Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU. Mirel Alexa: Sports Festival Cluj-Napoca este unic în lume. Locul unde fanii își întâlnesc campionii

Publicat


mirel 1

Organizatorul Sports Festival, Mirel Alexa, a acordat un interviu pentru Cluj24 în care vorbește despre începuturile organizării acestui festival în urmă cu 6 ani la Cluj-Napoca, de ce a fost nevoie de promovarea sportului în rândul clujenilor și despre cum s-au văzut, de la firul ierbii, cele două meciuri de retragere, ale lui Adrian Mutu și Horia Tecău din acest an.

–        De unde a pornit ideea de festival al sporturilor la Cluj?

Sports Festival este pentru noi un proiect de suflet. Am observat că există o necesitate, pe care cred că, de fapt, o vedem cu toții. România a avut mari sportivi, însă rezultatele au scăzut considerabil de la an la an, baza de selecție a scăzut drastic, iar educația sportivă suferă și ea.

Ne-am imaginat într-o primă fază acest spațiu ideal în care oricine, indiferent de vârstă, poate să învețe, gratuit, un sport.

Un loc unde fanii își întâlnesc campionii și unde sportul este celebrat așa cum merită. Nu am avut modele, pentru că acest proiect este, cred, unic în lume.

img 2172

–        Ce înseamnă sportul pentru dvs personal?

Sportul înseamnă sănătate fizică, dar și mentală. Este activitatea care aduce disciplina în viața noastră și care ne ajută să dezvoltăm obiceiuri sănătoase, indiferent că vorbim de programul de somn sau de nutriție.

Eu personal, încerc să fac mișcare ori de câte ori am ocazia și mă ajută întotdeauna să scap de stres și să am mai multă energie.

Publicul a fost grozav

–        Cum a fost prima ediție? Reacțiile publicului, implicarea/ sprijinul autorităților locale și sponsorilor?

Primul eveniment rămâne întotdeauna memorabil. După prima ediție ne-am dat seama că putem face și mai mult și că avem multe oportunități de dezvoltare.

Publicul a fost grozav de fiecare dată. A fost mai greu la început, până când oamenii au înțeles complexitatea evenimentului și că, spre deoebire de alte festivaluri, accesul este liber.

Autoritățile locale au fost alături de noi, la fel și cluburile sportive. Avem parteneri cu tradiție deja. Bineînțeles, aici întotdeauna este loc de mai bine.

Vrem să facem lucruri mari, însă pentru asta este nevoie de un buget serios. Având în vedere că în cadrul Sports Festival doar meciurile demonstrative sunt cu intrare pe bază de bilet, costurile de logistică și organizare sunt foarte mari.

Chiar și în cazul biletelor la meciuri încercăm să avem variante pentru toate buzunarele.

imgl7684

Efectele pandemiei

–        Cât de tare v-a afectat pandemia? Cum v-ați descurcat în cei doi ani?

Pandemia ne-a afectat la fel de tare ca pe orice organizator de evenimente. Am fost nevoiți să amânăm de două ori cea de-a treia ediție a Sports Festival.

Am avut bilete vândute și avansuri plătite. Am comunicat publicului și fanilor Sports Festival intenția noastră de a avea această a treia ediție imediat ce va fi posibil.

Ne-am îndreptat însă energia înspre proiecte comunitare precum Biletul de Sănătate, iar anul trecut am reușit să organizăm la Cluj două turnee WTA250, ceea ce este o mare mândrie pentru noi – Winners Open și Transylvania Open.

–        Se simte o emulație pentru sport, mai ales în rândul copiilor și tinerilor, după edițiile de până acum a Sports Festival?

Simțim că publicul nostru începe să se bucure cu adevărat de activitățile organizate în cadrul festivalui și să realizeze că pot petrece, cu toată familia, patru zile pline de distracție și mișcare, în zona de inițiere în sport.

Pentru prima dată, această zonă ne-a depășit toate așteptările în ce privește participarea.

Meciuri de retragere la Cluj

 mg 3030

–        De ce au avut loc la Cluj-Napoca meciurile de retragere ale lui Horea Tecău și Adrian Mutu, ținând cont de faptul că nu sunt clujeni și nu prea au avut tangență cu Clujul?

Adrian Mutu a căutat mult timp un organizator care să aibă viziunea și să dispună de resursele necesare pentru a pune la punct un spectacol. Pentru că asta și-a dorit de la meciul de retragere, un meci-show. Momentan cred că suntem singurii de pe piața din România care organizăm spectacole sportive de un asemenea calibru.

Anunțul făcut anul trecut de Horia că se va retrage din postura de jucător a deschis o discutie.

Și-a dorit o seară de neuitat alături de fani, partenerii săi de dublu, prieteni și familie.

Relația de prietenie pe care o avem cu Horia Tecău a făcut ca lucrurile să se miște foarte natural și am fost onorați să ne ocupăm de organizarea meciului de retragere.

În plus, să nu uităm că orașul Cluj-Napoca și-a câștigat pe bună dreptate titlul de oraș al sportului.

Avem aici și infrastructura necesară, și susținerea autorităților. Toate meciurile de Cupa Davis și Billie Jean King Cup (FedCup) disputate aici au deschis apetitul publicului pentru tenis.

c03a0462

–        Cum s-au simțit invitații la Cluj?

Pot să vă spun că am avut doar reacții pozitive. Sigur, au auzit de Sports Festival, dar realitatea a depășit așteptările și, după ce au gustat din experiența de festival, abia așteaptă să revină și în anii următori.

Parada impresionantă a sporturilor

–        La ediția 2022 au participat peste 110.000 de spectatori. Vă așteptați la un asemenea record? Ce momente v-au plăcut cel mai mult?

Ne așteptam la acest aflux de oameni, deși ne-am temut puțin de vremea ploioasă. Am avut însă noroc și ne-am bucurat de mai mult soare decât ploi. Momentele dragi sunt foarte multe.

Am avut o paradă a sporturilor impresionantă care ne-a rămas la suflet, la fel ca reacțiile publicului care a venit la cele două meciuri demonstrative.

În aceași măsură, a fost o încântare să vedem miile de copii care s-au bucurat de mișcare în zona de inițiere.

–        Ce pregătiți pentru Sports Festival 2023? Demonstrații de noi sporturi? Vedete supriză, meciuri antologice?

Răspunsul este da la toate. Acum lăsăm să se așeze putin impresiile, avem nevoie de o scurtă pauză pentru a ne aduna forțele, după care vom începe deja pregătirea ediției din 2023.

Avem multe idei, însă le vom comunica pe măsură ce vor începe să se concretizeze.

Până atunci, sperăm ca cei care au venit la festival să nu uite să facă mișcare cât mai des și așteptăm fanii tenisului la ediția din acest a turneului WTA250 Transylvania Open, în perioada 8-16 octombrie.

 thd1863

3z4a3587

c03a9920

 mg 0134

3z4a2027

esp 2468

3z4a1978



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj – CSU Craiova, 2-0. Oltenii, BĂTUȚI în Gruia de două ori în patru zile

Publicat

cfr

CFR Cluj a întâlnit-o pe CSU Craiova, pentru a doua oară în 4 zile, de această dată în etapa a 3-a a Superligii de fotbal. Joi, clujenii au eliminat-o din Cupa României, după penalty-uri. CFR avea nevoie ca de aer de o victorie pentru a nu ieși din trena FCSB-ului. După un joc foarte bun, CFR îi administrează Craiovei a doua înfrângere în patru zile. Scor final 2-0, goluri marcate de Kamara (min.22) și Korenica (min.44).

Echipele de start:

CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, M.Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Emerllahu – Korenica, L.Munteanu, Kamara
Rezerve: M.Popa, Abeid, Graovac, Sinyan, Name, Tachtsidis, Păun, Deac, Șfaiț, Nkololo, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu

CFR Cluj – CSU Craiova, 2-0. Oltenii, BĂTUȚI în Gruia de două ori în patru zile

CSU Craiova (4-3-3): L.Popescu – Mogoș, Maldonado, Badelj, Bancu – Anzor, Screciu, Houri – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: Lung Jr., Stoian, Iago, Montoya, Ndong, Zajkov, Păcurar, Căpățînă, Oshima, Barbu, Bană, Lukic
Antrenor: Mirel Rădoi

Arbitru: Chivulete Andrei Florin
Asistenți: Marinescu Vasile și Andrei Constantinescu
Arbitru VAR: Andrei Florin
Asistent VAR: Avram Valentin
Rezervă: Iulian Dima
Observator: Marcel Savaniu

Meciul începe într-o notă de echilibru, în primele minute posesia aternând de la o echipă la alta. Apoi, după 10 minute, CFR trece în control. Agresivitate există de ambele părți, poate puțin peste limita tolerată.

În min.14 și 16, clujenii au două jumătăți de ocazie, prin Kamara și Korenica. Kamara a fost cel mai periculos jucător al CFR-ului, ca dovadă că el a stat și la origine și la finalizare în faza din min.22, când, după o fază de playstation la care a contribuit cu un călcâi și Korenica, liberianul înscrie frumos pe lângă Popescu, pentru 1-0.

Oltenii își revin greu și încearcă să pună presiune pe careul lui Hindrich, însă Mitriță nu reușește decât o fază periculoasă, în min.28.

În min.44, Korenica execută o lovitură liberă de pe partea stângă, care-l păcălește pe Popescu și intră în poartă, pentru 2-0.

În repriza a doua, clujenii au cedat posesia, însă s-au apărat excelent și au continuat să fie periculoși pe contraatac. Dublă ocazie pentru CFR Cluj în min.60. Mai întâi, Maldonado scoate de pe linia porții tentativa lui Emerllahu, apoi, pe respingere, Djokovic a încercat și el să-l învingă pe Popescu, însă acesta a respins.

În min.62, Mitriță mai are o ocazie din 6m însă Hindrich se opune. În min.69, Safira vede al doilea galben și este eliminat.

În min.91, Kamara mai are o ocazie bună, urmat de Juric, două minute mai târziu.

CFR Cluj reușește a doua victorie în fața oltenilor în patru zile, după un joc foarte bun și îi suflă în ceafă FCSB-ului.

Notele Cluj24:

Hindrich 8 – Rocha 7, Bolgado 7, M.Ilie 7, Camora 8 – Fică 7, Djokovic 7, Emerllahu 8 – Korenica 8, L.Munteanu 7, Kamara 8, Abeid, Graovac, Păun 7, Nkololo 6, Juric

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

În ce CONDIȚII se aplică TVA de 9 % la livrarea locuințelor de până la 120 mp și VALOARE de până la 600.000 de lei

Publicat

planeri casa

Din 1 ianuarie 2025 se aplică o regulă clară și unică privind TVA-ul pentru livrarea locuințelor: TVA-ul va fi de 9% pentru locuințele care îndeplinesc anumite condiții, indiferent când a fost semnat antecontractul și ce TVA s-a aplicat la avansurile deja plătite, scrie Alba24.

”Începând cu 1 ianuarie 2025 nu se mai aplică niciun fel de măsură tranzitorie, indiferent când au fost încheiate antecontracte și ce fel de cotă s-a aplicat la avansurile plătite. Dacă livrarea are loc după 1 ianuarie 2025, cota de TVA este de 9% dacă sunt îndeplinite o serie de condiții’, a declarat consultantul fiscal Mariana Vizoli într-un comunicat transmis Agerpres.

În ce CONDIȚII se aplică TVA de 9 % la livrarea locuințelor de până la 120 mp și VALOARE de până la 600.000 de lei

Prin livrare se înțelege momentul predării efective a locuinței și semnarea contractului de vânzare-cumpărare (adică momentul în care devii proprietar cu acte). Nu contează când ai dat avansul sau când ai semnat antecontractul, ci doar când se face predarea finală.

În ce condiții se aplică cota de TVA de 9%

Potrivit sursei citate, pentru a se aplica cota redusă de TVA de 9% trebuie îndeplinite anumite condiții de eligibilitate, respectiv:

– suprafața locuibilă trebuie să fie de maximum 120 mp (la calculul suprafeței locuibile nu sunt luate anexele gospodărești)
– valoarea, inclusiv a anexelor gospodărești (garaje, boxe, locuri de parcare) nu trebuie să depășească 600.000 lei, exclusiv TVA
– persoana fizică nu trebuie să fi achiziționat de la 1 ianuarie 2023 alte locuințe cu cota redusă (cu excepția locuințelor achiziționate în baza dispozițiilor tranzitorii ale OG 16/2022)
– locuința trebuie să fie locuibilă ca atare.

”Definiția locuinței locuibile ca atare s-a modificat de la 1 ianuarie 2024, fiind adăugate condiții referitoare la finisaje interioare și exterioare, instalații și obiecte sanitare și instalații electrice (inclusiv întrerupătoare și prize)”, a precizat Mariana Vizoli.

Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru locuințe

Astfel, locuințele care în momentul livrării pot fi considerate locuibile ca atare sunt cele care la data livrării îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

– au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie
– au acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere
– sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitary
– finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare
– finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect
– au instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente; au instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare și prize

Citește mai departe

EVENIMENT

LIDERII deciziilor sustenabile vin la Transylvania Green Energy Forum 2025

Publicat

eoliene

Cluj-Napoca devine, în perioada 27-28 mai, centrul dezbaterilor despre viitorul sustenabil al energiei, găzduind o nouă ediție a Transylvania Green Energy Forum – cel mai important eveniment regional dedicat energiei verzi.

Într-un context european în care tranziția energetică și sustenabilitatea sunt priorități strategice, evenimentul reunește lideri din mediul public și privat, experți naționali și internaționali, dar și decidenți politici, pentru a contura direcțiile următoare în domeniul energiei verzi.

LIDERII deciziilor sustenabile vin la Transylvania Green Energy Forum 2025

Ediția din 2025 propune un cadru actualizat de discuții despre cele mai presante provocări și oportunități din sectorul energetic, cu accent pe digitalizarea proceselor, cooperarea public-privată și noi modele de guvernanță în contextul schimbărilor climatice. Printre temele centrale se numără: inovațiile tehnologice, securitatea energetică, finanțările sustenabile, mobilitatea urbană, politicile climatice și transparența.

Organizatorii au publicat deja lista primilor speakeri confirmați, aceasta reunind nume de prim rang din administrație, industrie și mediul academic:

●      Mircea Abrudean – Președintele Senatului României

●      Marcel Boloș – Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

●      Bogdan-Gruia Ivan – Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului

●      George Niculescu – Președinte Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei

●      Alexandru Petrescu – Președinte Autoritatea de Supraveghere Financiară

●      Antal István-Loránt – Președinte Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale

●      Sándor Bende – Președinte Comisia pentru Industrii și Servicii, Camera Deputaților

●      Ovidiu Cîmpean – Deputat

●      Mihaela Suciu – Director General Distribuție Energie Electrică Romania

●      Ștefan Gadola – Vice -Președinte al Consiliului de Administrație Energobit

●      Maria Metz – CEO NTT DATA Romania

●      Radu Vasile – Director General Eximprod Engineering

●      Bogdan Varga – Prof. Dr. Ing., Universitatea Tehnică Cluj-Napoca

●      Ciprian Bodiu – Chief Sales Officer Parapet

●      Christian Leonte – CEO WALDEVAR Holding

●      Mihaela Coroiu – Director Marketing Strategy & Sustainable Energy Projects, EnergoBit

forum

„​Suntem încântați să anunțăm primele confirmări pentru Transylvania Green Energy Forum 2025. Lista speakerilor și partenerilor este în continuă actualizare, iar temele abordate vor reflecta cele mai noi tendințe și provocări din domeniul energiei verzi.​ În prima zi, dezbatem subiecte precum tranziția către neutralitate carbonică până în 2050, evidențiind politici și tehnologii esențiale pentru reducerea emisiilor și decarbonizarea sectoarelor critice. De asemenea, vom discuta despre inovațiile tehnologice în domeniul energiei verzi, inclusiv progresele în tehnologiile fotovoltaice, soluțiile de stocare a energiei și dezvoltarea hidrogenului verde. ​

A doua zi va fi dedicată principalilor jucători din industria petrolului și gazelor, concentrându-ne pe adaptarea acestora la noile realități ale tranziției energetice și pe rolul lor în atingerea obiectivelor de sustenabilitate.​

Vom reveni în curând cu noi anunțuri privind participanții și temele specifice ale fiecărui panel. Ne propunem, ca la fiecare ediție, să oferim o platformă de discuție relevantă și actuală, care să contribuie la conturarea unui viitor energetic sustenabil”, au anuntat organizatorii.

Urmează două zile de idei, strategii și conexiuni care pot accelera transformarea energetică a României și care plasează Transilvania pe lista regiunilor care contribuie activ la sustenabilitatea europeană. Mai multe detalii și înscrieri, aici.

Parteneri: PPC, EnergoBit, NTT DATA, OMV Petrom, Eximprod Grup, Nuclearelectrica, Distribuție Energie Electrică Romania, Parapet, Waldevar, Banca Transilvania.

Evenimentul este organizat de Amprenta Advertising, în colaborare cu Federația Patronală a Energiei (FPE).

Citește mai departe

EVENIMENT

De Ziua Mondială a Sănătății, recunoștință pentru cei care salvează vieți. Dr. Ana-Maria Zanfir din Cluj, un exemplu de dăruire

Publicat

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită în 7 aprilie, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj transmite un mesaj de recunoștință pentru profesioniștii din domeniul medical care își dedică viața îngrijirii celor aflați în suferință.

Un exemplu de astfel de implicare îl reprezintă Dr. Ana-Maria Zanfir, medic primar chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, din cadrul SCJU Cluj.

Nominalizare la Premiul „Carol Davila”

Recent, în cadrul Galei aniversare a Colegiului Medicilor din România – 30 de ani de activitate, Dr. Zanfir a fost nominalizată la Premiul „Carol Davila”, o distincție acordată pentru promovarea valorilor profesiei medicale. De asemenea, a primit titlul de ambasador onorific pentru unul dintre anii simbolici din istoria organizației, în semn de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în slujba pacienților.

„Astăzi, 7 aprilie 2025, de Ziua Mondială a Sănătății, este cea mai bună ocazie să ne îndreptăm gândurile, aprecierea și recunoștința către toți cei care își dedică întreaga activitate îngrijirii bolnavilor.

Este, totodată, un moment potrivit să aducem în prim-plan profesioniști din domeniul sănătății, oameni dedicați cauzei ajutorării celor aflați în dificultate. Dr. Ana-Maria Zanfir, medic primar de chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, reprezintă unul dintre multele exemple de cadre medicale de excepție care își desfășoară activitatea în SCJU Cluj. De curând, la Gala aniversară Colegiul Medicilor din România – 30 de ani de activitate, Dr. Ana-Maria Zanfir a fost nominalizată la Premiul „Carol Davila”, pentru promovarea valorilor profesiei medicale și a fost numită ambasador onorific pentru unul dintre anii de activitate din istoria Colegiului Medicilor. Acest premiu vine ca o recunoaștere a eforturilor depuse în sprijinul pacienților, pentru dedicarea față de profesie și pentru contribuția semnificativă la promovarea valorilor profesiei de medic”, a transmis SCJU Cluj.

Activitate de promovare a profesiei medicale în cadrul comunității

Pe lângă munca desfășurată în Secția Clinică de Chirurgie Vasculară a spitalului, Dr. Zanfir este implicată activ în promovarea sănătății în comunitate. Organizează evenimente dedicate prevenției, stilului de viață sănătos și evaluării stării de sănătate a populației, fiind, totodată, realizatorul unei emisiuni TV cu tematică medicală.

„Alături de activitatea importantă desfășurată în Secția Clinică de Chirurgie Vasculară a spitalului, medicul Ana-Maria Zanfir desfășoară o intensă activitate de promovare a profesiei medicale în cadrul comunității, prin organizarea de evenimente publice dedicate evaluării stării de sănătate a cetățenilor, prevenției și promovării unui stil de viață sănătos. Este realizatorul unei emisiuni TV și coordonatorul departamentului de sănătate al unui cult religios, la nivel național”, a mai arătat instituția.

Prin activitatea sa, Dr. Ana-Maria Zanfir este un model de implicare, responsabilitate și empatie, întruchipând idealul profesiei de medic.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate