CULTURA
Jazz, teatru, PETRECERE mare și târg de JUCĂRII, la Cluj. TOP 8 evenimente în primul WEEKEND din decembrie

Clujul continuă distracția și în primul weekend din decembrie. De data aceasta, atât sâmbătă, cât și duminică vor avea loc seri de jazz și piese de teatru captivante (pentru copii, dar și pentru adulți). Pe lângă acestea, se promite o petrecere studențească de neratat și un târg de jucării. Toate evenimentele sunt accesibile ca preț, o parte dintre ele fiind chiar gratuite. Iată rezumatul distracției pentru acest sfârșit de săptămână.
Sâmbătă, 3 decembrie
Jam Session la Târgul de Crăciun, Insomnia Café & Bistro, 19:00
Clujenii sunt așteptați la un jam session în cadrul târgului de Crăciun de la Insomnia.
„Blue Link Jazz Qvartet este o formulă de jazz alcătuită din David Luca (pian), Marc Pocola (tobe), Cristina Lazariuc (bas) şi Pasha Fedotov (sax) având ca invitată pe Adalia Ani (voce).
Aşa cum v-au obişnuit deja din evenimentele de până acum, în partea a doua a programului va fi un Jam Session Special – unde vor fi invitaţi să cânte jazz orice instrumentist care va dori să participe (preferabil cu instrumentul propriu)”, spune personalul.
Intrarea este gratuită.
CERCUL – Instalație teatrală imersivă, Casa Tranzit, 19:00 – 21:00
Timp de două ore, clujenii pot admira „Cercul”, o instalație teatrală imersivă, cu o prestație în limba engleză, care spune povestea unui spațiu urban a cărui istorie stă să dispară, fiind înghițită de viziunea orașului de azi.
„Cercul” a pornit de la o cercetare în jurul Parcului Feroviarilor din Cluj-Napoca a artistei Neja Tomšič și colectivului artistic Nonument Group.
„Abandonul e un instrument care face ca spațiile să devină invizibile, transformându-le în bucăți de pământ ce pot fi vândute. Acest lucru poate fi observat mai ales în parcurile publice sau spațiile comune, a căror esență se află tocmai în nevoia de a avea experiența naturii și a comunității în orașe.
Folosind diferite metode de cercetare și înregistrare, Neja Tomšič a explorat punctele de întâlnire dintre stadiul actual al parcului și istoria acestuia, urmele trecutului care se întrevăd în forma lui prezentă și care sunt păstrate în amintirea și imaginația celor care au trăit în jurul lui”, se arată în descrierea evenimentului.
Participarea e gratuită, dar trebuie făcută rezervare dând un click aici.
Instalația teatrală a fost creată ca parte din proiectul „Stronger Peripheries: A Southern Coalition”, în timpul rezidențelor artistice din Cluj-Napoca și Mondaino, pornind de la una dintre temele explorate în cadrul acestuia: Work and Happiness.
Spectacolul de păpuși „Cei trei purceluși”, Cinema Mărăști, 11:00 – 11:45
Cinema Mărăști pregătește un spectacol de teatru de păpuși recomandat copiilor cu vârsta peste 2 ani, o adaptare a regizoarei Dana Bonțidean după povestea „Cei trei purceluși” de James Orchard Halliwell-Phillipps.
„Cei trei purceluși își fac casă! Oare care va rezista cel mai bine? Vă așteptăm să învățăm împreună despre importanța prieteniei și a muncii!”, se arată în descrierea spectacolului.
Un bilet pentru copii costă 20 de lei, iar cel pentru adulți este 30 de lei. Acestea se achiziționează de la fața locului.
Târg de jucării, Hopa Hopa (Tăietura Turcului 47), 16:00 – 20:00
Clujenii sunt încurajați să participe la târgul organizat de Hopa Hopa, cu scopul de a prelungi durata de viață a jucăriilor.
„Cât de frumos ar fi ca, în loc să le abandonăm în sertare sau cutii de depozitare, le-am scoate la lumină, le-am împrospăta și apoi le-am vinde altor copii, dându-le o nouă șansă?
Hopa Hopa vă invită la un târg cu totul și cu totul special, un târg în care copiii pot vinde și cumpăra jucării deja îndrăgite, prea puțin folosite! Orice copil poate să participe fie punând spre vânzare o jucărie, fie cumpărând una.
Copii mai mici sau mai mari, vă așteptăm la Hopa Hopa, în 3 decembrie, între orele 16.00 – 20.00! Vă rugăm să pregătiți jucăriile de vânzare (să fie în stare bună și/sau funcționale). De asemenea, vă rugăm să stabiliți prețul lor încă de acasă. Așa câștigați extra-timp de joacă și de dat o raită să vedeți ce alte jucării vă trag cu ochiul”, transmit organizatorii.
Totodată, au listat principalele activități din cadrul târgului:
- „Le vom dărui jucăriilor o șansă nouă de a face parte din viețile altor copii.
- Vom învăța despre valoarea banilor și despre importanța unei educații financiare, vânzând și cumpărând jucarii pre-loved.
- Vom practica și exersa dărnicia.
- Ne vom juca și ne vom distra pe toate experiențele gonflabile din spațiul nostru.
- Cei care doresc să doneze o mică parte din valoarea vânzării unei jucării o pot face – noi ne vom asigura că banii sunt direcționați unei cauze ce are grijă de copii din medii defavorizate”, adaugă ei.
Evenimentul nu presupune altă taxă de participare decât achitarea unei intrări standard (50 de lei/copil, 25 lei/adult).
Duminică, 4 decembrie
Spectacolul de păpuși „Crăiasa Zăpezii”, Cinema Dacia, 17:00 – 17:45
Dacă ai ratat piesa de teatru de la Cinema Mărăști de sâmbătă, poți merge cu copilul la „Crăiasa Zăpezii”, un spectacol de păpuși feeric, cu scene și personaje cu mare încărcătură emoțională, care se luptă cu ele însele pentru a ajunge la adevăr și echilibru prin fuga de singurătate.
Biletele se achiziționează la fața locului. Rezervarea se face prin apel sau SMS la 0758 750 281 și 0751 032 302.
Jazz Sinatra Christmas Show, Casa de Cultură a Studenților
Luna decembrie este o lună a cadourilor, iar „JAZZ Sinatra CHRISTMAS SHOW” este invitația perfectă pentru toți cei care doresc să simtă farmecul unui spectacol rafinat, de bun gust și plin de emoții.
Multe dintre cântecele de Crăciun sunt adevărate hituri ascultate an de an. Marii artiști precum Frank Sinatra, Bing Crosby, Dean Martin sau Nat King Cole sunt interpreţii unora dintre cele mai populare cântece de Crăciun.
Succesul spectacolelor Jazz Like That s-a conturat în jurul legendarului muzician Frank Sinatra, fiind una din cele mai reprezentative voci din istoria jazz-ului și a swing-ului. Alaturi de entertainer-ul Gabriel Farkas din Ungaria, publicul a avut ocazia să cânte și să fredoneze cele mai cunoscute cântece de Crăciun precum: „Have Yourself A Merry Little Christmas”, „Santa Claus Is Coming To Town”, „Christmas Song (Chestnuts roasting on an open fire)”, „Let It Snow”, „White Christmas”, „Hallelujah”, „Last Christmas”, „All I Want For Christmas is you”.
Jazz Like That duce mai departe tradiția concertelor de Crăciun dedicate marilor artiști ai scenei muzicale internaționale, oferind publicului un extraordinar spectacol susținut de Gabriel Farkas and His Band pe note de Jazz a căror ecou se va împleti cu atmosfera sărbătorilor de iarnă.
„Cu vocea sa de invidiat si un deosebit talent actoricesc, Gabriel Farkas readuce în lumina reflectoarelor farmecul cântecelor interpretate de marii artiști ai secolului trecut, dedicându-și o mare parte din carieră omagierii lui Frank Sinatra. În urma anilor de studiu vocal și teatral, Gabriel este acum apreciat pe scenele muzicale și teatrale ale Europei, pentru show-urile lui de neegalat și ușurința cu care reușește să poftească publicul în lumea Jazz-ului și nu numai.
Seara va fi cu atât mai specială cu cât trupa AdLibitum Voices, cea mai iubită trupă de pop opera din România, a acceptat invitația de a fi prezentă la acest concert extraordinar, când vom avea ocazia să ne bucurăm de vocile lor minunate și de bine cunoscutele melodii ale lui Frank Sinatra.
Grupul este format din doi tenori, un bariton și un bas: Tiberius Simu, Sergiu Coltan, Vlad Morar și Cristian Ignuta, absolvenți ai Academiei de Muzică <<Gheorghe Dima>> din Cluj-Napoca, cu o bogată activitate artistică. Ei sunt și colaboratori ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.
Așadar, JAZZ Sinatra CHRISTMAS SHOW vă așteaptă pe data de 4 Decembrie 2022, ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților” din Cluj-Napoca pentru a trăi o seara magică, în care veți asculta, veți cânta și vă veți bucura de cele mai cunoscute cântece de Crăciun, transpuse pe ritmuri de Jazz, interpretate de vocea inegalabilă a entertainer-ului Gabriel Farkas”, notează gazdele evenimentului.
Pentru bilete, click aici.
Piesa de teatru (14+) „Cutia Pandorei”, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, 19:00 – 20:15
Iubitorii de teatru se pot bucura duminică de o piesă cu de toate (potrivită pentru persoanele cu vârsta de peste 14 ani) la Teatrul Național din Cluj-Napoca.
„Sunete horror. Palincă de pere. Topoare. Cutii. Feline. Piele fină. Bătrânețe. Povești. Comoară misterioasă.
În <<Cutia Pandorei>> găsim amestecate într-un plat du jour ingrediente dintre cele mai diverse: personaje grotești, situații comice, povești dramatice, decor cu accente suprarealiste etc. Hilda și Bandi sunt două personaje animate de o poveste care se întinde, într-o adevărată saga de familie, peste mai bine de cinci decenii: istoria unei comori ascunse.
Agresiunile lor perpetue scot la iveală elementele disfuncționale ale unei familii aflate mereu la un pas de îmbogățire… Un pas pe care nimeni nu e dispus să îl facă, fapt bine ilustrat în replica Hildei: <<Ura lui taică-tu a fost mai mare până și decât lăcomia lui>>.
Hilda și Bandi se rănesc, eliberând energii intense într-un perimetru de luptă strâmt, într-un spațiu aglomerat de <<boarfe vechi>>. Ce se va întâmpla cu aceste două biete suflete când afară va fi frig și întuneric, iar camera va rămâne pustie? Toate celelalte lucruri intră în cutii”, a punctat regizorul Andrei Măjeri, în descrierea piesei.
Pentru bilete, click aici.
Marea studențeală, After Eight Cocktail Club, 22:00
Duminică, 4 decembrie, viața de student se trăiește în After. Tinerii sunt așteptați la o petrecere, cu 400 de shot-uri din partea casei, menită să îi scoată din stresul temelor și proiectelor pentru facultate.
„Distracția începe la ora 22 și dimineață plecăm direct spre #facultate, așa cum numai studenții adevărați știu să o facă”, spun gazdele.
Până la miezul nopții se va putea juca beer bong. Până la 22:30 intrarea este liberă, apoi biletele vor costa 20 de lei.
„Pentru cei care nu mai sunt studenți, dar vor să-și amintească cum sunt party-urile studenției, biletul va fi 30 de lei, la intrare”, se mai arată în anunțul organizatorilor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Oază de relaxare, liniște și parfum la ”Lavandă de pe Someș” în Bonțida. Ce pot face vizitatorii cât e ziua de lungă

Clujenii și nu numai sunt așteptați sâmbătă și duminică, dar și la sfârșitul săptămânii viitoare să petreacă o zi întreagă dacă vor sau măcar câteva ore într-o oază de relaxare, liniște și parfum în cultura de lavandă din Bonțida, ”Lavandă pe Someș”, a familiei Livia și Traian Morar.
Vizitatorii sunt primiți de gazde cu sirop de lavandă, trandafir și soc, autorizat și preparat prin metoda la rece la fața locului, dar și cu plăcinte pe lespede de piatră, pregătite de o gospodină din Măguri-Răcătău.
”Așteptăm vizitatorii de la răsăritul până la apusul soarelui să petreacă momente relaxante într-o oază de liniște și parfum în cultura de lavandă de la Bonțida. Avem băncuțe, umbreluțe, dar pot sta și pe terasa casei să se bucure de priveliște.
Și să facă fotografii instagramabile ”, a spus Traian Morar pentru Cluj24.
Intrarea este liberă, cu condiția ca cei care trec pragul „Lavandei pe Someș” să nu plece cu mâna goală, putând să cumpere produse precum buchete și săculeți cu lavandă, săpunuri, ulei, lumânări, parfum de mașină sau sticle cu sirop.
De menționat că siropul de lavandă produs de familia Morar se vinde și în lanțul de magazine Profi din Cluj-Napoca.
”Lavandă pe Someș” a fost înființată în anul 2016 și ocupă o suprafață de 25 de ari în comuna Bonțida.
EVENIMENT
FOTO. Toxiinfecție alimentară după ce a mâncat la un restaurant din Cluj-Napoca. ”Simțeam că îmi dau stomacul afară”

Un clujean reclamă că a făcut toxiinfecție alimentară după ce a comandat mâncare la restaurantul Cucina Turea de pe strada Ion Rațiu din municipiul Cluj-Napoca.
Gheorghe Kalman a povestit că în după amiaza zilei de marti, 10 iunie, a servit în restaurant 2 preparate: salată burrata si ceafă Uruguay cu sos trufe si pireu, pentru care a plătit 155 de lei.
”În jurul orei 1 dimineata (10-11) iunie am inceut sa ma simt foarte rau. Dureri abdonimale, varsaturi si diaree. Am avut cateva seturi de diaree si varsaturi, inclusiv miercuri. Marti dimineata, am cerut un control direct de la Direcția Sanitar-Veterinară și penru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj pentru a descoperi o potentiala cauza a imbolnavirii mele.
In cursul zilei de 10 iunie, eu nu am mai mancat nimic avand aceste simptome.
În rasunsul celor de la DSVSA, s-a constatat prin buletinul de analize ”nesatisfacator” privind Enterobacteriaceae care reprezintă o familie de bacterii care cuprinde 28 de genuri, dintre care 23 sunt implicate în patologia umană. Aceasta familie contine salmonela, ecolici, etc, bacterii care provoaca gastro enterocolita.
Datorita procesului de nerespectare a protocolului de igiena (manipulare, depozitare, etc), cei de la restaurant au contaminat mancarea comandata de mine”, a spus clujeanul.
Conform protocolului medical, acesta a respectat cele 48 ore pentru a vedea evolutiei starii sale de sanatate si s-a tratat acasa cu medicamente care nu au fost gratuite, astfel că a reusit ca miercuri sa se mai redreseze, nefiind, însă, complet vindecat de toxinfectie alimentara.
Simțeam că îmi dau stomacul afară
”Imi este greu sa va redau in cuvinte felul in care m-am simtit primele 24 ore. Cu mana pe suflet, va spun ca asemenea simptome nu am mai experimentat niciodata. Efectiv, la un moment dat, simteam ca imi dau stomacul afara. Pentru mine va asigur fara nicio tenta de exagerare ca a fost o experienta traumatizanta fizic si psihic.
Nu stiam ce se intampla cu mine, ma simteam dezorientat, ma simteam lipsit de putere, imi venea sa dorm, dar nu puteam sa dorm, asta era si mai frustrant pentru mine.
Chiar daca situatia nu a durat mai mult de 48 ore, intensitatea experientei avute a fost una traumatizanta.
Simptomele incep la circa 6 ore dupa ce ai fost expus. Bineinteles ca pe loc nu am simtit nimic, nici nu aveam cum, dar nici nu am mancat tot din farfurie. Am simtit ca este o mancarea grea, corpul meu cumva a simtit ceva si nu am terminat preparatul principal”, a precizat Kalman.
Amendă de la DSVSA Cluj
În urma controlului efectuat la restaurant, inspectorii DSVSA Cluj au constatat deficiențe de manipulare a produselor alimentare, nefiind respectate normele/ cerințele de manipulare din Regulamentul CE 825/ 2004 și au aplicat o amendă de 10.000 de lei.
Urmare a rezultatului ”nesatisfăcător” în ceea ce privește analizezele pentru Enterobacteriaceae, restaurantul va fi reverificat de inspectorii DSVSA Cluj.
CULTURA
Părintele – profesor Ioan Chirilă de la UBB, numit director al Bibliotecii Academiei Cluj-Napoca

Profesorul Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, fost președinte al Senatului UBB, a fost numit în funcția de director al Bibliotecii Academiei Cluj-Napoca.
Chirilă îl înlocuiește în funcție pe Sorin Crișan, care a deținut această funcție în ultimii ani.
”M-am retras de la Bibliotecă pentru a-mi gestiona timpul pentru alte proiecte. Numirea dlui Ioan Chirilă cred că este foarte bună. Îi doresc mult succes”, a spus Crișan pentru Cluj24.
Noul director, Ioan Chirilă, a declarat la rândul său pentru Cluj24 că dorim realizarea un proiect de digitalizare, recent castigat.
”Vrem sa realizam o mai buna prezentare a fodului de manuscrise, de incunabule, de carte veche, sa reabilitam cladirea si sa generam noi forme de comunicare a acestui tezaur de stiinta la nivelul comunicational actual si in structuri intelective conforme socialului educational si de cercetare actual”, a precizat acesta.
Fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă a UBB
Prof. univ.dr. Ioan Chirilă are 63 de ani, este licențiat în Teologie la Sibiu, doctor în Teologie, și a fost profesor duhovnic titular la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Român din Cluj-Napoca, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă a UBB și președinte al Senatului UBB.
Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca deține una dintre cele mai importante colecții de manuscrise medievale din țară.
ADMINISTRAȚIE
ATENȚIE. Restricții de circulație rutieră și pietonală de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor. Lucrări până în septembrie

Compania Delgaz Grid anunță că va începe, de luni, lucrări de modernizare a circa 2 kilometri din rețeaua de gaze naturale de pe strada Clinicilor din municipiul Cluj-Napoca și estimează că lucrările vor fi finalizate în prima parte a lunii septembrie, inclusiv refacerea integrală a carosabilului.
”Delgaz Grid va derula începând de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii de modernizare a sistemului de distribuție a gazelor naturale din municipiu.
Proiectul presupune lucrări complexe de înlocuire a câte 1 km din conductele stradale de presiune redusă, respectiv de presiune medie.
Investiţia are ca scop creșterea siguranței în alimentarea cu gaze naturale și îmbunătățirea serviciului de distribuție pentru locuitorii din Cluj Napoca și are durata de execuție de două luni și jumătate, cu termen de finalizare în prima parte a lunii septembrie.
Restricții până în septembrie
Pentru a face posibilă realizarea acestui proiect, va fi necesară restricționarea circulaţiei rutiere și a celei pietonale în zona lucrărilor, în funcţie de tronsonul la care se lucrează. Lucrările vor fi executate în timpul zilei, până seara, dar vor fi situații când este posibil să intervenim și pe timpul nopții.
Delgaz Grid colaborează cu autorităţile locale şi depune toate eforturile pentru a reduce la minimum disconfortul generat de aceste lucrări de investiţii”, transmite Delgaz Grid.
Dacă se simte miros de gaz
Compania regretă disconfortul creat și le mulțumim clienților, locuitorilor și autorităților locale din Cluj-Napoca pentru înțelegerea și sprijinul acordat pentru desfășurarea acestor lucrări care au ca scop final îmbunătățirea serviciului de distribuție a gazelor naturale pentru clujeni.
În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din rețeaua Telekom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie).
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de circa 82.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți.
De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,8 miliarde de euro.