ACTUALITATE
JCI îi îndeamnă pe clujeni să acorde atenție SĂNĂTĂȚII. Patru EVENIMENTE tematice în luna mai
JCI îi îndeamnă pe clujeni să acorde atenție sănătății lor prin proiectul Serile JCI Medical, desfășurat în luna mai. Proiectul este unul din sfera educațională, care își propune să inspire comunitatea clujeană în a acorda mai multă atenție informării și adoptării unor măsuri corecte în ceea ce privește sănătatea. Acesta se desfășoară sub forma a patru întâlniri fizice, în cadrul cărora sunt invitați specialiști din domeniul medical care vor discuta despre subiecte specifice și vor dezbate curiozitățile celor prezenți.
„Specialiști din fiecare domeniu vor împărtăși informații de interes general și vor răspunde live întrebărilor publicului. Participarea este gratuită. Evenimentele vor începe de la ora 18:00, la Office Park (str. Deva nr. 1-7, Cluj-Napoca).
Proiectul cuprinde 4 ediții, fiecare fiind dedicată unei specializări medicale:
- 04.05.2023 – Sănătate mintală
- 11.05.2023 – Medicină Generală
- 19.05.2023 – Nutriție & Sport
- 25.05.2023 – Dermatologie
„Ideea evenimentului a venit ca un răspuns la interesul tot mai mare pe care oamenii îl au față de sănătatea lor. Întâmplările petrecute în ultimii ani la nivel mondial ne-au demonstrat cât este de important să ne îngrijim sănătatea și să prevenim problemele care pot apărea.
Apoi, evenimentul vine ca un prilej de informare corectă, având în vedere faptul că sunt invitați medici, specialiști avizați. În prezent, avem acces nelimitat la informații, mai ales în mediul online, însă este foarte important să le alegem pe cele corecte, de la surse sigure. Iar Serile JCI Medical exact asta face: oferă clujenilor acces gratuit la informații de specialitate”, declară Mădălina Marincaș, unul dintre coordonatorii proiectului.
Evenimentul se adresează comunității clujene, fiind așteptați participanți de toate vârstele, dornici de a afla informații noi din domeniul medical, informații care vor fi transmise clar și ușor de înțeles, pe care ulterior să le aplice pentru o mai bună stare de sănătate. Mai mult, clujenii sunt așteptați și cu premii surpriză.
În ceea ce privește beneficiile pe care acest eveniment le aduce comunității, Gabriel Pavăl, coordonator de proiect, afirmă că „Este un pas înainte înspre o societate responsabilă. Totul pleacă de la conștientizare. În momentul în care oamenii sunt informați cu privire la riscurile la care sunt expuși, devin mai atenți și mai responsabili pentru a preveni sau, dacă deja e cazul, pentru a trata afecțiunile de care suferă. Totodată, participarea la eveniment este gratuită, tocmai pentru a-i încuraja pe clujeni să participe, să se informeze, să nu-și mai neglijeze sănătatea. De asemenea, pentru cei prezenți organizăm și o tombolă cu premii specifice fiecărei tematici discutate”, au transmis organizatorii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Clujenii au ieșit în număr mare la vot duminică pentru a vota componența noului Parlament.
În județul Cluj, la ora 19.00, prezența la urne în județul Cluj a depășit procentul de 50%.
Prezență masivă la vot la Cluj. Peste 50% până la ora 19.00
La Cluj-Napoca, prezența la urne era, la ora 19.00, de 53,30%.
Prezența la urne la nivel național se apropie de 50%
Până la ora 19.00, au votat aproape 9 milioane de români.
La nivel național, prezența la vot a ajuns la 49,60%.
EVENIMENT
LIVE VIDEO. Aprinderea iluminatului festiv de sărbătorile de iarnă în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Concerte și show de drone
Primarul Clujului, Emil Boc, a urcat pe scenă și, ca în fiecare an, alături de mai mulți copii, a aprins iluminatul festiv în tot orașul.
“La mulți ani Cluj-Napoca, La munți ani România”, a fost urarea primarului Clujului.
Acesta i-a invitat pe clujeni în Piața Avram Iancu. Acolo va avea loc un spectacol inedit de lumini, dedicat și eroului Avram Iancu.
După ce a fost aprins iluminatul festiv pe scenă a urcat Delia.
EVENIMENT
Sărbătoare la FC Universitatea Cluj. Radu Constantea, președintele clubului, a împlinit 41 de ani
Sărbătoare de Ziua României la echipa de fotbal Universitatea Cluj.
Este ziua de naștere a președintelui clubului, Radu Constantea.
Sărbătoare la FC Universitatea Cluj. Radu Constantea, președintele clubului, a împlinit 41 de ani
“Astăzi îl sărbătorim pe Radu Constantea, președintele FC Universitatea Cluj în ultimii opt ani!
La mulți ani, Radu! Îți dorim clipe cât mai frumoase alături de ”U”!”, i-au transmis colegii de la club și fotbaliștii pe pagina de Facebook.
Clujenii votează. La ora 17.00, prezența la vot în județ a depășit 41%. La Cluj-Napoca prezența este și mai mare.
Potrivit Autorității Electorale Permanente, în județul Cluj au votat aproape 226.000 de persoane, din cei cu drept de vot, respectiv 615.933 de persoane.
Prezența la vot în județul Cluj a depășit 41% la ora 17.00
În județul Cluj, la ora 17.00, prezența la vot a fost de 41,1%.
La Cluj-Napoca, la aceeași ora, prezența la urne a fost de peste 43%.
La nivel național, prezența la urne se apropie de 42%. Potrivit AEP, până acum au votat peste 7,5 milioane de români.