ACTUALITATE
INTERVIU. Ioana Pîrlea (JCI Cluj):Voluntariatul e despre munca în echipă, despre transformarea unor idei îndrăznețe în realitate

Ioana Pîrlea este jurnalist și a lucrat în presa scrisă, dar și în televiziune, iar în prezent își desfășoară activitatea la un post local de radio din Cluj-Napoca. Pe lângă cariera profesională, Ioana este implicată în proiecte de voluntariat și conduce, din postura de președinte, organizația JCI Cluj.
Aceasta a acordat un interviu pentru Cluj24 în care a vorbit despre importanța voluntariatului, despre proiectele derulate, despre ce înseamnă să ajuți alți oameni.
Rep: Ce înseamnă voluntariatul pentru tine?
I.P: Cred că fiecare dintre noi poate face un mic pas pentru o schimbare pozitivă. Iar toți acești pași, însumați, vor duce ulterior la rezultate frumoase.
Voluntariatul este despre a căuta soluții în loc de a analiza doar probleme. E despre pasiune, dăruire și empatie pe de-o parte, dar și despre creștere și introspecție de cealaltă.
E despre munca în echipă, despre creativitate și despre transformarea unor idei îndrăznețe în realitate. Cred că voluntariatul este o activitate care „hrănește”, îți oferă energie.
Rep: Când ți-ai descoperit această vocație? De la ce a început totul?
I.P: Povestea mea în JCI Cluj a început în a doua parte a anului 2019, într-un moment în care am simțit că pot și vreau să fac ceva nou.
Rezonam cu proiectele organizației și am considerat că pot să contribui și eu la dezvoltarea acestora.
În plus, având experiența din domeniul mass-media în spate, știam cât de importantă e activitatea ONG-urilor.
Experiența de voluntar e pentru mine una intensă – plină cu emoții, zâmbete și lecții importante adunate în sutele de ore dedicate proiectelor de aici. Și cred că pasiunea crește cu fiecare acțiune și provocare.
Rep: Ce trebuie să știe să facă un voluntar?
I.P: Cred că orice abilitate pe care fiecare dintre noi o are poate fi transformată într-o super-putere pe care ulterior o putem folosi pentru a face lucruri frumoase și a pune bazele unor inițiative de succes.
Ca voluntari avem nevoie de pasiune, ambiție, motivație și o mare dorință de a face bine. Fiecare membru în JCI e unic, vine cu abilități și cu idei diferite și tocmai în asta constă farmecul.
Proiectul ReClothing
Rep: La ce ne ajută să fim voluntari?
I.P: Fiecare proiect e o oportunitate de tipul „win-win”. Dai, dar și câștigi. Ai cadrul perfect pentru a oferi comunității o mică parte din cunoștințele și abilitățile pe care le ai, dar și din energia ta. Iar la schimb ai șansa de a evolua la fiecare pas, de a-ți descoperi noi abilități și a le crește.
Voluntariatul e de mare ajutor atât în dezvoltarea personală și în carieră, cât și dintr-o perspectivă socială. Îți oferă șansa de a cunoaște oameni care rezonează cu valorile tale.
Rep: Care a fost cea mai mare satisfacție a ta ca voluntar JCI?
I.P: Una dintre cele mai mari satisfacții a fost proiectul ReClothing, cel prin care demonstrăm că hainele pot primi o a doua șansă, în contextul în care industria de fashion e a doua cea mai poluantă din lume, iar 95% din deșeurile textile ar putea fi salvate.
Ideea inițială a proiectului a pornit cumva dintr-o problemă identificată la nivel personal și a crescut cu fiecare contribuție din echipă și din comunitate.
Asta este una dintre cele mai faine părți în voluntariat: îți oferă șansa de a crește idei de la 0, de a testa. E un loc în care putem da frâu liber creativității. Poți sădi orice idee care, îngrijită corespunzător, va înflori spectaculos.
Satisfacțiile vin de fiecare dată când văd că oamenii rezonează cu proiectele noastre, dar și la fiecare zâmbet pe care reușim să îl generăm în rândul beneficiarilor proiectelor noastre.
În prag de sărbători, de exemplu, bucuria văzută în ochii unui copil orfan căruia îi oferi un cadou șterge cu buretele toate sacrificiile făcute pentru a ajunge, încărcați de daruri, acolo.
Proiecte JCI în 2021
Rep: Ce acțiuni a întreprins JCI în ultimul an?
I.P: Am inaugurat 3 hub-uri tech în școli din mediul rural, am dotat alte 4 unități de învățământ cu echipamente IT, am demonstrat că hainele pot primi o a doua șansă în cadrul celor trei târguri organizate, am militat pentru integrarea pe piața muncii a persoanelor din medii defavorizate și am adus în fața comunității exemple de tineri care excelează în domeniile lor.
Iar de Crăciun ne-am bucurat să fim ajutoarele Moșului pentru zeci de copii din zone sărace ale județului Cluj.
Rep: Ce proiecte aveți pentru acest an?
I.P: În 2022 vrem să creștem proiectele deja cunoscute și să reușim să le ducem la un nou nivel. Vom continua să dotăm școlile din mediul rural cu echipamente IT, atât de necesare în era digitalizării.
Iar proiectul dedicat hainelor va avea din acest an, pe lângă târgurile caritabile cu vânzare, și evenimente în care dăruim articole vestimentare persoanelor fără posibilități.
Avem în plan și proiecte noi, iar dincolo de zona socială ne vom orienta și către business și dezvoltare personală, precum și către îngrijirea mediului.
Rep: Cum răspund clujenii la acțiunile voastre?
I.P: Clujenii se dovedesc a fi din ce în ce mai receptivi. Au rezonat cu fiecare cauză a noastră și ne-au susținut prin donații și prin prezența la evenimente.
Activitatea JCI Cluj se bazează pe a veni cu soluții tocmai în acele zone din comunitate în care identificăm lipsuri și probleme, astfel că sperăm că ne vor fi alături și în la următoarele acțiuni. Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
FOTO. Clujean nemulțumit de cimitirul din Florești. Plin de apă și NOROI pe căile de acces

Un clujean care a participat la o înmormântare în Florești reclamă starea aleilor din cimitir. Deși ploaia se oprise de mult, căile de acces erau pline gropi cu apă și noroi.
„Când duci mortul la groapă, ori treci prin noroaie și bălți, ori o tai peste morminte și cavouri. Floreștenii plătesc taxe anual, dar nimeni nu ia nicio măsură. Situația asta e de ani buni. Nu mai vorbesc de toaletă. La halul în care e, nu te mai miri că oamenii ajung să își facă nevoile prin tufișuri”, scrie acesta pe o pagină de socializare.
FOTO. Clujean nemulțumit de cimitirul din Florești. Plin de apă și NOROI pe căile de acces

Sâmbătă seara, la BTarena din Cluj-Napoca, a concertat marele pianist francez Richard Clayderman. Piesa sa „Balade pour Adeline” a făcut furori în anii 80 și nu numai.
Spectacolul a fost prezentat de omul de televiziune Dan Negru. Acesta a reușit să reunească două legende, când, chiar înainte de recital, l-a ridicat în picioare pe marele actor clujean Florin Piersic, în aplauzele audienței.
VIDEO. Întâlnire de gradul 3 la Cluj, Richard Clayderman și Florin Piersic
„Mă bucur că suntem împreună, vă îmbrățișez pe toți, am putere încă să vă pup pe toți… unde nu vă arde soarele”, a spus maestrul.

La data de 30 martie a.c., Poliția orașului Huedin a fost sesizată despre faptul că minora PINTEA ALINA-FLORINA, în vârstă de 14 de ani, a plecat voluntar de la domiciliu, iar până în prezent nu a revenit.
SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.60 m, aproximativ 56 de kg, păr lung negru.
Ați VĂZUT-O? Minoră din Huedin, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112
La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu jeanși negri, bluză neagră, adidași albi.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!
EVENIMENT
PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România a revenit la ora de vară. Exasperat de pasivitatea autorităților care nu iau nicio măsură legat de această schimbare de oră, în lumina „libertății” de decizie recomandate de Bruxelles, istoricul clujean Ioan Bolovan vine cu o propunere.
„Furie și propunere!!!
De 4 ani, căpeteniile de la Bruxelles au dat liber statelor membre să decidă dacă mai recurg la alternanța semestrială a orei de vară și a celei de iarnă. În ciuda avertismentelor medicilor care vorbesc de creșterea anxietății și alte tulburări, de nemulțumirea sporită a cetățenilor, nimeni din cei care puteau lua decizia corectă de a NU mai face aceste schimbări nu au mișcat nimic: nici miniștrii sănătății, nici premierii, nici președinții camerelor legiuitoare și nici voievozilor de la Cotroceni nu le-au păsat de populația României.
PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp
În acest context am o propunere: să se decreteze urgent Ca să schimbăm trimestrial ora în funcție de anotimp. Poate acum cei care ne conduc ascultă și de “vocea boborului”. Poate iese o HG sau OUG ca să prindem încă din iunie prima schimbare”, a scris Bolovan pe Facebook.