Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Inginerii electorale. Fărâmițarea și DISTRUGEREA opoziției politice. Studiu de caz: ALEGERI pentru Primăria Cluj

Publicat


primaria cluj napoca

S-au înșurubat în sufletul românilor anumite leit-motive transmise intenționat sau nu, cu efecte foarte puternice în distragerea atenției publicului și manipularea lui.

Pentru a explica mai bine încercăm să dăm mai multe exemple.

”Dacă te bagi în politică te mânâncă porcii!”

Așa este, doar parțial. Însă… Dacă nu ne asumăm această luptă și activitate politică, facem pârtie altora, de tipul celor care ne conduc acum. Unora le convine perpetuarea acestui mod de nonabordare a Politicului pentru că posturile esențiale , administrative, decizionale și aducătoare de profit le rămân lor fără luptă.

Inginerii electorale. Fărâmițarea și DISTRUGEREA opoziției politice. Studiu de caz: ALEGERI pentru Primăria Cluj

”Părinții sunt inconștienți și le procură scutiri medicale de la sport copiilor!”

Toți , dar absolut toți părinții sunt convinși că a face sport este un proces care contribuie la sănătatea și frumoasa dezvoltare a copiilor. Dacă scutirile medicale sunt obținute cu o strădanie în plus din partea familiei, aceasta se datorează nu faptului că părinții n-ar vrea binele copiilor, ci condițiilor mizerabile de a face sport la școala respectivă și calității profesorului de sport.

Acesta ar trebui să fie cel mai respectat și admirat profesor din școală, dar din păcate, fără să dorim a jigni toți profesorii de sport, situația ar putea fi tocmai invers. Calitatea profesională și umană a multora este controvesată. Nu trebuie să căutăm prea mult în a găsi atât de multe acuzații de abuzuri sexuale.

Prăbușirea rezultatelor în sportul românesc are la bază mai ales această prăbușire generală, în medie, a calității profesorilor și antrenorilor din sport. Un fost decan al unei facultăți de profil (din Transilvania) își făcea un titlu de glorie ”accesând” studente. Pe lângă faptele imorale și ilegale a transmis și un model de comportament?

”Industria românească a fost un morman de fier vechi!”

O enormitate lansată de la tribuna Parlamentului de o beizadea comunistă, Petre Roman, care ar fi trebuit atunci arestat pentru sabotarea economiei naționale, dar a fost lăsat prim ministru.

A transformat în morman de fier vechi prea multe intreprinderi care puteau să meargă și azi , dar în schimb au fost jefuite și distruse. In cazul fabricilor de metalurgie, chimie și lapte de pildă, au fost distruse doar pentru a nu deranja concurența.

”Alcoolul este principalul motiv pentru care se produc accidente de circulație la români!”

Nici la români, nici la alții nu este principalul motiv, dar este cel mai simplu motiv pentru care Poliția Rutieră își poate demonstra utilitatea. Principalele motive sunt neadaptarea vitezei, folosirea telefonului, oboseala, drumurile prost construite sau/și marcate, inspectii tehnice formale, etc.

Toate cauzele reale și importante sunt mult mai greu de cercetat, iar polițiștii șmecheri își arată activitatea prin înverzitul fiolei. Sigur că alcoolul nu trebuie acceptat, dar trebuiau prioritizate amenințările.

”Nu se poate face școală pentru că elevii au cerut prea multe drepturi și pretenții!”

Este o teribilă nedreptate să dai vina pe copilași pentru ce au făcut adulții și guvernanții cu școala. Copiii visează doar să aibă o școală bună și dascăli valoroși. În România, la țară, o fetiță a murit înecată în rahatul de la toaleta din curtea școlii unde s-au rupt scândurile din podea, iar foarte recent, băieței au fost violați în toaleta de la un liceu din capitala țării.

Este ca și cum ai acuza acei copii distruși și uciși că sunt de vină că nu și-au făcut nevoile acasă. Este îngrozitor și de povestit, dar despre drama acelor familii ce ar mai fi de spus ? Copiii nu si-au facut singuri program, drepturi, nu au decis ei nimic în România Educată.

”Copiii nu mai citesc, nu mai fac școală din cauza telefoanelor!”

Presupune o răspundere să controlezi accesul la telefon. In Franta sunt licee internat in care este permis doar intr-un interval de o oră, seara, în Germania este interzis pe toată suprafața școlii inclusiv pe trotuarul școlii, în toate țările civilizate sunt măsuri pentru a controla accesul abuziv.

În România prin digitalizare s-a înteles și abuzul de școala la distanță, teme și lecții făcute prin telefon. Încă din clasele primare, unii învățători, comunică excesiv cu elevii pe grupuri prin telefoane.

”Toți politicienii sunt proști!”

Cum poți să spui că oamenii care te conduc, se îmbogațesc pe spinarea ta sunt proști ? Pot fi eventual neperformanți, corupți, imorali, nepatrioți ( un termen oricum depășit), dar nu proști, eventual șmecheri, bazați, benghoși, parfum.

”Candidatul împotriva mea este dușmanul meu!”

În România, cel mai adesea s-a practicat drept cea mai mare inginerie electorală impunerea unui contracandidat care să nu facă deloc probleme principalului candidat. Poate reușește să explice cineva altfel rolul Vioricăi Dăncilă la prezidențiale contra lui Johanis, dar exemple destule sunt si la Cluj.

Trebuiau mari experți să găsească un candidat mai nepopular decât Octavian Buzoianu împotriva primarului Boc. Pentru că dlui Buzoianu, altfel un om cu destule calități, i se pun in cârcă (nemotivat) sucombarea fabricii Ursus si Feleacul, embleme ale Clujului. La fel candidatura fostului polițist Pop Pușcaș Teodor care acum are multe contracte de la instituțiile clujene pentru firma de pază.

Doar PRIMUL TUR- marea manevră

Societatea românească nu a reacționat prin ”tinerii frumoși și liberi” la marea manevră legislativă privind alegerile locale ca primarul să fie ales din primul tur. Printre altele așa s-au trezit localități ca Baciu sau Tg Mureș care nu au avut, sau nu ar fi avut primari maghiari nicodată, cu minoritari în fruntea localității.

Este esențial ca opoziția să reușească a fi fragmentată. Așa s-a procedat imediat după Revoluție când în România s-au format sute de partide ca națiunea să fie zăpăcită și să voteze FSN pentru ”siguranță și încredere”.

”Clujul de azi a fost făcut prin muncă și energia clujenilor”

Așa s-a întamplat în 2000 cand doi candidați puternici Nicolae Manolescu, presedinte al Uniunii Scriitorilor și Mugur Isărescu care nu era atat de învechit la BNR si deci nici atat de antipatizat si-au împărțit cu satârul electoratul de dreapta. Din această cauză ne-am trezit în turul doi la baraj cu Iliescu și Vadim Tudor.

La Cluj apare un candidat la Primărie care spune printre altele : ”Clujul de azi a fost făcut prin muncă și energia clujenilor. Un primar bun pentru Cluj este acela care lasă orgoliile deoparte și valorifică fiecare idee bună, indiferent cine a propus-o. Împreună, vom lucra pentru un Cluj mai deschis, modern și european, un oraș al tuturor și pentru toți, indiferent unde ar locui. Clujenii își doresc o schimbare la Primăria Cluj-Napoca.”

Cuvinte frumoase cum se străduiesc să spună tot candidații. Dar să vezi minune, din partidul domnului Emil Boc apare un tânăr, Sabin Sărmaș, responsabil cu digitalizarea care își anunță candidatura pe niște coordonate extrem de asemănătoare cu ale citatului, dar nenumitului candidat.

Adică să înțelegem că Sabin Sărmaș va împărți voturile celor interesați de aceste subiecte cu candidatul opoziției ? Și dacă va împărți voturile candidatul clasic nu va mai avea emoții. Doar nu face jocurile partidului pentru că tocmai a fost exclus din PNL ! Nici nu mai avem nevoie de candidatul fantomă de la PSD să ne facem obligații.

”Jurnaliștii sunt antipatici”

Vai cât putem să fim noi jurnaliștii de suspicioși ! Am vorbit despre o plăsmuire. Noi credem că Sabin Sărmaș este un candidat real și nu doar că face niște jocuri electorale. Iar după realegerea așteptată de la Primăria Cluj va fi reprimit în PNL unde va trăi în glorie și prosperitate. Noi îi dorim succes și să câștige cel mai bun candidat. Oricum nu va fi turul doi.

Un alt leit motiv este că ”jurnaliștii sunt antipatici”. Știm. De aceea printre altele, dar în principal, au dispărut chioșcurile de ziare și carte de pe străzile clujene. Doar că aceasta este datoria noastră să fim suspicioși și să atragem atenția publicului cu subiecte care uneori pot fi antipatice celor de la putere.

Încheiem cu altă falsă butadă. ”Fiecare popor are candidații pe care-i merită.” O prostie. Același popor l-a avut pe Cezar și pe Caligula. Alt popor i-a avut pe Ferdinand I Loialul si pe Carol al II-lea. Pe undeva este chiar flatant ca popor să ai conducători atât de inteligenți care reușeșc să câștige mereu. Sigur că ne referim doar la Burleanu, Președintele Federației Române de Fotbal și Petrache al federatiei de rugby.

Mihai Moldovan



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. andrei

    martie 19, 2024 la 12:08 pm

    Foarte interesant articol ! Multumim ! Este foarte bine când jurnaliștii de bună credință scriu și fără reclamă electorală, în sprijinul Binelui Public !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

VIDEO FOTO. Cea mai mare expoziție de trenulețe în miniatură prinde viață la Cluj

Publicat

Un univers fascinant de trenulețe și miniaturi îi așteaptă pe clujeni la Cinema Dacia, unde expoziția organizată de Asociația Astronomică Pluto promite o călătorie captivantă prin peisaje spectaculoase și povești în miniatură.

O lume magică, în care trenulețele prind viață și spun povești în miniatură, poate fi explorată la Cluj-Napoca, până în 16 aprilie 2025, la Cinema Dacia din cartierul Mănăștur.

Expoziția de trenulețe și miniaturi, organizată de Asociația Astronomică Pluto, promite o experiență unică, ce îmbină pasiunea pentru detalii cu interactivitatea. Evenimentul se adresează atât copiilor, cât și adulților, oferindu-le ocazia de a descoperi un univers minuțios construit, unde fiecare element are o poveste proprie.

O expoziție interactivă pentru toate vârstele

Spre deosebire de expozițiile clasice de modelism, această ediție aduce un plus de interactivitate. Vizitatorii nu sunt doar simpli spectatori, ci pot chiar ei să conducă trenulețele, folosind tehnologia digitală pusă la dispoziție în zona „Academy”. Prin intermediul tabletelor, aceștia pot controla garniturile și pot trăi experiența de a fi mecanici de locomotivă.

Pentru cei mici și pentru familii, organizatorii au pregătit provocări și misiuni speciale. Ei vor trebui să descopere elemente ascunse în diorame, să identifice personaje și să rezolve ghicitori tematice. Cei care reușesc să finalizeze aceste misiuni vor fi răsplătiți cu surprize speciale.

O călătorie prin anotimpuri, pe 150 mp de dioramă

Expoziția se remarcă printr-o dioramă spectaculoasă, de peste 150 mp, care include zeci de locomotive, sute de metri de cale ferată și mii de figurine. Diorama este concepută pentru a ilustra cele patru anotimpuri, fiecare colț al său oferind o poveste diferită: de la peisaje montane acoperite de zăpadă, până la sate idilice de vară și gări aglomerate de oraș. Fiecare detaliu, fie că este vorba despre un copac înflorit, un pod suspendat sau un tren care traversează un tunel, este lucrat cu atenție și migală.

Tururi ghidate și detalii tehnice

Pentru grupurile organizate, expoziția oferă tururi ghidate, în cadrul cărora vizitatorii vor putea afla informații despre procesul de realizare a dioramelor, tehnologia din spatele trenulețelor digitale și mecanismele fine care pun în mișcare acest univers miniatural. Astfel, evenimentul nu este doar o atracție vizuală, ci și o oportunitate educațională, oferind o incursiune în lumea modelismului feroviar și a ingineriei. De asemenea, există și o masă didactică pentru grupurile organizate/școlare, unde vizitatorii pot să își pună imaginația și abilitățile la încercare.

„Expoziția ridică standardele la nivelul următor prin elementele interactive introduse. Vizitatorii vor avea ocazia să testeze și să conducă singuri trenulețele pe dioramele expuse, oferindu-le astfel o experiență unică”, transmit organizatorii.

Detalii despre bilete și program

Expoziția va fi deschisă zilnic, după următorul program:

  • Luni – Vineri: 9:00 – 13:00 și 17:00 – 20:00
  • Sâmbătă și Duminică: 10:00 – 20:00

Prețul biletului este de 25 de lei pentru o persoană. Pentru grupurile organizate de minimum 20 de persoane, tariful este de 20 de lei per participant. Organizatorii îi invită pe toți iubitorii de trenulețe și miniaturi să pășească în acest univers, unde fiecare detaliu spune o poveste, iar magia modelismului prinde viață.

Andreea Paparuș

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Calea ferată Cluj-Napoca – Oradea: Ce se întâmplă cu lucrările și când vor fi gata. Răspunsul ministrului Transporturilor

Publicat

Lucrările la proiectul de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, care se întinde pe o lungime de 166 km, sunt în desfășurare pe toate cele patru loturi de execuție.

Potrivit autorităților, termenul estimat pentru finalizarea proiectului de electrificare a căii ferate Cluj-Oradea este trimestrul IV al anului 2026, urmând ca restul lucrărilor să fie încheiate pe parcursul anului 2027. Informațiile privind stadiul lucrărilor și termenul de finalizare au fost oferite de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu ca răspuns la o interpelare a deputatului PSD de Cluj, Remus Lăpușan.

„Implementarea proiectului, „Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napocа – Oradea – Episcopia Bihor”, cu o lungime de 166 km, se află actualmente în diferite faze ale execuției, pe toate cele patru contracte de proiectare şi execuție, aferente celor patru Loturi de lucrări, Lot 1 Cluj Napoca – Aghires, Lot 2 Aghireş – Poieni, Lot 3 Poieni – Aleşd şi Lot 4 Aleşd – Frontieră Ungaria. Valoarea totală a investiției menţionate în referinţă, finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenţa 4 – Transport sustenabil, este de 9.479.279.329,89 lei cu TVA.

Termenul estimat pentru finalizarea proiectului începe cu trimestrul IV al anului 2026, urmând ca restul lucrărilor să fie definitivate în cursul anului 2027”, arată ministrul Transporturilor.

Investiție de 9,4 miliarde de lei

Valoarea totală a investiției se ridică la 9,47 miliarde de lei (cu TVA), fiind finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 4 – Transport sustenabil.

Acest proiect va permite reducerea timpului de călătorie, modernizarea infrastructurii și creșterea eficienței transportului feroviar pe ruta Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor.

Potrivit raportului CFR pentru sfârșitul lunii ianuarie 2025, progresul fizic al lucrărilor era de:

  • 23% pe lotul 1 (Cluj-Aghireșu);
  • 32% pe lotul 2 (Aghireșu-Poieni);
  • 4,5% pe lotul 3 (Poieni-Aleșd), care include defileul, cea mai dificilă zonă a traseului;
  • 10% pe lotul 4 (Aleșd-Frontiera Ungariei).

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Câine la proțap, mâncat de un cercetător clujean în Vietnam. Plus păianjeni prăjiți și ouă de crocodil în Cambodgia

Publicat

Câine la proțap

Cercetătorul clujean dr. Hantz Peter, care predă în această perioadă cursuri de gastronomie moleculară, chimia alimentelor și bioinformatică la universități din Vietnam și Cambodgia, a continuat experiența culinară din zonă și, după ce a mâncat șobolani prăjiți, a continuat cu câine la proțap, păianjeni prăjiți, larve și ouă de crocodil.

Degustările de preparate locale sunt parte componentă a cursurilor de gastronomie moleculară și chimia alimentelor pe care le predă studenților săi din Asia.

”Carnea de câine este foarte gustoasă. Este fragedă, mult mai bună decât carnea de vită sau chiar de porc, dar nu este la fel de „neteda” ca și carnea de pui.

câine la proțap

Gustul său este, de asemenea, foarte bun, dar nu aș încuraja pe nimeni să experimenteze consumul de carne de câine în Europa. Mie, în Vietnam, mi-au oferit coapsă și o bucată din pielea prăjită.

Câine la proțap

 

Păianjenii și insectele sunt foarte gustoși și nutritivi, bogați în proteine.

Din cauza prăjirii pot conține și ulei. În greiere este prea multă chitină; favoritul meu a fost o larvă.

Gustul abdomenului păianjenului uriaș pe care îl consum în mod regulat pentru cina seamănă cu cel al ficatului.

Ouă de crocodil

Împreună cu studenții mei din Cambodgia, am făcut o vizită la o fermă de crocodili. Acolo, numeroși crocodili dormeau cu gurile deschise.

Gazda noastră ne-a oferit ouă ochiuri preparate din ouă de crocodil, al căror gust era foarte asemănător cu celor preparate din ouă de găină”, a spus cercetătorul pentru Cluj24.

Dr. Hantz Peter a avut ocazia să viziteze și piețele din zona Indochinei și a remarcat că acestea sunt foarte interesante și bogate.

”Există atâtea legume, fructe, pește și animale nevertebrate încât o piață europeană pălește în comparație cu ele”, a precizat clujeanul.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

De la ce a izbucnit bătaia de pe strada Câmpului din Cluj-Napoca. Polițiștii, cercetări din oficiu pentru lovire

Publicat

Poliția Cluj a reacționat după imaginile surprinse pe strada Câmpului, unde un bărbat a fost lovit cu pumnii și picioarele în mijlocul drumului.

Potrivit IPJ Cluj, incidentul a fost semnalat printr-un apel la 112, sâmbătă, 22 martie, în jurul orei 18:15. Echipajele ajunse la fața locului au identificat un bărbat de 39 de ani, care a declarat că, în timp ce se afla la volan, un tânăr de 24 de ani i-ar fi lovit capota cu pumnul.

De la ce a pornit bătaia de pe strada Câmpului?

Din primele verificări, între cei doi ar fi izbucnit un conflict, iar aceștia s-au îmbrâncit reciproc.

„În data de 22 martie, în jurul orei 18:15, polițiștii au fost sesizați prin apel 112 cu privire la o posibilă stare conflictuală pe strada Câmpului din municipiul Cluj-Napoca.

Echipajul de poliție ajuns la fața locului a identificat un bărbat de 39 de ani, implicat într-un conflict. Acesta a relatat că, în timp ce se afla la volanul unui autoturism, o persoană de sex masculin i-ar fi lovit capota cu pumnul.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că persoana în cauză este un tânăr de 24 de ani. În acest context, cei doi s-ar fi îmbrâncit reciproc”, a transis IPJ Cluj.

Poliția s-a sesizat din oficiu

Cu toate că nu au fost depuse plângeri, polițiștii au deschis o anchetă din oficiu sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe.

„Pentru stabilirea cadrului legal necesar verificărilor, polițiștii au demarat cercetări din oficiu sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe.

Totodată, menționăm că, până la acest moment, nu au fost depuse plângeri prealabile”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate