ACTUALITATE
IRCC vs. ROBOR: Care este cea mai bună variantă pentru SCĂDEREA ratelor? Avantaje și dezavantaje

Ratele la creditele calculate în funcție de IRCC vor crește în lunile următoare pentru că noul indice va crește din nou și va trece de 4%, scrie Alba24.ro.
Mulți români cu credite calculate după ROBOR au trecut la sistemul IRCC. Este indicele în functie de care sunt calculate creditele din 2019 încoace, înainte de ROBOR.
IRCC va creşte din octombrie, la 4%. Chiar și așa rămâne sub ROBOR pentru o perioadă.
Din ianuarie, IRCC ar urma să treacă de 6%.
Ce sunt ROBOR și IRCC
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii cotate în tranzacțiile dintre instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.
IRCC este o rată medie a dobânzilor practicate între bănci și reflectă nivelul dobânzilor valabile cu două trimestre în urmă.
O altă diferență este faptul că IRCC ia în calcul dobânzile pentru tranzacțiile efective, în timp ce ROBOR se raportează la dobânzile cotate.
IRCC vs ROBOR: Care indice e mai bun?
În teorie, răspunsul poate părea simplu: indicele care conduce la o rată mai mică. În realitate, situația este mai complicată, potrivit reprezentanților CEC.
Istoric, evoluția celor doi indici IRCC și ROBOR a fost corelată, doar că în cazul IRCC apare o întârziere de până la 6 luni.
Așa se face că, în iulie 2022, ROBOR este la un nivel zilnic de peste 6%, iar referința IRCC – la doar 2,65%.
Dacă utilizarea indicelui IRCC a devenit obligatorie în cazul creditelor pentru consumatori contractate după luna mai 2019, în actualul context, mulți clienți, cu credite contractate înainte de acest moment se întreabă dacă n-ar trebui să treacă de la ROBOR la IRCC.
Avantaje și dezavantaje
Pe termen scurt, cât timp dobânzile sunt în creștere, datorită modului de calcul pe baza datelor din urmă cu două trimestre, IRCC va fi în urma ROBOR și deci ratele vor fi mai mici.
Însă și dacă dobânzile vor reveni pe un trend descrescător, reducerea acestora se va reflecta cu întârziere în IRCC (până la 6 luni) și ratele vor scădea mai greu. S-a întâmplat deja anul trecut.
Cum treci de la ROBOR la IRCC
Pentru a trece de la ROBOR la IRCC pentru creditul tău, e nevoie să depui o cerere la banca la care ai creditul, potrivit indicațiilor celor de la CEC.
Pe baza cererii, se va încheia un act adițional la contractul de credit, iar marja va rămâne neschimbată.
Procesul este unul simplu, fără analiză suplimentară.
ATENȚIE: Schimbarea indicatorilor este ireversibilă. Cu alte cuvinte, poți trece de la ROBOR la IRCC, dar de la IRCC înapoi la ROBOR nu se mai poate.
Sursa: Alba24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Un accident rutier a avut loc, marți seara, pe str. Bună Ziua din Cluj-Napoca. Au fost implicate 3 mașini. Două persoane au primit ajutor de la echipajul SMURD.
„Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Bună Ziua. În accident au fost implicate trei autoturisme.
Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar două persoane sunt evaluate de către echipajul SMURD. Cele două persoane au refuzat transportul la spital. În paralel, pompierii asigură măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor.
La misiune iau parte două autospeciale și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.
Foto: Arhivă
ADMINISTRAȚIE
RESTRICȚII de circulație în zilele de 3 și 4 iunie, cauzate de „Sports Festival”. Vezi ce linii vor fi DEVIATE

CTP Cluj-Napoca anunță publicul călător că, din cauza restricțiilor de circulație instituite în oraș în zilele de 3 și 4 iunie, traseele liniilor 30, M26, L 101, și cursa specială Cora vor fi deviate.
„Vor fi introduse restricții de circulație în zona stadionului Cluj-Arena, cu ocazia manifestărilor publice sub egida „Sports Festival 2023”. În data de 03.06.2023, între orele 05:30 – 16:00, și respectiv în data de 04.06.2023, între orele 06:00 – 11:30,, se suspendă circulația auto generală pe Splaiul Independenței. Circulația va fi deviată după cum urmează:
– Autobuzele de pe linia 30 vor circula deviat pe str. Octavian Goga – Dragalina – P-ța Mihai Viteazul – str. Cuza Vodă – B-dul 21 Decembrie 1989. La întoarcere: B-dul 21 Decembrie 1989 – str. Regele Ferdinand – str. Dragalina – P-ța 14 Iulie;
– Autobuzele de pe linia M26 vor circula prin P-ța 14 Iulie – str. Dragalina – P-ța Mihai Viteazul. La întoarcere: pe strada Regele Ferdinand, Calea Moților, Calea Mănăștur;
– Cursa specială de Cora: Piața 14 Iulie – str. Octavian Goga – Dragalina – P-ța Mihai Viteazul. Întors din P-ța Mihai Viteazul – str. Dragalina – str. Octavian Goga – P-ța 14 Iulie;
– Pe traseul de tramvai 101 vor circula autobuze pe traseul deviat: str. Primăverii, str. Plopilor, Pod Garibaldi – P-ța 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. Dragalina – str. Horea – P-ța Gării. La întoarcere P-ța Gării, str. I.L.Caragiale, str. Horea, str. Dragalina, P-ța 14 Iulie, Pod Garibaldi, str. Plopilor, str. Primăverii, str. Bucium”, a transmis CTP Cluj-Napoca.
EVENIMENT
A fost IDENTIFICAT autorul accidentului în lanț de pe strada Baba Novac din Cluj-Napoca. Ce spune Poliția

Autorul accidentului în lanț de duminică, petrecut pe str. Baba Novac din Cluj-Napoca, a fost identificat de polițiști. Acesta a lovit mai multe mașini parcate după care a abandonat propria mașină și a fugit.
Citește și: FOTO. ACCIDENT în lanț pe Baba Novac, în Cluj. Un șofer a lovit mai multe mașini, a abandonat bolidul și-a FUGIT
„Conducătorul autoturismului implicat la data de 28 mai a.c., pe strada Baba Novac, din municipiul Cluj-Napoca într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, a fost identificat de polițiștii Biroului Rutier Cluj.
Acesta a fost sancționat contravențional, cuantumul total al amenzilor fiind de 1.160 de lei. De asemenea, pentru neprezentarea în termen de 24 de ore la unitatea de poliție în vederea declarării accidentului rutier în care a fost implicat, dreptul acestuia de a conduce autovehicule a fost supendat pentru 30 de zile, fiindu-i reținut permisul de conducere”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
De ce a PLECAT Ioan Ovidiu Sabău de la prima echipă a Universității Cluj. DECLARAȚIA antrenorului

Marți, clubul Universitatea Cluj a anunțat că Ioan Ovidiu Sabău a decis să se retragă din funcția de antrenor principal, scrie Mediafax.
„Ioan Ovidiu Sabău a anunțat astăzi că se retrage din funcția de antrenor principal al Universității Cluj. Tehnicianul ar putea continua colaborarea cu FC Universitatea Cluj ca antrenor al echipei secunde, unde ar asigura tranziția juniorilor spre prima echipă”, a transmis „U” Cluj.
Surse GSP spun că principala neînțelegere la negocierile privind prelungirea contractului a constat în obiectivul trasat de șefii „șepcilor roșii”.
Conducerea lui „U” voia să-i impună lui Sabău să termine între locurile 5-8, iar antrenorul a refuzat, motivând că valoarea lotului nu i-ar permite o asemenea clasare.
Potrivit unui comunicat al clubului, tehnicianul a precizat că decizia de a se retrage din funcția de antrenor al Universității Cluj vine pe fondul oboselii și a încărcăturii emoționale pe care această poziție o aduce:
„Atunci când am preluat echipa am spus că antrenorii care vin, cu tot respectul pentru ei, își iau bagajele și pleacă. Am spus că în cazul în care nu funcționează lucrurile, plec. Însă, fiind crescut și format aici am o altă responsabilitate. A fost o încărcătură enormă, mai ales în ultima parte și foarte greu să te mai odihnești, să dormi. După meciul cu Voluntari a fost o încărcătură destul de mare, care m-a măcinat foarte mult și m-a consumat. Am luat o decizie.
Consider că este cel mai bine pentru mine, pentru sănătatea mea să întrerup colaborarea la nivel de antrenor principal cu Universitatea. Nu renunț la cariera de antrenor. În momentul de față prioritatea mea rămâne însă <U> Cluj. Ce nu aș vrea să speculeze este că nu s-a pus niciun moment problema că am cerut un buget mai mare, că am vrut să ridic nivelul, că vrem să atacăm play-off-ul, dar clubul nu a putut să îmi asigure așa ceva. Am spus sincer exact ceea ce simt și de ce am nevoie, dar și ce ar fi bine pentru mine și club”.
Întrebat dacă decizia a fost luată după finala Cupei, acesta a spus că decizia a fost luată înainte de momentul finalei cu Sepsi: „A fost o decizie luată înainte de finala Cupei României. Nu e condiționată de câștigarea Cupei. Dacă aș fi câștigat Cupa nu aș fi fost altfel sau aș fi gândit diferit. În principiu, nu mi-am dorit ca lucrurile să se afle pentru că aveam nevoie de stabilitate. A fost foarte greu să iau această decizie pentru că îți dorești, ești de aici, este liniște și un buget asigurat. Am avut alături oameni în conducere care m-au lăsat să îmi fac meseria foarte bine și niște jucători minunați de care m-am legat foarte mult, suporterii, dar simt că mă consumă foarte mult. Nu mai am timp de mine, de sănătatea mea, de familie. Este total diferit să antrenezi în altă parte și să antrenezi aici, la echipa ta, la care ești și fan și îți dorești de fiecare dată să nu dezamăgești. Această dorință încarcă foarte mult. Trebuie să existe acest echilibru. Fotbalul este un sport și așa este tratat. Din păcate, de partea asta a mea nu mă pot separa”.
Directorul sportiv al Universității Cluj Gabi Giurgiu a spus că își dorește mult ca Ioan Ovidiu Sabău să rămână alături de club.
„În urma discuților cu domnul Sabău și nouă ne pare foarte rău pentru decizia pe care a luat-o. Ne-am fi dorit foarte mult să continue alături de noi, pentru că a făcut niște lucruri foarte bune. Puteam trece la un pas superior foarte ușor împreună cu staff-ul său. Au făcut o muncă extraordinară. Au reușit să aducă echipa pe locul 9 în sezonul regular, să aducă echipa în finala Cupei României pe care am fost la un pas să o câștigăm. Împreună am pus bazele unui model de joc pe care ne dorim să îl continuăm, un profil al jucătorilor pe care ne dorim să îi aducem în continuare la echipă. În direcția aceasta și antrenorul care va veni va trebui să se plieze pe ce ne dorim noi”, a spus Giurgiu.
Acesta a vorbit despre alegerea noului antrenor, dar și despre conturarea lotului pentru noul sezon: „Avem mai mulți antrenori pe listă. Vom vedea în continuare ce decizie vom lua. Cu siguranță vor fi și schimbări de lot. Sunt șanse mari ca jucătorii cu experiență să rămână la „U”, chiar o parte din ei sunt sub contract și vor rămâne alături de noi”.