Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Cu gândul la Ioan Pavel Azap. ”Între chin și amin” despre filmele românești de pe Netflix

Publicat


IOan Pavel Azap Netflix

În Cluj cel mai important critic de film pe care l-am cunoscut, Ioan Pavel Azap, obișnuia să spună că decât să vezi un film străin prost, mai bine unul românesc fiindcă ”riști” să rămâi cu ceva în urma lui.

Bunului și nostalgicului Pavel Azap nu o să îi mai putem cere părerea fiindcă în decembrie 2023 a plecat într-o lume mai bună, la doar 56 de ani. Poate o antologie a scrierilor lui despre film să ne mai ajute.

Cu gândul la Ioan Pavel Azap. ”Între chin și amin” despre filmele românești de pe Netflix

Recent, în unele publicații, filmul clujeanului Mircea Bravo ”Nuntă pe bani” era aspru criticat: ”Doamne ferește, cu greu poți să vezi ceva mai cringe (înfiorător – n.a.). Filmul ăsta este cel mai bun argument pentru toți cei care detest filmele românești, practic face un deserviciu industriei cinematografice. În sensul că riști să rămâi cu sechele după ce-l vezi și să nu mai poți să calci vreodată într-o sală de cinema”.

Mai sunt asemenea păreri caustice, dar total exagerate. Cine a văzut Teambuilding, suportă să se uite și chiar râde la ”Nuntă pe bani ”, iar în ciuda cuvintelor demolatoare, ne încumetăm să spunem că umorul practicat de Mircea Bravo este mai mult decât stimabil, are la purtător o cantitate ma imare de talent și inteligență procesată și mai mult bun simț decât alte producții contemporane.

Pentru a ne face o idee (sigur relativă) am numărat mai în glumă mai în serios cum categorisește platforma Netflix producțiile românești. Astfel, am avea pe platformă 38 de filme de comedie românești, 18 filme dramatice sobre, 40 de drame, 3 filme românești dure și 12 filme de artă românești.

Nerelevant, dar provocator de o discuție.

Despre Teambuilding

Am fost întrebat, ca neofit ce sunt, despre filmul ”Teambuilding”. Mă bucur că autorii, despre care am înțeles că au investit toate economiile dintr-o viață pentru a realiza filmul, si-au recuperate investițiile, fiind pelicula cea mai vizionată de către români în toate timpurile.

Desigur că de acum vor avea bani să realizeze și alte filme. Și altfel. Nespecialist declarat, aș recomanda unele filme mai recente de pe Netflix și cinematografe care meritau văzute mai repede ca ”Teambuilding” (care se pare că a și fost uitat) fără a se dori niciun clasament valoric. Doar că ar merita văzute:

Lista filmelor

1. Libertate – ca în toate filmele lui Tudor Giurgiu răzbate dragostea lui pentru film. Și aici reușește să surprindă clipe teribile din istoria contemporană a României, precum în filmul ”De ce eu ?” într-o viziune onestă și inedită a realităților într-o tensiune suportabilă (pentru spectator) cu emoție și profesionalismul unui documentarist. Merită văzut și dacă nu ești cinefilm măcar pentru adevărul istoric, cel puțin ca o lecție pentru generația tânără și pentru personalitățile implicate în structurile puterii (Armată, Justiție, Poliție, Politică) care ar trebui să judece corect, dar în același timp uman și să ia decizii în moment dramatice.
2. Între chin și amin – un regizor aromân promițător, Toma Enache, are curajul să abordeze cel mai cumplit experiment de reeducare, tortură și martiraj cunoscut în lumea europeană, Fenomenul Pitești. Îngroziți de ce au făcut, chiar comuniștii au convenit să îi împuște pe acei gardieni torționari în speranța că se vor șterge urmele atrocităților. Rușii, la rândul lor, vâzând că ne-am comunizat mai tare decât ei și că am zdrobit opoziția mai cumplit decât la ei si-au retras, cu multă încredere, armatele din România (nu din cauza vinului de la Lechința dat lui Hrușciov sau diplomației Securității. Securitatea a conceput și executat Operațiunea Pitești. Fiica lui Gică Hagi arată că are un mare talent actoricesc într-un film foarte greu, dar suportabil despre ororile Fenomenului Pitești.
3. Nunta mută – dacă semeni Horațiu Mălăele se naște aproape capodoperă. S-a întâmplat în realitate. La el se zâmbește sau se lăcrimează, nu se hăhăie.
4. Un pas în urma serafimilor – cu tact și duioșie chiar, tratată viața seminariștilor ortodocși.
5. Balanța– o comedie care prefigurează teribil evoluția societății românești și continuarea inversării elitelor. Lucian Pintilie este un mare regizor, iar Maia Morgenstein va fi auzită (uneori prea tare) de acum, ca o vedetă adevărată de teatru și film.
6. Amintiri din Epoca de Aur – dramă, umilința și traumele din ceaușism în scurte povestiri, legende urbane, cu un umor casnic. O miștocăreală cinematografică cu mare succes de public, dar poate că așa au rezistat românii mai bine, cu multe glumițe.
7. A fost sau n-a fost – mai ales pentru cinefili. Revoluția și televiziunile talk-show-izante satirizate într-o scenă sumară cu personaje remarcabile.
8. Tata mută munții – un juurnalist spunea că nu înțelege de ce se spune că Adrian Titieni este un excelent actor. Simplu, și doar după/ pentru acest film ar pricepe.
9. București Non stop – un taximetrist și un buticar pot fi mai omenoși ca niște politicieni, iar o prostituată ar putea fi și mama tandră? Un excelent film al lui Dan Chișu pe nedrept uitat. Și autorul și filmul.
10. Cardinalul – biserica din România a avut martiri. Să se înțeleagă că România ca stat și neam, există nu dintr-o glumă, ci datorită unor martiri.
11. Moromeții 2 – ne aduce cu dor aminte de Moromeții 1 și marile capodopere ale literaturii române contemporane. Poate cândva vom afla mai multe despre moartea lui Marin Preda.
12. Două lozuri – o comedie inspirată după piesa clasică, dar comic și imprevizibil adaptată prezentului.
13. De ce eu? – corupția de acum își datorează nașterea, creșterea și dezvoltarea unor oameni ai legii. Unul (în acest film) s-a împotrivit și a murit. Un excelent Tudor Giurgiu !
14. Alyah Dada – foarte inteligent și oportun documentar despre evreii români care au înființat statul Israel. Sute de mii de evrei moldoveni au pus bazele Israelului. Pe vremea aceea în toată Palestina erau mai puțini evrei decât în orașul Iași. Au suferit cumplit la început, dar amintirile și martiriul tind să se risipească în aburul istoriei și al unor națiuni mai puternice.
15. Evrei de vânzare– un documentar emoționant ca o drama despre cea mai mare operațiune de vânzare din Europa (și poate din lume?) în care un stat si-a vândut proprii cetățeni. Ce a scăpat de Hitler și Horthy nu a mai scăpat de Ceaușescu. Au fost vânduți, acesta este termenul corect, însă, printre cei mai buni și învățați cetățeni. Radu Gabrea un regizor care a apucat să creeze puțin în democrație.
16. Trei zile până la Crăciun- cred că se poate numi o docudramă din 2012 regizată de Radu Gabrea. Scenariul excellent de Grigore Cartianu după propria carte ”Sfârșitul Ceaușeștilor”. Filmul are intensitatea și precizia unui material de presă și o mostră uriașă de umor involuntar. La festivalurile de film străine unde a fost prezentat, criticii au remarcat că unii actori joacă foarte prost rolurile, teatral, forțat, schimonosit, sunt mediocri. Acei actori mediocri erau Iliescu, Petre Roman, Victor Stănculescu, Gelu Voican, odiosul Lucescu ”avocatul apărării” de la Târgoviște, Mihai Brateș, Sergiu Nicolaescu, Silviu Brucan, Nicolae Militaru (KGB) tocmai personajele din filmările reale, într-adevăr niște mediocri, dar care au pus mâna pe o țară.
17. Mănuși roșii–în această țară timp de opt secole a înflorit o comunitate de germani. Ecranizare de Radu Gabrea, cu mama nemțoaiacă, știind din interior faptele și contextul, după un roman cu același nume. Este tortura unui tânăr sas în perioada arestărilor masive ale Securității după Revoluția din Ungaria din 1956 și șantajul la care a fost supus pentru a semna angajamentul cu Securitatea. Oricine putea să pățească la fel în acei ani și e un prilej de reflecție asupra vinovăției și destinului dramatic al tuturor acelora care au fost șantajati. Imagine apocaliptică în care informatorul, devenit pastor, rămâne singur în biserica luterană și își face slujba doar pentru sine, restul sașilor fiind emigrați.
18, Moartea domnului Lăzărescu – atunci când a apărut filmul s-a spus că este o exagerare această poveste despre spitalele din România. Incendiile din spitale au demonstrat de atunci încoace că a fost o poezie ușurică nu o exagerare.
19. După dealuri – un film care tratează cu (prea) multă toleranță o crimă oribilă din intoleranță. Sinistru, împotriva unei fete crescute la orfelinat din cauza unui rudimentarism și înapoieri culturale care s-a dezbătut infinit prea puțin atunci. Acea înapoiere se reverberează până azi, chiar în mediul on-line care este împânzit de lideri de opinie imbecilizanți precum criminalii de la Tanacu care au încercat să compromită numele drag și onorant de sfântă mănăstire.
20. La Gomera– polițist, cu cel mai în vogă actor contemporan- Vlad Ivanov.
21. Aferim– un western românesc foarte lăudat. Sperăm că autorul, Radu Jude, născut talent, să nu moară speranță, fără să mai facă nimic semnificativ.
22. 4 luni, 3 săptămâni și douăzile – cel maip remiat film românesc în istorie. Cei care au trait acele vremuri posibil să nu fie atât de fericiți când își revăd umilințele. Un avortși un avorton filmat prea prim plan.
23. 6,9 pe scara Richter – toate filmele lui Nae Caranfil trebuie văzute și de cinefili și de necinefili. Cu atât mai mult o comedie.
24. Despre oameni și melci -Tudor Giurgiu înseamnă TIFF și un mare om de film. Dacă rolurile principale au fost interpretate de actorii Andi Vasluianu, Monica Bîrlădeanu, Dorel Vișan vă mirați cu emoție să vedeți ce poate ieși!
25. Povestea iubirii – fiecare om are preferații săi. Regizorul Radu Mihăileanu cu Trahir/ Trăiește, Trenul Vieții, Concertul, Izvorul femeilor este al nostru. Din păcate pe Netflix există se pare doar Povestea Iubirii. Un film de Radu Mihăileanu.
26. ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân!” – primul și singurul, se pare, film vorbit integral în aromână. Cei pasionați de istorie vor fi fascinați, iar ceilalți pozitiv emoționați de acest basm istoric cu multe trimiteri la drama reală a macedo-românilor (machidonilor cum li se spune curent) împărțiți în toate cele patruzări ale Balcanilor și mai nou și pe toate meridianele lumii. Recunoaștem cu surprindere cuvinte din graiul bunicilor de la țară care acum au cam dispărut, cu siguranță comune în protoromână. Oarecum stingherește patina poetic acuzatoare la adresa României că nu i-a protejat mai mult pe aromâni.
27-28. Nuntă pe bani și Teambuilding. În această valorică zic eu. Două filme la care se râde. E voie, e legal, e tradițional să râzi, să te autoironizezi, să îți biciuiești propriile defecte. Mircea Bravo și bunica din Chinteni au talent, iar in Teambuilding, este prezentă și prezentată o echipă de clujeni magistral, de neuitat.
Sigur că nu am căutat și filme cu minoritari de orice fel, de gen sau culoare, care forțat sunt prezentați doar ca eroi pozitivi, cum este moda mai nou.

Dor de Pavel Azap

Nu credem că valoarea unor producții ar trebui să fie condiționată astfel și poate ne-am ferit (puțin) de filmele care te scutură și te îngrețoșează (super împușcături, supe racțiune, de groază etc).

Sigur că specialiștii ar merita să își spună cuvântul. Când îi mai ai. Noi nu suntem, dar ne imaginam că vorbim cu Pavel Azap. Sper să nu îl fi supărat pentru ce am scris.

Ne este foarte dor de el. Filmele acestea au fost văzute, multe cu el, într-un timp atât de lung, încât unele sigur au fost scoase din grila Netflix.

Atunci poate încercați canalul TV ”Cinemaraton”sau un cinematograf clasic (la Cluj recomandat Cinema ”Victoria”) unde sunt oameni care se pricep la filme.

Din păcate și ei sunt datori să vină în întâmpinarea gustului majoritar. S-ar putea însă (precum la manele) gustul îndoielnic să nu fie majoritar, ci doar mai gălăgios (idem manele).

Adrian Marian



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Gheorghe Piperea (AUR): Programe de construcție de locuințe IEFTINE, cu sprijin de la stat, există peste tot în Europa

Publicat

gheorghe piperea

Europarlamentarul AUR, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat că acele forțe politice, PNL și USR, care astăzi diabolizează Planul Simion sunt tocmai cele care au susținut de-a lungul timpului programe de construcție de locuințe ieftine, cu sprijin de la stat și cu implicarea statului. Acesta a dat exemplul băncilor pentru locuințe practic și în România de mai multe instituții bancare.

„Programe de construcție de locuințe ieftine, cu sprijin de la stat și cu implicarea statului, există peste tot în Europa și au existat și în România. Nu le-a constestat, nu le blamează nimeni pe motiv că ar fi comuniste, iluzorii, frauduloase etc. Nu le-a torpilat nimeni în presă – dimpotrivă, au fost atât de eficient promovate încât, în hora celor două bănci au intrat 360 de mii de clienți.

Gheorghe Piperea (AUR): Programe de construcție de locuințe IEFTINE, cu sprijin de la stat, există peste tot în Europa

Când s-a descoperit că băncile fură, înșeală consumatorii și fraudează statul, nu numai că nu a fost niciun scandal, dar avocații (ex)politicieni s-au implicat în „optimizări judiciare”, la fel cum au făcut-o și lobby-știi, ambasadele, influencerii și presa plătită să furnizeze știri pozitive. Acest sistem (pervertit prin fraudă de cele 2 bănci austriece) a fost aplaudat de acele forțe politice – PNL și USR – care azi diabolizează Planul Simion. Nimeni nu a făcut meme-uri cu cele 2 bănci de locuințe, nimeni nu a sesizat parchetul”, a afirmat Gheorghe Piperea.

Acesta arată că în Germania și Austria funcționează un sistem de economisire – creditare în vederea construcției sau achiziției de locuințe, denumit bauspar, prin care persoanele fizice majore pot depune progresiv sume de bani într-un cont de economii și, după 8 ani, pot contracta un credit pentru construcția sau achiziția de locuințe. Pe toată perioada celor 8 ani de economisire, statul bonifică o dobândă anuală care se adaugă dobânzii la depozit plătită de bancă.

„Bonificația nu se plătește deponentului, ci băncii”

„Acest sistem a fost implementat și în România, dar a fost pervertit de cele două bănci austriece care l-au pus în practică: Raiffeisen – banca pentru locuințe și BCR – banca pentru locuințe. Când a fost lansat, sistemul a avut un imediat și uriaș succes. Nu mai puțin de 360 de mii de persoane fizice au devenit clienți ai acestor bănci, fără a ști cu exactitate ce anume au contractat.

Deponenții au fost lăsați să creadă că bonificația de la stat, în cuantum de 25% pe an, era o dobândă la depozit. În realitate, așa cum am spus mai sus, bonificația nu se plătește deponentului, ci băncii, ca parte din avansul necesar creditului, care trebuia contractat după minim 8 ani de acumulare, exclusiv pentru construcția sau achiziția unei locuințe. În practică, clienți au fost chiar și bebeluși sau pensionari în vârstă de peste 70 de ani.

Aproape toți clienții (minus câteva sute, din 360 de mii) au pus bani în acele bănci pentru a câștiga 25% pe ani, bani de la stat. Dobânzile și bonificația nu au fost niciodată achitate. Ba, mai mult, nici banii proprii depuși în sistem nu s-au mai încasat înapoi. Încă sunt pe rol litigii cu cele două bănci (aflate acum în lichidare). Cu toate acestea, cele două bănci pentru locuințe au încasat toată bonificația de la stat, deși au fost semnate doar câteva zeci de contracte”, arată europarlamentarul AUR.

„În Parlament s-a încercat schimbarea legii”

Gheorghe Piperea a precizat că, printr-un raport foarte dur, Curtea de Conturi a dispus restituirea acestor sume preluate ilegal de bănci, cu titlu de bonificație de dobândă, fiind vorba de peste 300 de milioane de euro.

„Băncile au contestat raportul și, într-o primă fază, Curtea de Apel București l-a anulat. Apărătorul băncilor, în acest litigiu, a fost profesorul profesorului de optimizare fiscală. Numai că, la ÎCCJ, în recurs, a avut câștig de cauză Curtea de Conturi. Băncile au fost obligate să restituie statului cei 300 de milioane de euro. Executarea obligației de restituire a fost anevoioasă.

Au fost implicate în blocarea executării cele mai „strălucite” minți ale optimizării fiscale, ambasadele, precum și companiile de consultanță și lobby. În Parlament s-a încercat schimbarea legii, în așa fel încât băncile să iasă basma curată. Până la urmă, totuși, cele două banci au achitat suma, după care au intrat în lichidare”, a subliniat eurodeputatul AUR.

Gheorghe Piperea a adăugat că, până la urmă, „Dreptatea a triumfat”. „Aceeași Dreptate care trebuie să triumfe și în plan economic și social printr-un Plan Simion”, a conchis avocatul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Gigi Becali s-a dezlănțuit împotiva UNTOLD: Stadioanele sunt pentru fotbal, nu pentru droguri și sataniști. Vrea lege

Publicat

Festivalul UNTOLD

Gigi Becali, patronul FCSB, a avut o reacție virulentă la adresa Untold, festival care are loc la Cluj-Napoca, și pe care l-a catalogat ca fiind pentru “drogați și sataniști”.

Becali, care spune că stadioanele sunt pentru fotbal și vrea lege care să le interzică.

Gigi Becali s-a dezlănțuit împotiva UNTOLD: Stadioanele sunt pentru fotbal, nu pentru droguri și sataniști. Vrea lege

Festivalul UNTOLD care e pe cale să înceapă la Cluj-Napoca pe stadionul Cluj Arena îl deranjează pe Gigi Becali.

„Să mai facă ei Untold pe stadioane? Stadioanele sunt pentru fotbal! Nu pentru droguri, staniști! Cocaină, marijuana. Ce să facă statul român? Acolo sunt mii și mii! Cocaină și hașiș.

La ăia n-ai ce să le faci. Dacă ei bagă cocaină pe scenă, direct în nas, ce să le mai faci?”, a declarat Gigi Becali, într-o emisiune de la DigiSport, scrie Pro Sport.

Gigi Becali promite o lege care să interzică concerte de acest gen pe stadioane

Becali a continuat și a spus că am adoptat ce era mai rău din Europa, deși susține că e bine că suntem parte a uniunii.

Citește și: Unde se dispută DERBY-ul Clujului? Festivalul UNTOLD blochează Cluj Arena

„Normal ar trebui să nu mai facem concerte de drogangeală, de cocaină. O să fac eu legea asta!”, a mai spus Gigi Becali.

UNTOLD a ajuns la a noua ediție

Festivalul UNTOLD, care are un buget de câteva zeci de milioane de euro, aduce în România „crema” DJ-ilor internaționali și alți artiști în vogă, dar și mii de turiști la Cluj.

Festivalul naște în ficecare an polemici în rândul clujenilor, în special din cauza zgomotului produs și care se aude tare toată noaptea în proximitatea stadionului, dar și în alte zone din oraș.

În acest an, UNTOLD are loc între 8 și 11 august.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Publicat

plaja

Vineri a început cea de-a șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa. Timp de 10 zile, între 26 iulie și 4 august, litoralul se mută pe malul Someșului Mic, pe plaja din Grigorescu.

Copii și adulți s-au bucurat încă din prima zi de momentele de relaxare oferite de vremea frumoasă și răcoarea apei.

plaja

plaja

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Sâmbătă, la ora 17 are loc deschiderea campionatului de table, iar de la 18 va urca pe scenă trupa Dean Klooge. De la 20, pe malul Someșului vor cânta cei de la Luna Amară.

plaja

plaja

plaja

Duminică, tot de la ora 17, va avea loc finala campionatului de table, iar atmosfera va fi întreținută de Bogdan Roșca.

De la 20, va avea loc concertul celor de la Om la lună.

plaja

plaja

plaja

Festivalul continuă cu activități interesante și diverse pe parcursul întregii săptămâni. Sunt programate întâlniri, ateliere și dezbateri, iar weekend-ul viitor aduce noi trupe și spectacole pe scena din Grigorescu. Programul integral poate fi vizualizat aici.

plaja

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

Publicat

mafiot

Procurorii DIICOT anunțau, vineri, că un bărbat, cetățean străin, a fost prins în flagrant în timp ce vindea cocaină în Cluj-Napoca. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

mafiot

Este vorba de un sicilian, Vito Cocimano, membru al temutei mafii siciliene, care încerca să-și facă o piață de desfacere în România, vânzând cocaină la jumătate de preț.

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

mafiot

Sicilianul a fost depistat de către un polițist sub acoperire pe când încerca să-și piardă urma la Hunedoara. Din cercetările efectuate a reieșit faptul că italianul a procurat drogul din Italia și l-a introdus în țară prin intermediul unei firme de curierat.

mafiot

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax