Connect with us

EVENIMENT

INTERVIU: Șef Secția 7 Poliție Cluj-Napoca, despre provocările din activitate și cazurile rezolvate

Publicat


coman 2

Șeful Secției 7 Poliție Cluj-Napoca, comisarul-șef  Ioan Coman a vorbit într-un interviu pentru Cluj24, despre principalele infracțiuni cu care se confruntă polițiștii, despre avantajele de a avea ca arie de responsabilitate cartiere de case, dar și despre provocările pe care le aduce numărul mare de firme care activează pe raza secției.

Acesta a precizat și că, la nivelul secției pe care o conduce, se înregistrează o mare încărcătură de dosare penale și că a dispus aplicarea, de către polițiștii din subordine, a unei soluții care duce la scăderea numărului de scandaluri.

 Rep: Ce arie de responsabilitate are Secția 7, cam câte străzi și cam ce populație?

I.C: Secția 7 Poliție are în aria de competență teritorială 4 cartiere -cartierul Someșeni, cartierul Bulgaria, cartierul Între Lacuri și unul nou, cartierul Tineretului. Practic, se întinde de la intrarea în municipiul Cluj-Napoca, dinspre Aeroportul Cluj, în partea stângă până la Iulius Mall și include, printre altele, strada Teodor Mihaly și Oserul.

Secția 7 are cele mai multe societăți comerciale mari, platforme și hale industriale din municipiul Cluj-Napoca.

Ca populație, avem aproximativ în jurul a 50- 60.000 de persoane. Secția 7 s-a dezvoltat foarte mult, s-au construit mai multe blocuri, în special în special în zona cartierului Între Lacuri, spre centrul comercial Iulius Mall.

În plus, avem în competența teritorială a secției și zona străzilor Cantonului și Platanilor, Calea Dezmirului, locuite de circa 4.000 de persoane.

coman 3

Rep: Ca și cazuri cu care vă confruntați pe linie profesională, a muncii de poliție, care ar fi cele mai numeroase? Cu ce tipuri de infracțiuni aveți de-a face?

I.C: În primele opt luni ale acestui an, cele mai multe fapte sunt cele de furt, în special furturi din societăți comerciale, dar și furturi din buzunare, de biciclete sau din locuințe. Comparativ cu anul 2021 a scăzut numărul de furturi din locuințe, de la 60 la 35, în timp ce la furturi din societăți comerciale avem 47 în primele opt luni, comparativ cu 21 anul trecut.

Numărul furturilor din societăți comerciale a crescut, însă a crescut și numărul societăți comerciale înființate.

Recent, am avut un furt dintr-o societate comercială de pe raza teritorială a secției, în care s-a intrat direct din stradă, s-a forțat geamul iar făptuitorii au sustras un laptop, două unități centrale, trei monitoare, prejudiciul fiind de circa 25.000 de lei. Aceștia s-au orientat, în zonă nu erau camere de supraveghere.

Sunt înregistrate și multe furturi de biciclete, iar acestea se vând pe sume derizorii. Dacă una costă 2000 de lei, autorii furturilor o vând ulterior cu 150 de lei.

De asemenea, avem multe furturi din anexe gospodărești sau curți, iar numărul a crescut de la 6 la 16 în acest an.

În ceea ce privește furturile din societăți comerciale, desfășurăm activități de prevenire și solicităm administratorilor planuri de pază, cu sarcini.

Am constatat că sunt mai mulți factori care duc la creșterea numărului de furturi din societăți comerciale.

Când ne solicită administratorii firmelor avizarea planurilor de pază, noi indicăm anumite măsuri, cerem să îndeplinească anumite obligații, dar observăm că nu sunt respectate mereu. De exemplu, dacă sistemul de supraveghere se defectează, acesta nu mai este reparat sau înlocuit.

Ansamblul măsurilor de protecție ar trebui să reprezinte un mare interes și pentru societățile respective.

Sfaturi pentru locuitorii zonei

coman 5

Rep: Cum stați cu personalul secției? Ar mai fi nevoie de polițiști?

I.C: Este o problemă majoră și există un deficit de personal, cel mai mare fiind înregistrat în cadrul Compartimentului Siguranță Publică și Patrulare. Suntem sprijiniți de Inspectoratul Județean de Jandarmi și Gruparea Mobilă de Jandarmi, care ne asigură efective pentru a forma patrule.

Rep: Un specific al Secției 7 este că majoritatea zonei de responsablitate este caracterizată de locuințe tip case – Someșeni, Bulgaria, Tineretului. Vă avantajează sau nu acest lucru?

I.C:  Putem spune că avantajul unor cartiere formate preponderent din case ar fi că zonele sunt mai liniștite, locuitorii se cunosc iar atunci când observă o persoană care le ridică semne de întrebare, sesizează acest aspect.

Este o îmbinare între o zonă rezidențială și zonă industrială.

La nivelul secției ne confruntăm cu furturi din locuințele tip case, din anexe gospodărești, din imobile aflate în contrucție. Cred că proprietarii ar trebui să-și ia măsuri pentru a se proteja, să aibă o atitudine preventivă.

Nu ar trebui depozitate obiecte de valoare în interior, postate informații pe rețele de socializare cu acele momente când pleacă de acasă pentru o perioadă mai mare de timp sau postate fotografii cu valorile acestora, în concluzie, persoanele ar trebui să fie mai reținute cu toate aceste informații.

De cele mai multe ori, autorii furturilor din locuințe se orientează și nu acționează întâmplător. În primul rând, ei analizează care ar putea să fie valorile din acea gospodărie – o mașină scumpă în curte, un imobil cu aspect impozant sau chiar urmăresc pe rețelele de socializare și observă că proprietarii au anumite valori sau bijuterii. În majoritatea furturilor din locuințe se sustrag bijuterii și bani, nu televizoare și nici măcar laptopuri.

Metode de furt de combustibil

coman 6

Rep: Ce cazuri mai deosebite au fost rezolvate la nivelul Secției 7 Poliție?

I.C: Una dintre cele mai complexe cauze soluționate de către polițiști din cadrul secției a fost anul trecut, și anume furt de motorină de către anagajați ai unor firme de distribuție a combustibilului.

Reprezentanții societăților au constatat o diferență în urma analizării registrelor. Era vorba de tone de combustibil care lipsea. Au fost cercetate atunci mai multe persoane, fiind vorba despre o acțiune complexă, unde s-a colaborat cu mai multe structuri.

Un coleg de-al nostru, un ofițer cu experiență din cadrul secției, s-a ocupat la aceea vreme în mod special de acest caz.

De asemenea, am mai avut un caz de înșelăciuni cu combustibil. Bănuiții au fost arestați. Care era metoda de operare? Ei verificau pe o platformă de cumpărări-vânzări online anunțurile unor transportatori, a unor persoane care transportă mărfuri cu camioane și au nevoie de combustibil. În perioadele când prețul este ridicat, ei sună și întreabă dacă au nevoie de motorină la preț mai mic, de 6 lei, să spunem. Foarte mulți cad în plasa acestor infractori și vin din diferite județe din jurul Clujului.

Când reprezentanții firmelor care aleargă după astfel de chilipiruri și cred că pot cumpăra motorină mai ieftină ajung în Cluj, sunt direcționați pe o anumită stradă și acolo vin oamenii cu butoaie aranjate și le spun să lase banii undeva sau să îi dea unui minor.

Ulterior butoaiele sunt umplute de aceștia din urmă cu apă și deasupra stropesc niște motorină. Îl stresează pe cumpărător să se grăbească, iar oamenii plătesc fără să mai verifice conținutul recipientelor. Deasupra este o peliculă de motorină, miroase a motorină, nu au timp să verifice iar, ulterior, constată că au apă în butoaie și că au pierdut mii de lei.

Astfel de metode au succes, în special, în perioade de criză, când prețul combustibilului este ridicat.

Soluție pentru reducerea evenimentelor

coman 4

Rep: Care este răspunsul cetățenilor cu care interacționează polițiștii Secției 7, raportat la activitatea desfășurată?

I.C: Feedback-ul este unul bun, pentru că noi tratăm totul foarte serios, orice fapte, inclusiv pe cele de violență în familie, loviri sau alte violențe. Polițiștii aflați în patrulare consemnează într-un process-verbal de constatare pe care-l trimitem către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, pentru analiza oportunității acordării numărului unic.

Se deschide dosar penal, se fac cercetări în cadrul acelui dosar penal. Dacă este cazul și sunt îndeplinite condițiile procedurale, se emite ordin de protecție provizoriu, deci, practic, acționăm cât mai ferm și cât mai rapid pentru a descuraja orice activitate infracțională.

Avem 640 de infracțiuni sesizate de la începutul anului până în prezent pe raza secției, ceea ce înseamnă cam 80 de dosare repartizate fiecărui polițist care ale calitatea de organ de cercetare al poliției judiciare.

În general, locuitorii din Someșeni și din celelalte cartiere au deschidere față de noi, vin cu încredere și încercăm să rezolvăm problemele cât mai obiectiv, cât mai rapid și mai ferm.

La nivelul Secției 7 Poliție am implementat o soluție prin care ne-am propus să arătăm fermitate și să reducem numărul de evenimente. Am observat că atunci când sunt sesizate evenimente și avem o medie de 120 pe lună – stări conflictuale, loviri, alte violențe sau violență în familie, polițiștii din cadrul Secției 7 nu sancționau contravențional persoanele implicate, ci se întocmea doar un proces-verbal de constatare.

Acel proces-verbal se trimitea la Parchet, se înregistra dosar penal, se continuau cercetările, iar, ulterior, se dădea clasare, pentru că persoana vătămată se împăca cu agresorul. Practic, în urma acelui eveniment, poliția se deplasa la fața locului, erau alocate resurse, iar dosarul și activitatea de cercetare nu avea finalitate.

Acum, când intervenim la un eveniment unde se înregistrează stări conflictuale, aplicăm măsuri legale, iar persoana care a agresat, care a provocat scandalul, este amendată conform prevederilor Legii nr. 61/ 1991.

Constatăm o creștere a fermității poliției, iar cei care au provocat scandalul vor observa că au fost sancționați, chiar dacă cei implicați se împacă ulterior.

Este o soluție care ar putea inclusiv să îi îndemne pe unii la adoptarea unor comportamente responsabile în societate, să aibă în vedere că sunt luate măsurile legale.

Soluția aceasta am implementat-o și la Secțiile 4 și 6 unde am desfășurat activități anterior și am observat că a dat rezultate în timp, numărul de evenimente care au loc sunt în scădere, oamenii sunt mai responsabili.

Rep: Pe raza Secției 7 se află și Școala ,,Traian Dârjan”. Care este situația? Cum o gestionați?

I.C: Majoritatea elevilor au obținut rezultate bune din informațiile pe care le-am primit din rândul cadrelor didactice, dar au fost situații unde am intervenit pentru anumite aspecte legate de disciplină, în paralel desfășurând periodic activități de prevenire a faptelor antisociale, absenteismului școlar și dezvoltare a unui comportament responsabil în ceea ce îi privește pe aceștia.

Activitățile fac parte din cadrul unui plan de acțiune derulat cu polițiști din cadrul IPJ Cluj și jandarmi clujeni, pentru a preveni anumite incidente școlare și a monitoriza situația.

Cine este Ioan Coman

Șeful Secției 7 Poliție Cluj-Napoca voia să se facă polițist încă de când era în clasa a doua, la o școală din comuna Moisei, județul Maramureș. A urmat cursurile Liceului Militar ,,Constantin Brâncoveanu” Ploiești, al Ministerului Afacerilor Interne, iar ulterior, în 2005, a absolvit Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” București, ca ofițer de poliție și licențiat în Drept, fiind specializat în combaterea crimei organizate.

A lucrat o perioadă la Bistrița, la Serviciul de Combatere a Criminalitaății Organizate Bistrița-Năsăud, pe linia combaterii traficului de persoane, iar în 2007 s-a transferat la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, unde a lucrat până în 2015.

De aici s-a mutat la Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Cluj-Napoca (UTAI Cluj-Napoca), structură a MAI, unde a lucrat până în 2017, când a fost cooptat la Serviciul pentru Imigrări Cluj (I.G.I.).

Ulterior, a dat concurs pentru funcția de adjunct al Secției 6 Poliție Cluj-Napoca și a fost numit în 2018, unde a fost de două ori împuternicit șeful secției, a fost mutat apoi la Secția 4 Poliție Cluj-Napoca, iar din iunie 2022 a fost împuternicit ca șef al Secției 7 Poliție Cluj-Napoca, unde dorește să își continue activitatea.

Are un masterat în prevenire și combaterea traficului de droguri la Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” București și în 2016 și-a luat doctoratul la Facultatea de Sociologie a UBB Cluj, imediat după ce s-a introdus sistemul antiplagiat, teza sa fiind analizată de către Ministerul Educației.

Ioan Coman va termina în acest an și post-doctoratul la Facultatea de Drept a UBB Cluj.

Contact: Secția 7 Poliție Cluj-Napoca

Secția 7 Poliție Cluj-Napoca are sediul pe strada Traian Vuia, nr. 41-43.

E-mail: sectia7someseni@cj.politiaromana.ro

Telefon fix: 0264 417 766

coman 1



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cristi

    mai 17, 2024 la 7:12 am

    Incredibil. taticul si mamica Coman din politie contesta masurile. Cine sunt acesti interlopi ce fac traffic de infulenta atat in scoala cat si in inspectorat. beizadeaua asta , un kt cu ochi ii pune la colt pe toti, de la inspectori, la procurori ca tati si mami sunt „greuceni” in politia cluj… La Cluj daca esti in polite esti dumnezeu… a se vedea toate infactiunile comise de politistii clujejeni fara nici o repercirsiune.
    justitia e moarta in satul Cluj cu pouplatie cat un sector de capitala.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

Clujul, în topul dizolvărilor de firme la începutul de 2025. Creștere de peste 6% față de anul trecut

Publicat

De

Clujul, în top la firme dizolvate

Clujul se numără printre județele cu cele mai multe firme dizolvate în luna ianuarie 2025, arată datele publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Cu un total de 175 de firme dizolvate, județul a înregistrat o creștere de 6,06% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, situându-se pe locul al doilea la nivel național, după București.

Clujul, în contrast cu tendința națională

La nivel național, numărul total al firmelor dizolvate în ianuarie a fost de 3.564, în scădere cu 8,73% față de ianuarie 2024, când se înregistrau 3.905 dizolvări.

Deși la nivelul întregii țări s-a înregistrat o scădere a numărului de firme dizolvate, Clujul urmează o tendință inversă. Alături de județe precum Iași, Prahova și Timiș, Clujul a consemnat un număr în creștere de dizolvări, semn că mediul de afaceri local s-a confruntat cu dificultăți sau reorganizări în debutul anului.

Cele mai afectate domenii

Domeniul cel mai afectat de dizolvări, la nivel național, rămâne comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, cu 930 de firme închise în ianuarie, în scădere totuși cu 18,78% față de anul trecut. Urmează sectorul construcțiilor, cu 377 de dizolvări (-1,31%), și cel al activităților profesionale, științifice și tehnice, cu 320 de dizolvări (-16,01%).

Cele mai puține dizolvări de firme s-au înregistrat în Ialomița (10), Covasna (16), Călărași (21) și Harghita (21), toate cu scăderi semnificative față de anul precedent.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Publicat

De

Cum va fi vremea de 1 Mai la Cluj

Clujenii se pot aștepta la o vreme în general prietenoasă de 1 Mai, potrivit prognozei pe patru săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie.

Intervalul 28 aprilie – 5 mai, care cuprinde și minivacanța de Ziua Muncii, va aduce temperaturi medii apropiate de valorile normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, inclusiv în zona Clujului.

Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai

În ceea ce privește precipitațiile, ANM estimează un ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice, ceea ce înseamnă că șansele de ploaie sunt scăzute în Transilvania, iar vremea se anunță potrivită pentru ieșiri în aer liber, picnicuri sau drumeții.

Cum arată evoluția vremii în perioada următoare:

  • 21 – 28 aprilie 2025: Temperaturile vor fi peste normalul perioadei, în special în nordul țării. Precipitațiile se vor încadra în limitele normale, cu posibilitate de ușor excedent în zonele montane sudice și sud-vestice.
  • 28 aprilie – 5 mai 2025: Temperaturile vor fi în limitele normale, iar precipitațiile vor fi ușor sub media obișnuită în vestul și nord-vestul țării – inclusiv Cluj
  • 5 – 12 mai 2025: Valorile termice vor crește ușor peste normalul perioadei, iar precipitațiile vor rămâne în limitele obișnuite în vest, dar ușor deficitare în rest.
  • 12 – 19 mai 2025: Se menține un regim termic ușor peste media specifică perioadei. În regiunile intracarpatice, precipitațiile vor fi ușor deficitare.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Publicat

Cauza morții Papei Francisc

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ulterioare, a anunțat Vaticanul.

Atacul cerebral a dus la comă și la insuficiență cardiacă ireversibilă.

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Raportul privind cauza morții Papei Francisc vine la aproximativ 12 ore după decesul pontifului, conform Mediafax. Francisc suferea de o boală pulmonară cronică și, în tinerețe, i s-a extirpat o parte dintr-unul dintre plămâni.

Problemele de sănătate l-au chinuit în ultimii ani de viață și a fost internat la spitalul Gemelli pe 14 februarie pentru o criză respiratorie care s-a transformat în dublă pneumonie. Aceasta a dus la o ședere de 38 de zile în spital, cea mai lungă din papalitatea sa.

Cu toate acestea, a ieșit din spital în Duminica Paștelui, cu o zi înainte de moartea sa, pentru a binecuvânta mii de oameni în Piața Sfântul Petru.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tragedie în noaptea de Înviere. Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit

Publicat

Clujean ucis în Spania în noaptea de înviere

Un clujean de 57 de ani a murit în Zaragoza, Spania, în noaptea de Înviere.

Alexandru Mihalca a fost ucis în urma unui scandal cu un bărbat din Republica Dominicană.

Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit

Bărbatul, care este din Dej, a ieșit sâmbătă noaptea la un bar din Zaragoza pentru a se întâlni cu un prieten, scrie Dejeanul.ro.

Acolo, după o partidă de skandenberg cu dominicanul de 42 de ani, s-a iscat o certă între cei doi. Au ieșit afară din bar, iar bărbatul din Republica Dominicană l-a înjunghiat inimă pe clujean.

Criminalul a fost prins de polițiști, după ce a fost urmărit de mai mulți livratori de mâncare.

Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Mihalca, care era stabilit în Spania de 26 de ani, va fi adus în țară.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate