Connect with us

EVENIMENT

INS: Veniturile totale medii lunare au fost, în 2022, de 6.464 lei pe o gospodărie. Pe ce se duc BANII românilor

Publicat


bani portofel gol pixabay

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate miercuri, veniturile totale medii lunare au fost, în 2022, în termeni nominali, de 6.464 lei pe o gospodărie şi de 2.575 lei pe persoană, în creştere cu 13,8%, respectiv, cu 14,8% faţă de anul 2021, scrie Agerpres.

Cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost anul trecut de 5.611 lei pe o gospodărie (2.235 lei pe o persoană) şi au reprezentat 86,8% din veniturile totale, în creştere cu un punct procentual faţă de anul 2021.

Veniturile băneşti medii lunare au fost în anul 2022, de 5.994 lei lunar pe o gospodărie (2.388 lei pe o persoană) în creştere cu 12,8% faţă de anul 2021, iar veniturile în natură de 470 lei lunar pe gospodărie (187 lei pe persoană), în creştere cu 27,2% faţă de anul 2021. Salariile şi celelalte venituri asociate lor au fost de 4.340 lei lunar pe o gospodărie şi au format cea mai importantă sursă din veniturile totale (67,1% din veniturile totale ale gospodăriilor, în scădere faţă anul 2021 cu 1,9 puncte procentuale).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, o contribuţie însemnată au avut-o atât veniturile din prestaţii sociale de 1.287 lei lunar pe o gospodărie (19,9% în anul 2022, respectiv, 19,1% în anul 2021 din veniturile totale ale gospodăriilor), cât şi veniturile în natură (7,3% în anul 2022, respectiv, 6,5% în anul 2021), formate din valoarea în lei a produselor obţinute din resurse proprii (5,9% în anul 2022, respectiv, 5,4% în anul 2021) şi din valoarea veniturilor în natură obţinute de salariaţi şi beneficiarii de prestaţii sociale (1,4% în anul 2022, respectiv, 1,1% în anul 2021).

În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodărie în mediul urban a fost de 7.227 lei, de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural, iar pe o persoană, de 3.021 lei, de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural. Din punct de vedere al structurii veniturilor totale, în mediul urban, ponderea salariilor brute şi a altor drepturi salariale în veniturile totale a fost de 73,9%, mai mari cu 18,5 puncte procentuale faţă de cea din mediul rural, în timp ce în mediul rural veniturile din prestaţii sociale au fost 22,4%, mai mari cu 3,9 puncte procentuale faţă de mediul urban, iar veniturile în natură au fost de 12,5%, de 3 ori mai mari faţă de mediul urban.

Cheltuielile băneşti medii lunare au fost în anul 2022 de 5.229 lei pe o gospodărie (2.083 lei pe o persoană) mai mari cu 14,4% faţă de anul 2021, respectiv cu 15,5% la nivel de persoană.

Contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, în anul 2022, a fost, în medie, de 382 de lei lunar pe gospodărie (152 lei pe o persoană), în creştere cu 24,8% faţă de anul 2021.

„Ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuţii, cotizaţii şi taxe a fost de 35,8% în cheltuielile totale”

În anul 2022, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de 3.450 de lei lunar pe o gospodărie (61,5%) şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor de 1.799 lei pe o gospodărie (32,1%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.) de 133 lei pe o gospodărie (2,4%).

Potrivit INS, mediul de rezidenţă evidenţiază diferenţe dintre nivelul cheltuielilor totale medii lunare. În mediul urban, cheltuielile medii lunare pe o gospodărie au fost de 6.226 lei, mai mari de 1,3 ori decât în mediul rural. Aceasta înseamnă că o persoană din mediul urban a cheltuit, în medie, 2.602 lei lunar, de 1,5 ori mai mult decât o persoană din mediul rural. Din punct de vedere al structurii cheltuielilor totale, în mediul urban, ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuţii, cotizaţii şi taxe a fost de 35,8% în cheltuielile totale, cu 10 puncte procentuale mai mare decât în mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare din resurse proprii în cheltuielile totale a fost de 4 ori mai mare decât în mediul urban.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1.177 lei pe o gospodărie, au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor (34,1%). Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile destinate pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili în valoare de 574 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 16,6% şi cele pentru băuturi alcoolice, tutun în valoare de 265 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 7,7%. Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor populaţiei a fost cel efectuat pentru educaţie 17 lei pe o gospodărie (0,5% din cheltuielile totale de consum medii lunare) şi cel pentru asigurări şi servicii financiare 23 lei pe o gospodărie (0,7% din cheltuielile totale de consum medii lunare).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Georgiana Teodorescu (AUR): Realitatea este că nu primim AJUTOARE externe pentru dezastrul cauzat de inundații

Publicat

Georgiana Teodorescu, AUR

Europarlamentarul AUR, Georgiana Teodorescu, a declarat că Ursula von der Leyen a anunțat că țările afectate de inundații nu vor primi ajutorul financiar sperat din Fondul de Solidaritate. Potrivit europarlamentarului AUR, argumentul șefei Comisiei Europene a fost acela că nu sunt bani suficienți în Fondul de Solidaritate și că statele afectate ar trebui să folosească fondurile de coeziune deja alocate, dar care sunt foarte greu accesibile din cauza birocrației.

„Săptămâna trecută s-a votat o rezoluție pentru ca Uniunea Europeană să acorde ajutor financiar din Fondul de Solidaritate pentru țările afectate de inundații, adică și pentru România. S-a votat acea rezoluție propusă de grupul politic ECR, din care face parte și AUR. Între timp, Comisia Europeană, condusă de doamna Ursula von der Leyen, cea pe care AUR nu a votat-o, ne-a spus că, de fapt, ar trebui să căutăm bani în altă parte, pentru că în fondul de solidaritate nu sunt bani suficienți.

Georgiana Teodorescu (AUR): Realitatea este că nu primim AJUTOARE externe pentru dezastrul cauzat de inundații

Motivul real, nedeclarat: Europa s-a concentrat pe ajutoare pentru Ucraina. Așa că trebuie să ne descurcăm cu banii disponibili prin fondurile de coeziune pe care i-am primit deja acum patru ani și care sunt foarte greu de accesat și de cheltuit din cauza birocrației. Deci, în esență, operația a reușit, pacientul a decedat”, a spus europarlamentarul AUR.
Potrivit Georgianei Teodorescu, la finalul zilei rămânem noi cu ai noștri și „dacă vrem să ne fie bine și dacă vrem să depășim greutățile, trebuie să fim solidari și să ne ajutăm”.

„Dragi români, nu ne vin ajutoare de afară. Noi singuri trebuie să ne ajutăm unii pe alții. Așa cum colegii mei au mers deja în teritoriu la Pechea și au muncit zi lumină acolo ca să-i ajute pe oameni să-și reconstruiască locuințele, asta este singura soluție pe care o avem. Asta învățăm din acest du-te – vino, din această plimbare de la Ana la Caiafa. Că la finalul zilei suntem noi cu ai noștri și dacă vrem să ne fie bine și dacă vrem să depășim greutățile, trebuie să fim solidari și să ne ajutăm”, a subliniat eurodeputatul AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

RAR îl prezintă pe RAReș, chatbotul cu care vor putea interacționa românii

Publicat

rar

Registrul Auto Român anunță că chatbotul RAReș este disponibil pe site-ul companiei. Pe măsură ce va interacționa cu utilizatorii, RARes va învăța continuu din aceste schimburi de informații și va fi mai performant și mai precis în furnizarea de răspunsuri și soluții personalizate, potrivit RAR.

„De acum, mai simplu de interacționat cu noi, mai ușor de accesat informații tehnice, via Chatbotul RAReș, disponibil pe site-ul Registrului Auto Român. Vrei să verifici rapid când expiră inspecția tehnică periodică a mașinii tale? Vrei să știi cum trebuie să procedezi dacă ai pierdut cartea de identitate a vehiculului sau cum să obții o programare într-o reprezentanță? De acum poți vorbi și cu RAReș, noul nostru coleg virtual care a fost creat pentru a răspunde întrebărilor voastre 24 de ore din 24 pe site-ul Registrului Auto Român”, conform RAR.

RAR îl prezintă pe RAReș, chatbotul cu care vor putea interacționa românii

RAR arată că „Chatbotul RAReș a fost proiectat să devină din ce în ce mai bun, dar și prietenos, pentru că are capacitatea de a procesa volume mari de informații și de a înțelege limbajul natural uman”.

Pe măsură ce va interacționa cu utilizatorii, RARes va învăța continuu din aceste schimburi de informații și va fi mai performant și mai precis în furnizarea de răspunsuri și soluții personalizate. Cu ajutorul lui RAReș simplificăm accesul la informațiile despre serviciile și procedurile Registrului Auto Român, fie că accesați site-ul de pe un computer de birou sau de pe un smartphone”, se menționează în finalul comunicatului.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. O casă a ars într-un incendiu la Câmpia Turzii. Accesul pompierilor, îngreunat de mașinile parcate

Publicat

De

Incendiu Câmpia Turzii

Incendiu la o casă din Câmpia Turzii. Flăcările au izbucnit din interiorul casei și au distrus și o parte din acoperiș.

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit la incendiu care a avut loc marți seara în pe strada Cicoarei.

O casă a ars într-un incendiu la Câmpia Turzii. Accesul pompierilor, îngreunat de mașinile parcate

Apelul de urgență a venit în jurul orei 20.10, iar la misiune au luat parte două autospeciale cu apă și spumă.

Până la sosirea echipajelor ISU Cluj, prima intervenție a fost asigurată de către SVSU Câmpia Turzii.

Pompierii au întâmpinat dificultăți în privința accesului, din cauza autoturismelor parcate și a străzii înguste.

Potrivit ISU Cluj, incendiul s-a manifestat la interiorul casei și parțial la acoperiș, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați.

Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza coșului de fum izolat necorespunzător față de materialele combustibile.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Studenții, masteranzii și doctoranzii sub 30 de ani beneficiază de abonamente de transport GRATUITE

Publicat

POS autobuze Cluj-Napoca

Primăria Municipiului Cluj-Napoca si Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunță că studentii, masteranzii si doctoranzii cu varsta sub 30 de ani, înscriși în anul universitar 2024-2025 la Universitatile din Cluj-Napoca la învățământ cu frecvență, beneficiaza de abonamente de transport gratuite, astfel: reducere de 90% conform Art. 128 alin (3) din Legea invatamantului superior nr. 199/2023, la care se adauga decontarea de 10% din partea Primariei Municipiului Cluj-Napoca, conform H.C.L. Nr. 712/2023.

Incepand cu 01.10.2024, modalitatea de acordare a gratuitatii se modifica la solicitarea universitatilor, astfel : abonamentele de transport se vor achita la Centrele de vanzare C.T.P. si vor fi decontate studentilor de catre universitati, conform normelor stabilite de acestea. Mai multe informatii se pot obtine de la departamentul responsabil din cadrul universitatilor.

CTP Cluj: Studenții, masteranzii și doctoranzii sub 30 de ani beneficiază de abonamente de transport GRATUITE

Abonamentele pentru studenti se elibereaza in baza carnetului de student vizat:

– Abonament lunar pentru studenti, valabil pe toate liniile in Cluj-Napoca, calatorii nelimitate- 95 de lei;

– Abonamente lunare cu reducere pentru studentii cu domiciliul stabil in comuna Floresti:

– Ab.red.stud Floresti si Tauti-CJ.N + 1 linie Cj.N- 103,50 lei

– Ab. red. studenti Luna de Sus-Cj.N + 1 linie Cj.N- 121,50 lei

– Abonamente lunare gratuite pentru studentii cu domiciliul stabil in comunele Apahida, Baciu si Gilau pentru deplasare din comuna de domiciliu in Cluj-Napoca.

Abonamentele cu reducere si gratuite obtinute in baza carnetului de student se vor putea prelungi ulterior si de la AUTOMATELE din statii, inainte de expirarea abonamentului de pe card. Va rugam sa solicitati TIPARIRE CHITANTA de pe ecranul automatului, inainte de a face plata, pentru a o depune pentru decont.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax