Connect with us

EVENIMENT

INTERVIU. Mirel Alexa (Sports Festival): Doar Cluj-Napoca poate duce acest tip de festival. E o sărbătoare dedicată mișcării

Publicat


mirel 11

Directorul executiv al Sports Festival, Mirel Alexa, vorbește, într-un interviu pentru Cluj24, despre pasiune sa pentru sport, despre ce înseamnă un astfel de eveniment la Cluj-Napoca și despre meciul demonstrativ de fotbal cu legendele echipei Galatasaray. De asemenea, dezvăluie câteva din surprizele festivalului din acest an care are loc în perioada 1-4 iunie.

Rep: Ce înseamnă Sports Festival pentru dvs? Dar pentru clujeni?

M.A: Sports Festival este bucurie și pasiune pură pentru sport și pentru oameni. Am inițiat acest eveniment în 2018 cu sufletul și din dorința de a face o schimbare reală în comunitate. Credem cu tărie că sportul schimbă vieți în bine și că stă la temelia unui corp sănătos și a unei minți curate și eliberate de stres.

Nu o să intrăm în detaliile legate de beneficiile sportului, cred că le știm cu toții, dar putem să spunem că pe lângă sportul în sine, ne-am dorit și, credem că am reușit, să realizăm un eveniment mare care ne arată că sportul e fun, că înseamnă efort, dar și distracție și, că e mai interesant atunci când este practicat în echipă.

Timp de patru zile, an de an, avem la Cluj o adevărate sărbătoare dedicată mișcării pentru oameni de toate vârstele. În plus, ne bucurăm că aducem în fața publicului mari campioni și că reușim să organizăm, la fiecare ediție, meciuri demonstrative memorabile.

Ce înseamnă pentru clujeni? Sperăm că tot o bucurie și un alt fel de eveniment, de la care plecăm mai sănătoși și cu un vibe super pozitiv. Dar îi lăsăm pe ei să ne zică și chiar îi încurajăm să ne ofere feedback pe canalele noastre oficiale.

Rep: De unde pasiunea dvs pentru sport?

mirel 4

M.A: Toți cei care lucrează la acest proiect sunt persoane pasionate de sport și de fenomenul sportiv. În echipa de bază avem și un fost jucător profesionist de tenis, Patrick Ciorcilă. În același timp, suntem toți persoane care am lucrat la alte mari evenimente și am simțit că aici avem o lacună.

Așa că, ideea de crea un eveniment multi sport în România a venit natural. Pe lângă ideea de festival, ne-am dorit mult să oferim copiilor posibilitatea de a putea testa mai multe sporturi simplu, gratuit, în același loc și, astfel, să le dezvoltăm apetitul pentru mișcare și, de ce, să ajutăm la descoperirea de noi talente și viitori campioni.

Nu este ușor de organizat

Rep: Cât de greu/ușor de organizat un astfel de eveniment ca Sports Festival?

M.A: Nu este ușor, asta cu siguranță. În primul rând, în afara meciurilor demonstrative, festivalul este gratuit. Ne-am dorit acest lucru, să oferim acces liber comunității din Cluj și oricărui pasionat de sport din țară și, de ce nu, din străinătate. Asta înseamnă însă o presiune pe partea de buget.

Sports Festival este un eveniment amplu, cu multe demonstrații și competiții sportive și cu inițiere în peste 20 de sporturi. Vorbim așadar de multă logistică și de costuri mari. Mai apoi, este partea de organizare. Sports Festival înseamnă o adevărată desfășurare de forțe și amenajarea unor zone mari din Cluj-Napoca pentru competiții, demonstrații și inițiere.

Rep: S-ar putea organiza și altundeva în afară de Cluj-Napoca? Mă refer la infrastructura de sport necesară?

M.A: Fiecare oraș merită un Sports Festival. Credem ca, în acest moment, doar Cluj-Napoca poate duce acest tip de festival, datorită infrastructurii sportive pe care o are orașul, a deschiderii autorităților, orientării publicului spre o viață sănătoasă, faptul ca orașul este plin de oameni tineri, familii cu copii… toate acestea fac posibil Sports Festival, și se mulează perfect pe conceptul evenimentului nostru.

Cel mai important e să fie evenimente care scot oamenii din casă, la sport, în toate orașele din România. Un cros, o competiție de amatori de fotbal, volei, baschet, sesiuni de antrenament pentru copii, în parc, skating, plimbări cu bicicleta… orice activitate sportivă ajută la dezvoltarea noastră fizică și psihică armonioasă, ne eliberează de stres.

Vedetele Galatasaray

mirel 1

Rep: Cum ați reușit să convingeți vedetele de la Galatasaray Legends să vină la Cluj-Napoca? A fost greu să convingeți jucătorii?

M.A: Orice meci demonstrativ presupune, în culise, multă muncă. Ai nevoie de credibilitate, experiență ca fii luat în serios, să implici oameni care știu ce au de făcut, să ai colaboratorii care pot deschide ușile si apoi să te gândești la toate detaliile, de la cum faci invitația și cum o împachetezi, zboruri, cazari, preferinte alimentare până la când și cum se încheie ziua meciului. Imaginați-vă tot ce e între ele.

Concret, pentru demonstrativul de anul acesta, am dorit neapărat să avem un meci în care să implicăm Generația de Aur, cea mai iubită de public, și să putem genera din nou emulație, atmosfera prietenoasă și cu vibrație bună. Pentru jucători și pentru public. Dacă jucătorii se simt bine pe teren, publicul va avea ce vedea și se va bucura de fotbal.

Galatasaray a venit aproape natural, când vezi că ai trei membri ai Generației de Aur care au jucat la cea mai titrată echipă a Turciei: Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu și Adrian Ilie. Reacția a fost pe măsură, Galatasaray a răspuns pozitiv propunerii noastre.

Ne-a ajutat reputația si relația lui Gheorghe Hagi in rândul fanilor turci și a Clubului Galatasaray. Relația construită în anii petrecuți pe teren împreună au ajutat la atragerea de nume în echipa legendelor Galata.

Rep: Care a fost reacția lor când au auzit că vin la Sports Festival Cluj-Napoca?

M.A: În primul rând, au fost foarte încântați să afle că meciul demonstrativ are loc în cadrul unui asemenea festival tematic. Reacția lor o vedeți în social media Sports Festival. Rând pe rând își anunță prezența și entuziasmul de a juca din nou împreună, în 2 iunie, pe Cluj Arena. Videourile vorbesc de la sine.

Rep: În afară de Hagi și Gică Popescu, ce foști jucători emblematici ai echipei turce fac deplasarea la Cluj?

M.A; Componența Echipei Galatasaray va fi destul de similară cu cea care a câștigat, în 2000, Cupa UEFA, dar, anunțăm treptat cele două echipe, vă invit să-i descoperiți pe paginile noastre de Instagram, TikTok și  Facebook.

Și nu uitați că puteți veni să îi vedeți în carne și oase, pe teren, mai ales că sunt super accesibile biletele. Ne-am străduit să păstrăm un preț bun și mai mult am creat o zonă pentru familii cu copii minori, extrem de avantajoase.

Componentă caritabilă

Rep: Meciul demonstrativ România- Galatasaray Legends are și o componentă caritabilă. Cât e de important și acest aspect pentru public, pentru invitați?

M.A: Cutremurele care au avut loc în februarie în Turcia cred că au zguduit întreaga lume. Este o tragedie ce s-a întâmplat atunci și este nevoie în continuare de eforturi și de solidaritate pentru a ajuta oamenii afectați de seisme și care și-au pierdut casele sau, mai trist, pe cei dragi.

Propunerea a venit natural de la membrii clubului de fotbal Galatasaray și, bineînțeles că am răspuns imediat pozitiv. Sportul ne învață ce înseamnă solidaritatea și munca în echipă și asta vrem și noi să transmitem mai departe publicului.

mirel 2

Rep: Ce alte surprize îi vor aștepta pe clujeni la Sports Festival 2023? Ne puteți dezvălui ceva despre planurile pe 2024?

M.A: Avem foarte multe surprize! Pe lângă meciul demonstrativ de fotbal din 2 iunie care va aduce pe Cluj Arena cei mai buni jucători de fotbal ai Naționalei României (1995-2023) și Galatasaray Legends, cu Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu, cap de afiș, am pregătit multe alte evenimente speciale. În 4 iunie vom avea Crosul Supereroilor care revine la Sports Festival cu o nouă cauză umanitară: renovarea Clinicii de Obstetrică-Ginecologie „Dominic Stanca” din Cluj-Napoca.

Timp de 4 zile, cei care vin la Sport Festival vor avea acces și la super speakeri în secțiunea Sports Talks, unde vor putea să îi întâlnească și să îi asculte pe: Corina Caragea, Daniel David, Mihai Covaliu, Gica Popescu, Elisabeta Lipa, Camelia Potec, Paul Chetreanu și alte nume importante din sport. Tema de anul acesta: „Eșecul este parte importantă din drumul spre succes”. Vom avea și evenimente dedicate profesioniștilor din domeniul sportului: în 3 iunie, la Radisson Blu, campioana la scrimă Ana Maria Brânză va susține un masterclass.

Avem și un new entry de senzație: anul acesta, cei care au spirit de aventură vor putea testa circuitul Survivor România! Știm că această emisiune are mulți fani, așa că am hotărât să realizăm un circuit în cadrul căruia oamenii să își poată testa forța, rezistența și îndemânarea. Această secțiune este powerd by PRO TV și realizată cu sprijinul European Obstacle Sports Federation. Accesul este gratuit și aici.

În 3 iunie o să avem un moment super-special pentru copii. Gașca Zurli vine să ne distreze și să ne pună în mișcare. Nu uităm că și dansul este o altă formă pe care o ia sportul, așa că la finalul fiecărei zile de festival vom avea concerte (acces liber), iar sâmbătă, 3 iunie, de la 20:30, va începe Retro Fantesia Party powered by UNTOLD Festival, la scena de pe platoul Cluj Arena.

Ne dorim ca în fiecare an să venim cu lucruri noi și să facem acest festival și mai atractiv pentru publicul larg. Cu siguranță Sports Festival 2024 va fi un alt capitol special al poveștii noastre, dar ne vom realinia la linia de start, pentru el, după ediția din acest an.

mirel 6

mirel 7

mirel 8

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Prima expoziție Gustav Klimt prezentată în Cluj, la MINA Pop-Up, a fost văzută deja de peste 3.000 de clujeni, la Iulius Mall

Publicat

De

Expoziție Gustav Klimt în Cluj

„Gustav Klimt. The Immersive Show” este prima expoziție dedicată lucrărilor celebrului pictor austriac, cunoscut pentru operele sale simboliste și stilul Art Nouveau, prezentată la Cluj, în cadrul MINA Pop-Up, ediția itinerantă a muzelui imersiv al noilor arte.

Proiectul este prezentat de George. inovaţie BCR şi este organizat în parteneriat cu Iulius Mall Cluj, aflându-se în proximitatea centrului comercial, în parcarea Hotelului Univers T.

Prima expoziție Gustav Klimt prezentată în Cluj, la MINA Pop-Up, a fost văzută deja de peste 3.000 de clujeni, la Iulius Mall

Expoziția este o producție multimedia, cu proiecții 360, care cuprinde peste 60 de opere ale artistului din întreaga sa activitate, expuse în muzee din toată lumea.

Lucrările artistului prind viață și înconjoară spectatorii prin animații realizate de studioul de video-mapping Aural Eye, acompaniate de o muzică originală semnată de Alexei Țurcan. Spectacolul imersiv audio-video a fost lansat prima dată la București, în toamna anului trecut și a fost vizionat de un public format din peste 180.000 de copii și adulți.

Klimt, unul dintre fondatorii Secesiunii din Viena

Gustav Klimt a fost unul dintre fondatorii Secesiunii din Viena și a fost influențat de stilurile bizantine și est-asiatice. Cele mai cunoscute lucrări ale sale includ „Sărutul”, „Portretul Adelei Bloch-Bauer – Femeia în Aur” sau „Doamna cu evantaiul”, cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la o licitație în Europa (iunie 2023).

Lucrările sale sunt cunoscute pentru utilizarea intensă a aurului și a modelelor decorative complexe, precum și pentru reprezentarea femeilor într-o lumină simbolică.

Expoziţia face parte din selecția de show-uri imersive, cu proiecții 360, ce pot fi văzute în cadrul MINA Pop-Up până pe 2 iunie 2024, alături de Lumea Subacvatică și Inner Constellations, la Iulius Mall Cluj.

Avatarul AI și oglinda neurală

Asemeni spațiului de la București, și cel dedicat ediției itinerante cuprinde mai multe tehnologii inovatoare. La intrare, vizitatorii sunt întâmpinați de MINA, un avatar cu inteligență artificială special pregătit pentru a oferi toate informațiile necesare celor interesați.

MINA a fost dezvoltată pe baza celor mai eficiente și mai noi modele de rețele neurale. Pe lângă ChatGPT, au fost integrați mai mulți algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său, cum este și Audio2Face de la NVIDIA Studio, prin care chipul avatarului 3D se animă în timp real.

📷 Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/

Mișcarea pleoapelor, a buzelor, mimica îi permit să interacționeze cu publicul cât mai natural, prin faptul că este capabilă să audă întrebările, gândește răspunsurile și apoi le comunică. Experiența se desfășoară în timp real, iar utilizatorii pot purta o conversație cu un avatar umanoid futurist. MINA este realizată de Mihai Cojocaru și rec.on.

Neural Mirror este prima instalație interactivă artistică din România construită cu inteligența artificială.

„Oglinda” este concepută de către Alex Cioacă (dompro), cu ajutorul unor rețele neurale și al unui sistem de învățare aprofundat. Prin intermediul Neural Mirror, publicul poate experimenta un transfer în timp real a propriei imagini. Acest lucru înseamnă că, în timp ce vizitatorii îsi fac poză în oglindă, aceștia se vor vedea prin diferite stiluri grafice animate.

Proiectul itinerant marca MINA, Museum of Immersive New Art, prezintă arta digitală și noile tehnologii în trei mari orașe din România: Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, până la finalul acestui an.

Biletele pentru spectacolele MINA Pop-Up sunt disponibile pentru achiziționare pe site-ul oficial al muzeului, iar pentru mai multe informații și detalii despre program, accesați acest LINK.

Despre MINA

MINA este primul spațiu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est. Muzeul combină arta și tehnologia într-un spațiu senzorial pentru toate vârstele și are ca scop creșterea consumului cultural și a calității producției culturale în România.

Prin acest spațiu multifuncțional, dotat cu tehnologie de ultimă generație, extindem granițele colaborărilor multidisciplinare și internaționale care sprijină inovația și digitalizarea. MINA este un proiect conceput de One Night Gallery și Le Petit.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Universitatea Craiova – CFR Cluj, 0-1. Clujenii obțin victoria în deplasare și păstrează șanse să obțină locul doi în Superligă

Publicat

Universitatea Craiova - CFR Cluj

Universitatea Craiova și CFR Cluj s-au întâlnit joi, pe Stadionul Ion Oblemenco în etapa a 6-a din play-off-ul Superligii României.

Clujenii s-au impus pe terenenul universității și păstrează șanse pentru obținerea locului secund în Superligă.

Universitatea Craiova – CFR Cluj, 0-1. Clujenii obțin victoria în deplasare și păstrează șanse să obțină locul doi în Superligă

Echipele de start

Universitatea Craiova: Popescu – Vlădoiu, Badelj, Zajkov, Bancu – Mekvabishvili, Crețu – Ivan, Houri, Baiaram – Markovic
REZERVE: Lazăr – Bana, Biesa, Căpățină, Cîmpanu, Danciu, Mateiu, Ndong, Raul Silva, Soiri
ANTRENOR: Costel Gâlcă

CFR Cluj: Sava – Mogoș, Boben, Kresic, Camora – Keita, Muhar, Tachtsidis – Deac, Michael, Otele
REZERVE: Bălgrădean, Hindrich – Ajeti, Aussi, Avounou, Birligea, El Kaddouri, Fica, Filip, Manea, Radu, Serebe
ANTRENOR: Francisc Dican
ARBITRU: Istvan Kovacs

CFR Cluj obține victoria și păstrează șanse la locul secund în Superligă

Prima ocazie a partidei vine în minutul 11 când în urma unei lovituri de la colțul terenului, Ciprian Deac a trimis o centrare perfectă pentru Vasile Mogoș, dar acest reia slab balonul și trimite spre poartă, dar balonul este reținut fără probleme de Popescu.

Următoarea șansă de a marca aparține tot oaspeților care risipesc o nouă șansă din corner, Ciprian Deac trimite o centrare care ajunge cu noroc la același Vasile Mogoș, acesta trimite un voleu mai puternic decât prima dată, dar Popescu reușește o paradă de excepție și scorul rămâne 0-0.

Prima șansă a gazdelor vine în minutul 35 când Markovic în urma unor „fente” la marginea careului alege să tragă de pe loc, balonul fiind deviat de un fundaș al clujenilor ca mai apoi să fie respins de Sava.

Cea mai mare ocazie a gazdelor vine în minutul 40 când Markovic reușește o cursă în urma căreia a pasat în banda dreaptă pentru Houri ca mai apoi acesta să paseze înapoi atacantului Markovic care trimite un șut din prima, dar portarul Sava intervine salvator și păstrează poarta intactă, astfel scorul primei reprize rămâne 0-0.

Repriza secundă

Repriza secundă începe cu super ocazia echipei CFR Cluj care în minutul 50 realizează un atac pozițional în urma căruia Tachtsidis trimite o pasă perfectă printre fundașii adverși până la Ciprian Deac care preia din întoarcere și trimite cu piciorul stâng puțin pe lângă poarta gazdelor.

Replica gazdelor vine în minutul 60 și îl are protagonist pe Baiaram care primește un balon în 6 metri, prins între doi avdersari cu spatele la poartă alege să lovească balonul cu călcâiul, dar execuția nu-l surprinde pe Sava care reține balonul fără probleme.

Deschiderea scorului a venit în minutul 71 când Muhar a trimis o pasă pe sus pentru Birligea, dar acesta nu ajunge în posesia mingii, balonul fiind recuperat mai apoi de Tachtsidis care a trimis o pasă înapoi la același Birligea care trage printre picioarele lui Popescu și marchează, iar scorul devine 1-0 în favoarea clujenilor.

Asediul CFR-ului a continuat și după deschiderea scorului, Ciprian Deac a executat o lovitură liberă cu ajutorul căreia l-a servit perfect pe Otele care trimite cu capul spre poarta lui Popescu, dar acesta intervine crucial și respinge mingea în corner, urmând centrarea aceluiași Deac din lovitură de la colțut terenului, dar Birligea trimite balonul pe lângă poartă și scorul rămâne 1-0.

Ultima șansă a Universității Craiova a avut loc în minutul 87 când Crețu a trimis o centrare perfectă pentru noul intrat Pyry Soiri care a lovit balonul cu capul din 2 metri distanță de poartă, dar Sava intervine eroic și își salvează echipa ca mai apoi partida să se termine cu scorul de 1-0 în favoarea clujenilor care o egalează pe Universitatea
Craiova în clasament cu patru partide rămase de disputat.

Cosmin Olaru

Foto:  Facebook/ CFR Cluj

Citește mai departe

EDUCATIE

Viitorul universităților tehnice se discută la Cluj-Napoca. Evenimentul este moderat de profesorul Mircea Miclea

Publicat

De

Eveniment Viitorul universităților tehnice

Vineri, 26 aprilie, are loc la Cluj-Napoca evenimentul „Viitorul universităților tehnice”, inițiat și moderat de Mircea Miclea.

Scopul evenimentului este de a propune  scenarii de construcție a unui viitor mai bun pentru universitățile tehnice.

Viitorul universităților tehnice se discută la Cluj-Napoca. Evenimentul este moderat de profesorul Mircea Miclea

„Dacă suntem trei, suntem un colegiu, spuneau profesorii din universități medievale, ca să arate că în lumea în care trăim cunoașterea are nevoie doar de oameni și dialog, nu de sigla unor instituții.

Am chemat lângă mine, la o discuție panel, publică, alți 3 profesori universitari, cu care să abordam tema: Viitorul universtăților tehnice.

Pornim de la principiul că viitorul nu se prezice, ci se construiește. Scopul nostru este de a propune și discuta public câteva scenarii de construcție a unui viitor mai bun pentru universități tehnice”, spune Mircea Miclea.

La discuția-panel sunt invitați reprezentanți din mediul academic, mediul economic, studenți, dar și toți cei care sunt interesați de acest subiect.

Ca vorbitori s-au înscris, pe lângă prof. Mircea Miclea – Universitatea Babeș-Bolyai – COGNITROM, prof. Dan Micu de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prof. Radu Porumb de la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București și conf. Attila Simó de la Universitatea Politehnica Timișoara.

Eveniment inițat de un fost ministru al Educației

Mircea Miclea este psiholog, profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea Babeș-Bolyai, cercetător și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească.

El a fost ministru al Educației în perioada decembrie 2004 – noiembrie 2005.

De asemenea, a fost președintele comisiei prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu și a realizat Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, diagnoză care a stat la baza Pactului național pe educație semnat în 2008 de toate partidele politice și apoi la baza legii educației nr. 1/2011 în vigoare în prezent, dar modificată masiv de guvernările care s-au succedat în ultimii 10 ani.

Mircea Miclea este fondatorul Institutului de cercetare-dezvoltare COGNITROM

interconectarea în spirit ingineresc în sfera educației

În preambulul evenimentului, prof. Dan Doru Micu, director al Centrului de Cercetare pentru Tranziție Energetica (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Florida, U. S. A, Universitatea Beijing Jiaotong, China) îi invită pe curioși să asculte discuția deschisă și plină de căldură „Conexiuni – Clădirea conectării în educație”, pe care a avut-o cu Cristian Popa, ca realizator, despre interconectarea în spirit ingineresc în sfera educației.

Discuția o puteți urmări mai jos.

YouTube video

Evenimentul „Viitorul universităților tehnice” are loc la Chios Social Lounge, vineri, 26 aprilie, de la ora 12.00. Intrarea este liberă publicului larg, dar necesită o înscriere online, AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiectul USR care SCURTEAZĂ durata proceselor în instanță a devenit LEGE

Publicat

ciocan

Proiectul USR care scurtează durata proceselor în instanță a devenit lege. El a fost adoptat joi în Camera Deputaților.

„Legea USR care prevede repartizarea digitalizată a experților judiciari și ar putea să scurteze durata unui proces chiar și cu un an-doi a fost adoptată, astăzi, în Camera Deputaților. În acest moment, sunt procese care durează doi, trei, patru ani doar pentru că expertiza necesară în dosar este întârziată și cu un an de zile. Se ajunge la astfel de situații aberante pentru că experții sunt repartizați prin tragere la sorți, dar înainte de acest gest nu sunt eliminați de pe listă cei care au, deja, în lucru expertize.

Proiectul USR care SCURTEAZĂ durata proceselor în instanță a devenit LEGE

Practic, desemnarea se face fără a se ține cont de disponibilitatea reală și încărcătura de lucru a experților de pe listă. O parte dintre aceștia ajung să fie sufocați de expertize, în vreme ce alții nu au atribuite astfel de sarcini, chiar dacă ar avea disponibilitatea necesară.

„Nu mai vrem procese fără sfârșit, iar soluțiile digitale ne pot ajuta. În prezent sunt experți judiciari care nu primesc ani la rând o expertiză, iar alții au multe proceduri de expertiză derulate în același timp, chiar și mai mult de 10. Sigur că atunci durata acestora crește, ca să nu vorbim de faptul că și riscul unor greșeli din graba și presiunea de a le termina este mai mare. Prin desemnarea aleatorie în sistem informatizat a experților judiciari, algoritmul luând în calcul și gradul lor de încărcare, scurtăm durata proceselor păstrând corectitudinea procedurii”, subliniază Oana Murariu, avocată și deputată USR, inițiatoarea legii.

oana murariu

Legea va merge la promulgare

Legea USR presupune ca în mod digital să fie repartizat aleatoriu un expert, dar programul informatic va ține cont să facă această repartizare doar experților care nu au dosare în desfășurare sau au puține expertize în lucru.

Noua lege va contribui astfel la creșterea calității actului de justiție în beneficiul final al justițiabililor, care nu vor mai pierde ani în șir în așteptarea concluziilor expertizelor judiciare și finalizarea proceselor. Încrederea generală a oamenilor în actul de justiție va crește și ea prin implementarea noii proceduri.

Softul nu doar că este ușor de pus la punct, dar are și sursă de finanțare cât se poate de sigură și clară: banii din PNRR pentru digitalizarea Justiției.

Legea USR care scurtează durata proceselor în instanță, inițiată de deputata Oana Murariu, va merge acum la promulgare”, se arată în comunicatul USR.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax