ACTUALITATE
Judecătorii clujeni au respins încercarea lui Horia Șulea de a scăpa de condamnarea penală

Judecătorii clujeani au respins ca inadmisibilă contestaţia în anulare formulată de fostul primar al Floreștiului, Horia Șulea, împotriva deciziei penale din aprilie 2021 a Curţii de Apel Cluj, prin care îi era respins apelul la condamnare.
Aceasta este o cale extraordinară de atac folosită asupra hotărârilor definitive, când pot apărea erori de procedură sau de competență în componența instanței.
”În temeiul art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 C.pen. 1968 cu aplicarea art. 5 C.pen., precum şi art. 396 alin. 2 C.proc.pen condamnă pe inculpatul Ş H P, la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilată infracţiunilor de corupţie.
În temeiul art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 C.pen. 1968 cu aplicarea art. 5 C.pen., precum şi art. 396 alin. 2 C.proc.pen., condamnă pe inculpatul Ş H P la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilată infracţiunilor de corupţie.
În temeiul art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 C.pen. 1968 cu aplicarea art. 5 C.pen., precum şi art. 396 alin. 2 C.proc.pen., condamnă pe inculpatul Ş H P la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilată infracţiunilor de corupţie.
În temeiul art. 33 lit. a şi art. 34 lit. b C.pen. 1968 contopește cele 3 pedepse aplicate inculpatului şi aplică astfel acestuia pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare. În temeiul art. 861 alin. 2 C.pen., dispune suspendarea executării pedepsei aplicate inculpatului sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi 6 luni, stabilit potrivit dispoziţiilor art. 862 alin. 1 C.pen. 1968.
Încredinţează supravegherea inculpatului Serviciului de Probaţiune Cluj. În temeiul art. 863 alin. 1 C.pen. 1968, pe durata termenului de încercare, obligă inculpatul să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: – să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Cluj; – să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; – să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. În temeiul art. 71 alin. 1 C.pen. 1968 interzice inculpatului Ş H P drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b C.pen. 1968 de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii aplicate prin aceasta, iar în temeiul art. 71 alin. 5 C.pen. 1968, pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii suspendă şi executarea pedepselor accesorii.
Atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 864 C.pen. 1968 privind cazurile de revocare a beneficiului suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul săvârşirii de noi infracţiuni sau al neîndeplinirii cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere prevăzute de lege şi stabilite de instanţă”, era decizia Judecătoriei Cluj-Napoca.
Edilul a fost acuzat că a plătit nelegal servicii de deszăpezire şi salubrizare, însă primarul susținea că este pus în fața unui dosar politic, mai ales având în vedere că bugetul comunei nu ar fi fost prejudiciat.
Plata serviciilor de salubrizare s-a realizat în baza facturilor emise, situațiilor de lucrări și proceselor verbale de recepție, înscrisuri justificative care certificau exactitatea sumelor, recepția și executarea serviciilor.
Înainte de aprobarea efectuării plăților pentru serviciile de salubrizare, documentele justificative erau verificate de către compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Comunei Florești, respectiv achiziții publice și contabilitate, fiind aplicată viza de control financiar preventiv care atestă îndeplinirea condițiilor legale, a regularității și încadrării în limitele creditelor bugetare.
De ce s-a considerat că nu era nevoie de licitație publică
Horia Șulea a fost ales primar al comunei Florești în iulie 2012, iar înainte de preluarea funcției de primar, serviciile de deszăpezire și curățenie stradală erau realizate de către societatea VASERV G SRL. După preluarea mandatului de primar, Horia Șulea a respectat acest contract, aprobând plata serviciilor de salubrizare realizate.
Achiziționarea serviciilor s-a realizat tot în baza art. 19 din OUG 34/2006, astfel cum se practicase până la acel moment de către fosta conducere a Primăriei Florești, prin aparatele de specialitate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Transferuri la CFR Cluj pentru sezonul 2025-2026. Dan Petrescu rămâne antrenorul feroviarilor şi vrea să construiască o echipă de forţă cu care să se poată bate cu FCSB la titlu în SuperLiga.
Până acum, clubul din Gruia nu a cheltuit nici un leu pe sume de transfer, conform informaţiilor de pe transfermarkt.ro, dar a semnat cu jucători în valoare totală de peste 7,5 milioane de euro. Iată ce transferuri s-au făcut până acum la CFR Cluj:
VENIRI la CFR Cluj
Kenneth Omeruo – fundaş central, 31 de ani, Nigeria, cotat la 1,2 milioane de euro
Karlo Muhar – mijlocaş, 29 de ani, Croaţia, cotat la 1,5 mil. euro
Antonio Bosec, fundaş dreapta, 27 de ani, Croaţia, cotat la 700.000 de euro
Drilon Islami – mijlocaş defensiv, 24 de ani, Kosovo, cotat la 600.000 de euro
Marko Gjorgjievski – atacant, 25 de ani, Macedonia de Nord, cotat la 500.000 de euro
Daniel Dumbrăvanu – fundaş central, 23 de ani, Moldova, cotat la 50.000 de euro
Tudor Cociș – atacant, 21 de ani, România
PLECĂRI de la CFR Cluj
Moustapha Name – mijlocaş defensiv, 30 de ani, Senegal – la Pafos (final de împrumut), cotat la 700.000 de euro.
Daniel Graovac – fundaş central, 32 de ani, România, la FCSB (liber de contract), cotat la 500.000 de euro
Luka Juricic – atacant, 28 de ani, Bosnia, liber de contract, cotat la 150.000 de euro
Mihai Popa – portar, 24 de ani, România, a la Torino (final de împrumut), cotat la 650.000 de euro
Alexandru Borbei – portar, 22 de ani, România, la Lecce (final de împrumut), cotat la 100.000 de euro
Flavius Iacob – fundaş dreapta, 24 de ani, România, la Corvinul (final de împrumut), cotat la 250.000 de euro
EVENIMENT
Incendiu de vegetație uscată în Someșeni. Focul, extins la un depozit și la o mașină cu remorcă

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit duminică după-amiază pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un depozit, o anexă și vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 100mp, pe strada Traian Vuia din municipiul Cluj-Napoca. Totodată, focul s-a extins la un autoturism și o remorcă parcate în apropiere.
La fața locului, au ajuns trei autospeciale care au acționat pentru limitarea și stingerea incendiului, împiedicând propagarea acestuia mai departe de limitele în care a fost găsit.
De asemenea, echipajele operative au protejat de arderea scăpată de sub control aproximativ 20 de autoturisme parcate în apropiere.
Din cercetările preliminare a rezultat faptul că incendiul a izbucnit în urma utilizării focului deschis pentru arderea vegetației uscate, care s-a extins la cele două anexe și vehiculele distruse de incendiu.
Nu au fost înregistrate persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment.

Salvamont România anunță că 23 de persoane au fost salvate din situații de risc din zonele montane, în urma intervențiilor de sâmbătă. De asemenea, echipajele de salvatori montani au recuperat și o persoană decedată.
Dispeceratul Național Salvamont anunță că sâmbătă s-au primit 21 de apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor.
Cele mai multe solicitări, 5, au fost făcute pentru Salvamont Bran, 4 apeluri au fost înregistrate pentru Salvamont Prahova, 3 apeluri pentru Salvamont Județul Brașov și două pentru Salvamont Cluj.
În cazul intervențiilor au fost salvate 23 de persoane. Dintre acestea, 9 au fost transportate cu ambulanțele SAJ, SMURD sau Salvamont la spital și 3 persoane au fost salvate și transportate la spital cu elicopterele SMURD.
O persoană a fost găsită decedată cu ajutorul dronei și predată Serviciului IML.
S-au primit și 30 de apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană.
Foto: Arhivă