Connect with us

EVENIMENT

INTERVIU. Mirel Alexa (Sports Festival): Doar Cluj-Napoca poate duce acest tip de festival. E o sărbătoare dedicată mișcării

Publicat


mirel 11

Directorul executiv al Sports Festival, Mirel Alexa, vorbește, într-un interviu pentru Cluj24, despre pasiune sa pentru sport, despre ce înseamnă un astfel de eveniment la Cluj-Napoca și despre meciul demonstrativ de fotbal cu legendele echipei Galatasaray. De asemenea, dezvăluie câteva din surprizele festivalului din acest an care are loc în perioada 1-4 iunie.

Rep: Ce înseamnă Sports Festival pentru dvs? Dar pentru clujeni?

M.A: Sports Festival este bucurie și pasiune pură pentru sport și pentru oameni. Am inițiat acest eveniment în 2018 cu sufletul și din dorința de a face o schimbare reală în comunitate. Credem cu tărie că sportul schimbă vieți în bine și că stă la temelia unui corp sănătos și a unei minți curate și eliberate de stres.

Nu o să intrăm în detaliile legate de beneficiile sportului, cred că le știm cu toții, dar putem să spunem că pe lângă sportul în sine, ne-am dorit și, credem că am reușit, să realizăm un eveniment mare care ne arată că sportul e fun, că înseamnă efort, dar și distracție și, că e mai interesant atunci când este practicat în echipă.

Timp de patru zile, an de an, avem la Cluj o adevărate sărbătoare dedicată mișcării pentru oameni de toate vârstele. În plus, ne bucurăm că aducem în fața publicului mari campioni și că reușim să organizăm, la fiecare ediție, meciuri demonstrative memorabile.

Ce înseamnă pentru clujeni? Sperăm că tot o bucurie și un alt fel de eveniment, de la care plecăm mai sănătoși și cu un vibe super pozitiv. Dar îi lăsăm pe ei să ne zică și chiar îi încurajăm să ne ofere feedback pe canalele noastre oficiale.

Rep: De unde pasiunea dvs pentru sport?

mirel 4

M.A: Toți cei care lucrează la acest proiect sunt persoane pasionate de sport și de fenomenul sportiv. În echipa de bază avem și un fost jucător profesionist de tenis, Patrick Ciorcilă. În același timp, suntem toți persoane care am lucrat la alte mari evenimente și am simțit că aici avem o lacună.

Așa că, ideea de crea un eveniment multi sport în România a venit natural. Pe lângă ideea de festival, ne-am dorit mult să oferim copiilor posibilitatea de a putea testa mai multe sporturi simplu, gratuit, în același loc și, astfel, să le dezvoltăm apetitul pentru mișcare și, de ce, să ajutăm la descoperirea de noi talente și viitori campioni.

Nu este ușor de organizat

Rep: Cât de greu/ușor de organizat un astfel de eveniment ca Sports Festival?

M.A: Nu este ușor, asta cu siguranță. În primul rând, în afara meciurilor demonstrative, festivalul este gratuit. Ne-am dorit acest lucru, să oferim acces liber comunității din Cluj și oricărui pasionat de sport din țară și, de ce nu, din străinătate. Asta înseamnă însă o presiune pe partea de buget.

Sports Festival este un eveniment amplu, cu multe demonstrații și competiții sportive și cu inițiere în peste 20 de sporturi. Vorbim așadar de multă logistică și de costuri mari. Mai apoi, este partea de organizare. Sports Festival înseamnă o adevărată desfășurare de forțe și amenajarea unor zone mari din Cluj-Napoca pentru competiții, demonstrații și inițiere.

Rep: S-ar putea organiza și altundeva în afară de Cluj-Napoca? Mă refer la infrastructura de sport necesară?

M.A: Fiecare oraș merită un Sports Festival. Credem ca, în acest moment, doar Cluj-Napoca poate duce acest tip de festival, datorită infrastructurii sportive pe care o are orașul, a deschiderii autorităților, orientării publicului spre o viață sănătoasă, faptul ca orașul este plin de oameni tineri, familii cu copii… toate acestea fac posibil Sports Festival, și se mulează perfect pe conceptul evenimentului nostru.

Cel mai important e să fie evenimente care scot oamenii din casă, la sport, în toate orașele din România. Un cros, o competiție de amatori de fotbal, volei, baschet, sesiuni de antrenament pentru copii, în parc, skating, plimbări cu bicicleta… orice activitate sportivă ajută la dezvoltarea noastră fizică și psihică armonioasă, ne eliberează de stres.

Vedetele Galatasaray

mirel 1

Rep: Cum ați reușit să convingeți vedetele de la Galatasaray Legends să vină la Cluj-Napoca? A fost greu să convingeți jucătorii?

M.A: Orice meci demonstrativ presupune, în culise, multă muncă. Ai nevoie de credibilitate, experiență ca fii luat în serios, să implici oameni care știu ce au de făcut, să ai colaboratorii care pot deschide ușile si apoi să te gândești la toate detaliile, de la cum faci invitația și cum o împachetezi, zboruri, cazari, preferinte alimentare până la când și cum se încheie ziua meciului. Imaginați-vă tot ce e între ele.

Concret, pentru demonstrativul de anul acesta, am dorit neapărat să avem un meci în care să implicăm Generația de Aur, cea mai iubită de public, și să putem genera din nou emulație, atmosfera prietenoasă și cu vibrație bună. Pentru jucători și pentru public. Dacă jucătorii se simt bine pe teren, publicul va avea ce vedea și se va bucura de fotbal.

Galatasaray a venit aproape natural, când vezi că ai trei membri ai Generației de Aur care au jucat la cea mai titrată echipă a Turciei: Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu și Adrian Ilie. Reacția a fost pe măsură, Galatasaray a răspuns pozitiv propunerii noastre.

Ne-a ajutat reputația si relația lui Gheorghe Hagi in rândul fanilor turci și a Clubului Galatasaray. Relația construită în anii petrecuți pe teren împreună au ajutat la atragerea de nume în echipa legendelor Galata.

Rep: Care a fost reacția lor când au auzit că vin la Sports Festival Cluj-Napoca?

M.A: În primul rând, au fost foarte încântați să afle că meciul demonstrativ are loc în cadrul unui asemenea festival tematic. Reacția lor o vedeți în social media Sports Festival. Rând pe rând își anunță prezența și entuziasmul de a juca din nou împreună, în 2 iunie, pe Cluj Arena. Videourile vorbesc de la sine.

Rep: În afară de Hagi și Gică Popescu, ce foști jucători emblematici ai echipei turce fac deplasarea la Cluj?

M.A; Componența Echipei Galatasaray va fi destul de similară cu cea care a câștigat, în 2000, Cupa UEFA, dar, anunțăm treptat cele două echipe, vă invit să-i descoperiți pe paginile noastre de Instagram, TikTok și  Facebook.

Și nu uitați că puteți veni să îi vedeți în carne și oase, pe teren, mai ales că sunt super accesibile biletele. Ne-am străduit să păstrăm un preț bun și mai mult am creat o zonă pentru familii cu copii minori, extrem de avantajoase.

Componentă caritabilă

Rep: Meciul demonstrativ România- Galatasaray Legends are și o componentă caritabilă. Cât e de important și acest aspect pentru public, pentru invitați?

M.A: Cutremurele care au avut loc în februarie în Turcia cred că au zguduit întreaga lume. Este o tragedie ce s-a întâmplat atunci și este nevoie în continuare de eforturi și de solidaritate pentru a ajuta oamenii afectați de seisme și care și-au pierdut casele sau, mai trist, pe cei dragi.

Propunerea a venit natural de la membrii clubului de fotbal Galatasaray și, bineînțeles că am răspuns imediat pozitiv. Sportul ne învață ce înseamnă solidaritatea și munca în echipă și asta vrem și noi să transmitem mai departe publicului.

mirel 2

Rep: Ce alte surprize îi vor aștepta pe clujeni la Sports Festival 2023? Ne puteți dezvălui ceva despre planurile pe 2024?

M.A: Avem foarte multe surprize! Pe lângă meciul demonstrativ de fotbal din 2 iunie care va aduce pe Cluj Arena cei mai buni jucători de fotbal ai Naționalei României (1995-2023) și Galatasaray Legends, cu Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu, cap de afiș, am pregătit multe alte evenimente speciale. În 4 iunie vom avea Crosul Supereroilor care revine la Sports Festival cu o nouă cauză umanitară: renovarea Clinicii de Obstetrică-Ginecologie „Dominic Stanca” din Cluj-Napoca.

Timp de 4 zile, cei care vin la Sport Festival vor avea acces și la super speakeri în secțiunea Sports Talks, unde vor putea să îi întâlnească și să îi asculte pe: Corina Caragea, Daniel David, Mihai Covaliu, Gica Popescu, Elisabeta Lipa, Camelia Potec, Paul Chetreanu și alte nume importante din sport. Tema de anul acesta: „Eșecul este parte importantă din drumul spre succes”. Vom avea și evenimente dedicate profesioniștilor din domeniul sportului: în 3 iunie, la Radisson Blu, campioana la scrimă Ana Maria Brânză va susține un masterclass.

Avem și un new entry de senzație: anul acesta, cei care au spirit de aventură vor putea testa circuitul Survivor România! Știm că această emisiune are mulți fani, așa că am hotărât să realizăm un circuit în cadrul căruia oamenii să își poată testa forța, rezistența și îndemânarea. Această secțiune este powerd by PRO TV și realizată cu sprijinul European Obstacle Sports Federation. Accesul este gratuit și aici.

În 3 iunie o să avem un moment super-special pentru copii. Gașca Zurli vine să ne distreze și să ne pună în mișcare. Nu uităm că și dansul este o altă formă pe care o ia sportul, așa că la finalul fiecărei zile de festival vom avea concerte (acces liber), iar sâmbătă, 3 iunie, de la 20:30, va începe Retro Fantesia Party powered by UNTOLD Festival, la scena de pe platoul Cluj Arena.

Ne dorim ca în fiecare an să venim cu lucruri noi și să facem acest festival și mai atractiv pentru publicul larg. Cu siguranță Sports Festival 2024 va fi un alt capitol special al poveștii noastre, dar ne vom realinia la linia de start, pentru el, după ediția din acest an.

mirel 6

mirel 7

mirel 8

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Delgaz Grid investește circa 51 milioane de lei pentru modernizarea rețelei de gaze naturale din județul Cluj

Publicat

gaze naturale

Un număr de 12 proiecte de investiții în distribuția de gaze naturale, a căror valoare totală este de circa 51 milioane de lei (peste 10,2 milioane de euro), au fost planificate pentru acest an în județul Cluj. Lucrările vizează modernizarea rețelei de gaz pe o lungime de circa 49 de kilometri în 7 localități din județ. În urma investițiilor, va fi îmbunătățită alimentarea cu gaze naturale a clujenilor, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

„La nivelul întregii companii, pentru distribuția de gaze naturale ne-am planificat în acest an investiţii în valoare de 365 milioane de lei, obiectivul principal fiind modernizarea și extinderea rețelei.

Totodată, împreună cu primăriile, vom înființa distribuții în opt localități din țară.

Mulțumim autorităților locale pentru că ne sprijină în mod constant în derularea lucrărilor de investiții care duc la creșterea calității serviciilor noastre și a numărului de clienți racordați la rețea”, declară Cristian Ifrim, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

Conducte înlocuite

gaze naturale

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în comunele Baciu (cca 13 km), Gilău (cca 11 km), municipiul Cluj-Napoca (cca 10 km), Florești (7 km) și Dej (cca 6 km).

Anul trecut, în județul Cluj investițiile s-au axat preponderent pe extinderea rețelei de distribuție pentru a permite racordarea de noi consumatori. Astfel, aceasta a fost extinsă cu circa 24 km, valoarea depășind 7,5 milioane lei (peste 1,5 milioane euro).

În anul 2023, Delgaz Grid a investit în distribuția de gaze naturale circa 419 milioane de lei, în special pentru modernizarea a peste 250 km de conducte și branșamente gaz, rețeaua de distribuție fiind extinsă cu 468 km.

Totodată, în parteneriat cu autoritățile locale, au fost înființate 14 noi distribuții de gaze naturale, pe o lungime de 110 kilometri, în localități din județele Iași, Bacău, Satu Mare, Suceava, Botoșani, Cluj și Harghita. Tot anul trecut au fost modernizate șapte stații de reglare măsurare a gazelor naturale în județele Sibiu, Suceava, Bacău, Satu Mare și Bihor.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Trei persoane, prinse de jandarmii clujeni cu droguri asupra lor

Publicat

jandarmi

Echipaje de jandarmerie aparținând Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, aflate în misiune de asigurare a ordinii publice pe raza municipiului Cluj-Napoca, au identificat, în weekend, trei persoane de 25, 29, respectiv 39 de ani, asupra cărora au fost găsite droguri, respectiv 15 bucăți de cristale care conțineau o substanță tip praf de culoare albă.

”Având în vedere suspiciunea rezonabilă că ar putea fi substanțe interzise, jandarmii au întocmit pe numele celor în cauză actele de sesizare sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de deținere de substanțe interzise, conform prevederilor Legii 143/2000.

Documentele și substanțele descoperite asupra acestora au fost înaintate organelor abilitate, în vederea continuării cercetărilor”, arată Jandarmeria.

Jandarmii clujeni vor continua să fie vigilenți pe timpul executării misunilor specifice din spațiul public.

jandarmi

 

Citește mai departe

EVENIMENT

IMPORTANT. Sistare temporară a gazului în 5 localități din județul Cluj. Anunțul Delgaz Grid

Publicat

gaz pixabay

Pentru a permite companiei Transgaz efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de transport al gazelor naturale, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaz, marți, 23 aprilie., începând cu ora 09.00 până miercuri, 24 aprilie ora 12.00, în 5 localități din județul Cluj:  Soporu de Câmpie, Iacobeni, Iacobeni-Valea Largă, Cătunu Morii, Fânațe-Ceanu Mare.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuției gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

Ce trebuie să facă clienții

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din rețeaua Telekom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie).

”Regretăm disconfortul creat și le mulțumim clienților pentru înțelegerea și sprijinul acordat pentru desfășurarea acestor lucrări”, precizează compania.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Pod din spaghete Barilla nr. 7 al echipei de studenți UTCN, locul 3 la un concurs în Slovenia.

Publicat

spaghete UTCN

O echipă de studenți a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a obținut locul 3 la un concurs în Slovenia, cu un pod din spaghete care a rezistat la o încărcătură de 56 de kilograme.

Șef lucrări dr. ing. Cristian Mojolic, coordonatorul echipei de studenți, a declarat pentru Cluj24 că, la concursul desfășurat în orașul Maribor, au fost înscrise 33 de echipe din 4 țări, formate din studenți sau liceeni.

”Concursul din paste făinoase <<How strong is the bridge>> a avut loc în perioada 9-11 aprilie, iar fiecare echipă care reprezenta o universitate a fost formată din câte trei studenți.

UTCN s-a prezentat cu 2 echipe, dar una singură s-a clasat pe podium.

Participanții au avut la dispoziție 18 ore pentru realizarea podurilor, toate echipamentele fiind puse la dispoziție de către organizatori. Materialul din care s-au realizat podurile a fost spaghete Barilla nr. 7 lipite cu pistolul de lipit”, a spus Mojolic.

spaghete

Acesta a explicat că în ultima zi a competiției a avut loc jurizarea când s-a verificat corectitudiena îmbinărilor, după care s-a trecut la încercarea podurilor la tracțiune, iar fiecare pod a fost încercat pe o masă și a fost încărcat la mijloc cu o forță până la rupere.

”Podul nostru a ieșit, inițial, pe locul al 2-lea, cu o greutate de 56 de kg, dar din cauza unei lipituri cu 2 mm mai mare decât cea prevăzută în regulament, pe care studenții au uitat să o verifice din grabă, am primit o depunctare de 2 kg, și am terminat concursul pe locul 3.

Înainte de a pleca spre Slovenia, am realizat o machetă care s-a comportat mai bine decât cea prezentată în concurs.

Regulile concursului se trimit participanților doar cu o lună înainte, iar în această perioadă trebuie pregătit tot conceptul”, a precizat coordonatorul echipei UTCN.

Tradiție de 14 ani

Universitatea clujeană participă de 14 ani la concursuri de realizare a podurilor din paste făinoase (spaghete), iar de câteva ori echipele UTCN au câștigat Campionatul Mondial de la Budapesta și au înregistrat chiar recordul concursului de la Maribor în urmă cu 7 ani, de 113,4 kg.

”Rezultatul obținut în acest an înseamnă pentru UTCN o continuare a unei tradiții și faptul că am reușit să trecem peste o perioadă dificilă în care au fost sistate competiții internaționale din cauza pandemiei Covid.

Orice competiție studențească are aplicabilitate în ceea ce înseamnă dezvoltarea studenților.

A realiza un pod din paste este un lucru greu de imaginat pentru cineva, pare o joacă, dar este multă muncă în spate, calcule riguroase.

Dintr-un kilogram de paste să reușești să susții o greutate de zeci de kilograme nu cred că este la îndemâna oricui. Studenții noștri sunt pregătiți, muncesc mult și găsesc varianta optimă pentru realizarea podurilor”, a subliniat Cristian Mojolic.

Potrivit acestuia, studenții care au câștigat locul 3 în Slovenia sunt și de la Secția Căi Ferate, Drumuri și Poduri ceea ce va cântări greu în CV-ul lor când vor aplica pentru un job.

Dacă ai făcut pod din paste, poți face și din beton

”Pentru studenți este o oportunitate să arate că au reușit să pună în practică noțiunile teoretice învățate. Indiferent că este vorba de realizarea unui pod sau a unei structuri din lemn, ei sunt pregătiți să facă față provocărilor ulterioare.

Dacă ai reușit să faci un pod din paste, cu siguranță vei putea face și o structură din elemente obișnuite de construcție, beton sau metal.

Și și-au măsurat puterile cu alte universități europene, ceea ce înseamnă că noi, UTCN, suntem în top și sperăm să ne menținem acolo”, a conchis Cristian Mojolic.

Peste 5.000 de bucăți de paste

Ionela Ureche, studentă în anul IV la secția Căi Ferate, Drumuri și Poduri (CFDP), membră a echipei care a obținut locul 3, a precizat că podul care a obținut locul 3 a fost realizat din peste 5000 de bucăți de paste Barilla nr. 7 alese în așa fel încât să nu aibă pete albe pe ele sau fisuri.

”Toroanele care formează arcul podului au fost alcătuite din mai multe paste de diferite dimensiuni.

Podul nostru a avut o greutate de 1,5 kg, o deschidere de un metru și o înălțime de 40 de cm.

Pentru mine, participarea la concurs a fost o experiență foarte frumoasă, iar lucrul în echipă mă va ajuta și pe viitor. Îmi va fi de folos și faptul că am realizat și altfel de structuri, din paste, care nu sunt obișnuite.

Obținerea locului 3 înseamnă și un sprijin din partea UTCN prin admiterea la master”, a spus aceasta.

Ceva am făcut bine

 

Tamas Andras, anul IV la secția Construcții Civile și Industriale și Agricole (CCIA) a menționat la rândul său că înainte de începerea execuției podului, cei trei membri ai echipei au pregătit la facultate designul podului, au calculat câte bucăți de paste pot folosi, la ce secțiuni, au calculat deschiderea și înălțimea, cât rezistă fiecare element, după care au realizat un prototip al podului.

”Cele 18 ore pe care le-am avut la dispoziție în concurs a fost un timp restrâns, iar acest lucru a însemnat o colaborare perfectă între membrii echipei, astfel încât fiecare trebuia să știe ce face și să realizăm fiecare pas din prima, pentru că nu aveam timp de greșit. Aceasta a fost provocarea.

Locul 3 înseamnă pentru mine un succes, înseamnă și experiență acumulată, eu fiind implicat și în partea de design, de modelare și de execuție, dar și de coordonare a echipei în timpul concursului. Rezultatul final arată că am făcut ceva bine împreună cu echipa”, a arătat studentul.

N-a fost să fie

Gittinger Andras, student în IV CCIA, a fost membru al celeilalte echipe a UTCN care nu a reușit să finalizeze, în timp util, podul de spaghete la concursul din Slovenia. Cu toate acestea, pentru el participarea la o astfel de competiție internațională, chiar dacă nu a câștigat, a însemnat ”experiență de comunicare, de lucru în echipă, de împărțire a sarcinilor și de rezolvare a problemelor legate de timpul limitat”.

Membrii echipelor UTCN

Echipa 1

Popescu Dana Maria – an 4 CFDP

Tamas Andras – an 4 CCIA

Ureche Ionela -an 4 CFDP

Echipa 2

Gittinger Andras – an 4 CCIA

Szalai Kriszta – an 4 CCIA

Fekete Mátyás – an 4 CCIA- engleza

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax