Connect with us

EVENIMENT

Iohannis: Închiderea piețelor a fost o măsură justă

Publicat


Președintele Klaus Iohannis cred că închiderea piețelor din spațiile închise a fost o măsură justă, în condițiile în care nu pot fi garantate măsurile de protecție.

”Chestiunea piețelor a dus la dezbateri. Eu cred că măsura luată de guvern e justă, se închid doar piețele din spații închise unde nu pot fi garantate măsurile de protecție. Măsura e limitată în timp pentru câteva săptămâni.

Faptul că Guvernul decide ceva și majoritatea PSD din pPrlament, din motive politicianiste, hotărăște inversul e încă un argument să facem alegeri. Suntem în plină criză sanitară. Românii își doresc o guvernare sprijinită de Parlament”, a declarat marți șeful statului într-o conferință de presă.

Președintele a precizat că virusul se răspândește foarte repede, iar numărul persoanelor crește zilnic. ”Obiectivul restricțiilor e să încetinească răspândirea virusului. Aceste măsuri sunt propuse de experții noștri. Pentru a vedea dacă măsurile prind trebuie să avem răbdare să așteptăm rezultatul. Unii au spus că au venit prea repede, alții că prea încet. Adevărul că nu se poate să iei în fiecare zi noi măsuri. Trebuie așteptat 2 săptămâni pentru a vedea efectele noului set”, a menționat Klaus Iohannis.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Edvinas Gertmonas a SEMNAT, în cele din urmă, cu „U” Cluj. Portarul lituanian are trei titluri de CAMPION în țara sa

Publicat

Edvinas Gertmonas a semnat, în cele din urmă, cu „U” Cluj. Clubul a ajuns la o înțelegere cu goalkeeper-ul lituanian de 27 de ani. Portarul cu o înălțime de 1.92 m este titularul naționalei Lituaniei. Are în palmares trei titluri de campion în țara sa alături de Zalgiris Vilnius, unde a mai cucerit o Cupă și două Super Cupe.

„Edvinas Gertmonas a început cariera de jucător profesionist la Taurus, iar în 2015 a fost transferat de către formația franceză Stade Rennais de la Atlantas.

Edvinas Gertmonas a SEMNAT, în cele din urmă, cu „U” Cluj. Portarul lituanian are trei titluri de CAMPION în țara sa

Nu a strâns prezențe pentru prima echipă a celor de la Stade Rennais, însă a evoluat pentru formația secundă a echipei din Franța în 48 de partide.

În 2019, goalkeeper-ul lituanian a revenit în țara natală la FK Zalgiris Vilnius, unde a avut cea mai bună perioadă a carierei. A cucerit trei titluri de campion în 2020, 2021 și 2022. Pe lângă cele trei campionate, goalkeeper-ul a triumfat în 2022 în Cupa Lituaniei, iar în 2020 și 2023 a câștigat Super Cupa Lituaniei.

„A debutat pentru naționala Lituaniei pe 8 iunie 2015, la vârsta de 19 ani”

În sezonul 2022/2023, noul nostru portar a bifat primele apariții în grupele unei competiții europene. Echipa sa a evoluat în grupele UEFA Europa Conference League, Edvinas Gertmonas fiind titular în toate cele șase partide.

În total, Edvinas a bifat 116 meciuri în tricoul celor de la FK alghris Vilnius, dintre care 53 au fost fără gol primit.

Edvinas Gertmonas a debutat pentru naționala Lituaniei pe 8 iunie 2015 la vârsta de 19 ani într-o partidă amicală cu Malta.

În ultima campanie de calificări pentru Campionatul European din Germania, acesta a bifat cinci prezențe.

Citește mai departe

EDUCATIE

Simularea Evaluării Naționale la Cluj. Medii sub 5 pe școală, în 64 de unități de învățământ. Școli cu medii de puțin peste 2,40

Publicat

De

În 64 din cele 162 de școli din județul Cluj unde s-a organizat simularea Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a VIII-a, media pe unitatea de învățământ a fost sub 5.

Cele mai multe școli cu media sub 5 sunt din mediul rural, respectiv 57. Totuși, școala cu cea mai mică medie la simulare din județ este din mediul urban, potrivit datelor oferite de IȘJ Cluj.

Simularea Evaluării Naționale la Cluj. Medii sub 5 pe școală, în 64 de unități de învățământ. Școli cu medii de puțin peste 2,40

Elevii claselor a VIII-a din județul Cluj au obținut în proporție de 72,75% note peste 5 la simularea Evaluării Naționale. Dar niciun elev nu a obținut media 10.

În ceea ce privește mediile pe școală, în 57 de unități de învățământ din mediul rural și în 7 din mediul urban, acestea au fost sub 5.

Unitatea școlară cu ce mai mică medie este Școala Profesională Poiana din Turda, respectiv 2,41. În mediul rural, este vorba de Școala Gimnazială Cara, din comuna Cojocna, unde media a fost de 2,46.

În același timp, cea mai mare medie pe o unitate de învățămât în județul Cluj a fost 8,45.

Școlile cu medii sub 5 din mediul rural:

 • Școala Gimnazială Cara, comuna Cojocna – 2,46
 • Școala Gimnazială Cojocna – 3,83
 • Școala Gimnazială „Ioan Alexandru”, comuna Sânpaul – 3,57
 • Școala Gimnazială Ploscoș – 3,58
 • Școala Gimnazială Suatu – 3,58
 • Școala Gimnazială Suceagu – 3,63
 • Școala Gimnazială Ceanu Mare – 3,66
 • Școala Gimnazială Aghireșu – 3,68
 • Școala Gimnazială Așchileu Mare, comuna Așchileu – 3,75
 • Școala Gimnazială „Ioan Bujor”, Petreștii de Jos – 3,80
 • Școala Gimnazială Aghireșu Fabrici, comuna Aghireșu – 3,83
 • Școala Gimnazială Batin, comuna Unguraș – 3,88
 • Școala Gimnazială „Alexandru Vaida Voevod”, comuna Bobâlna – 3,88
 • Școala Gimnazială „Ștefan Micle”, comuna Feleacu – 3,96
 • Școala Gimnazială Cășeiu – 3,97
 • Școala Gimnazială „Pavel Dan”, comuna Tritenii de Jos – 4,01
 • Școala Gimnazială Rugășești, comuna Cășeiu – 4,11
 • Școala Gimnazială Frata – 4,14
 • Școala Gimnazială „Mircea Luca”, comuna Băișoara – 4,16
 • Școala Gimnazială Bonțida – 4,17
 • Școala Gimnazială Măguri Bogdănești, comuna Măguri Răcătău – 4,17
 • Școala Gimnazială Moldovenești – 4,20
 • Școala Gimnazială Călărași – 4,21
 • Școala Gimnazială Someșu Rece, comuna Gilău – 4,25
 • Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu”, comuna Panticeu – 4,26
 • Școala Gimnazială Livada, comuna Iclod – 4,28
 • Școala Profesională Răscruci, comuna Bonțida – 4,31
 • Școala Gimnazială Tureni – 4,33
 • Școala Gimnazială „Alexandru Bohățiel”, comuna Vultureni – 4,33
 • Școala Gimnazială Luna – 4,33
 • Școala Gimnazială Săcuieu – 4,36
 • Școala Gimnazială Cămărașu – 4,38
 • Școala Gimnazială Cătina – 4,38
 • Școala Gimnazială Pădureni, comuna Tritenii de Jos – 4,38
 • Școala Gimnazială Geaca – 4,42
 • Școala Gimnazială Poieni – 4,46
 • Școala Gimnazială Buza – 4,47
 • Școala Gimnazială Pălatca – 4,50
 • Școala Gimnazială Iclod – 4,52
 • Școala Gimnazială Valea Ieii – 4,55
 • Școala Gimnazială Mintiu Gherlii – 4,56
 • Școala Gimnazială Soporu de Câmpie, comuna Frata – 4,54
 • Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus, comuna Jucu – 4,69
 • Școala Gimnazială Nireș, comuna Mica – 4,71
 • Școala Gimnazială Sânnicoara, comuna Apahida – 4,73
 • Școala Gimnazială „Gelu Românul”, comuna Dăbâca – 4,76
 • Școala Gimnazială „Tamas Gyula” Mera, comuna Baciu – 4,77
 • Școala Gimnazială Căpușu Mare – 4,78
 • Școala Gimnazială Ciurila – 4,85
 • Școala Gimnazială Cuzdrioara – 4,89
 • Școala Gimnazială Căianu – 4,90
 • Școala Gimnazială „Simion Balint” Copăceni, comuna Săndulești – 4,94
 • Școala Gimnazială Măguri Răcătău – 4,95
 • Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai”, comuna Florești – 4,96
 • Școala Gimnazială Vaida Cămăraș, comuna Căianu – 4,98
 • Școala Gimnazială Borșa – 4,99

Școli cu medii sub 5 din mediul urban:

 • Școala Profesională Poiana, Turda – 2,41
 • Școala Gimnazială „Traian Dârjan”, Cluj-Napoca – 2,90
 • Liceul Tehnologic Special pentru Deficiențe de Auz, Cluj-Napoca – 3.39
 • Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Cluj-Napoca – 4,09
 • Școala Gimnazială „Andrei Șaguna”, Turda – 4,43
 • Școala Gimnazială Nr. 1, Dej – 4,86
 • Liceul cu Program Sportiv Cluj-Napoca – 4,92

Care sunt cele mai mari medii pe unități școlare la Cluj

Cele mai mari medii pe unități școlare sunt în mediul urban, iar primele trei din top sunt unități de învățământ din Cluj-Napoca.

Cea mai mare medie a întregistrat-o Colelgiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, respectiv 8,45. Urmează Liceul Teoretic „Elf”, cu o medie pe școală de 8,33 și Școala Gimnazială „Ioan Bob”, cu o medie generală de 8,09, ambele din Cluj-Napoca.

În mediul rural, cele mai marii medii au fost întregistratla Școala Gimnazială „Kos Karoly” din Izvoru Crișului – 6,59, Școala Profesională „Ady Endre” din Sâncraiu – 6,48 și Școala Gimnazială „Borbely Jozsef” din Săvădisla – 6,40.

Șefa IȘJ Cluj: „Ne vom focusa pe școlile cu rezultate modeste”

Șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj, Marinela Marc, a declarat pentru Cluj24.ro că după fiecare simulare, profesorii au obligativitatea de a discuta rezultatele cu elevii. De asmenea, acestea se vor discuta și la întâlnirile cu părinții și, de comun acord, se stabilesc planurile de măsuri remediale.

„Noi monitorizăm respectarea planurilor de măsuri pe care școlile le iau și cu siguranță că ne vom focusa pe școlile cu rezultate modeste, astfel încât până la examenul real rezultetele sa fie mai bune.

În județul Cluj situația este una mulțumitoare. Un procent de 72% (de elevi care au obținut medii peste 5, n. red.) este comparabil cu cel de anul trecu la acest moment și până în vară sperăm să ajungem cel puțin la rezultatele din 2023. Sunt și scoli care au o medie sub 5, iar aici, evident, trebui să facem cu toții mai mult”, a declarat Marinela Marc.

Foto: Arhivă

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

BĂTAIE între 3 pasageri pe o cursă Wizz Air. Avionul a ATERIZAT de urgență pe Aeroportul Cluj

Publicat

wizz air, avion

Un conflict între trei pasageri străini a izbucnit, azi noapte, pe cursa Wizz Air Memmingen (Germania) -Kutaisi (Georgia).

Cluj24 a aflat, pe surse, că ar fi fost vorba de doi pasageri georgieni și unul din Belarus. Avionul a aterizat de urgență pe Aeroportul „Avram Iancu” Cluj.

Se pare că, pe fondul consumului de alcool, între aceștia ar fi izbucnit un conflict spontan, după care unul dintre georgieni i-ar fi dat în cap compatriotului cu telefonul mobil. Echipajul aeronavei a solicitat aterizare de urgență pe aeroportul din Cluj-Napoca, unde pasagerul lovit a necesitat îngrijiri medicale.

BĂTAIE între 3 pasageri pe o cursă Wizz Air. Avionul a ATERIZAT de urgență pe aeroportul din Cluj-Napoca

Cei trei scandalagii au fost debarcați, cazul fiind preluat de către un procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Avionul și-a continuat, ulterior, zborul spre destinație.

Georgienii debarcați își vor continua drumul spre Kutaisi cu altă aeronavă, în timp ce belarusul se va întoarce la Memmingen.

Scandalagii nu au fost reținuți pentru că nu au periclitat siguranța pasagerilor și a echipajului.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Din gelozie, un clujean a vrut să intre în casă peste fosta iubită cu un cuțit. A ajuns la spital după ce s-a tăiat singur

Publicat

De

Criză de gelozie

Un tânăr de 20 de ani din Cluj-Napoca fost prins de jandarmi după ce, din gelozie, a vrut să intre în casă peste fosta parteneră cu un cuțit. Pentru că nu i s-a deschis ușa, acesta s-a automutilat și a ajuns la spital.

Tânărul și-a provocat singur răni cu cițitul pentru că nu i s-a permis accesul în locuință.

FOTO. Din gelozie, un clujean a vrut să intre în casă peste fosta iubită cu un cuțit. A ajuns la spital după ce s-a tăiat singur

Luni seara, în urma unui apel la SNUAU 112 privind tulburarea ordinii și liniștii publice, un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj, aflat în misiune, a fost direcţionat de dispeceratul unităţii spre o stradă din cartierul Mărăşti.

Jandarmii au ajuns imediat la faţa locului, unde femeia care solicitase telefonic sprijinul le-a transmis acestora semnalmentele bărbatului agresiv.

Tânărul, găsit rănit de jandarmi

Jandarmii au început căutarea persoanei în jurul blocului și au găsit-o în scurt timp.

În urma somațiilor, bărbatului i s-a făcut un control corporal preventiv pentru identificarea unor eventuale arme albe. Asupra acestuia a fost descoperit un cuțit de mici dimensiuni.

Având în vedere că bărbatul prezenta plăgi la nivelul brațului stâng, necesitând îngrijiri medicale, jandarmii clujeni au solicitat o ambulanță prin dispeceratul unităţii.

„Se pare că bărbatul gelos, în vârstă de 20 de ani, a avut un cuțit cu care a lovit ușa fostei partenere și văzând că nu îi deschide, s-a automutilat provocându-și mai multe răni pe corp”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei.

Până la sosirea ambulanței, jandarmii i-au acordat acestuia primul ajutor.

Jandarmii clujeni l-au predat pe tânăr polițiștilor pentru continuarea demersurilor legale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax