Connect with us

EVENIMENT

INTERVIU. Ambasadoarea SUA: Includerea României în Programul Visa Waiver, unul dintre principalele țeluri ale mandatului meu

Publicat


amba 7

Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, vorbește într-un interviu, în exclusivitate pentru Cluj24, despre cei 25 de ani de parteneriat strategic între România și SUA, despre transformările pe care le-a văzut în țara noastră după aderarea la UE, dar și despre faptul că România este văzută de administrația Biden ca un aliat model.

Diplomatul american a menționat și așteptările sale de la viitorul Guvern care va rezulta în urma rotativei, dar s-a referit și la demersurile privind ridicarea vizelor pentru cetățenii români.

”Întotdeauna am crezut în potențialul României”

Rep: D-nă ambasador, v-ați început mandatul în România în urmă cu 3 luni. Cum vedeți România acum, după 15 ani de la precedenta funcție pe care ați deținut-o, cea de atașat cultural al Ambasadei SUA în România?

K.K: Este o plăcere să mă reîntorc în România, după 15 ani. Am plecat în 2008, imediat după aderarea României la UE și întorcându-mă acum am văzut o schimbare economică fantastică în țară. Am avut șansa să călătoresc la Iași, Timișoara, Brașov, Constanța și am avut ocazia să culeg impresii și am văzut o serie de schimbări pozitive în dezvoltarea țării.

Uitându-mă pe statistici, văd că numărul companiilor americane din România s-a dublat la peste 900 anul trecut, schimburile comerciale americane cu România s-au triplat, la aproximativ 5 miliarde de dolari.

Probabil unele dintre cele mai bune aspecte sunt venitul pe cap de locuitor, care era în România la 44% din media UE și a ajuns la 77%, și Produsul Intern Brut (PIB) care aproape s-a triplat.

Un alt lucru pe care l-am observat a fost legat de marile investiții din fondurile UE, care erau de circa un miliard de dolari când am plecat eu, iar acum au ajuns la peste 60 de miliarde, ceea ce a dus la o transformare importantă a țării.

De asemenea, ce am mai constatat, un domeniu în care nu s-au făcut suficiente progrese, este infrastructura rutieră, și sper să văd noi autostrăzi între București și Brașov sau Oradea sau București – Iași. Știu că mai este mult de lucru, dar am fost împresionată de cât de multși cât de mult potențial mai există încă.

amba 8

Rep: Realitățile din România vă întrec așteptările?

K.K: Cred că întotdeauna am crezut în potențialul României și am crezut că aderarea la UE va aduce cu sine beneficii uriașe. Am copilărit în Spania, în timpul regimului Franco, și am văzut cum s-a transformat Spania după ce a făcut schimbarea spre democrație și a aderat la UE. Spania este de nerecunoscut în comparație cu ce era înainte. Am văzut ce poate să facă aderarea la UE pentru o țară, deci îmi închipui că și România va face mari progrese.

Rep: Ați fost, deja, prin mai multe orașe ale României și ați luat pulsul. Cum se vede țara din afara Bucureștiului?

K.K: Un lucru încurajator este să văd dinamismul unor orașe, în principal Iași, unde am văzut multe investiții, inclusiv ale unor companii americane, în Cluj-Napoca, în Timișoara. Cred că, în general, în lumea de astăzi, adevărata creștere economică vine de la orașe.

Este captivant să văd cum orașele câștigă avantaje și oportunități în urma aderării la UE. Nu am fost, încă, în Oradea, dar a auzit că și acolo au făcut o mulțime de lucruri bune și știu că sunt, de asemenea, și localități mici, cum este, de exemplu Ciugud, unde se întâmplă la fel. Este importat de văzut ce poate face o conducere determinată a unei comunități,

Potențialul Clujului ține de universități

amba 3

Rep: Ce credeți despre Cluj-Napoca, despre care unii, inclusiv primarul Emil Boc, îl consideră Silicon-ul Valley al României?

K.K: Cred că este năzuiță a municipalității. În lumea de astăzi vedem că orașele care au universități puternice și un sistem educațional bine pus la punct devin magneți pentru companii din domeniul noilor tehnologii, dar și pentru alte companii care au nevoie de forță de muncă înalt calificată. Știu că și Iași încearcă să facă același lucru.

Deci cred că tot acest potențial al Clujului ține și de universități, de UBB, care a înființat un incubator de afaceri pentru studenți, care îi învață cum să profite de aceste avantaje și oportunități. Cred, de asemenea, că este un mare potențial și datorită cercetătorilor români, care sunt recunoscuți la nivel intenațional.

Fiul meu tocmai va absolvi Universitatea Berkeley din California, iar unul dintre profesorii lui de top care predă informatică este un român renumit.

Cred că asta este o mare putere și înseamnă o valoare adăugată în această vremuri în care tehnologia este atât de importantă peste tot.

România, un aliat model

amba 6

Rep: Ați participat la Cluj-Napoca la celebrarea a 25 de ani de parteneriat strategic dintre România și SUA. Ce înseamnă România pentru administrația Biden, pentru SUA?

K.K: Cred că administrația Biden vede România ca un aliat model, în primul rând din punct de vedere al cooperării în domeniul apărării, ținând cont de războiul din Ucraina, un aliat care sprijină Ucraina și lucrează cu partenerii NATO, care găzduiește peste 3.000 de militari americani, un aliat care a respectat angajamentul NATO și a crescut cheltuielile pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5%.

Deci cred că România este bine privită de la Washington. Președintele Biden a fost în România mai demult, cunoaște foarte bine această regiune, și  vicepreședintele (Kamala Harris – n.a.), și prima doamnă (Jill Biden – n.a), și Secretarul de Stat și cel al Apărării, și foarte mulți congresmeni americani,

Aceste vizite înseamnă o mare apreciere pentru tot ce face România, nu doar, recent, prin găzduirea trupelor americane, ci și prin asigurarea unui culoar verde pentru cerealele din Ucraina, în momentele critice când securitatea alimentară a lumii era în pericol.

De asemenea, România a avut o contribuție notabilă în ceea ce privește primirea, cu brațele deschise, a refugiaților ucraineni, dând dovadă de empatie și înțelegere și făcându-i să se simtă ca acasă.

M-am întâlnit și cu refugiați ucraineni la Cluj și, încă o dată, am auzit doar cuvinte de apreciere și recunoștință pentru primirea de care au avut parte aici.

Solidaritatea și unitatea sunt importante

Rep: Ați venit ca ambasador în România într-o perioadă dificilă a politicii regionale, cu un război la graniță. Credeți că Ucraina este suficient susținută în acest război de statele democratice, de România în particular, din ceea ce ați obsevat dvs până acum?

K.K: Absolut, am văzut solidaritatea exemplară la nivelul Europei și cred că, în fiecare zi, SUA, NATO evaluează situația și oferă tot mai mult ajutor.  Rusia a făcut o greșeală strategică majoră, când a crezut că  lumea nu va reacționa la invazia Ucrainei, la ceea ce pare să fie distrugerea unei țări, într-un atac ilegal și neprovocat, îngrozitor și fără sens.

Cred că armele sunt importante, suportul material este important, dar cel mai important lucru este solidaritatea și unitatea. Și am văzut acest lucru la reuniunea G7 unde toți liderii au fost solidari, așa cum am văzut și la nivelul UE, ceea ce este foarte important.

Pe partea Flancului Estic, România și Polonia sunt adevărați lideri ai acestui sprijin.

Uși deschise pentru investiții

Rep: Din punctul de vedere al îndatoririlor unui ambasador, cum puteți sprijini România în atragerea investițiilor străine? Puteți deschide niște uși la Washington?

K.K: Aș fi bucuroasă să deschid niște uși, oriunde pot, dar locul în care trebuie deschise nu este în Washington, care este capitala federală, dar deschiderea unor uși în Silicon Valley sau în alte părți ale SUA, unde sunt sediile unor investitori, este o preocupare pentru mine.

Una dintre prioritățile mele ca ambasador este creșterea investițiilor și pot face asta prin a asista companiile americane interesate să vină în România, dar, de asemenea, lucrând și pentru promovarea unui mediu investițional și de afaceri bun. Asta înseamnă sprijinirea aplicării bunelor practici în respectarea statului de drept, instituirea unei transparențe și a predictibilității în ceea ce privește politica fiscală.

Când o companie americană îmi spune că cea mai mare îngrijorare este lipsa de stabilitate la nivelul deciziilor guvernamentale, ei trebuie să fie în stare să ia decizii și planurile pe care le fac țin cont de anumite taxe și impozite și trebuie să știe că mediul de afaceri în care activează nu se schimbă de pe o zi pe alta.

Voi susține un mediu de afaceri transparent și cu reguli clare și stabile, care face tot posibilul pentru o companie care vrea să investească să facă investiții pentru a rămâne.

Rep: În această perioadă asistăm și la pregătirile pentru rotativa guvernamentală, schimbarea premierului între PNL și PSD, partide aflate în coaliția de guvernare. Ce așteptați de la viitorul Guvern al României?

K.K: Aștept ca politica externă să continue la fel ca până acum, cu aceleași priorități pentru alianța și cooperarea cu NATO, sprijin pentru Ucraina, o cooperare strânsă cu SUA și o deschidere spre investițiile americane. Nu mă aștept să văd schimbări aici, am înțeles că cele două partide împărtășesc aceleași scopuri, valori și angajamente.

Rep: Și o ultimă întrebare, despre Programul Visa Waiver. Când ar trebui cetățenii români să se aștepte să primească vești bune privind ridicarea vizelor pentru SUA? Într-un an, în trei, până la sfârșitul mandatului dvs? Ce credeți că ar mai trebui făcut?

Campanie de informare despre vize

K.K. Includerea României în Programul Visa Waiver este unul dintre principalele țeluri ale mandatului meu ca ambasador. Va dura o perioadă, pentru că sunt niște înțelegeri în schimburile de informații care trebuie negociate și semnate. Lucrăm îndeaproape cu Guvernul României pentru a încerca să le rezolvăm.

A doua parte se referă la legislația noastră care necesită ca numărul refuzurilor de viză să fie într-un procent foarte mic. Acest lucru se măsoară din luna octombrie până în luna octombrie, deci mai târziu în acest an vom lucra cu Guvernul României pentru a lansa o campanie de informare publică, pentru a încerca să îi încurajăm și să îi educăm pe oameni cum să aplice, cu succes, pentru obținerea vizei, cum să aplice pentru tipul corect de viză, ce să nu facă, cum să nu abuzeze de viză.

Vom lucra îndeaproape cu Guvernul României pentru a face toate aceste informații disponibile.

Știu că, în primul rând, nu este atât de dificil de obținut viza. Suntem pe cale să atingem anul acesta cel mai mare număr de vize acordate. Cei care au obținut anterior o viză nu mai trebuie să aplice în persoană, o pot face online, pot să și-o reînnoiască, deci îi încurajez pe cei cărora le expiră în curând vizele să aplice online și să obțină viza pentru alți 10 ani.

Sper ca oamenii să procedeze în acest fel și, în același timp, noi vom lucra îndeaproape pentru a încerca să includem România în acest program.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Concurenței anunță INVESTIGAȚII pe piața serviciilor stomatologice. Posibile ÎNȚELEGERI la preț

Publicat

stoma

Piața serviciilor stomatologice a intrat în vizorul Consiliului Concurenței, care a început o investigație având ca obiect o posibilă înțelegere de preț.

„Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor stomatologice având ca obiect o posibilă înțelegere de preț și o posibilă înțelegere de a nu-și racola angajații. La nivel național, investigația este de abia declanșată și operează prezumția de nevinovăție.

Consiliul Concurenței anunță INVESTIGAȚII pe piața serviciilor stomatologice. Posibile ÎNȚELEGERI la preț

Noi căutăm să strângem probe să vedem dacă, în mod concret, este vorba de o prevedere introdusă în Codul Deontologic al Colegiului Medicilor Stomatologi, prin care s-ar impune un nivel de preț minim al tarifelor pe care aceștia să le practice. Dacă această prevedere a fost implementată, vom vedea pe parcursul derulării investigației”, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, directorul general al autorității de concurență, Daniela Bădilă, citat de Alba24.

Colegiul Medicilor Stomatologi ar fi stabilit onorarii minime pentru servicii

Autoritatea de concurență a declanșat, la finalul lunii ianuarie, o investigație privind posibila încălcare a legislației din domeniul concurenței de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România. În cadrul investigației, au fost efectuate inspecții inopinate la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi din România și la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi Iași.

„Autoritatea de concurență deține indicii conform cărora Colegiul Medicilor Stomatologi ar fi stabilit onorarii minime pentru serviciile prestate de membrii săi. De asemenea, Consiliul Concurenței are suspiciuni că prin intermediul Colegiului s-ar fi introdus unele restricții privind recrutarea personalului de la un cabinet stomatologic la altul, cu scopul de a-și împărți piața forței de muncă specializată în domeniul stomatologic și de a impune un nivel minim al drepturilor salariale.

Această practică, denumită ‘no-poach’, prin care nu se contactează, nu se recrutează și nu se angajează persoane care lucrează și/sau au lucrat la vreunul dintre cabinetele stomatologice concurente, elimină concurența reală de pe piață pentru atragerea angajaților, scăzând mobilitatea forței de muncă, chiar ținând-o captivă. Practic, aceste acorduri au drept consecință menținerea salariilor pentru respectivele specializări la un nivel artificial, inferior celui real”, menționează Consiliul Concurenței.

Posibile restricții privind reduceri pentru atragerea clienților

În plus, există indicii conform cărora Colegiul Stomatologilor din România a impus cabinetelor stomatologice restricții privind acordarea de reduceri sau de alte avantaje materiale/facilități pentru atragerea sau fidelizarea pacienților.

”Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii, decizii ale asociațiilor și practici concertate, care împiedică, restrâng ori denaturează concurența pe piața românească prin stabilirea prețurilor sau orice alte condiții de tranzacționare. Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici de concurență neloială. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor”, preciza instituția.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

RAR: 40% dintre vehiculele controlate în 2024 aveau DEFICIENȚE tehnice. Vezi cele mai frecvente

Publicat

Certificate RAR false

Inspectorii RAR au verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, aproape 90.000 de vehicule la nivelul întregii țări în 2024. S-a constatat că 40% dintre acestea prezentau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Potrivit RAR, cele mai frecvente neconformități au fost identificate la:

– Instalația electrică de iluminare-semnalizare (24,51%)
– Emisiile poluante (18,91%)
– Punți, jante, anvelope și suspensie (11,29%)
– Vizibilitate (11,23%)
– Șasiu și elemente atașate șasiului (10,40%)

De asemenea, neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,12% dintre vehiculele controlate, iar în 1,68% dintre cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție, scrie Alba24.

RAR: 40% dintre vehiculele controlate în 2024 aveau DEFICIENȚE tehnice. Vezi cele mai frecvente

„În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la 6.380 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat în trafic și vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcție sau la punți și fuzete. În cazul a 5.522 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,2% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat. În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2024, au fost aplicate 27.032 de sancțiuni, au fost retrase 22.892 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 341 de vehicule și 304 ITP-uri au fost anulate”, se arată într-un comunicat al RAR.

În București și județul Ilfov au fost verificate, în perioada menționată, 6.655 de vehicule. Dintre acestea, 69,2% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte iar 1.539 (23,13%) prezentau pericol iminent de accident.

„Au fost aplicate 4.054 de amenzi contravenționale”

Din totalul autovehiculelor oprite, în 17,73% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 5,6% aveau probleme legate de identificare și 4% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră în această regiune au fost aplicate 4.054 de amenzi contravenționale și au fost retrase 3.649 de certificate de înmatriculare.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară, precizează sursa citată.

„Atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, au transmis reprezentanții RAR.

Citește mai departe

CULTURA

Zilele Culturale Maghiare din Cluj revin între 17 și 24 august 2025. O săptămână plină de cultură, tradiții și spectacole

Publicat

zilele

Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC), una dintre cele mai ample manifestări culturale din Transilvania, revin anul acesta cu cea de-a 16-a ediție, desfășurată între 17 și 24 august, sub sloganul „În locul potrivit!”.

Evenimentul aduce din nou o săptămână plină de cultură, muzică și tradiții, transformând orașul într-un spațiu de întâlnire pentru iubitorii de artă și patrimoniu maghiar.

„Sloganul din acest an transmite faptul că suntem prezenți și statornici atât ca eveniment, cât și ca parte a comunității locale. Zilele Culturale Maghiare din Cluj rămân un reper constant, un punct de întâlnire nu doar pentru cei de aici, ci și pentru cei care vin an de an din întreaga lume”, a declarat Gergely Balázs, organizator principal al manifestării culturale.

95 de ani de existență a Breslei Barabás Miklós

Unul dintre punctele centrale ale ediției din acest an este expoziția aniversară a Breslei Barabás Miklós, găzduită de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Expoziția marchează 95 de ani de existență a Breslei, oferind publicului o incursiune în creațiile artiștilor contemporani, dar și ale maeștrilor care au influențat arta maghiară din Transilvania.

Concerte de neratat, în Piața Unirii

La fel ca până acum, și la această ediție Piața Unirii va adăposti, seară de seară, concerte de neratat:

  • marți, 19 august – Gala Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, ediția a XXVII-a
  • miercuri, 20 august – Gala de operetă susținută de artiști de renume: Peller Károly, Szendy Szilvi, Dezső Ágota și Laki Péter
  • joi, 21 august – Seara rock cu Mobilmánia și Tankcsapda
  • vineri, 22 august – Concertele trupelor sZempöl și Intim Torna Illegál
  • sâmbătă, 23 august – Concert Paulina, urmată de concert Geszti
  • duminică, 24 august – Concertul de închidere susținut de Zorán, un artist îndrăgit care revine pentru a patra oară pe scena festivalului

„Revenim cu voie bună în toate locurile de tradiție care au consacrat festivalul, păstrând atmosfera autentică și programele îndrăgite de public, dar și cu momente speciale noi care vor face și această ediție de neuitat. De la expoziția aniversară a Breslei Barabás Miklós, care marchează aproape un secol de creație artistică, până la concertele de pe scena principală, fiecare eveniment din festival va fi gândit să celebreze cultura și tradiția maghiară într-un mod vibrant”, a spus Szabó Lilla, directorul de programe al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Târguri, expoziții și evenimente sportive

În afara concertelor, festivalul își păstrează caracterul vibrant prin târgurile meșteșugărești și de carte, expozițiile în aer liber, evenimentele pentru copii și zonele dedicate gastronomiei. Strada Kogălniceanu, Curtea Folk de la Colegiul Reformat și Strada Vinului vor fi din nou spații de referință pentru experiențele culturale ale festivalului. Iubitorii sportului vor putea participa și anul acesta la Crosul Donaton, care va avea loc în ziua de 23 august, în Parcul Etnografic și pe cărările Pădurii Hoia.

Detaliile complete despre programul evenimentului vor fi disponibile în curând pe www.zilelemaghiare.ro și pe paginile oficiale de social media.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un cunoscut chirurg clujean s-a SINUCIS. Avea 62 de ani și fusese acuzat de luare de MITĂ

Publicat

police

Cunoscutul chirurg ortoped Florin Răcășan a decedat. Conform primelor informații, acesta s-ar fi sinucis prin spânzurare, după ce anterior s-ar fi înjunghiat în abdomen.

Paramedicii de la SMURD au intervenit în urma unui apel la 112 și l-ar fi găsit decedat, atârnând în exterior pe geamul locuinței,

Un cunoscut chirurg clujean s-a SINUCIS. Avea 62 de ani și fusese acuzat de luare de MITĂ

Doctorul Răcășan a fost acuzat de luare de mită. El a fost prins în flagrant la finalul lunii ianuarie 2020, când a încasat suma de 600 de euro de la un pacient pe care-l operase. A fost condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare. Ulterior, pedeapsa i-a fost suspendată.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate