CULTURA
Jazz, teatru, PETRECERE mare și târg de JUCĂRII, la Cluj. TOP 8 evenimente în primul WEEKEND din decembrie

Clujul continuă distracția și în primul weekend din decembrie. De data aceasta, atât sâmbătă, cât și duminică vor avea loc seri de jazz și piese de teatru captivante (pentru copii, dar și pentru adulți). Pe lângă acestea, se promite o petrecere studențească de neratat și un târg de jucării. Toate evenimentele sunt accesibile ca preț, o parte dintre ele fiind chiar gratuite. Iată rezumatul distracției pentru acest sfârșit de săptămână.
Sâmbătă, 3 decembrie
Jam Session la Târgul de Crăciun, Insomnia Café & Bistro, 19:00
Clujenii sunt așteptați la un jam session în cadrul târgului de Crăciun de la Insomnia.
„Blue Link Jazz Qvartet este o formulă de jazz alcătuită din David Luca (pian), Marc Pocola (tobe), Cristina Lazariuc (bas) şi Pasha Fedotov (sax) având ca invitată pe Adalia Ani (voce).
Aşa cum v-au obişnuit deja din evenimentele de până acum, în partea a doua a programului va fi un Jam Session Special – unde vor fi invitaţi să cânte jazz orice instrumentist care va dori să participe (preferabil cu instrumentul propriu)”, spune personalul.
Intrarea este gratuită.
CERCUL – Instalație teatrală imersivă, Casa Tranzit, 19:00 – 21:00
Timp de două ore, clujenii pot admira „Cercul”, o instalație teatrală imersivă, cu o prestație în limba engleză, care spune povestea unui spațiu urban a cărui istorie stă să dispară, fiind înghițită de viziunea orașului de azi.
„Cercul” a pornit de la o cercetare în jurul Parcului Feroviarilor din Cluj-Napoca a artistei Neja Tomšič și colectivului artistic Nonument Group.
„Abandonul e un instrument care face ca spațiile să devină invizibile, transformându-le în bucăți de pământ ce pot fi vândute. Acest lucru poate fi observat mai ales în parcurile publice sau spațiile comune, a căror esență se află tocmai în nevoia de a avea experiența naturii și a comunității în orașe.
Folosind diferite metode de cercetare și înregistrare, Neja Tomšič a explorat punctele de întâlnire dintre stadiul actual al parcului și istoria acestuia, urmele trecutului care se întrevăd în forma lui prezentă și care sunt păstrate în amintirea și imaginația celor care au trăit în jurul lui”, se arată în descrierea evenimentului.
Participarea e gratuită, dar trebuie făcută rezervare dând un click aici.
Instalația teatrală a fost creată ca parte din proiectul „Stronger Peripheries: A Southern Coalition”, în timpul rezidențelor artistice din Cluj-Napoca și Mondaino, pornind de la una dintre temele explorate în cadrul acestuia: Work and Happiness.
Spectacolul de păpuși „Cei trei purceluși”, Cinema Mărăști, 11:00 – 11:45
Cinema Mărăști pregătește un spectacol de teatru de păpuși recomandat copiilor cu vârsta peste 2 ani, o adaptare a regizoarei Dana Bonțidean după povestea „Cei trei purceluși” de James Orchard Halliwell-Phillipps.
„Cei trei purceluși își fac casă! Oare care va rezista cel mai bine? Vă așteptăm să învățăm împreună despre importanța prieteniei și a muncii!”, se arată în descrierea spectacolului.
Un bilet pentru copii costă 20 de lei, iar cel pentru adulți este 30 de lei. Acestea se achiziționează de la fața locului.
Târg de jucării, Hopa Hopa (Tăietura Turcului 47), 16:00 – 20:00
Clujenii sunt încurajați să participe la târgul organizat de Hopa Hopa, cu scopul de a prelungi durata de viață a jucăriilor.
„Cât de frumos ar fi ca, în loc să le abandonăm în sertare sau cutii de depozitare, le-am scoate la lumină, le-am împrospăta și apoi le-am vinde altor copii, dându-le o nouă șansă?
Hopa Hopa vă invită la un târg cu totul și cu totul special, un târg în care copiii pot vinde și cumpăra jucării deja îndrăgite, prea puțin folosite! Orice copil poate să participe fie punând spre vânzare o jucărie, fie cumpărând una.
Copii mai mici sau mai mari, vă așteptăm la Hopa Hopa, în 3 decembrie, între orele 16.00 – 20.00! Vă rugăm să pregătiți jucăriile de vânzare (să fie în stare bună și/sau funcționale). De asemenea, vă rugăm să stabiliți prețul lor încă de acasă. Așa câștigați extra-timp de joacă și de dat o raită să vedeți ce alte jucării vă trag cu ochiul”, transmit organizatorii.
Totodată, au listat principalele activități din cadrul târgului:
- „Le vom dărui jucăriilor o șansă nouă de a face parte din viețile altor copii.
- Vom învăța despre valoarea banilor și despre importanța unei educații financiare, vânzând și cumpărând jucarii pre-loved.
- Vom practica și exersa dărnicia.
- Ne vom juca și ne vom distra pe toate experiențele gonflabile din spațiul nostru.
- Cei care doresc să doneze o mică parte din valoarea vânzării unei jucării o pot face – noi ne vom asigura că banii sunt direcționați unei cauze ce are grijă de copii din medii defavorizate”, adaugă ei.
Evenimentul nu presupune altă taxă de participare decât achitarea unei intrări standard (50 de lei/copil, 25 lei/adult).
Duminică, 4 decembrie
Spectacolul de păpuși „Crăiasa Zăpezii”, Cinema Dacia, 17:00 – 17:45
Dacă ai ratat piesa de teatru de la Cinema Mărăști de sâmbătă, poți merge cu copilul la „Crăiasa Zăpezii”, un spectacol de păpuși feeric, cu scene și personaje cu mare încărcătură emoțională, care se luptă cu ele însele pentru a ajunge la adevăr și echilibru prin fuga de singurătate.
Biletele se achiziționează la fața locului. Rezervarea se face prin apel sau SMS la 0758 750 281 și 0751 032 302.
Jazz Sinatra Christmas Show, Casa de Cultură a Studenților
Luna decembrie este o lună a cadourilor, iar „JAZZ Sinatra CHRISTMAS SHOW” este invitația perfectă pentru toți cei care doresc să simtă farmecul unui spectacol rafinat, de bun gust și plin de emoții.
Multe dintre cântecele de Crăciun sunt adevărate hituri ascultate an de an. Marii artiști precum Frank Sinatra, Bing Crosby, Dean Martin sau Nat King Cole sunt interpreţii unora dintre cele mai populare cântece de Crăciun.
Succesul spectacolelor Jazz Like That s-a conturat în jurul legendarului muzician Frank Sinatra, fiind una din cele mai reprezentative voci din istoria jazz-ului și a swing-ului. Alaturi de entertainer-ul Gabriel Farkas din Ungaria, publicul a avut ocazia să cânte și să fredoneze cele mai cunoscute cântece de Crăciun precum: „Have Yourself A Merry Little Christmas”, „Santa Claus Is Coming To Town”, „Christmas Song (Chestnuts roasting on an open fire)”, „Let It Snow”, „White Christmas”, „Hallelujah”, „Last Christmas”, „All I Want For Christmas is you”.
Jazz Like That duce mai departe tradiția concertelor de Crăciun dedicate marilor artiști ai scenei muzicale internaționale, oferind publicului un extraordinar spectacol susținut de Gabriel Farkas and His Band pe note de Jazz a căror ecou se va împleti cu atmosfera sărbătorilor de iarnă.
„Cu vocea sa de invidiat si un deosebit talent actoricesc, Gabriel Farkas readuce în lumina reflectoarelor farmecul cântecelor interpretate de marii artiști ai secolului trecut, dedicându-și o mare parte din carieră omagierii lui Frank Sinatra. În urma anilor de studiu vocal și teatral, Gabriel este acum apreciat pe scenele muzicale și teatrale ale Europei, pentru show-urile lui de neegalat și ușurința cu care reușește să poftească publicul în lumea Jazz-ului și nu numai.
Seara va fi cu atât mai specială cu cât trupa AdLibitum Voices, cea mai iubită trupă de pop opera din România, a acceptat invitația de a fi prezentă la acest concert extraordinar, când vom avea ocazia să ne bucurăm de vocile lor minunate și de bine cunoscutele melodii ale lui Frank Sinatra.
Grupul este format din doi tenori, un bariton și un bas: Tiberius Simu, Sergiu Coltan, Vlad Morar și Cristian Ignuta, absolvenți ai Academiei de Muzică <<Gheorghe Dima>> din Cluj-Napoca, cu o bogată activitate artistică. Ei sunt și colaboratori ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.
Așadar, JAZZ Sinatra CHRISTMAS SHOW vă așteaptă pe data de 4 Decembrie 2022, ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților” din Cluj-Napoca pentru a trăi o seara magică, în care veți asculta, veți cânta și vă veți bucura de cele mai cunoscute cântece de Crăciun, transpuse pe ritmuri de Jazz, interpretate de vocea inegalabilă a entertainer-ului Gabriel Farkas”, notează gazdele evenimentului.
Pentru bilete, click aici.
Piesa de teatru (14+) „Cutia Pandorei”, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, 19:00 – 20:15
Iubitorii de teatru se pot bucura duminică de o piesă cu de toate (potrivită pentru persoanele cu vârsta de peste 14 ani) la Teatrul Național din Cluj-Napoca.
„Sunete horror. Palincă de pere. Topoare. Cutii. Feline. Piele fină. Bătrânețe. Povești. Comoară misterioasă.
În <<Cutia Pandorei>> găsim amestecate într-un plat du jour ingrediente dintre cele mai diverse: personaje grotești, situații comice, povești dramatice, decor cu accente suprarealiste etc. Hilda și Bandi sunt două personaje animate de o poveste care se întinde, într-o adevărată saga de familie, peste mai bine de cinci decenii: istoria unei comori ascunse.
Agresiunile lor perpetue scot la iveală elementele disfuncționale ale unei familii aflate mereu la un pas de îmbogățire… Un pas pe care nimeni nu e dispus să îl facă, fapt bine ilustrat în replica Hildei: <<Ura lui taică-tu a fost mai mare până și decât lăcomia lui>>.
Hilda și Bandi se rănesc, eliberând energii intense într-un perimetru de luptă strâmt, într-un spațiu aglomerat de <<boarfe vechi>>. Ce se va întâmpla cu aceste două biete suflete când afară va fi frig și întuneric, iar camera va rămâne pustie? Toate celelalte lucruri intră în cutii”, a punctat regizorul Andrei Măjeri, în descrierea piesei.
Pentru bilete, click aici.
Marea studențeală, After Eight Cocktail Club, 22:00
Duminică, 4 decembrie, viața de student se trăiește în After. Tinerii sunt așteptați la o petrecere, cu 400 de shot-uri din partea casei, menită să îi scoată din stresul temelor și proiectelor pentru facultate.
„Distracția începe la ora 22 și dimineață plecăm direct spre #facultate, așa cum numai studenții adevărați știu să o facă”, spun gazdele.
Până la miezul nopții se va putea juca beer bong. Până la 22:30 intrarea este liberă, apoi biletele vor costa 20 de lei.
„Pentru cei care nu mai sunt studenți, dar vor să-și amintească cum sunt party-urile studenției, biletul va fi 30 de lei, la intrare”, se mai arată în anunțul organizatorilor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
VIDEO FOTO. Magia muzicii lui Ceaikovski, la lumina lumânărilor, în sala Auditorium Maximum Cluj-Napoca

Sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca s-a transformat, sâmbătă seara, într-un spațiu al emoției, în condițiile în care a avut loc concertul Multisenzorial Ceaikovski. ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci” au adus în fața publicului o experiență unică, care a depășit tiparul unui concert clasic, devenind o călătorie bazată pe cele trei simțuri: miros, văz, peste 3500 de lumânări fiind amplasate în sală, și auz.
Pe scenă, violonista Diana Jipa, acompaniată de Ansamblul Sebastian, a dat viață unora dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului rus – ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci”.
Însă ceea ce a făcut seara cu adevărat specială a fost modul în care muzica a fost însoțită de mii de lumânări electrice răspândite în întreaga sală, creând o atmosferă intimă, caldă.
Fiecare piesă a fost însoțită de o coregrafie subtilă de lumini, care a accentuat momentele de tensiune, de visare din partiturile lui Ceaikovski. A fost o seară în care muzica s-a simțit nu doar cu urechile, ci și cu inima.
Cine sunt organizatorii?
Evenimentul face parte dintr-o serie națională de spectacole muzicale concept organizate de echipa Multisenzorial. Membrii acesteia sunt cunoscuți pentru modul creativ în care reinventează întâlnirea cu muzica clasică, oferind concerte în locații inedite, într-o atmosferă senzorială care implică lumina, spațiul și emoția.
Seria „Multisenzorial” a debutat în 2023 și a fost prezentă în orașe precum Oradea, Iași, Timișoara și București. În fiecare ediție, artiștii colaborează pentru a aduce lucrări celebre – de la Ceaikovski la Vivaldi.
Andreea Ungur
EVENIMENT
ISU Cluj: Un bărbat și o femeie în vârstă, cu arsuri, transportați la spital în urma incendiului din Someșeni

Pompierii de la ISU Cluj au anunțat, sâmbătă seara, că în cadrul intervenției pentru stingerea incendiului din cartierul Someșeni, proprietarii casei au fost duși la spital.
”Un bărbat și o femeie, în vârstă de aproximativ 60 de ani, au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale, după ce au fost consultați de către echipajul SMURD și au constatat că prezintă arsuri la nivelul feței și a mâinilor”, arată ISU Cluj.
Pompierii au lichidat incendiul după aproape 4 ore și vor stabili și cauza izbucnirii flăcărilor.
EVENIMENT
VIDEO. Un suporter al echipei Dinamo București și-a cerut iubita în căsătorie la Cluj, înaintea meciului cu ”U”

Surpriză înaintea meciului de sâmbătă de la Cluj-Napoca de pe Cluj Arena dintre echipele ”U” Cluj și Dinamo București. Un suporter dinamovist și-a surprins iubita pe strada Piezișă cu o cerere în căsătorie.
Acesta a îngenucheat în fata fetei și i-a dăruit un inel, iar aceasta a izbucnit în lacrimi și l-a îmbrățișat.
Momentul a avut loc în fața celorlalți suporteri care au și afișat cu banner cu mesajul ”Vrei să fii soția mea?” și le-au cântat celor doi ”Casă de piatră”.
La final, fata a primit și un buchet de flori.
Meciul de fotbal ”U” Cluj – Dinamo Bucyrești din play-off a început la ora 20.
CULTURA
EXCLUSIV VIDEO. Icoane în miniatură, pe ouăle de Paște, pictate manual de o studentă din Cluj-Napoca

Pasiunea și creativitatea pot transforma orice obiect într-o capodoperă unică și personală, adăugând emoții și dedicare. Așa s-a întâmplat și cu lucrările Denisei Damares Popovici, o tânără studentă la master la UBB Cluj-Napoca, care, din pură pasiune pentru artă, reușește să picteze, de Paște, scene biblice în miniatură, pe ouă.
Arta pe care o creează Denisa este mai mult sezonieră. În perioada Crăciunului pictează globuri, iar primăvara pictează ouă de Paște.
Întrebată cum a început să picteze pe ouăle de Paște, studenta a povestit cum totul a început în perioada pandemiei, când aceasta se afla la bunici, în Suceava, unde există deja tradiția de a decora ouăle în perioada sărbătorii religioase.
Artista intenționa să facă ouăle de Paște cu ceară, dar, ulterior, a fost inspirată să încerce ceva diferit, să picteze icoane în miniatură. Denisa Damares este absolventă a unui liceu de Arte și deține un atestat pe icoană, astfel că domeniul nu îi era străin.
Cum a început totul
“Am zis că aș încerca să le pictez sub formă de icoane. Și așa am început, pe ouă de găină. Am și spart multe dintre ele, chiar la final, când să le termin”, spune tânăra studentă.
Între timp aceasta a început facultatea în Cluj-Napoca, iar prioritățile s-au schimbat. Totuși, cadoul pictat pentru mama ei de Crăciun și postat ulterior pe Facebook i-a adus comenzi și i-a reamintit de talentul pe care aceasta îl are: “I-am pictat mamei mele de Crăciun un glob pe care l-am postat pe Facebook. După postarea respectivă am primit câteva comenzi, ținând cont că ceream și prețuri destul de mici”.
”După Crăciun, mi-am adus aminte că eu am pictat și ouă, că de acolo le aveam cu icoanele. Și m-am perfecționat foarte tare făcând globuri, fiind o suprafața foarte mică. Și mi-am cumpărat ouă de carton, ca să nu le mai sparg.
Erau și mai mari. Și tot așa am pictat câteva. Le-am și expus undeva la Sucevița, mă sunase un domn spunând că are un restaurant local, o pensiune mai mult. Și le-am expus acolo, s-au cumpărat câteva. Și de acolo, de atunci, am continuat cu globuri și ouă de Paște”, spune Denisa Damares.
Emoția, element principal în picturile ei
Pentru ea, nu este vorba doar despre tehnică, ci și despre emoție, deoarece pune mult accent pe expresivitatea lucrărilor sale: “Eu sunt adepta scenelor care transmit foarte multe emoții, pentru că mie, oricum, mi se pare pictura asta bizantină, că e un pic… lipsită de viață.
Îmi place foarte mult să adaug elemente care aduc foarte multă emoție”.
În zilele noastre orice poate fi o sursă de inspirație, iar pentru Denisa Damares, aceasta vine din icoanele catolicilor, cât și din picturi celebre, încercând apoi să le transpună în stilul bizantin, adăugând emoție.
“De obicei, eu mă inspir din icoanele de la catolici, dar și din picturi celebre.Încerc să le fac tot în stil bizantin, dar… modul în care se mișcă personajele să fie inspirat din picturile respective, pentru că ei sunt foarte statici în picturile bizantine.
Sau mai adaug elemente, cum ar fi lacrimi sau sânge, ceea ce nu prea există în mod normal în picturile respective”, mai spune studenta.
Procesul de creație și dificultățile acestuia
“Icoanele bizantine se fac folosind pigmenți cu emulsie de ou,doar că asta merge mai mult pe lemn, că are aderență folosind tehnica asta.
Având în vedere că pictez pe ouă, trebuie să folosesc acrilice, dar folosesc aceeași tehnică în straturi ca la pictura bizantină. Și la final, le dau cu vernis deasupra și, eventual, unde se potrivește, pun și foiță aurie”, explică artista.
În ceea ce privește partea dificilă din procesul de creație, pe care fiecare persoană o întâmpină, indiferent de domeniu, în cazul acesteia este pictarea chipurilor.
“Pentru mine, personal, cel mai dificil este să pictez chipurile, carnația, în general. Am pictat fețe care erau cât unghia de la degetul mic la un moment dat”, spune fata, râzând și arătând în același timp un exemplu.
Totodată, în procesul de creație sunt importante și ustensilele pe care le folosește:
“Îți trebuie pensule foarte subțiri și nici măcar nu găsesc pensule speciale pentru pictură atât de subțiri. Folosesc din astea pentru unghii. Și acolo e cel mai greu, că poți să greșești și dacă îi greșești chipul arată rău. Poți să faci restul cel mai frumos, că nu arată bine”.
Perfecționarea tehnicilor
Denisa Damares este o persoană perfecționistă, iar acest aspect se resimte în procesul de creație.
“Eu sunt foarte perfecționistă de fel și am mai pățit, nu știu, în anumite perioade să mi se pară că nu mai dau randament.
Dacă am foarte multe comezi, am uneori o imagine distorsionată asupra a ceea ce pictez. Mi se pare că nu mai arată atât de bine. Mi se pare că m-am grăbit în unele locuri”, menționează aceasta.
Așadar, datorită numărului mare de comenzi, tehnicile i s-au perfecționat în timp, odată cu volumul mare de creație.
Totuși, există și momente în care aceasta studiază separat: “Dacă mi se pare că nu mi-a ieșit nasul, nu mi-au ieșit buzele, am seri, în care îmi iau două ore și fac doar chestia asta pe un carnețel”.
Timpul de lucru
Fiind vorba despre pasiune și nu despre jobul principal, aceasta fiind și studentă, clienții sunt informați cu privire la timpul de lucru.
“De principiu, încerc să îmi avertizez clienții că comenzile trebuie făcute din timp și că durează foarte mult”, adaugă studenta.
Când vine vorba despre timpul pe care îl dedică picturii, acesta diferă în funcție de comanda pe care o primește, de dimensiunea produsului, precum și de complexitatea acestuia.
“Dacă vorbim de cele de dimensiunea unui ou de gâscă, durează o zi, maxim două, dacă stau constant pe el. Îmi iau două ore la final de zi și pictez.
Atunci când vine vorba despre un ou de struț, de exemplu, am deja două săptămâni de când lucrez la unul și cred că mi-ar mai lua încă o săptămână, deci cam așa, trei săptămâni. O lună, poate, dacă fac ceva și mai complicat.
Depinde foarte mult de complexitate, de personaje, câte trebuie să adaug, precum și alte detalii care durează destul de mult”, transmite tânăra.
Gestionarea timpului de lucru: Comenzi făcute în avans și vânzări ulterioare
Cu timpul, Denisa Damares a înțeles care sunt cerințele, iar produsele sunt realizate din timp și puse apoi la vânzare: “De ceva timp, eu mai mult creez. Fac globurile sau ouăle de Paște în funcție de cum mă inspir eu pe moment și le vând ulterior, nu prea mai iau comenzi.
Mai sunt persoane care îmi cer comenzi mai interesante, pe acelea le preiau.În general, m-am prins în timp cam ce preferă lumea și le fac în avans.
În perioada Paștelui, cele mai cerute sunt cele cu scena Învierii Domnului sau cu Răstignirea”.
Promovarea artei în era digitală, unde se găsește publicul țintă?
Denisa Damares a început promovarea pe Facebook, însă, odată cu vremurile, publicul doritor de artă se găsește mai mult pe platforma TikTok, unde tânăra a reușit să strângă zeci de mii de vizualizări la videoclipuri.
“Le-am postat pe Facebook inițial, dar primeam like-uri, nimic mai mult, iar apoi m-am lăsat o perioadă. Cu timpul am observat că pe TikTok găsesc publicul potrivit”, a completat studenta.
Care sunt prețurile
În ceea ce privește prețurile, acestea variază destul de mult în funcție de diferite criterii.
Astfel, un ou normal, de dimensiune normală, pornește de la 100 de lei și poate ajunge până la 250 de lei, având în vedere dimensiunea care o limitează pe Damares în procesul de creație, neputând să le facă foarte complexe.
În schimb, pentru un ou de struț, aceasta s-a gândit la suma de 2.000 de lei, având în vedere complexitatea acestuia, dar și faptul că un ou de struț cu un singur personaj se vinde pe piață cu aproximativ 800 de lei.
Pasiunea te poate izola de restul lumii
Dedicarea și pasiunea pot duce la izolare, chiar și atunci când găsești satisfacțieîn ceea ce faci. În ciuda împlinirii aduse de artă, pot interveni factori care te îndepărtează de viața dorită:
“Atunci când pictez mă și izolez foarte mult de oamenii din jur. În perioada Crăciunului și în perioada Paștelui mă simt foarte singură, pentru că eu de obicei nu prea ies din casă atunci când pictez.
Dacă încep să pictez, sunt doar acolo, focusată, nu mi-ar plăcea neapărat să fie jobul meu principal decât dacă aș găsi alt mod în care să pot socializa și cu alte persoane. Eventual să găsesc mai mulți artiști și să lucrăm împreună”.
Se poate stinge pasiunea?
“Îmi place foarte mult să pictez icoane, mi-a plăcut din liceu, pentru că am prins tehnica și am ajuns să fac o icoană foarte rapid. Mi s-a părut că sunt bună la chestia asta și mi-a adus foarte multă bucurie. Aveam timp să mă gândesc la idei, să fac schițe, să pun totul în scenă mai bine”, mai povestește Damares.
În momentele în care lucrezi pe comandă, când trebuie să livrezi totul într-un anumit interval de timp și poate după viziunea altcuiva, procesul în sine nu te mai bucură atât de mult.
“Când trebuie să te grăbești sau trebuie să mulțumești pe altcineva care nu înțelege exact cum ar arăta lucrurile mai bine sau nu-mi înțelege mie vizunea, ajungi să pictezi din obligație și nu îți mai placă neapărat ceea ce faci. Nu te mai bucură la fel de mult, nu mai ai nici inspirație, nici nimic”, explică tânăra.
Se poate transforma pasiunea într-o meserie de viitor?
Întrebată dacă pe viitor ar putea face din această pasiune job-ul ei principal, Denisa Damares a răspuns, cu o urmă de regret, că în România este dificil să te întreții ca artist.
”Nu prea, aici nu prea, pentru că ideea e că oamenii în România nu apreciază atât de tare arta. Pot să înțeleg de ce nu se întâmplă asta, având în vedere că salariile sunt mici. Nu își sacrifică nimeni pâinea pentru a cumpăra un obiect de artă.
Sunt persoane care o apreciează și își permit să o cumpere, doar că nu sunt atât de multe încât eu să mă pot întreține strict din chestia asta”, spune Denisa.
Când a fost întrebată ce și-ar dori să experimenteze pe viitor, aceasta a oferit un răspuns rapid, plin de pasiune și dorință: “Mi-ar plăcea foarte mult să fac compoziții proprii, dar durează foarte mult timp și cumva ar trebui să abandonez comezile ca să-mi pun în aplicare ideile și e destul de greu. Am nevoie de bani și când se termină banii, realizezi că nu îți permiți să pictezi doar din pasiune”.
Pentru susținere sau comenzi o puteți găsi pe Denisa Damares pe conturile sale de Instagram și TikTok:
Instagram: https://www.instagram.com/damaress_art/
TikTok:https://www.tiktok.com/@damares.popovici?_t=ZN-8vPzMWZSHdG&_r=1
Denisa Davidaș