Connect with us

EVENIMENT

INTERVIU. Ambasadoarea SUA: Includerea României în Programul Visa Waiver, unul dintre principalele țeluri ale mandatului meu

Publicat


amba 7

Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, vorbește într-un interviu, în exclusivitate pentru Cluj24, despre cei 25 de ani de parteneriat strategic între România și SUA, despre transformările pe care le-a văzut în țara noastră după aderarea la UE, dar și despre faptul că România este văzută de administrația Biden ca un aliat model.

Diplomatul american a menționat și așteptările sale de la viitorul Guvern care va rezulta în urma rotativei, dar s-a referit și la demersurile privind ridicarea vizelor pentru cetățenii români.

”Întotdeauna am crezut în potențialul României”

Rep: D-nă ambasador, v-ați început mandatul în România în urmă cu 3 luni. Cum vedeți România acum, după 15 ani de la precedenta funcție pe care ați deținut-o, cea de atașat cultural al Ambasadei SUA în România?

K.K: Este o plăcere să mă reîntorc în România, după 15 ani. Am plecat în 2008, imediat după aderarea României la UE și întorcându-mă acum am văzut o schimbare economică fantastică în țară. Am avut șansa să călătoresc la Iași, Timișoara, Brașov, Constanța și am avut ocazia să culeg impresii și am văzut o serie de schimbări pozitive în dezvoltarea țării.

Uitându-mă pe statistici, văd că numărul companiilor americane din România s-a dublat la peste 900 anul trecut, schimburile comerciale americane cu România s-au triplat, la aproximativ 5 miliarde de dolari.

Probabil unele dintre cele mai bune aspecte sunt venitul pe cap de locuitor, care era în România la 44% din media UE și a ajuns la 77%, și Produsul Intern Brut (PIB) care aproape s-a triplat.

Un alt lucru pe care l-am observat a fost legat de marile investiții din fondurile UE, care erau de circa un miliard de dolari când am plecat eu, iar acum au ajuns la peste 60 de miliarde, ceea ce a dus la o transformare importantă a țării.

De asemenea, ce am mai constatat, un domeniu în care nu s-au făcut suficiente progrese, este infrastructura rutieră, și sper să văd noi autostrăzi între București și Brașov sau Oradea sau București – Iași. Știu că mai este mult de lucru, dar am fost împresionată de cât de multși cât de mult potențial mai există încă.

amba 8

Rep: Realitățile din România vă întrec așteptările?

K.K: Cred că întotdeauna am crezut în potențialul României și am crezut că aderarea la UE va aduce cu sine beneficii uriașe. Am copilărit în Spania, în timpul regimului Franco, și am văzut cum s-a transformat Spania după ce a făcut schimbarea spre democrație și a aderat la UE. Spania este de nerecunoscut în comparație cu ce era înainte. Am văzut ce poate să facă aderarea la UE pentru o țară, deci îmi închipui că și România va face mari progrese.

Rep: Ați fost, deja, prin mai multe orașe ale României și ați luat pulsul. Cum se vede țara din afara Bucureștiului?

K.K: Un lucru încurajator este să văd dinamismul unor orașe, în principal Iași, unde am văzut multe investiții, inclusiv ale unor companii americane, în Cluj-Napoca, în Timișoara. Cred că, în general, în lumea de astăzi, adevărata creștere economică vine de la orașe.

Este captivant să văd cum orașele câștigă avantaje și oportunități în urma aderării la UE. Nu am fost, încă, în Oradea, dar a auzit că și acolo au făcut o mulțime de lucruri bune și știu că sunt, de asemenea, și localități mici, cum este, de exemplu Ciugud, unde se întâmplă la fel. Este importat de văzut ce poate face o conducere determinată a unei comunități,

Potențialul Clujului ține de universități

amba 3

Rep: Ce credeți despre Cluj-Napoca, despre care unii, inclusiv primarul Emil Boc, îl consideră Silicon-ul Valley al României?

K.K: Cred că este năzuiță a municipalității. În lumea de astăzi vedem că orașele care au universități puternice și un sistem educațional bine pus la punct devin magneți pentru companii din domeniul noilor tehnologii, dar și pentru alte companii care au nevoie de forță de muncă înalt calificată. Știu că și Iași încearcă să facă același lucru.

Deci cred că tot acest potențial al Clujului ține și de universități, de UBB, care a înființat un incubator de afaceri pentru studenți, care îi învață cum să profite de aceste avantaje și oportunități. Cred, de asemenea, că este un mare potențial și datorită cercetătorilor români, care sunt recunoscuți la nivel intenațional.

Fiul meu tocmai va absolvi Universitatea Berkeley din California, iar unul dintre profesorii lui de top care predă informatică este un român renumit.

Cred că asta este o mare putere și înseamnă o valoare adăugată în această vremuri în care tehnologia este atât de importantă peste tot.

România, un aliat model

amba 6

Rep: Ați participat la Cluj-Napoca la celebrarea a 25 de ani de parteneriat strategic dintre România și SUA. Ce înseamnă România pentru administrația Biden, pentru SUA?

K.K: Cred că administrația Biden vede România ca un aliat model, în primul rând din punct de vedere al cooperării în domeniul apărării, ținând cont de războiul din Ucraina, un aliat care sprijină Ucraina și lucrează cu partenerii NATO, care găzduiește peste 3.000 de militari americani, un aliat care a respectat angajamentul NATO și a crescut cheltuielile pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5%.

Deci cred că România este bine privită de la Washington. Președintele Biden a fost în România mai demult, cunoaște foarte bine această regiune, și  vicepreședintele (Kamala Harris – n.a.), și prima doamnă (Jill Biden – n.a), și Secretarul de Stat și cel al Apărării, și foarte mulți congresmeni americani,

Aceste vizite înseamnă o mare apreciere pentru tot ce face România, nu doar, recent, prin găzduirea trupelor americane, ci și prin asigurarea unui culoar verde pentru cerealele din Ucraina, în momentele critice când securitatea alimentară a lumii era în pericol.

De asemenea, România a avut o contribuție notabilă în ceea ce privește primirea, cu brațele deschise, a refugiaților ucraineni, dând dovadă de empatie și înțelegere și făcându-i să se simtă ca acasă.

M-am întâlnit și cu refugiați ucraineni la Cluj și, încă o dată, am auzit doar cuvinte de apreciere și recunoștință pentru primirea de care au avut parte aici.

Solidaritatea și unitatea sunt importante

Rep: Ați venit ca ambasador în România într-o perioadă dificilă a politicii regionale, cu un război la graniță. Credeți că Ucraina este suficient susținută în acest război de statele democratice, de România în particular, din ceea ce ați obsevat dvs până acum?

K.K: Absolut, am văzut solidaritatea exemplară la nivelul Europei și cred că, în fiecare zi, SUA, NATO evaluează situația și oferă tot mai mult ajutor.  Rusia a făcut o greșeală strategică majoră, când a crezut că  lumea nu va reacționa la invazia Ucrainei, la ceea ce pare să fie distrugerea unei țări, într-un atac ilegal și neprovocat, îngrozitor și fără sens.

Cred că armele sunt importante, suportul material este important, dar cel mai important lucru este solidaritatea și unitatea. Și am văzut acest lucru la reuniunea G7 unde toți liderii au fost solidari, așa cum am văzut și la nivelul UE, ceea ce este foarte important.

Pe partea Flancului Estic, România și Polonia sunt adevărați lideri ai acestui sprijin.

Uși deschise pentru investiții

Rep: Din punctul de vedere al îndatoririlor unui ambasador, cum puteți sprijini România în atragerea investițiilor străine? Puteți deschide niște uși la Washington?

K.K: Aș fi bucuroasă să deschid niște uși, oriunde pot, dar locul în care trebuie deschise nu este în Washington, care este capitala federală, dar deschiderea unor uși în Silicon Valley sau în alte părți ale SUA, unde sunt sediile unor investitori, este o preocupare pentru mine.

Una dintre prioritățile mele ca ambasador este creșterea investițiilor și pot face asta prin a asista companiile americane interesate să vină în România, dar, de asemenea, lucrând și pentru promovarea unui mediu investițional și de afaceri bun. Asta înseamnă sprijinirea aplicării bunelor practici în respectarea statului de drept, instituirea unei transparențe și a predictibilității în ceea ce privește politica fiscală.

Când o companie americană îmi spune că cea mai mare îngrijorare este lipsa de stabilitate la nivelul deciziilor guvernamentale, ei trebuie să fie în stare să ia decizii și planurile pe care le fac țin cont de anumite taxe și impozite și trebuie să știe că mediul de afaceri în care activează nu se schimbă de pe o zi pe alta.

Voi susține un mediu de afaceri transparent și cu reguli clare și stabile, care face tot posibilul pentru o companie care vrea să investească să facă investiții pentru a rămâne.

Rep: În această perioadă asistăm și la pregătirile pentru rotativa guvernamentală, schimbarea premierului între PNL și PSD, partide aflate în coaliția de guvernare. Ce așteptați de la viitorul Guvern al României?

K.K: Aștept ca politica externă să continue la fel ca până acum, cu aceleași priorități pentru alianța și cooperarea cu NATO, sprijin pentru Ucraina, o cooperare strânsă cu SUA și o deschidere spre investițiile americane. Nu mă aștept să văd schimbări aici, am înțeles că cele două partide împărtășesc aceleași scopuri, valori și angajamente.

Rep: Și o ultimă întrebare, despre Programul Visa Waiver. Când ar trebui cetățenii români să se aștepte să primească vești bune privind ridicarea vizelor pentru SUA? Într-un an, în trei, până la sfârșitul mandatului dvs? Ce credeți că ar mai trebui făcut?

Campanie de informare despre vize

K.K. Includerea României în Programul Visa Waiver este unul dintre principalele țeluri ale mandatului meu ca ambasador. Va dura o perioadă, pentru că sunt niște înțelegeri în schimburile de informații care trebuie negociate și semnate. Lucrăm îndeaproape cu Guvernul României pentru a încerca să le rezolvăm.

A doua parte se referă la legislația noastră care necesită ca numărul refuzurilor de viză să fie într-un procent foarte mic. Acest lucru se măsoară din luna octombrie până în luna octombrie, deci mai târziu în acest an vom lucra cu Guvernul României pentru a lansa o campanie de informare publică, pentru a încerca să îi încurajăm și să îi educăm pe oameni cum să aplice, cu succes, pentru obținerea vizei, cum să aplice pentru tipul corect de viză, ce să nu facă, cum să nu abuzeze de viză.

Vom lucra îndeaproape cu Guvernul României pentru a face toate aceste informații disponibile.

Știu că, în primul rând, nu este atât de dificil de obținut viza. Suntem pe cale să atingem anul acesta cel mai mare număr de vize acordate. Cei care au obținut anterior o viză nu mai trebuie să aplice în persoană, o pot face online, pot să și-o reînnoiască, deci îi încurajez pe cei cărora le expiră în curând vizele să aplice online și să obțină viza pentru alți 10 ani.

Sper ca oamenii să procedeze în acest fel și, în același timp, noi vom lucra îndeaproape pentru a încerca să includem România în acest program.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Clujenii din Gârbău și Aghireșu vor avea accese noi, betonate, la casele de pe marginea drumului județean

Publicat

De

Acces case Garbau - Aghireșu

Se lucrează pe județean DJ 108C. Clujenii din Gîrbău și Aghireșu, care au case pe marginea acestui drum, vor avea accese noi la proprietăți prin intermediul unui proiect al Consiliului Județean.

Practic, arată reprezentanții CPJ Cluj, în urma lucrărilor de întreținere, vor fi realizate aproape 150 de accese la proprietățile oamenilor.

Clujenii din Gârbău și Aghireșu vor avea accese noi, betonate, la casele de pe marginea drumului județean

„Derulăm, simultan, mai multe contracte de lucrări de întreținere pe drumul județean DJ 108C, mai exact pe sectorul de drum Gârbău – Aghireșu – Leghia.

Astfel, atât pe raza localității Gârbău, cât și pe raza localității Aghireșu, executăm accese betonate de la proprietăți la drumul județean, cu scopul îmbunătățirii calității vieții cetățenilor din aceste localități”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Ce lucrări se derulează pe drumul județean

Pentru realizării acceselor la proprietăți sunt prevăzute operațiuni constând în:

  • săpătură manuală și mecanizată,
  • așternere manuală și mecanizată de balast, nisip și piatră spartă,

  • montarea de țeavă corugată și plasă sudată,
  • realizarea de cofraje pentru beton
  • turnarea de beton.

Se refac și trotuarele

De asemenea, vor mai fi executate lucrări de întreținere a acostamentelor, șanțurilor și podețelor,  de refacere a trotuarelor cu pavaje din dale de beton acolo unde situația o impune și de realizare de șanțuri și rigole betonate.

În baza unui alt contract de lucrări de întreținere, sectorul de drum situat pe raza localității Gârbău, în lungime de 3,2 kilometri, de la kilometrul 0+000 la kilometrul 3+200, va fi asfaltat.

Valoarea contractului este de peste 1,78 de milioane de lei, cu TVA inclus, finanțarea fiind asigurată din bugetul propriu al CJ Cluj.

Citește mai departe

POLITICA

FOTO. Mihai Enache (AUR): ”Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa AUR!”

Publicat

Mihai Enache

~Au comasat alegerile doar pentru a bloca AUR să câștige alegerile europarlamentare. Au încălcat Constituția, au călcat în picioare toate legile din această țară și tratatele internaționale în privința desfășurării alegerilor doar pentru a salva posturile de conducere ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă~, a spus Mihai Enache, candidat din partea AUR la Primăria Capitalei.

Acesta a precizat că reprezentaniții PSD și PNL nu s-au oprit aici ci, ”din decizia liderilor monstruoasei coaliții, AUR nu are voie nici măcar campanie să facă”.

Printr-o decizie complet abuzivă, fără niciun fel de temei legal, reprezentanții Primăriei Sector 3 din București (primărie condusă de Robert Negoiță, candidatul PSD-PNL pentru un nou mandat) au descins astăzi la un cort AUR amplasat în mod LEGAL, cu autorizație obținută de la Primăria Capitalei, pentru a-l demola și confisca!

Comanda PSD-PNL

Mihai Enache

Toată această acțiune a avut loc la comanda liderilor PSD-PNL care nu vor să vadă niciun fel de afișaj AUR. Nu vor ca românii, bucureștenii să știe că AUR există.

„Avem aviz de amplasament exact pentru această locație valabil până la 30 aprilie 2024, cu taxele plătite. Astăzi ne-am trezit cu niște cetățeni în civil, conduși de un director din Poliția Locală, care au dat jos bannerele, au luat cortul și le-au încărcat într-o mașină.

Cortul este amplasat de mai bine de o lună de zile, nu a fost nicio problemă. Problemele au apărut când am afișat primele panouri despre alegerile europarlamentare. Domnii în civil nu s-au legitimat, ne-au spus că au ordine verbale. Nu ne-au zis de la cine. Considerăm că este un ordin politic direct de la Marcel Ciolacu.

Noi am fost împiedicați să afișăm orice panouri de toate firmele de panotaj controlate de partidele politice. Nu au fost probleme până nu am afișat inscripții cu referire la alegerile europarlamentare, cu domnitorii, cu Apărătorii Patriei Române. Ce s-a desfășurat azi a fost un furt și un abuz.

Este cunoscut faptul că Primăria Sectorului 3, Robert Negoiță, i-a ajutat pe cei de la USR să își amplaseze corturi în sector, cu viceprimarul care este mână în mână cu Negoiță.

Am arătat actele, însă au zis că au ordin să ridice cortul, nu au zis de la cine. Cetățenii îi vor pedepsi pentru toate aceste hoții la alegerile de pe 9 iunie”, a declarat Mihai Enache, candidatul AUR pentru Primăria Capitalei.

Acțiune în justiție

Ciolacu, Ciucă și întreaga lor gașcă de la nivelul Capitalei nu vor reuși să ne pună pumnul în gură și nu vor reuși să oprească tot valul de nemulțumire și ură care a pornit împotriva lor!

Vom merge până la capăt și îi vom acționa în justiție pe toți cei responsabili pentru abuzul de azi.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Farul-CFR Cluj, 5-1. UMILINȚĂ! Dacă atacul nu dă GOLURI, măcar ia apărarea destule

Publicat

cfr

CFR Cluj a întâlnit, vineri seara, în deplasare, pe Farul, într-un meci din etapa a 5-a din play-off-ul Superligii de fotbal. Clujenii aveau 31p. și erau pe locul 2 în timp ce constănțenii ocupau locul 4 cu 29p. După o partidă în care le-a ieșit totul în fața unui adversar căruia i-a intrat totul, Farul câștigă cu 5-1. Au înscris Munteanu (min.22), Cojocaru (min.41 și 78), Grameni (min.67) și Ganea (min.83), respectiv Otele (min.76).

Echipele de start:

Farul (4-3-3): Buzbuchi – M. Popescu, Larie, Gustavo Marins, C. Ganea – Vînă, Queiros, Grameni – Grigoryan, Munteanu, I. Cojocaru
Rezerve: Mușat, Sîrbu, Grosu, Dănuleasă, Nedelcu, Boli, N. Popescu, Casap, Stoian, Andronache, Rivaldinho
Antrenor: Gheorghe Hagi

Farul-CFR Cluj, 5-1. UMILINȚĂ! Dacă atacul nu dă GOLURI, măcar ia apărarea destule

CFR Cluj (4-3-3) Sava – Manea, Kresic, Boben, Camora – Muhar, K.Keita, Avounou – Deac, Bîrligea, Otele
Rezerve: Hindrich, Bălgrădean, Mogoș, A. Radu, Aussi, R. Filip, Tachtsidis, Fica, El Kaddouri, Serebe, Michael
Antrenor: Francisc Dican

Stadion: Complex Sportiv Academia Gheorghe Hagi – teren principal (Ovidiu – Constanţa)
Arbitru: Florin Andrei / Asistenți: Mircea Grigoriu și Ovidiu Artene
Arbitru VAR: Sorin Costreie / Arbitru AVAR: Marius Marchidanu

Abia a început partida că Farul s-a și aruncat spre poarta lui Sava. Dovadă stau cele două mari ocazii din primele 8 minute, prin Louis Munteanu și Ganea.

Puștii lui Hagi zburdă în timp ce clujenii parcă sunt legați de picioare. Manea, Boben și Kresici fac gafe după gafe în apărare.

Prima zvâcnire de orgoliu a CFR-ului vine abia în min.22, când, după o fază frumoasă, Muhar trimite din careu pe lângă poartă. Replica vine câteva secunde mai târziu, când Louis Munteanu, nașul clujenilor, înscrie la vinclu după ce l-a înnodat pe același Boben.

În min.38, Bîrligea nu poate profita de o gafă a constănțenilor și, singur cu Buzbuchi, dă peste poartă.

Cei care marchează sunt tot „marinarii”. În min.41, Cojocaru se distrează cu „adormiții” din apărarea clujeană și înscrie frumos pentru 2-0. CFR este groggy. Bîrligea părăsește terenul accidentat, în locul lui intră Michael.

Repriza a doua începe cu dominarea clujenilor, care ratează din toate pozițiile. Contrar cursului jocului, cei care marchează sunt constănțenii. Să recapitulăm: Grameni în min.67, Cojocaru  min.78 și Ganea în min.83 . Otele reușește și el un gol în min.76.

Dezastru total pentru clujeni! CFR a jucat practic fără apărare. O echipă blazată, legată de picioare, fără pic de inspirație în fața porții. Vorba aia, dacă atacul nu dă goluri, măcar ia apărarea destule.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Aniversare. Un deceniu de studii indiene la UBB Cluj-Napoca, în prezența ambasadorului Indiei

Publicat

studii indiene

Centrul Clujean pentru Studii Indiene al Universității ”Babeș – Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a aniversat, vineri, 10 ani de la înființare, în prezența ambasadorului Indiei, Rahul Shrivastava.

Fondatorul și directorul Centrului Clujean pentru Studii Indiene, dr. Mihaela Gligor, a prezentat larga paletă de acțiuni desfășurate de-a lungul deceniului de activitate, atât prin discursul său, cât și printr-un videoclip de prezentare.

Bursă în India

„În 2009 am avut o bursă în India, iar atunci mi-am dat seama că ar trebui să fac ceva în direcția asta. Astfel, cum UBB avea deja foarte multe centre culturale, dar nu și unul indian, m-am gândit că ar fi momentul să înființez eu unul.

Studenții clujeni au primit foarte bine această inițiativă, fiind foarte dornici să cunoască alte culturi. Am avut și cursuri de cultură și civilizație indiană în primii ani de activitate și am avut studenți de la foarte multe facultăți care l-au urmat.

Dar și oamenii din Cluj ne-au primit cu brațele deschise și vin la evenimentele noastre cu mare plăcere, iar noi încercăm de fiecare dată să aducem ceva diferit și să prezentăm o altă parte a incredibilei culturi a Indiei”, a spus Mihaela Gligor.

Cărți publicate

În cadrul evenimentului aniversar, s-a vorbit și despre cărțile publicate cu sprijinul Centrului: în anul 2017 „Romanian Journal of Indian Studies”, prima revistă de profil din România, în anul 2022 volumele „Fiice ale Indiei”, „Eseuri despre femei remarcabile și rolul lor în societatea indiană” și în anul 2023 volumele „Sanscrita, limba sacră”, „Between Two Worlds: Romania and India. Essays on Expanding Borders through Culture” și „Tagore beyond Borders: Essays on His Influence and Cultural Legacy”, un volum dedicat lui Rabindranath Tagore, scriitor filosofic indian.

studii indiene

Pe lângă enumerarea cărților publicate, a fost menționat și workshop-ul din 2023 de la Centrul indian, care prevede păstrarea identității dincolo de granițele propriei țări.

Totodată, în cursul anului 2024 apare un grupaj dedicat Indiei în „Transylvanian Review” ca urmare a sărbătorii celor 75 de ani realizați în 2023 de relații diplomatice între cele două țări.

Aprecierile ambasadorului Indiei

Evenimentul a fost marcat, de asemenea, și de prezența ambasadorului  Indiei în România, Rahul Shrivastava, care și-a exprimat aprecierea și mulțumirile față de Mihaela Gligor, cât și față de participanți.

Alături de cei doi, la ceremonia aniversară a luat cuvântul și dr. Sergiu Mișcoiu, director al Centrului de Cooperări Internaționale UBB.

Cursuri de sanscrită

La final, cei prezenți au fost invitați să guste din ceai și preparate tradiționale indiene.

„E prima dată când aud despre acest centru. Eu voi pleca în India în câteva luni și mi se par foarte interesante cursurile de limbă sanscrită pe care le oferă acest centru; mă gândesc să iau și eu parte la ele”, a spus Kevin, unul dintre participanții la eveniment.

Singurul din România

Centrul Clujean pentru Studii Indiene este singurul centru cu acest profil la nivel de universitate din România. Principalul obiectiv al acestui centru constă  în promovarea culturii indiene, incluzând cercetarea tradițiilor, filosofiilor, limbilor și religiilor acestei țări. Institutul este sprijinit de Ambasada Indiei în România, având totodată colaborări cu mari universități Indiene, precum Universitatea din Calcutta, Universitatea Ambedkar din New Delhi și Universitatea Jadavpur din Calcutta.

Daria-Leontina Mustea

Andreea-Francesca Nagy

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax