ACTUALITATE
INTERVIU VIDEO/ Patriciu Achimaș Cadariu (PSD): Trebuie o comunicare corectă pentru ca populația să își dorească vaccinarea anti-COVID. Să nu fie ceva impus (PE)
Fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, ocupă primul loc pe lista PSD Cluj pentru Camera Deputaților. Director medical al Institutului Oncologic Cluj-Napoca, acesta își propune să depună în Parlament un pachet legislativ care se referă la planul de cancer. Candidatul social-democrat susține că va fi nevoie în perioada următoare de o campanie de comunicare corectă astfel încât populația să își dorească vaccinarea anti-COVID.
Patriciu Achimaș Cadariu a acordat un interviu pentru Cluj24.ro
Problemele din sănătate le știm de multă vreme
Rep: Dle Patriciu Achimaș Cadariu, sunteți un medic cunoscut pe plan local și național, director medical al Institutului Oncologic Cluj-Napoca. Ce v-a determinat să candidați pentru Parlament?
P.A.C.: În primul rând o propunere și apoi judecata faptului că pot să îmi continui într-un mod fericit activitatea către politici de sănătate. Cu alte cuvinte, să nu schimb prea mult subiectele cărora mă adresez și, în același timp, să ajut oamenii prin ceea ce ne propunem să facem.
Rep: PSD și-a întărit garnitura de candidați pentru Parlament cu mai multe personalități medicale: dvs, dr. Rafila, dr. Streinu Cercel. Este bolnavă sănătatea românească?
P.A.C: E un moment în care este la modă să fii medic. E această perioadă specifică, pe care care nu am mai întâlnit-o de 100 de ani, pe de-o parte. Pe de altă parte, sigur că problemele din sănătate le știm de multă vreme, dar acum le descoperim într-un mod acut.
Și ce se întâmplă, de la evenimente dramatice și până la cele care ne fac să rotim personalul în spitale, ne arată că nu suntem pregătiți pentru situații complicate, sau complexe, cum este cea de acum.
Dar chiar în absența pandemiei, problemele există.
Este o situație care, deja, trenează de ani de zile și care, cu siguranță, va necesita o abordare sistemică.
Pandemia ne face să ne gândim ce contează în viață
Rep: Este un punct nevralgic în România sănătatea?
P.A.C: Depinde în ce moment măsurăm acest lucru. Dacă sănătatea în sistemul nostru de valori ar reprezenta o chestiune așezată și important, atunci am discuta zi de zi despre această situație.
Această pandemie ne face să ne gândim, într-adevăr, la ce e important, ce contează și ce nu contează în viața noastră. Discutam cu prieteni, cu colegi, ne-am restrâns cu toții viața către esență.
Nu înseamnă că, la nivel individual, sau în familie e mai rău. Mulți spun că ne-a apropiat situația aceasta dar, pe de altă parte, nu putem renunța la social, nu putem să ne izolăm, și nici nu ar fi normal.
Dar, în paralel cu aceasta, societatea percepe mult mai acut nevoia de păstrare a sănătății și atunci când este afectată de îngrijirea, de repararea ei.
Probabil că, lună de lună, sănătatea capătă un înțeles tot mai mare în această ecuație globală și aici cred că putem să venim noi să punem umărul.
E nevoie de o campanie corectă de informare privind vaccinul anti-COVID
Rep: Ați fost ministrul Sănătății în Guvernul Cioloș și aveți o oarecare experiență în administrația centrală. Ce soluții are PSD pentru sistemul medical românesc?
P.A.C: Soluții sigur că se referă la lunile care vin care, dacă nu suntem atenți, se vor prelungi și aș vrea să fac o mențiune foarte apăsată. Trebuie să comunicăm cât se poate de bine pentru ca populația să înțeleagă și să își dorească vaccinarea, nu trebuie să vină ca ceva impus.
Dacă nu reușim să facem o campanie corectă de comunicare degeaba vom depăși aspectele tehnice, care și ele sunt importante și complicate uneori, mai ales cu acest vaccin referitor la lanțul de frig.
Dacă nu vom face o comunicare corectă, ne vom trezi cu un procent foarte mic din populația României vaccinată astfel încât vom tărăgăna această situație ani de zile iar economia noastră nu va putea suporta o astfel de situație. Asta pe termen scurt.
Degeaba construim infrastructuri megalomanice dacă nu vom avea cu cine să le populăm
Pe termen mediu și lung, sigur că încercăm să privim lucrurile sistemic. Eu aș vedea lucrurile pornind de la pacienți, ce probleme de sănătate avem în țară, unde le identificăm și cu cine le tratăm.
Fiindcă degeaba vom construi infrastructuri megalomanice dacă nu vom avea cu cine să le populăm și degeaba le vom popula cu persoane care nu vor fi specialiști în problemele respective.
Dacă ne apucăm să construim fără să știm ce și cum numai de dragul de a tăia panglici în sensul unor spații goale, atunci nu am făcut nimic, noi trebuie să mergem în paralel cu lucrurile acestea, să reținem personalul medical în țară.
Sigur, finanțarea și salarizarea este foarte bună dar ele trebuie să meargă în paralel fiindcă altfel nu vom face nimic.
Rezidențiatul este temelia formării unui viitor specialist
Rep: Mai există această hemoragie a creierelor din domeniul medical, medici care pleacă în străinătate, la un nivel mai scăzut decât era în perioada anterior pandemiei? Ce ați constatat?
P.A.C: Pot să citez statisticile pe care le cunoașteți și dvs. În instituția din care provin, lucrul acesta nu s-a întâmplat și v-aș explica și de ce.
Fiindcă atunci când un medic sau o asistentă medicală găsește un mediu propice în care poate să își facă meseria așa cum trebuie, poate nu ca în cel mai hi-tech spital din America, dar decent și la nivelul medicinii deceniului pe care îl parcurgem, atunci va alege să rămână.
Și așa avem o serie de colegi foarte valoroși care au ales să rămână. Ce am făcut, spre deosebire de alte spitale din centre mari, am scos la concurs național de rezidențiaturi în spital.
De obicei aceste posturi erau scoase în tot felul de localități mai mici unde medicii nu prea se prezentau și făceau un fel de compromis cumva.
Anul acesta îl vom recruta pe al zecelea medic în specialitate, în diverse specialități – radioterapie, oncologie. Ei sunt cu note foarte bune la rezidențiat, avem garanția faptului că sunt foarte bine pregătiți profesional, de restul trebuie noi să ne ocupăm.
Rezidențiatul este, practic, temelia formării unui viitor specialist. E un exemplu care cred că e grăitor.
Altfel, acum, probabil, exodul este redus și în contextul pandemiei iar circulația se face mai dificil, dar asta nu înseamnă că, la un moment dat, nu s-ar putea să fie din nou o cerere foarte mare. Noi ar trebui să speculăm acest moment.
Capacitatea de testare crescută ar fi dus la izolarea pozitivilor
Rep: Cum vedeți prestația actualului Guvern în gestionarea crizei pandemiei? Ce a făcut bine sau ce nu a făcut bine?
P.A.C: Tot pățitul e priceput iar comentariile aposteriori mă feresc de ele și resping opiniile cunoscătorilor care vin să muștruluiască o situație. Ce s-ar fi putut face mai bine?
S-ar fi putut crește capacitatea de testare nu numai prin investiții în aparatură dar și prin pregătirea de personal. Peste vară acest lucru se putea cu siguranță.
Dar, în vară, lucrurile arătau mai bine prin prisma numărului de îmbolnăviri. Toți specialiștii în boli infecțioase, în microbiologie, epidemiologi prognozau acest val doi-trei.
Creșterea capacității de testare ne-ar fi condus la posibilitatea de izolare a pozitivilor. Uitați-vă la exemplele Austriei și Slovaciei, sunt grăitoare.
Mi se pare greșit să iei medici și asistente medicale de la Institutul Oncologic și să-i muți la Spitalul de Boli Infecțioase.
Țări mult mai mici ca număr de populație și ca suprafață, dar o tactică foarte bună. Apoi partea de terapie intensivă. Au crescut numărul de paturi și cel de ventilatoare dar ne trezim acum în situația în care mutăm personalul dintr-o parte într-alta.
Mi se pare totalmente greșit să iei medici și asistente medicale de la Institutul Oncologic și să-i muți la Spitalul de Boli Infecțioase.
Nu cred că este corect față de pacienții oncologici, cu toate că au fost afectați de pandemie și se prezintă mai puțini la spital, dar chiar și atunci cazurile necesită o atenție deosebită, nu doar cele medicale.
Noile terapii sistemice – chimioterapii și altele au efecte secundare iar mulți dintre acești pacienți ajung la ATI, necesită îngrijire de specialitate. Nu-i putem sacrifica pe unii favorizându-i pe alții.
PSD și PNL au guvernat împreună
Rep: De la începutul pandemiei, dar mai ales în ultima perioadă, președintele Iohannis acuză PSD că este principalul vinovat de situația medicală actuală. Așa să fie oare?
P.A.C: Eu sunt mai nou în PSD și în niciun caz nu vreu să disculp pe cineva sau ceva. În ultimii ani, sunt două școli de gândire. Prima, care îi plasează pe unii competitori din această campanie electorală în situația unor supra oameni.
Nu știu dacă sunt exact ca cei descriși de Nietzsche sau de tovarășii comuniști, niște oameni puri, perfecți, care sunt deasupra lucrurilor. Habar n-am, dacă sunt și competenți, dar nu cred la ce CV-uri am văzut, mai puțin, dar oricum sunt impecabili.
Am operat mulți oameni, sunt toți la fel
Resping total o asemenea teorie și o resping științific. Am operat mulți oameni, sunt toți la fel. În anii 2000 s-a decriptat genomul care ne arată că toți suntem la fel, sigur, cu mici variațiuni, dar nu s-a identificat nicio genă care să ne spună că unii sunt superiori altora sau că ar fi mai buni decât alții.
Asta este pur și simplu o propagandă de doi lei, oribilă de altfel. Dusă mai departe, ne aduce aminte de alte teorii care nu sunt atât de îndepărtate în timp istoric.
Cealaltă școală de gândire ne spune că organismul nostru este foarte frumos alcătuit. Din punctul de vedere al memoriei, ne-am selecționat de-a lungul mileniilor astfel încât să păstrăm amintirile plăcute, este o chestiune de neurologie.
Memoria selecționează amintirile plăcute tocmai pentru a ne duce mai departe. De altfel, în istoria omenirii, gena suicidului a dispărut aproape total, sunt rare cazurile și excepționale. Dar memoria reține lucrurile bune și le uită pe cele mai puțin bune.
Dacă ne uităm puțin la istoria politică a României, toate partidele mari, sau fracțiunile care s-au rupt din partidele mari, au guvernat.
Nu numai că au guvernat, au guvernat chiar împreună. La un moment dat, principalele două partide, PSD și PNL formau o alianță, se numea USL, din care au făcut parte absolut toți liderii majori din ziua de astăzi. Ăsta e modul în care combat și a doua teorie.
Pachet legislativ pentru cancer
Rep: Ca viitor deputat de Cluj, ce vă propuneți să schimbați în sistemul de sănătate? Care ar fi primul proiect legislativ pe care îl veți depune?
P.A.C: Primul proiect, sau plan, ar presupune un număr mai mare de legi, cred că o lege mare, unică, nu este neapărat favorabilă în multe situații. Un pachet, care se referă la planul de cancer. Î
n primul rând trebuie să luptăm cu pandemia și cei care vor intra în Parlament sau la guvernare, trebuie să ne concentrăm cu toții pe asta. Nu cred că este loc să ne separăm, trebuie să ne punem toate mințile și să reușim să convingem populația și să depășim situația, asta e prioritatea zero.
Planul de cancer îl pusesem sub formă de proiect în 2016 dar care trebuie adus la zi. Între timp, și CE a făcut pași importanți și sprijină aceste lucruri. Avem modele, nu avem decât a trece la a alcătui.
Pe urmă, să îl transformăm și în plan de acțiune, să vedem cum în anii următori, îl vom pune în practică, astfel încât pacientul oncologic să aibă un circuit cât mai bun și problemele să fie rezolvate în mod fericit.
Rep: Cum vă veți împărți între Casa Poporului, Institutul Oncologic, familie?
Nu vreau să îmi însușesc un limbaj de politruc sau de politician
P.A.C: Asta este cu siguranță o provocare și mă voi strădui să îi fac față. Politicile pe care îmi propun să le susțin sunt legate în mod direct de activitatea mea și asta, cumva, îmi dă un confort fiindcă știu că nu va trebui să învăț o altă limbă.
Sigur, este altă limbă cea a Parlamentului, dar în niciun caz nu vreau să îmi însușesc un limbaj de politruc sau de politician.
Mă feresc de acest lucru. Sunt obișnuit cu echipele multidisciplinare de la Institut. Atunci când ești obișnuit să colaborezi cred că și aceste provocări sunt mai ușor de depășit.
Alegătorii să se uite ce candidați votează
Rep: Ce mesaj transmiteți alegătorilor clujeni?
P.A.C: Le spun în felul următor. Să analizeze candidații, să se uite la fiecare dintre ei ce au făcut în mod real. Chiar dacă a citi un CV este dificil, să se uite ce au lăsat în urmă oamenii aceștia și apoi să se uite în ce măsură fiecare dintre candidați îi poate ajuta în diversele probleme cu care se confruntă ei sau familiile lor și apoi să decidă și să voteze.
Și, nu în ultimul rând, să ia în considerare să se vaccineze anti-COVID.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Vernisajul Vinului, unul dintre cele mai așteptate evenimente atât de către profesioniștii din domeniu, cât și de către publicul larg, va avea loc la Cluj, în data de 11 decembrie.
Evenimentul la care sunt așteptați toți clujenii iubitori de vinuri cu tradiție este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova și reunește 40 de producători de vinuri.
Vernisajul vinului moldovenesc va oferi degustări rafinate la Cluj
“După succesul din acest an al celei de-a patra ediții a Festivalului Vinului Moldovenesc de la București, mergem către Cluj cu un eveniment cu totul special dedicat iubitorilor de vin. Vernisajul Vinului se adresează atât profesioniștilor din domeniu, dar și publicului larg. Profesioniștii din HORECA vor avea ocazia să cunoască producători cu tradiție din Republica Moldova, să deguste numeroase vinuri din soiuri locale, internaționale și să fie inspirați în alegerea celor mai potrivite vinuri pentru paringurile din meniuri. Iar publicul larg va putea avea acces la vinuri de excepție, care fac parte din moștenirea culturală fabuloasă a Republicii Moldova, evenimentul reunind 40 de vinificatori”, a declarat Ștefan Iamandi, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova.
Vernisajul Vinului de la Cluj va face cunoștință profesioniștilor și publicului larg atât cu vinăriile cu tradiție din Republica Moldova, cât și cu cramele mai mici, care vor oferi spre degustare vinuri proaspete, vinuri din soiuri locale, vinuri cu indicația geografică protejată, vinuri de autor, vinuri în ediție limitată.
Vinul Moldovei este exportat în peste 65 de țări
Vinul Moldovei cucerește lumea, fiind exportat în peste 65 de țări ale lumii și reprezintă 85% din volumul total produs în Republica Moldova. Vinul moldovenesc are în palmares peste 6.500 de medalii în ultimii 6 ani, peste jumătate dintre acestea fiind de aur.
“Vinul Moldovei este deja emblematic pentru moștenirea fabuloasă în materie de vinuri a Republicii Moldova. Suntem deja cunoscuți și recunoscuți la nivel global pentru calitate, poveste, gust și terroir cu totul special. Vernisajul Vinului aduce mai aproape de Ardeal toate aceste atribute, în licori unice, oferind oportunitatea de a degusta, de a afla poveștile din spatele fiecărui brand și de a achiziționa vinul direct de la producător. De Sărbători, savorile moldovenești pot fi oricând o alegere inspirată pentru mesele tradiționale”, a adăugat Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova.
Vernisajul Vinului va avea loc la Wonderland Resort, Sala Grande Vista, pe tot parcusul zilei de 11 decembrie, între 11:00 și 23:00, având următorul program:
- 12:00 – 16:00 – deschiderea, degustări și întâlniri B2B și cu reprezentanți HoReCa, influenceri, rețele de distribuție, media;
- 17:00 – 23:00 – degustări pentru publicul larg.
”Jazz Lăutăresc” cu Geta Bulacu & Focșa Trio
Evenimentul va fi completat de concertul “Jazz Lăutăresc” în interpretarea Getei Bulacu & Focșa Trio.
Costul biletului de intrare este de 80 de RON până la data de 8 decembrie, iar începând cu 9 decembrie va fi de 90 RON și include 10 degustări de vin.
Biletele pot fi achiziționate accesând acest link.
Cei interesați să participe la sesiunea B2B în intervalul 12:00 – 16:00, sunt rugați să completeze acest formular, pentru a avea acces gratuit.
Despre Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova
ONVV este expertul nr. 1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator, dar și promovarea vinurilor moldovenești prin programul și brandul național „Wine of Moldova”.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Continuă la Cluj PROTESTUL anti-Georgescu. Zeci de persoane demonstrează în fața Prefecturii
Miercuri seara, în fața Prefecturii din Cluj-Napoca, a avut loc al treilea protest anti-Georgescu. De această dată au fost doar câteva zeci de persoane care au ținut să-și exprime apartenența la valorile europene și să tragă un semnal de alarmă cu privire la candidatul independent la prezidențiale, Călin Georgescu.
Protestatarii au scandat lozinci pro Europa și antifasciste. Pe pancartele purtate alături de steaguri tricolore și al UE scria: „Apa=H2O, punct. Până și Elena Ceaușescu știa”, „Mai bine autobuz roz în stație decât T34 la poartă”, „Jos fascismul”, „Schimbăm decorul, trecutul nu ne fură viitorul”, „Avem vocea mai puternică decât platforma electronică” sau „România este europeană în spirit și gândire”.
VIDEO FOTO. Continuă la Cluj PROTESTUL anti-Georgescu. Zeci de persoane demonstrează în fața Prefecturii
S-a scandat „Jos fascismul” și „România, nu uita, noi suntem de partea ta”.
EVENIMENT
O nouă PRELEVARE de organe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Donatorul, bărbat de 69 de ani aflat în moarte clinică
Astăzi a avut loc o nouă prelevare de organe în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, în acest caz donatorul fiind un pacient de 69 de ani, aflat în moarte cerebrală, menținut în condiții fiziologice. Familia donatorului și-a dat acordul, făcând astfel gestul nobil și creștinesc de a da o nouă speranță la viață unor oameni aflați în grea suferință.
„Prelevarea de organe s-a efectuat în cadrul a Secției Clinice ATI I și reprezintă cea de-a treia prelevare realizată de la începutul acestui an în Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Echipa medicală formată din Conf. Dr. Cristina Petrișor, medicul responsabil cu identificarea și susținerea donatorului la nivel regional (KDP), Dr. Elena Ștefănescu, medic primar ATI și Dr. Dumitru Patraș, medic primar ATI, coordonator de transplant la SCJU Cluj, au prelevat în deplină siguranță ficatul și rinichii pacientului nerecuperabil. Echipa SCJU Cluj a fost ajutată de Dr.Tudor Moisoiu și Avram Mureșan din ICUTR Cluj, alături de Dr. Popa Călin Popa și Dr. Horea Bocșa din IRGH Cluj.
O nouă PRELEVARE de organe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Donatorul, bărbat de 69 de ani aflat în moarte clinică
În vederea transplantării, rinichii prelevați au fost preluați de echipa ICUTR Cluj, în timp ce ficatul a fost preluat de echipa IRGH Cluj.
Profund respect și recunoștință familiei donatorului”, se arată în comunicatul spitalului.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu (PSD): Am fost cel mai afectat. O voi SPRIJINI pe doamna Elena Lasconi în turul 2
Marcel Ciolacu, candidat al PSD la prezidențiale, a declarat, în urma desecretizării documentelor CSAT, că a fost cel mai afectat de modul în care Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea și a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale.
„Am luat act de declasificarea documentelor CSAT care arată că în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali!
Nu am putut să vorbesc public despre aceste documente pentru că am respectat legea. Însă, un fapt este cert: în competiția electorală, am fost cel mai afectat de modul în care domnul Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea, eludând cadrul legal. Sper ca, pe baza dovezilor publicate azi, autoritățile statului să-și facă treaba, iar toți cei vinovați să plătească!
Marcel Ciolacu (PSD): Am fost cel mai afectat. O voi SPRIJINI pe doamna Elena Lasconi în turul 2
În fața acestei realități, o voi sprijini pe doamna Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare și guvernamentale pro-europene, care să o susțină pe doamna Elena Lasconi la votul de pe 8 decembrie.
Trebuie să depășim valul de ură care ne macină de 20 de ani și să ne concentrăm, împreună, pe un mare obiectiv national – continuarea traseului de dezvoltare europeană a României!
Asta așteaptă de la noi atât românii care trăiesc în țară, cât și cei care trăiesc în Occident și care ne-au transmis, prin votul lor recent, că trebuie să continuăm să clădim un stat puternic și demn, capabil să se bată pentru drepturile românilor, oriunde locuiesc aceștia în lume”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.