ADMINISTRAȚIE
INVESTIȚII în Cluj pentru piste la apă și PONTOANE pe lacurile din amontele Someșului Mic, solicitate de Societatea Civilă
Societatea civilă solicită piste la apă și pontoane publice pe lacurile din amontele Someșului Mic. Asociațiile MiniMass / Someș Delivery, Societatea Organizată Sustenabil (SOS Someșul nostru), Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) și Clujul Sustenabil propun investiții la râu, plus lacuri, și pontoane publice în amonte de Someșul Mic la bugetul Consiliului Județean din 2023.
„Potrivit proiectului de buget, din 420 de milioane de lei pentru dezvoltare 307 milioane de lei sunt investiți în infrastructură rutieră.
„În secolul schimbărilor climatice, Consiliul Județean trebuie să găsească un echilibru mai bun între investițiile în infrastructură rutieră și în transport sustenabil, fie că e public, velo ori pietonal. Lacurile de la munte și râul Someș sunt un culoar verde albastru care merită amenajat minim invaziv pentru a dezvolta un turism sustenabil la Cluj.
Cum fondurile din PNRR nu ajung pentru investițiile velo la Cluj decât în foarte mică măsură, Consiliul Județean trebuie să găsească alte resurse la bugetul pe 2023, mai ales că în momentul de față este clar dezechilibrat în favoarea traficului auto”, spune Adi Dohotaru, președinte Societatea Organizată Sustenabil SOS.
„Nu există (…) acces public la apă”
De când s-au amenajat trasee turistice și de când s-a stopat ambarcațiunile motorizate termic, lacul Tarnița și împrejurimile au beneficiat de o explozie de turiști și practicanți de sporturi nautice ecologice. Problema principală pentru turiști la Tarnița, dar și la alte lacuri, e că nu există asigurat de Consiliul Județean în parteneriat cu autoritățile locale și administratorii publici ai lacurilor acces public și pontoane publice de lemn pentru a încuraja relaxarea și contactul cu apa.
„Urmează să se înceapă proiectarea pentru culoarul verde-albastru al Someșului din Grigorescu până la Gilău și la un moment dat se va realiza și practic. Dar utilitatea va fi mult redusă dacă nu va fi continuat în amonte, de-a lungul malului stâng geografic al Someșului Mic și salbei de lacuri de acumulare Gilău, Someșul Cald și Tarnița, să poată ajunge multitudinea de potențiali interesați care astăzi o pot face doar cu autoturismul.
Pista e extrem de atractivă din cauză că drumul județean este foarte aglomerat și îngust și traficul auto intens descurajează accesul cu bicicleta, deși ca distanță de Cluj și ca diferență de nivel ar fi o alternativă pentru foarte mulți clujeni și floreșteni”, spune Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca (CCN)
Propunerile clujenilor legate de bugetul județean se pot transmite pe adresa de e-mail infopublic@cjcluj.ro până cel târziu în data de 18.01.2023.
MiniMass / Someș Delivery, Societatea Organizată Sustenabil (SOS Someșul nostru), Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) și Clujul Sustenabil s-au asociat din nou în 2023, în proiectul Someș, culoar verde albastru, în cadrul programului „Cu Apele Curate”, au comunicat inițiatorii proiectului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CLUJ24 TV
VIDEO. Radu Moisin, candidat PNL Cluj la Parlament, către clujeni: Să ne acorde un nou vot de încredere după alegerile locale
Deputatul Radu Moisin, candidatul care deschide lista PNL Cluj pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare de duminică, 1 Decembrie, a vorbit în podcastul ”Test de sinceritate” de pe Cluj24 realizat de Vasile Măgrădean despre campania electorală și despre oferta PNL adresată clujenilor.
Acesta a mulțumit clujenilor care au ieșit, duminică, la vot la prezidențiale și a spus, în contextul rezultatului, că alegătorii are, întotdeauna, dreptate.
”Respectăm opțiunile acestora, noi ne facem datoria mai departe, pentru că din punctul nostru de vedere, chiar dacă, să spunem, interesul public pentru alegerile prezidențiale este unul mai mare, puterea în România, așa cum este construit sistemul constituțional, aparține Parlamentului și ulterior, Guvernului”, a spus Moisin.
Rugăminte pentru clujeni
Acesta a precizat că în mandatul 2020-2024 și-a trecut la activ câteva reușite însemnate în Camera Deputaților, rezolvând mai multe probleme care i-au fost prezentate de clujeni și a promis că ușa lui va rămâne deschisă și pe viitor, în următoarea legislatură.
”Rugămintea mea către clujeni este să ne acorde un nou vot de încredere după cel de alegerile locale, astfel încât Emil Boc, Alin Tișe și alți lideri ai administrației locale din județul Cluj să-și poată pune în implementare proiectele, dar pentru aceasta au nevoie de fonduri și ajutor de la București și acestea pot fi aduse doar de către parlamentarii liberali”, a explicat Radu Moisin.
CMF 11240002
Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, a fost numit președinte interimar al Partidului Social Democrat, după demisia lui Marcel Ciolacu.
Victor Negrescu, europarlamentar și vicepreședinte al Parlamentului European, a fost numit președinte interimar la PSD, după ce Marcel Ciolacu a demisionat din cauza rezultatului slab obținut în primul tur al alegerilor prezidențiale.
„PSD este un partid unit. Știm ce vrem să facem pentru români pe mai departe. Respectăm decizia românilor. Pentru noi e nevoia de a discuta mai mult despre proiectele pe care le avem, pentru că e nevoie de o astfel de discuție în spațiul public. Trebuie să găsim noi modalități de a dialoga cu societatea.
„După alegerile parlamentare, vom trage concluzii”
După alegerile parlamentare, va exista o analiză legată de alegeri și vom trage concluzii și vom vedea cine va prelua conducerea partidului, probabil va fi și un congres, dar și după ce vom vedea discuții despre o eventuală coaliție de guvernare”, a declarat Victor Negrescu.
Amintim că Marcel Ciolacu a anunțat luni după-amiază că și-a depus demisia din funcția de președinte al PSD, după ce a ratat calificarea în turul II al alegerilor prezidențiale, la mai puțin de 3.000 de voturi de Elena Lasconi.
Victor Negrescu a fost ales vicepreședinte al PSD la congresul din această vară și este un apropiat al lui Marcel Ciolacu.
ACTUALITATE
FOTO. Un alpinist și ghid montan clujean, pasagerul numărul 3 milioane pe Aeroportul Cluj, în 2024
Radu Albu, un alpinist și ghid montan care trăiește în Cluj-Napoca, este norocosul pasager cu numărul 3 milioane de anul acesta de pe Aeroportul Cluj-Napoca. Aeroportul a sărbătorit pasagerul cu numărul 3.000.000 pentru al doilea an consecutiv.
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj alături de Consiliul Judeţean Cluj şi compania aeriană Swiss International Air Lines au marcat, luni, un moment de referință în istoria aeroportului: atingerea pragului de 3.000.000 de pasageri în anul 2024, performanță realizată pentru al doilea an consecutiv.
Cine este pasagerul cu numărul 3 milioane?
Pasagerul cu numărul 3.000.000 înregistrat de la începutul anului 2024, a fost transportat de către operatorul aerian Swiss International Air Lines, pe zborul său cu numărul LX 1880, de la Zurich la Cluj-Napoca.
Norocosul pasager a fost selectat și premiat la debarcare în cadrul evenimentului aniversar, în prezenţa reprezentanților autorităţilor locale, a instituţiilor şi organizaţiilor partenere, a reprezentanţilor aeroportului şi ai companiei aeriene, respectiv a reprezentanților mass media.
Este vorba despre Radu Albu, un alpinist și ghid montan în vârstă de 41 de ani, stabilit la Cluj-Napoca. El a cucerit mai multe vârfuri din munții Alpi, Himalaya, Caucazu, Tatra, Balcani și Carpați. Totodată, el este consultant politic și deține un titlu de doctor.
Aeroportul Cluj depășește pragul de 3 milioane pentru al doilea an consecutiv
Această realizare consolidează poziția Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj drept cel mai important aeroport regional din România, un lider în creșterea traficului aerian și în diversificarea serviciilor oferite pasagerilor.
„Atingerea pragului de 3.000.000 de pasageri pentru al doilea an consecutiv este o realizare remarcabilă, care consolidează poziția noastră ca principal aeroport regional al României. Creșterea traficului lunar,în special în a doua jumătate a anului, extinderea ofertei de zboruri charter și conectarea cu noi huburi importante precum cel din Zurich subliniază angajamentul aeroportului de a oferi servicii de calitate și acces facil către principalele destinații globale”, a transmis David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.
„Suntem extrem de mândri de realizările Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, care a depășit pragul de 3.000.000 de pasageri pentru al doilea an consecutiv, ceea ce reprezintă un semn clar al încrederii pe care pasagerii o au în serviciile oferite de Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj. Vom continua să investim în dezvoltarea infrastructurii și să extindem rețeaua de zboruri, pentru a sprijini atât mobilitatea pasagerilor, cât și creșterea economică a regiunii Transilvania”, a declarat Viorel Federiga, Preşedintele Consiliului de administraţie al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.
Aeroportul Cluj, perfomanțe remacabile în 2024
Anul 2024 a fost unul remarcabil pentru Aeroportul Internațional Cluj, datorită rezultatelor obținute pe toate segmentele de trafic:
- traficul charter turistic a înregistrat o creștere semnificativă, demonstrând preferința tot mai mare a pasagerilor pentru destinații de vacanță, atât din Europa, cât și din afara acesteia. Aeroportul a reușit să devină o platformă importantă pentru zborurile charter, datorită colaborării extinse cu operatorii de turism și companiile aeriene;
- distribuția traficului Schengen și Non-Schengen reflectă diversificarea și consolidarea rețelei de rute: aproximativ 75% din trafic este reprezentat de zboruri Schengen, în timp ce 25% rămâne în categoria Non-Schengen;
- până în prezent, conform datelor de trafic înregistrate sau previzionate, fiecare lună a anului 2024 va avea contorizați peste 200.000 pasageri, făcând evidentă încrederea și interesul susținut al călătorilor pentru serviciile oferite de Aeroportul Cluj;
- conexiunile directe cu huburi importante precum București, Budapesta, Istanbul, Munchen, Varșovia și Zurich asigură pasagerilor legături zilnice rapide și eficiente către marile centre de tranzit aerian din Europa, consolidând poziția aeroportului ca un punct de plecare strategic pentru călătoriile internaționale;
- luna august, rămâne luna cea mai aglomerată, aeroportul înregistrând un trafic record de peste 350.000 pasageri și în acest an, în timp ce ziua cea mai aglomerată a fost 12 august 2024 cu 14.090 pasageri înregistrați într-o singură zi.
Pe lângă succesul atins în acest an, Aeroportul Internațional Cluj continuă să se concentreze pe extinderea infrastructurii și pe atragerea de noi operatori aerieni și destinații, contribuind astfel la creşterea conectivităţii regiunii Transilvania.
Zboruri regulate Cluj-Zurich, operate de SWISS
Compania aeriană SWISS conectează Cluj-Napoca de Zurich prin zboruri regulate, oferind pasagerilor din Transilvania acces rapid la o vastă rețea globală de destinații intercontinentale, precum New York, Boston, Miami, São Paulo, Bangkok, Dubai, Montreal, Shanghai, Chicago, San Francisco sau Los Angeles.
Zurich este un important hub internațional dar și centrul operațional al companiei Swiss International Air Lines, oferind conexiuni eficiente și posibilitatea de a explora atât farmecul metropolei elvețiene, cât și destinații din întreaga lume.
Swiss International Air Lines (SWISS) este cel mai important transportator aerian din Elveția. Deținând una dintre cele mai avansate și moderne flote de aeronave din Europa, SWISS este o companie aeriană premium, care oferă zboruri directe din Zurich și Geneva, deservește peste 110 de destinații din 43 de țări și transportă aproximativ 16,5 milioane de pasageri pe an cu flota sa de 102 aeronave. SWISS este un motor important pentru economia, societatea și turismul elvețian. Compania întruchipează valorile tradiționale ale țării sale de origine, reprezentând o promisiune de calitate și fiabilitate.
CLUJ24 TV
VIDEO. Florian Nicula, după primul tur la prezidențiale: Situația, extrem de oportună pentru polul suveranist (PE)
Candidatul Partidului S.O.S România, filiala Cluj, dr. Florian Nicula, ocupantului primului loc la Senat, a comentat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale la podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu.
Nicula consideră că situația este oportună pentru polul suveranist din România, în condițiile în care în turul 2 a intrat Călin Georgescu, fiind foarte important ce rezultat vor avea negocierile care vor avea loc și înaintea alegerilor parlamentare de duminică, 1 Decembrie.
”Liderul nostru (Diana Iovanovici Șoșoacă – n.a.) va decide liniile vis-a-vis de aceste negocieri”, a precizat candidatul Partidului S.O.S. România.
Vot de blam la adresa partidelor
Florian Nicula consideră că votul dat a fost unul de blam, un vot de sancționare a unei guvernări, nu numai din ultima vreme, din aproape toți acești ani.
”Toate aceste partide care au fost sancționate la acest vot au fost partide care, în diverse combinații, în toate combinațiile posibile, au guvernat în ultimii zeci de ani România și care au adus, se pare, poporul român în situația în care nu și-a mai dorit să voteze aceste partide. A fost un vot de opoziție împotriva partidelor respective”, a adăugat acesta.
CMF 11240027