Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Italia a dăruit Clujului un Ferrari. Ettore Ferrari, Lupoaica

PublicatStatuia Lupoaicei, situată acum pe Bulevardul Eroilor, a fost amplasată iniţial în actuala Piaţa Unirii, aşa cum se vede în cartea poştală din 1936 (arhiva www.cluj24.ro).

Oficial denumită statuia Lupa Capitolina, ea este o copie a statuii similare din Roma, pe care capitala Italiei, statul italian, au dăruit-o Clujului în 1921, ca simbol al legăturii latine între România şi Italia

Soclul cu basorelieful figurii împăratului Traian şi cu inscripţia în limba latină au fost realizate de celebrul sculptor italian Ettore Ferrari.

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Adio, rable pe stradă. Legea care ne scapă de ele a fost adoptată

Publicat

Mașinile care sunt parcate pe domeniul public și nu au fost folosite timp de șase luni vor fi considerate abandonate, conform unui nou criteriu votat miercuri, în Camera Deputaților. De asemenea, sub incidența legii vor intra și vehiculele înmatriculate în străinătate, în timp ce primăriile vor putea ridica vehiculele abandonate mult mai repede.

Parlamentarii au decis să scurteze perioada în care un vehicul poate să stea nemișcat în parcările publice, precum și introducerea dovezii de achitare a taxelor auto, a amenzilor și a dovezii efectuării ITP-ului de către proprietar în 5 zile de la prima somație, anunță monitorulcj.ro.

Astfel, „vehicul abandonat” este acela care să află pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale de minim 6 luni, al cărui proprietar sau aparținător legal este cunoscut, dar există dovezi care să indice că autovehiculul nu poate circula, întrucât nu îndeplinește condițiile legale.

Cristian Lungu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vezi cum va arăta malul Someșului din Cluj în 2023

Publicat

Spaniolii de la Practica au câștigat concursul de soluții organizat de Ordinul Arhitecților din România și Primăria Cluj-Napoca pentru proiectul de refacere a malurilor Someșului, anunță media9.ro. Proiectul va costa 123 de milioane de lei, iar 89,6 vor fi acoperiți din fonduri europene. Termenul de finalizare este 30.04.2023.

Lucrările de amenajare se vor întinde pe o suprafață de aproximativ 146.500 de metri pătrați și va include malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, Parcul Rozelor și Parcul Iuliu Hațieganu.

Iată propunerile spaniolilor, conform media9.ro:

· Zona platoului Sălii Sporturilor se va reorganiza. Va rămâne o parcare temporară, dar cea mai mare parte a betonului va lăsa locul vegetației și va putea găzdui evenimente publice.

· Scuarul de lângă Camera de Comerț și Industrie ar urma să fie remodelat; acolo vor fi gradene și spațiul se va conecta cu actuala parcare din spatele instituției, unde se va realiza o piațetă.

· Strada Gavril Muzicescu va fi pietonalizată, iar strada Sigismund Toduță va fi gândită cu piste de biciclete, pentru a fi o conexiune naturală la podul care ar urma să vină dinspre Cluj Arena.

· Zona Someșului din dreptul Sălii Sporturilor va avea insulițe legate de mal cu podețe de lemn.

Cristian Lungu

Foto: media9.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tătaru vrea sa ia spitalele de la Primării după alegerile parlamentare

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că reforma sistemului de sănătate din România va începe cu modificarea Legii 96/2005, prin care spitalele importante vor trece din administrarea primăriilor în cea a Ministerului Sănătății. Astfel, se urmărește depolitizarea unităților medicale.

„Legislația trebuie schimbată, însă Partidul Național Liberal nu deține majoritatea în Parlament”

„Ne gândim ca după următoarele alegeri parlamentare să putem face acest lucru. Avem în intenţie modificarea Legii 95 (95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii – n.r.), reforma în sănătate, tocmai pentru faptul că are peste 1.000 de modificări, nu mai ştim nici care este forma ei originală la câte modificări s-au făcut”, a afirmat ministrul Sănătăţii la B1 TV.

Ultimul exemplu de numire politică a avut loc la spitalul Câmpeni, județul Alba, când Valentin Gog, un director de restaurant, a fost numit în funcția de manager interimar al spitalului din Câmpeni, județul Alba, de către Nelu Tătaru.

Vezi aici: Schimbare cu scandal la vârful Spitalului Câmpeni. Șeful PSD Alba și primarul orașului, despre noul manager: ”un chelner”

Cristian Lungu

Citește mai departe

ACTUALITATE

 Deputatul Horia Nasra vrea viitorul metrou din Cluj legat la nodul de Autostradă de la Gilău!

Publicat

Proiectul de suflet al primarului Emil Boc, metroul metopolitan, a stârnit multe controverse încă de la anunțarea lui. Deputatul PSD de Cluj, Horia Nasra, susține racordarea acestuia la nodul de autostradă de la Gilău.

„Am spus-o în mai multe rânduri, proiectul Metrou Cluj trebuie să înceapă din Gilău, de la nodul de autostradă, și, minim, până în zona parcurilor industriale din Jucu. De asemenea, construcția a cel puțin două parcări tip Park & Ride, în apropierea celor două extremități ale sistemului de metrou, este imperios necesară.

Am solicitat în mai multe rânduri, primarului Emil Boc, să reactiveze activitatea din asociația metropolitană pe care o prezidează. Este nevoie de dialog, idei și inovație pentru zona metropolitană Cluj. Emil Boc nu poate conduce asociația prin cafele individuale cu primarii din zonă, ci prin ședințe de grup, în cadrul asociației, cu accesul presei și de ce nu a celor din societatea civilă interesați de proiectul Metrou Cluj.

Salut faptul că primarul din Florești susține proiectul Metrou Cluj, în sensul legării rețelei de metrou cu nodul de autostradă. Poate se trezește și Emil Boc din somnul administrativ și înțelege oportunitatea de dezvoltare a zonei metropolitane”, arată deputatul în comunicatul său.

Citește mai departe