Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU VIDEO/ Patriciu Achimaș Cadariu (PSD): Trebuie o comunicare corectă pentru ca populația să își dorească vaccinarea anti-COVID. Să nu fie ceva impus (PE)

Publicat


Fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, ocupă primul loc pe lista PSD Cluj pentru Camera Deputaților. Director medical al Institutului Oncologic Cluj-Napoca, acesta își propune să depună în Parlament un pachet legislativ care se referă la planul de cancer. Candidatul social-democrat susține că va fi nevoie în perioada următoare de o campanie de comunicare corectă astfel încât populația să își dorească vaccinarea anti-COVID.

Patriciu Achimaș Cadariu a acordat un interviu pentru Cluj24.ro

Problemele din sănătate le știm de multă vreme

Rep: Dle Patriciu Achimaș Cadariu, sunteți un medic cunoscut pe plan local și național, director medical al Institutului Oncologic Cluj-Napoca. Ce v-a determinat să candidați pentru Parlament?

P.A.C.: În primul rând o propunere și apoi judecata faptului că pot să îmi continui într-un mod fericit activitatea către politici de sănătate. Cu alte cuvinte, să nu schimb prea mult subiectele cărora mă adresez și, în același timp, să ajut oamenii prin ceea ce ne propunem să facem.

Rep: PSD și-a întărit garnitura de candidați pentru Parlament cu mai multe personalități medicale: dvs, dr. Rafila, dr. Streinu Cercel. Este bolnavă sănătatea românească?

P.A.C: E un moment în care este la modă să fii medic. E această perioadă specifică, pe care care nu am mai întâlnit-o de 100 de ani, pe de-o parte. Pe de altă parte, sigur că problemele din sănătate le știm de multă vreme, dar acum le descoperim într-un mod acut.

Și ce se întâmplă, de la evenimente dramatice și până la cele care ne fac să rotim personalul în spitale, ne arată că nu suntem pregătiți pentru situații complicate, sau complexe, cum este cea de acum.

Dar chiar în absența pandemiei, problemele există.

Este o situație care, deja, trenează de ani de zile și care, cu siguranță, va necesita o abordare sistemică.

Pandemia ne face să ne gândim ce contează în viață

Rep: Este un punct nevralgic în România sănătatea?

P.A.C: Depinde în ce moment măsurăm acest lucru. Dacă sănătatea în sistemul nostru de valori ar reprezenta o chestiune așezată și important, atunci am discuta zi de zi despre această situație.

Această pandemie ne face să ne gândim, într-adevăr, la ce e important, ce contează și ce nu contează în viața noastră. Discutam cu prieteni, cu colegi, ne-am restrâns cu toții viața către esență.

Nu înseamnă că, la nivel individual, sau în familie e mai rău. Mulți spun că ne-a apropiat situația aceasta dar, pe de altă parte, nu putem renunța la social, nu putem să ne izolăm, și nici nu ar fi normal.

Dar, în paralel cu aceasta, societatea percepe mult mai acut nevoia de păstrare a sănătății și atunci când este afectată de îngrijirea, de repararea ei.

Probabil că, lună de lună, sănătatea capătă un înțeles tot mai mare în această ecuație globală și aici cred că putem să venim noi să punem umărul.

E nevoie de o campanie corectă de informare privind vaccinul anti-COVID

Rep: Ați fost ministrul Sănătății în Guvernul Cioloș și aveți o oarecare experiență în administrația centrală. Ce soluții are PSD pentru sistemul medical românesc?

P.A.C: Soluții sigur că se referă la lunile care vin care, dacă nu suntem atenți, se vor prelungi și aș vrea să fac o mențiune foarte apăsată. Trebuie să comunicăm cât se poate de bine pentru ca populația să înțeleagă și să își dorească vaccinarea, nu trebuie să vină ca ceva impus.

Dacă nu reușim să facem o campanie corectă de comunicare degeaba vom depăși aspectele tehnice, care și ele sunt importante și complicate uneori, mai ales cu acest vaccin referitor la lanțul de frig.

Dacă nu vom face o comunicare corectă, ne vom trezi cu un procent foarte mic din populația României vaccinată astfel încât vom tărăgăna această situație ani de zile iar economia noastră nu va putea suporta o astfel de situație. Asta pe termen scurt.

Degeaba construim infrastructuri megalomanice dacă nu vom avea cu cine să le populăm

Pe termen mediu și lung, sigur că încercăm să privim lucrurile sistemic. Eu aș vedea lucrurile pornind de la pacienți, ce probleme de sănătate avem în țară, unde le identificăm și cu cine le tratăm.

Fiindcă degeaba vom construi infrastructuri megalomanice dacă nu vom avea cu cine să le populăm și degeaba le vom popula cu persoane care nu vor fi specialiști în problemele respective.

Dacă ne apucăm să construim fără să știm ce și cum numai de dragul de a tăia panglici în sensul unor spații goale, atunci nu am făcut nimic, noi trebuie să mergem în paralel cu lucrurile acestea, să reținem personalul medical în țară.

Sigur, finanțarea și salarizarea este foarte bună dar ele trebuie să meargă în paralel fiindcă altfel nu vom face nimic.

Rezidențiatul este temelia formării unui viitor specialist

Rep: Mai există această hemoragie a creierelor din domeniul medical, medici care pleacă în străinătate, la un nivel mai scăzut decât era în perioada anterior pandemiei? Ce ați constatat?

P.A.C: Pot să citez statisticile pe care le cunoașteți și dvs. În instituția din care provin, lucrul acesta nu s-a întâmplat și v-aș explica și de ce.

Fiindcă atunci când un medic sau o asistentă medicală găsește un mediu propice în care poate să își facă meseria așa cum trebuie, poate nu ca în cel mai hi-tech spital din America, dar decent și la nivelul medicinii deceniului pe care îl parcurgem, atunci va alege să rămână.

Și așa avem o serie de colegi foarte valoroși care au ales să rămână. Ce am făcut, spre deosebire de alte spitale din centre mari, am scos la concurs național de rezidențiaturi în spital.

De obicei aceste posturi erau scoase în tot felul de localități mai mici unde medicii nu prea se prezentau și făceau un fel de compromis cumva.

Anul acesta îl vom recruta pe al zecelea medic în specialitate, în diverse specialități – radioterapie, oncologie. Ei sunt cu note foarte bune la rezidențiat, avem garanția faptului că sunt foarte bine pregătiți profesional, de restul trebuie noi să ne ocupăm.

Rezidențiatul este, practic, temelia formării unui viitor specialist. E un exemplu care cred că e grăitor.

Altfel, acum, probabil, exodul este redus și în contextul pandemiei iar circulația se face mai dificil, dar asta nu înseamnă că, la un moment dat, nu s-ar putea să fie din nou o cerere foarte mare. Noi ar trebui să speculăm acest moment.

Capacitatea de testare crescută ar fi dus la izolarea pozitivilor

Rep: Cum vedeți prestația actualului Guvern în gestionarea crizei pandemiei? Ce a făcut bine sau ce nu a făcut bine?

P.A.C: Tot pățitul e priceput iar comentariile aposteriori mă feresc de ele și resping opiniile cunoscătorilor care vin să muștruluiască o situație. Ce s-ar fi putut face mai bine?

S-ar fi putut crește capacitatea de testare nu numai prin investiții în aparatură dar și prin pregătirea de personal. Peste vară acest lucru se putea cu siguranță.

Dar, în vară, lucrurile arătau mai bine prin prisma numărului de îmbolnăviri. Toți specialiștii în boli infecțioase, în microbiologie, epidemiologi prognozau acest val doi-trei.

Creșterea capacității de testare ne-ar fi condus la posibilitatea de izolare a pozitivilor. Uitați-vă la exemplele Austriei și Slovaciei, sunt grăitoare.

Mi se pare greșit să iei medici și asistente medicale de la Institutul Oncologic și să-i muți la Spitalul de Boli Infecțioase.

Țări mult mai mici ca număr de populație și ca suprafață, dar o tactică foarte bună. Apoi partea de terapie intensivă. Au crescut numărul de paturi și cel de ventilatoare dar ne trezim acum în situația în care mutăm personalul dintr-o parte într-alta.

Mi se pare totalmente greșit să iei medici și asistente medicale de la Institutul Oncologic și să-i muți la Spitalul de Boli Infecțioase.

Nu cred că este corect față de pacienții oncologici, cu toate că au fost afectați de pandemie și se prezintă mai puțini la spital, dar chiar și atunci cazurile necesită o atenție deosebită, nu doar cele medicale.

Noile terapii sistemice – chimioterapii și altele au efecte secundare iar mulți dintre acești pacienți ajung la ATI, necesită îngrijire de specialitate. Nu-i putem sacrifica pe unii favorizându-i pe alții.

PSD și PNL au guvernat împreună

Rep: De la începutul pandemiei, dar mai ales în ultima perioadă, președintele Iohannis acuză PSD că este principalul vinovat de situația medicală actuală. Așa să fie oare?

P.A.C: Eu sunt mai nou în PSD și în niciun caz nu vreu să disculp pe cineva sau ceva. În ultimii ani, sunt două școli de gândire. Prima, care îi plasează pe unii competitori din această campanie electorală în situația unor supra oameni.

Nu știu dacă sunt exact ca cei descriși de Nietzsche sau de tovarășii comuniști, niște oameni puri, perfecți, care sunt deasupra lucrurilor. Habar n-am, dacă sunt și competenți, dar nu cred la ce CV-uri am văzut, mai puțin, dar oricum sunt impecabili.

Am operat mulți oameni, sunt toți la fel

Resping total o asemenea teorie și o resping științific. Am operat mulți oameni, sunt toți la fel. În anii 2000 s-a decriptat genomul care ne arată că toți suntem la fel, sigur, cu mici variațiuni, dar nu s-a identificat nicio genă care să ne spună că unii sunt superiori altora sau că ar fi mai buni decât alții.

Asta este pur și simplu o propagandă de doi lei, oribilă de altfel. Dusă mai departe, ne aduce aminte de alte teorii care nu sunt atât de îndepărtate în timp istoric.

Cealaltă școală de gândire ne spune că organismul nostru este foarte frumos alcătuit. Din punctul de vedere al memoriei, ne-am selecționat de-a lungul mileniilor astfel încât să păstrăm amintirile plăcute, este o chestiune de neurologie.

Memoria selecționează amintirile plăcute tocmai pentru a ne duce mai departe. De altfel, în istoria omenirii, gena suicidului a dispărut aproape total, sunt rare cazurile și excepționale. Dar memoria reține lucrurile bune și le uită pe cele mai puțin bune.

Dacă ne uităm puțin la istoria politică a României, toate partidele mari, sau fracțiunile care s-au rupt din partidele mari, au guvernat.

Nu numai că au guvernat, au guvernat chiar împreună. La un moment dat, principalele două partide, PSD și PNL formau o alianță, se numea USL, din care au făcut parte absolut toți liderii majori din ziua de astăzi. Ăsta e modul în care combat și a doua teorie.

Pachet legislativ pentru cancer

Rep: Ca viitor deputat de Cluj, ce vă propuneți să schimbați în sistemul de sănătate? Care ar fi primul proiect legislativ pe care îl veți depune?

P.A.C: Primul proiect, sau plan, ar presupune un număr mai mare de legi, cred că o lege mare, unică, nu este neapărat favorabilă în multe situații. Un pachet, care se referă la planul de cancer. Î

n primul rând trebuie să luptăm cu pandemia și cei care vor intra în Parlament sau la guvernare, trebuie să ne concentrăm cu toții pe asta. Nu cred că este loc să ne separăm, trebuie să ne punem toate mințile și să reușim să convingem populația și să depășim situația, asta e prioritatea zero.

Planul de cancer îl pusesem sub formă de proiect în 2016 dar care trebuie adus la zi. Între timp, și CE a făcut pași importanți și sprijină aceste lucruri. Avem modele, nu avem decât a trece la a alcătui.

Pe urmă, să îl transformăm și în plan de acțiune, să vedem cum în anii următori, îl vom pune în practică, astfel încât pacientul oncologic să aibă un circuit cât mai bun și problemele să fie rezolvate în mod fericit.

Rep: Cum vă veți împărți între Casa Poporului, Institutul Oncologic, familie?

Nu vreau să îmi însușesc un limbaj de politruc sau de politician

P.A.C: Asta este cu siguranță o provocare și mă voi strădui să îi fac față. Politicile pe care îmi propun să le susțin sunt legate în mod direct de activitatea mea și asta, cumva, îmi dă un confort fiindcă știu că nu va trebui să învăț o altă limbă.

Sigur, este altă limbă cea a Parlamentului, dar în niciun caz nu vreau să îmi însușesc un limbaj de politruc sau de politician.

Mă feresc de acest lucru. Sunt obișnuit cu echipele multidisciplinare de la Institut. Atunci când ești obișnuit să colaborezi cred că și aceste provocări sunt mai ușor de depășit.

Alegătorii să se uite ce candidați votează

Rep: Ce mesaj transmiteți alegătorilor clujeni?

P.A.C: Le spun în felul următor. Să analizeze candidații, să se uite la fiecare dintre ei ce au făcut în mod real. Chiar dacă a citi un CV este dificil, să se uite ce au lăsat în urmă oamenii aceștia și apoi să se uite în ce măsură fiecare dintre candidați îi poate ajuta în diversele probleme cu care se confruntă ei sau familiile lor și apoi să decidă și să voteze.

Și, nu în ultimul rând, să ia în considerare să se vaccineze anti-COVID.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Medicamentele viitorului, create în noul Centru de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului al UMFIH Cluj

Publicat

De

Centrul dezvoltarea medicamentului

Centrul de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului a fost inaugurat, marți, de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca, instituție care a modernizat și transformat clădirea Farmaciei B.

Rectorul UMFIH Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, a declarat că valoarea investiției a fost de peste 30 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene și din fonduri proprii ale universității.

Clădirea datează din anul 1913

”Inaugurăm Centrul de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului, un proiect pe care fiecare dintre noi l-a avut în suflet, cu care mi-am început primul mandat de rector. Proiectul nu a fost ușor, dar a fost finalizat acum cu succes.

Edificiul este unul emblematic pentru UMFIH, clădirea Farmacia B fiind construită în anul 1913, iar lucrările de modernizare au început în anul 2020. Investiția este una semnificativă, de 30,2 milioane de lei.

Aici au fost amenajate 13 laboratoare de cercetare, 5 laboratoare didactice, 6 săli de lucrări practice și 10 birouri pentru doctoranzi, asistenți, șefi de lucrări și profesori, fiind creată o infrastructură foarte modernă, cu acces și pentru persoane cu dizabilități”, a spus Buzoianu.

Echipamentele noului centru sunt de ultimă generație, unele în premieră în România, iar în cadrul noului centru există resurse digitalizate actualizate pentru studenții Facultății de Farmacie al universității, rezidenților și masteranzilor de la programele de studii axate pe industria farmaceutică, dar și doctoranzilor din domeniile tehnologie farmaceutică, biofarmacie, chimie farmaceutică și chimie organică.

Dotări de top pentru cercetare

”Această investiție strategică este și în viitorul nostru ca universitate și ne va ajuta să ne consolidăm statutul de lider al educației și cercetării medicale și farmaceutice din România.

Ca să ne menținem în topul cercetării românești, aveam nevoie de un astfel de centru, cu facilități de cercetare de ultimă oră. Investiția în cercetare este scumpă, dar își merită costurile, deoarece rezultatele nu vor întârzia să apară.

Dezvoltarea medicamentului este un domeniu în plină ascensiune, care ne va aduce multe proiecte în viitor.

Putem spune, fără să exagerăm, că medicamentele viitorului se creează la UMFIH Cluj-Napoca. Avem cercetători de top care au dorința să se implice în cercetări în acest domeniu, iar în acest moment avem și cu ce, astfel încât să ne aliniem la rezultatele internaționale.

Cercetarea în domeniul medicamentului este una dinamică, se dezvoltă foarte rapid și trebuie să ținem pasul cu acest ritm. Noul centru va contribui la dezvoltarea de noi medicamente și tehnologii medicale”, a precizat rectorul UMFIH Cluj.

Potrivit acesteia, noile dotări permit transferul tehnologic către industria farmaceutică, fiind derulate parteneriate cu jucători importanți din județul Cluj de pe această piață, inclusiv pe învățământ dual, pentru formarea de tehnicieni pentru industria farmaceutică.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! A3 INUNDATĂ pe tronsonul Câmpia Turzii – Nădășel! Recomandările poliției

Publicat

inundatii 2

Circulaţia pe autostrada A3 Turda – Borş se desfăşoară miercuri cu dificultate, din cauza unei furtuni care a dus la acumularea unei cantităţi mari de apă pe carosabil.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, între kilometrii 30 şi 45 de pe Autostrada A3, între localităţile Câmpia Turzii şi Nădăşelu, sunt prezente fenomene meteorologice extreme, manifestate prin furtună, cu acumulare de cantităţi mari de apă pe partea carosabilă, grindină şi vizibilitate diminuată.

Atenție, ȘOFERI! A3 INUNDATĂ pe tronsonul Câmpia Turzii – Nădășel! Recomandările poliției

Se recomandă conducătorilor auto să reducă viteza, să mărească distanţa între vehicule, să folosească luminile în mod corespunzător şi să nu bruscheze comenzile volanului.

„Asiguraţi-vă corespunzător înainte de schimbarea benzii şi semnalizaţi această intenţie”, a transmis poliţia.

„S-a emis și un mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT pentru fenomene meteo extreme COD PORTOCALIU: Averse torențiale care vor acumula 20-30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină, valabil în intervalul 14:05-15:00, pentru comunele Iara, Săvădisla, Băișoara, Petreștii de Jos și Ciurila”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Garsonieră de LUX, de 22 mp, de vânzare la Cluj-Napoca. Prețul e de 109.000 de euro!

Publicat

garsoniera

O garsonieră ”de lux”, cu o suprafață de 22 mp, este scoasă de vânzare în zona Iulius Mall din Cluj-Napoca, iar agenția imobiliară care a lansat-o pe piață susține că este vorba despre ”o investiție”.

”Îți doresti sa faci o investitie? Vrei o solutie mai buna pentru randamente mai bune decat cele bancare? Daca tot ce am spus pana acum este adevarat, dorim sa-ti prezentam investitia noastra la cheie!

Blitz propune spre vanzare un apartament cu o camera, cu o suprafata utila de 22 mp si balcon de 4 mp, situat in cartierul Gheorgheni, zona Iulius Mall, la doua minute de statiile mijloacelor de transport in comun, dinspre centrul orasului sau catre toate cartierele orasului!

Apartamentul este situat la etajul 4 din 6 intr-un bloc de apartamente, are orientare vestica.

Iluminat LED

Confortul este asigurat de geamurile tripan si centrala termica pe bloc. Instalatia electrica a fost de asemenea refacuta.

Confortul este de asemenea asigurat de televizoarele 4k , Smart si a internetului Wi-Fi de mare viteza. Iluminatul ambiental cat si cel functional este complet LED.

Alaturi de cele mentionate mai sus, confortul mai este asigurat si de patul cu o saltea confectionate din materiale premium!”, se arată în anunț.

Blocul în care se găsește garsoniera a fost finalizat în anul 2007.

Citește mai departe

ACTUALITATE

De ce nu ar avea niciun sens ca sloturile să fie „aranjate”: explicația unui angajat al cazinourilor (P)

Publicat

casino

Unul dintre cele mai întâlnite mituri legate de jocurile de noroc este legat de manipularea sloturilor. Unii jucători, în special cei care au avut ghinion, își atribuie eșecurile faptului că sloturile ar fi manipulate. Este o acuzație gravă și, până la urmă, nu are niciun fundament solid, pentru că nu ar fi în interesul cazinourilor.

Fie că vorbim despre cazinouri terestre sau online, se întâmplă să auzi despre manipularea unor sloturi. Kevin Lentz are o istorie bogată ca angajat al cazinourilor și explică de ce sloturile nu sunt manipulate.

De ce nu ar avea niciun sens ca sloturile să fie „aranjate”: explicația unui angajat al cazinourilor (P)

În primul rând, să pornim de la modul în care funcționează câștigurile la sloturi. Fiecare joc are setat propriul RTP – adică procentajul pe care aparatul îl va returna clienților pe o perioadă nedeterminată de timp. Aceste date sunt publice și sunt transmise și Asociației Naționale care se ocupă de reglementarea domeniului. În țara noastră, reglementarea jocurilor de cazino este gestionată de ONJN.

Pentru a primi licență, cazinourile trec printr-un proces riguros de analiză. Și dacă ar seta un RTP mai mic decât cel comunicat, ele risca amenzi drastice sau chiar pierderea licenței. Nimeni nu ar risca acest lucru, în condițiile în care aparatele sunt concepute în așa fel încât cazinoul să câștige. La un RTP de 94%, casa rămâne cu 6% din ceea ce s-a rulat în acel joc. Adunând de la toate jocurile, tot rămâne o sumă considerabilă din care cazinoul face profit. Astfel, riscurile nu au niciun sens.

În plus, cazinourile sunt obligate să declare veniturile pentru a plăti taxele. Și dacă veniturile sunt suspect de mari, atunci se va ridica un semn de întrebare și vor urma controale.

Reputația este cea mai importantă

În afara aspectelor legale, cel mai important detaliu este legat de reputație. În cazul în care un operator este amendat sau sancționat pentru manipularea RTP-ului, puțini vor mai dori să joace acolo. Informația se va răspândi rapid, atât pe rețelele de socializare, cât și pe platformele cu recenzii cazino și jocuri de pacanele online Romania gratis.

Formarea unei reputații de cazinou de top implică automat costuri uriașe și nimeni nu va risca să distrugă totul atât de repede. Pentru a avea o reputație bună, trebuie să investești în primul rând într-o platformă de top, să te promovezi masiv și să-ți fidelizezi clienții.

casino

În același timp, utilizatorii din țara noastră nu au cont la un singur cazinou online. Mulți au conturi la două sau mai multe cazinouri. Și dacă joacă, spre exemplu, slotul Burning Hot la un cazinou pe termen lung și au câștiguri decente, iar apoi îl joacă la un alt operator în același interval și văd că pierd continuu, atunci cu siguranță s-ar putea să-și ridice un semn de întrebare. Și își dorește cineva să joace la un cazinou care nu returnează? Cu siguranță, nu. Așadar, nici nu este în interesul cazinourilor să manipuleze sloturile.

Până la urmă, această industrie este pe termen lung. Cazinourile investesc considerabil când apar pe piață, iar sumele le recuperează în timp. Jocurile le aduc cu siguranță profit constant, astfel că nu au niciun motiv să manipuleze sloturile.

De ce apar aceste mituri?

În primul rând, aceste mituri despre sloturi sunt răspândite de jucătorii care nu au avut succes și de cei care nu înțeleg cum funcționează. E de la sine înțeles că unii jucători vor câștiga la sloturi, în timp ce alții vor pierde. Dacă zece oameni încearcă în același timp un joc, nu pot avea toți noroc simultan. În același timp, astăzi poți câștiga la sloturi, în timp ce mâine poți pierde.

Jocurile de cazino sunt dedicate în exclusivitate persoanelor cu vârsta de minim 18 ani. Fii responsabil!

Foto: canva.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax