Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU VIDEO/ Patriciu Achimaș Cadariu (PSD): Trebuie o comunicare corectă pentru ca populația să își dorească vaccinarea anti-COVID. Să nu fie ceva impus (PE)

Publicat


Fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, ocupă primul loc pe lista PSD Cluj pentru Camera Deputaților. Director medical al Institutului Oncologic Cluj-Napoca, acesta își propune să depună în Parlament un pachet legislativ care se referă la planul de cancer. Candidatul social-democrat susține că va fi nevoie în perioada următoare de o campanie de comunicare corectă astfel încât populația să își dorească vaccinarea anti-COVID.

Patriciu Achimaș Cadariu a acordat un interviu pentru Cluj24.ro

Problemele din sănătate le știm de multă vreme

Rep: Dle Patriciu Achimaș Cadariu, sunteți un medic cunoscut pe plan local și național, director medical al Institutului Oncologic Cluj-Napoca. Ce v-a determinat să candidați pentru Parlament?

P.A.C.: În primul rând o propunere și apoi judecata faptului că pot să îmi continui într-un mod fericit activitatea către politici de sănătate. Cu alte cuvinte, să nu schimb prea mult subiectele cărora mă adresez și, în același timp, să ajut oamenii prin ceea ce ne propunem să facem.

Rep: PSD și-a întărit garnitura de candidați pentru Parlament cu mai multe personalități medicale: dvs, dr. Rafila, dr. Streinu Cercel. Este bolnavă sănătatea românească?

P.A.C: E un moment în care este la modă să fii medic. E această perioadă specifică, pe care care nu am mai întâlnit-o de 100 de ani, pe de-o parte. Pe de altă parte, sigur că problemele din sănătate le știm de multă vreme, dar acum le descoperim într-un mod acut.

Și ce se întâmplă, de la evenimente dramatice și până la cele care ne fac să rotim personalul în spitale, ne arată că nu suntem pregătiți pentru situații complicate, sau complexe, cum este cea de acum.

Dar chiar în absența pandemiei, problemele există.

Este o situație care, deja, trenează de ani de zile și care, cu siguranță, va necesita o abordare sistemică.

Pandemia ne face să ne gândim ce contează în viață

Rep: Este un punct nevralgic în România sănătatea?

P.A.C: Depinde în ce moment măsurăm acest lucru. Dacă sănătatea în sistemul nostru de valori ar reprezenta o chestiune așezată și important, atunci am discuta zi de zi despre această situație.

Această pandemie ne face să ne gândim, într-adevăr, la ce e important, ce contează și ce nu contează în viața noastră. Discutam cu prieteni, cu colegi, ne-am restrâns cu toții viața către esență.

Nu înseamnă că, la nivel individual, sau în familie e mai rău. Mulți spun că ne-a apropiat situația aceasta dar, pe de altă parte, nu putem renunța la social, nu putem să ne izolăm, și nici nu ar fi normal.

Dar, în paralel cu aceasta, societatea percepe mult mai acut nevoia de păstrare a sănătății și atunci când este afectată de îngrijirea, de repararea ei.

Probabil că, lună de lună, sănătatea capătă un înțeles tot mai mare în această ecuație globală și aici cred că putem să venim noi să punem umărul.

E nevoie de o campanie corectă de informare privind vaccinul anti-COVID

Rep: Ați fost ministrul Sănătății în Guvernul Cioloș și aveți o oarecare experiență în administrația centrală. Ce soluții are PSD pentru sistemul medical românesc?

P.A.C: Soluții sigur că se referă la lunile care vin care, dacă nu suntem atenți, se vor prelungi și aș vrea să fac o mențiune foarte apăsată. Trebuie să comunicăm cât se poate de bine pentru ca populația să înțeleagă și să își dorească vaccinarea, nu trebuie să vină ca ceva impus.

Dacă nu reușim să facem o campanie corectă de comunicare degeaba vom depăși aspectele tehnice, care și ele sunt importante și complicate uneori, mai ales cu acest vaccin referitor la lanțul de frig.

Dacă nu vom face o comunicare corectă, ne vom trezi cu un procent foarte mic din populația României vaccinată astfel încât vom tărăgăna această situație ani de zile iar economia noastră nu va putea suporta o astfel de situație. Asta pe termen scurt.

Degeaba construim infrastructuri megalomanice dacă nu vom avea cu cine să le populăm

Pe termen mediu și lung, sigur că încercăm să privim lucrurile sistemic. Eu aș vedea lucrurile pornind de la pacienți, ce probleme de sănătate avem în țară, unde le identificăm și cu cine le tratăm.

Fiindcă degeaba vom construi infrastructuri megalomanice dacă nu vom avea cu cine să le populăm și degeaba le vom popula cu persoane care nu vor fi specialiști în problemele respective.

Dacă ne apucăm să construim fără să știm ce și cum numai de dragul de a tăia panglici în sensul unor spații goale, atunci nu am făcut nimic, noi trebuie să mergem în paralel cu lucrurile acestea, să reținem personalul medical în țară.

Sigur, finanțarea și salarizarea este foarte bună dar ele trebuie să meargă în paralel fiindcă altfel nu vom face nimic.

Rezidențiatul este temelia formării unui viitor specialist

Rep: Mai există această hemoragie a creierelor din domeniul medical, medici care pleacă în străinătate, la un nivel mai scăzut decât era în perioada anterior pandemiei? Ce ați constatat?

P.A.C: Pot să citez statisticile pe care le cunoașteți și dvs. În instituția din care provin, lucrul acesta nu s-a întâmplat și v-aș explica și de ce.

Fiindcă atunci când un medic sau o asistentă medicală găsește un mediu propice în care poate să își facă meseria așa cum trebuie, poate nu ca în cel mai hi-tech spital din America, dar decent și la nivelul medicinii deceniului pe care îl parcurgem, atunci va alege să rămână.

Și așa avem o serie de colegi foarte valoroși care au ales să rămână. Ce am făcut, spre deosebire de alte spitale din centre mari, am scos la concurs național de rezidențiaturi în spital.

De obicei aceste posturi erau scoase în tot felul de localități mai mici unde medicii nu prea se prezentau și făceau un fel de compromis cumva.

Anul acesta îl vom recruta pe al zecelea medic în specialitate, în diverse specialități – radioterapie, oncologie. Ei sunt cu note foarte bune la rezidențiat, avem garanția faptului că sunt foarte bine pregătiți profesional, de restul trebuie noi să ne ocupăm.

Rezidențiatul este, practic, temelia formării unui viitor specialist. E un exemplu care cred că e grăitor.

Altfel, acum, probabil, exodul este redus și în contextul pandemiei iar circulația se face mai dificil, dar asta nu înseamnă că, la un moment dat, nu s-ar putea să fie din nou o cerere foarte mare. Noi ar trebui să speculăm acest moment.

Capacitatea de testare crescută ar fi dus la izolarea pozitivilor

Rep: Cum vedeți prestația actualului Guvern în gestionarea crizei pandemiei? Ce a făcut bine sau ce nu a făcut bine?

P.A.C: Tot pățitul e priceput iar comentariile aposteriori mă feresc de ele și resping opiniile cunoscătorilor care vin să muștruluiască o situație. Ce s-ar fi putut face mai bine?

S-ar fi putut crește capacitatea de testare nu numai prin investiții în aparatură dar și prin pregătirea de personal. Peste vară acest lucru se putea cu siguranță.

Dar, în vară, lucrurile arătau mai bine prin prisma numărului de îmbolnăviri. Toți specialiștii în boli infecțioase, în microbiologie, epidemiologi prognozau acest val doi-trei.

Creșterea capacității de testare ne-ar fi condus la posibilitatea de izolare a pozitivilor. Uitați-vă la exemplele Austriei și Slovaciei, sunt grăitoare.

Mi se pare greșit să iei medici și asistente medicale de la Institutul Oncologic și să-i muți la Spitalul de Boli Infecțioase.

Țări mult mai mici ca număr de populație și ca suprafață, dar o tactică foarte bună. Apoi partea de terapie intensivă. Au crescut numărul de paturi și cel de ventilatoare dar ne trezim acum în situația în care mutăm personalul dintr-o parte într-alta.

Mi se pare totalmente greșit să iei medici și asistente medicale de la Institutul Oncologic și să-i muți la Spitalul de Boli Infecțioase.

Nu cred că este corect față de pacienții oncologici, cu toate că au fost afectați de pandemie și se prezintă mai puțini la spital, dar chiar și atunci cazurile necesită o atenție deosebită, nu doar cele medicale.

Noile terapii sistemice – chimioterapii și altele au efecte secundare iar mulți dintre acești pacienți ajung la ATI, necesită îngrijire de specialitate. Nu-i putem sacrifica pe unii favorizându-i pe alții.

PSD și PNL au guvernat împreună

Rep: De la începutul pandemiei, dar mai ales în ultima perioadă, președintele Iohannis acuză PSD că este principalul vinovat de situația medicală actuală. Așa să fie oare?

P.A.C: Eu sunt mai nou în PSD și în niciun caz nu vreu să disculp pe cineva sau ceva. În ultimii ani, sunt două școli de gândire. Prima, care îi plasează pe unii competitori din această campanie electorală în situația unor supra oameni.

Nu știu dacă sunt exact ca cei descriși de Nietzsche sau de tovarășii comuniști, niște oameni puri, perfecți, care sunt deasupra lucrurilor. Habar n-am, dacă sunt și competenți, dar nu cred la ce CV-uri am văzut, mai puțin, dar oricum sunt impecabili.

Am operat mulți oameni, sunt toți la fel

Resping total o asemenea teorie și o resping științific. Am operat mulți oameni, sunt toți la fel. În anii 2000 s-a decriptat genomul care ne arată că toți suntem la fel, sigur, cu mici variațiuni, dar nu s-a identificat nicio genă care să ne spună că unii sunt superiori altora sau că ar fi mai buni decât alții.

Asta este pur și simplu o propagandă de doi lei, oribilă de altfel. Dusă mai departe, ne aduce aminte de alte teorii care nu sunt atât de îndepărtate în timp istoric.

Cealaltă școală de gândire ne spune că organismul nostru este foarte frumos alcătuit. Din punctul de vedere al memoriei, ne-am selecționat de-a lungul mileniilor astfel încât să păstrăm amintirile plăcute, este o chestiune de neurologie.

Memoria selecționează amintirile plăcute tocmai pentru a ne duce mai departe. De altfel, în istoria omenirii, gena suicidului a dispărut aproape total, sunt rare cazurile și excepționale. Dar memoria reține lucrurile bune și le uită pe cele mai puțin bune.

Dacă ne uităm puțin la istoria politică a României, toate partidele mari, sau fracțiunile care s-au rupt din partidele mari, au guvernat.

Nu numai că au guvernat, au guvernat chiar împreună. La un moment dat, principalele două partide, PSD și PNL formau o alianță, se numea USL, din care au făcut parte absolut toți liderii majori din ziua de astăzi. Ăsta e modul în care combat și a doua teorie.

Pachet legislativ pentru cancer

Rep: Ca viitor deputat de Cluj, ce vă propuneți să schimbați în sistemul de sănătate? Care ar fi primul proiect legislativ pe care îl veți depune?

P.A.C: Primul proiect, sau plan, ar presupune un număr mai mare de legi, cred că o lege mare, unică, nu este neapărat favorabilă în multe situații. Un pachet, care se referă la planul de cancer. Î

n primul rând trebuie să luptăm cu pandemia și cei care vor intra în Parlament sau la guvernare, trebuie să ne concentrăm cu toții pe asta. Nu cred că este loc să ne separăm, trebuie să ne punem toate mințile și să reușim să convingem populația și să depășim situația, asta e prioritatea zero.

Planul de cancer îl pusesem sub formă de proiect în 2016 dar care trebuie adus la zi. Între timp, și CE a făcut pași importanți și sprijină aceste lucruri. Avem modele, nu avem decât a trece la a alcătui.

Pe urmă, să îl transformăm și în plan de acțiune, să vedem cum în anii următori, îl vom pune în practică, astfel încât pacientul oncologic să aibă un circuit cât mai bun și problemele să fie rezolvate în mod fericit.

Rep: Cum vă veți împărți între Casa Poporului, Institutul Oncologic, familie?

Nu vreau să îmi însușesc un limbaj de politruc sau de politician

P.A.C: Asta este cu siguranță o provocare și mă voi strădui să îi fac față. Politicile pe care îmi propun să le susțin sunt legate în mod direct de activitatea mea și asta, cumva, îmi dă un confort fiindcă știu că nu va trebui să învăț o altă limbă.

Sigur, este altă limbă cea a Parlamentului, dar în niciun caz nu vreau să îmi însușesc un limbaj de politruc sau de politician.

Mă feresc de acest lucru. Sunt obișnuit cu echipele multidisciplinare de la Institut. Atunci când ești obișnuit să colaborezi cred că și aceste provocări sunt mai ușor de depășit.

Alegătorii să se uite ce candidați votează

Rep: Ce mesaj transmiteți alegătorilor clujeni?

P.A.C: Le spun în felul următor. Să analizeze candidații, să se uite la fiecare dintre ei ce au făcut în mod real. Chiar dacă a citi un CV este dificil, să se uite ce au lăsat în urmă oamenii aceștia și apoi să se uite în ce măsură fiecare dintre candidați îi poate ajuta în diversele probleme cu care se confruntă ei sau familiile lor și apoi să decidă și să voteze.

Și, nu în ultimul rând, să ia în considerare să se vaccineze anti-COVID.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO. Rugăciune pentru sănătatea lui Florin Piersic a artiștilor clujeni de muzică populară. Inițiativa, Ovidiu Purdea Someș

Publicat

De

Ovidiu Purdea

La inițiativa artistului Ovidiu Purdea Someș, zeci de colegi, cântăreți de muzică populară prezenți pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, au înălțat o rugăciune pentru sănătatea actorului Florin Piersic, aflat de pe peste o lună prin spitale, în prezent fiind internat în Spitalul de Ortopedie ”Foișor” din București.

”Cu sufletele dumneavoastră, frumoase ca un tezaur, al vrea să închinăm un gând ca o rugăciune și ca o vindecare pentru unul dintre cei mai frumoși clujeni pe care Dumnezeu i-a dăruit acestui pământ. Artiști mai mici și mai mari, spectatori clujeni alături de admirabila echipă Tezaur Folcloric trăiește o clipă frumoasă dedicată lui Florin Piersic

Pe versurile admirabilului poet Spiridon Popescu, pe scena pe care Florin a jucat ultimul spectacol, la Cluj-Napoca, am rostit un gând cu putere de rugăciune <<Doamne, dacă-mi ești prieten!>>”, a spus Ovidiu Purdea Someș.

Tezaur folcloric la Cluj

Momentul a avut loc în cadrul spectacolului extraordinar ”Tradiții clujene în Tezaur Folcloric”, desfășurat recent pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, unde au fost prezentate cele mai frumoase cântece, jocuri, tradiții și obiceiuri din județul Cluj.

Alături de Orchestra Profesionistă ”Cununa Transilvană”, pe scenă au urcat FLOAREA CALOTĂ, SAVA NEGREAN-BRUDAȘCU, MARIUS CIPRIAN POP, MARIA MARCU, ANA ILCA MUREȘAN, VALERIA și TRAIAN ILEA, RADU CIORDAȘ, LEONTINA DORCA, CARMEN SAS, ALEXANDRU PAL și ROXANA RECHE, CIPRIAN ROMAN, SORIN FILIP, OVIDIU PURDEA SOMEȘ, IOAN DORDOI, FELIX GĂLAN, CIPRIAN ROMAN, ADRIANA IRIMIEȘ, FLORIAN ROȘAN, MARINELA ZEGREAN, MARIANA MORCAN, IOANA BREDA MORAR, GRIGORE SÂMBOAN,  IOSIF RUSU, ANA GEORGETA BALLA și NARCISA BALLA, CLAUDIU CIOTLEUȘ, LUCIA POTRA, NICOLAE TURCU, MIHAI MARIȘ și  CRISTIAN TOTPATI – taragot, MIHAI TRIF, AMALIA CHIPER-IURIAN, RAUL OLTEAN, RAMONA CICEOAN ADRIAN SOCACIU, ANDREEA CIUPE, FLORIN-DAN BOTA, IULIA BUCUR ROMAN, COSMIN MOCEAN, CRISTINA BELDEAN-MOȘUȚAN, ALEXANDRU POTRA, DENISA PERDE RUS, RADU LAZĂR, RALUCA PAȘCALĂU, MELISA CUC ANDRADA MARIȘ, DELIA TODERICI.

De asemenea, au evoluat Mugurii Tradițiilor Clujene: Ștefania Viorela Cotîrlă, Catinca Crișan, Decebal Cîmpean, Alexandru Crișan, Andra Moldovan, dar și tineri interpreți clujeni: Larisa Gurzău, Roxana Maria Pop, Denisa Giurgiu, Alesia Rus,Teodora Nan, Dragoș Cîmpean, Ștefan Suciu, Paul Sâmbotelecan, Cristian Mezei-Pop, Adela Burcă.

Au mai fost prezenți TEZAURE UMANE VII – horitorul Vasile Soporan, lutierul Nicolae Vădan, cărbunarul Iosif Bordea, fierarul Simion Drînda, țesătoarea Viorica Tripon, grupul instrumental „Zorile” din Mociu și jucăușii Dumitru Moldovan, Elisabeta Rusu și Ioan Moldovan.

Totodată, pe scenă au urcat Ansamblurile folclorice: „Tradiții – Someșul-Napoca”, „Mărțișorul”, „Cununa Apusenilor” și Școala de joc tradițional românesc „Camelia și Ion Motoc”, formațiile de jocuri tradiționale din Frata  și „Zorile” din Mociu, grupurile tradiționale: „Mărișana”, „Tradiții ormănene”, „Zegrenii din Ceaba”, „Păstrătorii Tradiţiei Răchiţele” și „Grupul tradițional al sătenilor din Negreni”

 

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a SCĂZUT la sfârșitul săptămânii

Publicat

dolari bun

În săptămâna în care BNR a decis să mențină rata de referință la 7% și pe cea pentru facilitatea de depozit la 6%, iar apetitul pentru risc a fost ridicat, stimulat de creșterile înregistrate de marile burse, leul a avut o evoluție apreciativă față de euro.

Cursul monedei unice a scăzut de la 4,9765 lei, în ședința de luni, la 4,9751 lei, în cea de vineri, care reprezintă minimul ultimei luni. Pe parcursul săptămânii, tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,974 – 4,977 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a SCĂZUT la sfârșitul săptămânii

BNR a lăsat scăderea indicilor ROBOR pentru lunile următoare, în funcție de parcursul inflației. „S-ar putea într-adevăr să nu fie nici iulie şi nici august (…) Gândim momentul optim când vom lua această decizie”, a declarat guvernatorul BNR, la prezentarea Raportului asupra inflației, exprimând dorința de a evita apariția recesiunii, după ce creșterea economiei românești a fost de doar 0,5% în primele trei luni ale anului, conform datelor prezentate de INS.

Mugur Isărescu a declarat că, la sfârșitul anului, prețurile vor crește cu 4,9% de la 4,7% la estimarea precedentă, față de decembrie 2023. Inflația ar putea scade la 3,5% la sfârşitul lui 2025 și ar intra astfel în culoarul țintă al BNR de 2,5%±1 punct procentual.

Prognoza de primăvară a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză anticipează pentru decembrie o scădere a ratei inflației la 4,6%, cu o medie anuală de 5,6%.

Vineri, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, valoare stabilită la începutul lui aprilie. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, și cel la 12 luni s-au oprit la 6,07%.

Tranzacțiile de vineri s-au realizat între 1,0835 și 1,0878 dolari

Trezoreria și-a propus să se împrumute în mai cu cel puțin 5,89 miliarde lei și a atras săptămâna trecută 2,459 miliarde lei, profitând de nivelul ridicat al lichidității.

Scăderea indicelui prețurilor de consum din Statele Unite a scăzut de la 3,5% în martie la 3,4% în aprilie a stimulat pariurile puse pe o decizie de reducere a dobânzii de referință de către Rezerva Federală, care se situează la 5,25 – 5,50%, maxim al ultimilor 23 de ani.

Aceste date au ridicat cotațiile euro de la 1,0766 la 1,0896 dolari. Tranzacțiile de vineri s-au realizat între 1,0835 și 1,0878 dolari, iar piețele americane au închis la 1,0869 dolari. Cursul monedei americane a scăzut de la 4,6156 la 4,5772 lei, iar săptămâna s-a închis la 4,5879 lei.

Apetitul pentru risc a depreciat moneda elvețiană până la aproape 0,99 franc/euro iar media ei a scăzut de la 5,0892 la 5,0460 lei. În schimb, cursul lirei sterline a crescut de la 5,7819 la 5,8059 lei.

Bitcoin a crescut la 66.863 – 67.338 dolari

Prețul gramului de aur a avut o tendință ascendentă și a fost stabilit vineri la 351,6538 lei, în ton cu evoluția metalului galben care s-a apreciat la sfârșitul săptămânii la 2.373,40 – 2.422,60 dolari, foarte aproape de maximul istoric de 2.431,90 dolari, atins în 12 aprilie.

Perspectiva reducerii dobânzilor din Statelor Unite, care fac moneda americană mai puțin atractivă pentru plasamente, a stimulat cererea de criptomonede.

La sfârșitul săptămânii, bitcoin a crescut la 66.863 – 67.338 dolari iar ethereum la 3.100 – 3.136 dolari.

Analiza cuprinde perioada 8 – 15 mai

Citește mai departe

EVENIMENT

Unul dintre Popeștii de la FCSB vrea la „U” Cluj. Ce SALAR va avea

Publicat

ovidiu popescu

Unul dintre cei doi Popescu de la FCSB vrea să plece. Ovidiu Popescu nu și-a prelungit înțelegerea cu clubul și a ales să semneze cu Universitatea Cluj, scrie Fanatik

Mijlocașul de 30 de ani a refuzat oferta de prelungire a contractului scadent la finalul acestui sezon. A ales să semneze cu Universitatea Cluj, formație care i-a oferit un salariu de 12.000 de euro pe lună.

Unul dintre Popeștii de la FCSB vrea la „U” Cluj. Ce SALAR va avea

Achiziționat de la Poli Timișoara în 2016, Ovidiu Popescu pleacă de la FCSB după opt ani. Era cel mai vechi jucător din lotul lui Elias Charalambous. A câștigat cu FCSB un singur titlu de campion, cel din acest sezon, și mai are o Cupă a României, cucerită în 2020.

Derby-ul Rapid București – FCSB este ultima confruntare pentru Ovidiu Popescu în tricoul „roș-albastru”.

Gigi Becali i-a propus lui Ovidiu Popescu un contract pe un an, însă patronul și-a dorit și o reziliere semnată în alb pe care ar fi putut să o activeze în iarnă. Mijlocașul și-a dorit o înțelegere pe doi ani, însă latifundiarul din Pipera nu i-a acceptat condițiile.

Sepsi OSK și U Cluj au intrat pe fir și au început negocierile cu Ovidiu Popescu. Alegerea mijlocașului de la FCSB este trupa lui Ioan Ovidiu Sabău.

36 de partide a jucat Ovidiu Popescu în sezonul actual
1 gol a înscris pentru FCSB
1 pasă decisivă a reușit în tricoul „roș-albaștrilor”

Foto: Transfermarkt

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Împreună printre paginile cărților. Festivalul de lectură pentru copii NARATIV în premieră la Cluj-Napoca

Publicat

narativa

Festivalul de lectură Narativ a debutat sâmbătă, începând cu ora 10:00, la Liceul Greco-Catolic ,,Inochenție Micu” din Cluj. Participarea elevilor a fost liberă, iar atelierele organizate au stârnit un interes considerabil.

Festivalul „NARATIV  Asociația ,,Curtea Veche”

Cu un număr de peste 100 ateliere și 3.000 de copii înscriși, Festivalul de Lectură ,,Narativ” promite o călătorie educativă în universul literaturii, unde fiecare carte devine o poartă către aventuri incredibile și personaje memorabile. Prin intermediul celor 12 ateliere dedicate copiilor cu vârste între 7-14 ani, literatura a reușit să prindă viață, împletindu-se armonios cu domenii diverse precum cinematografia, fotografia, teatrul, istoria, tehnologia și matematica.

narativa

FOTO. Împreună printre paginile cărților. Festivalul de lectură pentru copii NARATIV în premieră la Cluj-Napoca

În completarea acestei inițiative a proiectului de a îmbina mai multe domenii, Ovidiu Șimonca, de la Asociația Curtea Veche, este de părere că ,,ar trebui să se formeze un model în școala românească, în care să existe o conexiune între astfel de discipline”

Înființată în 2014, Asociația Curtea Veche ține de 10 ani astfel de ateliere, ,,în care dorim să îi aducem pe copii spre lectură. Totodată, cu această ocazie, noi facem și donații de carte mai multor licee din diferite orașe” , precizează Ovidiu Șimonca.

Astfel, în timp ce Clujul a atras aproximativ 400 de participanți, alte orașe partenere în acest an au fost București – cu un număr de 2.000 de participanți și Timișoara – 600.

De asemenea, proiectul a reușit să ia amploare datorită sponsorilor Fundația Bosch România, Kaufland și Rompetrol, desfășurându-se în mod eficient cu ajutorul echipei de voluntari, alcătuită din elevii liceului greco-catolic.

Printre cei 30 de voluntari se numără Antonia, elevă în clasa a 11-a B, care s-a alăturat echipei cu scopul de a contribui la îndrumarea copiilor, în timp ce colega ei, Briana, percepe activitatea de voluntariat ca fiind și o ,,experiență importantă în dezvoltarea noastră personală”.

narativa

Călătorind în lumi neexplorate prin intermediul atelierelor

Împărțite în două categorii, ficțiune și non-ficțiune, atelierele reprezintă ocazia ideală prin care micuții curioși ajung să dezvolte aptitudini artistice și practice, să-și antreneze gândirea critică și să-și îmbogățească cultura generală.

În intervalul orar 10:00 – 14:00 s-au desfășurat, așadar, 14 ateliere, inclusiv două dedicate intereselor și preocupărilor părinților: ,,A fi părinte – provocări și dileme” și ,,Cum să îi susținem pe copii în procesul de lectură”, care i- au atras atenția și directorului școlii Simona Gruian: ,,În calitate de părinte, atelierele dedicate acestora m-au impresionat”.

Cât despre cele dedicate copiilor, directorul afirmă că ,, prin aceste ateliere, este transmisă importanța lecturii și mai ales, promovarea ei.” Având caracter interactiv, atelierele încurajează copiii să împărtășească cu colegii lor preferințele în materie de lectură, acest tip de interacțiune stimulându-le curiozitatea cu privire la universul literaturii.

O asemenea interacțiune a avut loc în cadrul atelierului ,,Personaje și aventuri – Povești și întâmplări reale” unde copiii au venit cu recomandări de lectură. Totodată, pedagogul acestui atelier, Ovidiu Șimonca, i-a invitat pe copii să vorbească despre modelele lor și despre influența acestora , activitate care a fost menită să îi ajute în recunoașterea modelelor
pozitive: ,,Eroii nu sunt numai cei foarte viteji și curajosi – a fi erou sau a avea model un erou înseamnă să te duci și către un om care face bine, căci mai mult decât curajul, contează empatia și solidaritatea”.

narativa

„De la structura unei povești, la explorarea pământului și până la personaje din istorie”

La final, pedagogul a adus un plus atelierului tematic, punând accentul pe formarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor, care în amalgamul de teme și timpul petrecut în online, este necesar să își facă timp și pentru sport: ,,Dincolo de carte, dincolo de tehnologie, copiii au foarte mare nevoie să facă sport căci o minte sănătoasă este un corp sănătos”.

Un alt atelier educativ pentru micuții cititori a fost ,,Eroi și Prințese de Poveste” ținut de către Barna Némethi. De la structura unei povești, la explorarea pământului și până la personaje din istorie, Némethi a reușit să îi mențină pe copii activi într-o atmosferă de basm până la finalul orei.

narativa

Activitatea s-a încheiat cu un joc de imaginație, în care fiecare copil și-a folosit creativitatea pentru a concepe un erou unic, descriindu-i puterile speciale și caracteristicile distinctive. Un copil creativ este Melisa, elevă în clasa a 4-a, care a scris despre ,,Super – Scânteia” , eroină înzestrată cu viteză, superfortă și abilitatea de a zbura.

Totodată, Melisa a plecat de la atelier cu cartea, ,,Salvarea puiului de Koala” scrisă de Tilda Kelly, în timp ce o altă cititoare de aceași vârstă, Beatrice , a optat pentru ,,Bufnița care se temea de întuneric” de Jill Tomlinson. Când
Beatrice a fost întrebată ce anume i-a plăcut cel mai mult în cadrul atelierului ,,Eroi și Prințese”, aceasta a povestit despre cum a atras-o discuțiile legate de meseria de jurnalist, dorindu-și la rândul ei să devină în viitor unul ,,pentru că vreau să opresc minciuna”.

narativa

„Prin tehnologie, copiii au ocazia de a se dezvolta”

Despre răspândirea minciunii s-a discutat în cadrul cursului ,,Jurnalism versus Fake News”, unde jurnalistul Bianca Pădurean le-a predat copiilor cu vârste cuprinse între 10 – 14 ani tehnici de verificare a informațiilor și consideră că ,,este un început foarte bun – lumea începe să își dea seama cum să depisteze știrile false”. Astfel, pre-adolescenții au învățat cum să navigheze cu responsabilitate în mediul virtual și de ce anume să țină cont.

Cu privire la impactul tehnologiei asupra copiilor și la relația dintre carte și telefon mobil, Ovidiu Șimonca spune că le percepe ca fiind ,,complementare” și crede că ,,părinții nu ar trebui să fie atât de îngrijorați deoarece copiii
folosesc tehnologia”.

Aceași perspectivă o are și Simona Gruian, care este de părere că „prin tehnologie, copiii au ocazia de a se dezvolta, pot ajunge mai ușor la carte și există un acces mai simplu spre informare. Digitalizarea facilitează accesul la lectură”.

În plus, copiii au avut ocazia să se delecteze cu un spectacol de teatru – ,,Fram Ursul Polar” ținut de către două actrițe din București – Ioana Popovici Chelaru – actor la Teatrul de Animație Tandarica și Mariana Sinca – profesor de teatru la Clubul Copiilor. În plus, copiii au călătorit în timp împreuna cu profesorul univeristar Leonard Horvath la cursul de ,,Mitologie și Heraldică” și au explorat universul fotografiei prin atelierele ,,Poveștile Imaginilor” (pedagog Ciprian Măceșaru) și ,,Fotografie – comunicare vizuală”. (pedagog Ștefan Bartiș).

Alte ateliere care s-au bucurat de un succes considerabil au fost ,,Povești în cinema” (Simona Bartiș) ; ,,Bandă desenată” (Liliana Basarab) ; ,,Regii și reginele noastre” (Claudiu Pădurean) ; ,,Matematica este distractivă” (Attila Sziksai) și ,,Scriitorul de povești” (Florin Bican).

narativa

Atelierele – un adevărat succes

Festivalul Narativ a transmis un mesaj inspirațional celor prezenți, subliniind că frumusețea lumii poate fi descoperită prin intermediul literaturii. Când a fost întrebată ce mesaj le transmite copiilor, Simona Gruian a răspuns că: ,,Copiilor le transmit să citească cu încredere, căci tot ceea ce e mai frumos in lume, se găsește in carti. Prin lectură, ei au acces la modele de conduită morală, mari personalități și narațiuni care contribuie în evoluția lor personală.”

Bianca Matei

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax