Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Cu gândul la Ioan Pavel Azap. ”Între chin și amin” despre filmele românești de pe Netflix

Publicat


IOan Pavel Azap Netflix

În Cluj cel mai important critic de film pe care l-am cunoscut, Ioan Pavel Azap, obișnuia să spună că decât să vezi un film străin prost, mai bine unul românesc fiindcă ”riști” să rămâi cu ceva în urma lui.

Bunului și nostalgicului Pavel Azap nu o să îi mai putem cere părerea fiindcă în decembrie 2023 a plecat într-o lume mai bună, la doar 56 de ani. Poate o antologie a scrierilor lui despre film să ne mai ajute.

Cu gândul la Ioan Pavel Azap. ”Între chin și amin” despre filmele românești de pe Netflix

Recent, în unele publicații, filmul clujeanului Mircea Bravo ”Nuntă pe bani” era aspru criticat: ”Doamne ferește, cu greu poți să vezi ceva mai cringe (înfiorător – n.a.). Filmul ăsta este cel mai bun argument pentru toți cei care detest filmele românești, practic face un deserviciu industriei cinematografice. În sensul că riști să rămâi cu sechele după ce-l vezi și să nu mai poți să calci vreodată într-o sală de cinema”.

Mai sunt asemenea păreri caustice, dar total exagerate. Cine a văzut Teambuilding, suportă să se uite și chiar râde la ”Nuntă pe bani ”, iar în ciuda cuvintelor demolatoare, ne încumetăm să spunem că umorul practicat de Mircea Bravo este mai mult decât stimabil, are la purtător o cantitate ma imare de talent și inteligență procesată și mai mult bun simț decât alte producții contemporane.

Pentru a ne face o idee (sigur relativă) am numărat mai în glumă mai în serios cum categorisește platforma Netflix producțiile românești. Astfel, am avea pe platformă 38 de filme de comedie românești, 18 filme dramatice sobre, 40 de drame, 3 filme românești dure și 12 filme de artă românești.

Nerelevant, dar provocator de o discuție.

Despre Teambuilding

Am fost întrebat, ca neofit ce sunt, despre filmul ”Teambuilding”. Mă bucur că autorii, despre care am înțeles că au investit toate economiile dintr-o viață pentru a realiza filmul, si-au recuperate investițiile, fiind pelicula cea mai vizionată de către români în toate timpurile.

Desigur că de acum vor avea bani să realizeze și alte filme. Și altfel. Nespecialist declarat, aș recomanda unele filme mai recente de pe Netflix și cinematografe care meritau văzute mai repede ca ”Teambuilding” (care se pare că a și fost uitat) fără a se dori niciun clasament valoric. Doar că ar merita văzute:

Lista filmelor

1. Libertate – ca în toate filmele lui Tudor Giurgiu răzbate dragostea lui pentru film. Și aici reușește să surprindă clipe teribile din istoria contemporană a României, precum în filmul ”De ce eu ?” într-o viziune onestă și inedită a realităților într-o tensiune suportabilă (pentru spectator) cu emoție și profesionalismul unui documentarist. Merită văzut și dacă nu ești cinefilm măcar pentru adevărul istoric, cel puțin ca o lecție pentru generația tânără și pentru personalitățile implicate în structurile puterii (Armată, Justiție, Poliție, Politică) care ar trebui să judece corect, dar în același timp uman și să ia decizii în moment dramatice.
2. Între chin și amin – un regizor aromân promițător, Toma Enache, are curajul să abordeze cel mai cumplit experiment de reeducare, tortură și martiraj cunoscut în lumea europeană, Fenomenul Pitești. Îngroziți de ce au făcut, chiar comuniștii au convenit să îi împuște pe acei gardieni torționari în speranța că se vor șterge urmele atrocităților. Rușii, la rândul lor, vâzând că ne-am comunizat mai tare decât ei și că am zdrobit opoziția mai cumplit decât la ei si-au retras, cu multă încredere, armatele din România (nu din cauza vinului de la Lechința dat lui Hrușciov sau diplomației Securității. Securitatea a conceput și executat Operațiunea Pitești. Fiica lui Gică Hagi arată că are un mare talent actoricesc într-un film foarte greu, dar suportabil despre ororile Fenomenului Pitești.
3. Nunta mută – dacă semeni Horațiu Mălăele se naște aproape capodoperă. S-a întâmplat în realitate. La el se zâmbește sau se lăcrimează, nu se hăhăie.
4. Un pas în urma serafimilor – cu tact și duioșie chiar, tratată viața seminariștilor ortodocși.
5. Balanța– o comedie care prefigurează teribil evoluția societății românești și continuarea inversării elitelor. Lucian Pintilie este un mare regizor, iar Maia Morgenstein va fi auzită (uneori prea tare) de acum, ca o vedetă adevărată de teatru și film.
6. Amintiri din Epoca de Aur – dramă, umilința și traumele din ceaușism în scurte povestiri, legende urbane, cu un umor casnic. O miștocăreală cinematografică cu mare succes de public, dar poate că așa au rezistat românii mai bine, cu multe glumițe.
7. A fost sau n-a fost – mai ales pentru cinefili. Revoluția și televiziunile talk-show-izante satirizate într-o scenă sumară cu personaje remarcabile.
8. Tata mută munții – un juurnalist spunea că nu înțelege de ce se spune că Adrian Titieni este un excelent actor. Simplu, și doar după/ pentru acest film ar pricepe.
9. București Non stop – un taximetrist și un buticar pot fi mai omenoși ca niște politicieni, iar o prostituată ar putea fi și mama tandră? Un excelent film al lui Dan Chișu pe nedrept uitat. Și autorul și filmul.
10. Cardinalul – biserica din România a avut martiri. Să se înțeleagă că România ca stat și neam, există nu dintr-o glumă, ci datorită unor martiri.
11. Moromeții 2 – ne aduce cu dor aminte de Moromeții 1 și marile capodopere ale literaturii române contemporane. Poate cândva vom afla mai multe despre moartea lui Marin Preda.
12. Două lozuri – o comedie inspirată după piesa clasică, dar comic și imprevizibil adaptată prezentului.
13. De ce eu? – corupția de acum își datorează nașterea, creșterea și dezvoltarea unor oameni ai legii. Unul (în acest film) s-a împotrivit și a murit. Un excelent Tudor Giurgiu !
14. Alyah Dada – foarte inteligent și oportun documentar despre evreii români care au înființat statul Israel. Sute de mii de evrei moldoveni au pus bazele Israelului. Pe vremea aceea în toată Palestina erau mai puțini evrei decât în orașul Iași. Au suferit cumplit la început, dar amintirile și martiriul tind să se risipească în aburul istoriei și al unor națiuni mai puternice.
15. Evrei de vânzare– un documentar emoționant ca o drama despre cea mai mare operațiune de vânzare din Europa (și poate din lume?) în care un stat si-a vândut proprii cetățeni. Ce a scăpat de Hitler și Horthy nu a mai scăpat de Ceaușescu. Au fost vânduți, acesta este termenul corect, însă, printre cei mai buni și învățați cetățeni. Radu Gabrea un regizor care a apucat să creeze puțin în democrație.
16. Trei zile până la Crăciun- cred că se poate numi o docudramă din 2012 regizată de Radu Gabrea. Scenariul excellent de Grigore Cartianu după propria carte ”Sfârșitul Ceaușeștilor”. Filmul are intensitatea și precizia unui material de presă și o mostră uriașă de umor involuntar. La festivalurile de film străine unde a fost prezentat, criticii au remarcat că unii actori joacă foarte prost rolurile, teatral, forțat, schimonosit, sunt mediocri. Acei actori mediocri erau Iliescu, Petre Roman, Victor Stănculescu, Gelu Voican, odiosul Lucescu ”avocatul apărării” de la Târgoviște, Mihai Brateș, Sergiu Nicolaescu, Silviu Brucan, Nicolae Militaru (KGB) tocmai personajele din filmările reale, într-adevăr niște mediocri, dar care au pus mâna pe o țară.
17. Mănuși roșii–în această țară timp de opt secole a înflorit o comunitate de germani. Ecranizare de Radu Gabrea, cu mama nemțoaiacă, știind din interior faptele și contextul, după un roman cu același nume. Este tortura unui tânăr sas în perioada arestărilor masive ale Securității după Revoluția din Ungaria din 1956 și șantajul la care a fost supus pentru a semna angajamentul cu Securitatea. Oricine putea să pățească la fel în acei ani și e un prilej de reflecție asupra vinovăției și destinului dramatic al tuturor acelora care au fost șantajati. Imagine apocaliptică în care informatorul, devenit pastor, rămâne singur în biserica luterană și își face slujba doar pentru sine, restul sașilor fiind emigrați.
18, Moartea domnului Lăzărescu – atunci când a apărut filmul s-a spus că este o exagerare această poveste despre spitalele din România. Incendiile din spitale au demonstrat de atunci încoace că a fost o poezie ușurică nu o exagerare.
19. După dealuri – un film care tratează cu (prea) multă toleranță o crimă oribilă din intoleranță. Sinistru, împotriva unei fete crescute la orfelinat din cauza unui rudimentarism și înapoieri culturale care s-a dezbătut infinit prea puțin atunci. Acea înapoiere se reverberează până azi, chiar în mediul on-line care este împânzit de lideri de opinie imbecilizanți precum criminalii de la Tanacu care au încercat să compromită numele drag și onorant de sfântă mănăstire.
20. La Gomera– polițist, cu cel mai în vogă actor contemporan- Vlad Ivanov.
21. Aferim– un western românesc foarte lăudat. Sperăm că autorul, Radu Jude, născut talent, să nu moară speranță, fără să mai facă nimic semnificativ.
22. 4 luni, 3 săptămâni și douăzile – cel maip remiat film românesc în istorie. Cei care au trait acele vremuri posibil să nu fie atât de fericiți când își revăd umilințele. Un avortși un avorton filmat prea prim plan.
23. 6,9 pe scara Richter – toate filmele lui Nae Caranfil trebuie văzute și de cinefili și de necinefili. Cu atât mai mult o comedie.
24. Despre oameni și melci -Tudor Giurgiu înseamnă TIFF și un mare om de film. Dacă rolurile principale au fost interpretate de actorii Andi Vasluianu, Monica Bîrlădeanu, Dorel Vișan vă mirați cu emoție să vedeți ce poate ieși!
25. Povestea iubirii – fiecare om are preferații săi. Regizorul Radu Mihăileanu cu Trahir/ Trăiește, Trenul Vieții, Concertul, Izvorul femeilor este al nostru. Din păcate pe Netflix există se pare doar Povestea Iubirii. Un film de Radu Mihăileanu.
26. ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân!” – primul și singurul, se pare, film vorbit integral în aromână. Cei pasionați de istorie vor fi fascinați, iar ceilalți pozitiv emoționați de acest basm istoric cu multe trimiteri la drama reală a macedo-românilor (machidonilor cum li se spune curent) împărțiți în toate cele patruzări ale Balcanilor și mai nou și pe toate meridianele lumii. Recunoaștem cu surprindere cuvinte din graiul bunicilor de la țară care acum au cam dispărut, cu siguranță comune în protoromână. Oarecum stingherește patina poetic acuzatoare la adresa României că nu i-a protejat mai mult pe aromâni.
27-28. Nuntă pe bani și Teambuilding. În această valorică zic eu. Două filme la care se râde. E voie, e legal, e tradițional să râzi, să te autoironizezi, să îți biciuiești propriile defecte. Mircea Bravo și bunica din Chinteni au talent, iar in Teambuilding, este prezentă și prezentată o echipă de clujeni magistral, de neuitat.
Sigur că nu am căutat și filme cu minoritari de orice fel, de gen sau culoare, care forțat sunt prezentați doar ca eroi pozitivi, cum este moda mai nou.

Dor de Pavel Azap

Nu credem că valoarea unor producții ar trebui să fie condiționată astfel și poate ne-am ferit (puțin) de filmele care te scutură și te îngrețoșează (super împușcături, supe racțiune, de groază etc).

Sigur că specialiștii ar merita să își spună cuvântul. Când îi mai ai. Noi nu suntem, dar ne imaginam că vorbim cu Pavel Azap. Sper să nu îl fi supărat pentru ce am scris.

Ne este foarte dor de el. Filmele acestea au fost văzute, multe cu el, într-un timp atât de lung, încât unele sigur au fost scoase din grila Netflix.

Atunci poate încercați canalul TV ”Cinemaraton”sau un cinematograf clasic (la Cluj recomandat Cinema ”Victoria”) unde sunt oameni care se pricep la filme.

Din păcate și ei sunt datori să vină în întâmpinarea gustului majoritar. S-ar putea însă (precum la manele) gustul îndoielnic să nu fie majoritar, ci doar mai gălăgios (idem manele).

Adrian Marian



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Jandarmeria Cluj recrutează tineri care vor o carieră militară. Câte posturi se scot la concurs în școlile de profil

Publicat

Carieră militară jandarmi

Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj desfășoară, în perioada 24 aprilie – 14 mai, o nouă campanie de recrutare pentru tinerii care doresc o carieră militară în Jandarmeria Română, sesiunea de admitere aprilie-iulie 2024.

La Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica”  Drăgășani  sunt scoase la concurs un număr de 350 locuri, din care 3 sunt destinate  cetățenilor  de etnie romă, iar 3 celor de altă minoritate, iar la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni sunt scoase la concurs 350 locuri, din care 3 sunt destinate cetățenilor de etnie romă, iar 3 celor  de altă minoritate.

Cererea tip de înscriere

Cererea-tip de înscriere prevăzută ca anexă la anunțul postat pe site-ul unității, precum și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către unitatea de recrutare, se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmit, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail resurseumane@jandarmeriaardeleana.ro, în raport de domiciliul/reședința înscrise în cartea de identitate a candidatului, până la data de 14 Mai 2024, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Pentru a participa la concursurile de admitere la instituțiile de învățământ ale Jandarmeriei Române, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții şi criterii specifice:

a) să aibă cetățenia română şi domiciliul în România;

b) să cunoască limba română, scris şi vorbit;

c) să aibă capacitate deplină de exercițiu;

d) să fie apți din punct de vedere medical, fizic şi psihologic;

e) să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniți sau să îi împlinească în cursul anului în care participă la concursul de admitere;

f) să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat;

g) să aibă un comportament corespunzător principiilor şi cerințelor de conduită admise şi practicate în societate;

h) să nu aibă antecedente penale, cu excepția situației când a intervenit reabilitarea;

i) să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni;

j) să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;

Fără poliție politică

k) să nu fi desfășurat activități de politie politică, astfel cum sunt definite prin lege;

l) să aibă vârsta de până la 27 de ani împliniți în anul participării la concurs;

m) să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ţinuta de vară;

n) să fi obținut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puțin 9,00, cu excepția candidaților care au absolvit instituții de învățământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj calificativ purtarea elevului;

o) să nu fi fost exmatriculați pentru abateri disciplinare dintr-o instituție de învăţământ;

p) să deţină sau să obţină până la absolvire permis de conducere categoria B.

Pentru mai multe informații accesați linkul https://www.jandarmeriaardeleana.ro/admitere_scoli_mai_2024.html sau la telefon 0264/595513, de luni până vineri între orele 08.00-16.00, Serviciul Resurse Umane.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Povestea emoționantă a unui tânăr din Cluj, șef de promoție al Școlii Poliției de Frontieră Oradea

Publicat

Povestea emoționantă a unui tânăr clujean, șef de promoție al Școlii Poliției de Frontieră Oradea

Un tânăr clujean trecut prin grele încercări de-a lungul vieții este șeful promoției iulie 2023 – aprilie 2024 a Școlii Poliției de Frontieră Oradea.

Paul Meseșan, un clujean de 26 de ani cu o poveste emoționantă, a absolvit vineri Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea cu cea mai mare medie din promoția sa.

Tânărul nu a avut o viață ușoară, fiind crescut doar de mamă. Perseverența și determinarea l-au ajutat însă să își îndeplinească visul de a deveni polițist de frontieră. Paul Meseșan își începe cariera pe Aeroportul din Cluj.

A dat piept cu greutățile de mic, dar nu s-a lăsat învins

Povestea emoționantă a vieții sale a fost relatată de Poliţia de Frontieră Română pe rețelele de socializare:

„O îmbrățișare cât o mie de cuvinte!

Paul Meseșan este vârful de lance al ultimei promoții de la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea. Are 26 de ani și o poveste de viață demnă de film.

Vitregia destinului nu l-a ocolit, fiind crescut doar de mamă, necunoscându-și tatăl, a dat piept cu greutățile de mic, dar nu s-a lăsat învins.

Absolvent al USAMV

Absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, orașul natal, Paul a simțit că nu este ceea ce i se potrivește, iar în încercarea de a-și ajuta mama a avut o experiență de muncă în Anglia.

Dorul de casă și dragostea de țară l-au adus înapoi pe meleagurile natale.

Pe fondul insecurității generate de pandemie a încercat să își găsească un loc de muncă stabil, însă nu a reușit.

Maturizare prematură

Toate acestea l-au responsabilizat și maturizat prematur, astfel încât a ales să urmeze o carieră în Ministerul Afacerilor Interne.

Decizia nu a fost una întâmplătoare, calitățile sale vocaționale, perseverența, conștiinciozitatea și dorința de autodepășire recomandându-l din plin.

„Drumul spre succes a fost presărat și cu obstacole”

A reușit să-și îndeplinească visul și să devină elev al Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea în urma promovării cu brio a examenelor de admitere de anul trecut.

Drumul spre succes a fost presărat și cu obstacole, clasarea pe ultimul loc la un prim test în școală reprezentând resortul motivațional care l-a propulsat mai apoi pe primul loc, devenind șef de promoție, cu media 9,52.

A depus jurământul

La festivitatea de depunere a jurământului de credință și a acordării primului grad profesional, gândul lui de recunoștință s-a întors și către bunici, care l-au susținut mereu și care și-ar fi dorit să-l vadă în uniformă.

Inima lui a bătut cu emoție și în memoria lor, dar și pentru bucuria și împlinirea simțită de către mama sa, care a aflat doar la festivitate că fiul ei este șef de promoție.

Îi dorim un parcurs strălucit în marea familie a Poliției de Frontieră Române, iar de acum îl puteți întâlni pe Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca”, arată Poliția de Frontieră Română.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident pe centura Vâlcele-Apahida. Un bărbat a rămas încarcerat

Publicat

Un accident a avut loc sâmbătă dimineață la ieșire din cartierul Borhanci, pe centura Vâlcele-Apahida.

Pompierii au intervenit sâmbătă dimineață la un accident petrecut pe centura Vâlcele-Apahida, la ieșire din cartierul Borhanci.

Din primele informații, ar fi vorba despre un accident cu o singur autoturism, în interiorul căruia se afla un bărbat încarcerat.

Victima este conștientă și cooperantă.

„La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, tip terapie intensivă mobilă. Bărbatul a fost extras de către echipajele de descarcerare și predat echipajului SMURD. Conform primei evaluări acesta era conștient și cooperant”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pro Infrastructură: Licitația tronsonului 2 al centurii metropolitane, ANULATĂ de Primăria Cluj. Ofertanții nu știu nimic

Publicat

Asociația Pro Infrastructură a anunțat că licitația pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului a fost anulată din nou. Contactați de Cluj24, patronii a două firme din asocierea care a depus oferte spun că nu știu nimic despre anulare.

Asociația Pro Infrastructura a arătat, pe rețelele de socializare, că Primăria Cluj-Napoca ar fi descalificat oferta depusă de asocierea condusă de CON A pentru lucrările la tronsonul 2 al centurii metropolitane.

Pro Infrastructură: Licitația tronsonului 2 al centurii metropolitane, ANULATĂ de Primăria Cluj-Napoca

„BREAKING: Anulare-nainte de Săptămâna Mare pe Centura Metropolitană Cluj-Napoca.

Pe 9 aprilie ceream un deznodământ. Acesta a venit astăzi: anularea licitației după 5 luni în care primăria a clocit singura ofertă depusă de către sibienii de la CON-A și bistrițenii de la Dimex în noiembrie 2023.

Este neverosimil felul în care administrația clujeană în frunte cu primarul Emil Boc se chinuie, realmente, să «implementeze» acest proiect: studiu de fezabilitate gestionat din 2017 care trebuia să fie gata în 12 luni dar a durat 4 ani, la prima licitație pornită în februarie 2023 n-a participat nimeni și a fost anulată în mai, iar la a doua au avut nevoie de 5 luni ca să descalifice unica ofertă, deși puteau face asta în 3-4 săptămâni.

Poate a treia oară-i cu noroc”, se arată în postarea Asociației Pro Infrastructură.

Dimex 2000 ar fi primit notificare de anulare a licitației

Potrivit informațiilor Cluj24, firma Dimex 2000, una din asocierea care a depus oferta, ar fi primit o înștiințare de anulare a licitației din partea Primăriei Cluj-Napoca.

Pe platforma SEAP, a licitațiilor publice, licitația de proiectare și execuție a tronsonului 2 al centurii figurează ca fiind „în desfășurare”, dar sprecialiștii Asociației Pro Infrastructura au explicat că schimbarea statusului în „anulată” durează.

 

Patronii firmelor ofertante nu știu nimic

Pe de altă altă, Mircea Bulboacă, președintele companiei CON-A din Sibiu, liderul asocierii care a depus oferta, a declarat pentru Cluj24 că nu a primit nicio înștiințare privind anularea licitației și s-a arătat mirat de un asemenea demers al Primăriei clujene.

„Eu nu am fost informat și nu văd de ce s-ar anula”, a spus Bulboacă.

Patronul firmei Dimex 2000, un alt ofertant din asociere, Ioan Scurtu, a declarat la rândul său pentru Cluj24.ro că a auzit o discuție despre anularea licitației, dar nu știe detalii.

”Eu, personal, nu am primit nicio înștiințare privind anularea licitației de la Cluj. Voi verifica luni la firmă”, a spus Scurtu.

De asemenea, Cluj24 a contactat conducerea Primăriei Cluj-Napoca pentru un punct de vedere, dar nu am primit niciun răspuns.

Costuri mai mari pentru cele două tronsoane de centură

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat recent actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru centura metropolitană. Astfel, valoarea totală a investiției a crescut la peste 8,65 de miliarde de lei cu TVA.

Tronsonul I a ajuns la peste 6,1 miliarde de lei cu TVA, iar tronsonul II, la peste 2,5 miliarde de lei cu TVA.

„E o chestiune tehnică. Se actualizează valoarea de realizare a centurii metropolitane, tronsonul 2, prin actualizarea indicatorilor tehnico-economici cu nivelul inflației, astfel încât să poata fi finalizată procedura de licitație”, a declarat primarul Emil Boc la Napoca Live.

Amintim că licitația pentru tronsoanele 2 și 3 a fost anulată în mai 2023, deoarece niciun constructor nu s-a înscris la start. Ulterior, licitația a fost relansată sub forma unui singur tronson. În cadrul licitației, a fost depusă o singură ofertă, cea a Asocierii CON-A Operations, Dimex 2000, Hydrostroy AD, Concelex si Automagistral-Pivden.

Contractul pentru primul tronson al centurii metropolitane a fost semnat în luna august 2023 cu Asocierea S.C. Viarom Construct S.R.L. – S.C. Electrogrup S.A.

Durată de execuție este de 20 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 14 luni pentru execuție.

La începutul lunii aprilie, Primăria Cluj-Napoca a făcut cerere către CNAIR pentru a putea face plata pentru exproprieri, astfel încât să poată începe lucrările la centură.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax