Connect with us

ACTUALITATE

Jurnalul lui Tavi (12)/ Cum să mai trăiești într-o țară ale cărei instituții distrug destine

Publicat


E o seara patata de sange, care parca se prelinge prin valuri de nori pufosi spre orizont. Cobor sa fac o tura prin centrul orasului aproape pustiu; cu siguranta ca nu voi mai putea vedea asa ceva, de acum incolo. In scurt timp lumea va lua din nou cu asalt strazile, care isi vor genera din nou furnicarul. „La coloane” trei tineri fumeaza si vorbesc cu voce joasa, de parca ar ascunde ceva, de parca ar face un plan. Trec pe langa ei si incremenesc inainte de a traversa strada pe trotuarul din fata fostului Hotel-restaurant „New-York”.

Ceva ma impiedica sa merg mai departe in directia aceea; simt cum o forta nevazuta imi dicteaza pasii la stanga, in piata, si ma aseaza cu forta pe o banca. De aici am perspectiva intregului centru al Clujului, care se desface in fata mea ca un fruct de mango. Un fruct de mango special, ca in fotografia trimisa de o prietena, cu un mango extrem de copt, pe coaja caruia se pot observa „lacrimile dulci”, picaturile de sirop dulce si parfumat in exces care iese sa salute, in prima lumina a diminetii, lumina soarelui… „Savoarea diminetii dupa o intalnire semi-adormita cu fructele de mango”, imi scrisese si iata ca toata acea minune s-a intrupat chiar aici unde nu vor creste niciodata aceste fructe minunate… Vedeam totul printr un halou solar rosiatic… Dar atmosfera, simteam asta fara sa-mi pot argumenta, era aceeasi. O frica pluteste invizibila in aer, imbraca strazile, putinii oameni pandind parca pierduti intr-un prezent nesigur, cladirile, trotuarele, totul. Ultimele zile ale unei „detentii” fortate, in case, in curti, in propriile ganduri, canalizate spre un posibil dezastru.

Incet, incet, fumand si privind spre cladirea baroca a fostului restaurant „New-York”, de vis a vis de „Libraria Universitatii”, si spre grupul de tineri adunati in fata „coloanelor”, am putut sa-mi amintesc similitudinile. Frica imbraca multe forme, uneori edulcorate, sclipitoare, cu tremolo-uri de curaj, cu luminozitati eroice, dar se stinge in forme abjecte, umane, rusinoase, ca o voma sau ca o betie in care nu te mai poti tine pe picioare; omul cuprins de frica e asemeni unui betiv: merge clatinandu-se, se tine de vreun gard si vomita, se impleticeste; uneori cade, apoi se ridica nesigur, tinandu-se de copacul unei idei care-l face sa-si revina pe termen scurt, apoi incepe sa se clatine din nou, cuprins de clestele fricii si merge pe drumul lui, pastrand cu greu un echilibru precar… Frumosul hotel New-York, cu existenta lui de peste 120 de ani, cu barocul lui indestructibil, greu, un eclecticism care a protejat mai bine de 50 de ani, in cafeneaua lui nume sonore ale literaturii clujene, ajuns acum doar o viitoare ruina primeste soarele diminetii ca pe o mangaiere a unui muribund in asteptarea ultimei clipe. Doar gestica celor trei baieti din fata „coloanelor” vorbindu-si misca intrucatva aerul diminetii…

*

Si atunci, in vara lui ’89 era la fel. Deasupra strazilor Sibiului plutea frica; si atunci oamenii erau, cumva, indirect, fortati sa stea mai ales in case. Mai ieseau doar pentru aprovizionare, devreme, cand noaptea se risipea in prima lumina a diminetii. Ii vedeai la cozile de la lapte, ca niste fantome, cu capetele plecate, zgribuliti in aerul rece. Nu vorbeau. Stateau prostiti, ca niste statui ale rabdarii, inotand in marea de frica si prostie, care isi deschidea zilnic robinetele inundandu-le viata. Am revazut grupul celor trei de la Cluj mutat in timp, in fata altui hotel celebru din Sibiu – Romischer Kaiser-, unde de obicei ne strangeam, cei considerati „proscrisi”, in asteptarea orei 10.00, cand se deschidea barul si cand mirosul espresso-ului facut de celebrul barman Sima – „Nea Sima”-, cum il alintam noi inunda tot holul pustiu la acea ora. Barul lui „nea Sima” era celebru: nu se asculta decat muzica clasica, in surdina, de la magnetofonul sau personal. Un fundal cu „imperialul” acoperind cuvintele soptite, o vodca Krepkaya incalzea atmosfera. Se vorbea incet, si nu se auzeau decat zgomotele melodioase ale masinii de espresso, punctate cu cel al linguritelor care amestecau zaharul in cafea. Era singurul care ne dadea cafea si bautura „pe caiet” si care ne ocrotea cand veneau raziile Militiei, scotandu-ne in curte, prin spatele barului. Ne inconjura aceeasi prostie stratificata putin altfel decat azi, dar o prostie la fel de agresiva, a acelei oranduiri. Iar frica era, cumva aceeasi: ni se putea inscena orice, puteam fi luati de pe strada si judecati pentru orice incalcare imaginara sau reala a „principiilor socialismului”. Azi, sub spectrul prostiei care a reusit programatic, in doar cincisprezece ani, sa mutileze constiinte, singura rezolvare a tuturor divergente societale si politice a ajuns tot justitia. „Dosarul Penal”, „puscaria”, dezumanizarea, toate devenite singurele solutii reflecta forma actuala si agresiva in care se complace, – ca abjecta forma a lasitatii -, societatea romaneasca de azi.

Atunci, ca si acum, oamenii care mai gandesc cu propriile creiere nu mai vad ca solutie de salvare personala, altceva decat plecarea definitiva din tara. S-a inchis cercul, am ajuns la aceeasi disperare a prostiei cu care se conduce un popor. Am ajuns din nou la incalcarea Drepturilor Fundamentale ale Omului, ca si in timpul Securitatii lui Ceausescu, si ne prefacem (sau suntem prea lasi) ca nu vedem. Se duc oameni nevinovati la inchisoare si noi tacem complici. Sunt distruse vieti, familii, oameni si noi privim in alta parte. Totul se rezolva cu „penali”, „dosare penale”, ura si „denuntul”, cultivate cu abilitate intre oameni pe fondul lasitatatii. Traim, ca intr-un blestem, ca intr-un vis urat, chiar aceeasi „Banalitate a raului”, despre care scria Hannah Arendt, adusa la parametrii timpului nostru. Acum, ca si atunci.

*

N am unde sa beau o cafea, terasele cu mesele acoperite de prelate sunt parca schelete, cadavrele unei vieti pe care am pierdut o definitiv. Mai sunt cateva zile si vom schimba „starea de urgenta” cu cea de „alerta” si simt ca inca n-am inteles, desi mai clar decat in felul acesta Dumnezeu nu ne-a putut arata, ca putem pierde in doar cateva zile tot ce-am avut mai de pret. Nu vom fi priceput nimic, cum n-am priceput nici in/din cei 50 de ani de comunism. Prostia, trufia si lasitatea acestui popor vor iesi intotdeauna invingatoare, precum ulceratia cancerului supurand prin pansament. Vom continua sa stam in genunchi, bogati sau saraci, vom continua sa ne ducem vietile noastre mici, mintindu-ne, acum ca si atunci. Atunci ni se parea ca nu are rost sa riscam, daca aveam frigiderele pline si daca „faceam rost” de portocale si cafea „buna”, daca ne mai aparea vreo carte, daca faceam rost de vreo aprobare si obtineam vreun pasaport, daca copiii erau „aranjati” cu serviciul sau daca reuseam sa primim un apartament mai spatios. Taceam. Acum tacem daca am reusit sa prindem o functie in partid, in administratie, daca ne am facut o vila cu piscina, daca reusim sa ne permitem doua concedii pe an in strainatate…

Merg pe strazi si fiecare gand se intoarce in vara lui ’89, cand, ca si acum simt ca nu mai sunt solutii, ca singura scapare e undeva in alta parte. „La vie est ailleur”, – a scris Kundera. Viata e in alta parte. Atunci, ca si acum, statului subteran ii e frica de oamenii care se afunda in baruri si cafenele. Si acum si atunci se baza pe delatori si pe „raziile” militiei.

Si noi, azi, „rezolvam” totul prin „Dosare Penale”. Ne incredintam viitorul unor oameni care au distrus, la ordin, destine. Care au „executat” oameni nevinovati. Citesc stupefiat investigatia recenta asupra celebrului „Dosar Băneasa”, în care s-a dispus confiscarea terenurilor și clădirilor din cel mai mare complex comercial din România, si care, spun jurnalistii, conține o fraudă de proporții uriașe. Judecătorul Corneliu Ion-Tudoran a decis confiscarea bunurilor pe baza unui document inventat, o așa-zisă donație a prințesei Maria Bibescu către statul român. „În lumina documentelor pe care le prezentăm – spun autorii investigatiei -, este de datoria instanțelor superioare ale justiției să repare cea mai mare eroare judiciară de după 1990. Altfel, decizia de confiscare a terenurilor din Băneasa nu diferă cu nimic de naționalizările abuzive din perioada stalinistă”, Donația invocată de judecătorul Tudoran, pentru a justifica sentința aberantă din dosarul privind latura civilă a procesului penal NU Există. În dosarul Băneasa, în care omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare, judecat la Curtea de Apel București, nu s-a depus niciun document în acest sens. Mai mult, nici procurorii DNA nu au auzit vreodată de așa ceva. Deci, soarta unui om, pecetluita de un judecator, fara a avea la baza vreun act real. Si noi suntem indemnati sa avem incredere in Justitie…

*

Cand ne au judecat pe noi, era spre toamna, in 1989. Nimeni nu mai spera la nici o schimbare si greata era una si aceeasi cu cea de azi. Nu se vedea nici o iesire si singura salvare nu putea fi decat „frontiera”. Ne-au adus in sala de judecata. Am trecut printre bancile pline de oameni adusi de la intreprinderi si lumea se uita curioasa la noi. Nu simteam in privirea lor nici un sentiment; asteptau sa se incheie procesele si sa se duca acasa. Inaintea noastra, completul – un procuror si doi judecatori -, judecasera o femeie care facuse un avort. N-am auzit verdictul, dar am vazut-o, iesind plansa, impreuna cu o femeie care o sprijinea sa nu cada. Ne-au dat catusele jos si ne-am asezat pe banca, in boxa. Unul din judecatori ne studia atent, si pe mine si pe Aurel, „colegul” meu. Eram colegi de „frontiera”, si colegi de liceu, asa ca apelativul judecatorului se potrivea. „Si, cum a fost? Cum v-ati gandit sa plecati din tara peste granita?”, a intrebat celalalt judecator, care pana atunci privea absent pe geam. „Care dintre voi e ‘Lennon’?” A intrebat judecatorul. ‘Lennon’ ii spuneam lui Aurel fiindca facuse doi ani de Liceu de muzica; stia si ne canta la chitara tot repertoriul lui John Lennon, dar fapta lui cea mai eroica a fost aceea ca a reusit sa vanda pianul din holul liceului de muzica. A reusit e un fel de a spune: ghinionul lor fusese faptul ca in dupa amiaza cand tocmai incarcau pianul intr-o masina, s-a nimerit ca directorul sa treaca pe langa toata scena si sa aiba inspiratia sa intrebe unde duc instrumentul…

Dar de data asta ne aflam in fata unor oameni care puteau sa ne dea 3, 4 sau chiar 5 ani de puscarie pentru tentativa de trecere frauduloasa a frontierei si pentru subminarea ordinii si societatii socialiste. Imi aduc aminte, de parca ar fi fost acum: nu aveam nici o teama, nici o spaima, simteam doar o liniste, de parca totul s-ar fi petrecut intr-un film; singurul gand era sa se termine totul, oricum, dar sa se termine si s-o luam de la capat. Sa incercam sa fugim din nou. Sa reusim sa scapam dintr-o lume, dintr-o tara in care nu era posibil nimic.

*

O alta zi – penultima-, in care mareata liniste a diminetii stapaneste totul. Cafele, tigari, liniste. Intr-un tarziu deschid televizorul. Din tot ce s-a consumat ieri ramane doar imensa nefericire a unor politicieni sfertodocti ca vor ramane trei zile in care poporul roman scapa de orice posibila pedeapsa. Trei zile intre „starea de urgenta” si „starea de necesitate”, neacoperite de vreo lege care ar permite pedepsirea nenorocitului de contribuabil. Trei zile in care nu li se vor putea face „dosare penale”, solutia miraculoasa pentru orice problema, pe care o exhiba orice idiot ajuns in fata unui microfon, trei zile in care cetateanul roman nu va putea fi cocosat cu amenzi. Ba, si mai mult, se pune problema unei amnistii fiscale, fapt care ii cutremura, de-a dreptul, pe cei care socotesc pedepsele ca unica forma de rezolvare a problemelor societatii romanesti. Unde s-au nascut, unde au copilarit si ce parinti au aceste brute oribile care nu mai vad in fata ochilor, ca singurele masuri aplicabile unui popor si mai ales acelora care nu sunt de acord cu ei, in secolul 21, doar forta, ingenuncherea, amenda sau puscaria? Asta sa fie progresul Umanitatii? Le vad mutrele zilnic pe ecrane, inainte de sedintele de guvern: Orban & Co. Prea mult. Inchid scarbit televizorul si citesc cu placere un articol al maestrului Cornel Dinu, la aniversarea clubului Dinamo, azi un cadavru deasupra caruia se rotesc ulii…

„Nu vă îmbufnați și nu blamați, cei care nu puteți înțelege hohotele și crispările vremurilor! Și nici realitatea că am fost singurul sportiv al acestui club născut odată cu el (diferența de luni nu se pune la scara istoriei…). Și care am scris doar… câteva pagini de istorie ca fotbalist, dar și ca președinte al lui Dinamo… Unde m-am format și ca om și vreau să le mulțumesc modelelor de sportivi și conducători a căror ținută am încercat (și continuu!) să o urmez.”

Inca din „generala”, si noi, baietii buni la fotbal ne aleseseram ca model echipa Dinamo. Mai tarziu, idolii nostri erau Cornel Dinu, si toti colegii lui de echipa – si de Nationala -, pentru care am fi facut orice. Numai ca atunci, pe vremea aceea, noua, copiilor, in clasa sau acasa, nu ni se cerea sa calcam peste oricine, si sa trecem peste orice pentru reusita individuala. Profesorii nostri ne cereau sa fim uniti, sa fim echipa, sa nu lasam pe nimeni pe din afara. Cei mai buni din clasa, faceam acasa lectiile, dupa amiaza impreuna cu cei mai slabi; diriginta ne-a invatat sa punem de acasa cate doua sendwich-uri si sa le impartim cu un coleg care nu are nimic de mancare. Nu trebuia sa fii primul, cel mai bun, castigatorul cu orice pret… Ce poate fi mai trist pentru fostii copii cu tricouri desenate in culorile lui Dinamo, cu Carioca, decat lectura unui astfel de articol trist, semnat, dupa atatia amar de ani, de unul din idolii lor?

*

Pornesc din nou televizorul: „Cazul Catarama”, care s-a autoinfectat, incercand sa demonstreze ca strategia „arestarii” populatiei la domiciliu a fost una gresita. Care a fost „rezolvarea” aleasa de maretul stat politienesc roman, a acestui acestui „caz”? Bineinteles, i s-a facut DOSAR PENAL!!! De ce nu are voie Viorel Catarama sa conteste orice i-ar trece prin minte? De ce n-ar avea voie sa se sinucida? Transpar, tot mai evidente, accentele Statului Securist dinainte de 89. Despre drepturile omului nu mai vorbim. Doar despre pedepse, despre amenzi, despre amenintari din ce in ce mai transparente, despre dosare penale, despre puscarii… Paradoxal, solutia care imi vine in minte, ca si acum treizeci de ani, este plecarea. Sa pleci, sa nu mai stii nimic, sa nu mai vezi bataia de joc, triumful prostiei si asupra inteligentei, a bunului simt, al ratiunii. Sa nu mai vezi ca si acum treizeci de ani un alt stat politienesc adulat, culmea, de tineri, de la care te-ai fi asteptat la exact contrariul. Cum sa mai traiesti intr-o tara a carei institutii distrug destine, si in care cetateanul este privit de acestea, intotdeauna, ca un posibil delincvent? De sinucis nu poate fi vorba: fiindca asta inseamna sa ajungem sa fim convinsi ca absolut toti cei care raman in viata dupa noi sunt niste idioti si niste ticalosi si ca nu mai merita sa le alocam timp din viata noastra. Nu ne putem sinucide fiindca intre noi sunt multi oameni inteligenti si cu suflet mare: judecatori, procurori, ingineri, artisti, scriitori, politicieni, medici… Care prefera, insa, salvarea personala. Care nu risca nimic, confundandu se cu peisajul inert care exprima insasi „banalitatea raului”. Iar atunci nu ramane decat optiunea plecarii. A autoexilarii.

*

Dau al 24 lea telefon si vorbesc cu cel de al 24 lea prieten, finalizand astfel un experiment sugerat de Bogdan Comaroni. Experiment care, mi-a spus, a ajuns exact la acelasi rezultat ca si al meu… Din toti cei carora le-am telefonat, nici unul nu cunoaste vreun bolnav de Covid. Nici neamurile lor, nici prietenii lor, nici verii si verisoarele prietenilor, nici prietenii si prietenele verisoarelor prietenilor neamurilor… Il sun si pe Cozmin Gusa in Austria si il intreb acelasi lucru, gandindu-ma ca el cunoaste, oricum, infinit mai multa lume decat mine. Acelasi raspuns! Nici macar unul! Ce stiu toti, de fapt: ca medicii din prima linie primesc un plus la salariu pentru ca lupta cu virusul ucigas. Ca multora dintre apartinatorii celor decedati li s-a propus suma de 3000 de lei ca sa declare in fals ca apartinatorul a decedat de Coronavirus. Ca asa zisele „teste” au o acuratete de 30-50%, si ca spre deosebire de simpla gripa/ raceala, care are o transmisibilitate de 1-2%, ni se spune ca a virusului Covid 19 este de 18-20%.

Atunci, cum se face ca multi dintre prietenii si cunoscutii nostri se imbolnaveau, cu zecile de gripa, lucru pe care il aflam repede, si noi, iar despre bolnavii de Covid nu afla nimeni nimic??? Ce mai stim? Faptul ca declarand decedatii apartinatori ca fiind morti din cauza virusului covid, apartinatorii beneficiaza si de un ajutor de Stat, de 1100 de lei. Mai stim ca toti trebuie sa stam in case, iar daca suntem prinsi pe strada, ni se da o amenda uriasa. Mai stim ca in nici o tara din Lume nu s-au practicat astfel de amenzi imense. Cuantumul total al amenzilor date romanilor este de 470 milioane se Euro. Mai stim ca doar „sclavii” romani care muncesc la sparanghel au voie sa calatoreasca dintr un oras in altul, ceilalti cetateni, nu. Mai stim ca toate aceste „stele” ale ecranului, de alde Arafat, Vela, Orban par ca tin cu dintii de masurile coercitive, ca lumea sa nu apuce sa-si puna intrebari in legatura cu mis-mas-urile lor care mai „scapa” pe la unele televiziuni si in presa scrisa. Am regretat mult ca liberalii n-au putut, desi aveau toate motivele, sa-l indeparteze pe dl Arafat din functia de la Ministerul de Interne (si de la conducerea a unsprezece, sau poate chiar mai multe comisii, de unde d-sa si centreaza si da cu capul); daca inventariem tot ce s-a dezvaluit de-a lungul timpului despre d-sa, si rele si bune, se aduna mai multe negative; si cred ca e timpul sa mai avem acolo si pe altcineva. Nu s-or fi terminat, deodata specialistii romani in domeniu… Or, daca si Ceausescu rotea cadrele, masura impotriva „osificarii” administrative care e departe de a nu fi eficienta, atunci ar fi timpul sa se strice si „angrenajul” dlui Arafat. Astept cu nerabdare comisiile Parlamentare de verificare a activitatii acestui domn. No offense…

Nici nu ajung bine acasa, ca aflu ca Statul polonez subventioneaza firmele care produc carnea de pui care se exporta in Romania. Astfel, cu tot cu transport, pretul kilogramului de piept de pui este la jumatate fata de pretul real, nesubventionat al producatorului roman. Nu-mi vine sa cred ca Guvernul Roman si Oficiul Concurentei pot fi de acord cu un asa lucru odios: cu distrugerea capitalului romanesc. Il sun la Alba Iulia pe Ioan Popa, presedintele uneia din cele mai mari intreprinderi romanesti din bransa, un om de maxima calitate umana si un sincer patriot roman. Spre stupefactia mea acesta imi confirma. In plus, aflu ca produsele venite din Polonia sunt infestate cu Aviara si Salmonella, si, chiar de aceea (sic!), nici o institutie a Statului roman nu controleaza aceasta carne. Astfel, Transavia „sta” pe un stoc de 75 de milioane de euro, doar ca sa si poata vinde polonezii marfa. Pai n-are dreptate romanul Ioan Popa? Cu 75 de mil. de euro, pe bursa, ar fi castigat o avere… Ce sa faci, in afara de a scrasni din dinti?

Ce ramane, asadar, dupa tot acest „inventar”? Faptul ca Natiunea romana va trebui sa scrie in analele Istoriei Neamului ca zilele de vineri-sambata-duminica, vor fi fost SINGURELE ZILE DE ADEVARATA DEMOCRATIE din istoria noastra recenta. Sunt zilele in care coercitia, catusele, dosarul penal, statul politienesc, amenintarea si frica nu vor mai putea actiona legal impotriva romanilor.

*

Acum nu mai are nici un sens sa te gandesti la o „evadare”. Poate, inca un timp se mai poate trai in tarile civilizate ale Europei, unde instinctual oamenii isi apara Drepturile Fundamentale, dar, in ce ma priveste, m-as bucura sa traiesc emigrand in Cuba, tara mea de inima; prefer sa traiesc asa cum traiesc amaratii aceia, asumand cu demnitate propria saracie. Sa fiu unul din acei cubanezi despre care Gabriel Garcia Marquez spune ca erau minunati si carora le admira indrazneala dezinvoltura de caribeeni, acei cubanezi pentru care Fidel era pentru toti Fidel, sau „calul”. „Revolutia era o mare sarbatoare cu intrarea libera, cu portile larg deschise. Te duceai sau nu la mitinguri. Daca aveai chef, cu o fata sau cu un prieten, te opreai la vreun colt de strada, beai o racoritoare, intrai la un film sau mergeai, din proprie vointa, de placere sa-l asculti pe Fidel”

Popoarele devin captive si cad, rand pe rand in plasa unui globalism inuman. Se zbat intr o capcana fara scapare. Ma gandesc tot mai serios la Cuba ca la ultima salvare in fata invaziei inumane a acestor „baieti foarte destepti”, care in curand ne vor tintui in case si ne vor planta cate un cip in creier, sa ne poata controla mai bine. Nu vreau sa traiesc printre masini cu chip uman, vorbind indoctrinati in fraze cretine, de angajati in „cubical”-uri de multinationale; nu vreu sa traiesc intre oameni care se urasc si care isi distrug destinele unii altora, oameni fara suflet si fara o minima etica.

*

Ca sa incerci sa „fortezi” frontiera de vest a Romaniei nu era asa simplu. In Sibiul anilor 85-89 frontiera era un subiect la ordinea zilei. Cei trei baieti pe care i-am vazut ieri in fata hotelului New-York din Cluj, complotand parca in pustietatea strazii, mi-a adus aminte de diminetile Sibiului, de zilele dinaintea „plecarii”. Se stia: unde era un grup de trei, acolo se organiza o trecere a frontierei. Astfel ca militia insotita de caini lupi, care patrula pe centru, (eroii din linia intai de acum 30 de ani!), era avertizata sa controleze grupurile de mai mult de trei oameni. Noi eram doar doi. Eu si Aurel Pop, zis Lennon. In 89 era a treia oara cand incercam sa trecem frontiera. De data asta, in dreptul comunei Avram Iancu, in Ungaria. In cursul anilor 88-89, ungurii ajutau transfugii sa treaca in occident, spre deosebire de sarbi, care ii predau pe romanii prinsi pe teritoriul lor, inapoi, granicerilor romani. Legenda spunea ca la un transfug prins si predat autoritatilor romane, statu platea sarbilor un vagon de sare…

Ma pregateam sa scriu mai departe, cand deodata, l-am auzit pe dl Orban, la televizor, declarand plin de emfaza ca de maine el va fi cel care va conduce Comitetul pentru situatii de urgenta. Si, fara vreo legatura, mi-am amintit o notatie a lui Julien Green: „Ascultand prin 1860 ‘Mesia’ de Handel, sotia lui Carlyle remarca printre coristii hidosi cu manusi albe si frac un cantaret de o uratenie exceptionala si reflecteaza: „Si totusi cineva il iubeste pe acest porc…” Pe ziua de azi n-o sa mai pot scrie nimic.

Octavian Hoandra



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

TikTok susține că a ELIMINAT 98,5% din conținutul cu DEZINFORMARE electorală în sub 24 de ore

Publicat

tiktok

TikTok a anunțat că lansează o campanie care să asigure protejarea corectitudinii procesului electoral, în contextul alegerilor din România. Potrivit celor mai recente estimări, 98,5% din conținutul legat de dezinformări electorale a fost șters în mai puțin de 24 de ore.

Cu o echipă globală de peste zeci de mii de experți în trust & safety, dintre care mai mult de 6.000 în UE, parteneriate strategice, resurse în aplicație (precum Centrul Electoral, Ghidul de Căutare și Etichetarea Videoclipurilor, care sunt active în prezent pentru alegerile din România) și inițiative de educație media, TikTok se dedică combaterii dezinformării și facilitării accesului la informații oficiale pentru cei peste 8,1 milioane de utilizatori din România, a transmis compania într-un comunicat.

TikTok susține că a ELIMINAT 98,5% din conținutul cu DEZINFORMARE electorală în sub 24 de ore

Conform celui mai recent Raport privind Aplicarea Regulilor Comunității pentru al doilea trimestru al anului 2024, 99,2% din conținutul cu dezinformări electorale a fost eliminat proactiv înainte de a fi raportat, iar 98,5% din acest conținut a fost eliminat în mai puțin de 24 de ore.

Ca parte a strategiei mai ample pentru a menține platforma în siguranță în perioada electorală, TikTok se concentrează pe trei piloni principali: aplicarea politicilor (precum combaterea dezinformării, eliminarea operațiunilor de influență ascunsă și gestionarea conținutului generat de AI), sprijinirea accesului la informații oficiale și colaborarea cu experți. În acest sens, TikTok colaborează cu ONG-ul local Funky Citizens pentru a ajuta comunitatea să navigheze în siguranță pe platformă și să se protejeze împotriva potențialelor dezinformări în perioada alegerilor.

„Perioada electorală aduce după sine multe oportunități de răspândire a unor informații false”

În colaborare cu TikTok, Funky Citizens a dezvoltat o serie de videoclipuri educaționale care explică modul în care utilizatorii pot identifica și evita dezinformarea și cum pot evalua critic conținutul legat de procesul electoral. Comunitatea din România poate găsi această serie de videoclipuri, care conțin sfaturi practice și informații utile despre procesul electoral, atât pe contul oficial de TikTok al Funky Citizens, cât și în Centrul Electoral integrat în aplicație, dedicat alegerilor din România.

„Perioada electorală aduce după sine multe oportunități de răspândire a unor informații false ce ne pot afecta deciziile la urne și, în final, viitorul nostru. Ca organizație independentă cu experiență în fact-checking și combaterea dezinformării, am ales să avem un rol activ în a construi abilități de educație media în rândul cetățenilor. Este parte din misiunea noastră să punem la dispoziție expertiza acumulată în acest domeniu și să colaborăm cu platformele de social media pentru a avea un spațiu digital mai sigur”, a declarat Ana Dragomir, directorul de comunicare al Funky Citizens.

„La TikTok, suntem dedicați protejării comunității noastre pe platformă și asigurării accesului la informații corecte și de încredere, mai ales în momente importante, cum ar fi alegerile. Prin colaborarea cu Funky Citizens, ne propunem să oferim utilizatorilor români resursele necesare pentru a lua decizii informate, protejând în același timp integritatea platformei noastre”, a declarat Łukasz Gabler, managerul de Politici Publice și Relații Guvernamentale CEE al TikTok.

„Experții TikTok lucrează pentru a identifica și bloca operațiuni de influență ascunsă”

Pentru a sprijini comunitatea în perioada alegerilor, TikTok a introdus mai multe funcții noi în România. Centrul Electoral din aplicație conectează utilizatorii cu informații oficiale de încredere, direcționându-i către pagina Autorității Electorale Permanente. Centrul Electoral oferă utilizatorilor români acces la videoclipuri create în colaborare cu Funky Citizens pentru a-i ajuta să analizeze conținutul online legat de alegeri.

Utilizatorii pot găsi Centrul Electoral prin intermediul bannerelor speciale din secțiunea de căutare, precum și cu ajutorul etichetelor automate adăugate la conținutul legat de alegeri.

„Experții TikTok lucrează pentru a identifica și bloca operațiuni de influență ascunsă, inclusiv conturi false, eforturi de influență străină și campanii de dezinformare care vizează procesele electorale, inclusiv cele din țările europene, pentru a asigura că mesajele electorale reflectă cu adevărat intențiile utilizatorilor”, se menționează în finalul comunicatului.

Citește mai departe

EVENIMENT

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Cum au votat românii în fiecare județ. Elena Lasconi, în turul doi cu voturi din diaspora

Publicat

De

Alegeri prezidențiale

Românii au votat. În țară, dar și în străinătate, cele mai multe voturi le-a obținut Călin Georgescu, candidat independent, o supriză pentru foarte multă lume.

Macel Ciolacu, liderul PSD, dat câștigător în primul tur al alegerilor prezidențiale de toate sondajele de opinie, iese din cursa prezidențială. Elena Lasconi, peședinta USR este cea îl va înfrunta pe Călin Georgescu în turul doi.

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Cum au votat românii în fiecare județ. Elena Lasconi, în turul doi, cu voturi din diaspora

În țară, Elena Lasconi a câștigat 5 județe, printre care județul Cluj, dar și municipiul București. Rezultatul de duminică seara, când în turul doi păreau să intre Călin Georgescu și Marcel Ciolacu, a fost întors după numărarea tuturor voturilor, inclusiv din diaspora.

Candidatul PSD la funcția de președinte al României a ieșit “câștigător” în cele mai multe județe din țară – 16.

Nicolae Ciucă, PNL, a câștigat un singur județ fiind surclasat de Kelemen Hunor, candidat UDMR, care, surprinzător, a căștigat “județul liberal” Bihor.

Citește și: Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL

George Simoin, canditatul AUR, votat și el masiv, care se află pe locul 4 în preferințele românilor, nu a căștigat în niciun județ din țară.

Cum au votat românii în turul 1 al alegerilor prezidențiale:

  • Călin Georgescu, candidat independent, a câştigat alegerile în 13 judeţe: Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Argeş, Prahova, Călăraşi, Constanţa, Tulcea şi în diaspora. A primit cele mai multe voturi și intră în turul 2 al alegerilor
  • Elena Lasconi, USR, a câştigat alegerile în 5 judeţe: Cluj, Iaşi, Braşov, Timiş, Ilfov şi toate sectoarele din Bucureşti. Intră în turul doi al alegerilor prezidențiale de pe poziția secundă
  • Marcel Ciolacu, PSD, a câştigat alegerile în 16 judeţe: Botoşani, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Dîmboviţa, Teleorman, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinţi și Caraş-Severin. Pierde finala prezidențială
  • Nicolae Ciucă, PNL, a câștigat la Giurgiu
  • Kelemen Hunor, UDMR a căștigat în 6 judeţe: Satu Mare, Bihor, Sălaj, Mureş, Harghita și Covasna.

Nicolae Ciucă a obținut cel mai prost scor la alegeri al unui candidat liberal. De asemenea, Marcel Ciolacu este primul președinte al PDS care nu intră în turul doi al alegerilor prezidențiale.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum să faci CUMPĂRĂTURI fără stres, în perioada sărbătorilor (P)

Publicat

cadou

Ne apropiem cu repeziciune de cea mai aglomerată perioadă din an. Întotdeauna, luna decembrie este cea mai solicitantă și cea mai aglomerată. Este momentul când facem cele mai multe cumpărături, suntem ocupați cu pregătirile de sărbători și ne facem planuri de petrecere și vacanță. Deși este cea mai așteptată și mai frumoasă perioadă din an, magia sărbătorilor poate fi umbrită de stresul cumpărăturilor pentru cadouri și pregătirile pentru mesele de sărbătoare.

Însă, dacă urmezi câteva reguli simple de organizare, vei reuși să faci cumpărături fără să te simți copleșit.

Nu lăsa cumpărăturile pe ultima sută de metri

Cea mai mare greșeală pe care o facem majoritatea dintre noi este că amânăm cumpărăturile crezând că avem timp suficient până la sărbători. În realitate, cel mai important pas pentru a evita stresul este planificarea. Fă-ți din timp lista de cumpărături și deja poți începe să achiziționezi produsele neperisabile. Făcând totul etapizat, nu vei mai avea impresia că te aglomerezi și nu vei mai simți presiunea că trebuie să cumperi totul dintr-o dată. Bonusul organizării din timp îl reprezintă organizarea mai atentă a bugetului și economia de bani. Mai ales că, în perioada sărbătorilor, totul este mai scump.

Fă-ți majoritatea cumpărăturilor online

Ca să scapi de alergătura și aglomerația din magazine, cel mai ușor este să îți faci cumpărăturile online. Produsele îți vor veni acasă prin curierat, în cel mai scurt timp. Astfel, nu mai este nevoie să consumi timp străbătând tot orașul și așteptând la cozi. Eviți stresul, economisești timp și bani, eficientizând pregătirile pentru sărbători. Mai mult decât atât, online găsești o gamă largă de produse și ai și reduceri disponibile doar pe site sau dacă ești abonat. De cele mai multe ori, livrarea este gratuită, ceea ce înseamnă încă o economie în bugetul pentru sătbători.

Întocmește o listă completă și nu te abate de la ea

Trebuie să ai toate produsele necesare listate, astfel încât să nu îți dai seama în ultimul moment că îți lipsește ceva. Dacă începi să creionezi lista din timp, aceasta va fi completă înainte de sărbători. De asemenea, cumpărând treptat produsele, ai garanția că le vei găsi pe toate. În apropierea Crăciunului, multe produse dispar din stoc. În același timp, o listă te va ajuta să eviți cumpărăturile impulsive și să te concentrezi pe ceea ce ai nevoie cu adevărat.

Cumpără cadourile pentru cei dragi, din timp

Sărbătorile nu sunt doar despre cantitatea de cadouri, ci și despre valoarea lor simbolică. În goana după ele, poți omite exact aspectul esențial – importanța acestora pentru destinatar. Pe ultima sută de metri poți ajunge să cumperi cadouri la întâmplare, fără să te gândești dacă îi plac sau îi sunt necesare persoanei căreia i le dăruiești. În loc să cumperi cadouri costisitoare doar pentru a respecta tradiția, alege cadouri care reflectă cu adevărat gusturile și dorințele celor dragi. Dacă vrei să fii eficient și să îi faci și o surpriză persoanei dragi, o poți surprinde printr-o trimitere colet direct la ușă, cu o etichetă pe care să scrie „de la Moș Crăciun!”

Cu planificare, răbdare și o atitudine pozitivă, cumpărăturile de sărbători pot deveni o activitate plăcută și relaxantă, fără a adăuga presiune suplimentară și stres.

Citește mai departe

EVENIMENT

Votant clujean al lui Georgescu: Mi-a fost scârbă de partidele mari și de candidații propuși. Singurul care a vorbit de oameni

Publicat

Călin Georgescu

Unul din cei peste 50.000 de clujeni care au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale cu independentul Călin Georgescu a explicat pentru Cluj24 motivele care au stat la baza votului său.

Potrivit acestuia, votul pro-Georgescu a fost unul anti-partidele mainstream, partide mari și anchilozate, cărora nu le-a păsat de oameni ci doar de propriile interese.

”M-am hotărât cu cine să votez doar duminică dimineață. Și am decis să dau un vot anti-sistem, iar Călin Georgescu mi s-a părut candidatul potrivit, deși până în urmă cu o lună nu auzisem de el. Dar a fost singurul pe care l-am văzut spunând ceva despre oameni, care s-a gândit la ei.

Candidați-măscărici

Mi-a fost scârbă de aceste partide și de candidații propuși la Președinție, astfel că am votat împotriva lor. Singurele vinovate de rezultatul votului sunt partidele și măscăricii pe care i-au scos în față ca și candidați la prezidențiale”, a spus acesta.

Votantul lui Georgescu a precizat că a contat în decizia luată și faptul că  a fost vorba despre un candidat independent, care nu are un partid în spate și care să îi dicteze ce să spună și ce să facă.

”Adevărul este că nu m-am așteptat să intre în turul 2, dar acum mă bucur. Campania lui desfășurată pe Tik Tok nu m-a influențat, dar doar așa am aflat mai multe despre acest candidat”, a explicat clujeanul.

Potrivit rezultatelor comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale și a intrat în turul 2 cu aproape 2,5 milioane de voturi obținute în țară și diaspora.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax