Connect with us

EDUCATIE

InnoFAIR UBB. Daniel David: „Noi definim altfel inovarea decât politicienii”

Publicat


ubb inno fair daniel david
Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a organizat, marţi, un eveniment, InnoFAIR, prin care a adus împreună studenţi pasionaţi de inovare şi eprezentanţi ai mediului economic, astfel încât studenţii să fie mai pregătiţi pentru cerinţele pieţei muncii şi pentru a rezolva ei înşişi diverse probleme ale societăţii.
„Dincolo de ideea de a genera cunoaştere prin cercetare, dincolo de ideea de a-ţi pregăti bine absolvenţii ca să fie angajaţi după aeea pe piaţa muncii, dincolo de ideea de a transfera cunoaştere către firme, au apărut obiective noi. Adică, absolvenţii tăi trebuie săaibă un set antreprenorial, astfel încât să poată ei să genereze companii, să genereze diverse firme, să fie angajatori, dacă doresc să facă lucrul acesta, şi, în acelaşi timp, universităţile nu doar să transfere cunoaştere către firme pe care după aceea s-o utilizeze, ci să rezolve şi universităţile probleme ale societăţii. Dar pentru asta este nevoie de o rformă în mediul academic. (…) Astfel de evenimente ne încurajează şi ne arată că lucrurile funcţionează bine. (…) Vom atrage bani din fonduri europene, din surse naţionale, este o misiune pentru UBB”, a declarat rectorul UBB, prof. dr.Daniel David.
El a mai spus că UBB, universitarii, văd altfel inovarea de cum o văd politicienii.
„Avem nişte politicieni foarte ambiţioşi, care mereu schimbă agendele şi vin cu tot felul de inovaţii, iar inovaţiile în inovare sunt foarte multe. O universitate a fost gândită să se ocupe de adevăr în primul rând, un adevăr care se referă la generarea de cunoaştere, să generezi cunoaştere prin cercetare, s-o predai prin educaţie şi s-o utilizezi prin servicii către comunitate. Ei, apare conceptul de inovare, care însă îşi schimbă complet şi sistematic definiţiile. În mod normal, universităţile rezistă la încercarea politicienilor, dar nici măcar nu-s predictibile încercările lor, numai că Uniunea Europeană a făcut diverse concepte noi şi începe să dea şi bani acolo şi attunci, vrând-nevrând eşti forţat să intri în logica pe care o vor politicienii.
Noi întotdeauna încercăm să filtrăm lucrurile, adică nu definim inovarea ca politicienii. Noi vedem ce spune ştiinţa, ce spune mediul de business despre inovare şi nu neapărat ce spun politicienii.
Noi, când vorbim la UBB de inovare, avem în minte următorul lucru: inovarea este asociată cu ceva care este nou şi util. Util, în sensul că poate să fie şi marketizat. Când spun „ceva”, acel cev pentru noi poate să însemne un produs sau un proces sau un serviciu. Asta înseamnă pentru noi inovare”, a mai spus Daniel David.
Evenimentul a a dus împreună echipe de cercetare, startup-uri studenţeşti din universitate, precum şi actori din ecosistemul regional de inovare: consultanţi în accesarea fondurilor de inovare, investitori şi mediul socio-economic. Ei au discutat despre eforturile pe care le întreprind pentru a creşte potenţialul comercial al cercetărilor şi ideilor inovatoare din UBB.
În cadrul evenimentului au fost prezentate, printre altele, cercetări realizate de către echipele de cercetare din cadrul UBB care au obţinut fie rezultate cu potenţial comercial sau care fie au dezvoltat un prototip pe baza acestor rezultate; start-up-uri iniţiate de studenţii UBB.
De asemenea, nvestitorii şi specialiştii în comercializarea rezultatelor cercetării au putut interacţiona cu cercetătorii şi studenţii UBB pentru identificarea oportunităţilor de transfer ale rezultatelor cercetării spre industriile de profil.
INNOFair a inclus şi două workshop-uri: „Oportunităţi de Finanţare” (de tipul „ask me anything”), respectiv „Science Communication” (cu activităţi practice care să ajute participanţii să-şi îmbunătăţească aptitudinile de comunicare ştiinţifică).
INNOFair a fost organizat în cadrul proiectului INNOChange- Creşterea capacităţii de inovare pentru învăţământul superior (Innovation Capacity Building for Higher Education).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Arobs Cluj vrea să atragă 55 de milioane de euro de la Bursă pentru extinderea şi dezvoltarea firmei

Publicat

De

voicu oprean masina
Arobs Transilvania Software intenţionează să atragă aproximativ 55 de milioane de euro de pe Bursă, care să susţină extinderea şi dezvoltarea firmei pentru următoarea perioadă, a afirmat luni Voicu Oprean, Fondator şi CEO al companiei, cu ocazia debutului companiei pe piaţa reglementată a Bursei, transmite Agerpres.
„Suntem la Bursă pentru a ridica bani. Urmează o majorare de capital. Ne dorim să ridicăm aproximativ 55 de milioane de euro care să susţină extinderea şi dezvoltarea firmei pentru următoarea perioadă. În anii următori ne dorim o creştere, în continuare, în zona de achiziţii. Evident, zona de achiziţii vine cu challenge-uri care nu sunt uşoare, mai ales în contextul actual de piaţă, dar vrem ca să aducem mai multe companii la noi, companii antreprenoriale, companii care sunt complementare nouă şi companii care au rata de creştere pe care noi ne-o dorim”, a menţionat Voicu Oprean.
Arobs Transilvania Software a debutat luni pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, ca urmare a transferului de pe piaţa AeRO, segmentul de acţiuni al Sistemului Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti.
„Vă felicit pentru acest pas. Este o alternativă să ajungi pe piaţa reglementată a Bursei făcând acest prim pas în piaţa AeRO. Cred că aţi făcut foarte bine să aveţi primii doi ani pe piaţa AeRO”, a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Adrian Tănase.
Arobs este o companie românească de IT specializată în furnizarea de soluţii software bazate pe cele mai noi tehnologii, fondată la Cluj-Napoca în 1998. Compania are birouri în Cluj-Napoca, Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi, Suceava, Baia Mare, Timişoara, Lugoj, Oradea, Craiova şi Arad şi filialele internaţionale: SUA, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Republica Moldova, Indonezia, Ţările de Jos, Polonia şi Belgia.

Citește mai departe

EVENIMENT

Percheziţii în trei cazuri de pornografie infantilă. Ce au descoperit poliţiştii BCCO şi procurorii DIICOT Cluj

Publicat

De

foto perchezitii

Trei cazuri de pornografie infantilă sunt în vizorul poliţiştilor BCCO şi a procurorilor DIICOT, care fac trei percheziţii domiciliare.

„La data de 26 septembrie a.c., polițiști Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, efectuează 3 percheziții domiciliare, în județele Alba, Cluj și Satu Mare, în trei cauze penale privind săvârșirea infracțiunilor de pornografie infantilă.

În prima cauză s-a reținut că, în luna noiembrie 2018, o persoană bănuită ar fi deținut și distribuit materiale pornografice cu minori, utilizând o aplicație de mesagerie instantanee.

În cea de-a doua cauză, cercetările se desfășoară cu privire la o persoană bănuită, care, la finele anului 2018, ar fi deținut și distribuit materiale pornografice cu minori, prin intermediul unei rețele de socializare.

Cea de a treia cauză, având ca obiect săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă, vizează un bănuit cu privire la care s-a stabilit că, în luna septembrie 2020, ar fi deținut și distribuit pe o rețea de socializare, prin intermediul sistemelor informatice, materiale pornografice cu minori.

Mai multe persoane vor fi conduse pentru audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

23 de milioane de lei într-o centrală electrică fotovoltaică la Compania de Apă „Someș” Cluj

Publicat

De

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj anunţă creşterea producţiei de energie verde a Companiei de Apă „Someş”, prin instalarea unei centrale electrice fotovoltaice, finanţată din fonduri europene în valoare de peste 23 de milioene de lei.

„Compania de Apă „Someș” S.A., societate care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Instalare centrală electrică fotovoltaică”. Investiția este cofinanțată de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, valoarea totală a contractului de finanțare fiind de 23.412.104,98 lei, cu TVA inclus”, se arată într-un omunicat trimis, marţi, de CJ Cluj.

Investiția vizează construirea unor centrale electrice fotovoltaice în șase locații în cadrul unor obiective administrate de Compania de Apă „Someș” S.A. în județele Cluj și Sălaj, respectiv: Stația de epurare Cluj-Napoca, Uzina de Apă-sursa Florești, Stația de captare-tratare Bologa, care deservește zona Huedin, Staţia de epurare Zalău, Staţia de epurare Dej și Staţia de epurare Gherla.

„Este o nouă reușită care ne bucură, cu atât mai mult cu cât vorbim de o sumă importantă de bani pe care am obținut-o din fonduri europene. Odată cu implementarea acestui proiect vom reuși să reducem poluarea mediului înconjurător și să optimizăm costurile”, declară preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.
Potrivit sursei citate, energia electrică generată cu ajutorul centralelor electrice fotovoltaice va contribui în mod direct la reducerea consumului de electricitate din surse convenționale pentru asigurarea producției, cu impact mai redus asupra mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Reamintim, în acest context, faptul că operatorul regional de apă în cadrul căruia Consiliul Județean Cluj deține calitatea de acționar majoritar utilizează extensiv și alte modalități de producere a energiei regenerabile, prin microhidrocentrala de la Tarnița, precum și prin producerea de energie electrică și termică din biogazul rezultat din procesul de epurare. Noile lucrări, care vor valorifica potențialul solar, vor contribui la obținerea independenței energetice prin producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consumul propriu, reducând cheltuielile cu energie electrică”, se menţionează în comunicatul CJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujean acuzat de pornografie infantilă. Îi amenința cu bătaia pe copii ca să nu spună nimic

Publicat

De

perchezitii bun

Martți, 26 septembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, efectuează o percheziție domiciliară, în județul Cluj, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă, în formă continuată.

Din cercetările efectuate a reieșit că, pe parcursul anului 2023, un bănuit major, profitând de starea de vulnerabilitate a unor persoane vătămate minore, le-ar fi abordat în mod direct sau prin intermediul unor rețele de socializare și le-ar fi determinat ca, în schimbul unor sume de bani sau bunuri, să producă și să îi furnizeze materiale media (de tip imagine sau videoclip) cu conținut sexual explicit.

Clujean acuzat de pornografie infantilă. Îi amenința cu bătaia pe copii ca să nu spună nimic

Persoana bănuită le-ar fi amenințat pe victimele minore că va exercita asupra lor acte de violență, dacă vor dezvălui vreunei persoane faptul că la cererea sa produc și îi trimit astfel de materiale pornografice.

Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax