Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU VIDEO/ Patriciu Achimaș Cadariu (PSD): Trebuie o comunicare corectă pentru ca populația să își dorească vaccinarea anti-COVID. Să nu fie ceva impus (PE)

Publicat


Fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, ocupă primul loc pe lista PSD Cluj pentru Camera Deputaților. Director medical al Institutului Oncologic Cluj-Napoca, acesta își propune să depună în Parlament un pachet legislativ care se referă la planul de cancer. Candidatul social-democrat susține că va fi nevoie în perioada următoare de o campanie de comunicare corectă astfel încât populația să își dorească vaccinarea anti-COVID.

Patriciu Achimaș Cadariu a acordat un interviu pentru Cluj24.ro

Problemele din sănătate le știm de multă vreme

Rep: Dle Patriciu Achimaș Cadariu, sunteți un medic cunoscut pe plan local și național, director medical al Institutului Oncologic Cluj-Napoca. Ce v-a determinat să candidați pentru Parlament?

P.A.C.: În primul rând o propunere și apoi judecata faptului că pot să îmi continui într-un mod fericit activitatea către politici de sănătate. Cu alte cuvinte, să nu schimb prea mult subiectele cărora mă adresez și, în același timp, să ajut oamenii prin ceea ce ne propunem să facem.

Rep: PSD și-a întărit garnitura de candidați pentru Parlament cu mai multe personalități medicale: dvs, dr. Rafila, dr. Streinu Cercel. Este bolnavă sănătatea românească?

P.A.C: E un moment în care este la modă să fii medic. E această perioadă specifică, pe care care nu am mai întâlnit-o de 100 de ani, pe de-o parte. Pe de altă parte, sigur că problemele din sănătate le știm de multă vreme, dar acum le descoperim într-un mod acut.

Și ce se întâmplă, de la evenimente dramatice și până la cele care ne fac să rotim personalul în spitale, ne arată că nu suntem pregătiți pentru situații complicate, sau complexe, cum este cea de acum.

Dar chiar în absența pandemiei, problemele există.

Este o situație care, deja, trenează de ani de zile și care, cu siguranță, va necesita o abordare sistemică.

Pandemia ne face să ne gândim ce contează în viață

Rep: Este un punct nevralgic în România sănătatea?

P.A.C: Depinde în ce moment măsurăm acest lucru. Dacă sănătatea în sistemul nostru de valori ar reprezenta o chestiune așezată și important, atunci am discuta zi de zi despre această situație.

Această pandemie ne face să ne gândim, într-adevăr, la ce e important, ce contează și ce nu contează în viața noastră. Discutam cu prieteni, cu colegi, ne-am restrâns cu toții viața către esență.

Nu înseamnă că, la nivel individual, sau în familie e mai rău. Mulți spun că ne-a apropiat situația aceasta dar, pe de altă parte, nu putem renunța la social, nu putem să ne izolăm, și nici nu ar fi normal.

Dar, în paralel cu aceasta, societatea percepe mult mai acut nevoia de păstrare a sănătății și atunci când este afectată de îngrijirea, de repararea ei.

Probabil că, lună de lună, sănătatea capătă un înțeles tot mai mare în această ecuație globală și aici cred că putem să venim noi să punem umărul.

E nevoie de o campanie corectă de informare privind vaccinul anti-COVID

Rep: Ați fost ministrul Sănătății în Guvernul Cioloș și aveți o oarecare experiență în administrația centrală. Ce soluții are PSD pentru sistemul medical românesc?

P.A.C: Soluții sigur că se referă la lunile care vin care, dacă nu suntem atenți, se vor prelungi și aș vrea să fac o mențiune foarte apăsată. Trebuie să comunicăm cât se poate de bine pentru ca populația să înțeleagă și să își dorească vaccinarea, nu trebuie să vină ca ceva impus.

Dacă nu reușim să facem o campanie corectă de comunicare degeaba vom depăși aspectele tehnice, care și ele sunt importante și complicate uneori, mai ales cu acest vaccin referitor la lanțul de frig.

Dacă nu vom face o comunicare corectă, ne vom trezi cu un procent foarte mic din populația României vaccinată astfel încât vom tărăgăna această situație ani de zile iar economia noastră nu va putea suporta o astfel de situație. Asta pe termen scurt.

Degeaba construim infrastructuri megalomanice dacă nu vom avea cu cine să le populăm

Pe termen mediu și lung, sigur că încercăm să privim lucrurile sistemic. Eu aș vedea lucrurile pornind de la pacienți, ce probleme de sănătate avem în țară, unde le identificăm și cu cine le tratăm.

Fiindcă degeaba vom construi infrastructuri megalomanice dacă nu vom avea cu cine să le populăm și degeaba le vom popula cu persoane care nu vor fi specialiști în problemele respective.

Dacă ne apucăm să construim fără să știm ce și cum numai de dragul de a tăia panglici în sensul unor spații goale, atunci nu am făcut nimic, noi trebuie să mergem în paralel cu lucrurile acestea, să reținem personalul medical în țară.

Sigur, finanțarea și salarizarea este foarte bună dar ele trebuie să meargă în paralel fiindcă altfel nu vom face nimic.

Rezidențiatul este temelia formării unui viitor specialist

Rep: Mai există această hemoragie a creierelor din domeniul medical, medici care pleacă în străinătate, la un nivel mai scăzut decât era în perioada anterior pandemiei? Ce ați constatat?

P.A.C: Pot să citez statisticile pe care le cunoașteți și dvs. În instituția din care provin, lucrul acesta nu s-a întâmplat și v-aș explica și de ce.

Fiindcă atunci când un medic sau o asistentă medicală găsește un mediu propice în care poate să își facă meseria așa cum trebuie, poate nu ca în cel mai hi-tech spital din America, dar decent și la nivelul medicinii deceniului pe care îl parcurgem, atunci va alege să rămână.

Și așa avem o serie de colegi foarte valoroși care au ales să rămână. Ce am făcut, spre deosebire de alte spitale din centre mari, am scos la concurs național de rezidențiaturi în spital.

De obicei aceste posturi erau scoase în tot felul de localități mai mici unde medicii nu prea se prezentau și făceau un fel de compromis cumva.

Anul acesta îl vom recruta pe al zecelea medic în specialitate, în diverse specialități – radioterapie, oncologie. Ei sunt cu note foarte bune la rezidențiat, avem garanția faptului că sunt foarte bine pregătiți profesional, de restul trebuie noi să ne ocupăm.

Rezidențiatul este, practic, temelia formării unui viitor specialist. E un exemplu care cred că e grăitor.

Altfel, acum, probabil, exodul este redus și în contextul pandemiei iar circulația se face mai dificil, dar asta nu înseamnă că, la un moment dat, nu s-ar putea să fie din nou o cerere foarte mare. Noi ar trebui să speculăm acest moment.

Capacitatea de testare crescută ar fi dus la izolarea pozitivilor

Rep: Cum vedeți prestația actualului Guvern în gestionarea crizei pandemiei? Ce a făcut bine sau ce nu a făcut bine?

P.A.C: Tot pățitul e priceput iar comentariile aposteriori mă feresc de ele și resping opiniile cunoscătorilor care vin să muștruluiască o situație. Ce s-ar fi putut face mai bine?

S-ar fi putut crește capacitatea de testare nu numai prin investiții în aparatură dar și prin pregătirea de personal. Peste vară acest lucru se putea cu siguranță.

Dar, în vară, lucrurile arătau mai bine prin prisma numărului de îmbolnăviri. Toți specialiștii în boli infecțioase, în microbiologie, epidemiologi prognozau acest val doi-trei.

Creșterea capacității de testare ne-ar fi condus la posibilitatea de izolare a pozitivilor. Uitați-vă la exemplele Austriei și Slovaciei, sunt grăitoare.

Mi se pare greșit să iei medici și asistente medicale de la Institutul Oncologic și să-i muți la Spitalul de Boli Infecțioase.

Țări mult mai mici ca număr de populație și ca suprafață, dar o tactică foarte bună. Apoi partea de terapie intensivă. Au crescut numărul de paturi și cel de ventilatoare dar ne trezim acum în situația în care mutăm personalul dintr-o parte într-alta.

Mi se pare totalmente greșit să iei medici și asistente medicale de la Institutul Oncologic și să-i muți la Spitalul de Boli Infecțioase.

Nu cred că este corect față de pacienții oncologici, cu toate că au fost afectați de pandemie și se prezintă mai puțini la spital, dar chiar și atunci cazurile necesită o atenție deosebită, nu doar cele medicale.

Noile terapii sistemice – chimioterapii și altele au efecte secundare iar mulți dintre acești pacienți ajung la ATI, necesită îngrijire de specialitate. Nu-i putem sacrifica pe unii favorizându-i pe alții.

PSD și PNL au guvernat împreună

Rep: De la începutul pandemiei, dar mai ales în ultima perioadă, președintele Iohannis acuză PSD că este principalul vinovat de situația medicală actuală. Așa să fie oare?

P.A.C: Eu sunt mai nou în PSD și în niciun caz nu vreu să disculp pe cineva sau ceva. În ultimii ani, sunt două școli de gândire. Prima, care îi plasează pe unii competitori din această campanie electorală în situația unor supra oameni.

Nu știu dacă sunt exact ca cei descriși de Nietzsche sau de tovarășii comuniști, niște oameni puri, perfecți, care sunt deasupra lucrurilor. Habar n-am, dacă sunt și competenți, dar nu cred la ce CV-uri am văzut, mai puțin, dar oricum sunt impecabili.

Am operat mulți oameni, sunt toți la fel

Resping total o asemenea teorie și o resping științific. Am operat mulți oameni, sunt toți la fel. În anii 2000 s-a decriptat genomul care ne arată că toți suntem la fel, sigur, cu mici variațiuni, dar nu s-a identificat nicio genă care să ne spună că unii sunt superiori altora sau că ar fi mai buni decât alții.

Asta este pur și simplu o propagandă de doi lei, oribilă de altfel. Dusă mai departe, ne aduce aminte de alte teorii care nu sunt atât de îndepărtate în timp istoric.

Cealaltă școală de gândire ne spune că organismul nostru este foarte frumos alcătuit. Din punctul de vedere al memoriei, ne-am selecționat de-a lungul mileniilor astfel încât să păstrăm amintirile plăcute, este o chestiune de neurologie.

Memoria selecționează amintirile plăcute tocmai pentru a ne duce mai departe. De altfel, în istoria omenirii, gena suicidului a dispărut aproape total, sunt rare cazurile și excepționale. Dar memoria reține lucrurile bune și le uită pe cele mai puțin bune.

Dacă ne uităm puțin la istoria politică a României, toate partidele mari, sau fracțiunile care s-au rupt din partidele mari, au guvernat.

Nu numai că au guvernat, au guvernat chiar împreună. La un moment dat, principalele două partide, PSD și PNL formau o alianță, se numea USL, din care au făcut parte absolut toți liderii majori din ziua de astăzi. Ăsta e modul în care combat și a doua teorie.

Pachet legislativ pentru cancer

Rep: Ca viitor deputat de Cluj, ce vă propuneți să schimbați în sistemul de sănătate? Care ar fi primul proiect legislativ pe care îl veți depune?

P.A.C: Primul proiect, sau plan, ar presupune un număr mai mare de legi, cred că o lege mare, unică, nu este neapărat favorabilă în multe situații. Un pachet, care se referă la planul de cancer. Î

n primul rând trebuie să luptăm cu pandemia și cei care vor intra în Parlament sau la guvernare, trebuie să ne concentrăm cu toții pe asta. Nu cred că este loc să ne separăm, trebuie să ne punem toate mințile și să reușim să convingem populația și să depășim situația, asta e prioritatea zero.

Planul de cancer îl pusesem sub formă de proiect în 2016 dar care trebuie adus la zi. Între timp, și CE a făcut pași importanți și sprijină aceste lucruri. Avem modele, nu avem decât a trece la a alcătui.

Pe urmă, să îl transformăm și în plan de acțiune, să vedem cum în anii următori, îl vom pune în practică, astfel încât pacientul oncologic să aibă un circuit cât mai bun și problemele să fie rezolvate în mod fericit.

Rep: Cum vă veți împărți între Casa Poporului, Institutul Oncologic, familie?

Nu vreau să îmi însușesc un limbaj de politruc sau de politician

P.A.C: Asta este cu siguranță o provocare și mă voi strădui să îi fac față. Politicile pe care îmi propun să le susțin sunt legate în mod direct de activitatea mea și asta, cumva, îmi dă un confort fiindcă știu că nu va trebui să învăț o altă limbă.

Sigur, este altă limbă cea a Parlamentului, dar în niciun caz nu vreau să îmi însușesc un limbaj de politruc sau de politician.

Mă feresc de acest lucru. Sunt obișnuit cu echipele multidisciplinare de la Institut. Atunci când ești obișnuit să colaborezi cred că și aceste provocări sunt mai ușor de depășit.

Alegătorii să se uite ce candidați votează

Rep: Ce mesaj transmiteți alegătorilor clujeni?

P.A.C: Le spun în felul următor. Să analizeze candidații, să se uite la fiecare dintre ei ce au făcut în mod real. Chiar dacă a citi un CV este dificil, să se uite ce au lăsat în urmă oamenii aceștia și apoi să se uite în ce măsură fiecare dintre candidați îi poate ajuta în diversele probleme cu care se confruntă ei sau familiile lor și apoi să decidă și să voteze.

Și, nu în ultimul rând, să ia în considerare să se vaccineze anti-COVID.

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Întreruperi de curent în județul Cluj

Publicat

DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMANIA, Sucursala Cluj-Napoca, anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică, astfel:

Data întreruperii: 27.01.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Dej, str. 1 Mai
Intervalul orar: 09:00-13:00

Data întreruperii: 28.01.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Dej, str. 1 Mai, str. Avram Iancu, str. Crişan
Intervalul orar: 09:00-13:00

Data întreruperii: 28.01.2021
Adresa/Localitatea: Comuna Măguri Răcătău, sat Măguri, str. Principala
Intervalul orar: 09:00-16:00

Citește mai departe

ACTUALITATE

Reacții alergice la vaccinul MODERNA! Compania americană cercetează cazurile

Publicat

Mai mulți oameni sunt tratați la un centru din San Diego pentru posibile reacţii alergice la vaccinul Moderna pentru Covid-19 dintr-un anumit lot, informează departamentul pentru sănătate din California, transmite Reuters, citată de news.ro.

Cel mai important epidemiolog din California a publicat duminică un comunicat prin care recomandă oprirea vaccinărilor cu vaccinuri din lotul 41L20A, din cauza posibilelor reacţii alergice care sunt investigate.

„A fost raportat un număr neobişnuit de mare de posibile reacţii alergice pentru acest lot de vaccinuri ale Moderna, administrate la un centru de vaccinare comunitar. Mai puţin de 10 persoane au necesitat îngrijiri medicale într-un interval de 24 de ore”, a spus epidemiologul.

Compania lucrează împreună cu autorităţile de reglementare în domeniul sănătăţii pentru înţelegerea cazurilor şi dacă ar trebui oprită utilizarea lotului. Aproape un milion de doze din lotul respectiv au fost deja distribuite la circa 1.700 de centre de vaccinare din 37 de state, potrivit companiei.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Calendarul zilei, altfel: 20 ianuarie (pamflet)

Publicat

În 1390 s-a încheiat tratatul de la Lublin dintre Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești (1386 – 1418), și Wladislaw al II-lea Jagello, regele Poloniei (1386-1434). Prin acest tratat Mircea se angaja să nu se mai apropie de cort îmbrăcat necorespunzător iar Wladislaw să nu mai aducă vorba de iarbă, numai de frunză…

În 1840, exploratorul francez Jules Dumont d’Urville conduce o expediție prin care a descoperit Adélie. În realitate se retrăgea din fața inamicului și s-a oprit doar în Antarctica…

În 1928 are loc premiera filmului “Năpasta”, după I.L. Caragiale. Filmul e de mult în arhive, năpasta însă s-a mutat la conducerea țării…

În 1975 s-a născut Pavel Bartoș, actor român Cred că azi tot îi numa-un Smiley…

În 1984 a murit Johnny Weissmuller, înotător și actor american, născut la Timișoara (n. 1904). A fost cel mai apreciat Tarzan. Celebrul strigăt i-a aparținut unui tâmplar care și-a dat cu tesla-n cojones…

În 2004, președintele Ion Iliescu i-a decernat Regelui Mihai I Marele Premiu al Institutului Cultural Român. Ce nu s-a observat a fost faptul că toată ceremonia, Iliescu a ținut degetele de la mâna stângă încrucișate la spate…

În 2009, democratul Barack Obama devine cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite. Primul ”fade to black” în președinția americană. Azi avem, tot în premieră, ”fool’s ouverture”…

În 2016, NASA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică au anunțat că anul 2015 a fost cel mai cald an din istorie de la începutul înregistrărilor meteorologice în 1890. Românii au fost rugați să nu mai iasă toți odată la grătare…

Marius Aciu

Citește mai departe

ACTUALITATE

COD GALBEN de vânt în zona montană din județul Cluj

Publicat

ANM a emis, miercuri dimineaţa, o atenţionare Cod galben de vânt puternic pentru zona montană a judeţului Cluj.

Avertizarea este valabilă până la ora 11:00, în zona de munte a judeţului Cluj, la peste 1.800 de metri altitudine, unde se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de 90-100 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate