Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU. Ioana Pîrlea (JCI Cluj):Voluntariatul e despre munca în echipă, despre transformarea unor idei îndrăznețe în realitate

Publicat


ioana p 1

Ioana Pîrlea este jurnalist și a lucrat în presa scrisă, dar și în televiziune, iar în prezent își desfășoară activitatea la un post local de radio din Cluj-Napoca. Pe lângă cariera profesională, Ioana este implicată în proiecte de voluntariat și conduce, din postura de președinte, organizația JCI Cluj.

Aceasta a acordat un interviu pentru Cluj24 în care a vorbit despre importanța voluntariatului, despre proiectele derulate, despre ce înseamnă să ajuți alți oameni.

ioana p 2

Rep:  Ce înseamnă voluntariatul pentru tine?

I.P: Cred că fiecare dintre noi poate face un mic pas pentru o schimbare pozitivă. Iar toți acești pași, însumați, vor duce ulterior la rezultate frumoase.

Voluntariatul este despre a căuta soluții în loc de a analiza doar probleme. E despre pasiune, dăruire și empatie pe de-o parte, dar și despre creștere și introspecție de cealaltă.

E despre munca în echipă, despre creativitate și despre transformarea unor idei îndrăznețe în realitate. Cred că voluntariatul este o activitate care „hrănește”, îți oferă energie.

 

Rep:  Când ți-ai descoperit această vocație? De la ce a început totul?

I.P: Povestea mea în JCI Cluj a început în a doua parte a anului 2019, într-un moment în care am simțit că pot și vreau să fac ceva nou.

Rezonam cu proiectele organizației și am considerat că pot să contribui și eu la dezvoltarea acestora.

În plus, având experiența din domeniul mass-media în spate, știam cât de importantă e activitatea ONG-urilor.

Experiența de voluntar e pentru mine una intensă – plină cu emoții, zâmbete și lecții importante adunate în sutele de ore dedicate proiectelor de aici. Și cred că pasiunea crește cu fiecare acțiune și provocare.

ioana p 3

Rep:  Ce trebuie să știe să facă un voluntar?

I.P: Cred că orice abilitate pe care fiecare dintre noi o are poate fi transformată într-o super-putere pe care ulterior o putem folosi pentru a face lucruri frumoase și a pune bazele unor inițiative de succes.

Ca voluntari avem nevoie de pasiune, ambiție, motivație și o mare dorință de a face bine. Fiecare membru în JCI e unic, vine cu abilități și cu idei diferite și tocmai în asta constă farmecul.

Proiectul ReClothing

Rep: La ce ne ajută să fim voluntari?

I.P: Fiecare proiect e o oportunitate de tipul „win-win”. Dai, dar și câștigi. Ai cadrul perfect pentru a oferi comunității o mică parte din cunoștințele și abilitățile pe care le ai, dar și din energia ta. Iar la schimb ai șansa de a evolua la fiecare pas, de a-ți descoperi noi abilități și a le crește.

Voluntariatul e de mare ajutor atât în dezvoltarea personală și în carieră, cât și dintr-o perspectivă socială. Îți oferă șansa de a cunoaște oameni care rezonează cu valorile tale.

ioana p 5

Rep:  Care a fost cea mai mare satisfacție a ta ca voluntar JCI?

I.P: Una dintre cele mai mari satisfacții a fost proiectul ReClothing, cel prin care demonstrăm că hainele pot primi o a doua șansă, în contextul în care industria de fashion e a doua cea mai poluantă din lume, iar 95% din deșeurile textile ar putea fi salvate.

Ideea inițială a proiectului a pornit cumva dintr-o problemă identificată la nivel personal și a crescut cu fiecare contribuție din echipă și din comunitate.

Asta este una dintre cele mai faine părți în voluntariat: îți oferă șansa de a crește idei de la 0, de a testa. E un loc în care putem da frâu liber creativității. Poți sădi orice idee care, îngrijită corespunzător, va înflori spectaculos.

Satisfacțiile vin de fiecare dată când văd că oamenii rezonează cu proiectele noastre, dar și la fiecare zâmbet pe care reușim să îl generăm în rândul beneficiarilor proiectelor noastre.

În prag de sărbători, de exemplu, bucuria văzută în ochii unui copil orfan căruia îi oferi un cadou șterge cu buretele toate sacrificiile făcute pentru a ajunge, încărcați de daruri, acolo.

Proiecte JCI în 2021

ioana p 4

Rep:  Ce acțiuni a întreprins JCI în ultimul an?

I.P: Am inaugurat 3 hub-uri tech în școli din mediul rural, am dotat alte 4 unități de învățământ cu echipamente IT, am demonstrat că hainele pot primi o a doua șansă în cadrul celor trei târguri organizate, am militat pentru integrarea pe piața muncii a persoanelor din medii defavorizate și am adus în fața comunității exemple de tineri care excelează în domeniile lor.

Iar de Crăciun ne-am bucurat să fim ajutoarele Moșului pentru zeci de copii din zone sărace ale județului Cluj.

 

Rep: Ce proiecte aveți pentru acest an?

I.P: În 2022 vrem să creștem proiectele deja cunoscute și să reușim să le ducem la un nou nivel. Vom continua să dotăm școlile din mediul rural cu echipamente IT, atât de necesare în era digitalizării.

Iar proiectul dedicat hainelor va avea din acest an, pe lângă târgurile caritabile cu vânzare, și evenimente în care dăruim articole vestimentare persoanelor fără posibilități.

Avem în plan și proiecte noi, iar dincolo de zona socială ne vom orienta și către business și dezvoltare personală, precum și către îngrijirea mediului.

 

Rep:   Cum răspund clujenii la acțiunile voastre?

I.P: Clujenii se dovedesc a fi din ce în ce mai receptivi. Au rezonat cu fiecare cauză a noastră și ne-au susținut prin donații și prin prezența la evenimente.

Activitatea JCI Cluj se bazează pe a veni cu soluții tocmai în acele zone din comunitate în care identificăm lipsuri și probleme, astfel că sperăm că ne vor fi alături și în la următoarele acțiuni. Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

ioana p 6

ioana p 7Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Clujul de altădată

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Drama amoroasă din Cluj. Un învățător își ÎMPUȘCĂ iubita și ea învățătoare și apoi se sinucide

Publicat

pistol arma pixabay

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

universul

„Aseară, într-un cartier mărginaș din Cluj, s-a petrecut o dramă înfiorătoare, ai cărei eroi sunt învățătorul Ion Călugărul din comuna Fizeșul Gherlei și tânăra învățătoare Ana Vlăduț din aceiași comună.

Cei doi s-au cunoscut acum câțiva ani, amândoi fiind la aceiași școală.

Între ei s-a înfiripat o dragoste puternică, învățătorul intenționând să ceară în căsătorie pe colega lui. Tatăl fetei, care este preot în comună, a refuzat însă să-și dea consimțământul la această căsătorie, pentru că nădăjduia să găsească un bărbat cu o situație mai bună pentru fiica sa.

Cu toată opunerea părinților, tinerii au continuat legătura lor de dragoste, fapt care a determinat pe preot să-și alunge fiica.

Aceasta a deprimat atât de mult pe cei doi tineri, încât ei s-au decis să-și pună capăt zilelor. În acest scop, tinerii au plecat într-o pădure de lângă Beclean, unde au stat două zile. Se pare că în timpul acesta, fata s-a răzgândit și nu numai că a refuzat să se sinucidă cu iubitul ei, dar și-a exprimat dorința de a pleca la niște rude la Cluj, luând cu ea și pe Călugăru.

Renunțând la proiectul lor de a se sinucide, tinerii s-au dus la Cluj unde au întâlnit pe fratele fetii, care este student la facultatea de medicină. Acesta nu bănuia nimic despre starea sufletească prin care au trecut cei doi tineri.

Știind însă că se iubesc, studentul le-a propus să meargă cu el la un unchi al lor din strada Albinei 12, urmând să se înțeleagă cu acesta și să se căsătorească, apoi să obțină consimțământul părinților săi.

Tinerii îndrăgostiți au ajuns însă să nu se mai înțeleagă între ei, fata ne mai voind să se căsătorească. De aici au plecat cu toții cu un automobil la unchiul învățătorului unde, în fața porții acestuia, fata în loc să intre în casă, a căutat să fugă.

Învățătorul, într-un moment de enervare, a scos revolverul și a tras asupra fetei, împușcând-o în ceafă. Nefericita fată a căzut imediat scăldată într-un lac de sânge, iar Călugăreanu a luat-o la fugă.

Fratele fetei care încercase zadarnic să dezarmeze pe învățător, a transportat-o imediat la clinică, în stare disperată.

Criminalul între timp s-a înapoiat la locul crimei și, intrând în curtea casei, și-a tras un glonț de revolver în tâmplă, rămânând mort pe loc.

Tânărul învățător a lăsat două scrisori părinților lui și una părinților fetei, în care arată că, neobținând autorizația părinților fetei de a se căsători, s-au hotărât împreună să se sinucidă.

Cele două scrisori au fost scrise desigur, înainte de plecarea lor din comună”.

[în „Universul”, anul al 52-lea, nr.89, București, 31 martie 1935].

Citește mai departe

EVENIMENT

Râuri din Cluj și din alte 8 judeţe din Transilvania, sub Cod GALBEN de inundaţii până la ora 24:00

Publicat

inundatii 3

Luni, hidrologii au anunțat cod galben de inundaţii pe râuri din bazinele hidrografice Someş, Mureş, Olt, respectiv din judeţele Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Mureş, Alba, Harghita, Braşov, Sibiu şi Hunedoara, scrie Agerpres.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), pe parcursul zilei de luni, până la ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mare – bazin amonte S.H. Rodna şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Rodna (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin amonte Ac. Gilău şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Gilău (judeţele: Bihor şi Cluj), Niraj – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Mureş), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Arieş – amonte confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba şi Cluj), Târnava Mică – bazin amonte S.H. Sărăţeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sărăţeni (judeţele: Harghita, Mureş şi Alba), Târnava Mare – bazin amonte S.H. Odorheiu Secuiesc şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Odorheiu Secuiesc (judeţele: Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu şi Alba), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte S.H. Brănişca (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara), Cibin – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Sibiu), ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie.

„Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 05.06.2023 ora 16:00 – 05.06.2023 ora 22:00 pe unele râuri mici din judeţele Cluj şi Alba”, precizează specialiştii.

Meteorologii au emis, luni, o atenţionare Cod galben de furtuni şi averse la munte şi în judeţe situate în sudul şi estul Transilvaniei, valabilă pe parcursul zilei.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în intervalul orar 12:00 – 22:00, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi intensificări ale vântului, la munte şi în sudul şi estul Transilvaniei.

În intervale scurte de timp (1 – 3 ore), cantităţile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp.

Judeţele avertizate sunt: Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Bistriţa – Năsăud, Neamţ (jumătatea de vest), Suceava (jumătatea de vest) şi Maramureş.

Citește mai departe

EDUCATIE

Greva din Educație CONTINUĂ. Ce se întâmplă cu examenele naționale

Publicat

greva

Greva din Educație continuă marți, 6 iunie, în ciuda faptului că Guvernul a aprobat majorările salariale cerute de sindicate, scrie Alba24.ro

Presiunea în sistem este foarte mare: pe de o parte profesorii și personalul nedidactic pierd mulți bani, nefiind plătiți în perioada grevei, iar pe de altă parte elevii au de suferit din cauza amânării examenelor naționale (evaluare națională și bacalaureat).

Liderii de sindicat avertizează că nu vor ceda și avertizează Guvernul cu privire la revolta care a cuprins sistemul de educație.

„Colegii noștri și-au asumat răspunderea pentru această acțiune, chiar dacă pierd din punct de vedere salarial.

Revolta este maximă în momentul de față”, a spus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, într-o intervenție la B1TV.

”Fără supărare, politicienii noștri nu au înțeles absolut nimic: nu este o grevă generală declanșată doar pentru creșterea salarială, discutăm de mai multe aspecte.

Discutăm despre probleme sistemice, cum bine spunea colega care a intervenit mai devreme la dumneavoastră. Sunt probleme existente în sistemul de învățământ” a adăugat acesta.

Veniturile mici din sistem creează o presiune pe dascăli, care nu-și permit să piardă și mai mult la salariu.

De alfel, spun sindicaliștii, pe asta și mizează Guvernul: că oamenii vor ceda până la urmă sub presiunea banilor.

Greva continuă: anunțul sindicatelor

Greva generală din Educație continuă, au anunțat federațiile sindicale într-un comunicat de presă transmis duminică, 4 iunie.

„Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională!

Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, au transmis sindicatele în comunicat.

„A fost o pandemie și spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute.

În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a declarat Marius Nistor, în urmă cu câteva zile, la Digi24.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un nou NUME pe lista de posibili antrenori ai Universității Cluj

Publicat

„U” Cluj nu are încă un antrenor. La lista cu posibilii tehnicieni s-a adăugat numele lui Andrei Prepeliță (37 de ani), liber de contract din octombrie 2022, după plecare de la FC Argeș, echipă la care a avut primul mandat ca antrenor, scrie GSP.

andrei prepelita

Finalista Cupei României se află în căutarea unui nou tehnician, după ce Neluțu Sabău nu a dorit să mai continue.

Pe lângă Andrei Prepeliță se mai află Toni Petrea (48 de ani) și Adrian Ursea (55 de ani). varianta Viorel moldovan a picat.

Conducerea clubului ardelean va numi săptămâna asta noul antrenor, înainte de 10 iunie, când echipa va pleca în primul cantonament, din Slovenia.

Foto: Facebook

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax