Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU. Mirel Alexa: Sports Festival Cluj-Napoca este unic în lume. Locul unde fanii își întâlnesc campionii

Publicat


mirel 1

Organizatorul Sports Festival, Mirel Alexa, a acordat un interviu pentru Cluj24 în care vorbește despre începuturile organizării acestui festival în urmă cu 6 ani la Cluj-Napoca, de ce a fost nevoie de promovarea sportului în rândul clujenilor și despre cum s-au văzut, de la firul ierbii, cele două meciuri de retragere, ale lui Adrian Mutu și Horia Tecău din acest an.

–        De unde a pornit ideea de festival al sporturilor la Cluj?

Sports Festival este pentru noi un proiect de suflet. Am observat că există o necesitate, pe care cred că, de fapt, o vedem cu toții. România a avut mari sportivi, însă rezultatele au scăzut considerabil de la an la an, baza de selecție a scăzut drastic, iar educația sportivă suferă și ea.

Ne-am imaginat într-o primă fază acest spațiu ideal în care oricine, indiferent de vârstă, poate să învețe, gratuit, un sport.

Un loc unde fanii își întâlnesc campionii și unde sportul este celebrat așa cum merită. Nu am avut modele, pentru că acest proiect este, cred, unic în lume.

img 2172

–        Ce înseamnă sportul pentru dvs personal?

Sportul înseamnă sănătate fizică, dar și mentală. Este activitatea care aduce disciplina în viața noastră și care ne ajută să dezvoltăm obiceiuri sănătoase, indiferent că vorbim de programul de somn sau de nutriție.

Eu personal, încerc să fac mișcare ori de câte ori am ocazia și mă ajută întotdeauna să scap de stres și să am mai multă energie.

Publicul a fost grozav

–        Cum a fost prima ediție? Reacțiile publicului, implicarea/ sprijinul autorităților locale și sponsorilor?

Primul eveniment rămâne întotdeauna memorabil. După prima ediție ne-am dat seama că putem face și mai mult și că avem multe oportunități de dezvoltare.

Publicul a fost grozav de fiecare dată. A fost mai greu la început, până când oamenii au înțeles complexitatea evenimentului și că, spre deoebire de alte festivaluri, accesul este liber.

Autoritățile locale au fost alături de noi, la fel și cluburile sportive. Avem parteneri cu tradiție deja. Bineînțeles, aici întotdeauna este loc de mai bine.

Vrem să facem lucruri mari, însă pentru asta este nevoie de un buget serios. Având în vedere că în cadrul Sports Festival doar meciurile demonstrative sunt cu intrare pe bază de bilet, costurile de logistică și organizare sunt foarte mari.

Chiar și în cazul biletelor la meciuri încercăm să avem variante pentru toate buzunarele.

imgl7684

Efectele pandemiei

–        Cât de tare v-a afectat pandemia? Cum v-ați descurcat în cei doi ani?

Pandemia ne-a afectat la fel de tare ca pe orice organizator de evenimente. Am fost nevoiți să amânăm de două ori cea de-a treia ediție a Sports Festival.

Am avut bilete vândute și avansuri plătite. Am comunicat publicului și fanilor Sports Festival intenția noastră de a avea această a treia ediție imediat ce va fi posibil.

Ne-am îndreptat însă energia înspre proiecte comunitare precum Biletul de Sănătate, iar anul trecut am reușit să organizăm la Cluj două turnee WTA250, ceea ce este o mare mândrie pentru noi – Winners Open și Transylvania Open.

–        Se simte o emulație pentru sport, mai ales în rândul copiilor și tinerilor, după edițiile de până acum a Sports Festival?

Simțim că publicul nostru începe să se bucure cu adevărat de activitățile organizate în cadrul festivalui și să realizeze că pot petrece, cu toată familia, patru zile pline de distracție și mișcare, în zona de inițiere în sport.

Pentru prima dată, această zonă ne-a depășit toate așteptările în ce privește participarea.

Meciuri de retragere la Cluj

 mg 3030

–        De ce au avut loc la Cluj-Napoca meciurile de retragere ale lui Horea Tecău și Adrian Mutu, ținând cont de faptul că nu sunt clujeni și nu prea au avut tangență cu Clujul?

Adrian Mutu a căutat mult timp un organizator care să aibă viziunea și să dispună de resursele necesare pentru a pune la punct un spectacol. Pentru că asta și-a dorit de la meciul de retragere, un meci-show. Momentan cred că suntem singurii de pe piața din România care organizăm spectacole sportive de un asemenea calibru.

Anunțul făcut anul trecut de Horia că se va retrage din postura de jucător a deschis o discutie.

Și-a dorit o seară de neuitat alături de fani, partenerii săi de dublu, prieteni și familie.

Relația de prietenie pe care o avem cu Horia Tecău a făcut ca lucrurile să se miște foarte natural și am fost onorați să ne ocupăm de organizarea meciului de retragere.

În plus, să nu uităm că orașul Cluj-Napoca și-a câștigat pe bună dreptate titlul de oraș al sportului.

Avem aici și infrastructura necesară, și susținerea autorităților. Toate meciurile de Cupa Davis și Billie Jean King Cup (FedCup) disputate aici au deschis apetitul publicului pentru tenis.

c03a0462

–        Cum s-au simțit invitații la Cluj?

Pot să vă spun că am avut doar reacții pozitive. Sigur, au auzit de Sports Festival, dar realitatea a depășit așteptările și, după ce au gustat din experiența de festival, abia așteaptă să revină și în anii următori.

Parada impresionantă a sporturilor

–        La ediția 2022 au participat peste 110.000 de spectatori. Vă așteptați la un asemenea record? Ce momente v-au plăcut cel mai mult?

Ne așteptam la acest aflux de oameni, deși ne-am temut puțin de vremea ploioasă. Am avut însă noroc și ne-am bucurat de mai mult soare decât ploi. Momentele dragi sunt foarte multe.

Am avut o paradă a sporturilor impresionantă care ne-a rămas la suflet, la fel ca reacțiile publicului care a venit la cele două meciuri demonstrative.

În aceași măsură, a fost o încântare să vedem miile de copii care s-au bucurat de mișcare în zona de inițiere.

–        Ce pregătiți pentru Sports Festival 2023? Demonstrații de noi sporturi? Vedete supriză, meciuri antologice?

Răspunsul este da la toate. Acum lăsăm să se așeze putin impresiile, avem nevoie de o scurtă pauză pentru a ne aduna forțele, după care vom începe deja pregătirea ediției din 2023.

Avem multe idei, însă le vom comunica pe măsură ce vor începe să se concretizeze.

Până atunci, sperăm ca cei care au venit la festival să nu uite să facă mișcare cât mai des și așteptăm fanii tenisului la ediția din acest a turneului WTA250 Transylvania Open, în perioada 8-16 octombrie.

 thd1863

3z4a3587

c03a9920

 mg 0134

3z4a2027

esp 2468

3z4a1978

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 2.000 de copii cu malformaţii cardiace grave, salvaţi la Cluj şi-n alte centre din România şi Italia. Mulţumim, San Donato

Publicat

De

Acordul de cooperare dintre Ministerul Sănătăţii şi Grupul San Donato a permis salvarea vieţii a peste 2.000 de copii români, care au fost trataţi în clinicile din Italia şi din ţara noastră în ultimii 9 ani, a informat, vineri, ministrul Alexandru Rafila.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Rafila a vizitat, la invitaţia conducerii Grupului San Donato, Policlinica IRCCS San Donato, Spitalul IRCCS San Raffaele şi Spitalul IRCCS Galeazzi – Sant’Ambrogio din Milano. Ministrul a fost însoţit de consulul general al României la Milano, Florin Pascu.

„Parteneriatul şi colaborarea salvează vieţi! Acordul de cooperare dintre Ministerul Sănătăţii din România şi Grupul San Donato a permis salvarea vieţii a peste 2.000 de copii români, care au fost trataţi în clinicile din Italia şi România în ultimii 9 ani. Dezvoltarea profesională a peste 140 de specialişti români în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice este de asemenea o componentă esenţială a acestei colaborări, care va permite până în anul 2025 ca toate aceste tipuri de intevenţii chirurgicale să se realizeze în România. Mulţumesc în mod deosebit conducerii Grupului San Donato, dr. Francesco Galli, domnului profesor Alessandro Frigiola şi domnului profesor Tammam Youssef pentru sprijinul constant acordat şi care are ca principală preocupare tratarea copiilor cu afecţiuni cardiovasculare grave şi care permit viaţă mai bună pentru copiii români care au nevoie de ajutor medical”, a afirmat ministrul Sănătăţii, citat în comunicat.

România a reînnoit recent acordul de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice cu Grupul San Donato, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo şi Asociaţia Inima Copiilor din România.

„Scopul colaborării româno-italiene este scăderea ratei mortalităţii infantile în România cauzate de malformaţiile cardiace congenitale. Datorită acordului, au fost realizate aproximativ 1.700 de intervenţii la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Marie Curie’ din Bucureşti şi în centrele din Iaşi, Cluj Napoca şi Timişoara, iar aproximativ 600 de copii au fost transferaţi şi operaţi la San Donato”, se precizează în comunicat.

De asemenea, 140 de cadre medicale din România (medici, asistenţi medicali, tehnicieni) au beneficiat de pregătire profesională, dintre care 50 prin training în cadrul IRCCS Policlinico San Donato, iar 90 la Spitalul „Marie Curie” în timpul misiunilor operatorii.

În Italia, la centrul de chirurgie cardiacă, ministrul Rafila s-a întâlnit cu părinţi ai copiilor români operaţi acolo. El a discutat şi cu unul dintre medicii români de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” care se află la pregătire profesională în Italia.

Ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii Grupului San Donato au discutat şi despre posibilitatea de extindere a colaborării în alte specialităţi medicale. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Maşină în flăcări la intrare pe A3. Au intervenit pompierii clujeni. Defecţiune la instalaţia electrică

Publicat

De

masina flacari

O maşină a fost cuprinsă de flăcări la nodulrutier de intrare pe autostrada A3, în Turda.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit cu o autospecială pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un autoturism ce se deplasa pe nodul rutier de acces pe autostrada A3 din apropiere municipiului Turda.

Echipajul a găsit autoturismul cuprins în totalitate de flăcări, iar ocupanții erau ieșiți din acesta. Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment.

Cauza probabilă a fost o defecțiune la instalația electrică a autoturismului”, informează ISU Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Beznă în Parcul Mare. S-a luat curentul. Noaptea, ca hoţii. Clujenii şi-au luminat calea cu telefoanele

Publicat

De

bezna parcul mare

Parcul Mare din Cluj-Napoca a fost cuprins, vineri seară, de o beznă totală, conform imaginilor trimise de un cititor al Cluj24. Spre surprinderea mulţimii de clujeni care erau în parc, lumina s-a luat brusc. Mulţi dintre ei şi-au amintit de vremea lui Ceauşescu, când era des întâlnită o asemenea practică.

Majoritatea celor prezenţi au apelat la telefon pentru a-şi lumina calea, iar cei cu biciclete puse la punct şi-au aprin farurile. Deocamdată nu se ştie dacă au fost incidente.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în prima lună de toamnă

Publicat

Ultimele două săptămâni de vară vor avea temperaturi ridicate, la fel ca și prima săptămână de toamnă, iar apoi vremea începe să se mai răcească și să devină normală pentru luna septembrie, potrivit prognozei pentru următoarele 4 săptămâni, transmisă vineri, de meteorologii ANM.

22 – 29 august

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nordice și estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea de sud-vest a țării, dar mai ales în zona de munte aferentă, iar în rest cantitățile de precipitații vor fi deficitare.

29 august – 5 septembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în est și sud-est. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile vestice, dar și local deficitare în cele estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

5 – 12 septembrie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile estice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va avea o tendință ușor excedentară în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

12 – 19 septembrie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, mai ales în estul și sud-estul țării. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare în regiunile vestice, nordice și nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate