EDUCATIE
INTERVIU. Clujeancă, şefă de promoţie în Londra. Prima din 300 de studenţi la Psihologie. Selectată în cercetare, premiu al SBP



O tânără clujeancă a urmat cursurile Facultății de Psihologie din cadrul Universității Greenwich din Londra și a terminat în acest an ca șefă de promoție. Încă din anul 2, Ana Avram a lucrat ca asistent de cercetare pentru decanul universității împreună cu care a scris un capitol pentru un manual privind reziliența studenților.
Într-un interviu pentru Cluj24, tânăra a declarat că vrea să își continue studiile în Marea Britanie și să-și obțină doctoratul.
Rep: De ce ai ales să studiezi la University of Greenwich? Ce specializare te-a atras și de ce?
A.A: Universitatea am ales-o puțin la întâmplare. Am aplicat pentru șase – șapte universități din Marea Britanie, am intrat la toate și nu am știut pe care să o aleg. Am încercat să îmi dau seama care e cea mai bună, care e cea mai potrivită pentru mine, care are cele mai bune facilități. Mi s-a părut că toate sunt la fel de bune și am decis să mă duc acolo fizic. Am fost iarna, înainte să încep studiile, și le-am vizitat pur și simplu pe fiecare, ca să îmi dau seama cum și ce fel de sentimente am în momentul în care ajung acolo.
La Greenwich mi-a plăcut cel mai tare. Și poate faptul că era un campus istoric, poate faptul că au fost drăguți cu mine când am fost acolo în vizită, dar a contat și faptul că era cea mai apropiată universitate de unde locuiește unchiul meu.
Psihologia mi-am dorit să fac de când eram mică, din clasa a 7 -a. Voiam foarte tare să pot să ajut oamenii și nu știam cum va fi, efectiv să pot să le iau suferința. Dar apoi mi-am dat seama că se poate obține același lucru prin mai multe feluri, nu numai prin medicină, și anume prin psihologie.
Eu pot pur și simplu să vorbesc ei și să-i ajut să se simtă mai bine și să reușeascăsă treacă peste greutățile pe care le au. Așa am decis să fac psihologia.
Psihologia e pentru toată lumea, nu doar pentru cei care au probleme psihice.
Din punctul meu de vedere, toată lumea ar trebui să meargă la un psiholog, pentru că toată lumea are anumite greutăți. Să te duci la psiholog însemnă să te duci la un om care te poate ajuta să înțelegi mai bine problemele cu care te confrunți, să le gestionezi.
E bine să ai pe cineva la care să te poți duce să-i spui ce ai pe suflet, cineva care să te asculte și să înțeleagă, fără să judece lucrurile, cineva care să aibă timp să-țiasculte toate problemele și să-ți poatăda niște sfaturi practice.
Lucruri pe care poți să le faci, să te duci să faci o plimbare, să faci meditație.
Medicamentele sunt pentru persoanele care au probleme mai grave și ar trebui în mod normal însoțite de terapie. Medicamentele rezolvă o parte a problemei, dar apoi trebuie să știi cum să gestionezi lucrurile pe viitor, pentru că, după ce se termină medicamentele, vor apărea, din nou problemele.
Școală diferită
Rep: Cum au fost cei trei ani de facultate în Marea Britanie? Cum te-ai integrat? Care e diferența dintre învățământul britanic și cel românesc, din ceea ce ai constatat tu?
A.A: Școala acolo se face complet diferit. Am fost șocată când m-am dus acolo prima dată. Țin minte chiar primul eseu pe care a trebuit să-l scriu. Am fost așa deîncrezătoare, nu am lucrat niciodată așa de mult pentru un eseu, am avut pentru prima dată referințe, am citit articole, dar am luat nota 50 din 100, care este un pic peste nota de trecere care este 40. Eram convinsă că am făcut o treabă bună și am fost foarte descurajată.
Mi se părea că poate am ales greșit să mă duc să studiez în Marea Britanie, poate am ales greșit să fac psihologia, poate eu, de fapt, nu-s capabilă să fac toate aceste lucruri.
Dar am avut noroc de profesori extraordinari. Era câte o fiecare grupă de câte 25 de studențicu un profesor care are grijă de ei. Dacă te simți copleșit de lucrurile pe care le faci la facultate, dacă simți că rămâi în urmă, dacă simți că nu înțelegi lucrurile sau pur și simplu nu știi ce să faci în continuare, poți să apelezi la profesorul respectiv să te ajute, să îți spună din punct de vedere profesional cum e bine.
Am apelat la acest profesor și m-a ajutat extraordinar de tare în momentul în care am luat acea notă, pentru că am fost distrusă. Mi-a spus să nu fiu speriată, că mulți studenți internaționali au problema asta, că vin din medii în care nu sunt obișnuiți să facă lucrurile în mod independent și nu sunt obișnuiți să adauge nimic la lucrurile pe care le scriu, nu sunt obișnuiți să gândească independent și critic.
Asta era, de fapt, evaluat la nivel universitar în Marea Britanie.
Am început să gândesc critic
Încet – încet am încercat să îmi dau seama cum să gândesc critic și să fac lucrurile în așa fel încât să le placă.
Am mers la mai mulți profesori și am încercat să iau tot ajutorul pe care mi l-au oferit, pentru că aveam o mulțime de opțiuni. Iar până la urmă am reușit și am învățat.
E ceva diferit de cum funcționează lucrurile în România. De fiecare dată când vorbesc cu prietenii mei de aici, îmi spun că ei nu știu ce să facă pentru un proiect sau habar nuau ce vreaprofesorul de la ei. Și eu, uimită, le-am spus de ce nu îl întreabă pe respectivul profesor, iar prietenii îmi spuneau că nu se poate așa ceva, că eu, venind din Marea Britanie, nu știu cum funcționează lucrurile aici.
La Greenwich profesorii sunt foarte deschiși, ei trebuie să fie acolo pentru noi, să ne ajute. Nu au niciun fel de pretenție de superioritate față de studenți și se bucură de orice întrebi, pentru că atunci văd că ești interesat. Chiar dacă nu ai cunoștințele sau abilitățile necesare în punctul respectiv, tu le arăți lor că vrei să ajungi acolo.
Rep: Mai erau studenți străini în grupa ta?
A.A: Da. Aveam și două colege românce, aveam o oră pe săptămână în care ne întâlneam în formula asta de 25. Mai aveam și din alte țări.
Împrumut de la Guvernul Marii Britanii
Rep: Cum ai ajuns să studiezi la Greenwich? Cu bursă sau ai plătit facultatea?
A.A: Am plătit taxele. Până la Brexit, ca și cetățean european, te bucurai de aceleași drepturi ca și britanicii. Am primit un împrumut de la Guvernul britanic care a constat în taxele de școlarizare, pentru care nu a trebuit să plătesc nimic în avans și pentru care încă nu plătesc nimic, până nu încep să câștig peste 25.000 de lire pe an.
Plătești doar 9% din cât câștigi peste limita respectivă, deci e o sumă foarte mică. Și dacă în 30 de ani n-ai reușit să plătești, se anulează,
Iar acum după Brexit nu m-a afectat situația. Pentru că eu am avut actele făcute în regulă, am încă aceleași drepturi ca și ei timp de cinci ani.
Psihologia în sine este o limbă străină
Rep: Cum a fost să faci facultatea într-o limbă străină, cu termeni specifici?
A.A: Psihologia în sine este o limbă străină, iar pe lângă asta era și în limba engleză. Sunt foarte mulți termeni de specialitate cu care e foarte greu să te obișnuiești, cu stilul descris științific, cu mulți termeni care se referă la lucruri foarte complexe.
E greu până te obișnuiești. Mi-a fost foarte greu la început, dura foarte mult, trebuia să citesc 20-30 de articole lungi pentru fiecare proiect pe care l-am făcut. Și fiecare are câte 12 de pagini de termeni și scris mic și poate de aceea mi-a fost greu, deși sunt vorbitoare de engleză și am studiat un an în SUA în liceu.
Și colegilor mei englezi le era greu să înțeleagă lucrurile respective și să se poată să țină pasul.
Cu toate acestea am ajuns unde am ajuns.
Nu mă așteptam să ajung șefă de promoție
Rep: Cum ai ajuns șefă de promoție la finalizarea studiilor?
A.A: Nu știu nici eu cum am ajuns șefă de promoție pentru specializarea Psihologie unde erau înscriși aproximativ 300 de studenți.
Nu mă așteptam absolut deloc. Eu îmi doream să am media peste 70. La final, pe diplomă, scrie ce notă ai avut și asta e important pentru ce vrei să faci mai departe, fie pentru job-ul pe care vrei să-l ai, fie pentru master sau doctorat.
Contează ce notă ai avut. Și eu voiam să o am pe cea maximă, first-class, care să fie peste 70. Îmi doream foarte tare,dar nu eram sigură că o să se întâmple.
Prin urmare, faptul că am ajuns șefă de promoție a fost o surpriză și mai mare pentru mine.
Am obținut, în final, nota 79.
Cred că am ajuns șefă de promoție prin faptul că am fost rezilientă, nu m-am dat bătută din primul an, când am primit nota aceea de 50, am fost determinată să fac mai bine. N-am avut niciodată pretenția să fiu cea mai bună sau să le arăt lor,ci voiam să știu că eu am dat tot ce am putut și că m-am străduit. Astfel, cu rezultatul pe care pe care l-aș fi obținut aș fi fost fericită și împăcată cu ideea că am făcut tot ce a depins de mine.
A fost foarte greu, am lucrat ore întregi pentru toate proiectele, am avutşi proiecte proprii, non-stop, proiecte de cercetare, la licență am lucrat ore în șir, a fost foarte greu și stresant.
Am avut noroc că am avut susținere din partea prietenilor mei, din partea familiei, și din partea profesorilor, iar atunci am reușit să continui. Cred că prin perseverență am ajuns șefă de promoție.
Românii, foarte muncitori
Rep: Care a fost reacția profesorilor și colegilor?
A.A: Știu de România, pentru că suntem foarte mulți români, mai ales în Londra și la universitate. Eu lucrez și cu decanul facultății și în momentul în care m-am angajat, ca asistent de cercetare, m-a întrebat de unde sunt. Când i-am spus că vin din România a zis că a mai lucrat cu o colegă, că suntem foarte muncitori, avea o părere bună despre noi. Nu am auzit de la restul profesorilor nici un fel de comentariu referitor la țara de unde provin și nici din partea colegilor.
În schimb, prin faptul că eu am studiat psihologia și pentru că universitatea la care am studiat a fost acreditată de Societatea Britanică de Psihologie, am primi un premiu din partea lor, care recunoaște într-un mod mai oficial faptul că eu am avut cel mai bun scor dintre toți colegii mei.
Am primit un certificat și o carte, best-seller al Societății Britanice de Psihologie, și am acces ca membră a societății pentru o perioadă de un an.
Asistent de cercetare din anul 2
Rep: Ai și lucrat ca asistent de cercetare pe perioada studiilor?
A.A: Da, eram studentă în anul 2 și am primit un e-mail de la decan în care spunea că își caută un asistent de cercetare. Am rămas impresionată de faptul că nu avea nevoie de cei din anii mai mari, sau de la master sau doctorat. Am crezut că nu am nicio șansă, că sigur vor fi alți colegi de-ai mei mai mari, mai pricepuți, care ar putea să primească jobul.
Am aplicat, totuși, și îmi doream foarte tare poziția asta, pentru că știam că job-ul de cercetare te ajută foarte tare în cariera de psiholog, pentru că cercetarea este versatilă, arată cât ești capabil să te organizezi, să gândești, să comunici.
Este și un prestigiu să spui că uite, am scris ceva, am contribuit la știință.
Nu credeam că am vreo șansă, dar am aplicat, am trecut mai departe la interviuri și am avut chiar ultimul interviu cu el, iar a doua zi am primit un e-mail în care m-a felicitat și mi-a spus că am fost selectată.
De atunci am început să lucrez pentru el, part-time, și mi-am putut continua studiile.
Am lucrat împreună la un capitol despre o intervenție de reziliență pentru studenți, creată de el și testată în trecut, însă de data asta, voia să testeze aceeași intervenție în mediul online, făcută pe Zoom pentru studenți, adaptată pandemiei de COVID.
Decanul a făcut partea practică, a ținut intervenția cu studenții și am început și eu să ajut, nu la partea de analiză cantitativă, ci la analiza calitativă a lucrurilor pe care le-am măsurat. Erau interviuri, răspunsuri din partea studenților în care răspundeau ce li s-a părutfolositor și în ce măsură, iar pentru acest tip de cercetare e nevoie de cel puțin doi cercetători.
Ai nevoie de un cercetător care să analizeze prima dată toate textele și un altul care să facă același lucru după care se compară rezultatele.
Și eu asta am făcut. El a fost cercetătorul principal și am fost cel secundar. Am corectat concomitent textele respective și apoi le-am analizat și le-am și scris. Și partea de introducere tot eu am scris-o, iar apoi acest capitol a fost publicat într-un manual de intervenții online din SUA. Pentru contribuția mea am fost pusă ca și co-autor la final, iar acolo scrie ”Ana Avram, University of Greenwich”.
În anul III am vrut să continuăm proiectele și am fost, din nou, angajată pentru o poziție asemănătoare, dar proiectul nu se mai face.
În schimb, lucrăm în prezent la o sinteză a literaturii despre intervențiile de reziliență, un rezumat la tot ce se știe până acum, pe caremai apoi vom încerca să îl publicăm.
Continuă cu doctorat
Rep: Ce vei face mai departe?
A.A: Eu sunt angajată pe proiect iar după ce se termină,nu știu dacă va mai avea alte proiecte pentru care să mă angajeze. Dar eu îmi doresc să fac doctorat de psihologie clinică, iar pentru asta nu am nevoie de masterat, în schimb, pe lângă diploma pe care am obținut-o deja, am nevoie de echivalentul a 12 luni de muncă practică într-un spital, ca asistent psiholog. Să lucrez cu oamenii care sunt bolnavi, care au probleme mai grave, care trebuie să ia medicamente, care au nevoie de atenție mai specială.
După această perioadă îndeplinesc toate criteriile ca să pot să aplic pentru doctorat. Competiția e foarte mare, rata de intrare la programele respective este în jur de 20 la sută din toți aplicanții.
Eu sunt încrezătoare că voi reuși.
Aș prefera, pentru doctorat, să merg în altă parte decât în Londra, dar depinde unde reușesc să intru.
Rep: Luăm varianta optimistă, termini doctoratul. Ce faci mai departe?
A.A: Cercetarea este oricum o parte importantă din psihologia clinică și una dintre cerințe. Ca psiholog clinic lumea se așteaptă să faci cercetare în continuare pentru intervenții, pentru tot felul de lucruri practice de care ai nevoie.
Nu știu ce va fi, vom vedea, locuri de muncă în acest domeniu știu că sunt.
Situația din România
Rep: Dacă ai fi rămas în țară și ai fi optat pentru psihologie, crezi căai fi ajuns unde ești acum?
A.A: Din păcate, nu. Sunt destul de sigură că nu aș fi ajuns aici. Am mulți prieteni care sunt la psihologie aici și văd că lucrurile se axează în mod special, după ce termină Facultatea de Psihologie, pe lucruri care nu au neapărat legătură cu psihologia sau nu au în așa mare proporție legătură cu psihologia. Am văzut multă lume care recrutează studenții pentru HR și foarte multă lume merge.
Multora le e frică că nu știu ce o să facă mai departe ca psihologi, riști să rămâi în aer cu diploma și să nu profesezi în domeniu.
Am mulți prieteni care au terminat Psihologia și se ocupă cu altceva.
Mi-au spus că eu am făcut la licență, lucruri pe care aici poate se fac la masterat sau chiar mai departe, cercetarea efectiv nu este foarte bine reglementată.
Eu efectiv am făcut un proiect singură, cap coadă, dar aici vine profesorul deja cu ideea pe tavă și tu trebuie doar să te prefaci ca strângi date şi le analizezi.
Nu cred că aș fi putut să ajung foarte departe. Eu mi-am dorit să lucrez cu oamenii și nu știu dacă aș fi reușit să fac toate lucrurile aici.
Lucrurile nu sunt foarte bine puse la punct.
Nu cred că aș fi putut să obțin experiența mea de cercetare.
Când fac cercetare pentru proiectele în care lucrez, ajung să văd și articole românești de la UBB și mă bucur, dar am observat că sunt cam despre aceleași subiecte de fiecare dată, nu văd nimic nou și deosebit.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Program prelungit în weekend, la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj, cu ocazia alegerilor prezidențiale

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj va avea program special de lucru cu publicul în perioada alegerilor pentru funcția de președinte al României.
Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în scopul asigurării desfăşurării în condiţii optime a procesului electoral privind alegerile pentru Președintele României din anul 2025 și alegerile locale parțiale din anul 2025, îşi va adapta programul de lucru cu publicul, astfel încât să fie rezolvate în mod operativ solicitările privind eliberarea documentelor de identitate persoanelor cu drept de vot.
Programul de funcționare
Astfel, programul de funcționare este următorul:
- Sâmbătă, 03.05.2025: între orele 08.00 – 16.00 pentru depunere documente și eliberare acte de identitate;
- Duminică, 04.05.2025: între orele 07.00-19.00 pentru depunere documente în vederea eliberării actelor de identitate și între orele 07.00-21.00 pentru eliberare acte de identitate.
Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj recomandă cetăţenilor care şi-au depus actele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate sau a cărţii de identitate provizorii, ale căror documente sunt emise şi neridicate, să se deplaseze la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor la care sunt arondaţi, pentru ridicarea actelor de identitate, în vederea exercitării dreptului de vot.
Informaţii suplimentare pot fi obținute accesând pagina web a Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj la adresa www.djepcluj.ro.
Programul prelungit și la Primăria Cluj-Napoca
Primăria Cluj-Napoca anunță că, în perioada 1–4 mai 2025, activitatea cu publicul se va desfășura exclusiv prin Direcția de Evidență a Persoanelor și cel de Stare Civilă.
Astfel, Serviciul de Evidență a Persoanelor va funcționa după următorul program:
- Sâmbătă, 3 mai 2025 – între orele 08:30 – 16:00
- Duminică, 4 mai 2025 – între orele 07:00 – 21:00
EVENIMENT
Doi bărbați din Dej, reținuți pentru FURT calificat. Au sustras dintr-o mașină scule electrice de 2.000 de euro

Doi bărbați din Dej, ambii de 34 de ani, au fost reținuți de polițiști pentru furt calificat. Aceștia au sustras dintr-o mașină scule electrice în valoare de 2.000 de euro.
„La data de 28 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției municipiului Dej au identificat doi bărbați, ambii în vârstă de 34 de ani, din municipiul Dej, bănuiți de comiterea infracțiunii de furt calificat.
Doi bărbați din Dej, reținuți pentru FURT calificat. Au sustras dintr-o mașină scule electrice de 2.000 de euro
Din cercetări a reieșit că, în noaptea de 23 aprilie a.c., aceștia ar fi sustras dintr-un autoturism parcat pe o stradă din municipiu suma de 2.000 de euro, mai multe scule electrice și alte bunuri.
În baza mandatului emis de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej, la data de 28 aprilie a.c., polițiștii au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară la locuința unuia dintre bărbați, fiind identificate și ridicate o parte din bunurile sustrase, prejudiciul fiind recuperat în proporție de aproximativ 90%.
În aceeași zi, în baza probatoriului administrat, față de cei doi a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de 29 aprilie a.c. au fost prezentați magistraților din cadrul Judecătoriei Dej, care au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.
În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, în vederea documentării întregii activități infracționale”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
EXCLUSIV. Polițist de la Penitenciarul Gherla, pensionar de lux la 42 de ani, cu o pensie URIAȘĂ. E un adevărat record

Un polițist de la Secția Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, județul Cluj, a bătut orice record, acesta devenit pensionar de lux și ieșind la pensie la 42 de ani și 6 luni, cu o pensie uriașă.
Secția Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, unde se aflau incarcerate doar femei, s-a desființat, deoarece spațiile au fost incluse în proiectul de reabilitare/ modernizare a clădirii Palatului de Justiție Cluj-Napoca.
Astfel, efectivul de persoane private de libertate de la Sectia Exterioară Cluj-Napoca a fost relocat conform Deciziei Directorului General al ANP nr. 360 din 28.02.2020 privind profilarea locurilor de detinere din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, tinandu-se cont de locurile disponibile de la nivelul fiecarei unităţi penitenciare care custodiază persoane private de libertate de sex feminin.
66 de polițiști de penitenciare lucrau la Cluj-Napoca
”În cadrul Secției Exterioare Cluj-Napoca şi-au desfăşurat activitatea un număr 66 de poliţişti de penitenciare, dintre care un număr de 20 de polițiști de penitenciare au îndeplinit condițiile în vederea pensionării anticipate parţial, odată cu desfiinţarea Secției Exterioare Cluj-Napoca, 16 polițiști de penitenciare au fost mutați în cadrul altor unități penitenciare, 27 de polițiști de penitenciare au fost numiți în funcții în urma procedurii de schimbare din funcție și un număr de 3 polițiști de penitenciare au îndeplinit condițiile în vederea pensionării pentru limită de vârstă.
Aceştia au avut vârste cuprinse între 42 ani şi 6 luni şi 49 de ani şi 7 luni”, arată Penitenciarul Gherla într-un răspuns pentru Cluj24.
Pensie de 8400 de lei la 42 de ani
Din informațiile noastre, recordul la capitolul pensionat la vârste ridicole îi aparține polițistului D. P. de la Secția Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, ieșit la pensie la 42 de ani și 6 luni cu o pensie de 8.400 de lei.
”Toate structurile de apărare se plâng, în continuare, de deficit de personal și noi pensionăm oameni la 42 de ani.
Știu că este deficit de personal și la Administrația Națională a Penitenciarelor, este deficit cronic la MAI, la IPJ Cluj, de exemplu. De ce Ministerul Justiției a ales varianta pensionării a 20 de polițiști de penintenciare, toți sub 50 de ani, în puterea vârstei și cu experiență acumulată după peste 20 de ani în serviciu? Nu se puteau reprofila acei polițiști și să treacă la MAI? IPJ Cluj avea mare nevoie de oameni cu experiență. Așa a ieșit o mare bătaie de joc”, a comentat un polițist clujean.
ADMINISTRAȚIE
S-a rezolvat, nu se poate! Primăria Ciurila invocă lipsa cadrului legal pentru igienizarea bazinelor de apă de la Pruniș

Primăria comunei Ciurila a transmis oficial că nu poate interveni legal pentru igienizarea și întreținerea bazinelor și izvoarelor din satul Pruniș.
Primăria comunei Ciurila a transmis oficial, într-un document semnat pe 29 aprilie de primarul Teodor-Cristinel Popa și de secretarul general, că nu poate interveni legal pentru igienizarea bazinelor și izvoarelor din satul Pruniș, folosite ca sursă principală de apă de către localnici.
Primăria: „Nu putem interveni legal asupra izvoarelor din Pruniș”
Autoritățile locale motivează că aceste bazine nu fac parte din domeniul public sau privat al comunei, nefiind înregistrate în patrimoniul administrativ și administrate de instituții publice.
„În urma analizei solicitării dumneavoastră înregistrate la Primăria Comunei Ciurila, prin care solicitați intervenția autorităților locale pentru lucrări de întreținere și igienizare a unor bazine și izvoare de apă utilizate în prezent ca sursă principală pentru alimentarea cu apă a gospodăriilor din satul Pruniș, vă aducem la cunoștință următoarele:
Bazinele și izvoarele menționate în cuprinsul cererii nu fac parte din domeniul public sau privat al Comunei Ciurila, nefiind înregistrate în patrimoniul unității administrativ-teritoriale și nefiind administrate de către autoritățile locale. Ca atare, Primăria și Consiliul Local Ciurila nu pot interveni legal asupra acestora, întrucât ar însemna utilizarea fondurilor publice pentru lucrări asupra unor bunuri care nu aparțin comunei și asupra cărora administrația locală nu are drept de administrare sau gestiune”, se arată în document.
Promisiuni acum, fapte mai târziu
Autoritățile locale și-au reiterat angajamentul de a finaliza și pune în funcțiune rețeaua centralizată de alimentare cu apă în satul Pruniș.
„Înțelegem importanța și urgența asigurării accesului la o sursă minimă de apă potabilă și, în acest sens, reiterăm angajamentul autorității publice locale de a finaliza și pune în funcțiune rețeaua centralizată de alimentare cu apă în satul Pruniș, care va oferi o soluție sustenabilă, sigură și legală pe termen lung. Vă mulțumim pentru înțelegere și rămânem deschiși pentru a identifica, împreună, soluții legale și viabile care să răspundă nevoilor reale ale comunității”, se mai arată în scrisoare.
Comunitatea reclamă lipsa de interes a autorităților
Alina Chiriac, activistă civică și inițiatoare a petiției semnate de localnici, a reacționat vehement la răspunsul administrației, acuzând autoritățile de lipsă de voință și de dezinteres față de nevoile reale ale comunității: „Ne-a răspuns primărica la petiția prin care cerem sprijin pentru acces civilizat la apă în satul Pruniș. Și ce credeți că a răspuns? NU SE POATE.”
Ea critică autoritățile locale pentru lipsa unor estimări care ar fi putut fi făcute chiar și în condițiile actuale, adăugând: „Nu se poate să investească primăria 500 – 1000 de lei să trateze apa unui sat? Nici nu au încercat.”
Se cere modificarea rețelei de apă pentru a include și Pruniș
Chiriac cere autorităților să modifice proiectul de extindere a rețelei de apă din Sălicea, aflat în lucru, pentru a include satele Pruniș și Săliște, propunând o soluție considerată legală și eficientă din punct de vedere al costurilor.
Ea face apel la locuitorii din zonă să susțină petiția adresată autorităților, care cere extinderea rețelei de la CA Someș către aceste sate.
Pruniș, sat la 20 km de Cluj, dar fără apă
În ciuda proximității față de Cluj-Napoca, locuitorii din Pruniș trăiesc fără acces la o rețea publică de apă. Rețeaua improvizată din anii ’70, construită de comunitate, este astăzi în stare de degradare și are nevoie de intervenții pentru igienizare și curățare. Tensiunile s-au amplificat recent, în urma apariției unei canise ilegale racordate abuziv la rețea, consumul mare înregistrat de aeasta privând alți locatari de accesul la apă.
Deși în 2022 au fost introduse țevi printr-un proiect cu fonduri europene, alimentarea nu a fost pusă în funcțiune, iar în 2025, proiectul a fost lansat din nou în licitație, dar fără garanții clare privind finalizarea.