Connect with us

ACTUALITATE

Joi se deschide pârtia de la Feleacu de la Teleschi. Astăzi se deschide pârtia de începători

Publicat


partie feleacu 2022

Administratorii Pârtiei Feleacu anunță că azi, începând cu ora 16:00, deschid traseul de inițiere, iar joi va fi practicabilă și pârtia aferentă teleschiului.

Tot astăzi vor fi date în folosință banda de urcare de la pârtia de inițiere, tubing, rotondo, centrul de închirieri și școala de ski.

Pârtia de inițiere va fi deschisă până la ora 21:00.

În fața centrului de închirieri este un loc special amenajat, cu băncuțe, pentru a vă putea echipa. Încălțamintea proprie nu se va putea lăsa în incinta centrului de închirieri.

Accesul pe pârtia aferentă teleschiului este interzis azi, deoarece pe pârtie sunt întinse cabluri de curent și furtunuri de apă necesare tunurilor de zăpadă.

curs initiere feleacu

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Nou târg de HAINE reciclate în parcul de la Iulius Mall. Ateliere de pictură pe haine

Publicat

De

reclo1

Voluntarii JCI Cluj transformă în 7 și 8 iulie sute de kilograme de haine în fapte bune, la ediția de vară a târgului ReClothing. Clujenii vor avea parte de shopping sustenabil, își vor putea descoperi propriul stil sau chiar dezvolta creativitatea în cadrul unor workshop-uri cel puțin interesante.

Ediția aduce și lansarea oficială a campaniei de awareness în mediul online, precum și a unei colecții de 20 de tricouri cu mesaje sustenabile. Banii strânși vor fi utilizați pentru proiecte educaționale dedicate copiilor refugiați din Ucraina care ajung în Cluj.

Evenimentul desfășurat la Iconic Garden (terasa de la intrarea în parcul Iulius Mall) trage un semnal de alarmă față de risipa din domeniul vestimentar, al doilea cel mai poluant din întreaga lume. Târgul se desfășoară în urma unei campanii de colectare unde au fost strânse circa 350 de kilograme de haine care vor primi acum o a doua șansă.

Colecție de tricouri

tricou

„Ne bucurăm că acest proiect crește de la o ediție la alta și interesul comunității e tot mai mare.

De această dată venim cu două componente importante: am pregătit o colecție de tricouri cu mesaje dedicate tocmai conceptului de sustenabilitate și lansăm o campanie de awareness în mediul online, cu 10 episoade video prin care vom încerca să educăm publicul în legătură cu tot ceea ce înseamnă consum, risipă și alegeri de calitate atunci când vine vorba despre îmbrăcăminte”, spune Ioana Pîrlea, președintele JCI Cluj.

Întregul proiect a plecat de la statisticile îngrijorătoare pe care voluntarii încearcă acum să le schimbe. De exemplu, 95% din hainele care ajung la gunoi ar putea fi repurtate sau reciclate.

Organizatorii au pregătit și workshop-uri în cadrul cărora participanții își vor putea identifica propriul stil vestimentar, dar și ateliere de pictură pe haine.

O nouă viață pentru haine

reclo2

„Curioșii vor învăța la târg când și cât să cumpere, cum să aleagă opțiuni sustenabile și care sunt cele mai potrivite articole de îmbrăcăminte pentru stilul lor de viață și pentru caracteristicile lor.

De asemenea, am pregătit momente inedite în care participanții vor putea da o nouă viață hainelor prin pictură, cu ajutorul culorilor și imaginației”, explică Ioana Pîrlea.

Târgul #ReClothing îmbină sustenabilitatea cu faptele bune. Practic, fiecare cumpărătură se transformă într-un gest de susținere.

Din banii strânși la ediția din aprilie, voluntarii JCI au reușit să inaugureze un hub dedicat micuților care au fugit din calea războiului, unde aceștia se pot juca și pot învăța. Iar la această ediție fondurile vor asigura funcționarea centrului educațional în următoarele luni.

*În cazul în care condițiile meteo nu vor permite organizarea evenimentului în aer liber, acesta se va desfășura în incinta centrului comercial din cartierul Gheorgheni (Iulius Mall), pe pasarela de la etajul 1

Cum vă puteți implica? Donații prin:

•        prin Revolut sau BT Pay la 0723476830

•        sau prin transfer în contul asociației JCI Active Citizens Cluj – RO04BTRLRONCRT0254378205 Banca Transilvania

reclo3

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Elevii nu mai pot fi EXMATRICULAȚI și nu se mai strâng BANI de la PĂRINȚI. Modificări în funcționarea ȘCOLILOR

Publicat

De

Ministerul Educației a semnat noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Acesta va fi publicat în Monitorul Oficial, iar modificările vor intra în vigoare începând cu noul an școlar.

Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), aduce elemente de noutate comparativ cu actualul act pe baza căruia funcționează școlille.

Elevii nu mai pot fi exmatriculați

Astfel, actul semnat de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, elimină posibilitatea ca elevii să mai fie exmatriculați. Excepție fac cei din învățământul postliceal, care nu este obligatoriu.

De asemeena, la fiecare disciplină se va încheia anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar

Noi reglementări privesc „fondul clasei” sau „fondul școlii”. Practic, din noul regulament a fost eliminată orice dispoziție sau trimitere care ar da posibilitatea ca școala sau cadrele didactice să solicite bani de la părinții elevilor.

Elementele de noutate incluse în noul act normativ:

  • Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar.
  • Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot.
  • Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.
  • Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.
  • Includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe).
  • Compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară.
  • Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice.
  • Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.
  • Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.
  • Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

Potrivit ministrului Educației, prevederile noului regulament vor intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2022.

Sursa: Ministerul Educației

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Șoferița Patricia, prima femeie care a străbătut România la volanul unui tractor. Mesajul către români

Publicat

De

tractor 1

Patricia Pop este prima femeie șoferiță care a străbătut România la volanul unui tractor, iar la finalul traseului a poposit miercuri în campusul USAMV Cluj-Napoca.

În traseul din Transilvania, Patricia a parcurs județele Bistrița Năsăud, Mureș, Covasna, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba și Cluj, unde au fost vizitate diferite ferme de profil horticol, agricol și zootehnic.

Anii trecuți, Patricia a traversat cu tractorul partea de vest, de est și de sud, iar în acest an, traseul a cuprins Transilvania.

”Nu există altă opțiune”

tractor 2

Aceasta a făcut apel la români să consume produse agricole românești.

”Când sunteți la raftul unui magazin, uitați-vă foarte bine pe etichetă și dacă vedeți steagul românesc, trebuie să cumpărați, nu există altă opțiune.

Și asta pentru că, indirect, susțineți economia românească și pe cei care produc. Viața voastră ar trebui să aibă în alimentație produse românești”, a spus Pop.

tractor 3

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi judecători clujeni, eliberaţi din funcţie de preşedintele Iohannis. Sunt de la Curtea de Apel și Tribunal. S-au pensionat

Publicat

De

curtea de apel

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, miercuri, decretele de eliberare din funcție a doi judecători clujeni.

Ambii magistrați au ieșit la pensie.

Este vorba de Ana Aldea, judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Cluj și de Vasile Goja, judecător la Curtea de Apel Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate