ACTUALITATE
INTERVIU/ Prof. dr. Daniel Mureșan: Viața trebuie să meargă mai departe și în pandemia COVID
Prof. dr. Daniel Mureșan, medic primar obstetrică – ginecologie la Clinica de Obstretică-Ginecologie nr. 1 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca a declarat, într-un interviu pentru Cluj24, că și dacă ne aflăm în pandemie, viața trebuie să meargă mai departe, trebuie să fie aduși pe lume copii. Acesta este și președintele Consiliului de Administrație al spitalului și prorector al UMF Cluj-Napoca.
Mureșan pledează pentru o educație – medical, sexuală – în școli pentru evitarea sarcinilor la fete de 12-14 ani și consideră că, peste 15 ani, specialitatea obstretică-ginecologie va arăta cu totul altfel.
Aș alege aceeași profesie
Rep: Dvs ați ales specialitatea de obstretică-ginecologie sau aceasta v-a ales pe dvs?
Daniel Mureșan: Eu am ales-o din studenție, mi-am făcut aici stagiul și lucrarea de diplomă, dar după 30 de ani sunt foarte bucuros că am ales-o pentru că este locul de unde pornesc toate. Viața pornește de aici, este o meserie cu foarte mari răspunderi, cu foarte multe riscuri, dar și cu foarte mari satisfacții. Puse în balanță, dacă aș alege a doua oară, aș alege aceeași profesie.
Rep: Cum era la începuturile meseriei? Ce s-a schimbat în ultimii 30 de ani?
D.M.: Multe lucruri s-au schimbat în bine, unele nu cu viteza cu care ne-am fi dorit-o. Față de ce era în urmă cu 30 de ani, suntem foarte departe. Cu foarte multe lucruri suntem chiar la nivel mondial, pentru că suntem o specialitate generoasă, cu multe subspecialități.
Greul îl duce femeia care naște
Rep: Cum a fost prima naștere la care ați asistat?
D.M. Am asistat ca și student, ceea ce a fost un lucru foarte bun, deoarece am văzut ce înseamnă, care trebuie să fie implicarea personalului medical, care este colaborarea cu pacienta, pentru că greul îl duce femeia care naște, noi doar o asistăm. Comunicarea, empatia sunt foarte importante.
Rep: Când ați adus pe lume primul copil ce ați simțit?
D.M.: A fost o mare emoție, îmi amintesc că eram medic stagiar, făceam gărzi în plus numai să lucrez. Să vezi un copil, o fetiță a fost, care nu exista și în secunda următoare să apară o viață nouă în mâinile tale… Am la cabinet sute de poze cu copii care s-au născut, iar când am momente grele, mă uit la acest tablou și mă încarc cu energie pozitivă, am o motivație să merg mai departe.
Femeile se pot vaccina și în sarcină
Rep: Legat de perioada de pandemie pe care încă o traversăm, care ar fi, în opinia dvs, riscurile de sarcină și de naștere, pentru mamă și făt?
D.M.: Noi suntem o unitate medicală destul de singulară în țară, suntem și unitate COVID și non-COVID și centru de referință în Ardeal. Toate pacientele însărcinate care au avut COVID în Cluj au trecut pe la noi. Cel mai bun lucru este să te vaccinezi.
Femeile se pot vaccina și în sarcină, dacă doresc, este un lucru bun, se pot vaccina în orice trimetru al sarcinii, iar vaccinându-se, se feresc și pe ele și copilul.
Am avut peste 150 de cazuri de gravide cu COVID care au născut și, în afară de un caz care a avut și alte probleme, dar care s-a rezolvat, toate celelalte au evoluat favorabil. Am avut circuite separate, cu dezinfecție, ca la NASA. Viața trebuie să meargă mai departe și în pandemia COVID.
Rep: S-a constatat o scădere a sarcinilor în pandemie, în acest an?
D.M.: Greu de spus. Clujul este un oraș dinamic, sunt multe familii tinere, avem tot timpul de lucru. Dar avem și paciente din alte zone al țării, chiar din Dobrogea, care au ales să nască la noi.
Trebuie făcută în școli o educație medicală, sanitară, sexuală
Rep: Ce sfat dați viitoarelor mămici? Care este vârsta optimă de aducere pe lume a unui copil? Aceasta în condițiile în care o temă la ordinea zilei este introducerea educației sexuale în școli, sunt cazuri, și la Cluj, de fete de 12 ani care nasc…
D.M.: Este o problemă socială, de educație generală și medicală. În țările în care femeile au drepturi, automat vârsta la primul copil ajunge în zona normal, după 18-20 de ani.
O vârstă optimă nu există, fiecare cuplu își alege momentul optim. Există contracepție în România de 30 de ani. Problema reală este alta, că foarte multă lume, inițial, este preocupată de carieră și decizia aducerii pe lume a unui copil întârzie.
Nașterile la fete de 12-14 ani survin în lipsa unei educații generale și a uneia medicale. Trebuie făcută în școli o educație medicală, sanitară, sexuală, dar trebuie făcută, de fapt, școală. Proiectul „România Educată” este bun deoarece s-a constatat în multe țări, mai ales din Africa, că dacă o femeie începe să aibă drepturi, să meargă la școală, nu mai au loc nașteri la vârste mici.
Viitorul peste 15 ani
Rep: Cum vedeți această specializare peste 15 ani, ținând cont de progresele tehnologice și evoluțiile din medicină?
D.M.: În urmă cu 30 de ani, medicul obstetrician trebuia să facă de toate. Nu era specialitatea divizată în subspecialități. Eu cred că această divizare va continua, ca să poți face performanță nu trebuie să faci de toate, ci foarte puține.
Problema este a încadrării unui medic care să facă doar un singur lucru, nu urgențe ziua și noaptea, nașteri etc.
Noi, la Cluj, avem un nivel medical la nivel european pe anumite zone. Că există limitări tehnice și financiare, este evident, dar din punct de vedere profesional suntem acolo.
Noi trebuie să vedem ce fac alții. Eu mi-am făcut rezidențiatul în Franța acum 30 de ani, ce am văzut acolo atunci începe să se aplice acum la noi, ca organizare și relații interumane.
Peste 15 ani vor fi medici care vor fi pe subspecialități, vor performa, trebuie să fii bun pe domeniul tău.
Unul dintre atu-urile Clujului medical este munca în echipă, nu mai poți lucra de unul singur. Este vorba despre un om, care poate avea mai multe probleme medicale, iar în Cluj putem avea o echipă interdisciplinară care să trateze un pacient. Acesta este viitorul.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Zeci de mașini vandalizate peste noapte, pe strada Mureșului din Cluj-Napoca. Făptașii sunt căutați de polițiști
Mai multe persoane necunoscute au vandalizat 23 de mașini parcate pe strada Mureșului din Cluj-Napoca, în noaptea de 1 spre 2 decembrie. Polițiștii îi caută pe făptași.
Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată că, în noaptea de duminică spre luni, un grup de persoane necunoscute a rupt ștergătoarele unei mașini parcate pe strada Mureșului. Ulterior verificărilor, polițiștii au descoperit că nu mai puțin de 23 de autovehicule din zonă au fost vandalizate în aceeași noapte.
„La data de 2 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați, prin apel 112, despre faptul că mai multe persoane necunoscute ar fi distrus ștergătoarele unui autoturism parcat pe strada Mureșului.
Din primele verificări efectuate, a reieșit faptul că, în noaptea de 1 spre 2 decembrie a.c., mai multe persoane necunoscute ar fi provocat distrugeri la 23 de autotursime, constând în deteriorarea unor elemente de caroserie”, a transmis IPJ Cluj.
Făptașii sunt căutați de polițiști
Polițiștii continuă cercetările pentru identificarea făptașilor.
„În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere, pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care au avut loc incidentele și pentru identificarea persoanelor implicate.
În funcție de rezultatele investigației, vor fi dispuse măsurile legale corespunzătoare”, a mai arătat IPJ Cluj.
EVENIMENT
Vineri, în Iulius Mall Cluj se APRIND decorațiunile. Vor fi acolo Moș Crăciun și spiridușii
Vineri, 6 decembrie 2024, Iulius Mall Cluj deschide oficial sezonul magiei, alături de clujeni, Moș Crăciun și cei mai harnici spiriduși. De la ora 18.30, aprindem decorațiunile de Crăciun, iar parada celui mai simpatic Moș îi va purta pe cei prezenți într-o călătorie fascinantă. Decorațiunile pe care le vei descoperi „te vor transporta” către Polul Nord cât ai clipi, folosind un combustibil magic: imaginația.
Vineri, de la ora 18.30, în Curtea de Onoare, alături de parada lui Moș Crăciun vom aprinde decorațiunile din Iulius Mall Cluj. Moș Crăciun și spiridușii vor aduce magia sărbătorilor, iar tu poți să îi vezi în intervalul orar 16.00 – 19.00.
Vineri, în Iulius Mall Cluj se APRIND decorațiunile. Vor fi acolo Moș Crăciun și spiridușii
Anul acesta, te provocăm să îți lași imaginația „să te ducă în Laponia”. La baza bradului din Curtea de Onoare, vei fi întâmpinat de un camion reinterpretat și cu siguranță vei găsi calea către lumea magică a Moșului. Vino în Iulius Mall Cluj și descoperă decorațiunile cu tematica inedită din acest an!
Odată cu aprinderea luminițelor de Crăciun, va avea loc și un concert de colinde susținut de trupa Kids Sing Academy, de la ora 18.30.
După momentul magic, Moș Crăciun și ajutoarele sale de nădejde vor pleca prin Iulius Mall să îi salute pe cei veniți la shopping de sărbători. Astfel, vineri, de la ora 19.00, ai toate șansele să te întâlnești cu cel mai simpatic bătrânel și să faci câteva poze cu el pentru amintiri de neuitat.
EDUCATIE
UTCN: SMART-PRACTICE îmbunătățește COMPETENȚELE antreprenoriale pentru integrarea pe piața muncii a studenților
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a demarat la început de decembrie 2024, implementarea proiectului SMART-PRACTICE, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European (FSE+) în cadrul Programului Educație și Ocupare 2021-2027. Proiectul, cu un buget total de 4.928.757,16 RON, din care 4.830.182,00 RON reprezintă cofinanțarea UE, se va desfășura pe parcursul a 24 de luni, între 1 decembrie 2024 și 30 noiembrie 2026.
„Scopul principal al proiectului este de a îmbunătăți calitatea și relevanța ofertei educaționale a Universității Tehnice din Cluj-Napoca pe piața muncii, prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale în contextul tranziției verzi și implementarea de programe de practică aliniate cerințelor actuale ale pieței muncii.
UTCN: SMART-PRACTICE îmbunătățește COMPETENȚELE antreprenoriale pentru integrarea pe piața muncii a studenților
Obiectivele specifice ale proiectului includ:
· Implicarea a 270 de studenți în stagii de practică specializate, organizate în colaborare cu angajatori, și dezvoltarea competențelor socio-emoționale pentru o integrare mai ușoară a acestora pe piața muncii.
· Dezvoltarea competențelor antreprenoriale, cu un accent special pe domenii precum mediul, schimbările climatice, energia regenerabilă, economia circulară și bioeconomia, pentru cel puțin 100 de studenți.
· Creșterea angajabilității absolvenților UTC-N, prin identificarea și adaptarea ofertei educaționale la cerințele angajatorilor.
Proiectul include activități diverse, precum stagii de practică la parteneri, ateliere pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale, servicii de consiliere și programe de învățare prin experiență practică. Aceste activități sunt concepute pentru a sprijini studenții în dobândirea unor competențe esențiale pentru integrarea pe piața muncii. De asemenea, extinderea colaborărilor cu partenerii socio-economici din regiunea Nord-Vest va contribui la dezvoltarea unor abilități relevante, facilitând tranziția studenților către viața profesională.
Proiectul SMART-PRACTICE este susținut de Uniunea Europeană prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, cu scopul de a crește calitatea educației și formării profesionale și de a asigura o mai bună adaptare la dinamica pieței muncii și provocările inovării tehnologice”, a comunicat UTCN.
EVENIMENT
Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Este nevoie de INVESTITORI privați pentru a duce clubul acolo unde ne dorim cu toții
Consilierul președintelui FRF, Răzvan Burleanu, Andrei Vochin, a spus că echipa de fotbal „U” Cluj ar urma să fie preluată de Banca Transilvania, care i-ar asigura echipei un buget de 15 milioane de euro anual. Președintele Universității Cluj, Radu Constantea, a ținut să infirme acest zvon, precizând totodată că echipa are, într-adevăr, nevoie de investitori privați pentru a-și putea atinge obiectivele propuse.
Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Este nevoie de INVESTITORI privați pentru a duce clubul acolo unde ne dorim cu toții
„Clubul nu are datorii”