎNCARCERATĂ
La fața locului au ajuns o autospecială și un echipaj al serviciului de ambulanță județean Cluj, unde au găsit un autoturism ieșit în afara părții carosabile cu o persoană înăuntrul acestuia.
Pompierii au acționat pentru extragerea femeii, utilizând accesoriile din dotare, astfel încât să nu-i agraveze posibilele leziuni suferite. Conform primei evaluări, aceasta era în stare de conștiență și era cooperantă. Ulterior a fost preluată și transportată de către echipajul SAJ la spital, în vederea acordării îngrijirilor de specialitate”, a comunicat ISU Cluj.