ANUNȚURI PUBLICE
IULIUS investește în Cluj-Napoca peste o jumătate de MILIARD de euro, în cel mai mare proiect de REGENERARE urbană din România

Cu o expertiză de peste un deceniu în dezvoltarea și operarea ansamblurilor mixed-use de regenerare urbană în România, singurele de acest tip din țară, grupul IULIUS anunță un nou proiect, la Cluj-Napoca. Investiția de peste jumătate de miliard de euro vizează platforma Carbochim, care va deveni cel mai mare proiect de reconversie urbană de pe piața autohtonă.
Prin acest demers de dezvoltare urbană, zona industrială va fi transformată într-un spațiu viu al Clujului și va fi integrată ca parte din oraș. Fabrica Carbochim va fi relocată și retehnologizată anul acesta, fără perioade de inactivitate.
Noul proiect include: cea mai mare suprafață de retail din țară, de 115.000 mp * un centru cultural dedicat artelor performative * conservarea și readucerea în circuitul public a două clădiri de patrimoniu industrial * un model de abordare integrată a spațiilor verzi, prin conectarea grădinii urbane de peste 4 hectare cu parcurile adiacente și prin reconfigurarea completă a infrastructurii rutiere și pietonale * un nou pod peste Someș și o pasarelă pietonală * eco-cartier integrat într-un proiect mixt * infrastructură velo-pietonală pe malurile Someșului * consolidarea unui nou pol de business * cea mai mare parcare subterană din țară, cu peste 6.000 de locuri.
După 15 ani de prezență în Cluj-Napoca, IULIUS lansează cel mai amplu proiect autohton de reconversie urbană. Printr-o investiție de anvergură, estimată la peste jumătate de miliard de euro, platforma industrială Carbochim va fi convertită într-o destinație a orașului și un spațiu unic de întâlnire pentru comunitate. Ca amploare a investiției, impact în dezvoltarea urbană, dar și ca varietate a funcțiunilor incluse, acesta va fi cel mai important proiect din Transilvania, după realizarea metroului din Cluj-Napoca.
Carbochim este cel mai mare producător de abrazive profesionale din România. Platforma industrială se întinde pe aproximativ 14 hectare, dintre care suprafața utilizată în prezent pentru producție este sub 30%, iar restul este nevalorificată sau reziduală. Fabrica va fi relocată anul acesta în zona industrială a orașului, în fosta hală Tricotaje Someșul, din Bulevardul Muncii. Peste 5 milioane de euro vor fi investite în relocarea, modernizarea și retehnologizarea unității de producție, a cărei activitate nu va fi întreruptă.
„Ne dorim să redăm orașului o parte a sa, transformând platforma Carbochim într-un spațiu al întregii comunități. Investiția de reconversie a zonei industriale va fi de mare anvergură, aliniată strategiei generale de dezvoltare urbană a Clujului. Este un proiect gândit în prezent, dar și pentru generațiile următoare. Reprezintă viziunea noastră de a fi recunoscători trecutului, continuând activitatea industrială, dar și de a crea viitorul, printr-un proiect sustenabil și rezilient”, a declarat Iulian Dascălu, președintele companiei IULIUS.
Spații pentru muzică, arte și entertainment
Noua dezvoltare propune implementarea în mod exemplar a bunelor practici internaționale privind integrarea patrimoniului cultural – industrial într-o investiție de real-estate: două clădiri monument de pe platforma Carbochim vor fi convertite și redate comunității ca spații culturale și de experiențe.
Este pentru prima dată în România când într-un proiect mixed-use este integrat un spațiu independent dedicat artelor performative, ca parteneriat cu sectorul cultural. Vechea hală Carbochim va fi convertită în centru de live-arts, care va fi gestionat de unele dintre cele mai importante organizații culturale și de festivaluri din Cluj-Napoca, oferind comunității un spațiu pentru concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media.
Pe lângă centrul de live-arts, proiectul de reconversie urbană include un amfiteatru și spații pentru evenimente în aer liber, o sală de teatru și cinematograf, numeroase cafenele cu tematică internațională și restaurante concept.
A doua clădire ce va face obiectul conversiei este Uzina fabricii, care va fi transformată într-un spațiu ce va reuni atât facilități de coworking, cât și spații-pilot de promovare a antreprenorilor, de încurajare a talentelor și a inițiativelor inovative locale.
Grădini, noi zone de promenadă și un centru de sport în aer liber
Întregul proiect va fi deschis către Someș și coordonat cu masterplanul Municipalității de amenajare a râului, integrându-se firesc în noul culoar verde-albastru al orașului. Trei parcuri din Cluj-Napoca vor fi conectate printr-un traseu velo-pietonal: Parcul Armătura, Parcul Feroviarilor și noua grădină de peste 4 hectare, amenajată în ansamblul mixt. Astfel, noua dezvoltare va avea vedere panoramică asupra uneia dintre cele mai mari zone verzi integrate a orașului: peste 12 hectare.
Investiția include și reamenajarea malului râului Someș, în porțiunea cuprinsă între Parcul Armătura și Podul Porțelanului. Malul râului va fi reconvertit într-o zonă de agrement, cu facilități sportive în aer liber și opțiuni de petrecere a timpului liber, care va fi în legătură cu proiectul prin pasarele pietonale.
Întreaga zonă va beneficia de o abordare sistemică în amenajarea zonelor verzi, reprezentând un model de bune practici în alinierea unei dezvoltări de real-estate cu strategia de investiție publică, precum și cu nevoile de experiență, interconectare și evadare în aer liber ale comunității.
Un cartier verde, în cea mai verde zonă a orașului
Componenta rezidențială a ansamblului mixed-use este proiectată pornind de la un principiu simplu: perspectiva unui loc în care îți dorești să trăiești. Se va dezvolta o nouă generație de locuințe, aflată în etapa de proiectare, cu orientare către Someș și către zonele integrate de parc și grădini.
Locuințele vor fi realizate după principii care vizează calitatea vieții și sustenabilitatea, cu suprafețe generoase, peste standardele actuale ale pieței, fațade vitrate, terase individuale ample, care transferă atenția de la economia de spațiu la flexibilitate și îmbinarea activităților indoor-outdoor. Cei care vor locui aici vor petrece mai puțin timp în trafic și vor beneficia de mai mult confort, prin accesibilitatea la servicii, facilități, funcțiuni sociale și de entertainment, apropierea de natură, toate integrate în aceeași dezvoltare.
Cea mai mare suprafață de retail din România – focus pe relevanță și experiență
Noi branduri high-end, ancore cu profil dedicat familiilor, cel mai variat mix food & beverages din țară, fresh market de susținere a antreprenorilor și producătorilor locali și concepte de entertainment în premieră națională vor transforma cea mai mare suprafață de retail din România, de peste 115.000 mp închiriabili, într-o destinație regională de petrecere a timpului liber, indoor și outdoor, pentru toate vârstele.
Dezvoltarea va include, într-o primă etapă, peste 23.000 mp de spații de birouri verzi inteligente, care vor contribui la consolidarea prezenței locale a unor companii multinaționale, în zona care va deveni în următorii ani unul dintre polurile puternice de business ale orașului.
Reconversie urbană durabilă, un nou pod peste Someș
Investiția va presupune restructurarea urbană a întregii zone, atât prin remodelarea axului natural generat de Someș, cât și prin regândirea infrastructurii zonale, pentru a crește conectivitatea cu vecinătățile și cu restul orașului. Cea mai importantă este crearea unui nou pod peste râul Someș, la nord de calea ferată, investiție ce va întregi inelul de circulație dintre Podul Porțelanului și Podul Răsăritului. Totodată, se vor realiza noi sensuri giratorii, vor fi lărgite străzile, vor fi noi accese pietonale de legătură cu orașul, toate integrate cu proiectele de investiție publică planificate pentru această zonă.
Dezvoltarea se axează pe deplasarea pietonală, implementând principiile „walkable city”, cu facilități de încurajare a transportului public. Va dispune și de cea mai mare parcare subterană din România, cu peste 6.000 de locuri, dar și de peste 3.500 de spații pentru biciclete și stații de încărcare a mașinilor electrice.
Investiția va fi realizată în parteneriat cu Atterbury Europe. Proiectul este în etapa de analiză, consultare și autorizare, demararea lucrărilor fiind estimată pentru începutul anului 2023. Este un proiect deschis spre oameni încă din această etapă, comunitatea fiind invitată să-și spună părerea despre cum vede dezvoltată reconversia platformei industriale pe site-ul www.partedincluj.ro.
Date cheie:
– investiție totală – peste 500 milioane de euro
– suprafața proiectului – aproximativ 14 hectare
– două clădiri de patrimoniu industrial păstrate și convertite în spații culturale și de susținere a inițiativelor locale
– centru de arte performative, un spațiu-program de exprimare a creativilor locali
– grădină urbană proprie de 4 hectare, care unifică parcurile din proximitate în cea mai mare zonă verde integrată din oraș
– amenajarea malului râului Someș ca zonă de agrement, cu facilități sportive și de promenadă
– cea mai mare suprafață de retail din România – 115.000 mp
– branduri high-end, ancore cu profil family, cel mai variat mix food & beverages din țară, fresh market, servicii și produse locale, concepte de entertainment în premieră națională
– o nouă generație de locuințe, aflate în etapa de proiectare, orientate către râul Someș și parcuri
– 23.000 mp (prima etapă) – birouri inteligente verzi
– cea mai mare parcare subternă din România – peste 6.000 de locuri
– peste 3.500 de spații pentru biciclete și stații de încărcare a mașinilor electrice
– un nou pod peste Someș, o pasarelă pietonală, noi sensuri giratorii, lărgiri de străzi, facilități pentru conectivitate, mobilitate și transport alternativ
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Linia 30 va circula DEVIAT în 24 septembrie, cu ocazia desfășurării Crosului Companiilor

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informează publicul călător că, în data de 24.09.2023, între orele 8:00 – 11:00, cu ocazia desfășurării Crosului Companiilor, linia 30 (cart. Grigorescu – str. A. Vlaicu) va circula deviat, pe traseul str. Octavian Goga – Pod Napoca – Spl. Independenței – str. George Coșbuc, pe ambele sensuri de mers.
În intervalul orar menționat se suspendă stațiile P-ța 14 Iulie Vest (înlocuită de P-ța 14 Iulie Sud), Sigismund Toduță (înlocuită de P-ța 14 Iulie Nord), Cluj Arena și Splaiul Independenței.
EVENIMENT
Baronul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu, ARESTAT după ce a fost denunțat de un om de afaceri din Cluj. A cerut MITĂ 1,25 de miloane

Dumitru Buzatu, președinte al Consiliului județean Vaslui, a fost reținut sâmbătă dimineața de procurorii DNA, în urma unui flagrant delict. Buzatu a cerut unui om de afaceri din Cluj, cel care l-a și denunțat, 1.250.000 de lei pentru un contract de reabilitare a unor drumuri din Vaslui.
Sâmbătă, Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD, iar Gabriela Creţu, fosta soţie acestuia, a fost suspendată din partid.
Mai mult, Tudor Buzatu, fiul preşedintelui CJ Vaslui, şi-a dat demisia din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, conform reprezentanților PSD.
Baronul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu, ARESTAT după ce a fost denunțat de un om de afaceri din Cluj. A cerut MITĂ 1,25 de miloane
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului Dumitru Buzatu, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, au anunțat procutorii anticorupție.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarele:
„În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se arată în referatul procurorilor DNA.
Inculpatului Dumitru Buzatu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Sâmbătă, 23 septembrie 2023, inculpatul va fi prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Numele omului de afaceri din Cluj nu a fost făcut public de DNA.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
VIDEO. Aglomerație la Zilele Recoltei. Boc a făcut live din piață și îi invită pe clujeni la cumpărături, cu plase reutilizabile

Aglomerație mare pe platoul de la Sala Sporturilor Horia Demian sâmbătă spre amiază. Clujenii au venit să cumpere legume și fructe sau produse de sezon gata preparate de la producătorii locali.
Printre cei care „au făcut piața” sâmbătă, a fost și primarul Emil Boc. Cu mai multe plase la el, înainte să cumpere ce avea nevoie, Emil Boc a făcut un live pe pagina de Facebook, o invitație către clujeni să vină în piață și să cumpere produse deja celebre în zonă, cum sunt cartofii de Râșca sau ceapa roșie de Mihai Viteazu.
Aglomerație la Zilele Recoltei. Boc a făcut live din piață și îi invită pe clujeni la cumpărături, cu plase reutilizabile
„Mulțumim, Doamne-ajută” a fost salutul primarului pentru producătir, dar și pentru clujenii care au venit la Zilele Recoltei. Și la amiază aceștia au fost în număr mare.
Primarul i-a îndemnat pe clujeni să vină la Zilele Recoltei, unde îi găsesc pe producători și azi, dar și duminică și să îi susțină cumpărând bunătăți de la ei.
„Nu uitați să aduceți o sacoșă, cât mai puține de plastic, și cât mai multe din produse să le punem în sacoșe pe care le avem, reutilizabile, și mai facem un serviciu mediului”, a spus Emil Boc, care a spus că a venit și el cu plasele la el, dar și cu lista de la nevastă.
A XI-a ediție a Zilelor Recoltei, organizată în comun de administrațiile județeană și municipală și derulată prin intermediul Asociației Produs de Cluj, a început vineri și clujenii pot cumpăra diverse produse, inclusiv zacuști și dulcețuri, siropuri, produse naturiste și de artizanat sâmbătă până la 21.00 și, de asemenea, duminică între orele 9.00 și 21.00 pe platoul Sălii Sporturilor.
Citește și: FOTO. Zilele Recoltei și-au DESCHIS porțile pentru clujeni. Vedeți ce puteți găsi acolo și care sunt PREȚURILE
La Zilele Recoltei au venit peste 120 de mici întreprinzători și fermieri clujeni, dar și producători din alte județe, cum ar fi Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor și Vrancea.
Clujenii vor putea să și mănânce bunătăți preparate la fața locului, cu ar fi rigărui, ceafă de porc, scăriță, mâncare de ciuperci, sarmale, cârnați afumați, pomana porcului, pastramă de oaie sau aripioare.
În ceea ce privește prețurile, nu toți clujenii au fost mulțumiți. Unii se plâng că sunt mai mari decât anul trecut și cam piperate pentru veniturile lor.
EVENIMENT
FOTO. Accident GRAV pe A3, pe breteaua de urcare de la nordul rutier Gilău. Femeie extrasă dintr-o mașină și dusă la spital

Un accident de circulație în care au fost implicate două mașini, a avut loc în urmă cu puțin timp pe pe breteaua de urcare a nordului rutier Gilău pe autostrada A3, înspre localitatea Nădășelu.
Pompierii din cadrul Gărzii Gilău sunt cei care intervin la accident.
Accident GRAV pe A3, pe breteaua de urcare de la nordul rutier Gilău. Femeie extrasă dintr-o mașină și dusă la spital
Aceștia s-au deplasat la fața locului cu o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD și au găsit două autoturisme avariate.
Într-unul se afla o femeie ce prezenta mai multe suspiciuni de traumatisme. Pompierii au utilizat echipamentele din dotare pentru a extrage femeia, astfel încât să nu-i agraveze leziunile și au predat-o echipajului SMURD.
Femeii, în vârstă de aproximativ 30 de ani, i-a fost acordat primul ajutor calificat și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
Alte două persoane au fost consultate la locul accidentului fără a fi transportate la spital.
UPDATE
Din cercetările preliminare a rezultat că autoturismul condus de o femeie de 30 de ani, din județul Alba, a intrat în coliziune cu autoturismul care îl preceda, sensul de deplasare înspre municipiul Turda, potrivit IPJ Cluj.
În urma impactului a rezultat rănirea femeii de 30 de ani, care a fost transportată la spital.
Acesta nu a putut fi testată cu aparatul etilotest, dar i-au fost recoltate probe biologice. Testarea cu aparatul etilotest a conducătorului auto a avut rezultat negativ.
Foto: Arhivă