ACTUALITATE
Jichișu de Jos va avea un pod nou
Președintele Consiliului Județean Cluj a semnat autorizația de construire în vederea executării lucrărilor de intervenție în primă urgență care vizează construirea unui pod nou în localitatea clujeană Jichișu de Jos, pe drumul județean 161D, la poziția kilometrică 2+555, peste valea Seacă.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Vom construi un pod nou în Jichișu de Jos pentru ca locuitorii să aibă un acces facil la toate serviciile de care au nevoie. Siguranța este extrem de importantă, atât în ceea ce privește traficul rutier și conducătorii auto, cât și pietonii care vor folosi acest pod”.
Necesitatea de a demola podețul existent și de a construi un pod nou, pe același amplasament, este confirmată de nota tehnică realizată de experți și procesele verbale întocmite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj privind constatarea și evaluarea pagubelor produse în comuna Jichișu de Jos, în urma fenomenelor hidrometeorologice din vara anului curent.
Podețul pe grinzi prefabricate din beton armat, în lungime de 5 metri și cu o lățime de 4,5 metri, a suferit o serie de degradări semnificative, în special la nivelul structurii de rezistență a infrastructurii, dar și la nivelul albiei cursului de apă, care afectează structura și funcționarea podețului. În acest context, noul pod va fi construit cu un debușeu corespunzător care să asigure scurgerea apelor în regim liber de scurgere, în depline condiții de siguranță și confort pentru circulația rutieră și pietonală pe pod.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un accident a avut loc, luni, la Cășeiu. A fost implicat un autoturism. Un bărbat de 35 de ani a fost dus la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe raza localității Cășeiu. Din primele date, în accident a fost implicat un autoturism.
FOTO. ACCIDENT la Cășeiu. Bărbat de 35 de ani, dus la SPITAL
Nu au existat persoane încarcerate, iar un bărbat de aproximativ 35 de ani, conștient și cooperant, primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD. La fața locului au fost trimise două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
Update:
Bărbatul a fost transportat la spital.
EDUCATIE
Chipsurile, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase îndulcite, interzise în școli. Proiect al Ministerului Educației
Ministerul Educației a propus un Ordin pentru aprobarea unei noi listei de alimente și băuturi nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Este practic o cerință a Ministerului Sănătății care are în vedere scăderea incidenței în rândul copiilor a obezității, diabetului zaharat, afecțiunilor cardiovasculare sau boli neoplazice.
Astfel, alimentele nesănătoase ar putea fi interzise total în școli, la fel și băuturile, urmând să potă fi comercializată doar apă plată sau minerală.
Chipsurile, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase îndulcite, interzise în școli. Proiect al Ministerului Educației
“Având în vedere că nutriția este o știință în continuă dezvoltare, alimentația oferită în colectivități pentru creșterea și menținerea stării de sănătate în rândul copiilor și adolescenților impune ca ghidurile naționale și recomandările oficiale să fie actualizate periodic, având la bază rezultatele celor mai recente studii și cercetări științifice.
Din această perspectivă, în urma analizei cerințelor Ordinului MS. nr 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care staula baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți, s-a constatat ca este necesară actualizarea recomandărilor privind aportul de nutrienți pentru copii și adolescenți”, arată reprezentanții Ministerului Educației.
Astfel, pentru a scădea numărul de cazuri de boli netransmisibile, printre care obezitatea și diabetul zaharat, în școli vor fi interzise mâncărurile nesănătoase, cum ar fi chipsuri și “prăjeli”, dar și sucurile carbogazoase îndulcite.
Tabeluri de alegeri alimentare
Principalele modificări aduse prin noul proiect de ordin sunt Introducerea ”Tabelului de alegeri alimentare”, în care s-au exemplificat alimente și meniuri care pot fi servite mai frecvent sau ocazional sau nu pot fi servite copiilor, în special pentru anumite grupe de alimente cum sunt lapte și derivate, carne, fructe și legume, cereale și produse din cereale, oleaginoase și leguminoase.
De asemenea, este vorba de actualizarea, respectiv completarea ”Necesarului de energie, macro- și micronutrienți și apă. Va fi înlocuit și ”Necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii şi adolescenți” și a listelor cu echivalențe alimentare, cu: ”Definirea porțiilor pe grupe alimentare și necesarul zilnic estimativ al numărului de porții pentru alcătuirea meniului la copii şi adolescenţi”.
Ce vor mănca copiii?
Conform propunerilor făcute de Ministerul Educației, alimentele și băuturile oferite copiilor din colectivități sunt împărțite în tabele, conform grupelor alimentare: fructe și legume, cereale, produse din cereale și amidonoase, lapte, derivate din lapte și alternative, carne, produse din carne și alternative.
În fiecare tabel al grupelor alimentare, alegerile alimentare sunt clasificate ca „A se servi cel mai des”, „ A se servi ocazional” și „A nu se servi”, astfel:
„A se servi cel mai des”:
- Alimentele din această categorie sunt cele mai sănătoase opțiuni cu adaos minim de grăsimi, zahăr sau sare și surse bogate de nutrienți esențiali dezvoltării optime.
- Alimentele din această categorie sunt recomandate a fi servite cel mai des, la toate mesele și gustările, în cantități adecvate în funcție de vârstă.
„ A se servi ocazional”:
- Alimentele din această categorie conțin cantități mai mari de grăsimi, zahăr sausare adăugate și/sau cantități reduse de nutrienți esențiali.
- Nu este permisă servirea mai mult de trei porții de alimente pe săptămână calculate cumulat din toate listele, din această categorie.
„A nu se servi”:
- Alimentele din această categorie conțin cantități foarte mari de grăsimi, zahăr sau sare adăugate și/sau cantități reduse de nutrienți esențiali.
Practic, la categoria “A se servi cel mai des” sunt fructe și legume proaspete; fructe și legume congelate fără adaos de sare sau zahăr; sosuri de legume sau fructe fără adaos de sare sau zahăr; legume și fructe gătite; mâncare pentru copii 1-3 ani din fructe sau legume la borcan fără adaos de sare și zahăr; legume conservate (conservă sau borcan) fără lichidul de conservare; sos de tomate sau bulion cu conținut redus de sodiu/ sare.
La capitolul “A nu se servi” apar:
- suc de fructe îndulcit;
- legume și fructe prăjite în baie de ulei/ pane;
- compot de fructe în sirop sau cu îndulcitori artificiali;
- legume și fructe ambalate cu sos;
- piure de fructe cu adaos de zahăr;
- mâncare pentru copii 1-3 din fructe sau legume la borcan cu adaos de sare și/sau zahăr.
Fulgi de ovăz și hrișcă sau quinoa, da, pizza, popcorn gata ambalt sau rondele de orez aromate, nu
Tabelul conține și cereale, produse din cereale și amidonoase, iar aici cele mai servite măncăruri pot fi, printre altele, pe lângă pâine și chifle, și lipie, tortilla sau aluat de pizza, din cereale integrale.
Cartofii vor putea fi doar piure sau fierți, în niciun caz prăjiți în baie de ulei. De asemenea, se recomandă doar produse din făină integrală și cereale integrale.
La capitolul “A nu se servi” apar:
- pâine îndulcită sau sau aromată; pizza congelată.
- cereale, orez sau paste aromatizate/ condimentate și preambalate (de exemplu cu: usturoi, ierburi, pui, legume), orez instant
- cartofi prăjiți în baie de ulei
- cartofi ambalați (de exemplu: chipsuri)
- prăjituri din comerț, plăcinte, produse de patiserie, cornuri, gogoși;
- biscuiți, prăjiturele graham, brioșe cu ciocolată sau bucăți de bomboane;
- batoane de granola sau de cereale glazurate.
- popcorn ambalat pentru cuptor cu microunde;
- rondele de orez aromate; rondele din orez alb.
- cereale cu ciocolată/miere;
- fulgi de ovăz îndulciți preambalați.
Mai jos vedeți tabelul de alegeri alimentare:
Foto: pixabay.com
Auchan dezvoltă un nou concept de hipermarket pentru RIVUS Cluj-Napoca, pe o suprafață de aproximativ 6.000 mp, cu un format inovator, conceput special pentru locația centrală și viziunea proiectului de tip mixed-use.
Aflat în etapa de obținere a autorizației de construcție, proiectul RIVUS de reconversie industrială și regenerare urbană, propus la Cluj-Napoca de IULIUS, va avea un mix de funcțiuni cu probabil cea mai mare varietate: retail, cultural, office, entertainment, servicii, parc și spații de relaxare.
Un nou concept de hipermarket Auchan, integrat în proiectul RIVUS
Investiția estimată la 500 de milioane de euro, a companiilor IULIUS și Atterbury Europe, va avea ca ancoră retailerul Auchan pe segmentul de hipermarket alimentar. Unul dintre cei mai puternici actori ai pieței de retail alimentar, Auchan pregătește pentru RIVUS Cluj-Napoca un nou concept de hipermarket, cu o suprafață de aproximativ 6.000 mp și un format inovator, adaptat amplasării centrale și viziunii proiectului mixed-use.
Retailerul Auchan este un partener tradițional al IULIUS, fiind prezent în majoritatea proiectelor grupului: Palas Iași, Iulius Town Timișoara, Iulius Mall Suceava și Iulius Mall Cluj, Family Market Bucium și Family Market Miroslava. În 2024, Auchan a aniversat 18 ani de prezență în România, devenind una dintre cele mai extinse rețele multi-format, cu peste 440 de magazine la nivel național și o medie zilnică de peste 350.000 de clienți.
Hipermarketul Auchan din cadrul RIVUS, adaptat conceptului premium
RIVUS este un concept personalizat pe necesitățile unuia dintre cele mai cosmopolite orașe din România și cu o direcție de tip „oraș de 15 minute”, ceea ce presupune asigurarea unor funcțiuni multiple, utile zilnic, accesibile locuitorilor în proximitate.
„RIVUS este un proiect cu anvergură regională, cea mai mare investiție pe care am realizat-o până acum. De Auchan ne leagă o colaborare frumoasă, care a început încă din anul 2007, tot într-un proiect din Cluj-Napoca – Iulius Mall. Suntem bucuroși să avem un hipermarket Auchan în proiectul RIVUS, având experiența anterioară a unei colaborări de succes și a capacității partenerului de a dezvolta concepte personalizate, în acord cu valorile și exigențele proiectelor noastre, așa cum s-a întâmplat și la Palas Iași, în 2012, unde s-a deschis primul format din țară Auchan City, ale cărui performanțe sunt foarte bune.
Hipermarketul Auchan din cadrul RIVUS va fi un format nou, adaptat conceptului premium al proiectului, pentru care pregătim un mix complet, cu premiere regionale și naționale, atât în materie de retail, cât și în ceea ce privește oferta de timp liber, culturală, de entertainment și edutainment”, a spus Oana Diaconescu, Head of Leasing Retail IULIUS.
Sortiment extins de produse bio, un nou concept de florărie și zonă de servit masa
Hipermarketul Auchan din cadrul RIVUS va reprezenta un obiectiv al direcției de dezvoltare a retailerului care propune un comerţ omnicanal, modern, de calitate, cu cele mai largi game de produse şi un concept de discount responsabil, cu toate preţurile mici, în fiecare zi.
„Noul hipermarket Auchan din Cluj-Napoca marchează o premieră în rețeaua noastră, fiind proiectat ca un veritabil concept store – un format de nouă generație, revizuit și adaptat profilului clienților care vor frecventa acest proiect inovator. În oferta magazinului se vor găsi în continuare gamele specializate și produsele emblematice Auchan, dar și un sortiment extins de produse bio, eco și pentru o alimentație sănătoasă, un nou concept de florărie, zonă de servit masa și produse take-away, precum și un parcurs de cumpărături optimizat.
Avem convingerea că Auchan RIVUS va oferi clienților o experiență modernă, rămânând fideli angajamentului nostru de a asigura prețuri mici și un comerț sustenabil în fiecare zi. Suntem bucuroși că putem aduce diferența Auchan în și mai multe magazine din Cluj”, a declarat Ioana Toșa, Director Vânzări Auchan Retail România.
RIVUS, cea mai mare suprafață închiriabilă de retail din țară
RIVUS Cluj-Napoca va include cea mai mare suprafață închiriabilă de retail din țară, de 145.000 mp, precum și spații de birouri premium și soluții culturale, de entertainment și edutainment în premieră, dar și o grădină generoasă, creată de la zero, cu suprafața de peste 5 hectare, prin intermediul căreia se va realiza, pentru prima dată, accesul și interactivitatea malului râului Someș. Proiectul va integra și două clădiri de pe vechiul sit industrial, singurele expertizate ca având valoare ambientală și posibil de valorificat în siguranță.
Clădirea administrativă din cărămidă roșie și o hală cu acoperiș tip arcade vor fi restaurate și vor primi noi funcțiuni, culturale și antreprenoriale. RIVUS va găzdui un centru de live arts și o sală de spectacole, primele dintr-un proiect real-estate, Fresh Market pentru producătorii autohtoni, peste 400 de magazine, inclusiv premiere regionale și naționale, centre de entertainment pentru toate vârstele, tehnologiile cinematografice ale momentului, funcțiuni sport & wellness, servicii și peste 30 de restaurante-concept și cafenele.
Despre Auchan
Auchan România are în portofoliu peste 430 de magazine, cuprinzând 29 de hipermarketuri clasice, 4 hipermarketuri ATAC Hiper Discount, 7 supermarketuri, magazinul Auchan Go, aproape 400 de magazine de ultra-proximitate MyAuchan, din care majoritatea în staţiile Petrom, 8 magazine în franciză Simply by Auchan, precum şi magazinul online auchan.ro.
Cu o cifră de afaceri cu taxe în 2023 de peste 1,6 miliarde de euro, Auchan propune locuitorilor din oraşele în care sunt prezente magazinele sale un comerţ omnicanal, modern, de calitate, cu cele mai largi game de produse şi un concept de discount responsabil, cu toate preţurile mici, în fiecare zi.
Despre RIVUS
Proiectul de reconversie urbană RIVUS este o investiție de peste 500 milioane de euro a companiilor IULIUS şi Atterbury Europe, prin intermediul căreia va fi redată comunității o fostă zonă industrială nevalorificată de 14 hectare. RIVUS se află în etapa de obținere a autorizației de construire, după ce, în luna august, a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal de către Consiliul Local.
Conceptul proiectului RIVUS, primul proiect realizat de renumiții arhitecți olandezi UNStudio implementat în România, este inspirat din ceea ce și-a dorit comunitatea. RIVUS va integra:
- Cea mai mare suprafață de retail din România – 145.000 mp (integrând atât mall-ul – 120.000 mp, cât și facilitățile de retail complementare), într-un concept mixed-use care completează experiența de shopping cu servicii și facilități publice și de timp liber
- Peste 400 de magazine, inclusiv premiere regionale și naționale
- Peste 30 noi restaurante-concept și cafenele cu orientare spre râul Someș
- Fresh Market pentru producătorii autohtoni
- Un nou parc și spații verzi amenajate de peste 52.000 mp, cu 700 de copaci maturi și peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni
- Grădină japoneză pe acoperiș, fațade înierbate și acoperiș verde
- Două clădiri industriale reconvertite în spații culturale, coworking și servicii
- Centru de live arts și sală de spectacole, funcțiuni culturale pentru prima dată integrată într-un proiect real-estate din România
- Concepte de entertainment pentru toate vârstele
- Cele mai noi tehnologii cinematografice, în premieră în Transilvania, și open air cinema
- Spații de birouri premium și green – 15.000 mp GLA
- Investiții în conectivitate și mobilitate: pod rutier și două pasarele pietonale peste Someș, modernizare străzi, piste de bicicletă, până la 4.800 de locuri de parcare, 1.200 de spații pentru biciclete etc.
O femeie de 64 de ani a fost lovită de mașină pe strada Căii Ferate din Cluj-Napoca, în timp ce traversa strada neregulamentar. Femeia a fost transportată la spital.
Un accident rutier a avut loc pe strada Căii Ferate din Cluj-Napoca, luni dimineață. Un bărbat de 53 de ani a lovit cu mașina o femeie de 64 de ani care traversa strada neregulamentar.
„La data de 16 decembrie a.c., în jurul orei 09.00, a fost înregistrat un eveniment rutier pe strada Căii Ferate din municipiul Cluj-Napoca.
Din primele cercetări efectuate a rezultat că, un bărbat de 53 de ani, care conducea un autoturism, pe strada Căii Ferate înspre strada Oașului, ar fi accidentat o femeie de 64 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, care s-ar fi angajat în traversarea neregulamentară a părții carosabile”, a transmis IPJ Cluj.
Femeia a fost transportată la spital
Victima a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale, iar testările cu etilotestul au arătat rezultate negative.
„În urma impactului, femeia de 64 de ani a necesitat îngrijiri medicale, fiind transportată la spital.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, a mai arătat IPJ Cluj.
Foto: Facebook/ Mămici din Cluj-Napoca