EVENIMENT
Instalația de lumină „Museum of the Moon”, din cadrul „Lights On”, mutată în alt loc

Organizatorii „Lights On Romania” anunță faptul că „Museum of the Moon” urmează să fie expusă public, din nou, începând de sâmbătă, 5 decembrie 2020.
Instalația va fi, de asemenea, mutată din piațeta Jean Calvin în curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca (Piața Unirii nr. 30) pentru ultimele două zile de expoziție.
Măsura a fost luată ca urmare a prognozelor meteo pentru perioada următoare, instalația având o toleranță maximă la vânt de până la 17 km/oră, în contextul în care în dimineața de ieri rafalele din centrul orașului au depășit viteze chiar și de 30 km/oră.
Noua locație va putea fi vizitată în intervalul orar 17-22 într-o manieră organizată, în grupuri a câte 20 de persoane, timp de 7 minute, în funcție de numărul participanților, cu respectarea măsurilor de distanțare socială și cu mască purtată corespunzător.
Accesul va fi permis doar alături de un agent de pază. În eventualitatea creșterii vântului, expoziția va fi din nou oprită imediat, organizatorii nedorind să pună în primejdie publicul participant ori integritatea instalației.
Între timp, toate celelalte instalații sunt în continuare disponibile publicului larg, nefiind afectate de prognoza meteo.
Iar cu această ocazie, readucem în atenție regulile de vizitare:
- poartă mască, neapărat corect (să acopere și nasul, și gura);
- păstrează distanța (minimă de doi metri între persoane);
- încearcă să nu petreci foarte mult timp în fața unei instalații, astfel încât să nu se creeze aglomerație. Încearcă, știm că o să reușești.
Iar dacă nu te simți bine, te rugăm, pentru binele tău și al nostru, al tuturor, rămâi acasă. Ai grijă de tine. Îți mulțumim.
Vă amintim faptul că Lights On este un festival de light-art aflat la cea de-a treia ediție, denumită Solitude Edition, ediție care a început în 27 noiembrie și va ține până duminică, 6 decembrie.
Toate, dar absolut toate, instalațiile sunt de găsit afară, în aer liber, în spații deschise, astfel:
- MI-E DOR DE TINE & ȘI MIE, artworks by Asociația Daisler și Adi Bălan, powered by BCR – podul Elisabeta;
- Cerebrum, artwork by 6th Sense Interiors și Adi Bălan, powered by Endava – zona grupului statuar Școala Ardeleană (strada Mihail Kogălniceanu);
- Tunelul – artwork by Asociația Daisler și Silviu Ciora, powered by Betfair Romania Development – Bulevardul Eroilor (înspre Cinema Victoria);
- Breathe, artwork by Circus Lumineszenz (Austria), powered by SYKES Romania – Parcul Central Simion Bărnuțiu, pe aleea de lângă clădirea Universității de Artă și Design, spre Splaiul Independenței;
- Social Sparkles, artwork by Studio Toer (Olanda), powered by Daisler Print House – Parcul Central Simion Bărnuțiu, pe aleea de lângă clădirea Universității de Artă și Design;
- Oumua, artwork by Circus Lumineszenz (Austria), powered by Wolfpack Digital – Bulevardul Eroilor;
- TE AȘTEPT, artwork by Asociația Daisler și Adi Bălan, powered by BCR – clinica Ginecologie 1 din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj.
De conștientizat și avut în vedere este faptul că TE AȘTEPT este amplasată într-un spațiu privat, deci accesul public nu este posibil. Așadar, vă rugăm să respectăm spațiul și oamenii de acolo.
Lights On este creat de Asociația Daisler, iar din acest an, face parte din celebra International Lights Festivals Organization (ILO), fiind partener cu festivaluri de lumină de prestigiu din zona Europei precum Staro Night Riga, Light Night Leeds, Fete des Lumiere Lyon, Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven. Totodată, este unul dintre puținele festivaluri din Europa care au loc în acest an, din cauza pandemiei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Grefierii clujeni anunță continuarea protestelor, începând cu data de 11 decembrie 2023, pe o perioadă nedeterminată de timp. Aceștia cer guvernului achitarea integrală a salariilor și a altor drepturi de natură salarială, începând din 2018 până în prezent.
„Având în vedere faptul că:
– salariile personalului din cadrul Autorității judecătorești au fost greșit calculate la momentul elaborării actualei legi a salarizării nr. 153/2017, ceea ce a generat mii de procese pe rolul instanțelor de judecată și nicio creștere salarială timp de 6 ani de zile,
Grefierii din Cluj continuă protestele. Vezi ce REVENDICĂRI au
– în anul 2023 angajatorii din sistemul judiciar au emis acte administrative de salarizare pentru punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive prin care au fost recunoscute și recalculate corect salariile personalului, ca urmare a neaplicării sau aplicării neunitare a vechilor legi de salarizare,
– la întâlnirea din data de 7 decembrie 2023, de la sediul Ministerului Finanțelor Publice, ministrul finanțelor publice a comunicat ca nu sunt bani și nu vor fi alocate fonduri pentru plata integrală a salariilor și a tranșelor din hotărâri judecătorești și acte administrative, scadente în anul 2023,
– la întâlnirea din data de 8 decembrie 2023, dintre prim-ministrul României, ministrul finanțelor publice, ministrul justiției și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, nu au fost invitați să participe și reprezentanți ai organizației noastre sindicale, astfel că nu se cunosc concluziile acestei întâlniri, în sensul dacă vor fi sau nu alocate fonduri pentru plata integrală a salariilor și a tranșelor din hotărâri judecătorești și acte administrative,
„Activitatea de judecată și de urmărire penală se caracterizează prin efectuarea de ore suplimentare care nu sunt plătite”
– informațiile apărute în spațiul mediatic potrivit cărora Guvernul României intenționează finalizarea proiectului de buget pentru anul 2024 în acest weekend, urmând a fi pus în transparență decizională în săptămâna 11-17 decembrie 2023 și trimis în parlament pentru dezbatere și adoptare în săptămâna 18-22 decembrie 2023,
– activitatea de judecată și de urmărire penală se caracterizează prin efectuarea de ore suplimentare care nu sunt plătite și nu pot fi compensate cu timp liber corespunzător din cauza volumului de muncă și a lipsei acute de personal,
– în cadrul adunărilor generale ale magistraților ce au avut loc în instanțe și parchete, în data de 20 iunie 2023, măsurile adoptate au fost în sensul soluționării și instrumentării numai a cauzelor considerate urgente,
– Hotărârea Adunării generale extraordinare a SNGJ Dicasterial, convocată de președintele sindicatului și întrunită, în regim de urgență, în data de 9 decembrie 2023,
La solicitarea și în reprezentarea a peste 7.500 de membri de sindicat – personal auxiliar de specialitate și conex – care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiție și care a întreprins forme de protest spontan, vineri, 8 decembrie 2023, emitem prezentul comunicat:
1. Forme de protest
Începând cu data de 11 decembrie 2023, pe perioadă nedeterminată de timp, personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete va adopta următoarele forme de protest:
a) grefierii vor participa la şedinţele de judecată sau, după caz, la activităţile de urmărire penală pentru soluţionarea cauzelor cu arestaţi în materie penală şi în alte materii, pentru cauzele privind obligaţiile de întreţinere de orice fel, asigurarea dovezilor, soluţionarea cererilor de ordonanţă preşedinţială, precum şi în alte cauze considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor instanțelor și a parchetelor în care își desfășoară activitatea;
b) grefierii desemnați să efectueze lucrările prevăzute de art. 51 din HCSM nr. 3243/22.12.2022 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanțelor, în faza de procedură prealabilă și de cameră preliminiară, vor întocmi acte numai în cauzele considerate urgente, potrivit legii sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor din instanțele în care își desfășoară activitatea;
„În ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024 se va întrerupe activitatea în instanțe și parchete timp de 4 ore”
c) compartimentele auxiliare ale instanțelor și parchetelor își vor reduce la jumătate programul de lucru cu publicul;
d) personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete nu va mai efectua niciun fel de act de procedură în afara programului de lucru legal, în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbătoare legală;
e) personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete nu va mai răspunde la telefonul personal după terminarea programului de lucru legal și nu va mai asigura niciun fel de permanență în afara programului de lucru legal, în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbătoare legală;
f) în ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024 se va întrerupe activitatea în instanțe și parchete timp de 4 ore, în intervalul orar 10.00-14.00, timp în care se va asigura participarea grefierilor numai la ședințele de judecată și la activitățile de urmărire penală considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor din cadrul instanțelor și parchetelor în care își desfășoară activitatea.
Măsurile adoptate în cadrul AGE a SNGJ Dicasterial se vor completa cu formele de protest ce se vor adopta în cadrul adunărilor generale ale magistraților, în perioada următoare.
2. Solicităm coaliției de guvernare:
1. asigurarea, în regim de urgență, a fondurilor pentru:
a) achitarea integrală a salariilor aferente lunii noiembrie 2023, recunoscute și recalculate prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023;
b) plata tranșelor din hotărâri judecătorești definitive și acte administrative de salarizare scadente în anul 2023;
2. prevederea și asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a fondurilor necesare pentru:
a) achitarea integrală a salariilor și a altor drepturi de natură salarială,
b) achitarea diferențelor de drepturi salariale, restante, aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv,
c) achitarea diferențelor de drepturi salariale, restante, aferente perioadei 1 ianuarie 2018-31 martie 2023, inclusiv,
astfel cum au fost recunoscute și recalculate prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023.
d) funcționarea în condiții normale a instanțelor judecătorești și a parchetelor”, se arată în comunicat.
EVENIMENT
Cum se fac BANII: Primiți cu INFLUENCERITUL? Firma soției fotbalistului Cristi Manea și-a crescut de 8 ori PROFITUL într-un an

Irina Ionela Manea, fostă Deaconescu, are 25 de ani și e soția fotbalistului de la CFR Cluj, Cristi Manea, cu care are două fetițe, Victoria și Venus. Născută în Bumbești-Jiu, clujeancă prin adopție, Irina e urmărită de peste un milion de oameni pe Instagram, de peste 700.000 de oameni pe Tik Tok, de peste 93.000 de oameni pe Facebook şi are peste 600.000 de abonaţi pe YouTube. Adică e „piesă”, ca să vorbim în jargonul creatorilor de conținut.
A început să facă vlogging de mică, iar acum se bucură de celebritate. Campaniile ei, mai ales cele cu produse de îngrijire, ajung la tot mai mulți oameni.
Cum se fac BANII: Primiți cu INFLUENCERITUL? Firma soției fotbalistului Cristi Manea și-a crescut de 8 ori PROFITUL într-un an
Irina Deaconescu Manea este cunoscută drept una dintre vedetele care au devenit cel mai repede celebre pe Internet. În timp ce unii influenceri au obținut un număr mare de urmăritori abia în câțiva ani, acest lucru s-a întâmplat mult mai repede în cazul ei. Soția lui Cristi Manea a devenit cunoscută după ce a început să facă videoclipuri pe Youtube.
Pe unde trec banii?
Irina Deaconescu Manea este unic acționar în SC IRMANCRIVIC COMP SRL, înregistrată în 2021, având obiect de activitate Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet.
În 2022 a avut o cifră de afaceri de 1.153.931 lei, din care 1.086.291 lei profit net, adică o creștere de 8 ori față de 2021.
În doi ani de activitate, firma Irinei a avut un profit net de 1.204.551 lei, adică peste 242.000 euro. Asta ar da o medie de 10.000 euro/lună.
Foto: Facebook
Sursa date: Termene.ro

Sâmbătă seara, în incinta depozitului Auchan de la Iulius Mall din Cluj-Napoca a izbucnit un incendiu. Conform polițiștilor, acesta ar fi fost provocat de trei tineri care au aruncat peste niște paleți un material pirotehnic.
Citește și: VIDEO FOTO. INCENDIU la Iulius Mall. Au luat FOC niște paleți în curtea interioară. Clienții de la Auchan au fost EVACUAȚI
„La data de 9 decembrie a.c., în jurul orei 18.50, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că la depozitul unui supermarket, din cadrul unui centru comercial situat în Cluj-Napoca, ar fi izbucnit un incendiu.
INCENDIU la Iulius Mall Cluj: Focul a fost PROVOCAT de trei tineri
La fața locului, pompierii din cadrul ISU Cluj au intervenit pentru lichidarea incendiului, stabilind, din primele verificări, că acesta ar fi fost provocat.
Astfel, polițiștii au demarat de îndată cercetări, iar probatoriul administrat până în acest moment, a condus la ipoteza că incendiul ar fi fost provocat de un grup de 3 tineri, care ar fi aruncat un obiect pirotehnic de mici dimensiuni în zona depozitului.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul infracțiunii de distrugere, fiind efectuate cercetări pentru identificarea persoanelor bănuite și tragerea la răspundere a acestora”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
Medicii de familie clujeni își RESTRÂNG activitatea. CJAS a DECONTAT doar parțial serviciile din octombrie

Din cauza faptului că CJAS a decontat doar parțial serviciile prestate de către medicii de familie în luna octombrie, aceștia se văd obligați să-și restrângă activitatea.
„Au trecut 22 de zile de când am primit doar 60% din factura pe octombrie. Facturile pe noiembrie nu se știe când vor fi plătite”, spune un medic de familie.
Medicii de familie clujeni își RESTRÂNG activitatea. CJAS a DECONTAT doar parțial serviciile din octombrie
Din 18 decembrie, aceștia anunță că nu vor mai oferi servicii medicale gratuite.
„Am informat CAS Cluj, că, în condițiile decontării parțiale de către CJAS, a serviciilor efectuate în luna octombrie, cabinetele de medicină de familie își vor restrânge activitatea în limita fondurilor disponibile, temporizând serviciile medicale programabile.
De asemenea, activitatea de suport va fi diminuată pe măsură ce stocul de tipizate medicale se va epuiza. Solicităm și pe această cale, implementarea formularelor electronice și renunțarea la tipizatele medicale furnizate contra-cost, de Imprimeria Națională”, a declarat Patronatul medicilor de familie Cluj.