EVENIMENT
Jurnal de „front” pandemic. Medicii luptă să SALVEZE viața celor care nu cred în COVID nici pe patul de SPITAL

Valul 4 al pandemiei a lovit România cu violență și marea majoritate a celor care ajung în spitale fac parte dintre cei care nu cred în boala Covid și care refuză vaccinarea. Numărul mare de cazuri se doatorează tulpinii Delta, care este cea mai contagioasă de până acum. Numărul mare de decese se explică și prin faptul că cei care nu cred sau nu mai cred în această boală refuză să se adreseze medicilor la primele simptome și ajung la spital cu forme foarte grave, implorând să fie salvați sau vaccinați.
Dr. Elena Copaciu, specialist în anestezie și terapie intensivă, medic șef la Clinica Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Universitar de Urgență București a scris un succint jurnal de „front” pandemic și explică cu ce se confruntă personalul medical.
Obosiți, medicii și asistenții nu se luptă doar cu boala, ci și cu pacienți care nu acceptă că acest virus există sau că este, într-adevăr, periculos.
Dr. Elena Copaciu spune că s-a ajuns să se recurgă, în unele cazuri, la sedarea pacienților pentru a putea aplica metode invazive pentru a menține oxigenarea acestora și pentru a-i salva, pe cei care mai pot fi salvați.
Jurnal de „front” pandemic
„68 de ani, singură, nevaccinată, cu simptome Covid de o săptămână, adusă de la sute de km distanță pentru internare de doi preoți din parohia sa! Direct la critici!
42 de ani, bărbat, nevaccinat, miocardită virală Covid-19. Stare critică.
Pacient în jur de 70 de ani, adus cu forța de familie la camera de gardă, simptomatic de multe zile, saturație în oxigen a sângelui – 60%!!… admis direct în terapie intensivă!
4 pacienți de diverse vârste internați simultan cu fenomene de miocardită virală asociată pneumoniei Covid-19 cu mutația delta.
Teolog, peste 50 de ani, cu comorbidități, nevaccinat, externat după cam 5 săptămâni, 4 în terapie intensivă. Colegii săi de salon au fost mai puțin norocoși!
Tineri cu sau fără comorbidități, nu cred în virus și nici în vaccin, chiar cu măști de CPAP sunt foarte conectați la mediul lor profesional și rămân așa până suntem nevoiți să îi sedăm și aplicăm metode invazive pentru a menține oxigenarea la un nivel care să nu afecteze funcționarea organelor interne!
Din 17 august reanimarea noastră e plină cu critici Covid, mutația delta.
Am dublat capacitatea de admisie. Nu vreți să știți cu ce eforturi! Ne pregătim poate de triplare!
Dar nu așa se face medicina acestui secol în Europa!
E vremea să înțelegem exigențe de sănătate publică și să decidem noi ca societate, ce dorim de fapt? Care ne sunt prioritățile!
Cred că noi ca popor nu am înțeles ce importantă e sănătatea! Când ești sănătos poți să îți urmezi toate visurile! Fără sănătate e mult, mult mai greu!”, spune dr. Elena Copaciu.
Sursa: RO Vaccinare
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul etapei a cincea. Ce fotbaliști clujeni intră în ”primul 11” prezentat de LPF

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul U Cluj a fost desemnat antrenorul etapei etapei a cincea din play off/play out.
Sabău a primit acest titlu după după victoria Universității Cluj în fața echipei Rapid și după ce jucătorii lui au ”predat o lecție de fotbal”. În ceea ce privește jucătorii, doi dintre cei care intră în primul 11 sunt de la U Cluj, iar unul de la CFR Cluj.
Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul etapei. Ce fotbaliști clujeni intră în ”primul 11” prezentat de LPF
Care este cel mai bun 11, după etapa a cincea, prezentat de Liga Profesionistă de Fotbal:
Portar:
Jesús Fernández (Politehnica Iași) – Victoria ieșenilor din derby-ul cu rivala din Botoșani i se datorează și experimentatului portar spaniol. Acesta a închis excelent poarta, astfel că, după cinci etape din play-out, Poli are doar un gol încasat.
Fundași:
Milen Zhelev (Oțelul Galați) – Titularizarea fundașului bulgar se dovedește a fi una dintre mutările câștigătoare făcute de Laszlo Balint la Oțelul. Integralist în toate cele patru jocuri, a pus umărul la seria formidabilă făcută de gălățeni sub conducerea actualului antrenor.
Lucas Masoero (Universitatea Cluj) – O nouă prestație solidă în centrul defensivei ,,Șepcilor roșii”. Prinde pentru a șaptea oară ,,Echipa etapei”.
Siyabonga Ngezana (FCSB) – Iarăși, fundașul roș-albaștrilor și-a arătat clasa și a făcut față cu brio atacurilor adverse.
Nicușor Bancu (Universitatea Craiova) – Căpitanul oltenilor a pasat excelent pentru golul care a deschis drumul craiovenilor spre o victorie mare.
Mijlocași:
Juri Cisotti (FCSB) – A reușit o dublă care ar putea fi decisivă în lupta pentru titlu.
Vlad Chiricheș (FCSB) – Nu doar golul, unul de-a dreptul spectaculos, ci întreaga evoluție a fost de excepție!
Ovidiu Bic (Universitatea Cluj) – A marcat un gol frumos și a fost fără greșeală în cele 63 de minute în care s-a aflat pe teren.
Atacanți:
Ștefan Baiaram (Universitatea Craiova) – Gol, al șaselea cu capul din acest sezon, și pasă decisivă. A ajuns la 18 contribuții ofensive în 31 de meciuri.
Louis Munteanu (CFR 1907 Cluj) – Deși echipa sa a pierdut, vârful CFR-ului a punctat de două ori și a ajuns la 22 de reușite în ediția curentă, fiind lider detașat în clasamentul golgheterilor.
Gheorghe Grozav (Petrolul Ploiești) – A marcat o dublă și a ajuns la 50 de goluri în SuperLigă. Și-a trecut în cont și o pasă decisivă.
Antrenorul etapei:
Ioan Ovidiu Sabău (Universitatea Cluj) – Ardelenii au predat o lecție de fotbal în Giulești și au reintrat în lupta pentru podium.
Foto: Arhivă

Pensionarii din România ar putea primi cu întârziere pensiile distribuite de Poșta Română pe luna mai din cauza minivacanței.
1 mai va fi zi liberă, 2 mai va fi vineri și se va realiza o punte cu weekendul, astfel că Poșta va mai lucra abia luni, scrie Alba24.
Întârzie PENSIILE distribuite de Poșta Română în mai, din cauza minivacanței
Astfel, în acest an, prima zi lucrătoare a lunii mai este 5 mai, iar Poșta Română va începe distribuirea pensiilor abia din 6 mai, potrivit CNPP.
În mod obișnuit, pensiile sunt virate și distribuite în perioada 1-15 a fiecărei luni, însă în luna mai, întreg procesul va începe cu întârziere.
Aceasta nu înseamnă că pensionarii nu își vor primi banii, ci doar că vor trebui să aibă puțină răbdare în plus.
Un alt aspect important este că în luna mai nu se acordă sprijinul financiar de 400 de lei, care a fost virat în luna aprilie.
„Niciun pensionar nu va primi bani în plus în luna mai”
Potrivit autorităților, acest sprijin va mai fi acordat o singură dată în acest an, în luna decembrie 2025.
Deși mulți seniori așteaptă cu speranță „mica recalculare” care ar trebui să aducă o creștere medie de aproximativ 500 de lei, niciun pensionar nu va primi bani în plus în luna mai.
Casele de Pensii nu dispun încă de softul informatic necesar pentru recalculare, iar procedurile sunt în curs de dezvoltare.
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat că „pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă un modul informatic nou. Din cauza numărului mare de cereri și a timpului limitat, finalizarea acestora nu este posibilă momentan.”

Tarabele unde se vând legume și fructe din Piața Mărăști se închid miercuri, 23 aprilie.
Magazinele de carne și lactate din piață vor fi în continuare deschise.
Se închid tarabele de legume și fructe din Piața Mărăști
Tarabele de legume și fructe vor fi închise pentru două zile, respectiv miercuri, 23 aprilie și joi, 24 aprilie. Măsura a fost luată pentru că vor avea loc lucrări de modernizare și igienizare.
De vineri, 25 aprilie, vânzările la tarabe se vor relua.
EVENIMENT
Vine VARA. Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul. Câte curse vor fi săptămânal de pe Aeroportul Avram Iancu

Începând cu luna mai, numărul zborurilor Cluj-Istanbul și retur crește.
Asta și datorită faptului că sunt două companii aeriene turcești care vor opera zboruri spre această destinație de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca.
Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul
Compania aeriană Turkish Airlines a anunțat creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul, începând cu 5 mai 2025. Astfel, numărul zborurilor va crește de la 7 la 9 pe săptămână, prin introducerea a două curse suplimentare, operate luni și sâmbătă.
Suplimentarea frecvenței zborurilor răspunde cererii tot mai mari din partea pasagerilor care aleg Istanbulul atât ca destinație finală, cât și ca hub de conexiune către destinații intercontinentale din Europa, Asia, Africa și America de Nord, arată reprezentanții Aeroportului Cluj Napoca.
O nouă rută din 20 mai
De asemenea, începând cu 20 mai 2025, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj va operara zborurilor directe spre Istanbul cu operatorul low-cost Pegasus Airlines. Vor fi 3 zboruri pe săptămână, pe Aeroportul Internațional Sabiha Gökçen, al doilea ca mărime din Istanbul. Cursele vor fi marți, joi și sâmbătă.
Totodată, compania operează deja și până în octombrie, şi zboruri charter spre Antalya de pe aeroportul clujean.