EDUCATIE
Înscriere la UMF Cluj-Napoca. Cea mai mare concurență, la Medicină. La Farmacie, aproape 100 de locuri neocupate

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a finalizat, sâmbătă, înscrierile în anul universitar 2023/2024, fiind înscriși 1.567 de candidați pe un număr de 1.080 de locuri scoase la concurs.
Cea mai mare concurență, de 2,46 pe un loc, s-a înregistrat la Facultatea de Medicină, programul de studii Medicină, unde pe 400 de locuri, din care 308 la buget, 87 cu taxă și 5 cu taxă la a doua facultate, s-au înscris 984 de candidați.
La Radiologie – Imagistică de la aceeași facultate s-au înregistrat 78 de candidați pe 50 de locuri, din care 25 la buget și 25 la taxă.
La Facultatea de Medicină sunt și două programe unde nu s-au ocupat locurile scoase la admitere.
Este vorba de Asistență Medicală Generală, unde s-au scos la concurs 200 de locuri, din care 93 la buget și 107 cu taxă, pentru care s-au înscris doar 161 de absolvenți de liceu, și Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare, unde au fost 95 de locuri: 50 la buget și 45 cu taxă, și doar 85 de candidați.
La Facultatea de Medicină Dentară, la programul de studii Medicină Dentară, au fost scoase pentru admitere 100 de locuri, din care 82 la buget și 18 cu taxă, pentru care s-au înscris 112 candidați, iar la Tehnică Dentară, unde au fost 50 de locuri: 37 la buget și 13 la taxă, și-au depus dosarele de înscriere 68 de candidați.
Locuri libere la Farmacie
La Facultatea de Farmacie se înregistrează cele mai multe locuri libere, niciuna din cele două programe de studii nereușind să atragă candidați pentru acoperirea locurilor.
Astfel, la Farmacie s-au scos la admitere 135 de locuri, din care 60 la buget, 45 cu taxă și 30 pentru românii de pretutindeni, fiind înscriși doar 37 de candidați, iar la Nutriție și Dietetică, pe cele 50 de locuri, din care 25 la buget, 24 cu taxă și unul cu taxă la a doua facultate, concurează doar 42 de candidați.
Când se afișează rezultatele
Potrivit calendarului de admitere al UMF Cluj-Napoca, în 20 iulie urmează afișarea listelor cu candidații înscriși și repartizarea acestora pe săli, în 23 iulie are loc examenul scris de admitere, dar și depunerea contestațiilor la întrebări în intervalul de două ore de la încheierea probei de concurs.
În 24 iulie se afișează rezultatele, iar în intervalul orar 9:00 – 13:00 se pot depune contestaţii la notă.
În data de 25 iulie 2023 are loc afişarea rezultatelor finale după contestaţii, iar în intervalul 28 iulie – 11 august este programată confirmarea locurilor.
A doua sesiune de examen pentru locurile neocupate va avea loc în septembrie, datele exacte urmând să se stabilească prin hotărâre a Senatului sau a Consiliului de Administraţie prin delegare de către Senat.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Consultații stomatologice gratuite la Cluj. 2 din 10 români nu s-au spălat niciodată pe dinți. Caria, ”regina problemelor”

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMFIH) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca derulează, în parteneriat cu Facultatea de Medicină Dentară și Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj, campania ”Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” care prevede promovarea educației pentru sănătate orală în rândul copiilor de grădiniță și a elevilor și acordarea de consultații stomatologice gratuite.
Prodecanul Facultății de Medicină Dentară, Ondine Lucaciu, a declarat, vineri, că sănătatea orală este o valoare pentru cetățean.
”Consultațiile stomatologice gratuite vor avea loc sâmbătă pe esplanada de la BT Arena între orele 10-18 cu clinica mobilă SmileMobile, care dispune de 2 unități. Putem deservi, în total, 10 pacienți pe oră pentru consultații.
Pacienților li se vor înmâna adresele cabinetelor școlare, dacă vorbim de copii, sau disciplinele din cadrul Facultății de Medicină Dentară unde se pot adresa pentru a beneficia de tratamente stomatologice.
Medicii stomatologi care vor face consultațiile pe bază de voluntariat au fost contactați de Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj, iar ei vor pune diagnostice, astfel încât pacienții să știe de probleme au și unde să se adreseze”, a spus Lucaciu.
Caria, în top
Potrivit acesteia, după campania de consultații gratuite de anul trecut, au fost constatate diverse probleme de sănătate orală, cea mai prezentă fiind caria dentară, ”regina problemelor”, dar și paradontita.
Decanul Facultății de Medicină Dentară, Cristian Dinu, a declarat la rândul său că parodontita, o boală inflamatorie la nivelul dinților și gingiilor, are implicații profunde în sănătatea generală.
”Bolile cardiovasculare sunt legate de bacteriamia indusă de boala paradontală, apoi diabetul, bolile reumatologice, Alzheimer. Sunt multiple implicații generale date de paradontită. Se pot dezvolta alte afecțiuni care pot pune viața în pericol, pot duce la afecțiuni care duc la probleme complicate”, a explicat Dinu.
Potrivit unui studiu prezentat de Colegiul Medicilor Stomatologi, 2 din 10 români nu s-au spălat niciodată pe dinți, iar jumătate dintre adulți se spală pe dinți o dată pe zi sau deloc.
ADMINISTRAȚIE
Tișe, despre scandalul de la Aeroportul Cluj: De 10 ani nu am primit un telefon de la președintele Consiliului de Administrație

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a vorbit, vineri, despre problemele pe care le are cu cei de la Aeroportul Internațional Cluj.
Chiar dacă spune că vrea o relație normală cu reprezentanții aeroportului, Alin Tișe a declarat că nici președintele și nici membrii Consiliului de Administrație nu s-au consultat de ani buni cu instituția pe care o conduce în ceea ce privește investițiile.
Alin Tișe: De 10 ani nu am primit un telefon de la președintele CA al Aeroprtului
Alin Tișe a vorbit joi despre scanadul din penultima ședință a CJ când aprobarea bugetului Aeroportului Cluj a fost amânată pentru că directorul David Ciceo nu a fost prezent. Atunci, Alin Tișe a declarat că este “lipsă de respect” din partea directorilor regiilor și instituțiilor subordonate care nu vin în plen să dea explicații.
În ultima ședință a CJ bugetul a fost aprobat, însă Alin Tișe este nemulțumit în continuare de modul în care decurg lucrurile când vine vorba de aeroport, chiar dacă a spus că pentru el este un “subiect închis” și că vreo o “relație normală”.
“Problema mea nu este cea a managerului, ci a Consiliului de Administrație, care reprezintă Consiliul Județean. Cei din CA sunt cei care, practic, au ierarhia în fața directorului. Aeroportul Cluj are un președinte de CA care este vânător, sau ce o fi. De 10 ani nu am avut un telefon de la el pentru a se consulta cu noi, cu Consiliul Județean, despre oportunitatea unei investiții, în condițiile în care el este mandat de CJ ca să facă acest lucru”, a spus președintele forului județean referindu-se la Viorel Federiga, președintele CA de la Aeroportul Internațional Cluj.
De altfel, spune Alin Tișe, niciunul dintre membrii CA nu au contactat forul județean. Asftel, spune Tișe, problemele de acolo pornesc, de la Consiliul de Administrație, și “abia apoi ajungem la director”.
EDUCATIE
Daniel David, despre temele pentru acasă: Acestea trebuie să fie doar în beneficiul elevilor, nu al profesorilor

Daniel David, ministrul Educației, nu susține eliminarea temelor pentru acasă pe care le primesc elevii.
Există o reglementare, spune ministrul, care cere, însă, profesorilor să se coordoneze între ei și să încerce să fie mai flexibili.
Daniel David: Temele pentru acasă trebuie să fie doar în beneficiul elevilor
Daniel David, ministrul Educației, a vorbit, la întâlnirea online cu toți cei interesați de învățământul românesc și despre temele pe care elevii le primesc de la profesori.
Asta, spune el, pentru că a primit foarte multe mesaje cu privire la această problemă.
„Este o reglementare veche, despre care am mai vorbit. E numărul de ore pe care îl știm, două ore la liceu, gimnaziu, o oră la nivel de învățământ primar. Profesorii trebuie să se coordoneze între ei, dar, în același timp, este nevoie și de, cum să spun, flexibilitate. Până la urmă, temele sunt date de profesori în interesul și în beneficiul copiilor. Nu dai teme neapărat în beneficiul profesorilor, dar regulile sunt reguli și trebuie să le respectăm cu toții”, a precizat Daniel David.
EVENIMENT
Haos pe o stradă din Cluj-Napoca. Femeie în vârstă, rănită din cauza lucrărilor nesemnalizate la trotuar

Pericol pe strada Anton Pann, lângă Parcul Feroviarilor. O femeie s-a împiedicat și a căzut, având nevoie de îngrijiri medicale, din cauza unor lucrări de amenajare a trotuarului care nu sunt marcate corespunzător.
O sesizare pe platforma MyCluj arată că, în această dimineață, o femeie în vârstă s-a împiedicat și a avut nevoie de îngrijiri medicale, vineri dimineață, din cauza unor lucrări de amenajare a trotuarului care nu sunt corespunzător marcate și asigurate.
„Pe str. Anton Pan, lângă Parcul Feroviarilor, din cauza lucrărilor care nu sunt corespunzător marcate și asigurate, în dimineața zilei de 28.03.2025 o doamnă în vârstă s-a împiedicat (necesitat asistenta medicala la fața locului). Lucrările de amenajare a trotuarului încurcă circulația de mai bine de un an, fără a asigura un culoar de trecere pentru pietoni, având în vedere ca zona este intens circulată”, arată un clujean.
Șantierul durează de peste un an și îngreunează circulația pietonilor, fără a asigura un culoar de trecere sigur, se plâng clujenii. Zona este intens circulată, iar oamenii se tem că astfel de incidente se vor repeta.
Sesizarea figurează ca fiind în lucru pe platforma Primăriei Cluj-Napoca.