Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU/ Prof. dr. Daniel Mureșan: Viața trebuie să meargă mai departe și în pandemia COVID

Publicat


Prof. dr. Daniel Mureșan, medic primar obstetrică – ginecologie la Clinica de Obstretică-Ginecologie nr. 1 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca a declarat, într-un interviu pentru Cluj24, că și dacă ne aflăm în pandemie, viața trebuie să meargă mai departe, trebuie să fie aduși pe lume copii. Acesta este și președintele Consiliului de Administrație al spitalului și prorector al UMF Cluj-Napoca.

Mureșan pledează pentru o educație – medical, sexuală – în școli pentru evitarea sarcinilor la fete de 12-14 ani și consideră că, peste 15 ani, specialitatea obstretică-ginecologie va arăta cu totul altfel.

Aș alege aceeași profesie

Rep: Dvs ați ales specialitatea de obstretică-ginecologie sau aceasta v-a ales pe dvs?

Daniel Mureșan: Eu am ales-o din studenție, mi-am făcut aici stagiul și lucrarea de diplomă, dar după 30 de ani sunt foarte bucuros că am ales-o pentru că este locul de unde pornesc toate. Viața pornește de aici, este o meserie cu foarte mari răspunderi, cu foarte multe riscuri, dar și cu foarte mari satisfacții. Puse în balanță, dacă aș alege a doua oară, aș alege aceeași profesie.

Rep: Cum era la începuturile meseriei? Ce s-a schimbat în ultimii 30 de ani?

D.M.: Multe lucruri s-au schimbat în bine, unele nu cu viteza cu care ne-am fi dorit-o. Față de ce era în urmă cu 30 de ani, suntem foarte departe. Cu foarte multe lucruri suntem chiar la nivel mondial, pentru că suntem o specialitate generoasă, cu multe subspecialități.

Greul îl duce femeia care naște

Rep: Cum a fost prima naștere la care ați asistat?

D.M. Am asistat ca și student, ceea ce a fost un lucru foarte bun, deoarece am văzut ce înseamnă, care trebuie să fie implicarea personalului medical, care este colaborarea cu pacienta, pentru că greul îl duce femeia care naște, noi doar o asistăm. Comunicarea, empatia sunt foarte importante.

Rep: Când ați adus pe lume primul copil ce ați simțit?

D.M.: A fost o mare emoție, îmi amintesc că eram medic stagiar, făceam gărzi în plus numai să lucrez. Să vezi un copil, o fetiță a fost, care nu exista și în secunda următoare să apară o viață nouă în mâinile tale… Am la cabinet sute de poze cu copii care s-au născut, iar când am momente grele, mă uit la acest tablou și mă încarc cu energie pozitivă, am o motivație să merg mai departe.

Femeile se pot vaccina și în sarcină

Rep: Legat de perioada de pandemie pe care încă o traversăm, care ar fi, în opinia dvs, riscurile de sarcină și de naștere, pentru mamă și făt?

D.M.: Noi suntem o unitate medicală destul de singulară în țară, suntem și unitate COVID și non-COVID și centru de referință în Ardeal. Toate pacientele însărcinate care au avut COVID în Cluj au trecut pe la noi. Cel mai bun lucru este să te vaccinezi.

Femeile se pot vaccina și în sarcină, dacă doresc, este un lucru bun, se pot vaccina în orice trimetru al sarcinii, iar vaccinându-se, se feresc și pe ele și copilul.

Am avut peste 150 de cazuri de gravide cu COVID care au născut și, în afară de un caz care a avut și alte probleme, dar care s-a rezolvat, toate celelalte au evoluat favorabil. Am avut circuite separate, cu dezinfecție, ca la NASA. Viața trebuie să meargă mai departe și în pandemia COVID.

Rep: S-a constatat o scădere a sarcinilor în pandemie, în acest an?

D.M.: Greu de spus. Clujul este un oraș dinamic, sunt multe familii tinere, avem tot timpul de lucru. Dar avem și paciente din alte zone al țării, chiar din Dobrogea, care au ales să nască la noi.

Trebuie făcută în școli o educație medicală, sanitară, sexuală

Rep: Ce sfat dați viitoarelor mămici? Care este vârsta optimă de aducere pe lume a unui copil? Aceasta în condițiile în care o temă la ordinea zilei este introducerea educației sexuale în școli, sunt cazuri, și la Cluj, de fete de 12 ani care nasc…

D.M.:  Este o problemă socială, de educație generală și medicală. În țările în care femeile au drepturi, automat vârsta la primul copil ajunge în zona normal, după 18-20 de ani.

O vârstă optimă nu există, fiecare cuplu își alege momentul optim. Există contracepție în România de 30 de ani. Problema reală este alta, că foarte multă lume, inițial, este preocupată de carieră și decizia aducerii pe lume a unui copil întârzie.

Nașterile la fete de 12-14 ani survin în lipsa unei educații generale și a uneia medicale. Trebuie făcută în școli o educație medicală, sanitară, sexuală, dar trebuie făcută, de fapt, școală. Proiectul „România Educată” este bun deoarece s-a constatat în multe țări, mai ales din Africa, că dacă o femeie începe să aibă drepturi, să meargă la școală, nu mai au loc nașteri la vârste mici.

Viitorul peste 15 ani

Rep: Cum vedeți această specializare peste 15 ani, ținând cont de progresele tehnologice și evoluțiile din medicină?

D.M.:  În urmă cu 30 de ani, medicul obstetrician trebuia să facă de toate. Nu era specialitatea divizată în subspecialități. Eu cred că această divizare va continua, ca să poți face performanță nu trebuie să faci de toate, ci foarte puține.

Problema este a încadrării unui medic care să facă doar un singur lucru, nu urgențe ziua și noaptea, nașteri etc.

Noi, la Cluj, avem un nivel medical la nivel european pe anumite zone. Că există limitări tehnice și financiare, este evident, dar din punct de vedere profesional suntem acolo.

Noi trebuie să vedem ce fac alții. Eu mi-am făcut rezidențiatul în Franța acum 30 de ani, ce am văzut acolo atunci începe să se aplice acum la noi, ca organizare și relații interumane.

Peste 15 ani vor fi medici care vor fi pe subspecialități, vor performa, trebuie să fii bun pe domeniul tău.

Unul dintre atu-urile Clujului medical este munca în echipă, nu mai poți lucra de unul singur. Este vorba despre un om, care poate avea mai multe probleme medicale, iar în Cluj putem avea o echipă interdisciplinară care să trateze un pacient. Acesta este viitorul.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

FOTO Clujenii reclamă că AVON are ”pile” la Primărie. A instalat un stand în Piața Mărăști unde tarabele s-au desființat

Publicat

De

avon 1

Cititorii Cluj24 au reclamat prezența unui stand al companiei de cosmetice AVON în Piața Mărăști, zonă din care au fost desființate toate chioșcurile și tarabele.

Aceștia susțin că nu e normal să fie autorizat un astfel de stand câtă vreme nu sunt permise alte activități comerciale în spațiul respectiv.

avon 2

”Am avut pe trotuar un chioșc  cu legume/ fructe, ne-au desființat. Tot au curățat acolo, nu mai este nicio tarabă. Dar se vede că AVON are pile la Primărie că le-au permis să își instaleze un stand. Ei nu vând produse acolo, dar își fac reclamă, prezintă produse, până la urmă tot își vând marfa, iar noi a trebuit să fim alungați din zona Pieței Mărăști”, a reclamat un clujean.

Primăria Cluj-Napoca a transmis că standul AVON amplasat în zona Piața Mărăști a fost autorizat pentru a efectua acțiuni de ,,sampling” până în data de 30 septembrie, timp de 14 zile.

avon 3

Citește mai departe

ACTUALITATE

OMS recomandă o COMBINAȚIE de medicamente pentru pacienții infectați cu Covid-19 din categoriile cu RISC crescut

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă, pentru prima dată, o combinaţie de medicamente pentru a preveni formele severe de COVID-19 la pacienţi infectaţi din categoriile cu risc crescut, informează vineri DPA.

OMS a făcut referire la studii care demonstrează că o combinaţie de casirivimab şi de imdevimab, produse de compania americană Regeneron şi de compania elveţiană Roche, pot îmbunătăţi şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă acum administrarea casirivimab şi a imdevimab în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus care prezintă afecţiuni preexistente, care riscă să dezvolte o formă severă de COVID-19 şi să aibă nevoie de tratament în unităţile de terapie intensivă. OMS a publicat noile recomandări în British Medical Journal.

Pacienţii cu un risc crescut de spitalizare şi cei care nu au dezvoltat anticorpi naturali împotriva COVID-19 sunt cele două grupe pentru care această combinaţie de medicamente va fi cea mai benefică, a precizat OMS într-un comunicat.

OMS a îndemnat companiile producătoare şi guvernele să abordeze problema preţului ridicat şi producţia limitată a combinaţiei de anticorpi Regeneron şi a precizat că au loc negocieri cu Roche cu privire la preţuri mai mici, o posibilă donaţie şi o distribuţie echitabilă în întreaga lume.

Organizaţia Doctors Without Borders a semnalat că Regeneron a făcut deja solicitări de brevete în cel puţin 11 ţări sărace şi a făcut apel la companie să se abţină de la impunerea brevetelor în ţările cu venituri mici.

Nu este echitabil ca oamenii care trăiesc în ţări mai sărace să nu aibă acces la medicamente anti-COVID-19, care reduc riscul de deces, doar pentru că grupurile farmaceutice deţin monopol şi urmăresc un profit ridicat, a declarat Elin Hoffmann Dahl, din partea Doctors Without Borders.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poliția Română scoate la concurs peste 1800 de posturi. 23 sunt la IPJ Cluj. Cum se pot înscrie doritorii

Publicat

De

politia
Poliția Română scoate la concurs 1.828 de posturi de agenți și ofițeri de poliție, precum și de personal contractual, prin încadrare directă. Înscrierile se fac online, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs.
Sunt scoase la concurs, prin încadrare directă, 645 de posturi de ofițeri de poliție, 647 de posturi de agenți de poliție și 536 de posturi de personal contractual.
Pentru posturile de ofițer și agent de poliție, înscrierile se fac on-line, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.
Posturile scoase la concurs sunt în specialitățile acțiuni speciale, cazier judiciar, statistică și evidențe operative, analiza informațiilor și implementare date, comunicații și informatică, logistică, operațiuni speciale, ordine publică, pregătire profesională, reținere și arestare preventivă, rutieră, secretariat, documente clasificate și arhivă, cercetarea și prevenirea criminalității, investigații criminale, investigarea criminalității economice, financiar, implementarea proiectelor, psihosociologie și siguranță școlară, relații internaționale, informare și relații publice, structura de securitate, poliție canină și cabinet sanitar veterinar, criminalistică, combaterea criminalității organizate, resurse umane și administrativ.

Detalii despre posturi

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc, începând de astăzi, pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs: https://www.politiaromana.ro/…/posturi-scoase-la-concurs, precum și pe site-urile unităților teritoriale de poliție: https://www.politiaromana.ro/…/poli…/unitati-teritoriale

Calendarul probelor

În perioada 21 – 29 octombrie a.c., se va desfășura proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice, respectiv proba practică, în funcție de posturile pe care candidează, dacă este prevăzută o astfel de probă.
La data de 6 noiembrie a.c., va fi desfășurată proba scrisă, de tip test grilă.
Posturile de personal contractul vor fi scoase la concurs, în perioada următoare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 286 din 23 martie 2011, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice.

23 de posturi la Cluj

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj scoate la concurs 23 de posturi de agenți și ofițeri de poliție prin încadrare directă.

Înscrierile se fac online, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.

Posturile scoase sunt în specialitățile rutier, ordine publică, investigarea criminalității economice, investigații criminale, criminalistică, secretariat, financiar, comunicații și informatică, implementare proiecte, pregătire profesională și logistică.

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul unității teritoriale de poliție:

https://cj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs  , precum și pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs:

https://dj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs .

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Eye in the SKY. Raliul Clujului, SUPRAVEGHEAT din aer

Publicat

foto ijj cluj raliul clujului

În acest weekend are loc Raliul Clujului, competiție așteptată cu nerăbdare de iubitorii acestui sport. Competiția va fi monitorizată de forțele de ordine inclusiv prin supraveghere aeriană.

„Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a Raliului Clujului, în perioada 24-26 septembrie 2021, măsurile de ordine publică sunt asigurate de efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Inspectoratului General de Aviație, Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Cluj, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Salvamont Salvaspeo Cluj și ale Poliției Locale Cluj-Napoca.

De asemenea, pentru etapa montană din 26 septembrie 2021, pentru derularea în condiții optime a competiției sportive, personalul din Centrul Operațional al Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca va asigura suportul tehnic al aeronavei Inspectoratului General de Aviație pe toată durata misiunii.

Scopul acestei misiuni este de a monitoriza și transmite rapid datele din teren astfel încât evenimentul sportiv să se desfășoare în condiții de siguranță.

În situația în care veți participa la această competiție, vă recomandăm:

– manifestați înțelegere față de măsurile luate;

– evitați implicarea în incidente;

– respectați regulile stabilite de către organizatori;

– solicitați imediat intervenţia autorităților atunci când situaţia o impune”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate