Connect with us

EVENIMENT

INTERVIU: Șef Secția 7 Poliție Cluj-Napoca, despre provocările din activitate și cazurile rezolvate

Publicat


coman 2

Șeful Secției 7 Poliție Cluj-Napoca, comisarul-șef  Ioan Coman a vorbit într-un interviu pentru Cluj24, despre principalele infracțiuni cu care se confruntă polițiștii, despre avantajele de a avea ca arie de responsabilitate cartiere de case, dar și despre provocările pe care le aduce numărul mare de firme care activează pe raza secției.

Acesta a precizat și că, la nivelul secției pe care o conduce, se înregistrează o mare încărcătură de dosare penale și că a dispus aplicarea, de către polițiștii din subordine, a unei soluții care duce la scăderea numărului de scandaluri.

 Rep: Ce arie de responsabilitate are Secția 7, cam câte străzi și cam ce populație?

I.C: Secția 7 Poliție are în aria de competență teritorială 4 cartiere -cartierul Someșeni, cartierul Bulgaria, cartierul Între Lacuri și unul nou, cartierul Tineretului. Practic, se întinde de la intrarea în municipiul Cluj-Napoca, dinspre Aeroportul Cluj, în partea stângă până la Iulius Mall și include, printre altele, strada Teodor Mihaly și Oserul.

Secția 7 are cele mai multe societăți comerciale mari, platforme și hale industriale din municipiul Cluj-Napoca.

Ca populație, avem aproximativ în jurul a 50- 60.000 de persoane. Secția 7 s-a dezvoltat foarte mult, s-au construit mai multe blocuri, în special în special în zona cartierului Între Lacuri, spre centrul comercial Iulius Mall.

În plus, avem în competența teritorială a secției și zona străzilor Cantonului și Platanilor, Calea Dezmirului, locuite de circa 4.000 de persoane.

coman 3

Rep: Ca și cazuri cu care vă confruntați pe linie profesională, a muncii de poliție, care ar fi cele mai numeroase? Cu ce tipuri de infracțiuni aveți de-a face?

I.C: În primele opt luni ale acestui an, cele mai multe fapte sunt cele de furt, în special furturi din societăți comerciale, dar și furturi din buzunare, de biciclete sau din locuințe. Comparativ cu anul 2021 a scăzut numărul de furturi din locuințe, de la 60 la 35, în timp ce la furturi din societăți comerciale avem 47 în primele opt luni, comparativ cu 21 anul trecut.

Numărul furturilor din societăți comerciale a crescut, însă a crescut și numărul societăți comerciale înființate.

Recent, am avut un furt dintr-o societate comercială de pe raza teritorială a secției, în care s-a intrat direct din stradă, s-a forțat geamul iar făptuitorii au sustras un laptop, două unități centrale, trei monitoare, prejudiciul fiind de circa 25.000 de lei. Aceștia s-au orientat, în zonă nu erau camere de supraveghere.

Sunt înregistrate și multe furturi de biciclete, iar acestea se vând pe sume derizorii. Dacă una costă 2000 de lei, autorii furturilor o vând ulterior cu 150 de lei.

De asemenea, avem multe furturi din anexe gospodărești sau curți, iar numărul a crescut de la 6 la 16 în acest an.

În ceea ce privește furturile din societăți comerciale, desfășurăm activități de prevenire și solicităm administratorilor planuri de pază, cu sarcini.

Am constatat că sunt mai mulți factori care duc la creșterea numărului de furturi din societăți comerciale.

Când ne solicită administratorii firmelor avizarea planurilor de pază, noi indicăm anumite măsuri, cerem să îndeplinească anumite obligații, dar observăm că nu sunt respectate mereu. De exemplu, dacă sistemul de supraveghere se defectează, acesta nu mai este reparat sau înlocuit.

Ansamblul măsurilor de protecție ar trebui să reprezinte un mare interes și pentru societățile respective.

Sfaturi pentru locuitorii zonei

coman 5

Rep: Cum stați cu personalul secției? Ar mai fi nevoie de polițiști?

I.C: Este o problemă majoră și există un deficit de personal, cel mai mare fiind înregistrat în cadrul Compartimentului Siguranță Publică și Patrulare. Suntem sprijiniți de Inspectoratul Județean de Jandarmi și Gruparea Mobilă de Jandarmi, care ne asigură efective pentru a forma patrule.

Rep: Un specific al Secției 7 este că majoritatea zonei de responsablitate este caracterizată de locuințe tip case – Someșeni, Bulgaria, Tineretului. Vă avantajează sau nu acest lucru?

I.C:  Putem spune că avantajul unor cartiere formate preponderent din case ar fi că zonele sunt mai liniștite, locuitorii se cunosc iar atunci când observă o persoană care le ridică semne de întrebare, sesizează acest aspect.

Este o îmbinare între o zonă rezidențială și zonă industrială.

La nivelul secției ne confruntăm cu furturi din locuințele tip case, din anexe gospodărești, din imobile aflate în contrucție. Cred că proprietarii ar trebui să-și ia măsuri pentru a se proteja, să aibă o atitudine preventivă.

Nu ar trebui depozitate obiecte de valoare în interior, postate informații pe rețele de socializare cu acele momente când pleacă de acasă pentru o perioadă mai mare de timp sau postate fotografii cu valorile acestora, în concluzie, persoanele ar trebui să fie mai reținute cu toate aceste informații.

De cele mai multe ori, autorii furturilor din locuințe se orientează și nu acționează întâmplător. În primul rând, ei analizează care ar putea să fie valorile din acea gospodărie – o mașină scumpă în curte, un imobil cu aspect impozant sau chiar urmăresc pe rețelele de socializare și observă că proprietarii au anumite valori sau bijuterii. În majoritatea furturilor din locuințe se sustrag bijuterii și bani, nu televizoare și nici măcar laptopuri.

Metode de furt de combustibil

coman 6

Rep: Ce cazuri mai deosebite au fost rezolvate la nivelul Secției 7 Poliție?

I.C: Una dintre cele mai complexe cauze soluționate de către polițiști din cadrul secției a fost anul trecut, și anume furt de motorină de către anagajați ai unor firme de distribuție a combustibilului.

Reprezentanții societăților au constatat o diferență în urma analizării registrelor. Era vorba de tone de combustibil care lipsea. Au fost cercetate atunci mai multe persoane, fiind vorba despre o acțiune complexă, unde s-a colaborat cu mai multe structuri.

Un coleg de-al nostru, un ofițer cu experiență din cadrul secției, s-a ocupat la aceea vreme în mod special de acest caz.

De asemenea, am mai avut un caz de înșelăciuni cu combustibil. Bănuiții au fost arestați. Care era metoda de operare? Ei verificau pe o platformă de cumpărări-vânzări online anunțurile unor transportatori, a unor persoane care transportă mărfuri cu camioane și au nevoie de combustibil. În perioadele când prețul este ridicat, ei sună și întreabă dacă au nevoie de motorină la preț mai mic, de 6 lei, să spunem. Foarte mulți cad în plasa acestor infractori și vin din diferite județe din jurul Clujului.

Când reprezentanții firmelor care aleargă după astfel de chilipiruri și cred că pot cumpăra motorină mai ieftină ajung în Cluj, sunt direcționați pe o anumită stradă și acolo vin oamenii cu butoaie aranjate și le spun să lase banii undeva sau să îi dea unui minor.

Ulterior butoaiele sunt umplute de aceștia din urmă cu apă și deasupra stropesc niște motorină. Îl stresează pe cumpărător să se grăbească, iar oamenii plătesc fără să mai verifice conținutul recipientelor. Deasupra este o peliculă de motorină, miroase a motorină, nu au timp să verifice iar, ulterior, constată că au apă în butoaie și că au pierdut mii de lei.

Astfel de metode au succes, în special, în perioade de criză, când prețul combustibilului este ridicat.

Soluție pentru reducerea evenimentelor

coman 4

Rep: Care este răspunsul cetățenilor cu care interacționează polițiștii Secției 7, raportat la activitatea desfășurată?

I.C: Feedback-ul este unul bun, pentru că noi tratăm totul foarte serios, orice fapte, inclusiv pe cele de violență în familie, loviri sau alte violențe. Polițiștii aflați în patrulare consemnează într-un process-verbal de constatare pe care-l trimitem către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, pentru analiza oportunității acordării numărului unic.

Se deschide dosar penal, se fac cercetări în cadrul acelui dosar penal. Dacă este cazul și sunt îndeplinite condițiile procedurale, se emite ordin de protecție provizoriu, deci, practic, acționăm cât mai ferm și cât mai rapid pentru a descuraja orice activitate infracțională.

Avem 640 de infracțiuni sesizate de la începutul anului până în prezent pe raza secției, ceea ce înseamnă cam 80 de dosare repartizate fiecărui polițist care ale calitatea de organ de cercetare al poliției judiciare.

În general, locuitorii din Someșeni și din celelalte cartiere au deschidere față de noi, vin cu încredere și încercăm să rezolvăm problemele cât mai obiectiv, cât mai rapid și mai ferm.

La nivelul Secției 7 Poliție am implementat o soluție prin care ne-am propus să arătăm fermitate și să reducem numărul de evenimente. Am observat că atunci când sunt sesizate evenimente și avem o medie de 120 pe lună – stări conflictuale, loviri, alte violențe sau violență în familie, polițiștii din cadrul Secției 7 nu sancționau contravențional persoanele implicate, ci se întocmea doar un proces-verbal de constatare.

Acel proces-verbal se trimitea la Parchet, se înregistra dosar penal, se continuau cercetările, iar, ulterior, se dădea clasare, pentru că persoana vătămată se împăca cu agresorul. Practic, în urma acelui eveniment, poliția se deplasa la fața locului, erau alocate resurse, iar dosarul și activitatea de cercetare nu avea finalitate.

Acum, când intervenim la un eveniment unde se înregistrează stări conflictuale, aplicăm măsuri legale, iar persoana care a agresat, care a provocat scandalul, este amendată conform prevederilor Legii nr. 61/ 1991.

Constatăm o creștere a fermității poliției, iar cei care au provocat scandalul vor observa că au fost sancționați, chiar dacă cei implicați se împacă ulterior.

Este o soluție care ar putea inclusiv să îi îndemne pe unii la adoptarea unor comportamente responsabile în societate, să aibă în vedere că sunt luate măsurile legale.

Soluția aceasta am implementat-o și la Secțiile 4 și 6 unde am desfășurat activități anterior și am observat că a dat rezultate în timp, numărul de evenimente care au loc sunt în scădere, oamenii sunt mai responsabili.

Rep: Pe raza Secției 7 se află și Școala ,,Traian Dârjan”. Care este situația? Cum o gestionați?

I.C: Majoritatea elevilor au obținut rezultate bune din informațiile pe care le-am primit din rândul cadrelor didactice, dar au fost situații unde am intervenit pentru anumite aspecte legate de disciplină, în paralel desfășurând periodic activități de prevenire a faptelor antisociale, absenteismului școlar și dezvoltare a unui comportament responsabil în ceea ce îi privește pe aceștia.

Activitățile fac parte din cadrul unui plan de acțiune derulat cu polițiști din cadrul IPJ Cluj și jandarmi clujeni, pentru a preveni anumite incidente școlare și a monitoriza situația.

Cine este Ioan Coman

Șeful Secției 7 Poliție Cluj-Napoca voia să se facă polițist încă de când era în clasa a doua, la o școală din comuna Moisei, județul Maramureș. A urmat cursurile Liceului Militar ,,Constantin Brâncoveanu” Ploiești, al Ministerului Afacerilor Interne, iar ulterior, în 2005, a absolvit Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” București, ca ofițer de poliție și licențiat în Drept, fiind specializat în combaterea crimei organizate.

A lucrat o perioadă la Bistrița, la Serviciul de Combatere a Criminalitaății Organizate Bistrița-Năsăud, pe linia combaterii traficului de persoane, iar în 2007 s-a transferat la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, unde a lucrat până în 2015.

De aici s-a mutat la Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Cluj-Napoca (UTAI Cluj-Napoca), structură a MAI, unde a lucrat până în 2017, când a fost cooptat la Serviciul pentru Imigrări Cluj (I.G.I.).

Ulterior, a dat concurs pentru funcția de adjunct al Secției 6 Poliție Cluj-Napoca și a fost numit în 2018, unde a fost de două ori împuternicit șeful secției, a fost mutat apoi la Secția 4 Poliție Cluj-Napoca, iar din iunie 2022 a fost împuternicit ca șef al Secției 7 Poliție Cluj-Napoca, unde dorește să își continue activitatea.

Are un masterat în prevenire și combaterea traficului de droguri la Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” București și în 2016 și-a luat doctoratul la Facultatea de Sociologie a UBB Cluj, imediat după ce s-a introdus sistemul antiplagiat, teza sa fiind analizată de către Ministerul Educației.

Ioan Coman va termina în acest an și post-doctoratul la Facultatea de Drept a UBB Cluj.

Contact: Secția 7 Poliție Cluj-Napoca

Secția 7 Poliție Cluj-Napoca are sediul pe strada Traian Vuia, nr. 41-43.

E-mail: sectia7someseni@cj.politiaromana.ro

Telefon fix: 0264 417 766

coman 1



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cristi

    mai 17, 2024 la 7:12 am

    Incredibil. taticul si mamica Coman din politie contesta masurile. Cine sunt acesti interlopi ce fac traffic de infulenta atat in scoala cat si in inspectorat. beizadeaua asta , un kt cu ochi ii pune la colt pe toti, de la inspectori, la procurori ca tati si mami sunt „greuceni” in politia cluj… La Cluj daca esti in polite esti dumnezeu… a se vedea toate infactiunile comise de politistii clujejeni fara nici o repercirsiune.
    justitia e moarta in satul Cluj cu pouplatie cat un sector de capitala.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

În ce situații se face RADIEREA din oficiu a unei mașini

Publicat

masina rar kilometraj pixabay

Prin radierea din oficiu a unui autoturism, autoritățile competente scot un vehicul din evidențele oficiale fără a fi necesară o solicitare directă din partea proprietarului.

Conform legislației în vigoare în 2025, această procedură poate fi inițiată în următoarele situații:​

În ce situații se face RADIEREA din oficiu a unei mașini

Vehicul scos definitiv din uz:

Atunci când autoritățile competente sau operatorii economici autorizați emit un certificat de distrugere care atestă că vehiculul a fost dezmembrat și scos definitiv din circulație, radierea se efectuează din oficiu, pe baza notificării primite de la aceste entități. ​

Înmatriculare permanentă în alt stat:

Dacă un vehicul a fost scos definitiv din România și înmatriculat permanent într-o altă țară, autoritățile române pot radia vehiculul din oficiu, în baza notificării primite de la autoritățile competente care confirmă noua înmatriculare. ​

Suspendarea prelungită a înmatriculării:

Vehiculele istorice pentru care există mențiunea corespunzătoare în rubrica „Observații” a certificatului de înmatriculare vor fi radiate, din oficiu, de către autorități dacă suspendarea înmatriculării este mai veche de 10 ani, potrivit OUG 84/2024, scrie Alba24.

Înmatriculare suspendată:

Se radiază automat vehiculele a căror înmatriculare a fost suspendată timp de nouă luni pentru că noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate și cele a căror înmatriculare a fost suspendată, în celelalte cazuri prevăzute de lege, timp de trei ani.

ITP expirat de 3 ani sau mai mult:

Autoturismele aflate în această situație sunt radiate automat. O notificare se emite în termen de 10 zile, cu care trebuie să mergi la primărie pentru a scoate vehiculul din evidență și pentru a înceta plata impozitului.

În termen de 30 de zile de la data radierii vehiculului din oficiu, autoritatea competentă va informa titularul certificatului de înmatriculare, respectiv proprietarul înscris în ultima notificare a organului fiscal în legătură cu această operațiune.

Este important de menționat că, în cazul în care un vehicul este radiat din oficiu, proprietarul are obligația de a preda plăcuțele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare autorităților competente.

Alte situații în care se face radierea din oficiu

Se radiază din oficiu vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege, precum şi vehiculul care a aparţinut unei persoane juridice desfiinţate şi pentru care nu s-a achitat impozitul asupra mijloacelor mecanice de transport pe o perioadă mai mare de 3 ani”, stabilește Art. 47 (5) din legea circulației.

De asemenea, un vehicul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se poate radia în baza ordonanţei procurorului sau a deciziei instanţei de judecată.

Când se radiază autoturismul

Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din evidenţă a acestora, în termen de 30 de zile, în următoarele cazuri:

a) la trecerea vehiculului în proprietatea altei persoane;

b) la schimbarea domiciliului sau sediului în raza de competenţă a altei unităţi administrativ-teritoriale decât aceea unde vehiculul este înmatriculat sau înregistrat;

c) la scoaterea definitivă din România a autovehiculului sau remorcii;

d) când vehiculul a devenit impropriu din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumul public şi dacă fac dovada că acesta este dezmembrat de un agent economic autorizat potrivit legii.

(2) În cazul furtului, radierea din circulaţie se efectuează după 90 de zile de la data înregistrării plângerii, la solicitarea proprietarului.

(3) Vehiculul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se radiază în baza ordonanţei motivate a procurorului sau a încheierii instanţei de judecată.

(4) Proprietarul vehiculului poate solicita radierea acestuia dacă nu mai doreşte să-l păstreze în circulaţie, cu condiţia depozitării lui în alte spaţii decât cele aparţinând domeniului public.

(5) Se radiază din oficiu vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege, precum şi vehiculul care a aparţinut unei persoane juridice desfiinţate şi pentru care nu s-a achitat impozitul asupra mijloacelor mecanice de transport pe o perioadă mai mare de 3 ani.

(6) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, administraţiei financiare competente, potrivit legii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Duminică se trece la ORA de vară. Ce modificări sunt la transportul feroviar

Publicat

tren

Începând de duminică, 30 martie 2025, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00, anunță CFR Călători.

Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Transportul feroviar de călători trece, duminică, la ORA de vară

Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 29/30 martie la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 3.00, care devine ora 4.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2025, între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Elevii clujeni experimentează viața de student la UBB. Se cazează în Campusul Studențesc Hașdeu și iau masa la cantină

Publicat

De

student

Proiectul Junior Summer University (JSU) este pregătit să găzduiască și în acest an elevii de clasa a XI-a, care își doresc să experimenteze viața de student din Cluj-Napoca, la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB). Ajungând la ediția XVIII, JSU a devenit cea mai mare universitate de vară pentru elevi din sud-estul Europei, ghidând anual sute de tineri în alegerea informată asupra viitorului lor academic.

Persoanele din spatele proiectului sunt voluntarii din cadrul Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB), cea mai mare organizație la nivel de universitate din Cluj-Napoca. Junior Summer University este unul dintre cele mai mari proiecte ale organizației și are scopul de a promova educația de calitate și de a integra tinerii în mediul universitar clujean.

Gustul studenției

În acest an, proiectul se va desfășura în perioada 16-30 iulie 2025, iar participanții vor avea ocazia să trăiască două săptămâni de studenție autentică. De la cazarea în Campusul Studențesc Hașdeu, mesele la cantină și ocazia de a lua parte la cursurile interactive ale facultății la care au fost repartizați, elevii vor simți studenția încă din băncile liceului.

Dincolo de cursuri, JSU înseamnă și distracție, prietenii pe viață și momente care transformă o vară obișnuită într-una memorabilă. Ediția de anul acesta se desfășoară sub conceptul „Are we a moment or a lifetime?”, provocând participanții să descopere impactul pe care doar 14 zile îl pot avea asupra viitorului lor.

Unde se pot face înscrierile

”Elevii interesați se pot înscrie între 20 martie și 6 aprilie, accesând formularul disponibil pe site-ul oficial al proiectului, unde vor găsi toate informațiile necesare și răspunsurile la curiozitățile despre proiect.

Pentru a facilita accesul, taxa de participare de 820 lei poate fi achitată integral sau în două tranșe”, arată inițiatorii proiectului.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Curs diferit la o casă de schimb valutar din Cluj. Euro, mai scump dacă e schimbat cu cardul decât cash. OPC, se aude?

Publicat

De

Euro

Un clujean reclamă cursul valutar în euro practicat de o casă de schimb valutar din mall-ul Vivo, care percepe mai mulți lei pentru un euro dacă schimbul se face cu cardul.

”Am fost la Prima Echange in Vivo sa-mi schimb banii de chirie si neavând cash, am vazut ca au POS, asa ca m-am bucurat ca pot plati cu cardul. Numai ca, surpriză neplăcută.

Doamna de la ghiseu mi-a spus ca daca vreau sa platesc cu cardul, e un alt curs, mai mare. Daca plateam cash, cursul era de 5,01 lei pentru un euro, iar daca plateam cu cardul, cursul era de 5,12 lei pentru un euro.

La o suma de cateva sute de euro, era o diferenta pe care o simti. Nu cred ca e legal si nici corect sa fie curs diferit in functie de cum alegi sa platesti.

În plus, cursul afisat era cel de 5,01 lei, nu avea voie sa imi ceara un curs mai mare, altul in afara de cel afisat.

Ar fi bine ca cei de la Protecția Consumatorilor Cluj sa faca o vizita prin aceste case de schimb, pentru ca unele functioneaza dupa propriile reguli”, a relatat clujeanul pentru Cluj24.

Ca să nu plătească în plus, acesta a scos lei de la bancomat și a schimbat euro cu cash.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate