Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Inginerii electorale. Fărâmițarea și DISTRUGEREA opoziției politice. Studiu de caz: ALEGERI pentru Primăria Cluj

Publicat


primaria cluj napoca

S-au înșurubat în sufletul românilor anumite leit-motive transmise intenționat sau nu, cu efecte foarte puternice în distragerea atenției publicului și manipularea lui.

Pentru a explica mai bine încercăm să dăm mai multe exemple.

”Dacă te bagi în politică te mânâncă porcii!”

Așa este, doar parțial. Însă… Dacă nu ne asumăm această luptă și activitate politică, facem pârtie altora, de tipul celor care ne conduc acum. Unora le convine perpetuarea acestui mod de nonabordare a Politicului pentru că posturile esențiale , administrative, decizionale și aducătoare de profit le rămân lor fără luptă.

Inginerii electorale. Fărâmițarea și DISTRUGEREA opoziției politice. Studiu de caz: ALEGERI pentru Primăria Cluj

”Părinții sunt inconștienți și le procură scutiri medicale de la sport copiilor!”

Toți , dar absolut toți părinții sunt convinși că a face sport este un proces care contribuie la sănătatea și frumoasa dezvoltare a copiilor. Dacă scutirile medicale sunt obținute cu o strădanie în plus din partea familiei, aceasta se datorează nu faptului că părinții n-ar vrea binele copiilor, ci condițiilor mizerabile de a face sport la școala respectivă și calității profesorului de sport.

Acesta ar trebui să fie cel mai respectat și admirat profesor din școală, dar din păcate, fără să dorim a jigni toți profesorii de sport, situația ar putea fi tocmai invers. Calitatea profesională și umană a multora este controvesată. Nu trebuie să căutăm prea mult în a găsi atât de multe acuzații de abuzuri sexuale.

Prăbușirea rezultatelor în sportul românesc are la bază mai ales această prăbușire generală, în medie, a calității profesorilor și antrenorilor din sport. Un fost decan al unei facultăți de profil (din Transilvania) își făcea un titlu de glorie ”accesând” studente. Pe lângă faptele imorale și ilegale a transmis și un model de comportament?

”Industria românească a fost un morman de fier vechi!”

O enormitate lansată de la tribuna Parlamentului de o beizadea comunistă, Petre Roman, care ar fi trebuit atunci arestat pentru sabotarea economiei naționale, dar a fost lăsat prim ministru.

A transformat în morman de fier vechi prea multe intreprinderi care puteau să meargă și azi , dar în schimb au fost jefuite și distruse. In cazul fabricilor de metalurgie, chimie și lapte de pildă, au fost distruse doar pentru a nu deranja concurența.

”Alcoolul este principalul motiv pentru care se produc accidente de circulație la români!”

Nici la români, nici la alții nu este principalul motiv, dar este cel mai simplu motiv pentru care Poliția Rutieră își poate demonstra utilitatea. Principalele motive sunt neadaptarea vitezei, folosirea telefonului, oboseala, drumurile prost construite sau/și marcate, inspectii tehnice formale, etc.

Toate cauzele reale și importante sunt mult mai greu de cercetat, iar polițiștii șmecheri își arată activitatea prin înverzitul fiolei. Sigur că alcoolul nu trebuie acceptat, dar trebuiau prioritizate amenințările.

”Nu se poate face școală pentru că elevii au cerut prea multe drepturi și pretenții!”

Este o teribilă nedreptate să dai vina pe copilași pentru ce au făcut adulții și guvernanții cu școala. Copiii visează doar să aibă o școală bună și dascăli valoroși. În România, la țară, o fetiță a murit înecată în rahatul de la toaleta din curtea școlii unde s-au rupt scândurile din podea, iar foarte recent, băieței au fost violați în toaleta de la un liceu din capitala țării.

Este ca și cum ai acuza acei copii distruși și uciși că sunt de vină că nu și-au făcut nevoile acasă. Este îngrozitor și de povestit, dar despre drama acelor familii ce ar mai fi de spus ? Copiii nu si-au facut singuri program, drepturi, nu au decis ei nimic în România Educată.

”Copiii nu mai citesc, nu mai fac școală din cauza telefoanelor!”

Presupune o răspundere să controlezi accesul la telefon. In Franta sunt licee internat in care este permis doar intr-un interval de o oră, seara, în Germania este interzis pe toată suprafața școlii inclusiv pe trotuarul școlii, în toate țările civilizate sunt măsuri pentru a controla accesul abuziv.

În România prin digitalizare s-a înteles și abuzul de școala la distanță, teme și lecții făcute prin telefon. Încă din clasele primare, unii învățători, comunică excesiv cu elevii pe grupuri prin telefoane.

”Toți politicienii sunt proști!”

Cum poți să spui că oamenii care te conduc, se îmbogațesc pe spinarea ta sunt proști ? Pot fi eventual neperformanți, corupți, imorali, nepatrioți ( un termen oricum depășit), dar nu proști, eventual șmecheri, bazați, benghoși, parfum.

”Candidatul împotriva mea este dușmanul meu!”

În România, cel mai adesea s-a practicat drept cea mai mare inginerie electorală impunerea unui contracandidat care să nu facă deloc probleme principalului candidat. Poate reușește să explice cineva altfel rolul Vioricăi Dăncilă la prezidențiale contra lui Johanis, dar exemple destule sunt si la Cluj.

Trebuiau mari experți să găsească un candidat mai nepopular decât Octavian Buzoianu împotriva primarului Boc. Pentru că dlui Buzoianu, altfel un om cu destule calități, i se pun in cârcă (nemotivat) sucombarea fabricii Ursus si Feleacul, embleme ale Clujului. La fel candidatura fostului polițist Pop Pușcaș Teodor care acum are multe contracte de la instituțiile clujene pentru firma de pază.

Doar PRIMUL TUR- marea manevră

Societatea românească nu a reacționat prin ”tinerii frumoși și liberi” la marea manevră legislativă privind alegerile locale ca primarul să fie ales din primul tur. Printre altele așa s-au trezit localități ca Baciu sau Tg Mureș care nu au avut, sau nu ar fi avut primari maghiari nicodată, cu minoritari în fruntea localității.

Este esențial ca opoziția să reușească a fi fragmentată. Așa s-a procedat imediat după Revoluție când în România s-au format sute de partide ca națiunea să fie zăpăcită și să voteze FSN pentru ”siguranță și încredere”.

”Clujul de azi a fost făcut prin muncă și energia clujenilor”

Așa s-a întamplat în 2000 cand doi candidați puternici Nicolae Manolescu, presedinte al Uniunii Scriitorilor și Mugur Isărescu care nu era atat de învechit la BNR si deci nici atat de antipatizat si-au împărțit cu satârul electoratul de dreapta. Din această cauză ne-am trezit în turul doi la baraj cu Iliescu și Vadim Tudor.

La Cluj apare un candidat la Primărie care spune printre altele : ”Clujul de azi a fost făcut prin muncă și energia clujenilor. Un primar bun pentru Cluj este acela care lasă orgoliile deoparte și valorifică fiecare idee bună, indiferent cine a propus-o. Împreună, vom lucra pentru un Cluj mai deschis, modern și european, un oraș al tuturor și pentru toți, indiferent unde ar locui. Clujenii își doresc o schimbare la Primăria Cluj-Napoca.”

Cuvinte frumoase cum se străduiesc să spună tot candidații. Dar să vezi minune, din partidul domnului Emil Boc apare un tânăr, Sabin Sărmaș, responsabil cu digitalizarea care își anunță candidatura pe niște coordonate extrem de asemănătoare cu ale citatului, dar nenumitului candidat.

Adică să înțelegem că Sabin Sărmaș va împărți voturile celor interesați de aceste subiecte cu candidatul opoziției ? Și dacă va împărți voturile candidatul clasic nu va mai avea emoții. Doar nu face jocurile partidului pentru că tocmai a fost exclus din PNL ! Nici nu mai avem nevoie de candidatul fantomă de la PSD să ne facem obligații.

”Jurnaliștii sunt antipatici”

Vai cât putem să fim noi jurnaliștii de suspicioși ! Am vorbit despre o plăsmuire. Noi credem că Sabin Sărmaș este un candidat real și nu doar că face niște jocuri electorale. Iar după realegerea așteptată de la Primăria Cluj va fi reprimit în PNL unde va trăi în glorie și prosperitate. Noi îi dorim succes și să câștige cel mai bun candidat. Oricum nu va fi turul doi.

Un alt leit motiv este că ”jurnaliștii sunt antipatici”. Știm. De aceea printre altele, dar în principal, au dispărut chioșcurile de ziare și carte de pe străzile clujene. Doar că aceasta este datoria noastră să fim suspicioși și să atragem atenția publicului cu subiecte care uneori pot fi antipatice celor de la putere.

Încheiem cu altă falsă butadă. ”Fiecare popor are candidații pe care-i merită.” O prostie. Același popor l-a avut pe Cezar și pe Caligula. Alt popor i-a avut pe Ferdinand I Loialul si pe Carol al II-lea. Pe undeva este chiar flatant ca popor să ai conducători atât de inteligenți care reușeșc să câștige mereu. Sigur că ne referim doar la Burleanu, Președintele Federației Române de Fotbal și Petrache al federatiei de rugby.

Mihai Moldovan



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. andrei

    martie 19, 2024 la 12:08 pm

    Foarte interesant articol ! Multumim ! Este foarte bine când jurnaliștii de bună credință scriu și fără reclamă electorală, în sprijinul Binelui Public !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Incendiu la o casă din Recea-Cristur. Femeie de 85 de ani, găsită carbonizată în bucătăria de vară

Publicat

O intervenție a pompierilor din Dej este în desfășurare în localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur, joi seară. Două echipaje acționează pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit într-o gospodărie. Din păcate, o femeie de 85 de ani a fost găsită carbonizată în interiorul unei bucătării de vară.

„Două echipaje din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur. Din primele date, flăcările au distrus o bucătărie de vară de aproximativ 20 de metri pătrați și o altă anexă gospodărească de aproximativ 70 de metri pătrați. În interiorul bucătăriei de vară, forțele noastre au găsit, din nefericire, o femeie de aproximativ 85 de ani carbonizată. Pompierii lucrează în continuare pentru stingerea incendiului”, a transmis ISU Cluj.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Echipa Knights Cheerleaders a CCS Cluj-Napoca, în finala Campionatului Mondial de Cheerleading din SUA

Publicat

Cluj-Napoca are din nou motive de mândrie pe scena internațională. Echipa Knights Cheerleaders a Casei de Cultură a Studenților s-a calificat în finala Campionatului Mondial de Cheerleading, desfășurat la Orlando, în Statele Unite ale Americii.

Finala va avea loc vineri, 25 aprilie, iar Knights Cheerleaders se numără printre cele 10 echipe finaliste, selectate dintr-un număr impresionant de participanți din întreaga lume.

Evenimentul, găzduit de ESPN Wide World of Sports din Orlando, reunește anual mii de majorete și sute de echipe din toate colțurile lumii, într-o competiție intensă, plină de energie și spectacol. Knights Cheerleaders a deschis programul competiției de joi, impresionând juriul prin prestația lor.

Aceasta este o reușită deosebită pentru echipa clujeană, prima formație de cheerleading din oraș, înființată în 2014 și care numără astăzi peste 100 de sportive, organizate pe patru categorii de vârstă: Tiny (5–7 ani), Mini (8–12 ani), Juniori (13–16 ani) și Seniori (16+ ani).

Calificarea în finală la unul dintre cele mai prestigioase campionate din lume vine ca o recunoaștere a profesionalismului, pasiunii și efortului depus de echipă, dar și a contribuției continue la promovarea cheerleadingului ca sport de performanță și stil de viață activ pentru tineri.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj – Farul, 4-1. Clujenii, din nou în FINALĂ, după 9 ani

Publicat

cupa romaniei

CFR Cluj a întâlnit, joi seara în Gruia, Farul, în cea de-a doua semifinală a Cupei României la fotbal. Miercuri, în prima semifinală, Hermannstadt a învins Rapidul cu 2-1. După un meci controlat autoritar, CFR Cluj câștigă cu 4-1, goluri marcate de Grahovac (min.1), Abeid (min.42), Louis Munteanu (min.45) și Emmerlahu (min.50), respectiv Alibec (min.38). Clujenii ajung din nou, după 9 ani, în finală.

Echipe de start:

CFR Cluj: Hindrich – Abeid, Sinyan, Grahovac, Camora – Emmerlahu, Djokovic, Korenica – Nkololo, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: Popa, Ilie Țîrlea, Bolgado, Deac, Fică, Păun, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu

CFR Cluj – Farul, 4-1. Clujenii, din nou în FINALĂ, după 9 ani

Farul: Ducan – Sîrbu, Bălașa, Țîru, Buta – N. Popescu, Dican, Vînă – Grigoryan, Alibec, Radaslavescu
Rezerve: Buzbuchi, Fabinho, Larie, Ciobanu, Iancu, Ganea, Banu, Doicaru, Avrămescu.
Antrenor: Gheorghe Hagi

Arbitru: Radu Petrescu // Asistenți: Radu Ghinguleac, Mircea Grigoriu
Arbitru VAR: Cătălin Popa // Asistent VAR: Valentin Porumbel

Meciul începe de la 1-0 pentru CFR. Munteanu profită de o ieșire hazardată la un corner a lui Ducan și recentrează la Grahovac care înscrie cu capul.

Urmează o serie de ratări la poarta Farului: în min.9, Louis Munteanu, lansat în adâncime, înscrie însă era în offside, apoi în min.12, Kamara șutează peste poartă, în min.23, centrarea lui Nkololo cade pe bară, pentru ca în min.26, Kamara, bine lansat pe culoar de Korenica, șutează singur cu portarul însă Ducan respinge în corner.

Contrar cursului jocului, în min.38, Alibec, care până atunci avusese câteva tentative de decolare, dând ca de obicei din aripi, înscrie spectaculos din semifoarfecă, sub ochii adormiților întru fotbal Camora și Sinyan.

Noroc cu Abeid care, în min.42, ia o acțiune pe buzunarul lui și înscrie cu un șut puternic cu stângul, de la 19m, pentru 2-1. În min.45, Emmerlahu îl lansează excelent pe Louis Munteanu care repetă faza din min.9 și înscrie pentru 3-1.

În repriza a doua, clujenii au continuat jocul bun din prima parte. În min.47, dublă-ocazie uriașă pentru CFR Cluj. Kamara a tras în capul lui Ducan, din apropiere, apoi Abeid a trimis peste poartă, din centrul careului.

În min.50, înscrie și Emmerlahu pentru 4-1. În min.82 înscrie și Deac după o recuperare a lui Postolachi, însă golul e anulat de VAR pentru un fault.

Meciul se încheie cu victoria CFR-ului, mai clară decât o arată scorul, 4-1. Clujenii sunt din nou, după 9 ani, în finala Cupei României. Meciul cu Hermannstadt se va juca pe 14 mai, la Arad.

Notele Cluj24:

Hindrich 8 – Abeid 8, Sinyan 6, Grahovac 7, Camora 8 – Emmerlahu 9, Djokovic 7, Korenica 8 – Nkololo 6, L. Munteanu 9, Kamara 6, Bolgado 7, Deac 7, Păun 6, Postolachi 6, Juric

Citește mai departe

EDUCATIE

Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, cea mai nouă facultate a UBB. Daniel David: Nu țintim competiția cu UMF Cluj

Publicat

UBB Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de Științe Medicale și ale Sănătății, a cărei înființare a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern în data de 24 aprilie 2025. 

Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, aprobată prin Hotărâre de Guvern

Lansarea formală a noii facultăți a UBB va avea loc în data de 26 mai 2025, la ora 13, la sediul acesteia de pe str. Clinicilor nr. 9, luna mai fiind și luna sărbătoririi Zilei Universității și a împlinirii a 444 de ani de la fondarea, în 12 mai 1581, a instituției academice clujene.

„În lume nu prea există universități comprehensive de referință care să nu să aibă o componentă biomedicală – unde se publică și se citează mult -, lucru exprimat apoi în vizibilitate și impact, inclusiv în clasamentele internaționale. Prin acest demers, UBB intră în normalitatea academică internațională, acoperind acum toate domeniile academice majore, așa cum am gândit din anul 2020”, afirmă rectorul ales (și autosuspendat) al UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, ministrul Educației și Cercetării.

Daniel David: „Nu țintim competiția cu UMF din Cluj”

Acesta subliniază că, „în ciuda unor speculații care uneori doresc să genereze animozități în domeniu, ambiția noastră în zona educațională de licență este mai limitată – ex. nu țintim competiția cu UMF din Cluj, un reper academic național cu masă critică în domeniu, ci vizăm programe cu număr mai redus de studenți, în limba engleză și gândite în paradigme educaționale inovative alternative (ex. problem/solution/case-based) – și focalizată mai mult pe componente educaționale avansate (master/doctorat-postdoctorat/postuniversitar). De asemenea, în zona de cercetare-dezvoltare-inovare țintim colaborări și coordonări, nu suprapuneri, cu alți actori în domeniu, din Cluj-Napoca și din țară, pentru a poziția mai bine în medicină/sănătate orașul și țara în diverse competiții internaționale”.

Rectorul interimar al UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, adaugă că „acum, că avem și acest cadru formal, vom dezvolta programe academice noi, accentul fiind pe cele avansate de tip master/doctorat-postdoctorat/postuniversitar. UBB are deja un corp consistent de specialiști în medicină și sănătate – titulari, angajați pe perioadă determinată sau colaboratori -, ceea ce ne asigură o platformă bună de start.”

O istorie medicală care începe în secolul al XVIII-lea și se reîntregește acum

Tradiția medicală la UBB a început în 1775/1776 în Universitas Claudiopolitana (Universitatea din Cluj) și a continuat în universitatea maghiară și apoi românească din Cluj până în 1948, când, prin reforma comunistă, componenta biomedicală a fost organizată separat de UBB (care se numea atunci Universitatea Victor Babeș). Pentru a se ancora în prezent și viitor și pentru a-și recupera tradiția în domeniu – UBB este succesoarea legală a Universității românești din Cluj și astfel a tradiției acesteia -, în anul 2020 UBB a creat Școala de Sănătate (School of Health), care a evoluat în 2022 în UBB School of Health – UBBMed (https://ubbmed.ubbcluj.ro/). Noua Facultate de Științe Medicale și ale Sănătății, înființată în 2025, devine astfel componenta centrală a UBBMed.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate